#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελληνική ΑΟΖ και η ΕυρώπηΜε αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα, αρκετές αναλύσεις και πολλή σπέκουλα. Η βαρυσήμαντη ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν  ρεαλιστική, στοχευμένη και ενταγμένη σοφά στην στρατηγική της χώρας μας για την ΑΟΖ. Πολλοί ίσως δεν κατάλαβαν το πλήρες νόημά της. Άλλοι πιο «ορμητικοί» και «παρορμητικοί» την βρήκαν συμβιβαστική και άτολμη. Άλλοι έσπευσαν μικρόψυχα να «αναδείξουν» γεωγραφικά, σημειολογικά ή ακόμη και τοπολογικά(!) λάθη.

Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια έχουν πια απαντηθεί ικανοποιητικά είτε in situ, είτε από αναλυτές που ασχολούνται πολλά χρόνια τώρα με θέματα ΑΟΖ και έχουν την ανάλογη εμπειρία και γνώση σε παρόμοια θέματα, στο σημείωμα αυτό θα προσπαθήσουμε να μείνουμε κυρίως στην τοποθέτηση από τον Πρωθυπουργό του θέματος της ελληνικής ΑΟΖ, στο σωστό γεωστρατηγικό πλαίσιο, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αγκύρωσή του εκεί, με τα σωστά «αγκύρια» των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων σε ασφάλεια, ισχύ και ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του αυτή ανέδειξε την τεράστια σημασία της ελληνικής ΑΟΖ για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό επειδή η ελληνική ΑΟΖ, μαζί με τις ΑΟΖ των άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών και κυρίως αυτών της Μάλτας και της Κύπρου, αποτελούν τα έσχατα νότια «σύνορα» που οριοθετούν την περιοχή ισχύος της ΕΕ, που ορίζουν την γραμμή «άμυνας» της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας και μπορούν να προστατέψουν και να αναδείξουν σημαντικές  εναλλακτικές ενεργειακές πηγές για την Ένωση, πηγές που μπορούν να της προσφέρουν αυτόνομα ενεργειακά εργαλεία και όπλα, στον μεγάλο ενεργειακό πόλεμο που σοβεί αδυσώπητος μέσα στον καινούριο παγκοσμιοποιημένο ενεργειακό Αρμαγεδδώνα που ανατέλλει.

«Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης! Θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Θα παίξει, τέλος, τον πιο σπουδαίο ρόλο για το εκτόπισμα και την προβολή ισχύος και επιρροής της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Ιστορία μας. Και κατά κάποια περίεργη σύμπτωση, εδώ θα κριθεί, κατά κύριο λόγο και το μέλλον μας.»

Αυτή ήταν με τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού η αναφορά που συνοψίζει με λίγα και μεστά λόγια όσα παραπάνω αναφέραμε. Η ελληνική ΑΟΖ, ως μέρος της συνολικής Ευρωπαϊκής ΑΟΖ, αποκτά ένα ισχυρότερο στάτους και η μελλοντική ανακήρυξή της (που πάντα είναι μια μονομερής εθνική ενέργεια) θα διαθέτει με αυτό τον τρόπο μια ενισχυμένη δυναμική.

Καλό είναι να επαναλάβουμε εδώ, πως βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ανακηρύξει μονομερώς την ΑΟΖ του, με ένα απλό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στο κοινοβούλιό του. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ όμως, όταν υπάρχουν επικαλυπτόμενα σημεία με άλλα γειτονικά κράτη είναι μια διμερής διαδικασία που γίνεται με κάθε κράτος ξεχωριστά κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών. Στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη εκδηλώθηκε ο αμερικανικός παράγων όσον αφορά τις μονομερείς ανακηρύξεις ΑΟΖ. Δυστυχώς, οι αμερικανοί φαίνεται ότι επί του παρόντος δεν ευνοούν τέτοιου είδους διαδικασίες. Είναι φανερό πως αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανακήρυξη της ΑΟΖ και κυρίως, στην εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών πόρων που ευρίσκονται εντός αυτής νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, χρειαζόμαστε συμμάχους. Συμμάχους όχι θεωρητικούς ή θεσμικούς μονάχα, αλλά συμμάχους που να μας συνδέουν κοινά συμφέροντα και να προσδοκούμε όλοι (ο καθένας για τον εαυτό του) τα ανάλογα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η στρατηγική της θεώρησης της ελληνικής ΑΟΖ ως μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ και κυρίως η προσπάθεια «σύζευξης» των πιθανών ενεργειακών αποθεμάτων της ελληνικής ΑΟΖ και της ταχείας εκμετάλλευσής τους, με το γενικότερο ενεργειακό πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αδήριτη ανάγκη του για «φιλικές» και «συμμαχικές» ενεργειακές πηγές, κατά την γνώμη μου αποτελεί μονόδρομο. Δεν ξέρω αν θα πετύχει αυτή η στρατηγική και αν θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, αλλά είναι δύσκολο να κατηγορήσει κανείς τον Πρωθυπουργό αν έχει πρόθεση να την ακολουθήσει. Επειδή, το μόνο εύκολο είναι να φέρεις το ανάλογο νομοσχέδιο στην Βουλή και να ανακηρύξεις την ελληνική ΑΟΖ. Το θέμα είναι από κει και πέρα τι κάνεις ως χώρα. Αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, προχωρημένες  συζητήσεις και ξεκάθαρη στρατηγική συμμαχιών, κινδυνεύεις να μείνεις με την ανακήρυξη «στο χέρι». Οι τρεις χώρες με τις οποίες θα θέλαμε διακαώς να συμφωνήσουμε για οριοθέτηση επικαλυπτόμενων ΑΟΖ, η Λιβύη και η Αίγυπτος δηλαδή στα νότια και η Αλβανία στα δυτικά, είναι φανερό πως υφίστανται «πιέσεις» από τον τουρκικό παράγοντα να μην βιαστούν να εμπλακούν σε συνομιλίες. Ο αμερικανικός παράγων προσποιείται τον ουδέτερο αλλά εμμέσως έχει πάρει θέση όπως αναφέραμε πιο πάνω. Ο μόνος λόγος να έρθουν αυτές οι χώρες σε συμφωνία με την Ελλάδα, εκτός από το αμοιβαίο συμφέρον φυσικά, είναι η προοπτική αυτό το συμφέρον να καταστεί δυνατόν να αποδώσει χειροπιαστά οφέλη στο άμεσο μέλλον. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως μονάχα η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να το εξασφαλίσει. Η κατάσταση μπορεί να γίνει win-win για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ακόμη και για τους Τούρκους αν το θελήσουν. Η συμμαχία όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι στρατηγικά είναι το δυνατότερο χαρτί στην δεδομένη συγκυρία και πιστεύω πως πολύ σωστά αποφάσισε να το παίξει αυτή την  ώρα ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 21/04/2013 11:43:51

  Δυστυχώς για μας και για τον πρωθυπουργό η επίτευξη μιας συνεργασίας κοινών συμφερόντων με την Ε.Ε προσκρούει στον ισχυρότατο αμερικάνικο παράγοντα. Τίποτα, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την κατ'ελάχιστον ανοχή της υπερδύναμης. Η επιρροή της εξάλλου ακόμη και στα εσωτερικά πολιτικά της Ελλάδος είναι μεγάλη καθώς πάντοτε εδώ και 60 και πλέον χρόνια έβρισκε γόνιμο έδαφος ανάπτυξης πάνω στην πολιτικές έριδες, στα μίση και στη διχόνοια των Ελλήνων πολιτικών. Η επιρροή αυτή ενισχύεται επιπλέον από την άγνοια των απλών πολιτών πάνω σε θέματα εθνικού συμφέροντος. Η παράταξή μας, η παράταξη των εθνικών συμφερόντων, προώθησε πάντοτε τη συμφιλίωση και τη μετριοπαθή πολιτική τακτική. Για διάφορους λόγους η προσπάθεια αυτή δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σήμερα όμως, σε μια δύσκολη από οικονομικής πλευράς συγκυρία αλλά ευνοϊκής με γνώμονα τους πολιτικούς συσχετισμούς, μπορεί να παρουσιάσει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αλήθεια που αναφέρεται στα εθνικά μας συμφέροντα. Το παρελθόν βέβαια μας διδάσκει όμως σήμερα καλό θα ήταν να ειπωθεί η αλήθεια χωρίς ιστορικές αναφορές που αναζωπυρώνουν τα μίση και οξύνουν τις διαφορές αλλά με την παρουσίαση ενός οράματος που θα ενώσει τον ελληνικό λαό.

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/04/2013 12:06:57

  Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας.
  Προϋποθέτει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με πάγιο χαρακτήρα.
  Οι δε τακτικοί χειρισμοί στους οποίους η εκάστοτε κυβέρνηση θα προβεί να είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το στρατηγικό σχέδιο.
  Η κενόλογη ρητορική επ΄ αυτού αποτελεί εθνική εγκληματική πράξη.

  • kostis avatar
   kostis @ Μανιάτης 21/04/2013 12:53:50

   Ερωτηση πρωτη.. Με ποια κομματα εκτος κυβερνησης να ερθει σε συνενοηση ο Σαμαρας για χαραξη κοινης εθνικης πολιτικης στο συγκεκριμενο θεμα? Δεν βλεπω κανενα, προσωπικα.. Ερωτηση δευτερη.. Ποια μπορει να ειναι η εθνικη στρατηγικη, περα απο την εκμεταλευση του ενεργειακου αυτου πλουτου? Ο Σαμαρας προσθετει συνεχως νεες παραμετρους στο προβλημα, κανοντας το ποιο συνθετο με αποτελεσμα οι αντιπαλοι μας να αναγκαζονται συνεχως να ακολουθουν και να αναπροσαρμοζουν τις στρατηγικες τους.. Θυμιζω απλα α) την προταση για μερικη συνεκμεταλευση με τους Γαλλους με ρητρα ασφαλειας απο αυτους, β)την κυρηξη της Ελληνικης ΑΟΖ ως Ευρωπαικης και γ) την συζευξη των 3 ΑΟΖ, Ελλαδας, Κυπρου, Μαλτας.. Καλα το παει..

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ kostis 21/04/2013 13:12:15

    Όπως σημείωσα, το ζήτημα είναι πολύπλοκο, ώστε χωρίς πλήρη απασχόληση με αυτό και πολλές γνώσεις (διεθνές δίκαιο, νομολογία, ανάλυση συσχετισμού δυνάμεων κτλ.) να μπορώ να τοποθετηθώ.
    Η μεταπολεμική μας δε ιστορία, αλλά και η προπολεμική, με διδάσκει πως γεγονότα εθνικής σημασίας (κυπριακό, μακεδονικό κτλ) έγιναν κουρέλια στα πεζοδρόμια.
    Αυτά πληρώνουμε τώρα.
    Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι σε υπεύθυνο χειρισμό εθνικής ασφάλειας ζητημάτων.
    Εκτιμώ κι εγώ ότι είναι σωστός ο χειρισμός του Α.Σ. στο συγκεκριμένο θέμα.
    Θεωρώ, όμως, εγκληματική την κομματική αντιπαράθεση επ΄ αυτού.
    Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαινέσει την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού. Στην συνέχεια τον άδιασαν οι δικοί του.
    Και βέβαια υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης έστω και στο βαθμό να μη γίνει ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μανιάτης 21/04/2013 14:34:17

     Οπωσδήποτε είναι απαραίτητη μια μίνιμουμ εθνική συναίνεση σε τέτοια θέματα. Αν είναι δυνατόν να αφήνουμε στις κομματικές αντιπαραθέσεις και σκυλοκαυγάδες τα ιερά της Πατρίδας!

 3. B.Q avatar
  B.Q 21/04/2013 12:45:05

  Για όποιον ενδιαφέρεται : Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα
  h**p://elliniki-aoz.blogspot.gr/2013/04/nikos-lygeros-ellhnikh-aoz-kai-malta.html

  Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο κι αν κανείς μπορεί να διαφωνεί ριζικά μαζί του ως προς τις επιλογές αλλά και τις ...μη επιλογές σε πάμπολλα ζητήματα, στα Εθνικά θέματα(και η ΑΟΖ είναι Εθνικό ζήτημα), δικαιούται εκ των ευφυέστατων και σοβαρών τοποθετήσεών του, αλλά και λόγω της κρισιμότητας των καταστάσεων, να οπλιστεί με την εμπιστοσύνη όλων και την υπερκομματική στήριξη, γιατί οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και οι προσπάθειες υποχρέωσής μας σε ασύμφορους ''συμβιβασμούς'' και απαράδεκτες ''υποχωρήσεις'', είναι βέβαιο οτι θα ξεπεράσουν κάθε αναμενόμενο ....

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 21/04/2013 18:58:21

  Η Ελληνική ΑΟΖ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη για την Γερμανία έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα Έλληνες "Αναλυτές"(στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις") την ενέταξαν στο πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και μέσα από ένα πλαίσιο "παραδοχών" οι οποίες και συνθέτουν το "φοβικό" σύνδρομο της Τουρκίας στην Ελληνική Κοινωνία ,την απαξίωναν.

  Χρειάστηκε το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας και το οξύτατο πρόβλημα του Ισραήλ για να ξαναβρεί την πραγματική του διάσταση.Ο Αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί διακαώς την σταθεροποίηση του άξονα Ελλάδα-Τουρκίας προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στους ευρύτερους σχεδιασμούς του στην Μέση Ανατολή.Τηρεί δε αποστάσεις από την Τουρκία, την οποία έχει θέσει υπό του Ισραήλ ως παράγοντα της περιοχής.Η Ρωσία με την σειρά της υπερασπίζεται την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την ίδια και το Ιράν παράλληλα όμως θέλει στα πλαίσια σύμπραξης της με την Γερμανία να έχει λόγο και ρόλο στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο.Η Γερμανία διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο πλοίων για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, επιθυμεί η Τουρκία να παραμείνει εκτός Ε.Ε. και παράλληλα επιθυμεί η Κύπρος να μείνει μακριά από την Άγγλο-τουρκική σφαίρα επιρροής, επιθυμεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαικής Ενωσης απο πολλές διαφορετικές πηγές και βασίζει πολλά στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρωπαικής Ενωσης

  .Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες οι οποίες δεν διάκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ, ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. προσφέρουν σε αυτό το μέγιστο γεωστρατηγικό βάθος .Με την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό Ειρήνης η τριμερής συμμαχία αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την σταθεροποίηση στην περιοχή αυτή αποδίδει όμως σε Ελλάδα και Κύπρο το απόλυτο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο και επουδενί δεν πρέπει να περιοριστεί ή να παραμείνει αναξιοποίητο.

  Παράλληλα με την ορθή εξωτερική πολιτική την οποία ασκεί η Ελλάδα στα Βαλκάνια έχει περιορίσει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας και προς την πλευρά αυτή.Μέσα από μια γενική προσέγγιση πιστεύω πως και ο πλέον αδαής αντιλήφθηκε πως η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΙΑ σε Αιγαίο και Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο να έγινε αντιληπτό πως πρέπει να ενισχυθεί και να παγιωθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο και πως καλό θα ήταν οι συντελεστές ισχύος του Ελληνισμού να μην απαξιώνονται γιατί αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή της Εθνικής μας κυριαρχίας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 22/04/2013 15:48:08

   Αρκετά εμπεριστατωμένη ανάλυση αγαπητέ Δρόλαπα. Σε ορισμένα σημεία θεωρώ πως υπάρχει ταύτιση των απόψεών μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.