27/08/2008 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δολοφονία του «Καποδίστρια»

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει σε όλη την επικράτεια το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δήμων της χώρας, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η πρόταση της ΚΕΔΚΕ, που στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει τη συρρίκνωση των ΟΤΑ από 1.034, που είναι σήμερα, σε 380-390, ενώ για πρώτη φορά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον σχεδιασμό η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις εδώ.

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση του υπουργείου Εσωτερικών να παρουσιάσει με σαφήνεια τη δική του πρόταση για τον νέο «Καποδίστρια», μεταθέτοντας αόριστα στο φθινόπωρο τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αιρετούς δημοτικούς άρχοντες.

Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τα σενάρια που συνδέουν τον «Καποδίστρια 2» με τις ανακατανομές των εκλογικών εδρών. Επειδή, κατά τα άλλα, οι λόγοι της αναστάτωσης είναι προφανείς. «Χάνουμε το μαγαζάκι μας» φωνάζουν οι αιρετοί. Και ως γνωστόν κάθε μαγαζάκι είναι οικονομικά επωφελές. Από κοντά και οι βουλευτές που βασίζονται για τα ψηφαλάκια στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως τους αιρετούς εκπροσώπους τους. Η πελατειακή σχέση σε όλη της το μεγαλείο.

Αυτό που μας κάνει επίσης εντύπωση είναι ότι για να προσέλθουν οι δήμαρχοι στο διάλογο με την κυβέρνηση, απαιτούν δια του Δημάρχου Αθηναίων 250.000.000 Ευρώ καθώς και την μεταφορά του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους. Δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σύμφωνα με αλλεπάλληλες μελέτες και δημοσκοπήσεις θεωρείται ένας από τους τομείς του δημόσιου βίου όπου ανθεί η διαφθορά και η συναλλαγή, ζητάει μέσω του κρατικού κορβανά κι άλλα λεφτά από εμάς τους φορολογούμενους πολίτες.

Ασφαλώς και θα υπάρχουν δήμοι με έντιμοι δραστηριότητα και έργο που εξυπηρετεί τον πολίτη. Αλλά ως φορολογούμενος πολίτης δικαιούμαι κι εγώ να αναρωτηθώ γιατί κάθε φορά που γίνεται μια έρευνα για την αξιοπιστία και την καθαρότητα των θεσμών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταλαμβάνει περίοπτες θέσεις, μαζί με τις εφορίες και την Πολεοδομία.

Σ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 27/08/2008 13:28:14

  Αν δε βαρεθώ θα ανεβάσω μια ανα΄ρτηση για το θέμα.
  Εν συντομία:
  1) Ο Καποδίστριας απέτυχε διότι δεν υπήρξε ελεγκτικός μηχανισμός κατά της διαφθοράς των Δημάρχων κλπ. Ορθά τα λέει το άρθρο.
  2) Ο Καποδίστριας 2 θα αποτύχει επίσης αν δεν διορθωθούν αυτά τα προβλήματα
  3) Η Τ.Αυτοδιοίκ. απέτυχε στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν πρέπει να πάμε σε διορισμένους από την κεντρική διοίκηση Δημάρχους όπως γινόταν παλιά με τους Νομάρχες.
  4) Κάπου και κάπως πρέπει να μπει φρένο στα σημερινά χάλια της Τ.Α.

 2. Nick avatar
  Nick 27/08/2008 13:56:59

  Αλήθεια, τώρα που θα συντάσσονται Ισολογισμοί, θα γίνεται με τα Ελληνικά ή τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα;;

  Εδώ σας θέλω!

 3. mesas avatar
  mesas 27/08/2008 14:17:07

  ότι και να λέμε το κόστος συντήρησης (πολλαπλές έννοιες) πενηντακάτι νομαρχών και χιλιών δημάρχων είναι ασύμφορο!
  πρέπει να μικρύνουν!

  το ζήτημα είναι το μπαχτσίσι που πήγαινε σ'αυτούς να μην πηγαίνει πουθενά! γιατί αυτό μου φαίνεται ότι είναι ο στόχος...

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 27/08/2008 14:25:09

  Για να κοπούν τα μπαχτσίσια πρέπει πολλά πράγματα να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά χωρίς να παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγων. Πρέπει επίσης ο πολίτης να έχει δικαιώματα. Αν πιάνει τις προϋποθέσεις να παίρνει αυτό που πρέπει κι όχι όλα να είναι σε διακριτική ευχέρεια που σημαίνει ότι πρέπει να τα στάξεις. Πρέπει να υπάρχει δικαστικός έλεγχος και μάλιστα σύντομος.

  Πάραδειγμα:
  Επιχειρηματίας ήθελε να αγοράσει οικόπεδο. Πάει στο Δήμαρχο και ρωτάει. Έχεις σκοπό να το κάνεις κάτι το οικόπεδο (π.χ. απαλλοτρίωση κλπ.) ή όχι. Ο Δήμαρχος λέει όχι. Αγοράζει ο άνθρωπος το οικόπεδο και μετά πάει δήμαρχος και το δεσμεύει και τον εκβίαζε να του τα στάξει για την αποδέσμευση. Αν τα δικαστήρια δούλευαν σωστά και γρήγορα και καθάριζαν αυτά μέσα σε 12 μήνες το πολύ δε θα τολμούσε να κάνει τέτοια ο Δήμαρχος.

 5. electr avatar
  electr 27/08/2008 15:33:55

  Εχετε διανοηθεί τι γίνεται σε όλες αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις;
  Ποιοί προσλαμβάνονται ;
  Πως προσλαμβάνονται ;
  Τι μισθούς παίρνουν ;
  Ποιός τους ελέγχει ;
  Τι ακριβώς κάνουν ;
  Π.χ επιχειρήσεις υδρευσης σε όλους τους δημους.. Αναπτυξιακες επιχειρήσεις κτλ
  Και η ζώη συνεχίζεται εις υγείαν των κοροιδων

 6. Theodore avatar
  Theodore 27/08/2008 19:32:39

  Απο την ΕΕ, οι Δημαρχοι εχουν χεστει στο χρημα.
  Γι αυτο εχουν λυσσαξει μηπως χασουν το λουφε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.