#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2010 20:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η γάτα του SchrodingerΗ πρόσφατη περίπτωση της «πειραγμένης» Αγγλίδας, που πέταξε μια γάτα σε έναν κάδο και έκλεισε και το καπάκι, και που έκανε το γύρο του κόσμου, μου θύμισε το διάσημο πείραμα του Erwin Schrodinger.

Επειδή πολλοί μάλλον δεν το γνωρίζουν, και επειδή είναι άκρως ενδιαφέρον, θεώρησα καλό να το περιγράψω συντόμως για τους φίλους του Antinews. Υπ`όψιν πως δεν είμαι φυσικός, οπότε η περιγραφή μου είναι ερασιτεχνική.

Σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, η κβαντοφυσική μας λέει, ότι τα σωματίδια που αποτελούν την ύλη μπορούν να υπάρχουν μόνο σε ξεχωριστές καταστάσεις. Μπορούμε, για παράδειγμα, να υπολογίσουμε τη κατεύθυνση της στροφορμής (spin) του σωματιδίου ως επάνω ή κάτω, αλλά τίποτα το ενδιάμεσο. Εδώ μπαίνει η αρχή της επαλληλίας κβαντικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει κάτι το εξαιρετικό σε σχέση με τη φύση και τη συμπεριφορά της ύλης, καθώς και των δυνάμεων που ισχύουν σε υποατομικά επίπεδα. Η επαλληλία μας λέει, πως όταν δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται ένα σωματίδιο, τότε αυτό βρίσκεται συγχρόνως σε κάθε πιθανή κατάσταση. Είναι παντού και πουθενά! Μέχρι να το παρατηρήσουμε…  Η παρατήρηση είναι αυτή που το καθορίζει και το περιορίζει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ύπαρξης.

Το 1935, ο Schrodinger πρότεινε ένα νοητικό πείραμα για να δείξει πως η επαλληλία θα είχε εφαρμογή στον κανονικό κόσμο, τον δικό μας δηλαδή.

Το κλασικό του πλέον πείραμα έχει ως εξής:

Τοποθετούμε μια ζωντανή γάτα σε ένα σιδερένιο αδιαφανές κουτί, μαζί με ένα φιαλίδιο που περιέχει κάποιο δηλητηριώδες αέριο. Στο κουτί υπάρχει επίσης μια μικρή ποσότητα μιας ραδιενεργούς ουσίας. Αν ένα άτομο της ουσίας διασπαστεί, θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός με ένα σφυρί, που με τη σειρά του θα σπάσει το φιαλίδιο, απελευθερώνοντας το αέριο. Αν συμβεί κάτι  τέτοιο, τότε η γάτα θα πεθάνει ακαριαία. Ο παρατηρητής δεν έχει τρόπο να γνωρίζει αν κάποιο άτομο της ραδιενεργούς ουσίας διασπάται ή όχι, και άρα δεν ξέρει αν σπάει το φιαλίδιο ή όχι. Συνεπώς δεν γνωρίζει αν η γάτα ζει ή πέθανε.

Επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στο κουτί, η γάτα είναι ζωντανή και νεκρή ταυτόχρονα. Έτσι τουλάχιστον μας λέει η επιστημονικότατη αρχή της επαλληλίας. Μόνο αφού ανοίξουμε το κουτί και δούμε με τα μάτια μας τη κατάσταση της γάτας, μόνο τότε λοιπόν η γάτα γίνεται ή ζωντανή ή νεκρή! Αυτή είναι η κβαντική απροσδιοριστία με τα παράδοξά της. Η παρατήρηση λοιπόν, είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα, το οποίο δεν υπάρχει μέχρι να γίνει η παρατήρηση.

Και αν επεκτείνουμε τη συλλογιστική αυτή λίγο παραπέρα, όλη η ύλη που υπάρχει στο σύμπαν αποτελείται από υποατομικά σωματίδια που συμπεριφέρονται όπως περιγράφηκε παραπάνω.  Μόνο εφόσον τα παρατηρήσουμε παίρνουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα, αυτήν δηλαδή που βλέπουμε ως ύλη γύρω μας. Άρα, μήπως η ύλη (το σύμπαν) δεν υπάρχει πραγματικά, και παίρνει υπόσταση μόνο όταν τη παρατηρούμε εμείς; Μήπως δηλαδή το σύμπαν φτιάχτηκε για εμάς και μόνο;Και επειδή εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια, όπου οι πλέον πρωτόγονες θρησκευτικές δοξασίες αγγίζουν τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, επιφυλάσσομαι στο μέλλον να γράψω και μερικές γραμμές για τη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τελευταία.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 27/08/2010 20:49:10

  Για το έαν είναι νεκρή ή όχι σίγουρα δεν ξέρουμε αλλά είμαστε σίγουροι ότι σε εκείνο σημείο του χώρου και του χρόνου υπάρχει ύλη (γάτα νεκρή ή ζωντανή) που είναι παγιδευμένη στο εσωτερικό μιας άλλης ύλης(το κουτί). Άρα δεν υπάρχει θέμα για το πως θα είναι η ενέργεια αφου έτσι κι αλλιώς παραμένει εκεί. Πςςςςςςς. Το Νόμπελ Φυσικής παρακαλώ. Χαχαχαχαχαχα. Πέραν της πλάκας ο Schrodinger ήταν απλά μορφή.

  • Νταγιάν avatar
   Νταγιάν @ H pena tis orghs 15/09/2010 10:23:35

   Που είναι η γάτα; Σε ποιό σύμπαν; Εδώ σε θέλω ρε στρέιντζ. Κική εσύ μήπως γνωρίζεις;

   • Νταγιάν avatar
    Νταγιάν @ Νταγιάν 15/09/2010 13:16:05

    Hase. Που είσαι;

 2. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 27/08/2010 21:42:37

  Μιὰ κουβέντα μόνο: ἄλλο σοβαρὲς κουβέντες, ἀμφισβητούμενες ἀλλὰ σοβαρές, ὅπως ἡ ἀνθρωπικὴ ἀρχή (Anthropic Principle) κι ἄλλο ὁ "εὐφυὴς σχεδιασμός". Ἀγνοοῦμε ἀπίστευτα πράγματα ποὺ ἔχουν εἰπωθεῖ στὸ παρελθὸν σὲ αὐτὸν τὸν γεωγραφικὸ χῶρο, ἀναφέρομαι κυρίως στὴν "βυζαντινὴ" φιλοσοφία, καὶ ἀσχολούμαστε μὲ τὸν εὐφυῆ σχεδιασμὸ ποὺ ἐπικαλοῦνται οἱ ἀμερικάνοι γιὰ νὰ μὴ διδάσκουν Δαρβίνο. Παράδειγμα: ὁ Μάξιμος ὁ Ὁμολογητὴς μιλάει γιὰ τὴν ὕλη ὡς συνάρτηση τῶν -λόγων τῶν ὄντων-, δηλαδὴ βασικὰ ἐνέργειας. Αὐτὴ ὅμως ἡ ἀνίχνευση μετανεωτερικῆς ἐπιστήμης στὴν βυζαντινὴ φιλοσοφία καὶ κοσμοθεωρία μᾶλλον ἀντίκειται σὲ εὐφυεῖς σχεδιασμούς, οἱ ὁποῖοι προϋποθέτουν ἕναν Θεὸ "μέγα ὠρολογοποιό" - διαβάστε τὸ "Μετανεωτερικὴ Μεταφυσικὴ" τοῦ Γιανναρᾶ, ἐκδ. Δόμος.


  Τί θέλω νὰ πῶ;;; Ἀσχολούμενοι μὲ τὸν εὐφυῆ σχεδιασμὸ μουρμουρίζουμε γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ σπασμένες σκέψεις ἀπὸ ξένες γλῶσσες καὶ ἀνακαλύπτουμε τὴν Ἀμερικὴ στήν... Ἀμερική, καὶ ὄχι στὴν γειτονιά μας ποὺ τυγχάνει νὰ ἔχει τὴν πατέντα τοῦ ριζικὰ διαφορετικοῦ καὶ πιὸ ὥριμου πρωτοτύπου καὶ ὄχι τῆς ἀπομίμας.

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 27/08/2010 22:04:57

  Αμα τον πιάσω εγώ αυτόν τον Στρέντιγκερ που λέει τέτοιες παλαβομάρες να δεις τι θα τον κάνω. Με τέτοιους κάνεις παρέα ωρέ όταν δεν είσαι με μας;

  Μια γάτα πάντως που ήξερα εγώ, η Παρδάλω, δεν έμπλεκε με τέτοια προβλήματα. Υπο-ατομικά. Είχε τα δικά της. Ατομικά προβλήματα εντελώς. Γεννούσε μας τα 'φερνε στο πατάκι της εξώπορτας, τ' άφηνε στην φροντίδα μας κι έφευγε με τον αγαπημένο της. Ε, περνούσε πότε πότε να τα βυζάξει και λίγο. Και υποπτεύομαι, κβαντομηχανικά πάντα ομιλώ, ότι όταν δεν την παρατηρούσα με τον ένα αγαπημένο της, ήταν με τον άλλον αγαπημένο της. Σε επαλληλία.

  Διότι μας είχε βγει και πολύ καρπερή η Παρδάλω.
  Την χάσαμε προ Μνημονίου.

  Θραξ Αναρμόδιος

 4. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 27/08/2010 22:07:52

  Μπράβο αττράκτορα. Πολύ ωραίο κομμάτι

 5. anonymous avatar
  anonymous 27/08/2010 22:25:50

  το τραγουδι της γατας του σρεντινγκερ

  Είσαι παντού και πουθενά

  'Έρημος δρόμος ξεκινά
  στου χωρισμού την άκρη
  ξέρω πως δεν θα 'ρθεις ξανά
  μα δεν κυλά το δάκρυ.

  Ρεφρέν:

  Ξέρω πως δεν θα 'ρθεις ξανά
  άλλη φορά δεν θα σε δω
  όμως για μένα είσ' εδώ
  είσαι παντού και πουθενά.

  'Όσο η καρδιά σου κι' αν ξεχνά
  εγώ πεθαίνω ακόμα
  εγώ θα ζω στα σκοτεινά
  χωρίς ψυχή και σώμα.

  Είσ' ένα αγκάθι στην καρδιά
  και μια σταγόνα αίμα
  μια πίκρα μέσα στη βραδιά
  μι' αλήθεια κι' ένα ψέμα.

  Τα βήματα σου ζωντανά
  στο χώμα το βρεγμένο
  ξέρω πως δεν θαρθείς ξανά
  μα εγώ σε περιμένω.

  συντελεστες Μαρινελα, Παπαδημητριου, Σοφου

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/08/2010 23:05:06

  Η ζωή σου όλη , μια Τρίτη βράδυ δική μου... ταλαίπωρε και προφανώς συμπλεγματικέ αδικημένε, που μάλλον δεν σε αναγνωρίζει η κοινωνία ή ο μικρόκοσμός σου, και βάζεις λινκς με τη δράση σου για... τομάτες, για να εντυπωσιάσεις το λαό!
  Βρες καμιά Ινδιάνα για να χαλαρώσεις. Άκου με.
  (Μη φοβάσαι, δεν ξαναασχολούμαι μαζί σου. Αν και το ξεκίνησες απρόκλητα).

 7. Kalazar avatar
  Kalazar 27/08/2010 23:07:31

  Τι ζόρι τραβάς με τον strange ρε φιλαράκο εδώ και 2 μέρες; Έχεις τίποτα να συνεισφέρεις ή απλώς βγάζεις χολή; Άϊντε σαχλαμάρα.

 8. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/08/2010 23:14:27

  [...]Με την επινόηση αυτού του «μηχανήματος της κόλασης» ο Schrödinger πρόσβαλε την απροσδιοριστία της κβαντικής μηχανικής, μεταφέροντάς τη από το μικροσκοπικό επίπεδο της ραδιενεργού διάσπασης στο μακροσκοπικό επίπεδο μιας νεκρής γάτας. Η πράξη της παρατήρησης όχι μόνο παρεμβάλλει ένα υποκειμενικό στοιχείο στο φαινόμενο –κάποιος πρέπει να ανοίξει το κουτί και να κοιτάξει τη γάτα – αλλά και εξαναγκάζοντας τη γάτα να υιοθετήσει μη αντιστρεπτά τη μία ή την άλλη από τις δύο δυνατότητες: είτε το φιαλίδιο είναι άθικτο και η γάτα σώα και αβλαβής, είτε το φιαλίδιο έχει σπάσει και η γάτα κείται νεκρή.

  Η γάτα του Schrödinger επαναφέρει το πρόβλημα της μέτρησης με γραφικό τρόπο. Προφανώς μας ζητείται να πιστέψουμε ότι η κατάσταση του συστήματος τροποποιείται από την ίδια την πράξη της παρατήρησης, μια ιδέα που φαίνεται πολύ παλαβή για να είναι αληθινή. Όπως παρατήρησε ο Αϊνστάιν «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένα ποντίκι θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το σύμπαν απλώς κοιτώντας το». [...]
  (Από το βιβλίο: Το Βέλος του Χρόνου)

  Τί θα γίνει όμως αν μέσα στο δωμάτιο μπεί π.χ ο Μικρός Ήρως του τράκτορα Lionel, εφοδιασμένος με μια μάσκα αερίων και κουλουριαστεί μαζί με τη γατούλα? Μόλις ανοίξει τα μάτια του η κυματοσυνάρτηση θα καταρρεύσει. Αν του ζητήσουμε να μας περιγράψει τι έννοιωθε μέσα στο κουτί πριν το ανοίξει ο εξωτερικός παρατηρητής, θα το κάνει με συμβατικό τρόπο και όχι "κβαντικά". (Το πολύ-πολύ να κάνει καμιά κβαντική ντρίπλα!)
  Σύμφωνα με την παραλλαγή αυτή του πειράματος που επινοήθηκε από τον νομπελίστα φυσικό Eugene Winger, όταν ένα ενσυνείδητο ον εμπλέκεται στο υπό εξέταση σύστημα ο κανονικός τρόπος κβαντικής περιγραφής είναι αενφάρμοστος. Αυτή ήταν μια ερμηνεία της κβαντομηχανικής με βάση τη συνείδηση. Σύμφωνα με αυτή, ο νους και η ύλη είναι πλήρως διακριτές έννοιες και η κβαντική μηχανική εφαρμόζεται μόνο στην ύλη ενώ η ροή του χρόνου αποτελεί μια εντύπωση της νόησης η οποία αντιστοιχεί στην επανειλλημένη κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης.

  Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ακολούθησε διαχρονικός σκοτωμός μεταξύ των διασημότερων φυσικών, φιλοσόφων, θεολόγων, αθέων, ντεϊστών για το θέμα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/08/2010 23:19:53

   Και επειδή η κυματοσυνάρτηση καταρρέει με τη παρατήρηση ενός ενσυνείδητου παρατηρητή, ερχόμαστε στο ερώτημα: μήπως όλα έγιναν για εμάς και μόνο;
   (Το ποντίκι μάλλον δεν είναι ενσυνείδητο).

 9. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/08/2010 23:46:14

  Τι γίνεται αν και αυτό είναι ένα "κβαντικό" ενδεχόμενο?
  ΕπίσηςτΤι πιθανότητες υπάρχουν να μην είμαστε η μόνη ενσυνείδητη μορφή ζωής στο σύμπαν? Κι αν δεν είμαστε μόνοι το σύμπαν δεν πρέπει να έγινε και για τους "άλλους"?


  Τo πείραμα του Schrödinger υποστηρίζει ότι στο μικρόκοσμο υπάρχει κάτι μόνο αν παρατηρηθεί. Επεκτείνοντας αυτή τη συλλογιστική στον μακρόκοσμο αναδύεται η ανθρωπική αρχή σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη του σύμπαντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρατήρησή του από νοήμονα όντα. Δηλαδή το σύμπαν είναι αυτό που είναι επειδή εμείς οι άνθρωποι είμαστε αυτοί που είμαστε.

  Η ανθρωπική αρχή εμφανίζεται με δύο μορφές:

  Η ασθενής υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι γιατί αν ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχαμε για να το παρατηρήσουμε

  Η ισχυρή υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι γιατί υπάρχουμε εμείς.


  [...]Ένα παράδειγμα εφαρμογής της ασθενούς ανθρωπικής αρχής είναι η «εξήγηση» του γιατί η Μεγάλη έκρηξη συνέβη πριν από δέκα δισεκατομμύρια χρόνια — τόσα περίπου χρόνια χρειάζονται
  για να αναπτυχθεί η νοήμων ζωή. Στην αρχή σχηματίστηκαν οι πρώτες γενιές άστρων. Αυτά τα άστρα μετέτρεψαν κάποιο μέρος του αρχικού υδρογόνου και ηλίου σε στοιχεία όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, που αποτέλεσαν τη βάση της ζωής. Μετά αυτά τα άστρα οδηγήθηκαν σε μια έκρηξη υπερκαινοφανούς, και τα υπολείμματα της έκρηξης σχημάτισαν άλλα άστρα και πλανήτες, όπως τον Ήλιο και τη Γη, που έχουν ηλικία περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ετών. Στα πρώτα ένα ή δύο δισεκατομμύρια χρόνια η Γη ήταν τόσο θερμή που κανένα πολυσύνθετο μακρομόριο δεν μπορούσε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί. Τα επόμενα τρία δισεκατομμύρια χρόνια καταναλώθηκαν στην αργή διαδικασία της εξέλιξης, που οδήγησε από τους απλούστερους οργανισμούς στα νοήμονα όντα, τα οποία σήμερα είναι ικανά να μετρούν την ηλικία του Σύμπαντος και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη μοίρα του, το απώτερο παρελθόν και το μακρινό μέλλον του.[..]
  (Από το Χρονικό του Χρόνου)

  Λές μια μέρα να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη συνείδηση με φυσικούς όρους?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/08/2010 23:56:56

   Όλα είναι αποτέλεσμα των εγκεφαλικών μας συνάψεων. Όλα. Πολύ πιθανόν να μην υπάρχει τίποτα, αλλά επειδή ο εγκέφαλός μας είναι έτσι καλωδιωμένος, αντιλαμβανόμαστε αυτά που πρέπει ώστε να υπάρχει κάποιο νόημα και κάποια λογική. Άλλωστε, τραύματα στον εγκέφαλο προκαλούν θαύματα. Προκαλούν υπερφυσικές δυνατότητες,και άλλες πραγματικότητες. Έτσι δεν είναι; Το παράδειγμα της σπηλιάς του Πλάτωνα κάπου εκεί κατατείνει. Λέω εγώ τώρα... μπορεί και όχι.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 00:49:54

   Ναι. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, απλά δεν υπάρχει ούτε εγκέφαλος. Είμαστε αυτό που δεν φαίνεται. Είμαστε οι σκέψεις μας. Είμαστε η συνείδηση του Σύμπαντος. Που - σημειωτέον - δεν υπάρχει...
   Άρα δεν είμαστε καθόλου. Απλά υπάρχουμε. Δεν άρχουμε.

   (Από το κατά Μάρκον - Σεφερλή - ευαγγέλιο)

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 00:51:14

   Και κάπου εδώ χρειάζεται λίγος Μαλακλύβας...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 01:11:11

   Η κβαντική μηχανική ήταν μια μεγάλη επανάσταση στην επιστήμη του 20 αιώνα. Αν δεν υπήρχε δε θα μπορούσαμε π.χ να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά.. Παράλληλα, η αλματώδης εξέλιξη της ευγονικής, της νανοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης κάνει πολλούς τρανσουμανιστές, εξτροπιανούς κλπ, να ονειρεύονται τη δημιουργία του "ρομποτικού" μετανθρώπου που θα είναι πολύ πιο εξελιγμένος από εμάς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η κατασκευή τεχνητού εγκεφάλου που θα υποκαθιστά πλήρως τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου (κάτι που μάλλον έρχεται σε αντίθεση με το θεώρημα της μη πληρότητας του Godel). Πως ορίζεται σε αυτό τον μετανθρώπινο-κόσμο η συνείδηση?

  • Φυγόκεντρος avatar
   Φυγόκεντρος @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 01:44:41

   ΑΝ δεν υπάρχει μεταφυσικό στοιχείο στην συνείδηση, τότε ΝΑΙ είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί τεχνητά, από φυσικά στοιχεία, όπως και η δική μας.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 01:49:11

   Θα μας το λύσει το ζήτημα ο "σεμνός" συνσχολιαστής αγροφύλακας. Είναι γερό μυαλό. Δεν είναι τόσο βλάκας όσο δείχνει.

  • Kalazar avatar
   Kalazar @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 01:51:50

   Αυτός για ντομάτες μόνο είναι. Στα μούτρα.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/08/2010 00:33:05

  Βιντεάκι που αξίζει να το δούμε όλοι:

  h..p://clopyandpaste.blogspot.com/2010/08/6.html

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Strange Attractor 28/08/2010 09:28:26

   Πολύ όμορφο και αποτελεσματικό. Σε τι; Μα στο να καταρρίψει δια της εμπειρίας την τελευταία σου ερώτηση στο post.
   Δεν είναι δυνατόν όλο αυτό το σύμπαν να φτιάχτηκε για εμάς που είμαστε (αν φτιάχτηκε) πεταμένοι σε μια κουτσουλιά στο πουθενά, γιατί η θέση μας στο σύμπαν δεν έχει καμία μα καμία ιδιαιτερότητα.
   Εκτός αν είσαι ένας απολύτως εγωκεντρικός παρατηρητής (όπως είμαστε οι άνθρωποι), οπότε ναι, τα πάντα κινούνται γύρω από την κουτσουλιά μας, η οποία είναι το κέντρο του σύμπαντος.

 11. aviator avatar
  aviator 28/08/2010 01:57:07

  Η θεωρία αυτή του Schroediger μου φέρνει στο μυαλό την θεωρία των μαγνητικών μονοπόλων . Η απομόνωση δηλαδή ενός από τους δύο πόλους ενός μαγνήτη που η επίτευξή της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της Φυσικής .
  Όσο μικρά κομματάκια και αν σπάσεις ένα μαγνήτη αυτός θα συνεχίζει να έχει δύο πόλους . Όμως οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι σε μικροσκοπικό επίπεδο είναι κατορθωτό αυτό .Εντούτοις όσο αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί στο εργαστήριο συνεχίζει να ισχύει ότι υπάρχουν μόνο δίπολα!

 12. SERTIS avatar
  SERTIS 28/08/2010 03:41:21

  (-h/4πm)ψ"(χ)+V(X)ψ(Χ)=Εψ(χ)
  αυτή είναι η χρονοανεξάρτητη όπου ανάλογα τα άκρα του πηγαδιού βγαίνει το Ψ(Χ) και προσθέτουμε τον τελεστή Τ(t)=exp(-i2πΕ/h)

  συγγνώμη αλλά αυτή η που...α η κβαντο 1 και η άλλη κβαντο 2 με καθυστέρησε 1 χρόνο για το πτυχίο.......

  επίσης ο καθηγητής σε έναν φοιτητή που ήταν σε κατάσταση να μπεί ή να μην μπει για μάθημα του είπε

  είσαι σε μια κατάσταση επαλληλίας 1/ριζα 2 να μπεις και 1/ρίζα 2 να μην μπεις.......

 13. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 28/08/2010 07:48:13

  τα έχει αποδείξει όλα αυτά ο Ζήνων ο Κιτιεύς πριν χρόνια. δηλ. τις βλακείες της φυσικής και των μαθηματικών. απέδειξε μαθηματικά ότι δεν υπάρχει κίνηση, εφόσον ένα βέλος πχ που κινείται με 30χλμ την ώρα, κάθε χρονική στιγμή είναι ακίνητο. επίσης, απέδειξε ότι μια χελώνα μπορεί να τερματίσει γρηγορότερα από έναν άνθρωπο σε αγώνα δρόμου και πολλά άλλα. και μην ξεχνάμε ότι οι λογάριθμοι είναι επινόηση των πυθαγορείων για να ισχύει το πυθαγόρειο θεώρημα, εφόσον σε ορισμένα τρίγωνα (δεν θυμάμαι) δεν ισχύει.
  όλες οι ανθρώπινες επιστήμες βασίζονται σε υποθέσεις εντός πεπερασμένων πλαισίων.

  μπορώ να αποδείξω ότι 1=0

  1=1=>
  0Χ1=0Χ1=>
  0/0=1/1=>
  0=1

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 08:03:32

   ο Νίτσε λέει ότι η επιστήμη απλά αντικατέστησε τη θρησκεία.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:31:58

    Κλασικές μπούρδες του Νίτσε, αυτά τα δύο συνυπήρχαν πρακτικά από την απαρχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και όταν εγκεφαλικά πειραγμένοι δεν προσπαθούσαν να τα αλληλοαναιρέσουν (αρχνιασμένα μυαλά στην Καθολική εκκλησία και Δημιουργιστές από την μία, αμόρφωτοι μορφωμένοι και κομπλεξικοί ανάπηροι από την άλλη) τα πηγαίνανε μια χαρά και αλληλοκαλύπτονταν.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 10:07:18

    ο Νίτσε εννοεί ότι η επιστήμονες είναι οι ιεροεξεταστές της νέας εποχής, του νεόυ μεσαίωνα που ζούμε τώρα δλδ.
    ό,τι δεν δέχεται η επιστήμη δεν υπάρχει, όπως ό,τι δεν έγραφαν τα ευαγγέλια δεν υπήρχαν. καθόλου μπούρδες. τα ζούμε σήμερα.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 10:32:22

    Υπό αυτό το πρίσμα, μπορώ να δεχτώ τη λογική της πομφώδους υπεροψίας των σημερινών επιστημόνων. Γενικά όμως δεν αποδέχομαι τη μηδενιστική φιλοσοφία.

    Πάντως, ναι, όλες οι μεγάλες έννοιες της ανθρώπινης διανόησης, θρησκεία, επιστήμη, ταυτότητα (εθνική, πολιτική κλπ.) έχουνε χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο εναντίον του ανθρώπου κατά περιόδους.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 10:44:47

    δεν είναι μηδενιστής ο Νίτσε. βέβαια τί είναι μηδέν και πού ακουμπάει, προσπάθησα να το προσεγγίσω "μαθηματικά" πιο κάτω.
    Αν εξαιρέσεις τον αντισημιτισμό του, ο Νίτσε είναι ίσως ο τελευταίος μεγάλος φιλόσοφος.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:19:52

   Σε κάποιο δικό σου μαθηματικό μοντέλο, γιατί στα μαθηματικά που όλοι χρησιμοποιούμε δεν μπορείς να διαιρέσεις με το 0.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Διογένης 28/08/2010 09:28:52

    Για την ακρίβεια διαιρόντας με το 0 παίρνεις άπειρο.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ Διογένης 28/08/2010 09:30:07

    μπορείς να πολλαπλάσεις με το μηδέν αλλά όχι να διαιρέσεις.
    κουλό δεν είναι?
    αν πρόσεξες διαιρώ το μηδέν με το μηδέν.

    τα μαθηματικά είναι μια μπαρούφα.

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:31:12

   τοπ, το μηδεν (ουδέ εν) συμβόλιζε το άπειρο ή το κενό στην αρχαία ελλάδα.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:33:19

    Από ότι θυμάμαι δεν υπήρχε το μηδέν στην αρχαία ελληνική θεώρηση. Επίσης, το κενό με το άπειρο είναι πρακτικά, σαν έννοιες αν θέλεις αντίθετα.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:45:34

    κι όμως στη μυθολογία περιγράφεται πολύ όμορφα πώς από το απόλυτο κενό τίποτα προέκυψε το άπειρο Εν - όλον.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:47:59

    το πάντρεμα των αντιθέτων δημιουργεί τους κόσμους στην αρχαία ελληνική θεώρηση. ο Ηράκλειτος το λέει πολύ όμορφα: "ο δρόμος που οδηγεί προς τα πάνω είναι ο ίδιος που οδηγεί προς τα κάτω."

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:49:59

    Οπότε, αν το καλοσκεφτείς, οι αρχαίοι έλληνες είχαν από τότε θεμελιώσει την κβαντική φυσική.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 09:57:56

    είχαν θεμελιώσει πολλά, αλλά ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (οι χριστιανοί και ο μεσαίωνας)

   • michal avatar
    michal @ αναρχοδεξιός 28/08/2010 10:05:33

    Oi arxaio eixan ftasei sta oria ths ma8hmatikhs oloklhrwshs me thn me8odo ths eksantlishs xwris na exoun antilhf8ei thn ennoia paragwgishs afou den eixan eisagei thn ennoia ths sunarthshs. Apla anakalupsan thn me8odo ths eksantlhshs ws algori8mo.
    Oi arxaio eixan ftasei sta oria twn ma8hmatikwn kai eprepe na ftasoume sthn anagennhsh me tous Cardano klp ews ton Neutwna gia na apogeiw8ei h gnwsh.

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 28/08/2010 09:55:01

  «Τον κόσμο αυτό δεν τον έπλασε κανείς, ούτε θεός ούτε άνθρωπος, αλλά υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Είναι μια φωτιά αιώνια ζωντανή που ανάβει και σβήνει σύμφωνα με ορισμένα μέτρα»

  Ηράκλειτος

  «Αποτελεί απόδειξη καλλιεργημένου πνεύματος το να μένει κανείς ικανοποιημένος με το βαθμό ακρίβειας που επιδέχεται η φύση του αντικειμένου και να μην αναζητεί την αυστηρή ακρίβεια όταν είναι δυνατή μόνο μία προσέγγιση»

  Αριστοτέλης

 15. panatha avatar
  panatha 28/08/2010 13:02:09

  Kalazar
  Μας κανεις μια χαρη;
  Μην παριστανεις τον παπαγαλο του Strange Attractor.
  Ειναι γελοιο..

 16. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 28/08/2010 13:45:42

  Κάτι σαν επιστημονικός στρουθοκαμηλισμός μοιάζει.
  Πάντως προτείνω ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας.
  Όλοι οι Έλληνες, να κλείσουμε τα μάτια και να σκεφτούμε έντονα ότι αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης. Άραγε το ΓΑΠ και η παρέα του και το ΔΝΤ, θα εξαφανιστούν?

 17. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/08/2010 14:40:04

  Ειμαστε ολοι ΑΣΡΟΣΚΟΝΗ. Αλλα μην το πειτε στον ΓΑΠ διοτι θα βρει αλλο τροπαρι και θα μπλεξουμε στα κβαντικα αδυτα τυπου.. Λεφτα εχουμε και ΔΕΝ εχουμε συγχρονως στο μικρικοσμο μας.. αφηστε...

  Σοσιαλιστη Αστροφυσικο δεν ειχαμε μεχρι σημερα.. και καλο ειναι να μην αποκτησουμε !!

  ΠΠ

 18. kiki avatar
  kiki 15/09/2010 10:35:15

  Συμφωνω με τον Θρακα,η μονη σχεση που εχω με γατες,ειναι να κυνηγαω τους σκυλους μου ολη μερα μην μου βουτηξουν τα γατακια μου,που γεννιουνται καθε δυο μηνες,μεγαλωνουν και αποκτουν συμπεριφορα δημοσιου υπαλληλου,διοτι δεν κανουν τιποτα,απο το να τρωνε.
  Τωρα φευγω και σας αφηνω με τα κβαντικα σας,και τις θεωριες,να παω να αγορασω μπουζοπουλα μπας και φαμε και τιποτα,γιατι συζυγος αγροτης μονος πειναει.

 19. ab-normal avatar
  ab-normal 19/03/2012 15:42:48

  η γατα τι ρατσας ηταν?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ab-normal 19/03/2012 15:44:11

   Μπαλέος.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Strange Attractor 19/03/2012 15:49:03

    Τι κβαντική αναλαμπή ήταν αυτή μετά από ενάμιση χρόνο?

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ TopGunZ 19/03/2012 16:06:18

     Ξεκίνησε από κάποιον σχολιαστή στην ανάρτηση Οργουελικό Μέλλον, που έχει πρόβλημα με την γάτα του. Τον παρακολουθεί!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.