#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2010 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διάσωση της Ελλάδας κατά τον EconomistΎστερα από δυο μήνες συνεχούς μπλοφαρίσματος και υπαναχωρήσεων, χτες η ΕΕ αποκάλυψε επιτέλους της λεπτομέρειες του μηχανισμού οικονομικής διάσωσης για την Ελλάδα. Το πακέτο δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια μιας ασυνήθιστης κυριακάτικης πρες κόνφερανς στις Βρυξέλλες…. Για το πρώτο έτος, η Ελλάδα προβλέπεται να εισπράξει €30 δισ. σε διμερή δάνεια, και ακόμη περισσότερα το 2011 και το 2012. Τα επιτόκια θα είναι της τάξης του 5%, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτά τα νούμερα είναι κάπου μεταξύ των αυστηρών επιτοκίων  που οι αγορές απαιτούσαν από την Ελλάδα, και αυτών των επιτοκίων που ήδη πληρώνουν τα υπόλοιπα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όπως π.χ. η Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο αντανακλά την ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα να ικανοποιηθεί και το γερμανικό αίτημα για αποφυγή οποιασδήποτε επιδότησης κάποιου «ασελγούς» μέλους της ευρωπαϊκής λέσχης. Όταν και αν (ισχύει μάλλον το πότε) η Ελλάδα επιζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, τα δάνεια από τις υπόλοιπες 15 χώρες θα συμπληρωθούν από σημαντικά ποσά, ίσως και έως €15 δισ. από το ΔΝΤ, το οποίο θα ορίσει τόσο τα δικά του επιτόκια όσο και τους όρους δανειοδότησης.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, που προεδρεύει στην ομάδα υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, επιμένει πως αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, θα μείνει ανεπηρέαστος  ο όρος περί «μη διάσωσης» που υπάρχει στις συνθήκες της ΕΕ, με το σκεπτικό ότι τα όποια δάνεια κάποτε αποπληρώνονται και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος προκειμένου να ενισχυθεί η Ελλάδα, (οι Γερμανικές τράπεζες διαχειρίζονται μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, και θα υποφέρουν τα μέγιστα αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει). Εν μέσω ύφεσης, η γερμανική κοινή γνώμη είναι απόλυτα αντίθετη σε οποιαδήποτε «φιλανθρωπία» προς την Ελλάδα, και η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τηρήσει σκληρή στάση εν όψει και των περιφερειακών εκλογών της χώρας της στις αρχές Μαΐου. Έχοντας τη στήριξη της Αυστρίας και της Ολλανδίας, η κα Merkel έχει επανειλημμένα ζητήσει ώστε η Ελλάδα να πληρώσει επιτόκια αγοράς για οποιοδήποτε δάνειο βοήθειας (αν και η βοήθεια θα ήταν απαραίτητη μόλις τα επιτόκια έφταναν σε ύψη που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει). Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει παντού, ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα της χώρας απαγορεύει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να υπονομεύσει τους αυστηρούς όρους που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Η ανακοίνωση των Βρυξελλών ήταν η τρίτη προσπάθεια της ΕΕ να περάσει ένα μήνυμα τόσο στις αγορές όσο και στους ψηφοφόρους: Ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να πέσει θύμα κερδοσκοπίας, και ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει την θεμελιώδη της αρχή ότι τα ασυνεπή μέλη δεν θα διασωθούν. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το πώς δεν θα αφήσουν κάποιο μέλος να πέσει θύμα των κερδοσκόπων, σαν να ελπίζουν πως η αποφασιστικότητά τους και μόνο θα τρομάξει τις αγορές. Το περασμένο μήνα, η Γαλλία και η Γερμανία ενεπλάκησαν σε σκληρές διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας σε μια δεύτερη και πιο λεπτομερή υπόσχεση, για μεγαλύτερο ρόλο του ΔΝΤ, ενώ διατήρησαν την ευγενική τους φαντασίωση, πως ένας μηχανισμός διάσωσης ίσως και να μη χρειαστεί ποτέ.

Όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια, και πως ελπίζει να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές. Όμως ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο  κος Παπανδρέου, επέδειξε ασυνήθιστη ειλικρίνεια, δηλώνοντας στην εφημερίδα Το Βήμα πως «Το ερώτημα παραμένει αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές… αν δεν τις πείσει τότε είναι κάτι που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί». Το αν θα πειστούν οι αγορές ή όχι, θα φανεί σύντομα. Η χώρα χρειάζεται να δανειστεί περίπου €50 δισ. μέσα στο 2010.

Το προηγούμενο διάστημα, η αγωνία της αγοράς πίεσε την Ελλάδα σε επίπεδα που δεν είχε συναντήσει από την εποχή που συμμετέχει στη νομισματική ένωση. Αυτές οι πιέσεις οφείλονταν κυρίως στην αβεβαιότητα σχετικά με τη προθυμία της ΕΕ να προσφέρει απτή βοήθεια. Και μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπου τα δημοσιεύματα ήθελαν τους πλούσιους της χώρας να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, τη πτώση του χρηματιστηρίου κλπ. ο οίκος  Fitch προχώρησε στη περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒΒ, κάτι παραπάνω από «σκουπίδι» δηλαδή. Με την ανακοίνωση του οίκου την 9/4, τέθηκαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της να μειώσει κατά 1/3 το δημόσιο έλλειμμα φέτος, εν μέσω ύφεσης και των αυξημένων εξόδων εξυπηρέτησης ενός δημόσιου χρέους βουνού, ύψους €300 δισεκατομμυρίων!

Θεωρητικά, ο μηχανισμός διάσωσης έχει μια διπλή «κλειδαριά»: Μόλις η Ελλάδα αποφασίσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει πλέον σε δανεισμό από τις αγορές, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα συμφωνήσουν πως η χώρα εξάντλησε όλες τις επιλογές.  Στη πράξη, μόλις η Ελλάδα δείξει πως έχασε οριστικά την εμπιστοσύνη των αγορών, τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται γρήγορα.  Εκπρόσωποι της κομισιόν, της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, και της ελληνικής κυβέρνησης, θα συναντηθούν με αξιωματούχους του ΔΝΤ σήμερα, για να συζητήσουν τους όρους που θα επιβληθούν στη χώρα αλλά και το ακριβές μέγεθος του ποσού που θα δοθεί από αυτούς. Το συνολικό συνδυαστικό πακέτο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι σημαντικό, αλλά μάλλον θα υπάρχει και συνέχεια. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε χτες πως Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του μάλλον θα χρειαστεί περί τα €80 δισ. σε δάνεια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση ενός χρεωκοπημένου κράτους, όλων των εποχών.

Economist

http://www.economist.com/business-finance/displaystory.cfm?story_id=15892064&CFID=121752327&CFTOKEN=44349696

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 12/04/2010 15:13:08

  Ειναι μονο η αβεβαιοτητα για τον μηχανισμο που φταιει για τις πιεσεις;
  Αν οι αγορες δεν δουν οτι κατι αλλαζει στο προιον και δεν μειωνουμε το χρεος
  γιατι να μην παραμεινουν επιφυλακτικες;Και πως θα το μειωσουμε μεσα σε τρια χρονια.Συνεχεια θα μας δανειζουν οι εταιροι;Πολλα ρωταω.

 2. anonymous avatar
  anonymous 12/04/2010 15:18:29

  http://alkimosarchive.wordpress.com/2010/04/11/object-imf/

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/04/2010 15:28:08

  Οι αγοραστές που αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον οι μακροπρόθεσμοι, στην ουσία αγοράζουν και ένα μέρος του τρέχοντος χρέους μας. Κανείς φυσικά δεν θέλει να χάσει, ούτε τα κράτη που θα δανείσουν με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Έχοντας όμως στα χέρια τους ένα σημαντικό μέρος του χρέους μας (πόσο μάλλον που οι τράπεζές τους ήδη έχουν άφθονα ομόλογα, π.χ. 40 δίς μόνον οι Γερμανικές), ελέγχουν αυτοί την βασική οικονομική κατεύθυνση της χώρας. Μας δανείζουν προσδοκώντας να ωφεληθούν, άμεσα (και τα κράτη, κυρίως έμμεσα). Τόσο απλά.
  Τον τόκο τους δεν θα τον πάρουν μόνον άν κηρύξουμε στάση πληρωμών (χρεωκοπία), αλλά μόλις μας είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο εντός ευρωζώνης: Θα τον πληρώσουμε υποχρεωτικά, έστω κι άν χρειαστεί να μας ξαναδανείσουν. Θα έχουν βέβαια και άλλα ευνόητα οικονομικά οφέλη, δηλ. big deals.
  Δεν μας αρέσουν όλα αυτά; Σύμφωνοι, τι άλλος τρόπος υπάρχει όμως, εδώ που φθάσαμε;

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/04/2010 15:55:22

  Το δημοσιο χρεος της Ελλαδος ειναι σε ευρω.Οι κατοχοι των ομολογων του Δημοσιου σε ευρω θελουν να πληρωθουν και αρα επανοδος της δραχμης και υποτιμηση της π.χ. 30% σημαινει ανοδο του χρεους δραχμικη 30% που φθανει αμεσως το 180% του ΑΕΠ.Το υπερογκο αυτο μεγεθος δεν μπορει να πληρωθει παρα τα κερδη σε ανταγωνιστικοτητα που θα εχει η ελληνικη οικονομια.Επομενως ταυτοχρονα θα κηρυχθει σταση πληρωμων και κανονικη χρεωκοπια.
  Επειδη αυτα θα δημιουργησουν χαωδη κατασταση η επιλυση του προβληματος με δημοκρατικο τροπο ειναι η ακολουθη :
  1) Παιρνουμε τωρα το πακετο που προσφερεται απο ΕΕ – ΔΝΤ.
  2) Συγκροτειται ομαδα οικονομολογων και κοινωνιολογων απο ολα τα πολιτικα κομματα και εκπονει μελετη για τις αναγκαιες αλλαγες που χρειαζονται για να σταθει η Ελλαδα στην ευρωζωνη.Ειναι βεβαιο οτι αν (ενα μεγαλο αν) ειναι αντικειμενικη θα ζητει μια πολυ ανταγωνιστικοτερη κοινωνια.Για να το πουμε στη γλωσσα της αριστερας ταξικοτερη.
  3) Ακολουθει δημοψηφισμα για να αποφανθει ο ελληνικος λαος εαν θελει να μεινει στην ευρωζωνη και ειναι αποφασισμενος να πληρωσει το κοστος συγκροτωντας μια κανονικη καπιταλιστικη κοινωνια ή να μεινει ως εχει κινδυνευοντας να ξεπερασθει και απο τις πρωην σοσιαλιστικες βαλκανικες χωρες (η Βουλγαρια και η Ρουμανια μελη ηδη της ΕΕ ετοιμαζονται να υποβαλλουν αιτηση για την ευρωζωνη).
  Ειναι προφανες οτι λογω της εκλογικης αριθμητικης το αποτελεσμα θα κριθει κυριως απο τους ψηφους του ΠΑΣΟΚ και το πως αυτοι βλεπουν το μελλον της χωρας και τον εαυτο τους με τους νεοδημοκρατες να ψηγφιζουν ΝΑΙ και τους αριστερους ΟΧΙ.
  Ισως ομως δε χρειαζεται αφου ουτως ή αλλως το ΠΑΣΟΚ κυριαρχει και θα παρει μονο του τις αποφασεις.Επεκρατησε εσωτερικως αλλα ο εξω κοσμος ειναι διαφορετικος ( “δεξιο” θα τον χαρακτηριζε εξ ου και τα φυγαμε απο την ιδεολογια μας) και ηλθε η ωρα των αποφασεων.
  Εαν αποφασισουμε OXI θα ζητησουμε τις καλες υπηρεσιες των συμμαχων και εταιρων (που δεν αμφιβαλλω οτι θα παρασχεθουν) για να γινει η εξοδος με ομαλο τροπο και η επαναδιαπραγματευση του χρεους που θα πληρωθει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ( Ο ΔΟΕ απο τη χρεωκοπια Τρικουπη το 1893 ηταν εδω μεχρι το 1978) αλλα μπορει να επιμηκυνθει χρονικα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 12/04/2010 16:14:37

   Το (πολιτικό) πρόβλημα που αναφέρεις - και πολιτικό παράδοξο άν θέλεις - δεν είναι Ελληνικό, είναι Ευρωπαικό.
   Βλ. πάλι Γερμανία, τελευταία δημοσκόπηση (7/4/2010):
   Αστικά κόμματα: CDU/CSU 34% + FDP 7% = 41%
   Αριστερά με την ευρεία έννοια: SPD 24% + Linke (Λαφονταίν) 12% + Πράσινοι 15% = 51%.
   Βέβαια, οι σοσιαλδημοκράτες Γερμανοί και οι πιό πολλοί αριστεροί του Λαφονταίν, δεν είναι αντιευρωπαιστές ή ευρωσκεπτικιστές. Όσο για τους Πράσινους, είναι μάλλον οι πιό συνεπείς υποστηρικτές μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης, πολιτικά και οικονομικά συνεκτικής.
   Μη μυθοποιούμε την λεγόμενη "ελληνική ιδιομορφία".

   Με την ευκαιρία, άλλο παράδοξο, σχεδόν ανέκδοτο: Η Γερμανική Ένωση Φορολογουμένων (πολιτικής κατεύθυνσης φιλο-CDU), μόλις καταδίκασε επίσημα την αλληλέγγυα στάση της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδος!
   h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,688480,00.html
   Στη Γερμανία αναλογούν λίγο πάνω από 8 δις από το πακέτο δανεισμού.

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/04/2010 16:32:52

  Συμφωνώ πάντως ότι παίχθηκε πολλή, πάρα πολλή μπλόφα στο πόκερ αυτό με τα Ελληνικά ομόλογα!
  Μπλόφα μεταξύ Eurοgroup και των άλλων, μπλόφα μεταξύ κρατών/Eurοgroup αφενός και "κερδοσκόπων" αφετέρου, μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζύ, ενδογερμανική μπλόφα μεταξύ Μέρκελ, Σόιμπλε και των δικών τους (εδώ υπερβολικά παραπαίχθηκε, εκλογές γάρ), μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ, μεταξύ ΕΚΤ και εμπορικών τραπεζών, μεταξύ Παπανδρέου και Eurοgroup, μεταξύ Soros και Goldmann Sachs, και πάει λέγοντας. Μόνο Κινέζοι και Ιάπωνες δεν τσίμπησαν, στάθηκαν παράμερα: Ανατολίτικη σοφία;
  Τώρα αρχίζει η εκκαθάριση. Das grosse Mädchen Angela έκανε νάζια αλλά είπε το ναί, να δούμε όμως ποιοί έφαγαν τη χυλόπιττα!

 6. NTINOS avatar
  NTINOS 12/04/2010 16:34:40

  Ο Εrik Nielsen ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΖΕΙ ΑΛΟΓΟΜΥΓΕΣ....τα οράματα του περι μηνυσεων δικαστηρίων και άλλων ιστοριων που αναφέρει προς τουs πελάτες της GOLDMAN SACHS, που περπαταει στα χνάρια της LEHMAN ισως τα αντιμετωπισει η αμαρτωλη τραπεζα του.
  O κυριος αυτος ειναι ο Παπαγάλος ΩΡΙΣΜΈΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΔΙΣ εξαθλιωνοντας εκατομμυρια ανθρωπους χωρις φόβο και παθος εχοντας συμμαχους ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ανα τον κόσμο.
  ΑΝ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ....ΑΕΡΑ προφανως σε 2 χρόνια οι εργαζόμενοι θα μετατραπουν σε πραγματικους δουλοπαροικους του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ NTINOS 12/04/2010 16:39:34

   Κυκλοφορεί όντως ότι και η Goldmann είναι από μέσα σκουριασμένη και θα "σκάσει" οσονούπω, και πιθανώς τζογάρησε τα τελευταία αποθέματα!
   Άμοιρε Μπάρακ, δεν έφτανε η Morgan, πάλι θ' αγοράσουν κοψοχρονιά μεγατράπεζα οι Σαμουράι;

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 16:55:11

    "Έχουν πάνω από 1 τρις $ μεγα-μοχλευμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν "γραφτεί" ως ζημίες, ένα $53 δις υπερ-μοχλευμένο, εντελώς μηδενικής αξίας χαρτοφυλάκιο με subprime στεγαστικά δάνεια, και έχουν χάσει εκατοντάδες δίς από εμπορικά ακίνητα που η αξία τους κατέρρευσε,και συνεχίζουν να τα γράφουν με αξία μεγαλύτερη από το 2005".
    "The second Goldman Sachs bankruptcy will be even faster, and this time, there will be no way out"! h**p://fdralloveragain.blogspot.com/2010/01/goldman-sachs-about-to-declare.html

 7. enianos avatar
  enianos 12/04/2010 16:37:12

  Νομίζω είναι απλό, σε όσες χώρες χρωστάμε, προτείνω οι κάτοικοι τους να κάνουν υποχρεωτικά διακοπές στην Ελλάδα ! Έτσι και εμείς θα ξεχρεώνουμε και θα αγοράζουμε και μερικά μερσεντές, ενώ αυτοί θα ζούνε τον μύθο τους !

 8. fatfat avatar
  fatfat 12/04/2010 16:46:44

  οι αγορές επικροτούν την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν χρειαστεί.

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=325177&dt=12/04/2010

  http://www.economico.gr/aspx/Article.aspx?articleId=1951

  και διαβάστε πως περίπου θα είναι και η συμμετοχή κάθε χώρας-μέλους στο πακέτο στήριξης

  http://www.capital.gr/News.asp?id=942870

  @ ψυχραιμια....όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, δεν κατανοεί τίποτα από το διεθνές πολιτικοοικονομικό "γίγνεσθαι"......εσύ ο ίδιος γράφεις ότι η επάνοδος στην δραχμή θα οδηγήσει σε πτώχευση της Ελλάδας.....και μετά αντιφάσκεις και ζητάς και δημοψήφισμα για την έξοδο από την ευρωζώνη.....και γιατί πιστεύεις ότι μια επαναδιαπραγματευση του χρεους είναι η πιο συμφέρουσα λύση?
  Μήπως οι όροι αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης δεν θα είναι δυσβάστακτοι?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ fatfat 12/04/2010 19:14:27

   ΔΕν αντιφασκω.Το δημοψηφισμα θα γινει με παρουσιαση ολων των λυσεων στο λαο και φυσικα θα λεχθει οτι αν βγει ΟΧΙ θα γινει επαναδιαπραγματευση.
   Η επαναδιαπραγματευση θα σημαινει επιμηκυνση των δοσεων πληρωμης για να βγαινουμε περα γιατι αλλιως δε γινεται.
   Εν πασει πριπτωσει θα δουμε.

 9. fatfat avatar
  fatfat 12/04/2010 16:51:17

  @ NTINOS.....προφανώς ο συγκεκριμένος κύριος εξυπηρετεί τα συμφέροντά της τράπεζάς του......διαφαίνεται ότι τελικά δεν ήθελαν κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι να στηριχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη.....δεν είναι τυχαίο ότι πόνταραν στην πτώχευσή της........

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ fatfat 12/04/2010 16:57:50

   Άν αυτά που γράφονται σε διάφορα οικονομικά blogs είναι ακριβή, η Goldman σύντομα θα κάνει ένα...μπούμ!!!

 10. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 12/04/2010 16:51:31

  Αγοράσαμε τριετή χρόνο και κάλυψη . Απο δώ και πέρα εξαρτάται πως θα αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό .
  Ολα τάλλα ειναι θεωρίες, λόγια νάχουμε να λέμε και το κάθε χαιβάνι
  του ΥΠΟΙΚ να βγάλει το σκασμό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ανωνυμ 12/04/2010 17:06:41

   Για την ακρίβεια αγοράσαμε μερικούς μήνες. Το πολύ μέχρι το τέλος του 2010. Για να συνεχιστεί η στήριξη και τα επόμενα έτη,θα απαιτηθούν νέα επώδυνα μέτρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητούν νέα μέτρα και για το 2010, άν η ύφεση είναι πάνω από το -2 και έχουμε σημαντική υστέρηση στα έσοδα.

 11. ataktos avatar
  ataktos 12/04/2010 17:32:49

  Η μόνη αυθεντικά αριστερή και ταυτόχρονα ταξική απάντηση που μπορεί να δοθεί εδώ και τώρα είναι μία: Άμεση στάση πληρωμών ώστε να διασώσουμε τους πόρους που ιδιοποιούνται σήμερα οι διεθνείς τοκογλύφοι και κερδοσκόποι προκειμένου να δρομολογήσουμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη της χώρας.

 12. Orestios avatar
  Orestios 12/04/2010 19:07:21

  Διάσωση είναι να φορτωθούμε το μεγαλύτερο χρέος όλων των εποχών σαν κράτος?
  Αυτό δεν είναι σαν να ανασάναι κανείς μέσα σε καθαρό περιβάλλον αλλά μέσα σε πυροκλαστικό κύμα.

 13. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/04/2010 20:29:42

  Τέρατα και σημεία, το λέω πάλι: Η (συντηρητική παρακαλώ) Γερμανική Ένωση Φορολογουμένων καταδίκασε την Μέρκελ για σκανδαλώδη φιλελληνική στάση!
  Μετά από πολλές δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης, ο παγκόσμιος καπιταλισμός αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη κρίση μετά του 1929. Ανοίκεια πρωτόγνωρα πράγματα, κανείς, οικονομολόγος ή πολιτικός, δεν ξέρει πώς να τ' αντιμετωπίσει. Σαν τρελά καραγκιοζάκια τρέχουν από δώ κι απο κεί, σπασμωδικά, χωρίς δρομολόγιο.
  "Σώσανε" την Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΤ ήδη τη συνέκρινε με την Lehmann ("που κακώς δεν την έσωσε ο Μπούς"). Μάαστριχτ πρακτικά τέλος!
  Κι άν σκάσει και η Goldman Sachs; Θα την πάρουν Κινέζοι ή Ιάπωνες;
  Κι άν πάει να σκάσει και η Πορτογαλία ή η Ισπανία; Κι άν δεν βγεί κυβέρνηση στη Βρετανία;
  Όλα αυτά εν μέσω χρησμών του Κρούγκμαν, του Ρουμπίνι, του Στίγκλιτς ή του Σόρος και πολλών άλλων. Με τη Volvo πιά Κινέζικη, τη Morgan Stanley Ιαπωνική και λοιπά άλλα τερατώδη. Και τα κρατικά ταμεία όλης της γής να ρίχνουν πακτωλούς χρημάτων για να τονώσουν τη ζήτηση, να σώσουν ασφαλιστικές, συντάξεις (και ολόκληρες χώρες, την αφεντιά μας), να εξαγοράσουν τράπεζες.
  Ο John Maynard Keynes σπαρταράει από τα γέλια μέσα στον τάφο του, ο Marx αναρωτιέται τι απέγινε το προλεταριάτο, στο Σικάγο δεν βασιλεύει πιά ο Milton Friedman αλλά ο Obama (και κυρίως, όπως πάντα οι Bulls), εδώ έχουμε τον τρίτο Παπανδρέου μετά τον δεύτερο Καραμανλή...
  Ο κόσμος είναι ζόρικος και μείς ασθενικοί, τέλεια το έγραψες Διονύση...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 20:46:37

   Απο τη σκοπια της καλα εκανε η Γερμανικη Ενωση Φορολογουμενων.
   Και εμεις αν ειμαστε στη θεση τους τα ιδια θα καναμε.
   Δε νοειται να δινεις λεφτα σε καποιον για να τα φαει.Εγω αν ημουν Γερμανος θα δεχομουν να δωσω βοηθεια υπο τον ορο οτι θα ειχα εγω τη διοικηση της Ελλαδος.
   Βλεπεις ομως οτι αυτοι που σχεδιασαν την ανατιναξη του Μααστριχτ τα ειχαν προβλεψει ολα : οχι μονο να εχουν ανθρωπο τους πρωθυπουργο στο PIG που θα ηταν ο πολιορκητικος κριος αλλα επελεγη και το μονο απο τα PIGS που ειχε υποφερει επι γερμανικης κατοχης για να υπαρχουν "ηθικα" ζητηματα σε ενα τετοιο αιτημα.
   Οι εμπνευστες του σχεδιου για λιγοτερα λεφτα σε καλυτερες εποχες ειχαν παρει τα μετρα τους : επι σχεδιου Μαρσαλ υπηρχε η Νομισματικη Επιτροπη που μελος της ηταν ενας Αμερικανος.Αν αυτος δεν εβαζε υπογραφη δε μπορουσε να γινει καμμια δαπανη του κρατους.
   Βεβαια αυτοι ειχαν νικησει και στον πραγματικο πολεμο ενω η Γερμανια οχι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 20:51:33

   Απο τη σκοπια της καλα εκανε η Γερμανικη Ενωση Φορολογουμενων.
   Και εμεις αν ειμαστε στη θεση τους τα ιδια θα καναμε.
   Δε νοειται να δινεις λεφτα σε καποιον για να τα φαει.Εγω αν ημουν Γερμανος θα δεχομουν να δωσω βοηθεια υπο τον ορο οτι θα ειχα εγω τη διοικηση της Ελλαδος.
   Βλεπεις ομως οτι αυτοι που σχεδιασαν την ανατιναξη του Μααστριχτ τα ειχαν προβλεψει ολα : οχι μονο να εχουν ανθρωπο τους πρωθυπουργο στο PIG που θα ηταν ο πολιορκητικος κριος αλλα επελεγη και το μονο απο τα PIGS που ειχε υποφερει επι γερμανικης κατοχης για να υπαρχουν "ηθικα" ζητηματα σε ενα τετοιο αιτημα.
   Οι εμπνευστες του σχεδιου για λιγοτερα λεφτα σε καλυτερες εποχες ειχαν παρει τα μετρα τους : επι σχεδιου Μαρσαλ υπηρχε η Νομισματικη Επιτροπη που μελος της ηταν ενας Αμερικανος.Αν αυτος δεν εβαζε υπογραφη δε μπορουσε να γινει καμμια δαπανη του κρατους.
   Βεβαια αυτοι ειχαν νικησει και στον πραγματικο πολεμο ενω η Γερμανια οχι...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 12/04/2010 21:25:14

    Η έκτακτη κατάσταση θέλει έκτακτα μέτρα. Η Μέρκελ είναι άκρως ρεαλίστρια πολιτικός, έχει μάλιστα γνωρίσει στη ζωή της δύο κρατικά συστήματα: Έβγαλε λοιπόν φλάς αριστερά κι έστριψε δεξιά (ή αντιστρόφως). Αυτή και ο (αντεναουερικός - ερχαρτικός) πυρήνας του CDU δεν "πουλάει" την Ομοσπονδιακή (Ευρωπαική) ιδέα για χάρη του στενού εθνικού (Γερμανικού) συμφέροντος, γιατί ξέρει ότι και το δεύτερο, χωρίς το πρώτο, πάει χαμένο. Άν χρειαστεί γίνεται και "σοσιαλίστρια". Μην παραξενευτείς άν δεις σ' ένα μήνα κυβέρνηση CDU-Πράσινων στη Βόρεια Ρηνανία. Τους ξέρω τους Γερμανούς αυτής της γενιάς, τους έχω ζήσει χρόνια, το μόνο στο οποίο είναι δογματικά προσηλωμένοι είναι το λουκάνικο.

 14. silegav avatar
  silegav 12/04/2010 23:04:43

  "Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση ενός χρεωκοπημένου κράτους, όλων των εποχών."

  Δεν θα συμφωνούσα.

  Η διάσωση του Μεξικό από την κρίση-τεκίλα κόστισε 50 δις δολλάρια το 1995, τα περισσότερα εκ των οποίων κατέβαλλαν οι ΗΠΑ.

  Μάλιστα για να παρακαμφθεί το Κογκρέσο, που ήταν βέβαιο πως δεν θα ενέκρινε σπατάλη "των χρημάτων των φορολογουμένων" για την διάσωση του Μεξικό χρησιμοποιήθηκε το αποθεματικό συναλλαγματικής σταθεροποίησης (EXCHANGE STABILIZATION FUND) που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών για περιπτώσεις επείγουσας παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος.
  Με διασταλτική ερμηνεία το κονδύλι χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο Κλίντον για την διάσωση του πέσο.

  http://www.justice.gov/olc/esf2.htm

  Ας μην σοκάρεται λοιπόν ο αρθογράφος του Economist...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.