18/10/2009 17:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι προς όφελος των ΗΠΑΠρόσφατα οι Τούρκοι, άσκησαν βέτο στη συμμετοχή του Ισραήλ σε κάποια κοινή στρατιωτική άσκηση, στην οποία θα συμμετείχαν οι ΗΠΑ και άλλα κράτη. Το βέτο της Τουρκίας οδήγησε στην οριστική ματαίωση της άσκησης. Οι καλές σχέσεις με τη Τουρκία, ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο ατού για το Ισραήλ. Και αυτό συνέφερε στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι και ο βασικός σύμμαχος των δυο αυτών χωρών. Τα τρία αυτά κράτη, καθώς και άλλα του ΝΑΤΟ,  κερδίζουν πολλά από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν κατά καιρούς. Η συνεχιζόμενη όμως κατοχή, εκ μέρους των Ισραηλινών, της δυτικής όχθης και της Γάζας, καθώς και η άρνησή τους να δεχτούν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δημιουργεί πολλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές όπως για παράδειγμα τη Hamas. Και επειδή οι Ισραηλινοί ηγέτες πιστεύουν και παραδοσιακά εφαρμόζουν την αρχή της δυσαναλογίας, στις στρατιωτικές τους αντιδράσεις, έχουμε περιπτώσεις άσκοπων σφαγών αθώων και καταστροφές ολόκληρων περιοχών, όπως έγινε πέρσι με τις επιχειρήσεις στη Γάζα. Όλα αυτά όμως εξαγριώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και αυτήν της Τουρκίας, βάζοντας την όποια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε μεγάλο κίνδυνο.

Οι υποστηρικτές του Ισραήλ επιμένουν, πως η χώρα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό κεφάλαιο για τις ΗΠΑ. Η κατάσταση «παρία» όμως, στην οποία έχει περιέλθει το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή του, μειώνει σημαντικά την όποια στρατηγική του ωφέλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ δεν μπορούσε να συμμετάσχει στους πολέμους εναντίον του Ιράκ το 1991 και το 2003. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές αραβικές χώρες, αν και συμμερίζονται τις απόψεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν, δεν μπορούν να συνταχθούν μαζί τους στη λήψη μέτρων εναντίον του. Η κατοχή της δυτικής όχθης και της Γάζας είναι και ο βασικός λόγος που το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στη περιοχή, κάτι που ξεκαθαρίσθηκε σαφώς στο σχέδιο ειρήνης των Αράβων του 2007.

Αν οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους εξομαλύνονταν, και αν το Ισραήλ αποκαθιστούσε τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη, τότε οι ΗΠΑ δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν τα μεγάλα διπλωματικά τιμήματα που είναι αναγκασμένες να πληρώνουν υποστηρίζοντας τυφλά το Ισραήλ, και μπορεί να ήταν δυνατό, το Ισραήλ να συμμετέχει και αυτό στις κοινές προκλήσεις που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κάθε τόσο στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής θα βελτίωνε τις σχέσεις της χώρας με τα άλλα κράτη αλλά και με τη Τουρκία, αντί να τις υπονομεύει. Πέραν δηλαδή των ανθρώπινων απωλειών και των ανθρωπιστικών παραμέτρων, η ισραηλινή κατοχή των περιοχών της Γάζας, σημαίνει  ότι το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό ρίσκο και ζημιά για τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ο Ομπάμα είπε την αλήθεια όταν δήλωσε πρόσφατα πως «η λύση της δημιουργίας δυο χωρών είναι προς όφελος των ισραηλινών, των Παλαιστινίων, της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου». Δυστυχώς όμως, οι πράξεις του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής κάποια απτά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, αυτοί που πιέζουν εναντίον της λύσης του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στη πραγματικότητα βλάπτουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ, τα οποία και υποτίθεται πως επιδιώκουν να υπερασπιστούν.

 Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 18/10/2009 18:47:38

  Ονοματεπώνυμο: Ζαν Κοέν
  Επικοινωνία:
  Σύμβουλος επικοινωνίας (image-maker) στους:
  • Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 1988 - 90.
  • Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, 1992 - 93.
  • Υποψήφιος Δήμαρχος Σωτήρης Παπαπολίτης, 1990.
  • Βουλευτή Β’ Αθηνών Κυριάκο Μητσοτάκη 2004

  • Vachus avatar
   Vachus @ ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 18/10/2009 19:46:02

   ????????????

 2. 21 avatar
  21 19/10/2009 10:40:03

  Αγαπητέ Φακτορα, ότι και να λεέι το Foreign Policy, ένας είναι ο λόγος γιά τον οποίο το Μεσανατολικό δεν μπορεί να λυθεί. Μόνο ένας, το "προπατορικό αμάρτημα" του Ισραήλ, δηλαδή το ότι είναιο μόνος λαός πού επανακατέλαβε από άραβες τις κατακτήσεις τους. Την βυζαντινή εγγύς ανατολή, από τους αραβόφωνους μουσουλμάνους εισβολείς. Αυτό είναι (και θα είναι) απαράδεκτο για τους μουσουλμάνους οι κατακτήσεις τους να έχουν χαθεί (γι'αυτούς είναι "απελευθερωμένα εδάφη"). ¨Εως ότου εξαφανισθεί το Ισράήλ δεν θα ησυχάσουν. Κι αύριο να δώσουν την Δυτική Όχθη και τη Γάζα τίποτα δεν αλλάζει.
  @ Αντίδωρος : βοήθειά σου αγόρι μου, πρός τι τα στοιχεία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.