11/11/2007 00:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δύσκολη επόμενη μέρα και για τα δυο κόμματα εξουσίας

Κανείς δεν θα διαφωνήσει με την διαπίστωση ότι οι αλλαγές που επέφερε η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, επέδρασαν καταλυτικά στην διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Με αυτήν την έννοια,  κάθε αλλαγή στο status του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Πολύ περισσότερο, επειδή όλοι συμφωνούν ότι το πολιτικό σύστημα που εγκαθίδρυσε η μεταπολίτευση και ο δικομματισμός διανύουν πλέον τις τελευταίες ημέρες τους. Έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον τι θα ακολουθήσει τη σημερινή εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Θα γεφυρωθούν τα χάσματα που προκάλεσε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο υποψηφίων; Θα δοθεί μια «παράταση» στον Γ. Παπανδρέου μέχρι τις επόμενες εκλογές, που είπε και η κα Διαμαντοπούλου; Ή θα συνεχισθεί αμείωτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παρατάξεων, με αποτέλεσμα μια διάσπαση πριν από τις εκλογές;

Στο Μαξίμου φαίνεται ότι ποντάρουν στην διαιώνιση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν έτσι να διατηρήσουν την πολιτική πρωτοβουλία. Όμως παρά την «απουσία» και ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση απραξίας. Και επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα: πλήρης έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού, παντελής απουσία «συναντίληψης», διυπουργικές συγκρούσεις, καμία επαφή κόμματος και κυβέρνησης. Και το χειρότερο είναι ότι το Μαξίμου λίγους πλέον μπορεί να πείσει με αυτά που εκφέρει ως δικαιολογία γι αυτήν την κατάσταση. Φτάσαν μέχρι του σημείου να λένε ότι δεν προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν προεκλογικά και προ-προεκλογικά επειδή τάχα περιμένουν να εκλεγεί η νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και να αποκατασταθεί έτσι η κανονική λειτουργία του πολιτεύματος. Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρόκειται για τη μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που δεν επιθυμεί αδύνατο αντίπαλο. Η πολιτική κρίση είναι λοιπόν βαθιά, πλήττει και τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, και εκφράζεται με διαφορετική ένταση και τρόπο στο καθένα. Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι το πράσινο φως για την διάλυση των σημερινών μεγάλων κομματικών σχηματισμών θα ανάψει μετά τις ερχόμενες εκλογές. Και οτι ο προετοιμαζόμενος εκλογικός νόμος θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 11/11/2007 13:47:53

  Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος .
  Τώρα άρχισε (μετά της εκλογές η διάλυση του ΠΑΣΟΚ) ,έπεται η Ν.Δ.
  Έτσι γράφεται η ιστορία .

 2. Spyros avatar
  Spyros 11/11/2007 14:49:26

  Κάθε τι πουη γεννιέται, αξίζει κιόλας να πεθάνει, κατά πως έγραφε ο Γκαίτε στον Φάουστ.

 3. filos avatar
  filos 11/11/2007 16:05:25

  Άσε τα παιδιά να τρώγονται ποιο είναι ποιο ωραίο .
  Εμείς φίλε στην παραλίες ..

 4. Spyros avatar
  Spyros 11/11/2007 18:45:02

  Αντε γιατί μπαίνει χειμώνας

 5. ΖωνιαναΟλε avatar
  ΖωνιαναΟλε 11/11/2007 19:14:56

  Ανέκδοτο: Πώς λέγεται το γήπεδο των Ζωνιανών; Στάδιο Ειρήνης και Φυτείας.

 6. Ποναν ωρε τα παλλικαρια avatar
  Ποναν ωρε τα παλλικαρια 11/11/2007 19:19:21

  Ζωνιανά: «Κουμπαριές» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ= 97,74%.

  Από το μπλογκ: http://ashtonhar.blogspot.com/2007/11/2007.html


  Αποτελέσματα Βουλευτικών 2007: Νέα
  Δημοκρατία 60,00%. ΠΑ.ΣΟ.Κ.37,74%
  Ψήφοι:
  Νέα Δημοκρατία
  Βαρδάκης 1
  Κεφαλογιάννη 220
  Μαυρομάτης 0
  Σχοινάς 268

  ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Δραμουντάνης 16
  Λαμπίρης 73
  Όθωνας 134
  Τερζάκη 86

  Θέλει πολύ ρώτημα τι γίνεται εκει κάτω ωρε σύντεκνοι;

 7. Ποναν ωρε τα παλλικαρια; avatar
  Ποναν ωρε τα παλλικαρια; 11/11/2007 19:19:50

  Φωτογραφίες από τα Ζωνιανά με όπλα και χασίς που πιάστηκαν από την Αστυνομία, αλλά και ενδιαφέρον υλικό γενικότερα για την κατάσταση στο … «γαλατικό» χωριό της Κρήτης.
  http://paramythia.pblogs.gr/

 8. Ποναν ωρε τα παλλικαρια; avatar
  Ποναν ωρε τα παλλικαρια; 11/11/2007 19:20:19

  Πολύ κατατοπιστικό το μπλογκ του Μανουσάκη για την κατάσταση στα Ζωνιανά και γενικότερα στην Κρήτη.
  http://manoussakis.blogspot.com/
  Για τη μαφία των μαυροπουκαμισάδων
  http://manoussakis.blogspot.com/2007/10/blog-post.html
  Εμείς δεν θα γίνουμε Μυλοπόταμος

 9. Suhoi avatar
  Suhoi 11/11/2007 19:32:40

  Με αφορμή το σχόλιό σας με τίτλο «Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ» http://www.blog.anti.gr/?p=446 μια γενικότερη σημείωση: Σαουΐρις (Wind), Μελισσανίδης και Μαρινάκης (και οι δύο εφοπλιστές), λέγεται ότι ενδιαφέρονται για τον Αλφα. Μαρινάκης (φημίζεται για τις στενές προσωπικές και κατά πολλούς οικονομικές σχέσεις του με το Μητσοτακέϊκο): Εχει ήδη μπεί στον Σκάϊ με τον Αλαφούζο. Λασκαρίδης (ρώην καζινάς, «βασιλιάς της μπανάνας» στην Ελλάδα, εφοπλιστής, σε στενή σχέση με το Μαξίμου- με ποιόν άραγε;). Θέλει –κατά πληροφορίες μαζί με Μαρινάκη- το «Θέμα». Στο μεταξύ, η Ελευθεροτυπία λέγεται ότι προχωρεί συμφωνία με τις Αττικές Εκδόσεις των Βαρδινογιαννέων για περιοδικές εκδόσεις, ενώ ο Αλαφούζος θα συνεχίσει τη συνεργασία του σε αυτό τον τομέα με τις ίδιες Εκδόσεις.

 10. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 12/11/2007 11:15:07

  Σε περίπτωση έκτακτης κρίσης του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ(είναι άνθρωπος) ποιο σώμα θα πραγματοποίηση ενδεχόμενη αλλαγή ,αντικατάσταση ,παραπομπή του Προέδρου του .
  Το εκλεκτορικό σώμα ,κεντρική επιτροπή, συνέδριο ,κοινοβουλευτική ομάδα.
  Πρόκειται για τον δεύτερο πολιτειακό άρχοντα της χώρας .
  Κατά την άποψη μου πρόκειται για συνταγματική εκτροπή ….

 11. Suhoi avatar
  Suhoi 12/11/2007 12:53:12

  Λέτε να ανέδειξαν οι ΠΑΣΟΚοι τον Ελληνα, πράσινο ... Χομεϊνί; Αν κρίνουμε από τα μέτρα που θα λάβει και τον τρόπο λήψης αποφάσεων (μικρή ομάδα γύρω του), πράγματι θα επιχειρήσει ένα συγκεντρωτικού τύπου μοντέλο αποφάσεων στο κόμμα. Πιο προσωποπαγές, πιο αρχηγικό. Οι ψηφοφόροι του έδωσαν λευκή επιταγή. Αρα, προς το παρόν, έχει στα χέρια του και το μαχαίρι και το πεπόνι. Μένει να αποδείξει εάν είναι πράγματι "παίκτης" και ηγέτης ή όχι. Η ανάδειξή του με 60%, αλλά και οι μεθοδεύσεις καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικογενειοκρατίας στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, καθώς και τη δύναμη των εσωκομματικών μηχανισμών. Αυτό δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική κοινωνία. Ούτε βέβαια, η ενδεχόμενη αυριανή ανάδειξη της ετέρας της οικογενείας Μητσοτάκη, Ντόρας. Πολύ περισσότερο, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννά το δίδυμο Παπανδρέου-Μπακογιάννη. Ανεξαρτήτως αυτών όμως, ο Παπανδρέου μετετράπη σε ηγέτη και κέρδισε τις εκλογές, όχι επειδή επέδειξε αρχηγικά προσόντα, αλλά επειδή τον κατασκεύασαν ως ηγέτη η τακτική του Βενιζέλου -και η απουσία εσωκομματικών μηχανισμών εκ μέρους του- και η επίθεση που δέχθηκε από τη διαπλοκή (Λαμπράκης, Μπόμπολας, Ψυχάρης). Ο Παπανδρέου νεκραναστήθηκε από αυτούς. Για να δούμε τώρα τι αντιπολίτευση θα κάνει; Τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές; Οι συγκυρίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ευνοούν τον Παπανδρέου. Αν χάσει, τότε τι δικαιολογίες θα έχει; Τέλος μιά παρατήρηση για τον πολυδιαφημισμένο -δημοκρατικό- τρόπο εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δημιουργεί τετελεσμένα και ισχυροποιεί τις εξουσίες του νέου προέδρου. Θεωρητικά επίσης, είναι δημοκρατική (900 000 ψήφισαν). Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια ρηχή αμερικανιά, δίχως ουσιαστικό προβληματισμό για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας. Ηταν μιά προεκλογική περίοδος τηλεοπτικής ρηχότητας. Συγκεντρώσεις με πλαστικά σημαιάκια και αλλαλάζοντες -προσυγκεντρωμένους- οπαδούς, τηλεοπτικοί "διάλογοι", συνθηματολογίες και όχι προβληματισμός για το τι ΠΑΣΟΚ θέλουν. Αυτά ανέδειξαν αρχηγό. Απέναντι σε αυτή την ρηχότητα των κομμάτων εξουσίας, είναι αναγκαίο να αντιπαρατεθούν οι γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες της Αριστεράς. Και είναι καιρός, κάνοντας στροφή στον λαό, και όχι βράζοντας στο ζουμί της, να τις αποκτήσει, και να γίνει ένα γνήσια λαϊκό κίνημα. Η Αριστερά, μετά τα όσα συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πιά την πολυτέλεια της ομφαλοσκόπησης. 'Η θα κρατήσει τις ψήφους που πήρε στις τελευταίες εκλογές και θα τις αυξήσει, ή θα λεηλατηθεί -για μια ακόμη φορά- από το ΠΑΣΟΚ.

 12. ανωνυμος avatar
  ανωνυμος 12/11/2007 13:06:34

  Υπήρξαν για λίγες ημέρες στα ΜΜΕ.
  Όταν φύγουν κι οι τελευταίες κάμερες, τότε θα επανέλθουν στην "ανυπαρξία" και όλοι θα τρώνε άμεσα (εμπλεκομενοι) ή έμμεσα (αυτοί που τα παίρνουν χοντρά για να σφυρίζουν αδιάφορα: μπάτσοι, δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές κ.λπ.).

  Δεν μιλαω για το ΠΑΣΟΚ αλλα για την υποθεση των Ζωνιανων.

 13. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 12/11/2007 13:19:51

  Και κάτι για τα ποσοστά
  Βόρεια Ελλάδα φίφτι-φίφτι και στο Νότο «δημοκρατικά??» και «προοδευτικα??»70-80 % στον ΓΑΠ μήπως προμηνύουν «σοσιαλιστική» λίγκα του Βορρά .
  Και η μηχανισμοί του Αδόλφου ,Γέρου Πάγκαλου κλπ καλά κρατούν

 14. ν.β. avatar
  ν.β. 12/11/2007 13:27:03

  Μαύρου Γάτου,
  αλλέως Ναπολέοντος Βατερλιώτη:

  Τα χλωμά τα πασοκάκια

  Τα χλωμά τα πασοκάκια
  μαραμένα σαν τα κρίνα,
  στέκουνται, σα μαγεμένα,
  και κοιτάν την Εξουσία,

  δεν τα νοιάζει για το κρύο,
  δεν τα νοιάζει για την πείνα,
  κάθουνται μαρμαρωμένα,
  και κοιτάν την Εξουσία...

  Κι οι νουδίτες, από μέσα,
  με τα κόκκινα λακκάκια,
  που αντίπαλο δεν έχουν,
  και γι' αυτό δεν έχουν κάκια,

  οι νουδίτες μπουκωμένοι,
  απ’ την τόση βουλιμία,
  τα κοιτάν, κι εκείνοι τώρα,
  σαν αλλόκοτα θηρία!

  Τους νουδίτες τι τους νοιάζει!
  καλά κάθουνται στη ζέστα,
  τα φτωχά τα πασοκάκια,
  όμως γύρισε και δες τα,

  μ' ένα πράσινο βρακάκι,
  ξεφτισμένο και τριμμένο,
  μ' ένα σκίσιμο από πίσω,
  ντροπαλά μισοκρυμμένο,

  με πρησμένο, από τις ήττες,
  το μικρούλι τους χεράκι,
  μάλλον τα καημένα εκείνα,
  μοιάζουν να 'ναι από σαράκι...

  Κι όμως να που, με μια ψήφο,
  επιλέγουν αρχηγό,
  ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝΕ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ,
  ΘΑ ΤΡΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ...

  Μα σαν πάνε παρακάτου,
  που κανένας δεν τα βλέπει,
  έρημα και μοναχούλια,
  με τον ουρανό στη σκέπη,

  κρύβουν έτσι απελπισμένα,
  τα ματάκια στον αγκώνα,
  που κι εκείνος κλαίει, κλαίει,
  στην πικρήν αυτήν εικόνα...

 15. Suhoi avatar
  Suhoi 12/11/2007 15:40:54

  Είναι θετικό ότι ο Παπανδρέου στήριξε -σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό- την προεκλογική του εκστρατεία σε συνθήματα κατά της διαπλοκής και των εξωθεσμικών κέντρων. Το ίδιο έκανε και ο Καραμανλής, όπως είναι πασίγνωστο. Αυτός μάλιστα, προσχώρησε και κατά στην αρχή της πρώτης κυβερνητικής του θητείας σε φραστικές επιθέσεις κατά των νταβατζήδων και σε φανταστικές μάχες εναντίον τους στου Μπαϊρακτάρη. Ελπίζω να μην καταλήξει όπως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Εύχομαι να μην τα δώσει και αυτός όλα στην διαπλοκή. Είναι θετικό ότι βγήκε πρόεδρος σε πείσμα του περίφημου πρωτοσέλιδου του Συγκροτήματος (Βήμα), την επομένη των εκλογών, με τίτλο "Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε", και του πολέμου που δέχτηκε από το κανάλι των εκδοτών (Μέγκα), με βιτρίνα τον "Ντερμπεντέρη". Ο Παπανδρέου κέρδισε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τώρα είναι εις θέσιν να διαπραγματευθεί με τη διαπλοκή από θέση ισχύος. Ας τους επιβάλλει όμως, όρους και ας μην εκχωρήσει τη νίκη του μόνο και μόνο για κάποια μικροανταλλάγματα στήριξης που θα πάρει από αυτούς. Ο Καραμανλής δεν έκανε την διαφορά. Τώρα δίδεται η ευκαιρία στον Παπανδρέου. Θα την κάνει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.