#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/05/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δεξαμενή της Αριστεράς τελείωσε για τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ

Όταν ο Γιώργος ήταν… Γιωργάκης, είχε δίπλα του ελάχιστα πρόσωπα εμπιστοσύνης που τον καθοδηγούσαν, τον συμβούλευαν ή του έκαναν τις δουλειές. Πρόσωπα που του διαμόρφωσαν την πολιτική εικόνα και τον βοηθούσαν να αντιλαμβάνεται σε βάθος τις εξελίξεις.

Το σημαντικότερο ανάμεσα σ’ αυτά ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με τη σχέση που ανέπτυξε δίπλα στον ΓΑΠ στο Υπουργείο Εξωτερικών απέκτησε την πολιτική οντότητα που έχασε όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζανετάκη. Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές ότι με τον Γ. Παπανδρέου τον συνδέει μόνο το παρελθόν. Δύο είναι τα κύρια σημεία της κριτικής του: α) το ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει σε απόλυτο βαθμό το νεοφιλελευθερισμό και β) η κυβέρνηση δεν προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραίτηση από την ΑΟΖ και την άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο). Ο Ν. Κοτζιάς στρέφει την προσοχή του στις εξελίξεις στην Αριστερά και εκτιμά τις ενωτικές προσπάθειες που κάνει ο Αλ. Τσίπρας.

Δίπλα στον Ν. Κοτζιά ήταν ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστου, που τον ακολούθησε από το 1989. Και αυτός σήμερα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ. Διαγράφηκε από την ΚΟ και ακολουθεί μονήρη πορεία παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ο Β. Παπαχρήστου ακολούθησε με καθυστέρηση την πορεία της Σ. Σακοράφα – πιθανότατα γιατί πίστευε περισσότερο «στο πρόσωπο του Γιώργου» με τον οποίο είχε συνεργαστεί και είχε δεθεί. Η Σ. Σακοράφα ακολουθεί αυτόνομη πολιτική πορεία στο χώρο της αριστεράς εδώ και ένα χρόνο, όταν δεν ψήφισε το μνημόνιο. Πρότεινε να συσταθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους – ιδέα που προωθείται σε όλη την Ελλάδα – και συμμετέχει σε περιφερειακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο (όπως φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές) δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο αυτές να μετασχηματιστούν σε πολιτική συμπόρευση.

Στο ΚΚΕ ο Ν. Κοτζιάς ήταν από τα πρόσωπα που το σημάδευσαν την μεταπολιτευτική περίοδο. Ήταν πίσω από τον Χαρίλαο – από την αριστερή πλευρά εκείνος, από την δεξιά πλευρά ο Ανδρουλάκης. Ο Ανδρουλάκης μοιάζει να είναι ο τελευταίος του ΚΚΕ που είναι ακόμη στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι αποστάσεις όλο και μεγαλώνουν. «Δείχνει σαν να βρίσκεται σε δημόσια διαπραγμάτευση ακόμα και με υφισταμένους του που φούσκωσαν απότομα», λέει και τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (πρόταση που έχει κάνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ…).

Ακόμη και η Δαμανάκη, στις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις της στην Ελλάδα, κάνει κριτική στον ΓΑΠ για τα κοινοτικά κονδύλια που αφήνει αναξιοποίητα.

Για τα στελέχη που έκαναν την (μεγάλη ή μικρή) διαδρομή τους στο ΚΚΕ και βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, ο καθένας μπορεί να πει πολλά και να αποτιμήσει διαφορετικά την πορεία τους. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει ότι έχουν τρόπο σκέψης και ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας, ότι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό βλέπουν πιο μακριά από τα στελέχη που διαμορφώθηκαν εντός του ΠΑΣΟΚ με τον ατομικισμό και τον οπορτουνισμό που διακρίνει αυτό τον χώρο. Επίσης είναι άγνωστο αν ακόμη διαθέτουν αξιοσημείωτο ειδικό εκλογικό βάρος.

Σίγουρα όμως η «αποχώρησή» τους από το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση. Και σε κάθε περίπτωση δίνει ενδιαφέρον και πολιτικό περιεχόμενο στην προσπάθεια ανασύνταξης της Αριστεράς έναντι του ΠΑΣΟΚ που επί δεκαετίες άλωσε τον χώρο της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 17/05/2011 10:41:44

  Θα τους πουλήσει φούμαρα για Σοσιαλισμό και θα τους μαζέψει πάλι.
  Θα μπορούσε να πεί κανείς πως η "αριστερά" (ότι και να σημαίνει αυτό) μοιάζει περισσότερο με pet, που τρέχει να φέρει το μπαλάκι μόλις το πεταξει το GAP

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 17/05/2011 11:08:08

  Δεν πειράζει. Έφυγε από τον ΓΑΠ ο Κοτζιάς, του ήρθε ο... Στούπας (ο νεοφιλελεύθερος "αρθρογράφος" του Capital, που διψά για αίμα δημοσίων υπαλλήλων).

  Με ό,τι υλικό έχεις κατά καιρούς, πορεύεσαι...

  • σκαθάρι avatar
   σκαθάρι @ Αυριανιστής 17/05/2011 12:05:54

   οι κοπρίτες να πάνε σπίτια τους και για να προλάβω σχόλια ζήλιας δεν ξεφτυλίστηκα ποτέ στη ζωή μου να γίνω αφισοκολητής και γλύφτης πολιτικών για να ¨χωθώ" και ούτε τους ζηλεύω απλά τους λυπάμαι που συχνά ξεφτιλίστηκαν σε πολιτικά γραφεία και νεολαίες για να το πετύχουν, αυτοί που το έκαναν (όσοι από αυτούς γιατί δεν είναι όλοι δηλ. αυτοί που έγλυφαν για σταζ κλπ) καιτός να πληρώσουν πρέπει τουλάχιστον 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι να πάνε σπίτια τους.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ σκαθάρι 17/05/2011 14:50:43

    Εγώ συμφωνώ απολύτως...
    Ετοιμάσου να τα ακούσεις...
    "νεοφιλελεύθερο σκυλί, κοινωνικέ αυτοματιστή"...κλπ...

 3. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 17/05/2011 11:54:49

  Μπα...

  Φοβούμαι οτι έχει φτάσει ο καιρός του ''ενώπιος ενωπίω''...

  Και όποιος αντέξει!

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/05/2011 11:55:30

  Εδω κλεβουν μετρα Αντωνη και εκβιαζουν συνεναιση.. ποια αριστερα?
  Οι ΠΑΣΟΚΟΙ εκβιαζουν τα παντα ολα για να παραμεινον στην εξουσια, και οταν ειναι να φυγουν θα τα κανουν μπαχαλο !... με καθε τροπο. Δεν τους ενδιαφερει τπτ παρα η εξουσια και το ΠΑΣΟΚ... αν ειχαν τσιπα 3-4 θα ειχαν παραιτηθει και δεν θα εμεναν με τη στολη του Χαιλαντερ....
  ο Φλωριδης χτες στον Παπαγελα.. ελεγε ελεγε ελεγε... εφτασε στο σημειο "το ΠΑΣΟΚ δεν μπορει αλλο".... αλλα " δεν θα ριξω εγω το ΠΑΣΟΚ" χαχαχαχ
  δε μιλανε για την ΕΛλαδα αλλα για το ΠΑΣΟΚ...!!

  ΠΠ

 5. tpe avatar
  tpe 17/05/2011 13:16:01

  Πότε τους ένοιαζε αυτός ο τόπος; Εδώ είχαν κάνει επίσημο χρώμα της χώρας το πράσινο... Μόνο οι Ναζί έκαναν κάτι αντίστοιχο...

 6. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 17/05/2011 14:03:44

  Το δυστύχημα είναι ότι ενώ υπάρχουν άνθρωποι εκτός των κομμάτων της αριστεράς οι οποίοι θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας νέας ελληνικής αριστεράς που θα έχει ενσωματώσει τα λάθη του περελθόντος, άνθρωποι ικανοί και πολιτικά πανέξυπνοι, τα κόμματα της αριστεράς εμφανίζονται τραγικα κατώτερα των περιστάσεων (για μία ακόμα φορα....)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.