20/10/2010 13:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αύξηση του ελλείμματος δικαιώνει Σαμαρά!

Θα ανακοινώσουν το αναθεωρημένο ύψος του ελλείμματος για το 2009 το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες ίσως ξεφύγει και πάνω από το 15,5%, ίσως στο 15,6% - 15,7%. Πολλά μέσα ανακοινώνουν και 16%.

Είναι όμως λογιστικό λάθος ή άτακτη υποχώρηση; Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι ενσωματώνονται στο δημόσιο έλλειμμα και χρέος τα ελλείμματα και τα χρέη των ΔΕΚΟ! Η Ε.Ε. ρίχνει σωσίβιο στην κυβέρνηση για την επιβολή νέων αιματηρών μέτρων, όπως και το όπλο για να δικαιολογήσουν τις όποιες αποφάσεις τους για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Αλλά είναι μόνον επικοινωνιακοί οι λόγοι;

Από την υπογραφή του μνημονίου μέχρι σήμερα, το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης έναντι των κατακριτών της, ήταν η μείωση του ελλείμματος κατά 35%. Ολα τα σκληρά μέτρα, πληθωρισμός, ανεργία, ύφεση, μείωση μισθών και συντάξεων, φόροι, είχαν τελικά αποτέλεσμα, την θεαματική μείωση του ελλείμματος. Μεγαλύτερη κι από την προβλεπόμενη από το μνημόνιο.

Ήδη όμως από τον Ιούλιο που η ΝΔ αμφισβητούσε το ποσοστό μειώσεως, είτε χλευάστηκε, είτε αποσιωπήθηκε. Τώρα όμως τα νούμερα δεν τους βγαίνουν κι όλο το οικοδόμημα του κ.Παπανδρέου καταρρέει.

Η ΝΔ από τον Ιούλιο, είχε ανακοινώσει ότι η μείωση του ελλείμματος που ήταν 13,5% ήταν μόνο 14%, δηλαδή είχε κατέβει στο 11,60%! Οι κυριότεροι λόγοι ήταν από τότε γνωστοί, μείωση επιστροφής φόρων, μείωση πρωτογενών δαπανών κυρίως επιχορηγήσεων, μείωση αποδόσεων προς τρίτους όπως ΟΤΑ, μείωση του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων (ΠΔΕ)!

Τα νούμερα που βλέπουν μάλλον στο Οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να είναι αμείλικτα. Αν όντως το Έλλειμμα είναι αυτό που προέβλεπε ο Σαμάρας, τότε η αύξηση του ελλείμματος είναι γι αυτούς μονόδρομος, από την μια θα ρίξουν τις ευθύνες της πλήρους αποτυχίας σε άλλους για την λάθος εκτίμηση κι από την άλλη μείωση του ελλείμματος στο 11,5% θα είναι "θετικό" αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Ούτως ή άλλως έλλειμμα 16% μειωμένου κατά 35% μείωση μας κάνει 11%!

Τυχαίο;

Αυγερινός Κ.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. karamanlikos avatar
  karamanlikos 20/10/2010 14:40:28

  Φίλε Αυγερινέ, ας αφήσουμε τη δικαίωση Σαμαρά να την διαπιστώσει, αν τον αφήσουν, ο Έλληνας πολίτης που φρόντισε με την ψήφο του να αναθέσει στους "ψεύτες" και τους "φταίχτες" να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης...
  Διότι, η μείωση του ελλείματος, εκτός από πραγματική οικονομική διάσταση, έχει και πολιτική διάσταση: Όταν για παράδειγμα εμφανίζεις το έλλειμα μειωμένο περικόπτοντας κατά 40% τις δημόσιες επενδύσεις διαπράτεις έγκλημα κατά της Εθνικής Οικονομίας αφού πληγώνεις βάναυσα την ανάπτυξη! Όταν όμως σ' αυτό το έγκλημα συνενοχος γίνεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε έχουμε ξεκάθαρη πολιτική μείωση του ελλείματος... Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τον εκτροχιασμό των εσόδων δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο προΥπολογισμός του 2010 είναι ΑΝΕΦΙΚΤΟ να πετύχει το βασικό στόχο μείωσης του ελλείματος!!!
  Επειδή, λοιπόν, έχουμε εκλογές και επειδή κανένας Έλληνας δεν πρέπει ν' ακούσει ότι έπεσε έξω ο προϋπολογισμός που έκανε πράξη ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ τι κάνουμε;;;;
  Απλό αυξάνουμε το έλλειμα της προηγούμενης χρονιάς!!!!
  Κι αφού οι εγχώριοι υπάλληλοι-δοσίλογοι είναι πλέον ανήμποροι ν' αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόϊκας, θα παρακολουθούν απλά τις εξελίξεις που θα διαμορφώνουν άλλοι...
  Μαζί κι ο Σαμαρας....

 2. Dal avatar
  Dal 20/10/2010 15:11:48

  Η γνώμη μου είναι ότι υποκρύπτουν το μέγεθος της ύφεσης. Αρκεί να ειπωθεί ότι προβλέπουν για μείωση του ΑΕΠ για το 2010 μόλις –ο,6% σε τρέχουσες τιμές, όταν η αγορά έχει καταρρεύσει. Για να κρύψουν την αποτυχία τους, εφεύραν μετά ένα χρόνο νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 κατά δύο μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα για το 2010 αστόχησε τουλάχιστον κατά του 2% του ΑΕΠ στην ύφεση και στο έλλειμμα. Εάν αυτό γινόταν αποδεκτό θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι είναι ατελέσφορη η εφαρμογή του, πράγμα που θα οδηγούσε στην χρεοκοπία. Για αυτό εφεύραν νέα ελλείμματα . Αυτή η μεθόδευση είναι δουλεία φυσικά και της τρόϊκα.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/10/2010 16:03:53

  Ποιο ηταν το ποσοστο των κερδων των Τραπεζων, ΟΤΕ και ΔΕΗ σε σχεση με τις υπολοιπες επιχειρησεις πριν την κριση?? Μεγαλυτερο του 50%...

  Αερας σε Ευρω. Leverege Debt..& σπεκουλαρισμα κυριοι. Εμεις πληρωναμε και συνεχιζουμε να πληρωνουμε.


  ΠΠ

 4. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 20/10/2010 17:21:57

  δηλαδή κατά την γνώμη του αρθρογράφου η αύξηση του ελλείμματος δικαιώνει τον κύριο Σαμαρά και εκθέτει τον κύριο Καραμανλή και την
  κυβέρνησή του(για την εκτόξευση του ελλείμματος του 2009 πάνω από το 15,50%)?

 5. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. avatar
  ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 20/10/2010 18:30:15

  OXI! Αλλά το μαγείρεμα έγινε δυο φορές!

  1. Αν το ελλειμμα ήταν 16% και το ήξεραν από το Δεκέμβριο γιατί δεν είπαν τότε; Θα είχαν πάει στο ΔΝΤ πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα.

  2. Το έλλειμμα ήταν βολικό τότε όσο έπρεπε και είναι τόσο βολικό όσο πρέπει τώρα!

  Το έλλειμμα ήταν 9% προσθέσαν ελλείμματα του 2010 κι αφαίρεσαν έσοδα μεταθέτοντας τα στο 2010! Τώρα, όπως είπε κι ο Γιούνκερ, πρόσθεσαν ελλείμματα, που δεν υπολογίζονταν ποτέ στο ελλείμμα.

  Γιατί μεταθέτουν στο ελλειμμα πχ τα "χρέη" των ΔΕΚΟ;
  Γιατί τώρα κι όχι πχ το Μαϊο;
  Γιατί θέλουν το έλλειμμα εκεί;

 6. pikras57 avatar
  pikras57 20/10/2010 19:09:41

  Φάκτορα
  Στις 15 Νοεμβρίου και όχι στις 22 Οκτωβρίου τα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα
  «Τα στοιχεία από την Ελλάδα θα δημοσιευθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου», όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλταφάζ μέσω e-mail σήμερα. «Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, βρίσκεται σε διαδικασία ποιοτικής εκτίμησης των στοιχείων του Δημοσίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Νάτη η συμπαιγνία!
  Η ΕΕ αναβάλλει για μετά τις εκλογές στη χώρα μας την ανακοίνωση των νέων μαγειρεμένων στοιχείων του ελλείμματος 2006-2009 καθυστερώντας για την ανακοίνωση και για τα άλλα κράτη-μέλη( της ΕΕ (τι παραμάγαζο, τι παράγκα!!!)

  Φρόντισε μάλιστα η ΕΕ να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες για απόκρυψη στοιχείων, μάλιστα μίλησε για ¨επενακατηγοριοποίηση" δαπανών (σιγά μην τους κατηγορούσε για GAP-PAP statistics!)

  Ο "Βάλτα Όλα Μέσα" οσφυοκάμπτης-υποχωρητικός Υπουργός θα πρέπει να απολογηθεί!

  Και μην τολμήσει να μιλήσει ότι είναι έργο της νέας ελληνικής στατιστικής/παράγκας της τρόικας γιατί οι πολίτες θα τους πάρουν παραμάζωμα.

  Όταν, πολύ σύντομα θα καταρρεύσει η eurostat και βγουν από τα ντουλάπια οι σκελετοί των άλλων χωρών ....θα γίνει μεγάλο γλέντι!

  Η ιστορία θα χαρακτηρίσει τον ΓΑΠ και την παρεούλα του ως εφιάλτες!

  Το έγκλημά τους είναι ΔΙΑΡΚΕΣ!
  Γιατί η ζημία που προκαλούν με την συμεριφορά τους στη χώρα είναι ανεπανόρθωτη.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/10/2010 19:51:55

  Επειδή είμαι χαζός ... θα γίνει εξεταστική και για τα αναθεωρημένα στοιχεία; γιατί πλέον κάθε 3 μήνες έχουμε νέο έλλειμμα για το 2009 ... αλλά ο Κώστας του παπά σχεδιάζει τον προϋπολογισμό του 2011 ... μόνο που δεν ξέρει ποιο είναι το έλλειμμα άρα και τι και πόσο θα πρέπει να γίνει για να ...μειωθεί...

  Έχουμε ξεφύγει δεν είναι πια ανέκδοτο είναι ...γελοίο ...

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ Ο Ιθαγενής 20/10/2010 19:52:55

   kalo!

 8. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 20/10/2010 21:12:32

  @ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ.....αν η κυβέρνηση ήξερε από την αρχή ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν κοντά στο 16%, ΣΑΦΩΣ και ευθύνεται που το απέκρυψε.

  ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ???????

  Γιατί αν η κυβέρνηση Παπανδρέου ήξερε ότι το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει στο 16%, αυτό το έλλειμμα το ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ η κυβέρνηση Καραμανλή......

  Υ.Γ : Να δούμε πότε θα μιλήσει ο κύριος Καραμανλής....γιατί εδώ και 1 χρόνο ακούμε το μονότονο "όταν το κρίνει αυτός σκόπιμο"......

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ δαιμονάκι 20/10/2010 21:34:54

   ...ας συμφωνήσω μαζί σου αλλά όχι όλο.
   κάποιος ήταν κυβέρνηση για 3 μήνες το 1/4 του χρόνου ή αν το θες μαθηματικά το 25% του ελλείμματος του 2009...αν είναι 16% το 2009 το 4% είναι κάποιου άλλου οι μήνες Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος...
   (που μπορεί να είναι και παραπάνω από 16% εξαρτάται πόσο θα "πετύχουν" οι στόχοι του 2010: το 9μηνο από στόχο μείωσης των δαπανών από 7,8% έχει 7% και έσοδα από 8%+ έχει ...3,8% οπότε σε κανένα μήνα μπορεί να "ανακαλυφθεί" και άλλο έλλειμμα αν οι στόχοι γίνουν στόκοι από τον Τιτανικό...)

 9. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 21/10/2010 00:06:52

  @ Ο Ιθαγενής....δεν πάει έτσι όπως το θέτεις....απλώς η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου πρόσθεσε στο έλλειμμα ποσά που δεν υπολόγιζε η κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.