#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2013 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δημόσια περιουσία και η αξιοποίησή τηςΥπάρχει ένα σημείο όπου συγκλίνουν απόλυτα (σεμνά και ταπεινά) η λεγόμενη «πατριωτική»  δεξιά (συμπεριλαμβανομένων των εθνικοσοσιαλιστών της ΧΑ και των καμένων των ΑΝΕΛ ) και η αναφερόμενη ως «αναρχομηδενιστική» αριστερά! Υπάρχουν και άλλα τέτοια σημεία (απολύσεις ΔΥ, μείωση του κράτους, κλπ), όμως στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο θέσεις τους είναι σχεδόν ταυτόσημες: «όχι στο ξεπούλημα των ασημικών της χώρας», «όχι στην αποκρατικοποίηση κρατικών μονοπωλίων», «υπάρχει μια διεθνής (!) συνομωσία για να μας πάρουν τον εθνικό πλούτο», «οι ναζί τοκογλύφοι θέλουν να βάλουν στο χέρι τους υδρογονάνθρακές μας (που ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και σε ποιες ποσότητες)». Μαζί με τα μεγάλα αυτά κομμάτια της κοινωνίας, στα ίδια θέματα (φαίνεται να) συντάσσεται (τι πιο φυσικό;) και το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Ας επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση της σχολάζουσας ακίνητης και άυλης περιουσίας του κράτους και στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών μονοπωλιακών εταιρειών και των εμπράγματων περιουσιακών τους στοιχείων ή έστω μέρος αυτών ή τελικά μονάχα του μάνατζμεντ μέσω στρατηγικών επενδυτών.

Η ακίνητη (οικόπεδα, ακίνητα, αγροτική γη, βοσκότοποι, κλπ) και άυλη (εκμετάλλευση λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών και υπεδάφους) περιουσία του ελληνικού κράτους είναι αναλογικά από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η μέχρι τώρα σχέση του κράτους με αυτή την περιουσία έχει τέτοιες «ιδιαιτερότητες» και στρεβλώσεις που αγγίζουν τα όρια της συγγνωστής ανικανότητας και της ιδιωτείας. Το παράδειγμα να μένουν άδεια και αναξιοποίητα ολόκληρα κτίρια ιδιοκτησίας του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου την ίδια ώρα που το κράτος πληρώνει αμύθητα ποσά σε ιδιώτες για ενοικίαση αντίστοιχων ακινήτων για την στέγαση των υπηρεσιών του τα λέει νομίζω όλα. Η πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση τέτοιων ακινήτων, θεωρείται παντού στον κόσμο αυτονόητη ενέργεια, όπως επίσης και η παραχώρηση αγροτικής γης και βοσκοτόπων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ή εταιρείες και συνεταιρισμούς αυτών, για την αξιοποίησή τους. Μονάχα στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσε μια τέτοια ενέργεια να προκαλέσει στα σοβαρά πολιτική διαμάχη και κοινωνική αναταραχή και διχογνωμία. Και όμως, στο τελευταίο κομμουνιστικό προπύργιο της Ευρώπης, στην Ελλάδα, συζητάμε ακόμη στα σοβαρά αν θα αξιοποιήσουμε το Ελληνικό, αν θα πουλήσουμε κάποια οικόπεδα – φιλέτα που το κράτος κρατά πεισματικά αναξιοποίητα, αν θα εκχωρήσουμε την εκμετάλλευση λιμανιών, αεροδρομίων και υπεδάφους σε ιδιώτες. Ζητήματα που παντού στον κόσμο έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες (και στις πρώην κομμουνιστικές χώρες σε λιγότερο χρόνο) στην πατρίδα μας ανάγονται σε κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα και πεδία δόξης κοινωνικών μαχών και αντιθέσεων.

Εκεί δε που χάνεται τελείως «η μπάλα» είναι στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Εν σώματι και με μία φωνή, τελείως διαφορετικές κατά τα άλλα ιδεολογικές και πολιτικές οντότητες, συμφωνούν πως κάτι τέτοιο αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως, σχεδόν προδοσία! Συντηρούμε ως κράτος τεράστιους οργανισμούς και επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα, όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕH, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΤΑ, κλπ, σωρεύοντας ζημίες και αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευκαιρίας ανάπτυξης και ανοίγματος των αντίστοιχων πεδίων στον ανταγωνισμό. Ακόμη και τα κρατικά λαχεία ή ο ΟΠΑΠ, θεωρούνται από την αγκυλωμένη ελληνική κοινωνία ως εταιρείες στρατηγικής σημασίας και εθνικού σκοπού, μη υποκείμενες ως εκ τούτου σε καμιά σκέψη ιδιωτικοποίησής και ανοίγματός τους στην ελεύθερη αγορά. Το επιχείρημα πως κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν κέρδη (όντας μονοπωλιακές!) δεν αντέχει σε καμιά κριτική ανάλυση. Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίησή τους, θα αποδώσει στο δημόσιο πολλαπλάσια κέρδη, άκοπα και χωρίς ρίσκο με την μορφή φόρων και εισφορών, την ίδια ώρα που θα αποφέρει και ένα σημαντικό και κρίσιμο ποσόν σε μετρητά, που τόσο ανάγκη έχει αυτή την στιγμή η οικονομία της χώρας. Το έτερο δε επιχείρημα, γιατί να μην τις εξυγιάνει και να μην τις καταστήσει κερδοφόρες αναπτύσσοντάς τις το ίδιο το κράτος – επιχειρηματίας έχει την ακλόνητα βασισμένη στην προηγούμενη διεθνή και εγχώρια εμπειρία απάντηση: επειδή το κράτος δεν είναι δυνατόν να παίζει τον ρόλο του επιχειρηματία. Πουθενά δεν το έκανε με επιτυχία και πουθενά δεν πρόκειται να το κάνει! Πόσο μάλλον το ελληνικό κράτος, με τις δομές, την διοίκηση και το προσωπικό (πολιτικό και υπαλληλικό) που το απαρτίζουν. Όσοι δε φέρνουν ως παράδειγμα την διάσωση τραπεζών και μεγάλων κρίσιμων επιχειρήσεων από το δημόσιο ταμείο των ΗΠΑ κατά την κρίση του 2008, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν δύο πράγματα: πρώτον, πως επρόκειτο για τράπεζες και επιχειρήσεις με τέτοια μεγέθη, που αν βούλιαζαν ίσως παρέσυραν μαζί τους την εθνική (των ΗΠΑ) και την παγκόσμια οικονομία και δεύτερον, ότι ήταν κάτι προσωρινό, με τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να παραμένουν ιδιωτικές και να εξακολουθούν να λειτουργούν στο μέλλον με κριτήρια αγοράς.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ας πούμε δυο λόγια και για την (αναφανδόν ή εντέχνως καμουφλαρισμένη) υποστήριξη μεγάλης μερίδας του πολιτικού συστήματος της χώρας στην συνέχιση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία και στην διατήρηση του υπάρχοντος στάτους όσον αφορά την δημόσια περιουσία. Είναι μια στάση συνεπής και ευεξήγητη, αν σκεφτεί κανείς πως αυτό το ομιχλώδες και αδιαφανές στάτους, που κατάπιε αμάσητα πολλά δισεκατομμύρια μη δίνοντας λογαριασμό σε κανέναν, είναι που επέτρεψε κυρίως σε ένα πολιτικό σύστημα αυτής της μορφής και ποιότητας να κυριαρχήσει για τέσσερις συναπτές μεταπολιτευτικές δεκαετίες. Μέσα σε αυτήν την διαμορφωμένη και άρρωστη κατάσταση, αναπτύχθηκαν ελεύθερα, οι πελατειακές σχέσεις, τα φαινόμενα διαφθοράς και οι μίζες, ο νεποτισμός, ο κρατικός συνδικαλισμός, οι συντεχνίες, οι κομπίνες και η διοίκηση και διορισμοί δια των κομματικών διαπιστευτηρίων. Οι αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα στις αγορές και οι παραχωρήσεις του μάνατζμεντ σε μεγάλο τμήμα του άλλοτε πανίσχυρου κρατικού επιχειρηματικού τομέα, θα επιφέρουν το μεγαλύτερο πλήγμα στο υπάρχον ετοιμοθάνατο πολιτικό σύστημα και τα εξαπτέρυγά του (διαπλοκή, μεσάζοντες, μπετατζήδες, κλπ) και θα αποστερήσουν τον κυριότερο ζωτικό του χώρο, με ευεργετικό αποτέλεσμα την γρηγορότερη αποδόμηση και μεταμόρφωσή του.

Το παλιό θα μάχεται λυσσαλέα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις με όλες του τις δυνάμεις επειδή ξέρει καλά πως αυτό είναι το τελευταίο του οχυρό πριν την ολοκληρωτική παράδοση. Η κοινωνία θα πρέπει να το αντιληφθεί αυτό και αν θέλει πραγματική αλλαγή και μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να συναινέσει στην κατεύθυνση της γρήγορης και αποτελεσματικής επιτυχίας του εθνικού αυτού στόχου. Τα οφέλη θα είναι τόσο πολλά, που οι όποιες αμφιβολίες στηριγμένες κυρίως σε ιδεολογήματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα πρέπει να κατανικηθούν από την λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που οφείλουμε να επιδείξουμε ως λαός.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 18/01/2013 15:43:16

  Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά Akenaton. Εξαιρετικός !

 2. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 16:13:54

  Το κράτος φταίει ή οι κυβερνήσεις που διοικούν και οδηγούν στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στη σπατάλη;
  Η μεταβίβαση σε ιδιώτες δεν απαιτεί ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μη δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια; Τα υπάρχοντα καρτέλ από ποιόν ( δεν ) αντιμετωπίζονται;
  Οι όποιοι υπεράριθμοι από το κράτος ή από βουλευτές και υπουργούς προσελήφθησαν; Και ποιός θα τους πληρώσει ως απολυμένους ή ανέργους; Ο Στουρνάρας και οι συγκυβερνητικοί βουλευτές που τους απολύουν ή το "κράτος" δηλ. εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες;
  Είναι ανυπόφορη τόση υποκρισία.
  Ο Μ. Καραμανλής κρατικοποίησε ( "σοσιαλμανία" ), ο Μ. Αντρέας διώρισε, οι μ. Σημίτης και Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησαν και τώρα αντί του ΓΑΠ θα εκποιήσει την χώρα ο μ. Αντώνης;

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 17:49:16

   Μεσιε καλα τα λες. Και αφου οι αφοι που ανεφερες τα καταφερουν μια χαρα εγω θα ξαπλαρω στον καναπε σα σουλτανα και ντολτσε βιτα
   αυτο που λεν ζωη γλυκεια που ειπε κ ο ζαχοραιος

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 18/01/2013 16:16:05

  Ποιος σας είπε, αγαπητέ, ότι οι πελατειακές σχέσεις, διαφθορά κλπ. αναπτύσσονται μόνον σε ιδιωτικά πλαίσια; Σας πληροφορώ ότι στη χώρα που ζούμε πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, διαφθορά κλπ. ζουν και βασιλεύουν σε μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα, ειδικά εάν α) είναι κρατικοδίαιτος ή β) ασκεί με οποιονδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία ή γ) εκμεταλλεύεται μονοπώλιο.

  Τα φυσικά μονοπώλια και η αξιοποίηση εδαφικού κλπ. πλούτου χρειάζονται από τη φύση τους δημόσια διαχείρηση. Εάν είναι στα χέρια οποιουδήποτε ιδιώτη, αυτό που συμβαίνει είναι να γίνεται ο ιδιώτης "κράτος εν κράτει" με την κυριολεκτική έννοια του όρου, δηλαδή να ασκεί εξουσία εφάμιλλη της κρατικής χωρίς όμως να τίθεται σε δημόσιο έλεγχο. Κάνει ό,τι θέλει και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και λειτουργίες του ίδιου του κράτους.

  Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα φυσικά μονωπώλια απέτυχαν. Η Αγγλία είδε να γκρεμίζονται οι άλλοτε κραταιοί σιδηρόδρομοί της. Αν πάτε δε στις ΗΠΑ, θα δείτε το εκπληκτικό να μην υπάρχει, σχεδόν, σιδηροδρομικό δίκτυο! Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Η πρεμούρα περί ιδιωτικοποιήσεων τώρα, που οι τιμές είναι (ακόμη) εξευτελιστικές προέρχεται συνήθως από ιδιοτελείς πηγές. Μην τους υποστηρίζετε, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Είναι κρίμα για τη χώρα, είναι κρίμα για όλους να εκποιηθούν φυσικά μονοπώλια και ορυκτός πλούτος σε αυτή τη στιγμή αδυναμίας, χωρίς να υπάρξει ουδεμία απτή θετική επίπτωση για τη χώρα, παρά μόνον αρνητικές.

  Το κράτος μας και οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται "αποκρατικοποίηση". Δεν είμαστε πια στην δεκαετία του '80. Το κράτος μας χρειάζεται αποπασοκοποίηση. Και επαναφορά της αρετής ως κριτηρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Η αρετή λείπει όχι μόνον από τον δημόσιο τομέα, αλλά και από μεγάλο μέρος του ιδιωτικού. Με τον τρόπο που επιδιώκει η τρόικα να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα θριαμβεύσει για μια ακόμη φορά το αντίθετο της αρετής. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη αυτή τη στιγμή και υποχρεωμένη να "τρέξει" ιδιωτικοποιήσεις", αλλά καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει και την ίδια την κυβέρνηση να αντισταθεί στο πλιάτσικο κατά της δημόσιας περιουσίας όσο γίνεται περισσότερο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 18/01/2013 23:05:00

   Αντίθετα, τώρα είναι μοναδική ευκαιρία! Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση τις "παλιές καλές εποχές" ήταν εκ των πραγμάτων απαγορευτική. Ο κ. Φωτόπουλος και τα άλλα "παιδιά" θα μας κουνούσαν ήδη το δάχτυλο.

 4. GLAD avatar
  GLAD 18/01/2013 16:20:45

  Ένα μονοπώλιο που δεν θα μπορούσε "επ' ουδενί" και εκ των πραγμάτων παρά να είναι μονοπώλιο , όντως πρέπει να είναι κρατικό.
  Δεν θέλει και πολλή λογική το γιατί δεν πρέπει ποτέ να περιέλθει σε ιδιωτικά χέρια.
  Μιά ιδέα του τι μπορεί να συμβεί μετά , μας δίνει ήδη η ΔΕΗ.
  Νοείται απελευθέρωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τουλάχιστον τρείς σοβαρούς ανταγωνιστές. ?
  Φυσικά δεν νοείται ούτε και κρατικό μονοπώλιο το οποίο πρέπει να "μπαίνει μέσα" μονίμως.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/01/2013 16:42:01

  Για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ως φορείς διαχείρισης, παραγωγής, διανομής ειδών απαραίτητων για τη διαβίωση δε συζητώ καν το ενδεχόμενο πώλησης ως πολίτης που ψηφίζω και ενδιαφέρομαι για την πατρίδα μου! Και με ΕΛΤΑ και ΤΤ είμαι αντίθετος αλλά μπορώ να συμμετάσχω σε διάλογο.

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 18/01/2013 17:03:16

  Μηπως τετοια αρθρα {μελετες της λεω εγω} πρεπει να κυκλοφορησουν ως non papers στις θυριδες των Βουλευτων στην Βουλη για να δουν και να σκεφθουν κατι αλλοιωτικο και λιγο εξω απο τα σιδεροφρακτα μυαλα της αριστεροδεξιοσυνης των ιερεων του συριζα,αεροψεκασμενων& χρυσαυγητων ?Εξοχο αρθρο !Προσωπικα μονο και μονο οτι στα ΔΣ αυτων των οργανισμων δεν θα συμμετεχουν καθε ειδους ασχετων καρακλοκενταυρων κομματικων αμορφωτων εκπροσωπων κοινωνικων εταιρων και πολιτικων κομματων ως μελη με γεμιζει με ακρατη ικανοποιηση !Το θεωρω το μεγιστο των αποκρατικοποιησεων !Πλουσιο σε παραδειγματα το παρελθον ΟΑ,ΟΤΕ,ΟΛΠ{οχι ακομη },Ναυπηγεια Σκαραμαγκα ,Αγροτικη Τραπεζα,Αερολιμην Αθηνων,Ξενια κλπ κλπ και ελπιδοφορο το μελλον .Ευγε Akenaton προχωρα κι'εμεις μαζι σου !

 7. dim avatar
  dim 18/01/2013 17:20:18

  Η λύση είναι μια και ο Σαμαράς πρέπει αποφασιστικά να κάνει το εξής απλό: Να ορίσει ένα στόχο που θα λέει ποιός αριθμός (σε μονάδες και χρήματα) από τέτοιες ενέργειες (αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας) θα θεωρούσε ο μέσος αισιόδοξος Έλληνας ότι θα ήταν ικανοποιητικός.... Και μετά να πάρει αυτόν τον αριθμό, και να τον πολλαπλασιάσει επί δέκα, και να απαιτήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός μέσα στο επόμενο έτος....

  Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέχρι εκεί που δεν φαντάζεται ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους, και ακόμα παραπέρα, και μετά άλλο τόσο, ξανά και ξανά..... Έχουμε τόσες δυνατότητες ως χώρα και ως λαός, που αν τις αξιοποιήσουμε δε θα έχουμε πια ανάγκη κανένα μνημόνιο, κανένα δανειστή...

 8. Kanaris avatar
  Kanaris 18/01/2013 18:32:11

  Θα βοηθούσε περισσότερο τον αναγνώστη να σχηματίσει μια νηφάλια άποψη αν ξεφεύγαμε από την σφαίρα των γενικών τοποθετήσεων – αντιπαραθέσεων, που ως ένα βαθμό εκφράζουν και τις ιδεολογικές καταβολές του καθενός, και αν αναλύαμε την πραγματική πορεία των σημαντικότερων μέχρι τώρα επιχειρήσεων, που τα τελευταία 40 χρόνια πέρασαν από τον έλεγχο του δημοσίου σε αυτό των ιδιωτών και το αντίστροφο. Χωρίς καμία προβοκατόρικη διάθεση θα μπορούσε κάποιος ειδήμων να μας περιγράψει ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ περιπτώσεις όπως ΕΗΣ-ΗΣΑΠ, Ολυμπιακή, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κλπ;
  Δεν έχω έτοιμη απάντηση στο πολύπλοκο αυτό θέμα. Όμως από καθαρά οικονομική πλευρά όσο αποτυχημένο είναι να πληρώνουμε όλοι μας για το βόλεμα 1000 επιπλέον «ημετέρων» που σταδιακά προσελήφθηκαν από τον κάθε πολιτευτή για να μετατρέπουν μια αρχικά επικερδή δημόσια επιχείρηση 500 πραγματικά θέσεων εργασίας σε ένα «καρκίνωμα» 1500 αναξιοπαθούντων, άλλο τόσο και χειρότερο είναι να «πουλάμε/χαρίζουμε» την επιχείρηση αυτή στον ιδιώτη, με μόνη προϋπόθεση την διατήρηση των 1500 θέσεων. Γιατί με τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πρακτικές σε μια διετία θα κληθούμε και πάλι να επιλύσουμε το κοινωνικό πλέον πρόβλημα σίτισης των 1500 εργαζομένων που ο ιδιώτης «επενδυτής» εκβιάζει ότι θα αφήσει στον δρόμο, κλείνοντας την επιχείρηση που παρέλαβε για να «εξυγιάνει». Στο μεταξύ όμως έχει θα προλάβει να «ρευστοποιήσει» και ό,τι πράγματα αξίας περιείχε η επιχείρηση.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kanaris 18/01/2013 23:02:35

   Συμφωνώ αλλά αυτή δεν είναι δουλειά σχολιαστών και αρθρογράφων. Αυτοί που θα πάρουν τι αποφάσεις ας μελετήσουν και τα στοιχεία. Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση που να χωρά σε ένα σχόλιο ή ένα σημείωμα.

 9. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 19:48:00

  Σκαραμαγκά-πτώχευσε, ΟΑ πτώχευσε, Τράπεζες-πτώχευσαν, ΑΦΟΥ ιδιωτικοποιήθηκαν. Για την Ελλάδα μόνον ας μιλάμε.
  Και ΟΤΕ, ΔΕΗ, πώς τα πάνε ως ιδιωτικοποιημένες;
  Είναι προπαγανδιστικός μύθος κατασκευασμένος ή αντιπαράθεση κρατικού-ιδιωτικού.
  Εξαρτάται από τη διαχείριση η αποτελεσματικότητα είτε του κρατικού είτε του ιδιωτικού. Το ΤΤ είναι υποδειγματική περίπτωση απαξίωσης από την κομματοκρατία. Και οι περισσότερες τράπεζες.
  Πόσες ιδ. εταιρείες, μεγάλες και ηγέτιδες στον κλάδο τους δεν φαλήρισαν στην Ελλάδα όχι μόνο τα 2-3 χρόνια αλλά και από το '74 και μετά...
  Διαπλοκή, κομματοκρατία, διαφθορά. Αυτοί είναι οι καρκίνοι που έχουμε ως κράτος, ως οικονομία και ως κοινωνία. Αν δεν τα ξερριζώσουμε το ταχύτερο, στο σημερινό περιβάλλον πτώχευσης-ύφεσης, συνοριακής αμφισβήτησης και πλημμυρίδας λαθρομεταναστών, δεν έχουμε μέλλον, πολύ χειρότερα για τα παιδιά μας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 22:58:09

   To ΤΤ είχε άλλον ρόλο αγαπητέ παλαιότερα. Ως τράπεζα υπήρξε δυσκίνητη, κοστοβόρα και "θεραπαινίς" του πολιτικού συστήματος. Στην πόλη μου το υποκατάστημα του ΤΤ περισσότερο με υπνωτήριο "κουρασμένων" υπαλλήλων μοιάζει παρά με τράπεζα.

 10. Kράντωρ avatar
  Kράντωρ 18/01/2013 19:56:58

  To μονοπώλιο θεωρείται αρνητική κατάσταση στην Οικονομία της Αγοράς, διότι μπορεί να συντηρή τις τιμές υψηλά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εμποδίζοντας πολλούς πολίτες από το να νέμωνται μερικώς ή ολικώς χρήσιμα αγαθά.
  Οι κοινωφελείς οργανισμοί του Δημοσίου έχουν αποστολή να προσφέρουν τις υπηρεσίες και προϊόντα τους στην ανωτέρα δυνατόν ποιότητα και στην χαμηλοτέρα τιμή. Είναι μέγιστο λάθος να αποκαλώνται επιχειρήσεις, διότι δεν έχουν σκοπό το κέρδος με την ιδιωτικοοικονομική έννοια του όρου. Το όποιο κέρδος επενδύεται για ανάπτυξη του Οργανισμού ( αυτοχρηματοδότησις) ή επιστρέφεται στο Δημόσιον Ταμείον για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.
  Η κακοδιοίκησις των δημοσίων οργανισμών καταλογίζεται στο πολιτικό προσωπικό που διώκησε και διοικεί την Χώρα.
  Η ταλαιπωρία των κοινωφελών οργανισμών από τον συνδικαλισμό επίσης καταγράφεται στο παθητικό των κομμάτων, αφου οι συνδικαλισταί τη θέση τους
  την οφείλουν στην κομματική τους ιδιότητα.
  Τώρα οι κοινοφελείς οργανισμοί εκποιούνται σε εγχωρίους «νταβατζήδες» και ξένα συμφέροντα για να αποπληρωθούν τα δάνεια, που εσώρευσε το πολιτικό κατεστημένο επί των ώμων του Ελληνικού Λαού.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kράντωρ 18/01/2013 23:00:58

   Η "εκποίηση" του ΟΤΕ άλλα δείχνει αγαπητέ! Επιβάλλεται και παράλληλο άνοιγμα της αγοράς σε νέους "παίχτες". Ο ανταγωνισμός είναι απαραίτητος.

   • Kράντωρ avatar
    Kράντωρ @ akenaton 18/01/2013 23:38:06

    Η εκποίηση του ΟΤΕ σε ένα ξένο κράτος δεν αποτελεί απλώς ανευθυνότητα αλλά κάτι πολύ χειρότερο...
    Οι τηλεπικοινωνίες και ο έλεγχος τους, μεταξύ των άλλων, είναι κρίσιμο θέμα εθνικής ασφαλείας. Σήμερα έχουμε γερμανική κατοχή. Τα κέρδη που αποσπούν οι Γερμανοί είναι καλό γι΄αυτούς.
    Παρέδοσαν τις υποδομές του ΟΤΕ, που κατασκευάσθηκαν με χρήματα των Ελλήνων σε ξένο και «ιδιώτες» τύπου Λαναρά και της συγγενικής του οικογενείας Εφραίμογλου, για να φεσώσουν τον πρώην ελληνικό ΟΤΕ.
    Και όλα αυτά για την θέα ΜΙΖΑ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Kράντωρ 18/01/2013 23:52:18

     Κατά τη γνώμη σας δεν ωφελήθηκαν οι πολίτες από αυτή την "ανευθυνότητα" όπως λέτε; Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι αγαπητέ Κράντωρ, δεν είναι ώρα όμως για αυτή την συζήτηση. Το "γλύψιμο" πάντως του τοπικού βουλευτή ή του χασαπόσκυλού του για ένα τηλέφωνο δεν ξεχνιέται με τίποτε! Όσο για τα θέματα εθνικής ασφάλειας, ο έλεγχος εξακολουθεί να είναι κρατική υπόθεση. Άλλο αν εφαρμόζεται και πως εφαρμόζεται.

 11. MCA avatar
  MCA 18/01/2013 21:02:04

  Στην καρδιά του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ,σιχαίνονται και κυνηγούν τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ μονοπώλια.Κάτι θα ξέρουν.Ελπίζω να μην δούμε τέτοια φαινόμενα στην Χώρα μας,γιατί δεν είναι δείγμα υγιούς λειτουργίας της οικονομίας.Εάν δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός στην παραγωγή και πώληση ενός αγαθού, τότε προτιμώ το ΚΡΑΤΙΚΟ μονοπώλειο,το οποίο όμως να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,με σκοπό την εξασφάλιση των απαραιτήτων κεφαλαίων,για την διατήρηση της επιχείρησης και τον εκσυχρονισμό της, καθώς και την παροχή αρίστης ποιότητας υπηρεσιών και αγαθών στον πολίτη.Η κοινωνική πολιτική είναι θέμα του κράτους και πρέπει να εφαρμόζεται στοχευμένα απ εύθείας από το κράτος προς τον πολίτη και όχι μέσω κρατικών επιχειρήσεων.

  • cielo avatar
   cielo @ MCA 19/01/2013 13:43:25

   @MCA
   Οχι απλως τα μονοπωλια. Κυνηγουν καθε "cornering the market" δραστηριοτητα (που ειναι εννοια ευρυτερη του μονοπωλιου) και πολυ καλα κανουν!

 12. Απορών avatar
  Απορών 18/01/2013 22:05:50

  1. Το κράτος φταίει.
  2. Σωστά, απαιτούνται τέτοιοι μηχανισμοί αλλά αυτοί εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν όταν υπάρξει αντικείμενο.
  3. Από βουλευτές και υπουργούς επειδή το κράτος ως επιχειρηματίας του έδινε αυτήν τη δυνατότητα.
  4. Για ένα μόνο έτος και το 1/5 (μην πω το 1/10 αν μιλάμε για ΔΕΚΟ) αυτού που τους πληρώνουμε τώρα.
  5. Το λάθος έγινε με τις κρατικοποιήσεις όντως. Αυτό όμως δεν είναι σοβαρό επιχείρημα για να μη το διορθώσουμε ποτέ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 19/01/2013 00:12:11

   Ευχαριστώ θερμώς που απαντήσατε πολύ καλύτερα μάλιστα από ότι θα το έκανα ο ίδιος. Προσυπογράφω απόλυτα.

 13. Απορών avatar
  Απορών 18/01/2013 22:08:46

  Και ποιος πληρώνει τη "χαμηλότερη τιμή";

 14. Απορών avatar
  Απορών 18/01/2013 22:11:51

  Προφανώς και στις ΗΠΑ μισούν και κυνηγούν τα ιδιωτικά μονοπώλεια γιατί οι φιλελεύθεροι είναι οι χειρότεροι εχθροί των μονοπωλείων, για αυτό είναι κατά του ορισμού του μονοπωλείου, δηλαδή του κρατισμού. Στο κάτω κάτω, καλά όλα όσα λέτε αλλά εγώ λέω το εξής: γιατί δεν πουλάμε τις ΔΕΚΟ να γίνουν πραγματικές ΑΕ και να ξεφορτωθούμε με μια κίνηση όλον τον κομματικό συρφετό, και στη συνέχεια εφόσον ισχύουν όλα όσα ισχυρίζονται οι κρατιστές ας ιδρύσει το κράτος μια άλλη εταιρία εξαρχής από μηδενική βάση (να πάει και το υποτιθέμενο μονοπώλειο).

 15. MCA avatar
  MCA 18/01/2013 22:48:06

  Δεν είναι δουλειά του κράτους να ιδρύει εταιρίες.Είναι δουλειά του όμως να εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιδιώτες και να προστατεύει τη Χώρα από τα καρτέλ και τα ιδιωτικά μονοπώλια.Γι αυτό όταν πωλείται μια δημόσια επιχείρηση,θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η ύπαρξη αντίστοιχων υγιών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

  • Απορών avatar
   Απορών @ MCA 18/01/2013 23:08:29

   Τώρα συμφωνούμε... ρητορικό ήταν το ερώτημα. Ωστόσο, καμμία ιδιωτική εταιρία δεν θα έρθει να ανταγωνιστεί κρατικές εταιρίες με φανερές (παλαιότερα) ή κρυφές σήμερα επιδοτήσεις ή κρατικοδίαιτες ελληνικές επιχειρήσεις... άρα μάλλον πρώτα πρέπει να πουλήσουμε με αντιμονοπωλειακούς όρους, ωστόσο, και ισχυρούς κρατικούς φορείς ελέγχου. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τρόχο...

   • MCA avatar
    MCA @ Απορών 18/01/2013 23:35:11

    Εάν μπορούμε να πουλήσουμε με αντιμονοπωλειακούς όρους,εγώ μαζί σου.Η πράξη θα δείξει.Πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπουλήσουμε άρον άρον και χωρίς όρους.....

 16. Ενας τριτος avatar
  Ενας τριτος 18/01/2013 23:21:29

  Βεβαιως και πρεπει ν'αξιοποιηθει η κρατικη περιουσια. Και βεβαιως θα πρεπει να γινει αυτο με εισροη ξενων κεφαλαιων γιατι τα ελληνικα σημερα δεν επαρκουν. Γι'αυτο προτεινω:
  1. Τα λιμανια και που βρεχονται απο το Αιγαιο (και οχι μονο) να παραχωρηθουν σε Tουρκους επενδυτες.
  2. Το λιμανι της Θεσσαλονικης και η Διεθνης Εκθεση Θεσσαλονικης σε σκοπιανους επενδυτες, με την συμμετοχη φιλων τους Ελληνων μεγαλοπαραγοντων.
  3. Τα λιμανια της Κερκυρας και της Ηγουμενιτσας
  σε Αλβανους.
  4. Τα λιμανια της Πατρας και των Ιονιων Νησων, σε Ιταλους.
  5. Τα λιμανια της Κρητης, σε Αιγυπτιους και Λιβυους επενδυτες, εφ'οσον το επιτρεψει το ΝΑΤΟ και οι φιλοι μας Αμερικανοι.
  6. Τα ελληνικα αεροδρομια σε κοινοπραξια βαλκανιων γειτονων μας, με κυριο επενδυτη τη Τουρκια.
  7. Τους σιδηροδρομους της χωρας, σε Βουλγαρους επενδυτες.
  8. Τα λεωφορεια σε Αλβανους, βεβαιως.
  9. Εννοειται οτι ο ενεργειακος πλουτος της χωρας οπως και οι τηλεπικοινωνιες θα αξιοποιηθει απο τους Γερμανους, τους Αμερικανους, τους Ισραηλινους και δυο-τρεις αλλους φιλους.
  10. Κλπ κλπ.

  Μοντερνα πραγματα δηλαδη!

 17. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 23:32:40

  αγαπητέ,
  "
  To ΤΤ είχε άλλον ρόλο αγαπητέ παλαιότερα. Ως τράπεζα υπήρξε δυσκίνητη, κοστοβόρα και “θεραπαινίς” του πολιτικού συστήματος. "
  Το λέτε μόνος σας: θεραπαινίς του πολιτικού συστήματος. Φταίει το κράτος ή το κάθε κόμμα, λοιπόν;
  Αλλά και η "ασπίς", η "εμπορική", η "πειραιώς" ιδιώτες δεν τις έφεραν στην σημερινή πτώχευση; Για να μην πούμε για το αστέρι "PROTON".

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ν.Καραβαζάκης 18/01/2013 23:46:36

   Δυστυχώς στην χώρα μας κράτος ΕΙΝΑΙ τα κόμματα! Τουλάχιστον μέχρι τώρα .....

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ akenaton 19/01/2013 10:05:11

    Άρα αυτά που προτείνεις στο άρθρο είναι άτοπα. Είτε δεν αλλάζουν οι πολιτικοί και πάλι θα χάσουμε αν εφαρμοστούν οι προτάσεις σου, είτε αν αλλάξουν οι πολιτικοί δεν είναι αναγκαίες οι ιδιωτικοποιήσεις όλων! Μόλις απολέσατε τα επιχειρήματά σας όσοι θέλετε πωλήσεις άρον-άρον!

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γεώργιος Τ. 19/01/2013 13:30:57

     Το άρθρο αγαπητέ Γεώργιε απευθύνεται εκεί όπου μπορεί να κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κράτους και κομμάτων.
     Γιατί όμως θα χάσουμε αν τελικά δεν αλλάξουν οι πολιτικοί, με τις αποκρατικοποιήσεις; Ίδιο "εργαλείο" είναι για τον φαύλο πολιτικό μια κρατική (και άρα κομματική!) επιχείρηση κολοσσός, με μια ιδιωτική επιχείρηση ή έστω ιδιωτικού μάνατζμεντ; Αν είναι έτσι, γιατί δεν διορίζονται αβέρτα πια τα κομματόσκυλα στον ΟΤΕ ή στην COSCO;

 18. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 19/01/2013 08:52:08

  Συμφωνούμε λοιπόν.

 19. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 19/01/2013 08:56:12

  Και γιατί να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους;
  Γιατί να ζητάμε "λιγότερο κράτος" και όχι απαλλαγή του από τα κόμματα, τις κλαδικές, τους βουλευτές και τα ρουσφέτια;
  Μήπως αυτή η σύγχιση σκόπιμα δημιουργήθηκε για να παραδίδονται επιχειρήσεις με απαξιωμένο τίμημα σε ημέτερους ( πάλι του κάθε κόμματος );
  Λέω, μ ή π ω ς...

 20. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 19/01/2013 14:09:45

  Προφανως, ολοι εσεις που ειρωνευεστε τις αποκρατικοποιησεις ειστε τροφιμοι του Δημοσιου εκτροφειου με τους απιστευτους μισθους, τις παχυλες συνταξεις και τα απιστευτα εφαπαξ των 100000 και 150000 Ευρω. Βουτηξατε και εξακολουθειτε να βουτατε εσεις και το συγγενολοι σας στο μελι εδω και δεκαετιες. Μονο που το μελι που τρωτε χρονια τωρα ειναι το αιμα το δικομας, της υπολοιπης Ελλαδας του ιδιωτικου τομεα, της Ελλαδας του μοχθου, της αγωνιας για την επιβιωση, της φτωχειας της ανεργιας ακομα και της πεινας. Το τραγικο ειναι οτι δεν βλεπω να ξυπνανε γρηγορα οι δουλοπαροικοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.