#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2010 21:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απρόβλεπτη κίνηση της Angela Merkel αμφισβητείται.



Αδειάζουν τη γερμανική πρωτοβουλία Γαλλία και χώρες της ΕΕ. Αποσπασματική και αναποτελεσματική η κίνηση, λένε οι κυβερνήσεις, κίνηση πανικού τη χαρακτηρίζουν οι αγορές.

Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση αρνείται να κοπάσει. Η Γερμανία προκάλεσε χθες σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις παγκόσμιες χρηματαγορές, επιβάλλοντας ξαφνική απαγόρευση στο «γυμνό» short selling μετοχών και ομολόγων που εκδίδουν τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για τη διαδικασία αρνητικού στοιχήματος επί της αξίας κάποιου προϊόντος που δεν σου ανήκει. Οι χρηματιστές το χαρακτηρίζουν τζόγο και πολλοί το κατηγορούν πως συνεισφέρει στην  ακραία αστάθεια στις χρηματαγορές. Η θεωρία είναι πως μία «αγέλη λύκων» κερδοσκόπων (naked short sellers), μπορούν να στοχοποιήσουν μια εταιρία και να την αναταράξουν έτσι, ώστε ο όγκος των συναλλαγών short-selling σύντομα μετατρέπεται σε μια δύναμη που διαβρώνει την αξία της.

Η γερμανική κίνηση έφερε ξανά στην επιφάνεια τη διαμάχη για το αν το «γυμνό» short selling αποτελεί κάτι χρήσιμο στην γενικότερη οικονομία. Η γερμανική μονομερής κίνηση επίσης υπογραμμίζει τη πρόχειρη υποδομή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνοχής, και τα εγγενή προβλήματα της ρύθμισης διεθνών οικονομικών αγορών, σε εθνικά πλαίσια. Η γερμανική απόφαση δεν απαγορεύει στους χρηματιστές του Λονδίνου ή των ΗΠΑ να κερδοσκοπούν. Αντίθετα, μπορεί και να τους ενθαρρύνει σε περαιτέρω  short selling. Η απόφαση ήταν μάλλον μια απέλπιδα προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα, προκειμένου να κερδίσει συμπάθειες η ασταθής κυβερνητική συνεργασία της Angela Merkel. Η απελπισία όμως γεννά αβεβαιότητα, και η αβεβαιότητα αγχώνει τις αγορές. Ο πανικός οδηγεί σε πανικό. Και για να πετύχει κάτι σαν αυτό που επιχειρεί η Γερμανία, θα έπρεπε να υπάρξει και ευρωπαϊκός συντονισμός. Αλλιώς απλά παίζεις.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Nigel Lawson, «Μια απαγόρευση μόνο στη Γερμανία δεν θα αποδώσει. Οι άνθρωποι θα βρουν τρόπους να τη ξεπεράσουν, κινούμενοι σε άλλες δικαιοδοσίες… θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμη επιτυχία». Η γερμανική πρωτοβουλία τονίζει τις αντιφάσεις της ευρωζώνης. Τα κράτη ασχολούνται με τα δικά τους εθνικά οικονομικά συμφέροντα παραβλέποντας το γενικότερο ευρωπαϊκό καλό. Η ατμομηχανή της ευρωζώνης Γερμανία, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Και αντί να προχωρήσει σε μια μονομερή επίθεση εναντίον των «πειρατών», θα έπρεπε να συντονιστεί και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Οι Γάλλοι αμφισβήτησαν τη κίνηση και αναρωτήθηκαν γιατί οι Γερμανοί δεν περίμεναν τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή.

Και για να ανακεφαλαιώσουμε, η Merkel έχει δίκιο. Η  έλλειψη κανόνων στην αγορά εκτρέφει κερδοσκοπικές απόψεις και συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική αστάθεια. Όταν όμως ενορχηστρώνει μια μονομερή απαγόρευση στο short selling, δεν διαφέρει και πολύ από έναν Ισπανό ή Έλληνα πρωθυπουργό που ανησυχώντας για τις εσωτερικές προτεραιότητες της χώρας του, διαχειρίζεται και προάγει ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 19/05/2010 21:38:46

  Τώρα που πέφτει το δολλάριο αμφισβητείται.

 2. neotera avatar
  neotera 19/05/2010 21:59:28

  Σωστά Ορέστιε !

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/05/2010 22:24:47

  Σκοτώνουμε τον αγγελιαφόρο, λογοκρίνουμε την είδηση, κλείνουμε τα αυτιά μας.

  Το short selling είναι για αυτούς με βαθειά τσέπη και ανθεκτικό στομάχι. Αν κάνουν λάθος, χάνουν χοντρά. Μόνο για ενήλικες.

  Εάν το υποκείμενο αξιόγραφο δεν είναι για φούντο ούτως ή άλλως κανείς δεν θα το shortάρει. Και όποιος το κάνει θα κάνει την κατηφόρα πιό πλακατζίδικη ή εμετική (ανάλογα τα γούστα) σίγουρα πιο ριψοκίνδυνη (more volatile).

  Εν πάσει περιπτώσει, το μόνο που κάνει είναι προειδοποιεί και ΙΣΩΣ επιταχύνει το αναπόφευκτο. Αν ΔΕΝ είναι αναπόφευκτο ο shortάρων θα χάσει τα ...πουκάμισά του. Αν λέω εγώ η Κασσάνδα ότι η Ελλάδα πάει για φούντο από τον Μάρτιο του 08, έ όλο και κάποιος θα έχει την ίδια άποψη. Εμένα δεν με πιστέυανε οι πολλοί (αλλά με πιστέυανε αυτοί που μετράνε χαχαχα)

  Αν έχει κάποιος ούμπαλα, ας πάει να shortάρει τώρα το χρυσό.

  Δείγματα ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ και ΠΑΝΙΚΟΥ

 4. GreenHorses avatar
  GreenHorses 19/05/2010 23:59:59

  Καλά έκανε η Μέρκελ ότι έπρεπε να κάνουμε και εμείς από την πρώτη στιγμή αλλά κάναμε τα ανάποδα Τ+10 και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

 5. JOHN avatar
  JOHN 20/05/2010 11:12:40

  Το παιγνιδι αρχισε να χοντραινει επικινδυνα με απροβλαιπτες συνεπειες!Εχει ηδη στρωθει το χαλι για το μπαχαλο που θ ακολουθεισει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.