29/10/2009 14:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η εκλογή του Παπανδρέου αποτελεί ένα πλεονέκτημα», δηλώνει ο ΤαλάτΟ τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,, ο οποίος μεταβαίνει το απόγευμα για επαφές στην Άγκυρα, θεωρεί ως θετική συγκυρία την παρουσία των Ομπάμα, Παπανδρέου, Ερντογάν, Χριστόφια και του ιδίου στο πολιτικό σκηνικό, καθώς όλοι τάσσονται υπέρ της λύσης του κυπριακού .

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ΕFΕ, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας θα βοηθήσει στην επανένωση του νησιού.

"Η εκλογή του Παπανδρέου αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Όταν σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει, γίνομαι πιο αισιόδοξος. Ο Παπανδρέου είναι ένας σημαντικός ηγέτης. Έχει επιρροή στην εσωτερική ελληνοκυπριακή πολιτική", αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ταλάτ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι τα θέματα στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία είναι πολύ περισσότερα από αυτά για τα οποία υπάρχει διαφωνία, τα οποία, ωστόσο, είναι πιο σημαντικά. "Εάν οι  διαπραγματεύσεις κρατήσουν πάρα πολύ θα οδηγήσουν στην κόπωση και τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Μια λύση θα ήταν αδύνατη. Έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για αυτό. Επίσης, ξέρουν ότι ο χρόνος κυλά εναντίον μας, αλλά λένε ότι θέλουν μια καλή λύση και όχι
να περιοριστούν σε ένα χρονοδιάγραμμα", είπε και περιέγραψε και την κατάσταση στις βασικές πτυχές.

 Για το περιουσιακό, ο Ταλάτ αναφέρει ότι είναι το "πιο δύσκολο και σημαντικό πρόβλημα" και τονίζει ότι θα πρέπει να λυθεί βάσει των διεθνών αρχών και της διεθνούς πρακτικής.

Για τα θέματα διακυβέρνησης/ εξουσιών, αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου "καθώς η  ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να εκλέγονται από τον λαό και η τουρκοκυπριακή πλευρά από τη Βουλή". Τονίζει, ωστόσο, ότι «έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί το θέμα αυτό, εκ νέου, πιο αργά».

 Για το θέμα των εποίκων, επαναλαμβάνει πως δεν θέλει επί του παρόντος να συζητήσει το ζήτημα αυτό. "Ο Χριστόφιας έχει πει ότι ένας αποδεκτός αριθμός (για παραμονή) θα είναι γύρω στους 50.000. Δεν το δεχόμαστε", τονίζει ο Ταλάτ ο οποίος σημειώνει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι ένας αποδεκτός αριθμός εξ αυτών θα πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία, θέση με την οποία διαφωνεί.

AΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 29/10/2009 17:18:36

  Τι πλεονέκτημα ακριβώς δεν μας είπε... όποτε όλοι μπορούμε να το αντιληφθούμε και να καταλάβουμε όταν ο αντίπαλος σε μια διαπραγμάτευση αρχίζει τις φιλοφρονήσεις.

 2. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 29/10/2009 22:51:56

  Για την Ελλαδα προφανως..

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 30/10/2009 09:58:47

  ΑΝ προσεξα καλα, δεν μας λεει ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ταλατ πασια για ποιον ισχυει το πλεονεκτημα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.