19/07/2007 16:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαχρονική και διακομματική εύνοια στη Μονή Ιωάννου Προδρόμου Καισαριανής


Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Καισαριανής έξω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου εναντίον της τσιμεντοποίησης του Υμηττού μετά τις πυρκαγιές φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τα διαχρονικά – και διακομματικά – εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού. Ενδεικτική της εύνοιας ειδικά προς την Εκκλησία, είναι η περίπτωση της επέκτασης της Μονής Ιωάννου Προδρόμου στην Καισαριανή, εντός δασικής έκτασης. Επί δεκαετίες το κράτος έκλεινε τα μάτια στις συστηματικές προσπάθειες επέκτασης του «μοναστηριακού συγκροτήματος» .Τώρα, η Νέα Δημοκρατία, με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και πρόσφατα επανεκλεγέντος στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, Χαράλαμπου Μανιάτη, απάλλαξε την Μονή ακόμα και από την υποχρέωση να καταρτίσει περιβαλλοντική μελέτη για το έργο της επέκτασης. Ουσιαστικά δηλαδή για την οικοδόμηση ενός κτιρίου 700 τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχου του υπάρχοντος, σε έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου που απέμειναν στην Καισαριανή, στους πρόποδες του Υμηττού.


Η απόφαση του κ. Μανιάτη ελήφθη στις 27 Ιουλίου 2006. Προηγουμένως, στις 28 Ιανουαρίου 2003, το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει «έγκριση κατά παρέκκλιση όρων δόμησης για την ανέγερση νέας πτέρυγας της ιεράς μονής Αγ. Ιωάννου». Τον Απρίλιο του 2002 επίσης, έγινε «παραχώρηση κατά κυριότητα δημόσιας δασικής έκτασης στην ιερά μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού». Όμως, όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και εκεί, τα σχέδια για την αποψίλωση των δασών και την οικοπεδοποίησή τους, άρχισαν πολλά χρόνια πριν. Στην περίπτωση της Καισαριανής ήδη από το 1972 (επί χούντας, για να μην ξεχνιόμαστε) είχε ληφθεί απόφαση «περί μερικής άρσεως της αναδασώσεως εκ δημοσίας δασικής εκτάσεως 2.800 στρεμμάτων εις θέσιν Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος-Καισαριανής». Ως γνωστόν, όπου δεν γίνεται αναδάσωση, ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση.


Από αυτά και μόνον καθίστανται οφθαλμοφανείς οι «υπέρ Θεού και επίγειων εκπροσώπων Του» μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αρχικώς, δεν γίνεται αναδάσωση, κατόπιν, κατά παράβαση του Συντάγματος του 1975, χαρίζονται δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια, επίσης «κατά παρέκκλιση» των νόμων, εγκρίνονται τα νέα οικοδομικά σχέδια. Και βέβαια, η περίπτωση της μονής Προδρόμου δεν είναι η μοναδική. Αντίστοιχες είναι οι μεθοδεύσεις που έγιναν για να δοθούν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις δημόσιας δασικής έκτασης στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, επίσης στον Υμηττό. Εκεί δηλαδή, όπου η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να κτίσει το μεγαθήριο «Συνοδικό Μέγαρό» της.


Το εντυπωσιακό είναι ότι στην απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται ότι «από την κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου, δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος». Είναι απορίας άξιον βέβαια τι εννοεί ο κ. Μανιάτης με τον όρο «ουσιαστικές» επιπτώσεις. Από αυτή τη διατύπωση και μόνον, φαίνεται ότι ακόμα και ο ίδιος είναι επιφυλακτικός για το θα συμβεί στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά όμως, βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Τι θα φτιαχτεί εκεί; Σύμφωνα με επιστολή του μητροπολίτη, Δανιήλ, προς το Δήμο Καισαριανής στις 28 Ιουνίου 2007, θα γίνει «αρχονταρίκι, γραφεία της Μονής, κτήριο για τους νέους της περιοχής, μουσείο, χώροι συνεδρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων». Κι’ όλα αυτά με «χρηματοδότηση –όπως λέγει- από κοινοτικά κονδύλια με όριο πέρατος την 30-12-2008» στην αμιγώς δασική έκταση απέναντι από το νεκροταφείο Καισαριανής, στους πρόποδες του Υμηττού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εξω φρενων avatar
  εξω φρενων 13/02/2008 12:26:05

  Mας γεμησε αγκαθωτό συρματόπλεγμα ο Μητροπολίτης Δανιηλ, στο Δασος καισαριανής στον Αι Γιάννη.
  Απαραδεκτο , σα το Νταχαου το εκανε.
  Από αυτά τα σύρματα και τα συρματοπλέγματα που βλέπουμε στο Γκουανταναμο..

  Μαλιστα ξερίζωσα τα μικρα πευκάκια , για να πάρει άδεια από το δασαρχείο για να κτισει ..
  και έβαλε ελιές ο καταπατητής.

 2. εξω φρενων avatar
  εξω φρενων 13/02/2008 12:32:00

  ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ο Μητροπολίτης Καισαριανής ΔΑΝΙΗΛ
  αντί η εκκλησία να προστατεύει το περιβάλλον συμπεριφέρεται σα το χειρότερο εργολάβο που προσπαθεί να καταπατήσει και να κτίσει καταστρέφοντας το περιβάλλον και το Δάσος.

  Οι κάυοικοι της Καισαριανής είναι ανάστατοι με τον απαράδεκτο κ . Δανιήλ ,
  να τον χαίρονται τον Μητροπολίτη τους ..

 3. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ avatar
  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 21/02/2008 13:01:45

  Είναι έτσι ακριβώς όπως περιγράφεται η κατάσταση στο δάσος που βρίσκεται η μονή του Αι Γιάννη. Μόνο που οι κάτοικοι αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ
  Κάλεσμα για δεντροφύτευση την Κυριακή 24/2 στις 11π.μ. στον Αι Γιάννη Καισαριανής
  Να ξαναφυτέψουμε τα δεντράκια που ξερίζωσε ο μητροπολίτης για να οικειοποιειθεί το χώρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.