#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2012 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η βοήθεια στην Ελλάδα έρχεται και τα Hedge Funds άρχισαν να σπεκουλάρουν δισεκατομμύριαΔημοσίευμα στο Spiegel-Online, με τίτλο «Ελληνική βοήθεια: Τα Hedge Funds σπεκουλάρουν για δισεκατομμύρια», αναφέρει:

Οι τζογαδόροι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις των ευρω-δισωστών. Γιατί, ενώ οι πολιτικοί ακόμα συζητούν, τα hedge funds ετοιμάζονταν ήδη για τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό της επαναγοράς χρέους.

Η σπέκουλα περί επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την κυβέρνηση στην Αθήνα ανεβάζει ήδη τις τιμές τους στα ύψη. Ενώ οι ευρω-διασώστες κωλυσιεργούν, πολλοί κερδοσκόποι έχουν ήδη ξαναμπεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Είναι ένα απόλυτο."No Brainer“ δήλωσε ο Hans Humes, επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital της Νέας Υόρκης. Σε ελεύθερη μετάφραση: Όποιος δεν συμμετέχει στον τζόγο με τα ελληνικά ομόλογα, το φταίξομο δικό του. Οι υπολογισμοί του Humes του βγήκαν: Μέσα σε λίγους μήνες μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει όσα πόνταρε.

Επαγγελματίες επενδυτές σαν τους Greylock, Third Point, Fir Tree Partners ή Appaloosa Management φέρονται να έχουν ήδη από το καλοκαίρι καλυφθεί με ομόλογα μετά το κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα. Ήταν μεγάλη ευκαιρία, δεδομένου ότι στις αρχές Ιουνίου τίτλοι δεκαετούς διάρκειας τελούσαν υπό διαπραγμάτευση ακόμα σε τιμή κάτω από 15 μονάδες, που σημαίνει ότι ονομαστική αξία ενός ευρώ την αγόραζαν για 15 σεντ. Για να μπορέσουν όμως να τα εξαργυρώσουν, πρέπει ο οφειλέτης να παραμείνει ικανός για πληρωμές. Αυτό για την Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα κάτι το πολύ αβέβαιο.

Επειδή οι τζογαδόροι αισθάνονται και πάλι ασφαλείς, από τα μέσα της εβδομάδας διεξάγεται ένα είδος ράλι στις τιμές των ομολόγων. Στο μεταξύ, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται πάλι πάνω από τις 35 μονάδες, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μια επαναγορά χρέους θα κόστιζε πλέον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν λίγους μήνες και τα hedge funds θα ανταμείβονταν για τα ρίσκα που πήραν.

Από το ελληνικό Υπ. Οικονομικών ακούγεται ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες για μια τέτοια επαναγορά ομολόγων. Αν οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σ’ αυτό, η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σήμερα ελέχθη στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να θεωρήσει βιώσιμο το ύψος του χρέους στο 124% του ΑΕΠ για το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alpha1 avatar
  alpha1 24/11/2012 12:52:49

  Οταν καταλήξουν οι "εταίροι" να μας δώσουν τα λεφτα για να επαναγοράσουμε χρέος η τιμή του θα είναι πάλι στο 100% αντε στο 95%.
  Τότε ίσως και να μη χρειαστεί να γίνει επαναγορά διότι λογικά τα σπρέντς θα επανέλθουν σε φυσιλογικά επίπεδα και θα ανοίξουν οι αγορές!!!...Οπότε ας συνεχίσουν να καλλιεργούν ελπίδες για επαναγορά δεν χάνουμε τίποτε...

 2. Geros avatar
  Geros 24/11/2012 12:55:11

  Όταν πόνταραν ότι θα χρεοκοπησουμε ηταν κακοι , τωρα που ποντάρουν ότι δεν θα χρεοκοπησουμε πάλι κακοι ειναι; Υπάρχει μια μανια στην Ευρώπη για όλα να φταινε οι αγορές. Οι αγορές κάνουν το αυτονόητο , οι ηγετες της Ευρώπης δυστυχώς δεν το κάνουν.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2012 13:06:55

  Η άποψή μου είναι ότι δεν θα γίνει καμία επαναγορά ομολόγων. Η Γερμανία πονηρά καταφέρνει μέσα από την παραφιλολογία για την επαναγορά ομολόγων να ανεβάσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καλυφθεί έμμεσα αυτό που αποκαλείται "χρηματοδοτικό κενό" στο ψευτοπρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

  Το ίδιο περίπου έκανε και με τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επέτρεψε στην ΕΚΤ να αποφασίσει αγορές ομολόγων και έβαλε έτσι ένα τεράστιο φρένο έκτοτε στην υποτιμητική κερδοσκοπία - αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακυρωθεί μια τέτοια στρατηγική υποτιμητικής κερδοσκοπίας - και, παράλληλα, έκανε προϋπόθεση της επαναγοράς την είσοδο της ενδιαφερόμενης χώρας σε μηχανισμό στήριξης. Άρα, τότε δεν θα χρειάζεται επαναγορά, μια που η ενδιαφερόμενη χώρα θα βρει χρήματα από τον μηχανισμό και δεν θα έχει σημασία η τιμή των ομολόγων.

  Τι συμβαίνει τώρα εδώ; Με μόνη τη φιλολογία περί επαναγοράς ομολόγων, η ανατιμητική κερδοσκοπία οργιάζει και οι κερδοσκόποι σπεύδουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σημαντικά το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών (μπορεί να αυξηθεί μέχρι και πάνω από 10 δις ευρώ) και, συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερη ανακεφαλαιοποίηση ως προς αυτό το ποσό.

  Έτσι εξοικονομεί η Ελλάδα πάρα πολλά χρήματα από τη δόση που είναι να πάρει και θα μας μείνουν μετά "καβάντζα", κατά το κοινώς λεγόμενο, να καλύψουν άλλα χρηματοδοτικά κενά που μπορεί να προκύψουν λόγω διαφόρων κενών που δείχνει να εμφανίζει το ελληνικό πρόγραμμα. Με απλά λόγια: Η διαφορά τιμής των ελληνικών ομολόγων θα μειώσει τα λεφτά που θα πρέπει να δανείσει στην Ελλάδα ο Γερμανός φορολογούμενος.

  Αυτό είναι όλο και στο τέλος που τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία θα δικαιολογήσουν πλήρως την άνοδο των ελληνικών ομολόγων σε τιμές που θα επιτρέπουν μέχρι και την έξοδο στις αγορές, τότε η Γερμανία θα έχει πετύχει χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς να έχει βάλει το χέρι στην τσέπη.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 24/11/2012 17:50:37

   Συμφωνώ μέ τό σχόλιὀ σου.

 4. GN avatar
  GN 24/11/2012 14:03:33

  Όλοι θα δουλεύουν για πάρτη μας σε λίγο!!! Βάστα Αντώνη...

  • ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
   ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ @ GN 24/11/2012 14:41:22

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/11/2012 14:07:10

  h**p://www.bloomberg.com/quote/GGGB10YR:IND/chart
  Παραμύθια, δείτε τους αριθμούς, την πορεία του επιτοκίου του δεκαετούς.
  Άν μιλά κανεις για "ράλλυ", αυτό άρχισε απο τον Ιούνιο μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης. Δείτε το διάγραμμα σε κλίμακα 1 έτους, το επιτόκιο από 30 %, είναι σήμερα 16,47 % με διαρκή πτωτική πορεία. Πτώση 45 % σε 5 μήνες, δηλ. μέσος όρος 9 % το μήνα.
  Η βραχυπρόθεσμη διακύμανση (δραστηριότητα τζογαδόρων) είναι ελάχιστη. Κανένα βρασυπρόθεσμο ράλλυ. Δείτε το διαγραμμα σε κλίμακα 1 μήνα: Το επιτόκιο από 18 % είναι σήμερα 16,47 %, απλώς η σταθερή μεσοπρόθεσμη πτώση συνεχίζεται. Πτώση 8 % σε 1 μήνα.
  Στο διάγραμμα δεν διακρίνεται δράση τζογαδόρων αλλά μόνον μακρο-μεσοπρόθεσμων αγοραστών (όσων υπάρχουν, δεν είναι πολλοί), που είναι πεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει χρεωκοπία.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/11/2012 14:13:14

  Η εκτίμησή μου είναι ότι η επαναγορά θα γίνει μετά τον Ιανουάριο, με πιθανό επιτόκιο στο δεκαετές 8 - 9 %, δηλαδή περίπου στο 30 % της ονομαστικής τιμής του ομολόγου.
  Αυτό σημαίνει βαρχυπρόθεσμο κέρδος για το Ελληνικό δημόσιο 35 δις για τα 50 δις παλαιού χρέους, μείον τα 15 δις κόστος δανεισμού από τον Μηχανισμό. Τουτέστι 20 δις κέρδος καθαρά (11 % του ΑΕΠ).

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/11/2012 14:13:48

  Γράφτε τα, τα λέμε σε μερικούς μήνες.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/11/2012 15:06:52

  Πριν αλέκτορα τρίς φωνήσαι, ελάλησε η GS:
  h**p://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=731024
  Αρχίζω να ανησυχώ για τον εαυτο μου με τις συμπτώσεις - ελπίζω να είναι μόνον λόγω Τεχνικής ανάλυσης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.