#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2011 11:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση αμφισβητείται ήδηΤα ερωτήματα που θέταμε σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρότασης για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους με επαναγορά ομολόγων, έχουν αρχίσει και βασανίζουν τόσο τους Ελληνες όσο και ξένους αναλυτές. Μπορεί οι αγορές να προεξοφλούν προς το παρόν λύση και να υπάρχουν αχτίδες αισιοδοξίας, όμως, κάποιοι ήδη αρχίζουν και αμφισβητούν τη λύση της επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή και με δάνειο από το μηχανισμό στήριξης.

Κατ’ αρχάς αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ταμείο φτάνουν για να αγοραστούν μόλις τα ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ, επομένως, μικρό το όφελος. Πρέπει λοιπόν να αποφασιστεί από τα κοινοβούλια των χωρών αν θα δοθούν κι άλλα ποσά. Δύσκολο να περάσει κάτι τέτοιο από Γερμανία και Γαλλία.

Επίσης, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το «κούρεμα» θα έχει αποτέλεσμα στα ομόλογα που έχουν ιδιώτες και τράπεζες. Λένε δηλαδή ότι αν η Ελλάδα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα τότε θα αυξηθούν οι τιμές και το «κούρεμα» θα γίνει σε υψηλότερα επίπεδα. Σήμερα οι τιμές είναι χαμηλά, με μια απόφαση για λύση όμως θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί έκαναν και τον Ολι Ρεν να ζητήσει επιτακτικά τη λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατό για να ηρεμήσουν οι αγορές. Φοβάται ότι η ανάκαμψη σε χρηματιστήρια και η πτώση των spreads είναι πρόσκαιρη γι’ αυτό και τονίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Μην αποκλείσετε δηλαδή να υπάρξουν διαρροές για κάποιο άλλο σχέδιο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής. Το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Νταβός θα παιχτεί μεγάλο παιχνίδι στο παρασκήνιο. Το πόσο προετοιμασμένη είναι η κυβέρνηση και με τι προτάσεις πάει, θα το δούμε σύντομα. Όμως, φαίνεται να έχασε πολύτιμο χρόνο με το να διαψεύδει λύσεις που θα μας επιβληθούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 25/01/2011 11:52:20

  Το χρέος ήδη είναι 344 δισ ευρώ (σύμφωνα με το ρολόϊ του χρέους) δηλαδή 144% του ΑΕΠ. Και αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα. Από αυτά τα 344 δις δυνητικά για αναδιάρθρωση είναι τα 230 δις ευρώ. Μια και τα 110 θα εξοφληθούν στο ακέραιο από τα 110 του μηχανισμού "χαντακώματος" της Ελλάδας.

  Πόσα πιστεύετε ότι θα μπορέσει η ΕΚΤ και το ταμείο χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά; Αφού το μυστικό πουλήθηκε, πόσοι είναι αυτοί που θα πουλήσουν κουρεμένα τα ομόλογα τους; Και πόσα έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέχρι σήμερα; Και πόσο κουρεμένα είναι αυτά που αγόρασε;

  Τι πιστεύω; Θα κόψουν καμιά 20 δις από το χρέος και θα μας βάλουν τους γκαουλάιτερ για δεκάδες χρόνια στο κεφάλι μας.

  Άλλωστε η Ελλάδα έχει πάρα πολύ λίπος. Έχει νησιά, ορυκτό πλούτο, ίσως υδρογονάνθρακες, παραλίες και ήλιο, παρθένα βουνά και το Ελληνικό. Αυτό που το πας;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/01/2011 12:10:07

  Κάποια στιγμή, και η Κυβέρνηση, και η Αντιπολίτευση, θα καταλάβουν την σοφία του δις ιζ Πάρτα. Την σοφία την με δικιά μας πρωτοβουλία αναδιάρθρωση του χρέους. Η νοητική αυτή αδυναμία (που είναι τα συμφέροντα 2-3 κοτζαμπάσηδων -- ή 4-5) θα πληρωθεί πολύ ακριβά.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/01/2011 12:13:30

  Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ΕΤΧΣ) προχώρησε σήμερα στην πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας, με την συλλογική εγγύηση χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται φυσικά, όχι για κανονικά ευρωοομόλογα, αλλά για "ευρωοομόλογα ειδικής χρήσης", για την διάσωση της Ιρλανδίας, η οποία χρηματοτείται από το ΕΤΧΣ και το ΔΝΤ.
  Ενώ ζητήθηκαν 5 δισ. ευρώ, το ΕΤΧΣ έλαβε προσφορές ύψους 48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα διεθνή οικονομικά πρακτορεία. Δηλαδή τα ομόλογα έγιναν ανάρπαστα.
  h**p://www.nooz.gr/economy/anarpasta-ta-omologa-pou-eksedose-o-efsf
  Αυτό δεν θα δώσει μόνον επιχειρήματα στους οπαδούς της έκδοσης κανονικών ευρωομολόγων, αλλά αποδεικνύει ότι εκεί έξω διαθέσιμα "λεφτά υπάρχουν", για να χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός και οι όποιες μελλοντικές ενέργειές του.
  Για το θέμα της επαναγοράς, φυσικά είναι αδύνατο να γίνει υποχρεωτική επαναπώληση ομολόγων στην τρέχουσα αγοραία τιμή από ιδιώτες ομολογιούχους (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κτλ) στο Ελληνικό & Ιρλανδικό δημόσιο ή στο ΕΤΧΣ, δηλαδή "κούρεμα".
  Με τις φτωχές οικονομικές μου γνώσεις, υποθέτω επίσης ότι η επαναπώληση θα αφορά όσα ομόλογα (Ελλάδας και Ιρλανδίας) έχει ήδη αγοράσει η ΕΚΤ. Άν επαληθευτεί το "σενάριο" οι πιό πολλοί ιδιώτες ομολογιούχοι που δεν έχουν ήδη πωλήσει, θα διακρατήσουν στη λήξη.
  Η ενδεχόμενη απόφαση για λύση θα ανεβάσει μεν απότομα τις τιμές των ομολόγων όπως γράφει το σχόλιο (και θα ρίξει αντίστοιχα τα spreads), αλλά άν οι τιμές είναι τώρα πεσμένες στο 70 - 80 % της ονομαστικής τιμής, έχουν αρκετό δρόμο μέχρι το 100 % (που πληρώνεται μόνον με διακράτηση στη λήξη).

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ Ο Θείος 25/01/2011 12:31:26

   Δηλαδή ΕΣΥ θα ΥΠΟΘΙΚΕΥΕΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ(και όλων μας) για μια ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ "ΣΩΤΗΡΙΑ" .????
   *Το πτωχευτικό "δίκαιο" το βρίσκω πιό ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ (ως άνθρωπος μπορεί να έχω και λάθος).-


   *Μιά άποψη.-

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ STATHIS 25/01/2011 12:40:02

    Που την είδες την ελευθερία τόσα χρόνια με τόσους φαύλους με μασέλες και χρυσά κουτάλια εδώ γύρω;
    Του λόγου μου, από το 1950 περίπου που αναπνέω, δεν είδα καμμιά Ελευθερία, μόνο Τσάτσους, Μήτσους και Κώτσους.
    Το πτωχευτικό δίκαιο είναι καλό για τις σχέσεις του α ή του β με την τράπεζά του, αλλά για την 26η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, είναι καραγκιοζλίκι, για να μη πώ κάτι χειρότερο. Του λόγου μου να πάει η χώρα μου για σίτιση στο πτωχοκομείο. Με περπατούμενο Καγιέν και φορώντας Rolex.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ STATHIS 25/01/2011 12:52:53

    Εννοείται ότι δεν μου φταίει κανείς φέρων το όνομα Μήτσος ή Κώτσος, ενώ θεωρούσα πάντοτε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο (και στη συνέχεια τον Δημήτριο) εξαίρετους διανοητές.
    Εννοούσα το πασίγνωστον "τάτσι μίτσι κότσι" : Όπως λέει το λεξικό, αφορά κάποιους οι οποίοι συμφωνούν και συνεργάζονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα, συνήθως ύποπτα, κοινά τους συμφέροντα.
    "Τα κάνατε τάτσι μίτσι κότσι και τη φάγατε την κληρονομιά".
    Έτσι ακριβώς δεν φαγώθηκαν οι Ελληνικοί Δημόσιοι πόροι και χρειαστήκαμε διάσωση; Διακομματικώς και δια της "ταξικής συνεργασίας" μεγάλων υψικαμίνων και ανερχόμενων υψηλο-μεσαίων τζακιών

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ο Θείος 25/01/2011 12:42:08

   Θείε όχι και φτωχές οικονομικές γνώσεις... Από σένα και κάποιους άλλους εδώ προσπαθώ να καταλάβω κάποια ελαχιστα πράγματα.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/01/2011 12:40:23

  Του λόγου μου ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ να πάει η χώρα μου για σίτιση στο πτωχοκομείο. Με περπατούμενο Καγιέν και φορώντας Rolex.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ο Θείος 25/01/2011 12:47:56

   Σωστό, αλλά τη νύφη την πληρώνουν αυτοί που δεν διαθέτουν ρόλεξ καγιέν και μερσέντες. Αλλά και στο πτωχοκομείο να πάμε, θα τη πληρώσουν οι αδύναμοι κρίκοι....

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ Ο Θείος 25/01/2011 12:55:21

   Το καγιέν & το rolex ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ POWNSHOP .!
   Στο πτωχοκομείο δε ...... οδηγούνται ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΑΤΑ οι ΠΟΛΙΤΕΣ της ΧΩΡΑΣ που λές ..... ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩΜΕΝΕΣ ΩΣ "ΛΥΣΕΙΣ" . _
   Για μένα ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ "ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ" ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ(παρά μόνο κατανάλωσης και πλασματικών άϋλων υπεραξιών κεφαλαίου) ...... ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ,Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (που ήτε υπάρχει ήτε όχι ) .!!
   Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι το ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗ - ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ ραντιέρη ..... Το δικό του χάσιμο από το χρέος μου ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣ .!!!!


   *Μιά άποψη.-(επιφυλακτική)

   • STATHIS avatar
    STATHIS @ STATHIS 25/01/2011 13:03:03

    Υ.Γ.
    Στο εμπόριο λεγόταν ότι "Από τη ζημία κέρδος δε βγαίνει " .... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΛΘΑΝ ΟΙ "ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ" και το ΑΛΛΑΞΑΝ !!!!    *Μιά άποψη.-

 5. φωτεινη avatar
  φωτεινη 25/01/2011 12:48:00

  γιατι κ.Θειε δεν σας καλει κι εσας ως συμβουλο ο γαπ?τα λετε τοσο ξεκαθαρα που και γι αυτον ακομα θα γινοντουσας κατανοητα.

 6. Dal avatar
  Dal 25/01/2011 14:28:35

  Το χρέος σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του προγράμματος, θα έπρεπε να είναι στο τέλος της τριετίας στο 149% του ΑΕΠ. Σήμερα, πριν καν περάσει ένας χρόνος εφαρμογής του, είναι γύρω στο 145%, με πρόβλεψη να κλείσει την τριετία στα 160%, με τις καλλίτερες των προϋποθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμενοι τότε από τις αγορές με το ευνοϊκότερο δυνατό επιτόκιο μόλις 5%, θα απαιτείται 8% του ΑΕΠ μόνο για τους τόκους!!!. Δεχόμενοι αυτά τα στοιχεία καλόπιστα, άλλωστε ο εκάστοτε προϋπολογισμός είναι «άσκησης επί χαρτού», δεν υπάρχει κανένας τα τελευταία χρόνια που να μην έχει αναθεωρηθεί, μέχρι το 2014 το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει στο 160% σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό. Μπορεί κάποιος από τους υποστηριχτές της μη αναδιάρθρωσης να εξηγήσει πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να φτάσει το χρέος στο 100%, και όχι στο 60% που απαιτεί η ΕΕ, λαμβάνοντας υπ όψιν την ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% που αναμένεται για τα επόμενα χρόνια; Καμιά εικοσαετία σκληρής λιτότητας. Μετά το πέρας αυτής πόσες Ελληνικές επιχειρήσεις θα υφίστανται ακόμη και που θα ανέλθει η ανεργία; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ποτέ μια χώρα δεν έχει ξεπεράσει μια κρίση με τόσο υψηλό κρατικό χρέος, με σκληρό νόμισμα, υψηλό εμπορικό έλλειμμα, και σε ένα δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον. Η αναδιάρθρωση έπρεπε να είχε ήδη γίνει και όσο ο καιρός περνάει τόσο το χειρότερο. Ας ληφθεί υπ όψιν ότι το Economist προβλέπει για το 2011 ύφεση 4,1% αντί του 3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
  Πριν λοιπόν ο κάθε Προβόπουλος ο ΓΑΠ και ο ΠΑΠΑΚ μας εξηγήσουν τα αρνητικά της αναδιαρθρώσεως του χρέους-που σημειωτέον την εισηγούνται πλέον οι πάντες- να μας πουν πως με αυτή την πολιτική που ακολουθείται θα βγούμε από το τέλμα. Το να οχυρώνονται πίσω από τα αρνητικά μιας πρότασης δεν είναι λύση. Στην κατάσταση που μας οδήγησε το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας και ο Προβόπουλος, όποια λύση και αν βρεθεί θα είναι λίαν επώδυνη.
  Τέλος είναι καιρός να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό το ποσοστό -1,3% μόλις ύφεση για το 2010 σε τρέχουσες τιμές, που προβλέπει ο προϋπολογισμός (το -4,2% είναι σε πραγματικές τιμές λαμβάνοντας υπ όψιν τον πληθωρισμό). Ας μας πληροφορήσουν κάποιοι στον τομέα που δραστηριοποιούνται πόση ήταν η μείωση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2009. Κάνοντας την αρχή στον κλάδο μου ήταν 20%. Έχω ρωτήσει τρείς λογιστές οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν ότι ανάλογη ήταν η πτώση σε όλες τις εταιρίες που κρατούν τα βιβλία τους. Επίσης ανατρέχοντας στις εφημερίδες διαπιστώνουμε και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, κλπ έχουν διψήφιο ποσοστό υποχώρησης σε σχέση με το 2009. .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.