#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2013 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ατιμία των τιμώνΣτην Ελλάδα της κρίσης συμβαίνει κάτι το μοναδικό: η μισθοί καταποντίζονται, η ανεργία δοξάζεται, η ύφεση προχωρά ακάθεκτη μα οι τιμές των προϊόντων είτε δεν μειώνονται είτε μειώνονται ελάχιστα, σε βαθμό ανάξιο λόγου, τηρουμένων των μεγεθών και των αναλογιών. Η Αθήνα, η Αθήνα της κρίσης, παραμένει μία από τις πιο ακριβές (!) πρωτεύουσες τις Ευρώπης, με τις υπόλοιπες όμως να διατηρούν επίπεδα μισθών αντίστοιχα με τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Στο ήδη εκρηκτικό μείγμα προσθέστε την εξοντωτική φορολόγηση των πολιτών-εμπόρων και των πολιτών-καταναλωτών, και καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται: συνταγή καταστροφής.

Θα ήταν σαδιστικό απέναντι στον χειμαζόμενο αναγνώστη να παραθέσω εκτενείς συγκρίσεις των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην Αθήνα και αλλού, π.χ. στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, στο Βερολίνο. Θα αρκεστώ στην διαβεβαίωση ότι η εικόνα είναι εξοργιστικά ασύμμετρη, με βασικά ήδη σούπερ-μάρκετ να κοστίζουν υπερπολλαπλάσιο ποσό στα ράφια της Αθήνας εν συγκρίσει με αυτά του Βερολίνου.

Ένα απλό άθροισμα του ελλαδικού μηνιαίου κόστους βασικών αγαθών αναγκαίων για την αξιοπρεπή επιβίωση μιας οικογένειας και η σύγκρισή του με το ύψος του ενός μισθού που μπαίνει στο σπίτι αποκαλύπτει την κατάσταση όπως πραγματικά είναι: μη βιώσιμη. Και δεν την καθιστά μη βιώσιμη η σφοδρότητα της κρίσης ή τα καπρίτσια του κ. Τόμσεν, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του κομματικού συστήματος: η εύκολη επιλογή της εξοντωτικής φορολογίας (την οποία εύστοχα ο πολίτης παρομοιάζει με την οθωμανική κυριαρχία ενός κράτους-εχθρού μιλώντας για "χαράτσια") αντί της ριζικής κατάργησης άκαιρων βραχιόνων του κράτους ("κωδικό-κωδικό"), χωρίς να ενδιαφέρει πρωτίστως το ότι αυτοί οι βραχίονες στεγάζουν θέσεις αυτών των ημιθέων του εγχωρίου κομματισμού, των κομματικά διορισμένων δημοσίων υπαλλήλων. Η διατήρηση μισθών χρυσοκανθάρων για λίγους, μισθών μειωμένων σε σχέση με άλλες σουρεαλιστικές εποχές αλλά ακόμα απολύτως εξοργιστικών. Η απροθυμία ή και ξεκάθαρη άρνηση ολικής σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εγχώριας φεουδαρχίας, συμφέροντα που εν τέλει κοστίζουν ασύλληπτα ποσά στο κράτος και στον πολίτη (π.χ. με την εκμηδένιση του ανταγωνισμού).

Αν (αν!) επί παραδείγματι οι τιμές παραμένουν στα ουράνια λόγω της παντοκρατορίας συγκεκριμένων καρτέλ, τότε η ευθύνη εντοπίζεται στην κυβέρνηση που δεν τα βάζει αποτελεσματικά μαζί τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ατολμία είναι πραγματικά -με ανατριχιαστική κυριολεξία- θανατηφόρα (και θα αποδειχθεί το δίχως άλλο πολιτικώς θανατηφόρα...).

Στο ζήτημα των τιμών η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει*. Διότι η "αόρατος χειρ" μας έχει βάλει χέρι κανονικά...

Στο πρόσωπο του κάθε κ. Μέργου αποτυπώνεται η απώλεια επαφής του πολιτικού συστήματος με την πραγματικότητα.

Ώρα να ανακτηθεί αυτή η επαφή...

Σωτήρης Μητραλέξης

ΥΓ: "Μα αυτό δεν είναι φιλελεύθερο!" Γιατί, σάμπως είναι φιλελεύθερη η φοροεκδοροσφαγή; Δεν είναι a la carte οι ιδεολογίες, όπου μας συμφέρει...

"Μα αυτούς τους φόρους τους είχαν φορτώσει οι προηγούμενοι!" Είμαι σίγουρος πως αυτή είναι μια πληροφορία που ηρεμεί, ειρηνεύει και καλμάρει τους τάλαινες φορολογουμένους...

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 16/02/2013 11:10:47

  Ακουω διαρκως περι αναγκης μειωσης των τιμων των προϊοντων. Επι χρονια ομως εχω μια απορια: Αφου η αγορα ειναι ελευθερη και δεν μπορει να υπαρξει διατιμηση, πως μπορει το κρατος να παρεμβει στο ζητημα των τιμων ; Eαν αυτα τα καρτελ ειναι πολυεθνικες εταιρειες και οι αποφασεις για καθε χωρα παιρνονται εκτος των συνορων της , τοτε πως μπορει η Ελλαδα να τα πολεμησει; Πολυ θα ηθελα καποιος να μου το εξηγησει αυτο.

  • Θαλής1 avatar
   Θαλής1 @ Μ.Γ 16/02/2013 12:04:15

   Η Ελλάδα μπορεί να τα πολεμήσει με την μέθοδο που μας υπέδειξε πχ. το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την περίπτωση της πατάτας που έφτασε απο 90 λεπτα στα 25 . Θα μπορούσε το κράτος πχ. στα βασικά διατροφικά προιόντα να χρηματοδοτήσει ομάδες νεαρών μέσα απο πρόγραμμα Stage εφοδιάζοντάς τους μάλιστα και με οχήματα του στρατού και κομπιούτερς Δημ. υπηρεσιών και να δημιουργήσει ενα ανάλογο με το δίκτυο των ΚΕΠ, δίκτυο "κατάργησης μεσαζόντων" όπου τα βασικά προιόντα θα διατίθενται απ' ευθείας απο τον παραγωγό στον καταναλωτή σε συντριπτικά χαμηλώτερη τιμή. Θα μπορούσε επίσης το κράτος να εφαρμόσει τις αρχές του Νεοφιλελευθερισμού και για λογαριασμό των φτωχών και όχι μόνο των πλουσίων, όπως το κάνει όταν κινδυνεύει να χάσει ψήφους πχ. στις γιορτές που ανοίγει τα σύνορα στις γειτονικές χώραες για κρέατα και άλλα τρόφιμα. Θα μπορούσε πχ.και για τα καύσιμα να επιτρέψει ελεύθερα στον κάθε πρατηριούχο να παίρνει απ' ευθείας καύσιμα απο τα διυλιστήρια και όχι να τον υποχρεώνει να περνάει απο τις πετρελαιικές εταιρείες στις οποίες να ανοίξει το δρόμο και για άλλες απο τις γειτονικές χώρες. Γιατί δεν έχουμε AGIP ή ΕLF ?
   Θα μπορούσε να επιδοτεί τους επιχειρηματίες που πετυχαίνουν μείωση τιμών. Θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε με το μπουκαλάκι του νερού και έμεινε στα 50 λεπτά για πάνω απο 5 χρόνια τουλάχιστο. Ή το άλλο που έκανε για τις τυρόπιττες στα πλοία. Θα μπορούσε με χίλιους δυό τρόπους αν ήταν με εμάς και όχι με τους 'δανειστές' του....

  • kapar13 avatar
   kapar13 @ Μ.Γ 16/02/2013 12:14:33

   Να προσπαθήσω να σας το εξηγήσω εγώ.
   Το κράτος μπορεί να άρει τα εμπόδια εισόδου που έχει ορθώσει σε νέους παίκτες που θα ήθελαν να μπούνε σε διάφορες αγορές.
   Δηλαδή: απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών, μπλοκάρισμα με βάση τάχαμου περιβαλλοντικούς όρους, ατελείωτα απαιτούμενα δικαιολογητικά από δεκάδες υπηρεσίες, μπαλάκι από τον Άννα στον Καϊάφα (βλ. υδροπλάνα που το λιμενικό τους έστελνε στην ΥΠΑ και αντιστρόφως), φορολογικό πλαίσιο που μεταβάλλεται 3-4 φορές ετησίως, κλπ, κλπ.
   Δεν είμαι καθόλου νεοφιλελεύθερος, αλλά ο πραγματικός ανταγωνισμός τις τιμές τις διορθώνει. Εδώ όμως φροντίζουμε μην τυχόν θίξουμε κανένα από τα καρτέλ του συστήματος...

  • Tryphoon avatar
   Tryphoon @ Μ.Γ 16/02/2013 14:38:23

   Στο ζήτημα των μισθών του ιδιωτικού τομέα πώς παρεμβαίνει? Η αγορά εργασίας δεν είναι ελεύθερη?

  • Αχινός avatar
   Αχινός @ Μ.Γ 16/02/2013 14:44:50

   Αφου η αγορα ειναι ελευθερη και δεν μπορει να υπαρξει διατιμηση, πως μπορει το κρατος να παρεμβει στο ζητημα των τιμων ;

   Όπως γουστάρει αν περάσει τον κατάλληλο νόμο.

   Τι θα πεί η «αγορά είναι ελεύθερη»;

  • tpe avatar
   tpe @ Μ.Γ 17/02/2013 17:24:45

   Προφανώς δεν ξέρεις. Η αγορά δεν είναι ελεύθερη. Την έννοια καρτέλ την ξέρεις;

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 16/02/2013 11:19:32

  Ιδου πεδιον δοξης λαμπρον για τους οικονομολογους του ANTINEWS. Γιατι δεν πεφτουν οι τιμες ενω ολοι παραδεχονται οτι αν αυτο γινοταν θα δεχονταν αδιαμαρτυρητα [σχεδον] τη μειωση μισθων και συνταξεων. Το δεν μπορουμε απορριπτεται διοτι ενα απλο παραδειγμα ειναι οτι ενω το Δημοσιο και συγκεκριμενα το ΣΔΟΕ ειναι αποδεκατισμενο, εχει ξεκινησει εκτεταμενες διασταυρωσεις και ελεγχους προκειμενου να μαζεψει εσοδα. Το απο που ειναι πολιτικη κινηση οπως πολιτικη κινηση ειναι να αποφασιστει να κατακρεουργηθουν οι μεσαζοντες. Αμα ψαξουν τιποτα δεν ειναι κρυφο σε μια χωρα μικρη σαν την Ελλαδα...

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/02/2013 11:28:05

  Να επαναλειτουργήσει η αγορανομία (υπηρεσία ελέγχου παραβάσεων στο θέμα των τιμών) που κατάργησε ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και εκτοξέυθηκαν οι τιμές χωρίς ποτέ να επανέλθουν.

 4. Be Quite avatar
  Be Quite 16/02/2013 11:41:43

  Τα πράγματα είναι απλά. Κανείς μας δεν έχει φετιχιστικό πρόβλημα με τους αριθμούς. Τα 800 € (τα εξωγήϊνα 586 δεν τα συζητώ), δε θα ήταν πρόβλημα αν το κόστος ζωής ήταν 500 €. Όταν όμως χρειάζονται τουλάχιστον 1.500 € για να αντιμετωπίσεις αξιοπρεπώς τις συνεχώς ακουσίως αυξανόμενες βασικές σου ανάγκες, αισθάνεται κανείς θύμα ληστών και απατεώνων όταν τολμούν να του μιλούν για προσεχείς περικοπές ελέω ...ανταγωνιστικότητας!
  Όσο για τα γραβατοφόρα, κυνικά και επιζήμια όντα τα καλοπληρωμένα απ΄το υστέρημα του Ελληνικού λαού που τολμούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να μας προετοιμάζουν για την πλήρη εξαθλίωση, ας τα απολύσουμε με συνοπτικές διαδικασίες και τώρα πια στην εποχή των ελεύθερων ...ατομικών Συμβάσεων, ας προσλάβουμε άλλους με 1.000 €, κι αν τους αρέσει. Εμπρός στο δρόμο της....ανταγωνιστικότητας λοιπόν, και γι αυτούς. Για όλους τους. Βουλευτάδες, Υπουργούς, Γ.Γ. ,ανώτερα διοικητικά στελέχη και άπαντες τους εν χλιδή διαβιούντες εις βάρος μας.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Be Quite 16/02/2013 12:13:07

   Τα γραβατοφορα οντα.......εγραψες παλι.

  • Θαλής1 avatar
   Θαλής1 @ Be Quite 16/02/2013 12:18:37

   Μα αγαπητέ/ή, be Quite,
   Αυτό που λές είναι για τους "δανειστές" μας ισοδύναμο με το σκίσιμο των μνημονίων που λέει ο Τσίπρας. Στόχος τους ήταν, κρατώντας μας στο Ευρώ να επιτύχουν την εσωτερική υποτίμηση του "δικού μας ευρώ" Αν πέσουν οι τιμές (άρα και οι φόροι και τα κέρδη τους) δεν θα υπάρχει εσωτερική υποτίμηση ώστε να μπορούμε να τους δώσουμε τα 13,5 δις Πραγματικό χρήμα για το αεράτο "εικονικό" που δάνεισαν τον Τσοχατζόπουλο και τους ομοίους του...
   Το χειρότερο γι αυτούς, δεν θα τους έχουμε ανάγκη ώστε να πληρώνουν τους Τραπεζίτες διπλασιάζοντας το χρέος μας μεσω του "απ' ευθείας λογαριασμού" και των "αυτόματων μέτρων" σε περίπτωση μη επίτευξης του ποσού-στόχου που αυτοί έχουν θέσει, δήθεν δανείζοντας εμάς τους αχαίρευτους που ξεπεράσαμε σε πλούτο τους Ελβετούς χωρίς να το καταλάβουμε, κολλημένοι στην τελευταία πάντα θέση της ΕΕ...

 5. pakor avatar
  pakor 16/02/2013 13:02:12

  Εκτος των καρτελ που δεν ελεγχονται για τους...........γνωστους λογους, πως να πεσουν οι τιμες με ΦΠΑ ληστρικο και φορολογια στα υψη. Καλο ειναι να διαβασει κανεις τα 13 σημεια που παρουσιασε η ΕΣΕΕ, ωστε να μην κανει ο καθενας τον ειδημονα. Με τετοια φορολογια και ΦΠΑ στα υψη μην περιμενετε ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και πτωση τιμων.Βεβαια στα ειδη ενδυσης οι τιμες ειναι τσαμπα, γιατι βρισκεις οτι θελεις και σε οτι τιμη θελεις, γιατι δυστυχως εχει επελθει ο θανατος της μικρομεσαιας ταξης, και ο θανατος του εμπορακου.

 6. ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
  ΑποΜηχανηςΦτωχος 16/02/2013 13:22:48

  Συμπαθάτε με αλλά από πού κ εως πού να πέσουν οι τιμές στην Ελλάδα? Ποιά είναι εκείνη η μεταβολή που θα επέτρεπε μείωση τιμών? Μειώθηκαν οι φόροι στις επιχειρήσεις? Διευκολύνθηκε η πρόσβαση στη χρηματοδότηση? Μειώθηκε το ασφαλιστικό η το οποιοδήποτε κόστος? 'Οχι. Το αντίθετο.
  Επίσης υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση πως η μείωση της κατανάλωσης φέρνει και μείωση τιμών. Αυτό ισχύει μόνο αν μιλάμε για υγιή αγορά και υπερκερδοφόρα προιόντα, όπου σημασία δεν έχει το κόστος παραγωγής αλλα το ¨πόσο μπορείς να το πουλήσεις". Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η μείωση της κατανάλωσης ανεβάζει το "κόστος ανά μονάδα" και άρα την τελική τιμή.
  Συνβαίνουν τα αναμενόμενα. Και στις τιμές.

 7. V avatar
  V 16/02/2013 13:47:53

  Η τιμη των προιντων δεν προκειται να πεσει οσο και αν μειωθουν οι μισθοι,επειδη τα περισσοτερα απο αυτα ειναι εισαγωμενα ενω στα ντοπια το κοστος παραγωγης εχει αυξηθει λογο φορολογιας, αυξησης των τιμων των καυσιμων κλπ.

  • V avatar
   V @ V 16/02/2013 18:18:32

   Γιατι μονο πατατες απο την Αιγυπτο εισαγουμε? Δεν εισαγουμε προιοντα απο χωρες της ερωζωνης?

 8. akenaton avatar
  akenaton 16/02/2013 13:54:11

  Καίριο άρθρο κ. Μητραλέξη. Υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι τιμές αλλά προϋποτίθεται ελεύθερη αγορά, που δεν έχουμε δυστυχώς. Έτσι, ίσως χρειαστεί να νοθεύσουμε λιγάκι τον "ελεύθερο ανταγωνισμό" της κλειστής μας αγοράς, τουλάχιστον στα βασικά είδη. Ανοίγοντας την αγορά, θα αρθούν και οι νοθεύσεις. Απλό αλλά τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί; Πάντως σίγουρα κρίσιμο!

  • Θαλής1 avatar
   Θαλής1 @ akenaton 16/02/2013 14:38:04

   Oπως τα λες αγαπητέ Ακενατών. Προυποτίθεται ελεύθερη αγορά, που δεν έχουμε δυστυχώς. Αυτή που έχουμε είναι ελεύθερη μόνο για τους λίγους ισχυρούς των καρτέλ πράγμα που την καθιστά όχι απλώς χειρότερη απο την παλια "ελεγχόμενη" με την αγορανομία αγορα, αλλά εγκληματική σε βάρος των φτωχών ανθρώπων...Οταν οι Μεγάλοι κήρυξαν τον Νεοφιλελευθερισμό, την "απελευθέρωση" των αγορών δεν διευκρίνησαν (προφανώς όχι κατα λάθος) οτι απαραίτητος όρος για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ απελευθέρωση είναι οτι αυτή πρέπει να ισχύει για ΟΛΟΥΣ και τα καρτέλ να είναι εκτός νόμου. Επί πλέον πρέπει απο πρίν να δοθεί η δυνατότητα και στους αναπήρους ακόμα να συμμετάσχουν ισότιμα ξεκινώντας πιό μπροστα απ' τους άλλους ...Αλλοιώς η απελευθέρωση των αγορών καταντάει αυτό που είναι σήμερα: Aπελευθέρωση για τα κέδρη των μεγάλων και θάνατος για τους 'εμποράκους'...Το απόγειο της εκμετάλλευσης των ασθενεστέρων με βδελυρό περιτύλιγμα "απελευθέρωσης"...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ akenaton 16/02/2013 18:25:56

   Παντως αγαπητε Akenaton, δεν εχουμε και καμμιαν ασπιλη καθαροτητα της αγορας για να την νοθευσουμε... Μαλλον το αντιθετο.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 16/02/2013 22:28:44

    Αυτό ακριβώς λέω κ. Μητραλέξη. Η αγορά μας είναι θεόκλειστη και άρα δεν θα την "πείραζαν" (νόθευαν) και μερικά "ζόρικα" μέτρα .... Την καληνύχτα μου.

 9. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 16/02/2013 16:20:53

  Άσχετο αλλά θα το γράψω: δεν υπάρχει το "τους τάλαινες φορολογουμένους" καθώς το τάλαινες, αν υπήρξε αυτός ο τύπος στη ΝΕ θα ήταν θηλυκού γένους. Το ορθό είναι "ΑΕ τάλανας", ΝΕ ίσως τάλανες.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κάνω ότι δεν βλέπω 16/02/2013 17:23:47

   Αααχχχχ.... Εχω βαρεθει να επισημαινω οτι καποια "λαθη" δεν ειναι λαθη... Φυσικα και ειναι σωστο: ο τάλας, οι τάλαινες, τους τάλαινες (ΝΕ).

   Μερικά παραδείγματα εδώ: https://www.google.gr/search?q=τάλαινες&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en&client=safari

 10. euagelos avatar
  euagelos 16/02/2013 16:23:42

  Χαχαχα πολύ σωστός αγαπητέ! Μου θύμησες ένα σημείο στο βιβλίο του... Μπακούνιν, το "Θεός και κράτος" όπου λέει επί λέξει (σελ.61):

  "Αγαπάει όμως την αναρχία αυτήν (η τάξη των δογματικών φιλελεύθερων αστών), μόνο για τον εαυτό της και υπό τον όρο ότι οι μάζες, παραείναι αμαθείς για να τη χαρούν δίχως να της κάνουν κατάχρηση, πρέπει να μένουν υποταγμένες στην πιο στυγνή πειθαρχία του κράτους. "
  Βλέπεις, οι μεγαλονταβατζήδες έχουν μελετήσει πολύ βαθιά τον Μπακούνιν, σε αντίθεση με αυτούς για τους οποίους είχαν γράφει τα κείμενά του!

 11. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 16/02/2013 18:00:01

  κ. Μητραλέξη, δεν γνωρίζω σε ποια θεολογική σχολή έμαθες τα λίγα γραμματάκια που γνωρίζεις, αλλά το "τάλαινες" πέρα από λάθος, είναι αντιαισθητικό, γιατί προσκρούει στο γλωσσικό αίσθημα ενός εγγράμματου ανθρώπου. Δεν έχει νόημα. Τώρα αν νομίζεις ότι ένας λάθος τύπος μπορεί να θεωρηθεί δόκιμος εμβαπτιζόμενος στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που εν προκειμένω είναι το διαδίκτυο, τότε αγνοείς βασικά στοιχεία επιστημονικής μεθόδου.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κάνω ότι δεν βλέπω 16/02/2013 18:24:17

   Δεν θα ηθελα να χασω την ευκαιρια να ρωτησω εναν επαγγελματια εγγραμματο, γι' αυτο θα χαιρομουν αν μου εξηγουσατε με ποια λογικη (εννοω κοινως παραδεκτη λογικη, οχι "ιδιωτικη" λογικη) ειναι λαθος το "τάλαινες". Ωστε να μαθουμε κι εμεις οι ταλαινες αγραμματοι - που απ' ο,τι φαινεται, το πτυχιο κλασσικης φιλολογιας του ΕΚΠΑ δεν μας επαρκει ουτε για τα βασικα.

   • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
    Κάνω ότι δεν βλέπω @ Σωτ Μητραλ 16/02/2013 19:55:16

    Κοίταξε το λεξικό του καθηγητή σου, του κ. Μπαμπινιώτη, να δεις πώς κλίνεται το επίθετο στα τρία γένη, ακόμη και στη ΝΕ. Όταν σου δίδασκαν γλωσσολογία και ασκήσεις της ΑΕ στο πρώτο εξάμηνο, κρατούσες αλεξιβρόχιο. Δυστυχώς η κλασσική φιλολογία σε έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό.

  • Tajomaru avatar
   Tajomaru @ Κάνω ότι δεν βλέπω 16/02/2013 22:43:03

   Ως εγγράμματος βεβαίως θα συμφωνήσετε πως το "λάθος" είναι ουσιαστικό και όχι επίθετο. Λανθασμένος θέλατε να γράψετε μάλλον.

 12. Tassos avatar
  Tassos 16/02/2013 18:11:23

  Πρόσφατα ήμουν σε βαλκανική χώρα όπου οι μισθοί είναι στο μισό σε σχέση με τους δικούς μας. Μπήκα σε σούπερ μάρκετ να δω τις τιμές. Ιδιες με τις δικές μας. Οπότε απελπίστηκα και δεν περιμένω μείωση τιμών.

 13. neos agrotis avatar
  neos agrotis 16/02/2013 18:37:01

  Οι τιμες δεν προκειται να μειωθουν. Οταν μιλουν για εσωτερικη υποτιμηση αυτο εννοουν. Δηλαδη μειωση των εισοδηματων και οι τιμες παραμενουν οι ιδιες. Αν πέσουν οι τιμές δεν εχεις εσωτερική υποτιμηση. Ολα τα υπόλοιπα περι μειωσης των τιμων, απο τους πολιτικους μας, ειναι μ.........

 14. Karenin avatar
  Karenin 16/02/2013 23:24:17

  Οι τιμές θα πέσουν μόνο όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ράφια κατώτερης ποιότητας προιόντα. Πρός το παρών θα μειωθεί η προσβασή μας σε αυτά.
  Και μην ξεχνάτε με την μείωση των τιμών θα απομειωθεί και η περιουσία του καθένα. Σε όποιον βέβαια έχει απομείνει.

 15. τις avatar
  τις 17/02/2013 00:42:03

  Ο μέγιστος Βιλαμόβιτς, που ωμίλει ως αρχαίος τα ελληνικά, έλεγε πως όποιος νομίζει πως κατέχει αλανθάστως την ελληνικήν γλώσσαν ήδη διέπραξε το ύπατο λάθος... τουτέστι φόβος και τρόμος εάν "αττικίζωμεν".
  Προσωπικώς, εκ των προτέρων, όταν αποπειρώμαι "λογιωτατισμούς" γνωρίζω τα επίχειρα της τόλμης μου και ριγώ αναμένοντάς τα, όμως φρονώ πως είναι ευθύνη των εκ παλαιάς χρήσεως (φευ ηλικίας) και επαγγελματικής διακονίας δυναμένων να ποιούν χρήση τουλάχιστον του λεξιλογίου... είναι το τελευταίο μετερίζι, εάν πέση και αυτό το παν εάλω.
  Προς τούτο, θάρρος στην όποια χρήση, ανοχή στις "παρασπονδίες"... αλλά και η σκέψη μας στον Βιλαμόβιτς (τί Έλληνας!!).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.