#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2008 19:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελευθερία της έκφρασης δεν σηκώνει περιορισμούς

Είμαστε ξεκάθαροι, με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα θέμα με το Press.gr. Όχι τόσο με τα δημοσιεύματά του (posts) που μόνο σε παραπολιτικά παραπέμπουν και σε δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, των υπονοούμενων και του κάποιος – μου είπε – να σας πω – κάτι. Αλλά κυρίως στα σχόλια που ήταν απαράδεκτα από κάθε άποψη, δεοντολογική, ηθική, αισθητική. Όμως η ελευθερία της έκφρασης δεν σηκώνει περιορισμούς κι αυτό ισχύει και για τη διάδοση πληροφοριών που θίγουν, σοκάρουν ή προκαλούν ανησυχία. Δεν γίνεται διαφορετικά και θυμίζουμε (πρόχειρα) την υπόθεση του Larry Flynt που έγραφε στο Hustler πολύ χειρότερα από όσες κακόγουστες «εξυπνάδες» γράφανε στο Press.gr.

Ο εκβιασμός όμως είναι άλλο πράγμα. Αν έγινε, πρέπει να καταδικαστεί από όλους μας. Πρώτοι εμείς πρέπει να καταδικάσουμε αυτό το μπλογκ στο πυρ το εξώτερον. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα τι έγινε. Οι αρμόδιοι (η κυβέρνηση, η αστυνομία, η Δικαιοσύνη) πρέπει να δώσουν άμεσα εξηγήσεις. Διαφορετικά θα σέρνεται μια φημολογία που θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υποτίθεται ότι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν. Οι χειρισμοί της Δικαιοσύνης (που δεν θα ενεργούσε χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση) προκάλεσαν μέχρι τώρα την έμμεση αλλά κραυγαλέα επιδοκιμασία των ΜΜΕ που απειλούνται από τα μπλογκ. Προκάλεσαν όμως και έντονες αντιδράσεις στην μπλογκόσφαιρα. Έτσι κυκλοφορεί και αναπαράγεται ήδη στο Διαδίκτυο (όπου οι αναγνώστες είναι εκατομμύρια και όχι οι μερικές ψωροχιλιάδες των ελληνικών αποθνησκόντων εφημερίδων) ότι «η κυβέρνηση φοβάται το Διαδίκτυο, επειδή μόνο από το Διαδίκτυο μπορεί να σκάσει μύτη το DVD και υποθέσεις που ενοχλούν την κυβέρνηση» (pitsirikos.blogspot). Ότι η κυβέρνηση προωθεί γελοίες νομοθετικές αλλαγές στη χρήση των μπλογκ, όπως προώθησε πριν λίγες μέρες τη μη χρήση υποκλαπέντος υλικού στα δικαστήρια. Ότι «η κυβέρνηση τα βρήκε με τον Θέμο και με τους διαπλεκόμενους εκδότες, επειδή πρακτικά είναι αδύνατον να τα βρει με τους μπλόγκερ».

Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι επειδή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υψώσει πουθενά αλλού το ανάστημά της (από τον Θεμομακισμό μέχρι την Άγκυρα, τα Σκόπια και τον Μάθιου) «βρήκε τους bloggers να εκτονώσει την δίψα της για την εφαρμογή των νόμων». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε λάθος το θέμα. Όπως χειρίστηκε λάθος και όλα τα άλλα και πολύ σοβαρότερα θέματα που την απασχολούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DKool avatar
  DKool 25/02/2008 20:08:54

  Λίγες είναι οι μέρες τους... Ας τους ξεμπροστιάσουμε όσο δεν πάει άλλο.

  http://pea-kyanea.blogspot.com/

 2. Καχύποπτος avatar
  Καχύποπτος 25/02/2008 20:23:20

  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΑ BLOG ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;

  Τι αναρωτιέστε ρε παιδιά. Αρχισε να μου τη δίνει άσχημα αυτή η υφέρπουσα πρακτορική κατάσταση που δημιουργεί τούτη αλλά και η κάθε κακομαθημένη και κουτοπονηρόβλαχη κυβέρνηση. Εχω μια περιέργεια. Απο τόσα μπλογκ - εκατοντάδες ή χιλιάδες δεν ξέρω, στον Ελληνικό χώρο - το press-gr, που είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα είναι το κακό; Ολα τα αλλα μπλογκ ειναι ok;
  Αρχισαν τώρα και οι κορώνες απο τα τσιράκια των "νταβάδων" για επικείμενο νόμο. Με ποιον θα κάνει διάλογο η κυβέρνηση φέρνοντας νόμο για τα μπλογκ; Με τα ΜΜΕ και τα συγκεκριμένα τσιράκια , οι οποίοι το καλοκαίρι που πέρασε ο "καθ υπαγόρευση" νόμος του Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ, δεν είπαν κουβέντα και δεν άνοιξε ρουθούνι; Δεν έχω καμμιά εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Είναι πολύ ψεύτικη.

 3. Κώστας Παπαδόπουλος avatar
  Κώστας Παπαδόπουλος 25/02/2008 20:32:04

  http://piratesofpress.blogspot.com/
  Δείτε το κιαυτό αξίζει τον κόπο. Χωρίς φανφάρες και υπανιγμούς με προβληματισμό και λογική. Άποψη που χαίρετε να βρίσκει διαφωνούντες.

 4. empristis avatar
  empristis 25/02/2008 20:37:06

  Α ρε μεγάλε Βάρναλη, τα'χεις πεί όλα.

  «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

  Γανιάσατε, δασκάλοι, να ξεμάθω
  να 'μαι εγώ, να στοχάζομαι, να θέλω -
  ψέματα όλο ν' ακούω, να λέω, να πράττω,
  για ψέματα να ζω και να πεθαίνω.

  Δεν μπόρεσε η σπουδή να με χαλάσει.
  Αντέξανε σαρκίο, ψυχή και γνώση
  μα κάθε τόσο θάνατος να ξέρεις
  ότ' είσαι πάντα πουλημένο κρέας.


  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

  Λεύτερος να 'σαι δούλος οποιανού,
  λεύτερος να μιλάς, όταν κοιμάσαι,
  λεύτερος, χρόνια να τα κυνηγάς
  των Γιούρων τα ποντίκια μη σε φάνε.

  Στις πληγές της ψυχής σου να χιλιάζουν
  τα ψέματα – της μύγας τα σκουλήκια - ,
  να σαι της Ιστορίας γελοιογράφος,
  αφέντης δίχως πιθαμή δικιά σου.

  Σαν τη στέρφα γουρούνα τ' Άι-Αντώνη,
  μισότυφλη από πάχητα και νύστα,
  να νείρεσαι πως κολυμπάς σε κάτουρα
  και ξερατά, γρυλίζοντας : «παράδεισος»!


  ΠΩΣ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ
  Η «ΑΛΗΘΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

  Να μην ακούω και να μη βλέπω να πατώ.
  Να μη νογάω και να' χω το στόμα βουλωτό.
  Να μη με φαρμακών' η μπόχα του καιρού μου.
  Χωρίς αυτιά και μάτια, μύτη και μυαλό,
  μουγκός να πηαίνω, όποτε μου 'ρθει, προς νερού μου,
  κι άμα τσινάει ο Γάιδαρος να μη γελώ.
  Και σα με καρυδώνουνε μουνούχο σκλάβο
  οι Αμερικάνοι, εγώ να βλαστημάω το Σλάβο.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/02/2008 21:03:26

  Για να καταλάβω... Εάν ο κύριος Χ είναι μεγαλοπονηρός και τον ξεμπροστιάσω, είμαι (ίσως) παράνομος. Εάν τον εκβιάσω προκειμένου να μην τον ξεμπροστιάσω γίνομαι συνεργός. Εδώ πείτε μου πoιό είναι το μείζον: το "εκβιαστής", το "συνεργός" ή το "μεγαλοπονηρός"? Με 100 ή 1000 bloggers στην πιάτσα, κάποιοι θα πάνε έτσι, κάποιοι αλλιώς, αλλά το φιλοθέαμον κοινό θα είναι γενικά σε θέση να κρίνει και, στατιστικά, θα έχουμε λιγότερους μεγαλοπονηρούς. Το είπε ο Richie Havens στο Woodstock: FREEDOM

 6. Tsouknida avatar
  Tsouknida 25/02/2008 21:35:39

  Και που οι μικρές ομάδες θα δημοσιοποιούμε τα προβλήματά μας;
  Εκτός ελαχίστων ΜΜΕ(μόλις 1-2 εφημερίδων με μεγάλη κυκλοφορία) θα πρέπει να βρίσκουμε κανένα Dvd με τσόντα υπουργού για να μας προσέξουν! Και αυτό όχι σίγουρο γιατί μπορεί και να μας δώσουν στον Εισαγγελέα...

 7. Dr Aparadektos avatar
  Dr Aparadektos 25/02/2008 21:43:02

  Ρε λες να μας σώσουν οι Αμερικάνοι;

  Ευκαιρία βρήκαν οι «βολεμένοι» τελάληδες να τα βάλουν με τους άλλους. Τους λιγότερο «βολεμένους»! Αυτούς που βρήκαν ανέξοδη διέξοδο στα Μπλόγκς.
  Προσωπικά το gr-press δε μου άρεσε. Μου έμοιαζε κάπως με αυριανή μιας άλλης εποχής. Λίγο λαϊκίζον το έβρισκα.
  Όμως τώρα που οι βολεμένοι τα έβαλαν με ένα μπλογκ, κάτι μου λέει πως θα ανοίξει η όρεξή τους. Θα θελήσουν να επιβάλουν τη γλοιώδη παρουσία τους και να λογοκρίνουν. Στα πιο τρελά τους όνειρα θέλουν να γίνουν ιεροεξεταστές και να βασανίσουν τους μπλόγκερς.
  Στα παράθυρα βγαίνουν κάτι γυμνοσάλιαγκες δικολάβοι και ωρύονται. Οι τελάληδες των κεντρικών δελτίων τους δίνουν βήμα και φτιάχνονται με τηνιδέα πως οι μπλόγκερς θα πεθάνουν στα χέρια των δικολάβων. Πόντιοι Πιλάτοι θέλουν να γίνουν οι βολεμένοι και να δουν τα μπλογκς στο σταυρό και στην πυρά.
  Σκατά!
  Και τώρα;
  Τώρα οι μπλόγκερς πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην Αμερική. Να ελπίζουν πως αφού τα περισσότερα μπλογκς είναι πάνω στο γούγλη, το αμερικάνικο δίκαιο θα τους προστατέψει.
  Σκατά και πάλι σκατά. Σκατά κι΄ απόσκατα.
  Αν υποψιαστώ πως πρέπει να βασιστώ στην προστασία της – μη χέσω – υπερδύναμης για να προστατέψω την ελευθερία του λόγου, .... θα πεθάνω απ΄ τα γέλια.

  www.signominesfala.blogspot.com

 8. beria avatar
  beria 26/02/2008 01:23:48

  ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ;
  Είχα απευθύνει ερώτημα στους υπeύθυνους του blog που ποτέ δεν απαντήθηκε. Αποκτά σημασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες.
  Ο "ΔΙΑΠΟΡΩΝ" ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ... ΔΙΑΠΟΡΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ 'ΑΥΓΗ';
  Αν ναι έλεγα, γιατί δεν το ξεκαθαρίζει;
  Αν όχι πώς εσείς -ρωτούσα- οι γνώστες του δημοσιογραφικού χώρου κάνετε κάτι τόσο αντιδεοντολογικό χρησιμοποιώντας υπογραφή άλλου;
  ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ;
  Ρωτώ και πάλι λοιπόν!
  ΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΙΣΧΥΕΙ;
  Ο διευθντής σύνταξης της "Αυγής" γράφει και blog ή οι υπεύθυνοι του ιστολογίου αντιδεοντολικά εκμεταλλεύονται την υπογραφή του;

 9. Αλέξανδρος Ζήβας avatar
  Αλέξανδρος Ζήβας 10/03/2008 16:23:24

  Αγαπητοί φίλοι, σας γνωστοποιώ την ιστοσελίδα μου.....με θέματα αποκωδικοποίησης....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
  Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
  URL : www.siopi.gr
  Γεια.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.