17/10/2008 03:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δικαιοσύνη στο σκαμνί

Η απορία που διατύπωναν νομικοί κύκλοι για την τοποθέτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κυριάκου Καρούτσου, ο οποίος δεν έχει διοικήσει ούτε εισαγγελία μικρής επαρχιακής πόλης στη νευραλγική θέση της Εισαγγελίας Εφετών, απαντήθηκε με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο.

Ακόμη και μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης και τα παρακάλια του πρωθυπουργού δια του «μεγάλου νομομαθούς» υπουργού της Δικαιοσύνης, να πάρουν πίσω τις παραιτήσεις τους, εκείνος σε ένα παραλήρημα εγωπάθειας προσπάθησε να μειώσει τους, τους υφισταμένους εισαγγελείς που αρνήθηκαν τη χαλιναγώγησή τους, «υποβιβάζοντάς» τους σε πταισματοδίκες.

Ο κ. Καρούτσος ενεργών, ως τοποτηρητής και εκτελεστικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, που τον τοποθέτησε για το σκοπό αυτό στη θέση αυτή, επιμένει, ότι αυτός θα κρίνει αν η δικογραφία πάει στη Βουλή. Η αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι με το νέο νομικό καθεστώς περί ευθύνης υπουργών, δεν απαιτείται από τον διεξάγοντα την έρευνα η υποβολή πορίσματος στον προϊστάμενο, ο οποίος αποφασίζει αν θα διαβιβαστεί η δικογραφία ή όχι στη Βουλή. Το άρθρο 86, παράγραφος 3, ρητά ορίζει: «...Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται «αμελητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση η εξέταση».

Άγνοια, αγραμματοσύνη ή σκοπιμότητα μπορεί να αποδοθεί σε νομικούς και μάλιστα πρώην ανώτατους δικαστές που από τηλεοπτικά παράθυρα υπερασπίζονται το καινοφανές του προϊσταμένου αυθέντη Καρούτσου.

Ορθώς μάλιστα μηνύονται τόσο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όσο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Με τη στάση τους και τις ενέργειές τους, διέπραξαν σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Ο υπουργός της Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει την πειθαρχική τους δίωξη. Πως όμως θα γίνει αυτό, όταν ο υπουργός συμμετέχει στο μηχανισμό χειραγώγησης

http://www.kentri.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 17/10/2008 03:55:46

  ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ
  Πάνω από όλα το καθήκον

  Σοβαρός, έντιμος, ηθικός, με σπάνια νομική κατάρτιση, που πάντα έβαζε πάνω από όλα το καθήκον του και την πίστη του στις αρχές και τις αξίες της Δικαιοσύνης.

  Ετσι περιέγραψαν τον αντεισαγγελέα εφετών Ηλία Κολιούση, συνάδελφοί του από την Εισαγγελία Εφετών, αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

  Ο Ηλίας Κολιούσης κατάγεται από την Ηπειρο.

  Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1983 και από τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά εισαγγελέας που τον γνωρίζει πολλά χρόνια και έχουν συνυπηρετήσει, «δεν έκανε ποτέ του εκπτώσεις στις αρχές του». Για ορισμένους συναδέλφους του, που γνωρίζουν πώς λειτουργεί και από προηγούμενες υποθέσεις, ο Ηλίας Κολιούσης «μπορεί να μη λέει πολλά λόγια, αλλά μιλάει με τα έργα».

  Για πολλά χρόνια ήταν και παρέμεινε εισαγγελέας υπεύθυνος για τα δάση και το περιβάλλον, ενώ έχει αφήσει εποχή η εργατικότητα και η μεθοδικότητα με την οποία χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις καταπατήσεων δασικών εκτάσεων του Δημοσίου.

  Μία εισαγγελέας Εφετών μιλώντας για τον Ηλία Κολιούση είπε ότι «ποτέ δεν φοβόταν να τα βάλει με τα συμφέροντα» και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι είχε φάει τα παπούτσια του για να κάνει ο ίδιος αυτοψίες σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις και από την έρευνα που είχε κάνει τότε, είχε στείλει στο εδώλιο αρκετούς καταπατητές, αλλά και υπευθύνους πολεοδομίας». Και κατέληξε: «Νιώθω συγκίνηση και θέλω να του σφίξω το χέρι».

  Αλλά και οι γείτονές του στην Αργυρούπολη, όπου μένει σε ένα απέριττο σπίτι, σκιαγραφούν τον αντεισαγγελέα Ηλία Κολιούση ως έναν άνθρωπο «πράο, χαμογελαστό, φιλικό και προσεγγίσιμο, χωρίς έπαρση και αλαζονεία».

  Ο γείτονάς του Παναγιώτης Μακρυγιάννης είπε χαρακτηριστικά:

  «Ενας καθημερινός άνθρωπος, αγνός, χωρίς κανένα ύφος λόγω της δουλειάς που κάνει. Μας χαιρετάει, είναι ευγενικός και θερμός με όλους. Εγώ τον βρήκα στην περιοχή. Μένει πολλά χρόνια. Δικαστικός είναι στο γραφείο του. Εδώ στη γειτονιά είναι ένα απλός γείτονας, που θα σου πει χαμογελαστός την καλημέρα».

  Οπως οι συνάδελφοί του, έτσι και οι γείτονες του Ηλία Κολιούση, μόνο θετικά έχουν να θυμηθούν και τους κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ποτέ του δεν είχε έπαρση.

  «Είναι ένας καλός οικογενειάρχης πάνω από όλα, με δύο παιδιά φοιτητές και μια ήσυχη και φυσιολογική ζωή», συμπληρώνει μία γειτόνισσά του από το απέναντι σπίτι.

  Για την αγάπη του για τα παιδιά του και την οικογένειά του κάνουν λόγο και οι συνάδελφοί του, που τον περιγράφουν «άψογο σε όλα».

  «Η παραίτησή του θα είναι μεγάλη απώλεια για το δικαστικό σώμα», προσθέτουν.

  *****

  ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  Με το σθένος να συγκρουστεί

  Ως «κόσμημα» στον χώρο της Δικαιοσύνης χαρακτήρισαν την αντεισαγγελέα εφετών Ελένη Σωτηροπούλου οι συνάδελφοί της και έκαναν λόγο για «μια σπάνια γυναίκα, με προσωπικότητα και ήθος, με εξαιρετική νομική κατάρτιση, δίκαιη και έντιμη».

  Μα πάνω από όλα, όπως είπαν κυρίως γυναίκες συνάδελφοί της, «η Ελένη Σωτηροπούλου είναι μια εισαγγελέας που είχε πάντα το θάρρος της γνώμης της και δεν έχει υποχωρήσει ποτέ από τη δικανική της κρίση».

  Μπήκε στο δικαστικό σώμα, όπως και ο Ηλίας Κολιούσης, το 1983 και από τότε δεν σταμάτησε να εργάζεται ακούραστα, παρά το ότι και είχε οικογένεια -έχει δύο κόρες- πολλές υποχρεώσεις και πολλά προβλήματα.

  Εισαγγελέας εφετών, φίλη της, που τη γνωρίζει πολλά χρόνια, είπε χαρακτηριστικά: «Το τι έχει περάσει αυτή η γυναίκα, πολύ λίγοι άνθρωποι τα έχουν αντιμετωπίσει.

  Σας λέω μόνο ότι αγαπημένο της πρόσωπο είχε και έχει χρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Κι όμως εκείνη, πάντα ακούραστη και συνεπής, όχι μόνο δεν έλειψε ποτέ, αλλά τελείωνε τις δικογραφίες την επομένη από την ημέρα που της τις ανέθεταν. Ηταν φορές που ερχόταν στο γραφείο κατευθείαν από το νοσοκομείο.

  Κι όμως δεν είχε ποτέ της καθυστερήσει δικογραφία. Την αγαπώ και τη θαυμάζω. Χωρίς να ξέρω το περιεχόμενο της δικογραφίας, πιστεύω ότι τόσο η Ελένη όσο και ο Ηλίας Κολιούσης, τον οποίον επίσης εκτιμώ, για να κάνουν ό,τι έκαναν, σίγουρα θα είχαν σοβαρό λόγο...».

  Η αντεισαγγελέας Ελένη Σωτηροπούλου έχει χειριστεί σημαντικές δικογραφίες, όπως ήταν η υπόθεση Βαβύλη, για την οποία είχε συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα και είχε ασκήσει ποινική δίωξη.

  Συνάδελφοί της λένε ότι δεν δίστασε ποτέ της να συγκρουστεί με ανωτέρους της, όταν διαφωνούσαν με την κρίση της και περιέγραψαν περιστατικό, όπου ως εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων φέρεται να είχε δεχτεί πιέσεις σχετικά με την προφυλάκιση κατηγορούμενου σε γνωστή υπόθεση ναρκωτικών, αλλά δεν υποχώρησε, βάζοντας μπροστά αυτό που της υπαγόρευε η κρίση και η συνείδησή της ως εισαγγελέα.

  Η είδηση για την παραίτησή της από την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου δεν εξέπληξε ούτε και τους γείτονές της στο Δάσος Χαϊδαρίου, που την περιέγραψαν ως «άτομο με σθένος, που και ο τρόπος ζωής της δείχνει ότι είναι έντιμη».

  Το σπίτι της δεν παραπέμπει σε άνθρωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ οι άνθρωποι της γειτονιάς της είπαν ότι ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα για το παραμικρό και ότι τις ώρες που βρισκόταν στο σπίτι της ασχολιόταν πολύ με την οικογένειά της.

  «Ολοι στη γειτονιά τη γνωρίζουμε, όπως γνωρίζονται οι γείτονες», είπε μια γειτόνισσά της και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή γυναίκα, αγαπητή, που έδειχνε να αγαπάει πολύ τη δουλειά της».

  (Μ. Μπενέα - Στ. Κεμανετζή - Σπ. Κουντούρης, "Εθνος")

 2. mareli avatar
  mareli 17/10/2008 10:05:47

  Ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο... Αυτή η προσπάθεια κατασκευής ηρώων δεν φαίνεται να είναι καθαρή...
  Η υπερβολή οδηγεί σε αντίρροπα συμπεράσματα...
  Οι "ήρωες" παραιτηθέντες αναφέρθηκαν σε "...ενέργειες υφυπουργών..." και όχι
  "...Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία...".
  Τελικά τι θα άλλαζε αν ολοκλήρωναν την ανάκριση σε 1 μήνα, έχοντας ας πούμε ανακρίνει και τον Εφραιμ, τους εμπλεκόμενους της ΚΕΔ και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Θα μπορούσαν να έχουν βρει ΣΤΟΙΧΕΙΑ και οχι μόνο ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
  Περίεργα τα παιχνίδια με τους θεσμούς...

 3. Factorx avatar
  Factorx 17/10/2008 12:10:26

  Ανωνυμε, δεν ειναι του τροκτικού, απο το ΕΘΝΟΣ είναι:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=1722549&tag=7948

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.