01/09/2009 20:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αφαίρεση της δικογραφίας για τη SIEMENS από τον Ζαγοριανό και το ισχυρό μήνυμα του ΚαραμανλήΗ αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο της SIEMENS από τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Τέντε δεν αποτελεί απλά σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού, αλλά μία εξέλιξη με σοβαρότατες πολιτικές προεκτάσεις.

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα είτε σε ανασχηματισμό, είτε σε προκήρυξη εθνικών εκλογών, η απομάκρυνση του Νίκου Ζαγοριανού από τη διερεύνηση της υπόθεσης, μετά το αίτημα της ολομέλειας Εφετών για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή στην υπόθεση της SIEMENS Hellas ισοδυναμεί με ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και έξω από αυτό. Ο ορισμός Εφέτη ανακριτή συνιστά αναβάθμιση της έρευνας και εντάσσεται, παρασκηνιακά. στον σχεδιασμό που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την κυβέρνηση.

 Ο κ. Ζαγοριανός και οι παραλείψεις

 Ο Νίκος Ζαγοριανός όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε κατηγορηθεί για σοβαρότατες παραλείψεις και για πειθαρχικά παραπτώματα. Εξάλλου, σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο δικαστηρίων Γιάννη Παπανικολάου. Ο 4ος ειδικός ανακριτής είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην περίπτωση της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης των Χριστοφοράκου και Καραβέλα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην συλληφθούν εγκαίρως πριν από την έξοδό τους από την χώρα. Επίσης δεν είχε συμπεριλάβει στο ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου τις πράξεις της περιόδου 2004- 2007 με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί στη Γερμανία για πλημμεληματικες πράξεις και να είναι αδύνατον να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στη Νέα Δημοκρατία οργιάζουν αυτήν την ώρα οι φήμες ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες ωφέλησαν την Αγία Οικογένεια. Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν επίσης την αλληλουχία καταστάσεων και γεγονότων, αφού την καθυστερημένη έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση Χριστοφοράκου και Καραβέλα είχε διαδεχτεί η μνημειώδης καθυστέρηση του υπουργείου Εξωτερικών μετά το σήμα που είχε στείλει η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης στην Αθήνα. Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε βρεθεί τότε στο στόχαστρο της κριτικής, αφού το υπουργείο Εξωτερικών δεν έπραξε τα δέοντα στην περίπτωση της διαφυγής των βασικών κατηγορουμένων, ένας εκ των οποίων, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει στενές κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Οι ίδιοι κύκλοι συνδέουν την στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και την εύκολη διαφυγή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της SIEMENS στο εξωτερικό με πιθανές αποκαλύψεις.

Σήμερα λέγεται ότι πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απαντά, και μέσω της απομάκρυνσης του Νίκου Ζαγοριανού από τη διερεύνησης της υπόθεσης της SIEMENS, σε εκείνους που εισηγούνται επίμονα εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Σουφλιά, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν την οργή της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ η οποία τάσσεται μαζικά ενάντια στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές τον Οκτώβριο. Κανείς εξάλλου δεν αμφιβάλλει ότι η προκήρυξη εθνικών εκλογών ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία του πρωθυπουργού.  

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι πρόκειται για την πρώτη από σειρά παρασκηνιακών πρωτοβουλιών του κ. Καραμανλή, προκειμένου να «κοντύνει» όσους επιχειρούν να λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον ίδιο και το μέλλον της κυβέρνησής του, αλλά και προκειμένου να πετύχει ένα είδος αποσυμπίεσης από την γενικευμένη κρίση.

Κάποιοι κύκλοι, ωστόσο, διακινούν πληροφορίες επιχειρώντας να συνδέσουν την εντολή της αφαίρεσης της δικογραφίας από τον κ. Ζαγοριανό με τις προθέσεις του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πετύχαινε, με αυτόν τον τρόπο, την προεκλογική σιωπή γύρω από την υπόθεση SIEMENS, αφού απαιτείται χρόνος προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος Εφέτης ανακριτής.

 Όπως, όμως, όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός προχωρά σε άλλου τύπου σχεδιασμό. Ίδωμεν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris53m avatar
  aris53m 01/09/2009 21:50:09

  τύφλα νάχει η mob...
  πολλα έχει να ζηλέψει η οικογένεια Corleone!!! από "εμάς"

 2. Factorx avatar
  Factorx 01/09/2009 22:23:34

  Αυτεπάγγελτη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens διεξάγει ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου.

  Συγκεκριμένα, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός κατά το ανακριτικό του έργο στην υπόθεση της Siemens υπέπεσε σε πειθαρχικά αδικήματα. Αναλυτικότερα, ερευνάται γιατί δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί.

  Ακόμη, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός παρέβη τα καθήκοντα του αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens, Χρ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα. Επίσης, αν παρέβη τα καθήκοντά του αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορούν.

  Τέλος, ερευνάται εάν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτους και δεν ενήργησε κατά συνείδηση. Στον κ. Παπανικολάου έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες, ενώ τελευταίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Ν. Ζαγοριανός.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 3. ΜΑΚ avatar
  ΜΑΚ 01/09/2009 22:25:32

  ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 4. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 02/09/2009 00:26:47

  Τελικά σ΄ αυτή χώρα πώς γίνεται να διακαιώνονται πάντοτε οι ΠΑΣΟΚΟΙ (Μαντζουράνης, Τσοβόλας) που τον ρήμαξαν τον Ζαγοριανό με τις μαλακίες που έκανε ;

  Αλλο ανακριτή δεν μπόρεσε να βρεί ο Σανιδάς ;

 5. blue nile avatar
  blue nile 02/09/2009 02:35:08

  Είμαι έτοιμος να γίνω ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του ανεπαρκούς Καραμανλή αρκεί η αγία οικογένεια να μην μας απασχολήσει ξανά.

 6. anonymous avatar
  anonymous 02/09/2009 11:09:14

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε, ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση της εξέλιξης αυτής στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Ακόμα κι αν πιστέψω ότι ο πολυχρονεμένος μας λειτουργεί βάσει ενός κάποιου σχεδίου (...) δεν μπορώ παρά να δηλώσω την «έκπληξή» μου για την τελευταία φράση της ανακοίνωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
  "Τέλος, ερευνάται εάν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτους και δεν ενήργησε κατά συνείδηση".

  Αυτό δεν ξέρω από πού να το πιάσω καν. Ούτε για το με ποιον τρόπο κάτι τέτοιο μπορεί να ελεγχθεί, ούτε βέβαια για το πώς μπορεί να αποδειχθεί οτιδήποτε σχετικό με χειραγώγηση! Και βέβαια ας μην σχολιάσουμε το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αυτουργοί μιας τέτοιας χειραγώγησης, ε; Μήπως οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι; Μήπως οι προϊστάμενοι του Ανακριτή που τώρα του κουνάνε το δάχτυλο; Κοινώς, να ‘χαμε να λέγαμε...
  Θα σημειώσω μόνο ως προς την περίφημη πειθαρχική αγωγή, το πόσο πολύ τη βρίσκουν εκεί στο Εφετείο και στον Α.Π. με το να επιδίδονται σε τέτοιου είδους κυνήγια μαγισσών και να ταλαιπωρούνε αβέρτα δικαστικούς του πολύπαθου α΄ βαθμού για θέματα ελάχιστης σημασίας ή και για θέματα που δεν τα βάζει ο νους σας, και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως. Με άλλα λόγια, ωραία κι αυτού του είδους τα πυροτεχνήματα, αλλά για κάποιον που έχει μια εικόνα για τα κωμικοτραγικά που διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των πειθαρχικών συμβουλίων…πολύ κακό για το τίποτα ως προς την ουσία της (εξόχως και πρωτίστως πολιτικής) υπόθεσης και λιγότερο ή περισσότερο κακά μαντάτα για τον αποδιοπομπαίο τράγο κ. Ζαγοριανό, για να συμβεί το εξής συνταρακτικό: να ανατεθεί η υπόθεση σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή τόοοσο καιρό μετά, και ενώ έτσι θα έπρεπε να γίνει εξαρχής.

 7. ε ρε γλεντια avatar
  ε ρε γλεντια 02/09/2009 13:05:50

  Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία ο Μιζοφοράκος και οι δικηγόροι του ανοίγουν σαμπάνιες: η αμφισβήτηση των ενεργειών του Ζαγοριανού που φτάνει μέχρι την πειθαρχική του δίωξη είναι σα να λέει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας: μή μας τον στέλνετε, κρατήστε τον εκεί. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο ΚΚ ανήκει στην πραγματικότητα στην Αγία Οικογένεια ή ο Άρειος Πάγος πληροφορούμενος ότι θα υποστεί η χώρα την απόλυτη ξεφτίλα της αμφισβήτησης της επάρκειας των ελληνικών δικαστηρίων από το Ανώτατο Δικαστήριο φρόντισε να σουλουπώσει λίγο την κατάσταση. Δεν πρόκειται να πάθει τίποτα ο κύριος Ζαγοριανός, την δουλειά του την εκτέλεσε στο ακέραιο.

 8. face avatar
  face 03/09/2009 10:42:30

  pros: ε ρε γλεντια

  Ton zagoriano ton exoun akurwsei 6 sumvoulia me vouleumata prin ton ario pago, meta tou pairnoun tin upothesi, askeite pitharxiki diwksi i akoma kai poipniki diwksi gia kataxrisi eksousias, einai fws fanari oti psaxnoun na vroun ena thuma gi an ata fortwsoun ola kai mas les oti o zagorianos den tha pathei tipota??? tha ton afanisoun apo proswpou gis! ena pioni itan pou ton xrisimopoiisan!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.