#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2010 08:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εκστρατείες της Ρωσίας στα θερμά νερά

Με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες περί επιθυμίας της Ρωσίας να αποκτήσει ναυτικές βάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία (Η Ρωσία θέλει βάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία) ας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στον “αιώνιο πόθο” της για διέξοδο στα θερμά ύδατα:Μια ματιά και μόνο στο χάρτη δείχνει ότι έπειτα από σχεδόν δύο αιώνων προσπάθειας, η θαλάσσια επιρροή, της Ρωσίας παραμένει μειονεκτική.

Η Βρετανική Αυτοκρατορία είχε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου.  Η Γαλλία έβλεπε στον Ατλαντικό και κατείχε 1400 μίλια των ακτών της Μεσογείου. Η Ισπανία ήταν σε θαυμάσια  θέση για την άσκηση θαλάσσιας δύναμης. Η Γερμανία λόγο της διώρυγας της Βόρειας Θάλασσας, κρατούσε μέσα στα χέρια της, τη διέξοδο για τα θερμά νερά. Οι ΗΠΑ ήταν και είναι μεταξύ δυο ωκεανών. Η  τοποθεσία της Ιαπωνίας είναι τόσο ευνοημένη, που είναι σχεδόν ανάλογη με εκείνη των βρετανικών νήσων.

Στον αντίποδα η Ρωσία είχε τις θαλάσσιες επικοινωνίες της στην Ευρώπη αποκλεισμένες από μια στεγνή και παγωμένη στεριά. Στην Άπω Ανατολή, η χερσόνησος Kamtschatka, που προσαρτήθηκε το 1697, έχει την Άνοιξη , το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο συμπιεσμένες σε τέσσερις μήνες.   Το Vladivostock , που έγινε Ρωσικό λιμάνι το 1860, είναι περίκλειστο από πάγο για περίπου τέσσερις μήνες και βρίσκεται σχεδόν στην ενδοχώρα της Ιαπωνικής θάλασσας. Ακόμα και το Πορτ Άρθουρ δεν παρέχει τέτοια απρόσκοπτη πρόσβαση όπως της Βρέστης, του Cadiz, της Νέας Υόρκης ή του San Francisco. Επίσης μειονεκτεί λόγω του ότι απέχει  4.400 μίλια από τον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό που ενώνει τη Ρωσική πρωτεύουσα.

Κωνσταντινούπολη, «η ερωμένη των δυο θαλασσών»Ο πόθος για απεριόριστο έλεγχο στη Μεσόγειο αποτέλεσε ανέκαθεν ένα ισχυρό κίνητρο για να επιδιωχθεί η κατοχή της Κωνσταντινούπολης, της «ερωμένης των δυο θαλασσών», η θέση της οποίς ως σημείο συνάντησης της Ευρώπης και της Ασίας της δίνει μία μοναδική διεθνή σημασία.

Η ρωσική εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια του 19ου και της αρχής του 20ου αιώνα, προσπαθεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο των στενών του Βόσπορου και των Δαρδανελίων. Τη νότια πόρτα δηλαδή του ρωσικού σπιτιού, από την οποία απειλήθηκε και τραυματίστηκε αρκετές φορές. Πρώτα από τους Τούρκους και έπειτα από τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φίλων τους. Το ζωτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα στενά δεν εξηγεί μόνο τις διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της στην Ευρώπη, αλλά σε μεγάλο βαθμό και εκείνες στην Ασία.

Η Ρωσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε στραμμένο το βλέμμα της κυριολεκτικά πάνω στη Τουρκία. Από την περίοδο της  Μεγάλης Αικατερίνης, ο πόθος της  επέκτασης των εδαφών της Ρωσίας  προς το νότο, ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η χριστιανική Ευρώπη οφείλει ευγνωμοσύνη στη χώρα αυτή, επειδή κράτησε ζωντανή τη φλόγα  της ορθόδοξης πίστης που ήταν έτοιμη να σβήσει λόγο της  μουσουλμανικής καταπίεσης. Εάν δεν υπήρχε η προστασία από την Ρωσία, οι υπόλοιποι ραγιάδες θα είχαν υιοθετήσει τον μουσουλμανισμό, όπως οι Βόσνιοι, για να αποφύγουν τις διώξεις.

«Η Ρωσία πάντα ψάρευε καλύτερα από όλους στα θολά νερά»Το μοντέρνο ναυτικό, που άρχιζε να χτίζει η Ρωσία, μετά την καταστροφή του στόλου της από την Ιαπωνία , χρειαζόταν ένα λιμάνι με ζεστά νερά, ένα πλεονέκτημα που η Βαλτική δεν μπορούσε να παράσχει. Γι αυτόν τον σκοπό προσφερόταν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, με την υπέροχη αμυντική του είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τον έλεγχο του Καναλιού του Σουέζ και του πλωτού εμπορίου της Ανατολής. Έτσι, για πάνω από 200 χρόνια, η θάλασσα της Μεσογείου έπαιξε μεγάλο ρόλο στη Ρωσική ιστορία.

Η ναυτική υπέροχη διευκολύνει το θαλάσσιο εμπόριο και κάνει εφικτή την καταστροφή εχθρικών πλοίων. Η Βρετανική και η Αμερικανική ναυτική υπεροχή ήταν βασικός παράγοντας της συμμαχικής νίκης και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.  Σε περίοδο ειρήνης, η ναυτική υπεροχή παρέχει ουσιώδη εμπορικά πλεονεκτήματα σε  μεμονωμένες χώρες ή ομάδες χωρών.

Από τα τέλη του 16ου αιώνα, ο Αγγλοσαξονικός κόσμος, συγκεκριμένα , το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, κυριαρχούν στις 7 θάλασσες. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν επιδίωκε ποτέ την ναυτική υπεροχή, προσπαθούσε πάντα να διατηρεί ένα ναυτικό ικανό να κερδίσει ανώτερες εχθρικές δυνάμεις.

Οι Ρώσικες εκστρατείες τον 19ο και τον 20ο αιώνα στη Μεσόγειο, είχαν στόχο να αποδυναμώσουν την Βρετανική και την Τούρκικη ναυτική υπεροχή. Σε περίπτωση πολέμου, οι ρώσικες μοίρες θα έπρεπε να επιτεθούν σε Βρετανικά πλοία, αποφεύγοντας  παράλληλα ανώτερες εχθρικές δυνάμεις.  Εάν ξεσπούσε πόλεμος με την Τουρκία, υποτίθεται ότι θα υποστήριζαν της επιχειρήσεις του στόλου της Μαύρης θάλασσας, στοχεύοντας το μπλοκάρισμα και την κατάκτηση του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Οι διεθνείς στρατηγικές άλλαξαν με τον ερχομό των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα και τα αεροπλανοφόρα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε περίπτωση εμπλοκής , οι σοβιετικές ναυτικές μοίρες που ήταν σταθμευμένες στη Μεσόγειο, είχαν διαταγές να εντοπίσουν και να καταστρέψουν νατοϊκά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια εξοπλισμένα με στρατηγικούς πύραυλους, ώστε να  αποτρέψουν πιθανά χτυπήματα  σοβιετικών στόχων.

Παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο και παρόλο που η Αμερική έχει μειώσει την ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, αυτή η θεατρική πολεμική σύνδεση της Ευρώπης , της Ασίας και της Αφρικής διατηρεί ακόμα την καίρια σημασία της.

Η Μόσχα που τον τελευταίο καιρό όλο και ποιο συχνά, κουνάει τη ναυτική σημαία της μεταξύ του Port Said και των στενών του Γιβραλτάρ , προφανώς έχει συνειδητοποιήσει τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Πηγές, μεταξύ άλλων:

http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/warm-water-port.htm

en.rian.ru, Ilya Kramnik

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neotera avatar
  neotera 10/08/2010 08:47:49

  Πολύ καλό, σύντομο και περιεκτικό ! Αναδεικνύει τη σημασία της ελληνορωσικής συμμαχίας που αμέριστα συνερίζονται οι λαοί μας για την εθνική ανεξαρτησία και την υπόσταση της ελλάδας που ευθέως αμφισβητείται από τους αγγλοαμερικάνους "νταβάδες" και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

  • Alex avatar
   Alex @ neotera 10/08/2010 09:57:49

   Η Ρωσια ειναι σε περιοδο συνχους πολιτικης και οικονομικης ισχυροποιησης.Αυτο συνεπαγεται και στρατιωτικη παρουσια σε περιοχες τις οποιες εχει ζωτικα συμφεροντα.Η μεσογειος μετα την καταρευση του συμφωνου της Βαρσοβιας ειναι κλειστη θαλασσα για τους Ρωσους καθως τα στενα του Βοσπορου ελεγχονται απο τους τουρκους (ΝΑΤΟ).Η Ελλαδα για την Ρωσια ηταν παντα φιλια χωρα λογω ιστορικων καιθρησκευτικων δεσμων.Παροτι τη περιοδο του υπαρκτου σοσιαλισμου η Ελλας ηταν στο αντιπαλο στρατοπεδο ποτε δεν επαψε να ειναι ζωτικου ενδιαφεροντος για τους Ρωσους.Αυτο απο την αλλη δεν σημενει οτι η Ελλας πρεπει να αλλαξει ροτα και να ζητησει νεο ΄΄προστατη΄΄ τη Ρωσια.Μπορει ομως να συνεχισει τη πολιτικη του Κ.Κ του ανοιγματος σε αλλες δυναμεις και να απεμπλακει οσο το δυνατον απο την μονοπλευρη ΄΄συνεγρασια΄΄ - εξαρτηση απο την Αμερικη και το ΝΑΤΟ.Ετσι μονο θα κατορθωσει να επιτυχει συμφωνιες στρατηγικης σημασιας με ισους ορους και ΟΧΙ υποτελειας οπως τωρα με την Αμερικη το Δ.Ν.Τ και την Ευρωπη.Κακα τα ψεμματα το
   Αιγαιο κρυβει πλουτο στο βυθο του και αυτο πλεον το παραδεχονται απροκαλυπτα ολοι οι ΄΄εταιροι΄΄ μας. Οι ρωσοι πολυ απλα θελουν να μπουν στο παιχνιδι και απο τοι φαινεται με πιο συμφερονοτα τροπο απο οτι οι Αμερικανοτουρκοευρωπαιοι.Ζητουν βαση, δινουν χρηματα και προσφερουν στρατιωτικη παρουσια που δημιουργει αντιβαρο στους νεοοθωμανους.Αυτο ακριβως το πλεονεκτημα σηζητουσαμε και για οτυς αγωγους.ΟΜΩΣ τα πραγματα απο τον Οκτωβρη του 2009 αλλαξαν αρδην.Η νεα ΄΄κατοχικη΄΄ διακβερνηση εχει αναλαβει εργολαβικα να μας βγαλει απο μια ΄΄κριση΄΄ για να σωσει δηθεν την χωρα.Δεν υπαρχει περιπτωση να σκεφτει καν να συζητησει ενα ενδεχόμενο στενοτερης συνεργασιας με τους Ρωσους.Για αυτο και οι Ρωσοι σαν μοχλο πιεσης κλεινουν το ματι στη Τουρκια.Αλλα πρεπει επισηςη να ετοιμαζομαστε για μια σκληρη αντιμετωπιση απο πλευρας Μοσχας καθως ειμαστε ετοιμοι να μπουμε στο σχεδιο για την αντιπυραυλικη ασπιδα (θεμα που ειχει παγωσει εντελως η Ν.Δ) κατι που θα εξοργισει ακομα περισοτερο τους Ρωσους που μας θεωρουν πλεον αναξιοπιστους και υποτελεις στα σχεδια των Αμερικανων, αβουλους και με πολιτκο δογμα το οπου φυσαει ο ανεμος.Σημεια των καιρων? Θα δειξει ελπιζω μονο ο Σαμαρας και η Ν.Δ να ειναι το αναχωμα στην ισοπεδωση που συντελειται αλλιως σε 4-5 χρονια ουτε τη χωρα μας θα γνωριζουμε (ηδη ο ΓΑΠ την ονομαζει Ελλαδικο χωρο, ουτε Ελληνες θα λεγομαστε αλλα ελληνοφωνοι).Αν μεσα στο φθινοπωρο του 2010 δεν υπαρξει ξεσηκωμος και αφυπνιση της Ελληνικης κοινωνιας και Εθνους προβλεπω ασημες καταστασεις και ενα λαο οχι απλα ταπεινωμενο αλλα και ξεριχωμενο μεσα στον ιδιο του το τοπο.

 2. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/08/2010 09:10:20

  Ή Ρωσία δεν κατέβηκε ποτέ στα ζεστά νερά γιατί δεν την άφησαν. Αν δείτε ποιοί κατέβηκαν από το τρένο για να κάνουν την Οκτωμβριανή επανάσταση, θα καταλάβετε. Ένας κι ένας ήταν.

  • DOC avatar
   DOC @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/08/2010 12:52:05

   ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.
   Ενδιαφέρον αυτό που λες. Μόνο τον Λένιν ξέρω και τα 6 εκτομμύρια γερμανικά μάρκα που του είχαν δώσει για την υποτιθέμενη επανάσταση. Οι άλλοι που λες, ποιοί ήταν?

   • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
    ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ DOC 10/08/2010 17:27:10

    Στο βιβλίο ¨Επιχείρηση κόκκινος Ιούδας¨ υπάρχουν όλα τα ονόματα
    http://img443.imageshack.us/img443/9019/b129840.jpg

    Θυμάμαι απέξω τα ονόματα του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνωφ (ΛΕΝΙΝ) και του Leiba Bronstein (Τρότσκι). Από το τρένο κατέβηκαν 32 άτομα. Η χρηματοδότηση έγινε από τον Ρότσιλντ (συγγενής του Κάρολου Μαρδοχάϊ-ΜΑΡΞ) και από τη warburg (Γερμανική τράπεζα)

    Η κυβέρνηση του ΛΑΟΥ εδώ(θα πάθεις πλάκα):

    http://antipliroforisi.blogspot.com/2007/11/blog-post_1682.html

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2010 10:40:11

  Καλη η ιστορικη αναδρομη αλλα λειπουν μερικα πραγματα.Συγκεκριμενα μετα τα μεσα του 19ου αιωνος η Ρωσια εγκατελειψε την Ελλαδα ως οχημα εξοδου στο Αιγαιο και επελεξε τη Βουλγαρια και τον πανσλαβισμο.Το 1878 επεβαλε τη συνθηκη του Αγιου Στεφανου με την οποια ολη η Μακεδονια γινοταν βουλγαρικη.Η Αγγλια απειλησε με πολεμο και η αυνθηκη ακυρωθηκε το 1881 στο Βερολινο οπου επισης με πρωτοβουλια των Αγγλων δοθηκε στην Ελλαδα η Θεσσαλια για να πλησιασει γεωγραφικα την επιμαχη περιοχη της Μακεδονιας και να ειναι ετοιμη για οσα ακολουθησαν.Μετα τους βαλκανικους πολεμους και τη ρωσικη επανασταση οι Σοβιετικοι αλλαξαν παλι οχημα καθως εβλεπαν οτι οι Βουλγαροι δουλευαν για τους Γερμανους και ξεκινησαν το μακεδονικο.Εχουμε δηλαδη πανω απο ενα αιωνα προσπαθειες εξοδου στο Αιγαιο δια του σλαβικου στοιχειου και εις βαρος της Ελλαδος.Αυτα φυσικα τωρα θελουμε να τα ξεχναμε.Ομως και τωρα δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι δεν θα προσπαθησουν να προσελκυσουν την Τουρκια.Η Τουρκια ειναι πολυτιμοτερη απο την Ελλαδα για ολες τις μεγαλες Δυναμεις.

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ ψυχραιμια 10/08/2010 16:20:29

   Σωστά τα γράφεις. Ποιός όμως μας έβαλε στο πόλεμο με τους Τούρκους κι έγινε η Μικρασιατική καταστροφή? Ενώ μπορούσαμε να κερδίσουμε όλα αυτά τα μέρη με τη διπλωματία. Και ίσως με πόλεμο την κατάλληλη στιγμή.

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 10/08/2010 11:40:41

  "Η Τουρκια ειναι πολυτιμοτερη απο την Ελλαδα για ολες τις μεγαλες Δυναμεις." Αυτό ως δόγμα διαχρονικό αποτελεί τον ορισμό της ραγιαδοσύνης. Η νεώτερη ελληνική ιστορία το κατέρριψε πολλές φορές και ξανά μπορούμε να κερδίσουμε τον διεθνή παράγοντα στην εθνική μας υπόθεση με μία μόνον προϋπόθεση. Οτι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να πολεμήσουμε εάν χρειάστει για τα συμφέροντά μας. Αλλά γι αυτό χρειάζεται πρώτα να χτίσουμε ισχυρό ΕΛΛΗΝΙΚΟ κράτος για να περιοριστεί δραστικά η λειτουργία των ντόπιων ενεργούμενων της USRAEL.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/08/2010 11:48:36

  Να τουε δωσουμε βαση(εις)να μας πληρωσουν τα δανεια. :)

  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/08/2010 11:54:25

   Χα χα, θα πιάσουμε καραγκιόζηδες τους Ρώσους ;
   Μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας: Εμείς μάγκες και καπάτσοι, οι λοιποί κουτό-Φραγκοι, τώρα θα προκύψουν και οι κουτο-Βάραγγοι!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/08/2010 11:58:57

   Όλη η Ελλάδα ένας απέραντος Πράσινος Μύλος;
   Γι αυτό ακόμα και πολλοί Νεοδημοκράτες μιλούν πιά σαν τα παλιά "καλά" Συριο-Λυβικά Μπααθο-ΠΑΣΟΚια;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ο Θείος 10/08/2010 12:12:58

    Αυτο αλλαξε με το τελος του Ψυχρου πολεμου.Μολις κατεβηκε το σφυροδρεπανο και ανεβηκε παλι ο Δικεφαλος Αετος ενεσκηψε ισχυρη ρωσοφιλια στο χωρο της δεξιας.Βεβαια οι ιδιοι οι Ρωσοι ειναι οι ιδιοι ανθρωποι με τα ιδια στρατηγικα συμφεροντα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 10/08/2010 12:29:54

    Για να πιάνονται εύκολα καραγκιόζηδες πάντως, δεν τους κόβω.
    Κανέναν άλλωστε πιά, έβγαλαν εν τω μεταξύ και οι μαύροι Χάρβαρντ, Κέημπριτζ και Λομονόσωφ. Πόσο μάλλον οι κληρονόμοι μιας μεγάλης Αυτοκρατορίας αιώνων, με πίσω τους Μεντελέγιεφ, Τολστόι, Καλάσνικωφ (!) και τόσους άλλους εγκεφάλους!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 10/08/2010 12:37:34

    Δικέφαλο είχε και η Αυστροουγγαρία των Αψβούργων, αλλά μια και χάθηκε, υπάρχει πάντα ως εναλλακτική λύση και ο Πολωνικός θυρεός. Καλή εναλλακτική επιλογή και αυτή, μαζί με τον αετό τη Ρωσικής Ομοσπονδίας, για απογοητευμένους Νεοδημοκράτες, είναι μαζί και η ακτινοβολούσα μορφή της μαντάμ Κιουρί, την οποία θαυμάζω απεριόριστα.

 6. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 10/08/2010 12:08:52

  ...Το μοντέρνο ναυτικό, που άρχιζε να χτίζει η Ρωσία, μετά την καταστροφή του στόλου της από την Ιαπωνία , χρειαζόταν ένα λιμάνι με ζεστά νερά,...

  Λίγο τραβηγμένο το ακούω. Η καταστροφή του ρωσσικού στόλου απότην Ιαπωνία έγινε το 1905 επι τσάρου και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο τσάρος δεν κατάφερε να βρει δάνεια στις ΗΠΑ να ανανεώσει τον εξοπλισμό των πλοίων λόγω καθολικής αντίδρασης από τους Εβραίους τραπεζίτες της Ν. Υόρκης οι οποίοι είχαν διαφορές με την Ρωσσική αριστοκρατία ενώ η Ιαπωνία με την άμεση υποστήριξη των ναυτικών κύκλων της Αγγλίας (παραδοσιακοί δεσμοί του κλαν των Σατσουμα-Ιαπωνικό Ναυτικό και του Αγ. πολεμικού ναυτικού) με την υποστήριξη των αγγλικών τραπεζών-τι σύμπτωση- ανακαίνισε τα κανόνια των πλοίων. Στην συνέχεια το 1917 άλλαξε το καθεστώς σε σοοσιαληστικό και συνεπώς η παραπάνω συντόμευση είναι μάλλον βιαστική.

 7. kapoios avatar
  kapoios 10/08/2010 13:53:21

  οι ρωσοι πηραν ενε μαθημα με τις πυρκαγιες

 8. ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ avatar
  ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ 10/08/2010 19:01:55

  ΠΡΟΣ kapoios

  ΦΙΛΕ ΚΛΑΨΕ.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΜΠΡΕΣΝΙΕΦ.

  ΚΛΑΨΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΛΑΨΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΚΛΑΨΕ.

  ΧΑΣΑΜΕ !!!

  ΦΑΓΑΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΕ ΜΠΟΥΖΙ.

  ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ.

 9. Alex avatar
  Alex 10/08/2010 19:39:48

  Χαχαχ μ αρεσουν τα σχολια για ξαφνικο ερωτα της δεξιας με τη ρωσια κτλ...Θυμιζω λοιπον οτι ο πρωτος Ελληνας πρωθυπουργος που επισκεφτηκε την ΕΣΣΔ ηταν ο Κωνσταντινος Καραμανλης τη δεκαετια του εβδομηντα στη προσπαθεια του ανοιγματος που εκανε περα της Αμερικης και του ΝΑΤΟ για αυτο αλλωστε μπηκαμε και στην τοτε ΕΟΚ για να εχουμε αντιβαρο (ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ???) και επειδη καποιο βιαζονται και ξεχνουν γρηγορα ας τραβηξουν προς Γεωργια μερια να ρωτησαν το αλλο Αμερικανακι το Σαακασβιλι να τους πει πως του τραβηξανε το αυτι οι Ρωσοι και τι βοηθεια τελικα του δωσανε οι Αμερικανοι....Οσο για τις φωτιες οσοι επιχαιρουν να μιην βιαζονται

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.