#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2009 14:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «γεωγραφία» των μεταναστών

«Η Αθήνα σε αντίθεση με πολλές πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά δεν έστειλε τους μετανάστες σε απομονωμένες περιφέρειες».

Συμπληρωματικά με το προηγούμενο δημοσίευμα διαβάστε κι αυτό:

Γύρω από τις Πλατείες Θεάτρου, Ομονοίας, Βάθης και Μεταξουργείου συγκεντρώνονται οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία και άλλες χώρες της Ανατολής. Επίσης, οι Βούλγαροι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθης και συνυπάρχουν με άλλες μεταναστευτικές ομάδες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι Αφρικανοί προτιμούν τις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων, ενώ οι Πολωνοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους περιοχή με μαγαζιά, σχολεία και εκκλησία στη Μιχαήλ Βόδα, στην Πλατεία Βάθης και στην Κυψέλη. Όσον αφορά τους Αλβανούς, όπως προκύπτει από την έρευνα, παρατηρείται μετακίνησή τους από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο προς τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Κάτω Πατήσια και την Άνω Κυψέλη.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (το διάστημα 2005-2007, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής τού 2001) με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Ντίνα Βαΐου, «η Αθήνα σε αντίθεση με πολλές πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά δεν έστειλε τους μετανάστες σε απομονωμένες περιφέρειες».

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ο μισός πληθυσμός των μεταναστών σε όλη τη χώρα βρίσκεται συγκεντρωμένος στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνολικού πληθυσμού της. Ειδικότερα, σε σύνολο 698.012 μεταναστών (με βάση την επίσημη καταγραφή του 2001) στην Αττική κατοικούν οι 376.732 και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης οι 321.280.

Πηγή Τα ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. perastikos avatar
  perastikos 27/06/2009 15:01:28

  Η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα, όταν στην Β. Ιρλανδία δεν δέχονται ούτε μετανάστες από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία που είναι χώρες της ΕΕ, εμείς έχουμε αφήσει τα σύνορα ανοιχτά και εδώ και χρόνια φτάνουν οι λαθρομετανάστες κατά χιλιάδες.
  Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να ψάχνουμε μεταναστευτική πολιτική, αλλά η οριστική και συνολική απομάκρυνση τους από τη χώρα και αυτό επειδή αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο ζωής τους αλλά και σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία, θα δούμε ότι, σε μεγάλο βαθμό οι λαθρομετανάστες αναζητούν μια χώρα να την κάνουν δική τους.. παράλληλα φαίνεται ότι, δεν αναζητούν αφομοίωση...

 2. papagalaki avatar
  papagalaki 27/06/2009 15:39:39

  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Καραμανλή να περιορίσουν οι κυβερνητικοί και όχι μόνο παράγοντες τα ταξίδια και τις κρατικές σπατάλες. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Εκτός από το υπουργείο... Army tours! Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλαδή. Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης, γνωστός και...
  για τις βλέψεις του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Αχαία, αύριο μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη με μεγάλο μεταγωγικό αεροσκάφος, όχι για κάποια σύνοδο αλλά για να παραστεί στο Ναυτικό παζάρι! Το αεροσκάφος θα παραμείνει επί 4 ημέρες στην Αγία Πετρούπολη και εκτός των άλλων ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ζήτησε εκτός των άλλων μελών του πληρώματος να έχει αεροσυνοδό! Το μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 4 άτομα. Τον αρχηγό ΓΕΝ, τον υπασπιστή του και τις συζύγους τους! Τα συνολικά έξοδα μόνο για το αεροσκάφος θα ξεπεράσουν τα 55.000 ευρώ!
  Κύριε Καραμανλή να τον χαίρεσαι ,άντε βάλτον και στην λίστα για βουλευτή να σώσει την οικονομία της χώρας.

 3. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 27/06/2009 15:45:55

  @2 Παπαγαλακι: Δικο τους ειναι, φιλε μου, το "μαγαζι" κι' ο,τι θελουν κανουν χωρις να δινουν λογαριασμο σε κανεναν. Δεν το καταλαβες ακομη;

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/06/2009 17:13:36

  Οι πιο επικίνδυνοι είναι οι Ρωσοπόντιοικαι καλά ομογενείς! και οι λοιποί δήθεν και καλά παλινοστούντες... Γεωργιανοί, Καζακστανοί,Αζέροι, Τσετσένοι κλπ. Αυτούς πρέπει να φοβόμαστε. Είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Και δυστυχώς τους έχουμε στα όπα όπα ως δήθεν Έλληνες. Και ενώ είναι απ`τους πρώτους που είδαν φως και μπήκαν, ακόμη και σήμερα 20 χρόνια μετά, μεταξύ τους μιλάνε ρωσικά άσχετα αν γεννήθηκαν εδώ. Πολύ ενσωμάτωση. Τι να λέμε τώρα;

 5. οκτώ avatar
  οκτώ 27/06/2009 17:15:44

  Εμ βέβαια, αφού το 60% του ΑΕΠ παράγεται στο λεκανοπέδιο εκεί θα συγκεντρώσουν τα "φτηνά ανταλλακτικά".
  Αμφιβάλει κανείς ότι λειτουργούν για το καλό της κρατικής οικονομίας;

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/06/2009 17:51:29

  Σε λίγο θα μας πείτε ότι από φιλοξενία και φιλανθρωπία στείλατε τους λαθρομετανάστες στα 15 λεπτά με τα πόδια από το Da Capo...

  Η κάθε ελίτ σε κάθε χώρα στέλνει τους (λαθρο)μετανάστες της εκεί όπου την εξυπηρετούν. Στην Αθήνα, είναι το κέντρο της πόλης αυτό που είναι παρατημένο.
  Εδώ και δεκαετίες οι Αθηναίοι την έκαναν για τα προάστια, το κέντρο όμως διατηρούσε τον εμπορικό του χαρακτήρα.
  Για να αναβαθμιστεί το κέντρο με τους λατινοαμερικάνικους όρους που διέπουν την έννοια της αναβάθμισης στην Ελλάδα, θα πρέπει να αγοραστεί όλο το κέντρο από τους καλούς κυρίους (και καλές κυρίες) που ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας είχε αποκαλέσει "νταβατζήδες" πριν τακιμιάσει μαζί τους. Για να συμφέρει μια τέτοια αγορά, θα πρέπει το κέντρο της Αθήνας να υποβαθμιστεί τόσο ώστε οι τιμές τού τ.μ. να πέσουν σε επίπεδα ερημωμένου χωριού τής Ευρυτανίας.
  Και όταν γίνει αυτό, να δείτε για πότε οι "σκούπες" της αστυνομίας θα γίνουν αποτελεσματικές και για πότε θα αρχίσουν να ξεπηδούν οι πεζόδρομοι, τα εμπορικά κέντρα και τα λοφτ στην Αιόλου και Αθηνάς.
  Έτσι συνέβη η "gentrification" των αμερικανικών πόλεων, ακόμη κι εδώ δεν θα πρωτοτυπήσουμε.

  Και κ. οκτώ, το λεκανοπέδιο, με το 50% τού πληυσμού παράγει το 50% τού ΑΕΠ... όχι το 60%. Η Αθήνα είναι ένα τόσο αποτυχημένο σύστημα που ούτε την παντοδυναμία της επί της υπόλοιπης Ελλάδας δεν μπορεί να διαχειριστεί.

 7. οκτώ avatar
  οκτώ 27/06/2009 18:10:59

  κ. Στέργιο,
  Συμφωνώ, αλλά μήπως ξέρεις σε ποιόν super-υπουργό του ΠΑΣΟΚ ανήκουν τα μισά νεοκλασσικά του κέντρου της Αθήνας ( τύπου ZARA … και βάλε ) γιατί βλέπω η ιστορία να επαναλαμβάνεται σε γαλάζιο φόντο.

 8. tsobanis avatar
  tsobanis 27/06/2009 18:41:17

  οι ''μεταναστες'' εχουν προ πολλου υπερκερασει τα 3 εκατομμυρια.τα γραφομενα εδω ειναι φαιδροτητες.και μονο η λογικη του αρθρου παραπεμπει στην εννοια του εποικισμου.καθε εποικιστικη φατρια διαλεγει και το οικοπεδο προς εποικηση..οι ελληνες ομως που θα πανε?μηπως καποιοι ονειρευονται μια αλλη χωρα χωρις ελληνες?νομιζουν οτι θα καθησουμε μοιρολατρικα να βλεπουμε τα τραινα να περνουν?οτι θα γινουμε οπως οι ινδιανοι στην αμερικανικη ηπειρο?και εμεις θα γινουμε η.π.α?

 9. occultist avatar
  occultist 28/06/2009 12:02:20

  "Γύρω από τις Πλατείες Θεάτρου, Ομονοίας, Βάθης και Μεταξουργείου...."
  Οχι ότι είναι σημαντικό, αλλά η πλατεία είναι ΒΑθΗ. Πηρε το όνομά της από τον Βάθη, προύχοντα και επί σειρά ετων Δημογέροντα κατά την Τουρκοκρατία, που είχε το σπίτι του και κτήματα στην περιοχή. Αν και ήταν τελείως αγράμματος και τα έγγραφά του τα υπέγραφε κάποιος Ανάργυρος, ήταν πολύ ικανός και δραστήριος και αγαπητός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.