#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2010 20:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αστεία συζήτηση για τη νέα συνθήκη STARTΗ κυβέρνηση Obama και οι σύμμαχοι του εξ αριστερών, προσπαθούν να  μας πείσουν  ότι εάν η Γερουσία αποτύχει να επικυρώσει την νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών  Όπλων (START) με τη Ρωσία πριν το τέλος του έτους, τότε η ασφάλεια των ΗΠΑ θα υποστεί σημαντική ζημιά. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για το Κογκρέσο από την εθνική ασφάλεια. Οι κίνδυνοι για την Αμερικανική εθνική ασφάλεια είναι σαφείς  και είναι υψηλής σημασίας», τόνισε ο Obama την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ορισμένοι εκ δεξιών υποστηρίζουν ότι  η επικύρωση της νέας συνθήκης START, θα αποδυναμώσει στρατηγικά τις  ΗΠΑ  έναντι της Ρωσίας, θα αυξήσει τα πυρηνικά όπλα και θα ενδυναμώσει κράτη παρίες, όπως αυτό  του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Όμως καμία πλευρά δεν έχει δίκιο. Η νέα συνθήκη START είναι ίσως μία ανούσια συμφωνία για τον  έλεγχο των εξοπλισμών και διακρίνεται περισσότερο γι’αυτά που δεν περιλαμβάνει παρά γι’αυτά που θέλει να υλοποιήσει.

Ο Obama ευελπιστούσε να πετύχει περισσότερα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  με τον Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev. Τον Απρίλιο του 2009 στην Πράγα, ο Obama έθεσε ως βασικό του στόχο έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και περιέγραψε τη νέα συνθήκη START ως ένα σημαντικό βήμα για να υλοποιηθεί ο στόχος του.

« Για να μειώσουμε τις πυρηνικές κεφαλές και τα πυρηνικά αποθέματα, θα διαπραγματευτούμε φέτος  μία νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικού Οπλισμού με τους Ρώσους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Τονίζοντας: « Και θα αποτελέσει το αρχικό σχέδιο για περεταίρω μειώσεις και θα θέσει ως στόχο να συμπεριληφθούν και τα πυρηνικά όλων τω υπόλοιπων κρατών».Ένα χρόνο μετά την ομιλία του Obama υπογράφτηκε η συμφωνία, όμως οι στόχοι που έθεσε, «εξανεμίστηκαν». Έπειτα από βασανιστικές  διαπραγματεύσεις που διήρκησαν αρκετούς μήνες, κατέστη προφανές ότι η Ρωσία δεν ενδιαφερόταν να μειώσει δραστικά τα πυρηνικά της αποθέματα, που αυτή την στιγμή αριθμούν περίπου 1.700 πυρηνικές κεφάλες. Η Ρωσία, τεχνικά ήδη παραβαίνει τα όρια που θέτει η νέα συνθήκη START για τα οχήματα μεταφοράς πυραυλικών συστημάτων, τα οποία είναι περίπου  700, τη στιγμή που η νέα συνθήκη δεν έχει καν επικυρωθεί.

Ενώ ο Obama «μάχεται»με τη Γερουσία ώστε να υλοποιήσει το πρώτο του βήμα για έναν κόσμο ελεύθερο από τα πυρηνικά όπλα, οι περεταίρω μειώσεις οπλισμού που υποσχέθηκε στην Πράγα, φαίνονται όλο και πιο απίθανες. Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συζητήσουν μόνο για μειώσεις των τακτικών πυρηνικών όπλων τους- υπολογίζονται γύρω στα 2.000 επιχειρησιακά όπλα, πολλά  εκ των όποιων βρίσκονται απέναντι από τα σύνορα των Νατοϊκών συμμάχων των ΗΠΑ-  εφόσον  οι ΗΠΑ αποσύρουν τον κατά πολύ μικρότερο αριθμό τακτικού οπλισμού από την Ευρώπη, κάτι που σίγουρα δεν θα είναι μία νέα αρχή (new START) για την Ουάσινγκτον και για τους συμμάχους της στην Κεντρική Ευρώπη.Η κριτική που ασκείται στον Αμερικανό πρόεδρο από του Ρεπουμπλικάνους για τη νέα συνθήκη START γίνεται με καλές προθέσεις, αλλά είναι υπερβολική.

Επί της ουσίας, θα έπρεπε να ασκηθεί κριτική στον Obama, για την έμμονη του σε ένα ευφάνταστο όραμα παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού. Πράγμα που έχει σταματήσει την δράση του  στις προσπάθειες που καταβάλλονται  για την πρόληψη και την παύση του πολλαπλασιασμού των πυρηνικών. Επίσης, η εμμονή αυτή του αποσπά την προσοχή από τις  πραγματικές  προκλήσεις, όπως αυτής της Βόρειας Κορέας όπου αποκαλύφθηκε ότι διαθέτει εξελιγμένες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και του Ιράν που παρά τα όποια προβλήματα  έχει στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, συνεχίζει να καταγράφει μία σταθερή πορεία στη κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Εκτός από το εκ φύσεως πρόβλημα που έχει η συνθήκη με τις μειώσεις οπλισμού, οι συντηρητικοί επικριτές  εγείρουν και νέες ανησυχίες για την συνθήκη.

Σε δηλώσεις που είχαν προβεί στο παρελθόν,  οι Ρώσοι και η διοίκηση του Obama για το θέμα της πυραυλικής άμυνας στη νέα συνθήκη START, έπεσαν σε αντιφάσεις και προκάλεσαν μία ιδιαίτερη σύγχυση όσον αφορά τις θέσεις των δύο πλευρών.

Σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, κατέστησε σαφές ότι ή όποια περεταίρω ανάπτυξη των αμερικανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ποιοτικά ή ποσοτικά, θα αποτελέσει πρόσχημα για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη.

Όμως η επικύρωση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και οι μετέπειτα δηλώσεις από διοικητικούς αξιωματούχους, καταστούν σαφές ότι η νέα συνθήκη START δεν περιορίζει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξή και την κατασκευή ενός ισχυρού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με την μείωση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την δυναμική της ανά τον κόσμο, προβληματίζουν τη Γερουσία για την επικύρωση του ψηφίσματος.

Ο λόγος που επιθυμεί διακαώς  την επικύρωση της νέας συνθήκης START ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι ότι χωρίς αυτή δεν θα είναι σε θέση να αναθερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία. Όμως από τη στιγμή που η διοίκηση Obama  έχει υποσχεθεί στη  Ρωσία ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για την επικύρωση της , το οποίο  απ’ότι δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει, σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον  υπολείπεται αξιοπιστίας στα μάτια της Μόσχας.

Οι ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κριτικάρουν σφόδρα  την απροθυμία της διοίκησης Obama να καταγγείλει και να κριτικάρει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, την αυξημένη κατάπνιξη της ελευθερίας της έκφρασης και την συνεχόμενη κατοχή της Γεωργίας (ενός μελλοντικού συμμάχου του ΝΑΤΟ). Όμως ακόμα κι αυτό να συμβεί η υποτιθέμενη αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει, άσχετα με το αν επικυρωθεί ή όχι η νέα συνθήκη START.

Κατά τα λεγόμενα της διοίκησης Obama, είναι πολύ πιθανό κάποιος να πιστέψει ότι εάν δεν επικυρωθεί η νέα συνθήκη START μέχρι το τέλος του έτους, ένα μέρος των ρωσικών πυρηνικών  να πέσει στα χέρια των τρομοκρατών. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας John Kerry, προειδοποίησε ότι εάν δεν περάσει η νέα συνθήκη START, η Αμερική δεν θα είναι σε θέση να επιθεωρήσει τα αποθέματα των ρώσικων πυρηνικών όπλων, που σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα είναι σε θέση να προασπίσει τα συμφέροντα της.

Είναι αστείο να πιστεύει κάνεις ότι αυτοί οι υποτιθέμενοι έλεγχοι, μπορούν να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας ή ότι με κάποιο τρόπο η Αμερική θα αποτρέψει να πέσουν τα πυρηνικά στα χέρια των τρομοκρατών.

Άσχετα με το τι θα συμβεί με τη νέα συνθήκη START, η Αμερική έχει στη διάθεση της αρκετούς τρόπους για να επιθεωρήσει και να εντοπίσει τα ρωσικά πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπίας και άλλων συμφωνιών έλεγχου οπλισμού π.χ. το «Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction Program».

Η νέα συνθήκη START θα πρέπει να επικυρωθεί, μόνο όταν η Γερουσία θα έχει εξασφαλίσει την ενδυνάμωση και τη βιωσιμότητα της αμερικανικής στρατηγικής καθώς και την βιωσιμότητα του πυρηνικού οπλισμού της.

Είναι προφανές ότι το  υπάρχον στρατηγικό status quo δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στου προσεχείς μήνες. Όπως δεν πρόκειται να μειώσει την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στην Αμερική στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν και στις  προσπάθειες της στο Ιράν. Τα Ρωσικά πυρηνικά θα παραμείνουν ασφαλή και η Αμερικανική ασφάλεια δεν πρόκειται να υποστεί απειλές εάν δεν υπογράφει η συμφωνία.

Διαφορετικά εάν η διοίκηση Obama και οι επικριτές της συνεχίσουν αυτό το αστείο debate περί πυρηνικής απειλής, τότε είναι σίγουρο ότι δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 27/11/2010 23:03:50

  ....Επίσης, η εμμονή αυτή του αποσπά την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις, όπως αυτής της Βόρειας Κορέας όπου αποκαλύφθηκε ότι διαθέτει εξελιγμένες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και του Ιράν που παρά τα όποια προβλήματα έχει στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, συνεχίζει να καταγράφει μία σταθερή πορεία στη κατασκευή πυρηνικών όπλων....

  Για την βόρεια Κορέα δεν παίρνω όρκο αν και από όσα γνωρίζω φαίνεται κάπως δύσκολο αλλά το Ιραν;

  Από που προκύπτει η πληροφορία για σταθερή πορεία στην κατασκευή; Μήπως από τους ίδιους κύκλους που έλεγαν μετά το Ιρακ ότι ο Σ. Χουσείν είχε μεταφέρει κρυφά τα ΟΜΚ στην Συρία;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/11/2010 00:56:32

  αν βλέπεις την Κϊνα να σου κουνιέται, τί κάνεις;

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ archaeopteryx 28/11/2010 01:16:03

   Aντε ντε! Καλείς ....ποιόν ακριβώς(;) να συμμαχήσει μαζί σου,ώς πρός ........τήν κήρυξη πολέμου::::::::::!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Η τό παίζεις ωριμότερος δήθεν και παρακαλείς για ..ψυχραιμία και συννενόηση,και αμοιβαίες-χα!χα! - εξηγήσεις.
   Απλά στέλνεις τόν Όμπάμια να μιλήσει με τον Πούτιν περι START(=ξεκίνημα αλλά τίνος). Τυχαίο;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ παγωτατζής 28/11/2010 01:37:10

    είχα ένα δάσκαλο που μου είχε πει ότι πόλεμοι γίνονται όταν οι 2 αντίπαλοι, και οι δύο, πιστεύν ότι μπορεί να νικήσουν

    είχα έναν άλλο που έλεγε ότι κάνεις πόλεμο πριν δυναμώσει πολύ ο άλλος

    και έναν τρίτο που έλεγε ότι από βαθειά ύφεση σε βγάζει ένας καλός πόλεμος.

    Ντεν μου αρέσει το σκηνικό.

    • Orestios avatar
     Orestios @ archaeopteryx 28/11/2010 01:38:35

     Στην Αμερική, όπως πληροφορήθηκα, όλοι μιλάνε για πόλεμο.
     The show is about to begin.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ παγωτατζής 28/11/2010 01:39:09

    Η Ινδονησία είπε "ουδέτερη", το Πακιστάν ζει λόγω Κίνας, η Ινδία;;;, η Ιαπωνία; η Ρωσία;

    Το Μεγάλο Παιχνίδι ξεκίνησε νέο τόμο.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ archaeopteryx 28/11/2010 01:55:06

     Ρωσία..με ρούβλι και γουάν παρέα;
     Ιαπωνία: Χρωστάει ποιό πολλά και από USA. Ασε πού ειναι και αντιμιλιταρική-ευνουχισμένη.
     Ινδία;;;Αυτοί δεν προλαβαίνουν ούτε να εξοπλίσουν στρατό.Ρωσικά και κινέζικα όπλα έχουν!.Ασε που θα χαρουν να μείνουν απ΄έξω από οτιδήποτε. Πληθωρισμός και φτώχεια μαζί.

     Συμμαχίες προθύμων στόν νέο σου τόμο δεν θα υπάρξουν.Ουτε συμμαχίες αναγκης. Μόνον συμμαχίες συμφέροντος για τα προνόμια της νέας αυλής.
     Ούτε καν για μονομαχία στόν Κιτρινο Ήλιο δεν πρόκειται,μην ανησυχείς.Το πολύ πολύ για μερικά χρόνια ,μια κακέκτυπη επαναφορά του ψυχρού πολέμου.
     Που δημιουργεί χρήμα στην γύρα.Πραγματικό παραγωγικό και όχι πέτσινο.
     Follow the money φίλε μου ,Αρχαίε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.