#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2010 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δύναμη των αμερικανικών ΜΜΕ, και ο έλεγχος που ασκούν

Το 1983, περίπου 50 επιχειρήσεις έλεγχαν τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των ΜΜΕ των ΗΠΑ. Σήμερα, η ιδιοκτησία και ο έλεγχος των ειδησεογραφικών οργανισμών, είναι συγκεντρωμένα στα χέρια μόλις έξι (6) ισχυρών μηντιακών οργανισμών. Αυτοί οι εταιρικοί γίγαντες ελέγχουν σχεδόν τα πάντα από όσα παρακολουθούμε, ακούμε, και διαβάζουμε κάθε μέρα. Ελέγχουν τηλεοπτικά δίκτυα, καλωδιακούς σταθμούς, κινηματογραφικά στούντιο, εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, εταιρίες παραγωγής μουσικής, και πολλούς από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους.

Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανών, δεν σκέφτονται καν για το ποιος είναι αυτός που τους ταΐζει καθημερινά με ατέλειωτες πληροφορίες, διασκέδαση, κλπ.  Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν νοιάζονται. Όμως θα έπρεπε. Η πραγματικότητα είναι πως επηρεαζόμαστε βαθύτατα από αυτά που τα συμβατικά και καθιερωμένα ΜΜΕ μας σερβίρουν καθημερινά. Ο μέσος Αμερικανός παρακολουθεί 153 ώρες τηλεόραση το μήνα. Και είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και δυσανασχετούν αν περάσει κάποιο μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να δουν ή να ακούσουν κάτι. Δυστυχώς, ο αμερικανικός λαός είναι πλέον απόλυτα εθισμένος στις ειδήσεις και στα ψυχαγωγικά προγράμματα, ο έλεγχος των οποίων είναι συγκεντρωμένος σε χέρια ελάχιστων.

Οι 6 κολοσσοί που σήμερα ελέγχουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ είναι οι: Time Warner, Walt Disney, Viacom, Rupert Murdoch’s News Corp., CBS Corporation, και NBC Universal.  Μεταξύ τους, οι έξι αυτοί μεγάλοι κυριαρχούν στη βιομηχανία των ειδήσεων και της ψυχαγωγίας των ΗΠΑ. Όμως, ακόμη και εκείνοι οι τομείς στους οποίους δεν κυριαρχούν, συγκεντρώνονται σιγά σιγά στα χέρια κάποιων ολίγων. Για παράδειγμα, το Clear Channel ελέγχει σήμερα πάνω από 1.000 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες εταιρίες όπως οι Google, Yahoo και Microsoft, που ελέγχουν όλο και πιο πολύ το διαδίκτυο.

Η μεγάλη ανησυχία όμως αφορά στους έξι. Όταν ελέγχεις τι βλέπουν, τι ακούν, και τι διαβάζουν οι Αμερικάνοι, τότε ελέγχεις και το τι σκέφτονται.Το 1983, 50 επιχειρήσεις κυριαρχούσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ και η μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς στην ιστορία, ήταν της τάξης των $340  εκατομμυρίων. Το 1987, οι 50 έγιναν 29. Το 1990 οι 29 έγιναν 23. Το 1997, οι μεγάλες εταιρίες ήταν μόλις δέκα, και η μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς ήταν της τάξης των $19 δισεκατομμυρίων (Disney-ABC). Το 2000, η συγχώνευση της AOL Time Warner, κόστισε χίλιες φορές περισσότερο από την μεγαλύτερη ανάλογη κίνηση του 1983, δηλαδή $350 δισεκατομμύρια!

Αυτοί οι τεράστιοι οργανισμοί δεν υφίστανται με σκοπό τη διάχυση ή τη προσφορά της αλήθειας στον αμερικανικό λαό. Ο πρωταρχικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι το οικονομικό κέρδος. Και αυτοί οι mainstream γίγαντες των ΜΜΕ δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν κάτι με το οποίο θα χαλούσαν τις σχέσεις τους με τους μεγάλους διαφημιστές, όπως είναι π.χ. οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε διαφημίσεις. Όπως και να έχει, τα ΜΜΕ αυτά θα εκφράζουν πάντα τις ιδεολογικές απόψεις και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, ένα σημαντικό κομμάτι του αμερικανικού λαού αρχίζει να ξυπνά και να αντιλαμβάνεται πως τα συμβατικά ΜΜΕ δεν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ο αριθμός των Αμερικανών που δεν εμπιστεύονται ή που εμπιστεύονται ελάχιστα τα ΜΜΕ, είναι σε ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, 57%.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους  τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ιδιαίτερα η εναλλακτική ενημέρωση. Τα κλασικά ΜΜΕ χάνουν την εγκυρότητα τους, και οι Αμερικανοί άρχισαν να ψάχνουν αλλού για να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Υπάρχει άραγε περίπτωση να σας πουν ποτέ τα κλασικά ΜΜΕ, πως η Federal Reserve (Κεντρική Τράπεζα) είναι βλαβερή για την Αμερική; Ή για το ότι η χώρα αντιμετωπίζει ενδεχόμενη φούσκα παραγώγων που πιθανά να καταστρέψει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα; Θα μπορούσε να πει κανείς από αυτούς  την αλήθεια για την συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της Αμερικής,  ή για τη πλεονεξία της Goldman Sachs; Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι γενναίοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καταφέρνουν και περνούν κρυφά κάποια ρεπορτάζ, που και που, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μια μυστική άτυπη «συμφωνία», πως κάποια πράγματα δεν λέγονται με τίποτα από τους συμβατικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

S.A - Prison Planet

Πρόσεξε τη φωτό με τον μαύρο παρουσιαστή, είναι αληθινή και έχει πολύ γέλιο!!!!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 05/10/2010 08:14:43

  ΠΩ ΠΩ Στην χώρα της ελευθερίας συμβαίνουν αυτά...?...

  Μήπως το Prison Planet είναι κομμουνιστικός δάκτυλος?

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/10/2010 08:34:02

  President Pryor. Το χαμογελο δεν εχει ΦΠΑ.

  http://www.youtube.com/watch?v=EtlDVi_1JMg

  ΠΠ

 3. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 05/10/2010 08:42:07

  Πολύ ενδιαφέρουσες αλήθειες. Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά. Τον βρήκαν τελικά τον βιαστή;

 4. δρόμος avatar
  δρόμος 05/10/2010 12:37:09

  57% είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ποσοστό. Αν οι αμερικανοί τηλεθεατές έχουν συνειδητοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, μόνο καλό σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα.

 5. βασιλης avatar
  βασιλης 05/10/2010 13:00:40

  προκειται για τον πιο αποχαυνωμενο λαο του πλανητη / ειναι ενα συστημα διαμορφωσης κοινης γνωμης που εχει πετυχει απολυτα και προς το παρον κρατα ασφαλη την εξουσια στην αμερικη.
  οποισδηποτε αλλος λαος στην θεση των αμερικανων θα ειχε επαναστατησει προ πολλου / μια επισκεψη στην αλλοτε παντοδυναμη υπερδυναμη θα πεισει και τον πιο δυσπιστο, εκατομμυρια αμερικανων ζουν κυριολεκτικα στον δρομο σε αυτοσχεδια καμπινγ η μεσα στα αμαξια τους εχοντας χασει τα σπιτια τους / 50 εκατομμυρια δεν εχουν ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη και κοντα στα 30 εκατομμυρια εξαρτωνται απο τα food cupons για την διατρφοφη τους / πολλες πολιτειες εχουν κανει τεσσερις τις μερες διδασκαλιας λογω ελλειψη κονδυλιων και διαφορα αλλα κωμικοτραγικα για την πρωτη οικονομια του πλανητη.
  παρολα αυτα και με ελλειματα στα τρισ δολλαρια οι αμερικανοι συνεχιζουν να κανουν πολεμους που τους στοιχιζουν δισ με την αποδοχη της μεγαλης μαζας των αμερικανων / σε τελευταια δημοσκοπηση αν το ιραν αποτελει απειλη για την αμερικη 55% των ερωτωμενων απαντησε ναι και πρεπει η υπερδυναμη να προβει σε βομβαρδισμους / ειναι αυτο που λενε σοβαροι αναλυτες ο μεσος αμερικανος ζει με το προζακ στο ενα χερι και με το μπιφτεκι και το τηλεκοντρολ στο αλλο / δυστυχως αυτα τα ακατορθωτα για την ελληνικη πραγματικοτητα τα καταφερνουν σιγα σιγα και σε χωρες οπως η ελλαδα

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ βασιλης 05/10/2010 13:50:41

   Εμείς καλύτεροι είμαστε; ΜΑς έχει αποχαυνώσει το πολύ θυμιατό και το πολύ κυριε ελέησον. Δεν μας φταίνε μόνο τα μέσα αλλά και οι τραγόπαπες. Θα φάμε καλά στην άλλη ζωή. Εντομεταξύαυτοί τρώνε καλά τώρα.

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 05/10/2010 13:59:30

  "Θα μπορούσε να πει κανείς από αυτούς την αλήθεια για την συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της Αμερικής, ή για τη πλεονεξία της Goldman Sachs;"

  Ναι, θα μπορούσαν εφ' όσον αυτό θα πουλούσε. Όπως και ειπωθηκαν πολλά παρόμοια. Το πρόβλημα όμως, όπως σε όλα τα ΜΜΕ (που καλύτερα θα ήταν να λέγονται ΜΜΑ (μέσα μαζικής αποπληροφόρησης), είναι ότι κάθε είδηση έχει ημερομηνία λήξης και καλύπτεται από την λήθη με το επόμενο reality. Το θέμα είναι το συνολικό πακέτο που μεταγγίζουν στους εγκεφάλους με το οπτικοακουστικό υλικό που εκπέμπουν. Η συγκεκριμένη κοσμοθέαση που υπαγορεύουν και λοβοτομεί χωρίς νυστέρι τους εγκεφάλους δέκτες από την νηπιακή, για μην πω την εμβρυακή ηλικία.

  Από την άλλη, πολλά μέσα εναλλακτικής πληροφόρησης στις ΗΠΑ διαδίδουν διάφορες δεισιδαιμονίες θρησκόληπτων, σαλεμένων ευαγγελικών, ψευδοεπιστημόνων, ψευδοπροφητών, διάφορα περί σατανά, αντιχρίστου, χαραγμάτων, μετεωρολίθων, UFO, απίθανων διαπλανητικών συνομωσιών εναντίον των πιστών κάποιας ενορίας της Αριζόνα, κλπ.

  Λίγες οι καθαρές φωνές της πραγματικής ενημέρωσης κι αυτές χαμένες ανάμεσα στις συμπληγάδες.

  Πάντως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα ΜΜΕ, του Hollywwood περιλαμβανομένου, αποτελούν ίσως το κυριότερο υπερόπλο των ΗΠΑ στην όποια επιδίωξη παγκόσμιας ηγεμονίας.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 05/10/2010 14:01:11

   Πάντως και στην Ευρώπη η κατάσταση των mainstream ΜΜΕ δεν είναι καλύτερη.

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Professor Moriarty 05/10/2010 14:02:45

   Λίγους σαλεμένους έχουμε εδώ; Τα είδες τα σχόλια για τους δρυιδες; Μόνο οι ινδιάνοι τσερόκι δεν είναι έλληνες. Όλοι οι άλλοι είναι. Αν μιλήσουμε και για ηλεκτρονικές κάρτες αποδείξεων, εκει να δεις ενημέρωση. Ο ΓΑΠ είναι το θηρίο του Ιωάννη. Βρε τι έχουμε πάθει σαν λαός από τα πολλά θυμιατά.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Εν Πλώ 05/10/2010 14:14:05

    Το αστείο είναι ότι οι εδώ "σαλεμένοι", όπως τους αποκαλείς, αναπαράγουν και, πολλές φορές, αναμεταδίδουν αυτούσιο υλικό made in USA. Υπάρχει μία παγκόσμια βιομηχανία τερατολογίας που πλασάρεται ως εναλλακτική πληροφόρηση στους αφελείς και είναι σε πληροφορώ μία τρομερά κερδοφόρος βιομηχανία. Ο liako, για παράδειγμα, μας σερβίρει μπαγιάτικο μενού κατ' ευθείαν από USA, με λίγο καρύκευμα Παϊσιου και Εφραίμ...

    Τα περί χαραγμάτων και άλλων τεράτων της Αποκαλύψεως, τα σχολίασα στο αντίστοιχο thread.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Εν Πλώ 05/10/2010 15:31:24

    Μη το συνεχίσετε πλίζ!!! Με έπιασε πονοκέφαλος με τα σχόλια που συνόδευσαν εκείνο το άρθρο.

 7. Orestios avatar
  Orestios 05/10/2010 15:24:50

  Η δημιουργία καρτέλ δεν αφορά μόνο αυτού του είδους την επαγγελματική-οικονομική δραστηριότητα.
  Σε όλους τους τομείς γίνεται αυτό πια.
  Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί πια.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/10/2010 20:01:35

  Όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για την ελευθερία τους, το μόνο που κερδίζουν είναι νέους αφέντες.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 05/10/2010 22:28:07

   Η ιστορία της Ελλάδας σε μια φράση.

 9. thespieys avatar
  thespieys 05/10/2010 23:14:42

  Το άρθρο θα ήταν περισσότερο κατατοπιστικό εαν ανέφερε ποιας εθνικότητας/ φυλής είναι οι ιδιοκτήτες/CEO των παραπάνω εταιρίων...

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ thespieys 05/10/2010 23:23:18

   Don't even go there...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ thespieys 05/10/2010 23:26:55

   Λέγεται πως είναι Εσκιμώοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.