#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/04/2010 00:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δράση του ΔΝΤ: Η περίπτωση της ΖάμπιαΌπως λένε κάποιοι, μόνο το ΔΝΤ μπορεί να μετατρέψει ένα από τα πλέον πλούσια αφρικανικά κράτη σε ένα από τα πιο φτωχά του κόσμου, μέσα σε μόλις 20 χρόνια. Υποτίθεται πως το ΔΝΤ αστυνομεύει τη παγκόσμια οικονομία, επιβάλλει χρηστή διοίκηση και δημοκρατικές επιλογές σε κράτη που τα χρειάζονται, και φημίζεται για τη διαφάνειά του.  Πίσω όμως από αυτή τη δημόσια εικόνα, κρύβονται πολλά. Η βραχυπρόθεσμη οδύνη που υφίστανται όσα κράτη χρειαστούν τη βοήθεια του ΔΝΤ, είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η παντελής έλλειψη μέλλοντος για οποιαδήποτε χώρα βρεθεί στην ανάγκη του. Μια μελέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ανάπτυξης (World Development Movement),  που δημοσιεύτηκε το 2004 σχετικά με τις επιπτώσεις του ΔΝΤ στη Ζάμπια, μας δείχνει καθαρά τις συνέπειες της παρέμβασης του.

Η Ζάμπια, πλούσια σε χαλκό, ήταν κάποτε ένα από τα πλέον ευημερούντα κράτη της Αφρικής. Μετά την επέμβαση του ΔΝΤ είναι από τα πλέον φτωχά. Η σχέση της χώρας με το ταμείο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν διάφορες συγκυρίες, όπως συνήθως συμβαίνει στα αναπτυσσόμενα κράτη, την ανάγκασαν να αναζητήσει διεθνή βοήθεια. Έως τις αρχές της δεκαετίας του `80, το εθνικό χρέος της Ζάμπια είχε ξεφύγει για τα καλά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξοφληθεί. Για αυτό και το 1985 μπήκε στο παιχνίδι το λεγόμενο «δάνειο δομικής  προσαρμογής», που είχε σκοπό την ανάνηψη του αγροτικού τομέα και τον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας. Το αντίτιμο για αυτό το δάνειο ήταν ιδιαίτερα υψηλό.  Η χώρα αναγκάστηκε να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και τις επιδοτήσεις προς τις μη προνομιούχες τάξεις, να παραδώσει τον έλεγχο της συναλλαγματικής της πολιτικής και  τον έλεγχο των επιτοκίων, να επιτρέψει τις εισαγωγές φθηνών ανταγωνιστικών προς τα ντόπια προϊόντων, και να καταργήσει τον οποιοδήποτε τιμαριθμικό έλεγχο. Οι πολιτικές συνέπειες ήταν τεράστιες. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να εγκαταλείψει τη «συνδρομή» του ΔΝΤ και να ξεκινήσει δικό της πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία πράγματι αναπτύχθηκε, πρώτα κατά 3.1% και το 1988 κατά 5.6%.

Δυστυχώς όμως, η συνέχεια ήταν σκληρή. Οι πλούσιοι της λέσχης του Παρισιού, αποφάσισαν να στηρίξουν το ΔΝΤ, απειλώντας την απόσυρση οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας αν η Ζάμπια δεν επέστρεφε στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τα μέτρα επανήλθαν, μαζί με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και παύση των αγροτικών και άλλων επιδοτήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις χαιρετίστηκαν από τη Παγκόσμια Τράπεζα ως άκρως πετυχημένες. (Αυτό απλά σημαίνει πως έγιναν πολλές). Στη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε, η φτώχια και η παιδική θνησιμότητα ανέβηκαν, ενώ η παιδεία και η περίθαλψη έπεσαν. Στο κατάλογο οικονομικής ανάπτυξης που συντάσσει ο ΟΗΕ, η Ζάμπια έπεσε στο νούμερο 163 το 2001, από το νούμερο 130 που ήταν το 1990. Όλα αυτά όμως δεν εμπόδισαν το ΔΝΤ να συνεχίσει την αποστολή του. Και έτσι οι ιδιωτικοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της ηλεκτροδότησης και των μεταφορών. Η ιδιωτικοποίηση όμως που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ήταν αυτή της Zambia National Commercial Bank, αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή της. Το ΔΝΤ απάντησε απειλώντας να αποσύρει το $1 δισεκατομμύριο οικονομικής βοήθειας.

Η βιομηχανία εξόρυξης χαλκού, που κάποτε στήριζε την ευημερία της χώρας, ήταν κρατική. Οι οικισμοί του εργατικού προσωπικού διέθεταν τρεχούμενο νερό, ρεύμα, αποχετεύσεις κλπ. Τίποτα από αυτά δεν συνεχίστηκε μετά την ιδιωτικοποίησή της. Τα ορυχεία Luanshya πουλήθηκαν στη βρετανική Metal Distributors Ltd. Το όλο πρόγραμμα κατέληξε σε καταστροφή για τη χώρα.

Την περίοδο 2003-4, η Βρετανία σχεδίαζε να αυξήσει το έλλειμμά της στο 3.4% Όταν το ΔΝΤ σχολίασε αρνητικά την οικονομική στρατηγική του Gordon Brown, το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε το ΔΝΤ για «ιδεολογική αντιπαλότητα» στις δημόσιες δαπάνες. Όπως είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, «Δεν πρόκειται να δεχτούμε σύμφωνο σταθερότητας από το ΔΝΤ, την ευρωπαϊκή επιτροπή, ή από οποιονδήποτε άλλον…». Κι`όμως αυτό ακριβώς έκαναν οι (μη εκλεγμένοι) μεγαλοκαρχαρίες του ΔΝΤ στη Ζάμπια και αλλού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δημιουργήθηκε σαν ένα βήμα δια του οποίου τα κράτη θα διαμόρφωναν τις εμπορικές τους σχέσεις. Το όργανο αυτό είναι δημοκρατικά δομημένο, και στη θεωρία ένα ασθενές κράτος όπως η Ζάμπια έχει ισοδύναμη ψήφο με τη Βρετανία. Όμως το δικαίωμα της ψήφου στον ΠΟΕ δεν σημαίνει τίποτα όταν το ΔΝΤ είναι αυτό που κάνει κουμάντο στην οικονομία μιας χώρας. Αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά αποκαλύπτουν την ανάγκη να αναθεωρηθεί η φύση των δημοκρατικών αρχών βάσει του οποίου υποτίθεται πως λειτουργεί το ΔΝΤ. Το Παγκόσμιο Κίνημα Ανάπτυξης ρίχνει το φταίξιμο για τη κατάντια της Ζάμπια εξ ολοκλήρου στο ΔΝΤ. Και το ερώτημα που του απευθύνει είναι το πολύ απλό: Γιατί μετά από 20 χρόνια επιθετικών παρεμβάσεων, οι ζωές των κατοίκων της Ζάμπια χειροτέρεψαν αντί να βελτιωθούν;

 S.A. (The New Statesman)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greenhorses avatar
  Greenhorses 23/04/2010 00:34:30

  Απο την Δανία του νότου στην Ζάμπια της ΕΕ

 2. Maya avatar
  Maya 23/04/2010 01:09:10

  Διακηρύξεις Ανθρωπίνων Δικαιώματων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Σύνδεσμος από δω, Ομοσπονδία από κει, Οργάνωση από κει, Δικαστήριο από δω...

  Κι όμως. Η δικαιοσύνη υπάρχει μόνο σε στιγμές.
  Πώς τα χουμε κάνει έτσι;
  Γιατί να είναι όλα τόσο δύσκολα;;

 3. Orestios avatar
  Orestios 23/04/2010 01:16:56

  Το μέλλον των Ελλήνων είναι ζοφερό. Ευτυχώς που το GAP έχει παγκόσμιες διασυνδέσεις. χο! χο!
  Άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν αυτόν που έχει μόνο οράματα, χωρίς να κοιμάται, αυτά παθαίνουν.
  Σοσιαλισμός χωρίς ψωμί. Όλοι φτωχοί. Εκτός από τους φίλους.
  Μα τόσο μίσος για την Ελλάδα? Τόσο μίσος????????????

 4. Μούσα avatar
  Μούσα 23/04/2010 01:59:26

  Είναι το αιώνιο μίσος των Φοινίκων/Γεφυραίων/Εβραίων προς τους ΄Ελληνες.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Μούσα 23/04/2010 02:22:51

   Το μίσος ξεχυλίζει. Αυτό καταλαβαίνω Μούσα. Μπορεί να είναι και φθόνος. Δεν βλέπω κάτι άλλο.
   Λες Γεφυραίος?

   • Μούσα avatar
    Μούσα @ Orestios 23/04/2010 02:44:16

    Γεφυραίοι ονομάζονταν οι Εβραίοι που κατοικούσαν στην Αρχαια Ελλάδα.
    Εχω διαβασει οτι ο μεταξύ αλλων και ο Εφιάλτης ήταν Γεφυραίος.

   • Σαος avatar
    Σαος @ Orestios 23/04/2010 09:44:08

    Ο Εφιάλτης ήταν από την αρχαία πόλη Τραχύς. Ήταν ντόπιος δηλαδή της περιοχής γι' αυτό και ήξερε και τα μονοπάτια γύρω από τις Θερμοπύλες. Εγώ από την εμπειρία μου μέσα στην ελληνική κοινωνία έχω δει πολλούς νεοέλληνες που αν τους έδινε κάποιος 30 αργύρια για να προδώσουν την Πατρίδα μας, αυτοί θα τα έπαιρναν χωρίς δεύτερη σκέψη.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ Μούσα 23/04/2010 03:10:44

   Δεν κυττάμε τα χάλια μας οι Εβραίοι μας φταίνε τώρα.

   • Μούσα avatar
    Μούσα @ Αγανάκτηση 23/04/2010 11:45:59

    Σιγά σας τους θίξαμε!.
    Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.
    Μερίδιο ευθύνης για το 'χάλι μας έχουν και αυτοί.

    @n Georgiopoulos
    Λέτε 'Ανθρωπάκια με διακοπές απο πιστωτική κάρτα'
    Γιατι ελένγξατε και την πιστωτική τους κάρτα?
    Αμαν πια αυτός ο ρατσισμός γτα τους ΄Ελληνες!
    Αυτά τα ανθρωπάκια οπως λετε αν είχαν την σωστή παιδεία αυτή την στιγμή θα ηταν αλλιώς τα πραγματα.
    Αλλά βλεπεις φροντισαν καποιοι να τα διαλύσουν όλα.
    Μεταξύ άλλων αυτοι οι ιδιοι που δινουν τεράστια σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών τους γιατι ξέρουν οτι αυτη είναι η δύναμη του ανθρώπου,μονο που αυτοι την χρησιμοποιούν εις βάρος των άλλων λαών.
    Αληθεια απο που κρίνατε οτι είναι 'καράβλαχοι'?
    Επειδή επισκέφθηκαν την Βιέννη μήπως και δεν πήγαν σε καποιον εξωτικό προορισμό απλά να ξύνονται
    ή επειδη εχουν διαβάσει λιγη ιστορία και ισως ξέρουν π.χ οτι ακόμα και ο Κολοκοτρώνης πρώτα τους Εβραίους έσφαζε και μετά τους Τούρκους.Κάτι ήξερε.    @Σάος
    Η πηγή μου είναι το εγκυκλοπεδικό λεξικό του Ηλιου.Προφανώς η δική σου ειναι άλλη.
    Οσο για το αν ηταν ντόπιος επειδή ήξερε την περιοχή δεν
    ισχύει σαν επιχείρημα γιατί πολλοί Αλβανοί και γενικα αλλοδαποί που ζουν καποια χρόνια εδω μπορει να ξερουν καλυτερα κάποιες περιοχές της Ελλάδος απ΄οτι οι ίδιοι οι Ελληνες.

   • Σαος avatar
    Σαος @ Αγανάκτηση 23/04/2010 12:01:14

    @Μούσα

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%86%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%95%CF%85%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85

 5. n Georgiopoulos avatar
  n Georgiopoulos 23/04/2010 03:39:42

  Σαν κατι καραβλαχους που περπαταγαν διπλα μου σημερα στη Βιεννη (δεν ειχαν καταλαβει οτι ειμαι ελληνας) και καθως περναγαμε διπλα απο την συναγωγη, ελεγαν καφτε τους εβραιους. Ανθρωπακια με διακοπες απο πιστωτικη καρτα.

 6. ΚΟΡΕΑΤΗΣ avatar
  ΚΟΡΕΑΤΗΣ 23/04/2010 04:20:33

  Το ΔΝΤ ρε παιδια δεν ενδιαφερεται (απ'οτι φαινεται..δεν ειμαι ειδημων) να φτιαξει την οικονομια μιας χωρας και να στησει αναπτυξιακο μοντελο. Το μονο που το νοιαζει ειναι να εξασφαλισει οτι μεσα στο χρονο αποπληρωμης, το δανειο θα εξυπηρετηθει μαζι με τους τοκους. Γιαυτο ερχεται και σου λεει ΠΟΥΛΑ Τ'ΑΣΗΜΙΚΑ, ΚΟΨΕ ΕΞΟΔΑ, ΚΛΠ. Νομιζετε οτι στα λεει για να "εξυγιανεις" την οικονομια και να της δωσεις ωθηση???? Χ@@@@@κανε. Τα φραγκα τους πισω θελουν. Γιαυτο ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΑΘΟΣ να τους καλεσουμε και ακομα μεγαλυτερο να τους καλεσουμε χωρις πριν να εχουμε παρει αποφασεις δια-κομματικες για το πως θα διαχειριστουμε το μελλον.

 7. pizza avatar
  pizza 23/04/2010 06:46:54

  Κριμα για ολο τον κοσμακη που πιστευε πως στο δημοσιο βρηκε μονιμοτητα και ετσι θα δουλευει μεχρι να βγη στη συνταξη. Μια εποχη μιλαγαμε για τη φουσκα του χρηματηστηριου. Τωρα ας μιλαμε για τη φουσκα που λεγεται Ελλαδα. Αμαρτιες γονεων, λεει η παροιμια. Αμαρτιες πολιτικων θα λεμε τωρα...

 8. ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ avatar
  ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ 23/04/2010 08:10:09

  Τι έγινε ρε παίδες εκεί δεν έφταιγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι ,το πολύ κράτος κλπ κλπ???στην Αγγλία ωρέ παίδες έχει πολύ δημόσιο?
  Οι εύκολες απάντήσεις κάθε φορά μας έφαγαν,δεν ρωτάμε όμως που πήγε η παραγωγή μας και γιατί?
  Δεν πρέπει να καταπίνουμε αμάσητο ότι σερβίρουν οι παπαγάλοι.

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/04/2010 08:32:12

  Μεταξύ μας, το ΔΝΤ είναι υποκατάστατο ικανότητας διακυβέρνησης. Πάει σε χώρες που από φτώχεια, ή αγγραματοσύνη, ή διαφθορά, δεν μπόρεσε να φτιάξει μια υποτυπώδη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που έχει σαν πόρους και αυτά από τα οποία ζει.

  Εμείς είμαστε διάζουσα περίπτωση. Η μόρφωσή μας, άσχετα από την ξεφτίλα που κατακάθησε από το 1981 και μετά, είναι σχετικά καλή. Παραστάσεις από τον έξω κόσμο έχουμε. Φυσικούς πόρους (ότι _απαριές και να λέμε περί ορυκτού πλούτου, και αέρα, κλπ) δεν έχουμε. Φτωχή ορεινή χώρα που απόπ το 1000 π.Χ. έδειξε ότι χωρίς μετανάστευση και εμπόριο δυσκολεύεται να ταϊσει τον κόσμο της. Ωστόσο έχουμε ναυτιλία και έχουμε (είχαμε) τουρισμό.

  Αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς είναι η υπερβολική λαμογιά. Οι Φινλανδοί, σαν και μας σε μέγεθος και πόρους είναι σε ασύγκριτα καλύτερη μοίρα. Με την διαφορά ότι ζουν από αυτά που μπόρεσαν να φτιάξουν, χωρίς την διαφθορα που κατατρώει εμάς.

  Το ΔΝΤ δεν θα ασχοληθεί (αν ασχοληθεί) ούτε με τα ψυχολογικά μας ("ένας Έλληνας, τρείς γνώμες") ούτε με την διαφθορά μας. Το ΔΝΤ θα είναι το άλλοθι της βλακείας και της ατολμίας των πολιτικών μας και άντε να δώσει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση, για να ξεπεράσουμε μια τριετία. Άντε να επιβάλει αναγκαστική διαχείριση, κατάργηση παροοχών, μείωση του Κράτους (αλλά όχι αναγκαστικά του φαύλου Κράτους). Άντε να μοιράσει προνόμια σε ξένους (που τι να μοιράσει; μοιρασμένα είναι ήδη).

  Κοινώς το ΔΝΤ απλά θα σφραγίσει και θα επισημοποιήσει την αποτυχία μας σαν Εθνος να έχουμε εννιαία άποψη, συνοχή, και ευπρεπή ύπαρξη. Κοινώς, φοβάμαι ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε πραγματικό τέλος αυτού που ξέραμε.

  Βλέπω αυτήν την Φινλανδία και λέω "γιατί όχι εμείς;" (Την Δανία την έχω _εσμένη... εξαγωγή Βασιλέων)

  • NAYTHS avatar
   NAYTHS @ archaeopteryx 23/04/2010 09:27:00

   Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου.
   Δυστυχώς αυτό που ξέραμε πρέπει να το ξεχάσουμε. Ας αποφασίσουμε τουλάχιστον προς τα που θέλουμε να πάμε,ωστε να το παλέψουμε όλοι μαζί.Γιατί αυτό που βλέπω ακόμα και σήμερα - αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές- είναι η λαμογιά και η διαφθορά να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, η κάθε είδους λαμογιά, από τον μικρότερο επαγγελματία μέχρι τον μεγαλοκαπιταλιστή και το "πολιτικό" κατεστημένο.
   Θέλουμε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ? Εδώ θα φανεί αν η μόρφωσή μας είναι "σχετικά" καλή.

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 23/04/2010 13:12:37

   Η Φινλανδία έχει μια ΝΟΚΙΑ, η Ελβετία έχει 2-3 φαρμακοβιομηχανίες, 2-3 τράπεζες και τη Νεστλέ. Η κάθε χώρα του μεγέθους της Ελλάδας κάτι έχει. Εμείς τα απαξιώνουμε όλα και κυνηγάμε τον όποιο καλοπροαίρετο θέλει να φτιάξει κάτι. Το 1955-1970 που δεν υπήρχε αυτή η αριστερόστροφη μιζέρια πηγαίναμε καλά.

   Στη ναυτιλία πάμε καλά γιατί είναι εντελώς διεθνοποιημένη και δε μπορεί να τη μολύνει σαπίλα του ελλαδιστάν.

   Υπόψιν ότι είναι ο μόνος κλάδος που μπορούμε να σταθούμε διεθνώς διότι το κάθε εθνικό κράτος κρατάει τις επιχειρήσεις και τα φιλέτα για τους υπηκόους του. Δεν αφήνει ξένο να πάει μπροστά. Μόνο εμείς αντικαθιστούμε τους Έλληνες με Πακιστανούς.

 10. omadeon avatar
  omadeon 23/04/2010 09:28:37

  http://en.wikipedia.org/wiki/World_Development_Movement

  ΑΥΤΟΙ κάνανε την πιο ΔΡΙΜΕΙΑ κριτική ΚΑΤΑ του ΔΝΤ !

  Βρήκα και το πρωτότυπο άρθρο, του οποίου το τρέχον αποτελει συμπτυγμένη (και κάπως ελεύθερη) μετάφραση. Αλλά... δευτερεύον θέμα τώρα. Οποιος θέλει το βρίσκει (μαζί με άλλα στοιχεία) στα σχόλια του μπλογκ μου (ΑΝ βέβαια το αντινιουζ άφηνε τα λινκ στα μπλογκ του καθενός ανέπαφα...)

  Εκείνο που με ενοχλεί κάπως είναι ότι άλλαξε ο Τίτλος. Δεν ειναι... ντροπή να τον αναφέρουμε, είναι "Συνομωσία των Πλουσίων?". Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "συνομωσιολογία", είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ - φυσικά.

 11. Σαος avatar
  Σαος 23/04/2010 09:51:34

  Πρέπει η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να πιέσουν να έρθει στην Βουλή προς ψήφιση η επικύρωση της "βοήθειας" του ΔΝΤ. Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να ξέρουμε μετά ποιους θα πρέπει να μηνύσουμε σε περίπτωση που θα καταντήσουμε σαν την Ζάμπια!

 12. takis roula avatar
  takis roula 23/04/2010 12:16:17

  Αγαπητοί συμπολίτες
  Χθες πήγα σε μια τράπεζα ( Αμερικάνικη) να κάνω μία πληρωμή . Όπως καθόμουν στο Ταμείο μία υπάλληλος της Τράπεζας μιλούσε στο τηλέφωνο ,προφανώς με πελάτη και έλεγε τα εξής: « Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα μεταφέρετε τα χρήματά σας στην Τράπεζά μας και θα είναι διαθέσιμο όλο το ποσό όποτε το χρειαστείτε. Από μέρα σε μέρα υπάρχει περίπτωση να έρθει εντολή να δίνουμε μόνο το 10% των καταθέσεων. ΄Αλλωστε είναι ήδη γνωστό ότι 8.5 δις ευρώ έχουν βγει από την χώρα και υπάρχει πρόβλημα.»
  Μπορεί επιτέλους κάποιος να μας πει τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα? Τι μας ετοιμάζουνε ερήμην μας ? Κινδυνεύουν οι καταθέσεις του κοσμάκη? Γιατί από ότι κατάλαβα οι μεγαλοκαταθέτες λακίσανε αφού προφανώς ξέρουν πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε.
  ΡΟΥΛΑ ΤΑΚΗ

  • anonymous avatar
   anonymous @ takis roula 23/04/2010 12:57:28

   Η Citi έχει πρόβλημα διεθνώς και πουλάει τις μονάδες της. Π.χ. στη Γερμανία πούλησε τα υποκαταστήματά της σε μια γαλλική τράπεζα. Χρειάζεται χρήμα για να πληρώσει τις ζημίες. Τα λεφτά που της δώσανε για να τη σώσουν ήταν απλά μια διευκόλυνση για να μην πάει άπατη μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Τώρα ξεπουλάει σιγά σιγά και κλείνει θέσεις.
   Για το λόγο αυτό μπορεί να κάνει περισσότερα νερά όταν χάνει καταθέσεις.

 13. tiramola avatar
  tiramola 23/04/2010 12:57:41

  @Μάρκο Τ
  Οι "αριστερούληδες εξεγερμένοι" θα αυξανονται στο μέλλον με γεωμετρική πρόοδο.Ο Κουφοντίνας και οι Ξηροί θα χαρακτηρίζονται σαν τους πρώτους λαικούς επαναστάτες και οι επενδυτικές συμβουλές του αρχαιοπτέρυγα θα ακούγονται σαν ανέκδοτα.
  Με δεδομένο το γεγονός και όχι μόνο φυσικά στην χώρα μας της κρίσης του χρέους και φυσικά της μετακύλισης του βάρους του στους πολίτες που τους εξέλεξαν , μπορείς να μου ορίσεις τι σημαίνει "ικανή διακυβέρνηση" και τι σχέση έχει η αριστερή ιδεολογία με τον καζινοκαπιταλισμό?

 14. omadeon avatar
  omadeon 23/04/2010 14:12:23

  Το ΠΑΣΟΚ ειναι ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Αριστεράς.

  Και η ΝΔ είναι... προσομοίωση του ΠΑΣΟΚ. χαχαχα

  Η σύγχρονη αριστερά διεθνώς ΔΕΝ εκφράζεται από... απολιθώματα και σαλτιομπάγκους όπως τα δικά μας μικρά αριστερά κόμματα, αλλά από διανοουμένους όπως ο Ζίζεκ, ο Τσομσκυ, η Ναόμι Κλαϊν, ή -έστω- ο Οσκαρ Λαφοντέν στη Γερμανία.

  Οι μετανάστες θα ΦΥΓΟΥΝ οι πιο πολλοί, αμα μπούμε στη φτώχεια πιο βαθειά. Επομένως... ΜΗΝ ελπίζεις σε κίβδηλα... νομίσματα! χεχε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.