#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2010 01:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δεξιά στροφή της Angela MerkelΠριν από μερικές εβδομάδες, η Angela Merkel διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους της, πως αυτό το φθινόπωρο θα είναι περίοδος αποφάσεων. Οι ψηφοφόροι, που θεωρούν ότι κάθε περίοδος θα πρέπει να είναι περίοδος αποφάσεων, δεν έδειξαν να εντυπωσιάζονται.

Αν η οικονομία ήταν το παν, η Angela Merkel θα έσκιζε. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τα πάει μια χαρά, και οι δείκτες ανεργίας έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 χρόνια. Η αυτοπεποίθηση των Γερμανών καλπάζει, και η ύφεση μοιάζει να απομακρύνεται για τα καλά.

Τίποτα όμως από αυτά δεν φαίνεται να βοηθά την 56χρονη καγκελάριο, και αρχηγό του συντηρητικού χριστιανοδημοκρατικού CDU. Μόλις ένα χρόνο στη δεύτερη της θητεία, και η κυβέρνηση συνασπισμού της οποία ηγείται, «σπάζει τα νεύρα» των πολιτών, λόγω των εσωτερικών της αλληλοσπαραγμών,  και της έλλειψης κατεύθυνσης.

Το CDU πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με τους ιδανικούς εταίρους, τους φιλελεύθερους. Όμως τα δυο κόμματα συνεχώς συγκρούονται σε ζητήματα παροχών υγείας,  στα φορολογικά, στο Αφγανιστάν, και σε  πολλά άλλα. Η Merkel προτιμά να μένει έξω από τις κόντρες και να συντονίζει μάλλον παρά να προωθεί ιδεολογικά οράματα. Δυσκολεύεται όμως στο να επιβάλλει την εσωκομματική πειθαρχία. Οι δείκτες αποδοχής της έπεσαν κατά 7 μονάδες στο 41%. Χρόνια ήταν η πλέον δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας, σήμερα είναι στην 6η θέση. Τη περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό Forbes την κατέταξε 4η στη λίστα των πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμα στη 1η θέση.

Όμως η Merkel αντιστέκεται. Η υπόσχεση της για περίοδο αποφάσεων, δεν είναι κενό γράμμα. Αν και συνήθως προσεκτική μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, τώρα άρχισε να παίρνει ρίσκα. Η Merkel, που είναι από τη φύση της μετριοπαθής και πραγματίστρια, άρχισε τους τελευταίους μήνες να κινείται προς τα δεξιά. Η καγκελάριος πόλωσε το εκλογικό σώμα, με την απόφαση της να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Ταρακούνησε την εικόνα της χώρας ως κοινωνικό κράτος, προσφέροντας μια  μίζερη αύξηση των 5 ευρώ το μήνα στα επιδόματα των μακροχρόνια άνεργων, και αυτό μόνο αφού το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το ισχύον ποσό ως αντισυνταγματικό. Και πιο χαρακτηριστικά από όλα τα προηγούμενα, μπλέχτηκε με ένα «βρώμικο» ζήτημα σχετικά με μια σιδηροδρομική επέκταση στη Στουτγάρδη. Μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που οδήγησαν σε εκατοντάδες τραυματισμούς, η Merkel τάχθηκε υπέρ του έργου, παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός λαός είχε σοκαριστεί από τη δυσανάλογα μεγάλη αστυνομική βία, και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις θέλουν τα ¾ των Γερμανών να τάσσονται με τους διαδηλωτές.

Η Merkel είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος και η πρώτη (μετά την επανένωση) ηγέτιδα που μεγάλωσε στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία. Πρώην φυσικός, αντιμετωπίζει τα ζητήματα αναλυτικά, τα μελετάει, και συνήθως δεν υπερ-εκδηλώνεται. Όλα αυτά την κάνουν να διαφέρει κατά πολύ από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, ειδικά τον ενεργητικότατο Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Η καγκελάριος έχει μάθει από καιρό  να ελίσσεται,  και να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε πιο φιλόδοξους και εγωκεντρικούς άνδρες. Ποτέ της δεν ήθελε να είναι μια νέα Margaret Thatcher. Αυτό την έκανε να φαίνεται σαν μια ελκυστική λύση, ειδικά στη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και τώρα, προκειμένου να καταπνίξει τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, αλλά και να ξανακερδίσει τις ψήφους των συντηρητικών, η Merkel άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα σκληρή.

Ένα αποτέλεσμα αυτής της μεταστροφής είναι η προσήλωσή της στα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας και η απομάκρυνση της από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αυτό έγινε φανερό στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Η Merkel αντιστάθηκε στην διάσωση της Ελλάδας, φοβούμενη αρνητικές αντιδράσεις των ψηφοφόρων της. Η καθυστέρηση όμως που προκάλεσε ήταν, κατά πολλούς, ο λόγος που το τελικό οικονομικό κόστος της διάσωσης ανέβηκε σημαντικά. «Απομόνωσε τη Γερμανία από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχασε το κύρος της με τη συμπεριφορά που επέδειξε το χρονικό διάστημα πριν από την απόφαση για την διάσωση της Ελλάδας», λέει η πολιτική αναλύτρια Ulrich Deupmann. «Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, κανένας δεν γνώριζε τι έκανε. Υπήρχε μια έλλειψη ηγεσίας», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την Deupmann, η σημερινή στροφή προς τα δεξιά αποτελεί άμεση ανάγκη για την καγκελάριο. Τα 2/3 των ψηφοφόρων, βάσει μιας πρόσφατης δημοσκόπησης, θεωρούν πως η κυβέρνηση της δεν έχει όραμα, και στερείται κατεύθυνσης. Συνεπώς, είναι πιο εύκολο για αυτήν να χτίσει συναινετικό κλίμα μέσα στη κυβέρνηση συνεργασίας, αν αυτό περιστραφεί γύρω από μια συντηρητική πολιτική ατζέντα.

Τέλος φόρμας

S.A.-Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.