#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2009 15:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποχή δείχνει τα δόντια της

Το δίλημμα «σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα» και τα ...παπαγαλάκια συνεχίζουν να κυριαρχούν  στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας χθες στη Λαμία ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε το ...δεκάλογο κατά της βαρβαρότητας (στα σχόλια) ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος κραύγαζε:  «το 'πε, το 'πε ο παπαγάλος, στο Μαξίμου πάει άλλος».

Η ΝΔ απαντά με τον Καραμανλή σε συνεχεία περιοδείες (τα άλλα μεγαλοστελέχη τι κάνουν άραγε;) να προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι εξέφρασαν και το 2007 την εμπιστοσύνη τους, αλλά τώρα «έχουν πεισμώσει και αρνούνται να στηρίξουν». Εξ ου και η επιμονή και του Καραμανλή στη «βαρβαρότητα» και τα τηλεοπτικά «παπαγαλάκια.

Φυσικά μια πρώτη σίγουρη ένδειξη για το αποτέλεσμα της μεθεπόμενης Κυριακής θα υπάρξει με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που θα γίνου αμέσως μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια θα καθορισθούν και οι τελικές προεκλογικές καμπάνιες των δυο μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον.

Το μεγάλο βέβαια πρόβλημα και για τα δυο κόμματα είναι η αποχή. Οι δημοσκοπήσεις «εκτιμούν» ότι το ποσοστό της θα κινηθεί από 35 έως και 45% -ποσοστό που ανατρέπει τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις και Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
Η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων -περίπου στο 55%- του κυβερνώντος κόμματος είναι ένας πρώτος προάγγελος ότι θα προτιμηθούν οι πλαζ και οι τριήμερες εκδρομές. Ανάλογοι  προβληματισμοί διαπερνούν και τους πάνω ορόφους της Ιπποκράτους, καθώς διαβλέπουν ότι η επιδίωξη τους να προσδώσουν στις ευρωεκλογές χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, παρά μόνον στο 27-35%  των ερωτώμενων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και τους κύρους των πολιτικών και της πολιτικής, μέσα από τα σκάνδαλα και τις πολιτικές πρακτικές που ακολούθησαν  - αλλά και ακολουθούν- τα δύο μεγάλα κόμματα στρέφει τον κόσμο σ΄ ένα είδος ιδιότυπης «μελαγχολίας» - ότι, όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν τον αφορούν.

Η αφυδάτωση κάθε οράματος και ιδεολογίας στην πολιτική αρένα, όπου η αντιπαράθεση ανάγεται σε πρόσωπα και όχι σε θέσεις, αποκαρδιώνει -ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους μέχρι και 29 ετών. Τα «πράσινα παπαγαλάκια» και οι «γαλάζιοι βάρβαροι ψηφοφόροι» καταγράφουν -σε κάθε περίπτωση- την παντελή αδυναμία των κομμάτων αυτών να απεμπλακούν από τα «χούγια», που τους έχει προικοδοτήσει ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός.  

Έτσι, αναπόφευκτα, η επιλογή της συμμετοχής στις ευρωεκλογές -μ΄ αυτού του είδους την αντιπαράθεση- αφορά μόνον στα κομματικά μέλη και όχι τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να ενταχθούν σ΄ αυτήν την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα.
Και με τι κίνητρο;

Για ένα «αδειανό πουκάμισο», που ποτέ δεν θα φορέσουν. 

Τ.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 25/05/2009 15:38:39

  Ο δεκάλογος της βαρβαρότητας που εκφώνησε χθες ο ΓΑΠ

  - είναι κοινωνική βαρβαρότητα οι πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

  - είναι θεσμική βαρβαρότητα να κλείνεις νύχτα την Βουλή με το έτσι θέλω για να οδηγηθείς στην παραγραφή

  - είναι βαρβαρότητα να κρατάς χιλιάδες παιδιά στην ομηρία των κομματικών stage και να καταρρακώνεις την αξιοπρέπειά τους,

  - είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια και αφήνουν τα δάση μας να καίγονται,

  - είναι βαρβαρότητα η ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, του πολίτη που δεν βρίσκει κρεβάτι στην εντατική για το παιδί ή το γονιό του που κινδυνεύει

  - είναι βαρβαρότητα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία με την απάτη των ομολόγων

  - είναι βαρβαρότητα η λεηλασία της δημόσιας γης με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου

  - είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν με καινούργιους άδικους φόρους κάθε ευρώ που πάει σε μαύρες προμήθειες

  - είναι πολιτική βαρβαρότητα να αφήνει ασύδοτους τους κερδοσκόπους και να καλείς εκείνους που δεν φταίνε να πληρώσουν τα σπασμένα και

  - είναι βαρβαρότητα η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί.

 2. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 25/05/2009 15:48:36

  Ξύπνα Γιώργο...τα "τσάρτερ" της αλλαγής έρχονται

 3. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2009 16:13:08

  Τι σχέση έχει η αποχή με την έννοια του πολίτη?

  Αν οι (επικοινωνιακοί) σχεδιασμοί των κομμάτων είναι κατά της αποχής, θα πρέπει ο πολίτης να απέχει?

 4. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/05/2009 16:29:48

  Το πρόβλημα του συστήματος δεν συνίσταται στην αποχή από αδιαφορία, αλλά στην αποχή από διάθεση απόρριψης του συστήματος. Όσο η ενεργητικότητα όμως της δεύτερης εξαντλείται στα πληκτρολόγια - χωρίς να αποσκοπώ να υποβιβάσω την αξία της κριτικής και της επικοινωνίας - η βαραβαρότητα θα εξακολουθεί να δρά, κατ' αρχήν, ανεμπόδιστη. Απαιτούνται συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα, που δεν περίλαμβάνονται στο πρόγραμμα επαναστατικής γυμναστικής. Πέρα από τον βερμπαλισμό της φράσης, υπάρχει και ο βερμπαλισμός της δράσης, ως ακτιβισμός.
  Ποιά μπορεί να είναι τα συγκεκριμένα βήματα από πλευράς αυτοοργάνωσης, που μπορούν να προωθήσουν τις λαϊκές θέσεις, στα πλαίσια του κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων, από αυτούς που θεωρούν ότι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι το βάθαιμα των σημερινών αδιεξόδων στην κατεύθυνση της διαχείρησης δομημένων συμφορών;
  Υπάρχουν αυτά τα βήματα; Είναι εφικτά; Με ποιο τρόπο μπορούν να πραγματιποιηθούν;
  Η Σφίγγα κομπάζει μπροστά στον Οιδίπου. Το πύον από τα οιδήματα των πόδων του ρέει προς την μεριά του βαράθρου. Οι τρίβοι και οι άκανθες είναι το βιος του. Και οι επίδεσμοι που σάπισαν, χάρτες πλοήγησης.
  Και συ λαέ βασανισμένε να μην ξεχνάς τον Ωροπό.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/05/2009 16:34:53

  Πότε δεν έχουμε βαρέλια… πότε μας λείπουν τα σκατά.


  ΠΠ

 6. ΑΛΕΞΗΣ avatar
  ΑΛΕΞΗΣ 25/05/2009 16:57:37

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΑΚΤΟΡΑ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ GPO?ΠΑΛΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ.

 7. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2009 17:20:43

  @μποτίλια στο πέλαγος

  Η αποχή δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αποχή από αδιαφορία από την αποχή από διάθεση απόρριψης.

  Η συμμετοχή καταγράφει τη διάθεση απόρριψης με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα όταν είναι εκκωφαντική και έναντι όλων και έναντι συγκεκριμένων.

  Η απόρριψη από τη συμμετοχή είναι να μην δείξει τα δόντια της και αυτό τρέμει το σύστημα καθώς προπαγανδίζει υπέρ της συμμετοχής που θα την ευνοήσει, την άλλη δεν τη θέλει και εμμέσως το δείχνει (στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί....)

  Η συμμετοχή έχει πολλές διεξόδους και εναλλακτικές (χωρίς σειρά προτεραιότητας):
  - αντισυστημικά σχήματα εκ δόγματος (π.χ. ΚΚΕ)
  - σχήματα νέων και μη συμμετεχόντων στο σύστημα ανθρώπων (π.χ. Φιλελεύθερη Συμμαχία)
  - σχήματα που καλό θα είναι να υπάρχουν, με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, που αν ενιχυθούν ανέλπιστα μπορεί και να καταλύσουν την εσωστρέφειά τους (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ)
  -σχήματα για κάθε ΣΥΑρεατημένο, συνειδητά ή όχι, σοβαρό ή όχι (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΔΡΑΣΗ, ΚΥΝΗΓΟΙ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, κλπ) να φάνε και οι κότες
  -ΛΕΥΚΟ
  -ΑΚΥΡΟ

  Συμμετοχή θέλουν, συμμετοχή θα έχουν, αλλά όπως την αποφασίσει ο καθένας μας και όχι αυτοί. Αυτό είναι το στοίχημα στις ευρωεκλογές που έρχονται κατά τη γνώμη μου!!!

  ΥΓ: Συμμετοχή ακόμα και με ψήφο στους δύο μονομάχους που μετά θα την ψάχνουν στις εθνικές και δεν θα τη βρίσκουν!!! ΧαΧαΧαΧα...!!!

 8. αβγδεζηικλμνξοπ avatar
  αβγδεζηικλμνξοπ 25/05/2009 17:52:29

  Η αποχή για την οποία ομιλούν οι παπαγάλοι των ΜΜΕ, στηρίζει το υφιστάμενο σύστημα και βοηθά τα μεγάλα κόμματα.
  Αν επιθυμούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε και να τους κόψουμε τα πόδια και τα χέρια.
  Δεν είναι επιτρεπτό να αποφασίζουν άλλοι για μάς.
  Δια της ψήφου θα τους φρονηματήσουμε.
  ΟΛΟΙ στην κάλπη. Τότε η ψήφος σου μετράει και όχι με την αποχή. Φηφίστε μικρά κόμματα (εκτός Βουλής). ΟΧΙ στους πράσινους οικολόγους τους πλέον επικίνδυνους αριστεριστές, οι οποίοι ουδέν έχουν να επιδείξουν περί της οικολογίας, αλλά εις βάρος της Ελλάδας πολλά.

 9. sosialist avatar
  sosialist 25/05/2009 18:49:46

  Είναι βαρβαρότητα να δουλεύουν με Stage στην ΓΣΕΕ των υποστηρικτών του Γιωργάκη, και ωρομίσθιοι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ.

  Είναι βαρβαρότητα οι μίζες του Τρεπεκλή

  Είναι βαρβαρότητα οι στημένες φιέστες στο ΙΚΑ (θυμάστε τον "ανέλπιστο" Σημίτη;)

  Είναι βαρβαρότητα η αδράνεια στα Ολυμπιακά έργα που μετά πληρώθηκαν χρυσά λόγω του ¨κατεπείγοντος"

  Είναι βαρβαρότητα η πράσινη ανάπτυξη του Γιωργάκη με την οποία θα αυξηθούν τόσο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που οι φτωχοί θα επιδοτούνται για να τους πληρώσουν (διαβάστε το πρόγραμμα του ΓΑΠ). Οι μεσαίοι;

 10. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2009 20:21:26

  Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο επικοινωνιακό γήπεδο των κεντρικών μονομάχων, το "σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα" είναι μία στρατηγικά αποτελεσματική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ στα χαμηλού επιπέδου kits "παπαγαλάκια" της Νέας Δημοκρατίας.

  Ιδιαίτερα όταν το μεν ένα σύνθημα σε κάνει ως πολίτη να προβληματιστείς (ανατρέχοντας ακόμη και στη θεωρητική σύλληψη του διλήματος μερικές δεκάδες χρόνια πριν), το δε άλλο προσπαθεί να σε ερεθίσει στα πιό χαμηλά και luben ένστικτα, μόνο και μόνο για ανακαλύψεις ότι σε περιπαίζει κιόλας!!!

  Αν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ σε αφήνει αδιάφορο, το spot της ΝΔ σε εξοργίζει.

  ΥΓ: Nevertheless, F... them all!!!!

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/05/2009 20:41:00

  πάντως ο ΓΑΠ, στην αφίσσα του, ατενίζει το υπερπέραν με το ίδιο και απαράλλαχτο ύφος που είχε ο ΑΓΠ ...πότε ήταν? 90 ή 91? Ίδιο και απαράλλαχτο.

 12. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2009 21:01:03

  @ 11 Αρχαιοπτέρυγα

  Αγαπητέ αρχαίε,

  Ίδιο και απαράλλαχτο και με το βλέμμα του Περικλή να ατενίζει την Ακρόπολη 2.500 περίπου χρόνια πριν!!! Καμμία σύγκριση βέβαια, αλλά όταν τόχεις το βλέμμα, τι να πούμε εμείς οι κοινοί θνητοί?

  Άλλη είναι η ουσία: Στον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού τα "παπαγαλάκια" βρήκαν μπροστά τους "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και έχασαν τη μπάλα (δύσκολο να το παπαγαλίσεις).

  Σε ότι με αφορά, εγώ είμαι Πανιώνιος!!!!

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/05/2009 21:37:20

  theo1611

  εγω δεν βλέπω ποδόσφαιρο! και αυτή την φορά, χίλια συγγνώμη, λέω να πάω καμία βόλτα μακριά από το εκλογικό μου κέντρο (όχι ότι τους νοιάζει, αλλά καλού κακού...)

 14. leo avatar
  leo 25/05/2009 21:44:06

  Οι σημερινοί πολιτικοί μας, είναι αναντίστοιχοι
  των περιστάσεων.
  Σημαντικό ποσοστό είναι ωμοί υπηρέτες ξένων
  κέντρων εξουσίας.
  Σφουγκοκολάριοι!!!
  Να τους χαιρόμαστε!

 15. Orestios avatar
  Orestios 25/05/2009 22:45:14

  Η αποχή και η φυγή για παραλίες το 3ήμερο του Αγ.Πνεύματος είναι το νέο trend σε μία κατά τα άλλα κοινωνία με μια γενιά των 700 Ε και δύσμοιρων πολιτών όπως μας πληροφορούν οι δημοσιογράφοι. Είναι που δεν υπάρζει χρήμα για εξορμήσεις το 3ήμερο τελικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.