#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2013 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποτυχημένη ιδεολογική παρθενορραφή των «κεντροαριστερών δυνάμεων»Στις πολυποίκιλες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, άλλοι ιχνηλατούν ιδεολογικά μονοπάτια για να ξανασυλλαβίσουν τον πολιτικό εαυτό τους και άλλοι απλώς αναλώνονται στο «πώς θα το πούμε», πώς θα βαφτίσουμε το παλιό ώστε να το αμπαλάρουμε ως καινούργιο. Συχνά, λόγω των πάγιων εθισμών των πολιτικών τους χώρων, κάποιοι πράττουν το δεύτερο χωρίς καλά καλά να συνειδητοποιούν την υποκρισία.

Εμβληματική περίπτωση του δεύτερου ενδεχομένου συνιστούν οι ζυμώσεις της «κεντροαριστεράς», δηλαδή –για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- του ΠΑΣΟΚ, των ανθρώπων του και των πασοκογενών γενικώς: εν ολίγοις, της περιρρέουσας «μεταπασοκικής κατάστασης». Δηλαδή, της πιο σκληρής κυβερνώσας κομματοκρατίας των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι άνθρωποι αυτοί παραδέχονται κατ’ ουσίαν ότι η συσπείρωσή τους σε «κεντροαριστερά», η διατύπωση από μέρους τους της αναγκαιότητας σύμπηξης ενός «νέου κεντροαριστερού πόλου», δεν υπαγορεύεται τόσο από μια κοινότητα ιδεών ή προταγμάτων, αλλά από την ανάγκη των ίδιων συγκεκριμένων προσώπων για πολιτική επιβίωση, παρά την οριστική διάρρηξη της αντανάκλασης των πολιτικών σχημάτων όπου συμμετείχαν σε πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις οντότητες.

 

Φυσικά, οποιοσδήποτε ακούει μεταπασοκικά ιδεολογικά αεροκοπανήματα περί των ιδεών που θα γεννήσουν την νέα κεντροαριστερά, είτε αυτά εκπορεύονται από ανιδιοτελείς «χρησίμους ηλιθίους» (terminus technicus ήτοι χωρίς παρεξήγηση) είτε από όσους ψάχνουν απεγνωσμένα το «μέλι» που έχασαν, οφείλει να ρωτήσει «Καλά όλα αυτά, αλλά πού κρύβεται ο φαυλοκράτης;» - διότι η αποκοπή των ιδεολογικών αναζητήσεων από την πολιτική πραγματικότητα δεν γίνεται τυχαία και ακούσια, αλλά δόλια. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όταν στην Ελλάδα λέμε «κεντροαριστερά», δεν οφείλει να πηγαίνει ο νους μας στην… σκανδιναυική σοσιαλδημοκρατία, αλλά σε κάποιον κομματάρχη-κοτζάμπαση των κάποτε πανελληνίων σοσιαλιστικών κινηματιών.

 

Αντιλαμβανόμενοι ένιοι τινές ότι η αναμενόμενη μαζική –αν και σταδιακή- αποχώρηση του λαού από αριστερώνυμα προτάγματα (τώρα που πλέον ο λαός έχει δει για τα καλά πού οδηγούν: στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και, συνακόλουθα, των Μνημονίων του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) δημιουργεί μία ανακλαστική συζήτηση περί «φιλελευθερισμού», αναπροσαρμόζονται. Και προτείνουν έναν «σοσιαλφιλελευθερισμό»: όχι επειδή καίγονται να συνδυάσουν τις ιδέες του σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού (=τερατογένεση), μα επειδή ελπίζουν ότι το πρόθεμα «σοσιαλ-» υποδηλώνει πως είναι, προσωποπαγώς, αναγκαίοι στις νέες ζυμώσεις και πολιτικές ανακατατάξεις… Όμως, αν κάτι σίγουρα περιττεύει στην υλοποίηση των προταγμάτων που χρειαζόμαστε, αυτό είναι οι κομματοκράτες, οι κρατιστές της βαλκανικής φεουδαρχίας και οι νοοτροπίες τους - καθώς και όσοι εν συγχύσει αμέτοχοι του «μελιού» (δηλαδή:χρήσιμοι ηλίθιοι) τους στηρίζουν. Ας δημιουργήσουν λοιπόν τον «σοσιαλφασισμό», μήπως επιβιώσουν πολιτικά δια της Χρυσής Αυγής…

 

Τελικά, οποιαδήποτε «κεντροαριστερή» ιδεολογική αναζήτηση είναι μακροπρόθεσμα καταδικασμένη να αφορά μόνον τους άμεσα εμπλεκομένους, πρώην στελέχη ή στελεχάρες που εξέπεσαν σε στελεχάκια, οι οποίοι είναι όλο και περισσότερο αποκομμένοι από την κοινωνία. Με τον ίδιο τρόπο που ο «γερμανικός πατριωτισμός» ως έννοια ήταν για δεκαετίες ποινικοποιημένος στην μεταπολεμική Γερμανία -σίγουρα καίγοντας και κάποια χλωρά μαζί με τα ξερά- έτσι στην μετα-μεταπολιτευτική Ελλάδα θα είναι ανέφικτο να μιλάς με αξιώσεις πραγματικής γονιμότητας για «κεντροαριστερά», «σοσιαλισμό», «σοσιαλδημοκρατία» ή το contradictio in terminis ενός «σοσιαλφιλελευθερισμού». Οι έννοιες αυτές «κάηκαν», πώς το λέμε!

 

Οπότε η «μπάλα» της ιδεολογικής αναζήτησης είναι, δια της εις άτοπον απαγωγής, στον ευρύτατο χώρο δεξιώτερα του κέντρου. Εκεί εντοπίζεται πλέον και το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, και σ’ αυτά τα πλαίσια ήταν εξαιρετικά εύστοχος ο Σαμαράς στην ομιλία του στο Ίδρυμα Konrad Adenauer όταν μας μίλησε για τις ιστορικές ρίζες ρεαλισμού «ενός μείγματος πατριωτισμού, φιλελευθερισμού και κοινωνικού κράτους». Το αν ένα τέτοιο σαμαρικό «μείγμα» θα αποτελέσει την πολιτική μελωδία της επόμενης πολιτικής περιόδου δεν εξαρτάται μόνον από την επιτυχία ή αποτυχία σε επιμέρους σημαντικούς στόχους, αλλά πρώτιστα στο αν ο προσανατολισμός εντοπίζεται σε λύσεις που διαλύουν την κομματοκρατία ή που προέρχονται από την κομματοκρατία συντηρώντας την…

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 04/01/2013 13:27:44

  Τό ματσάκι μεταξυ κομματοκρατίας καί τραπεζοληστοκρατίας είναι στημμένο, αγαπητέ, σημασία δέν έχει ποιός θά τό κερδίσει αλλά ποιοί καί πόσοι θεατές θά κάτσουν νά δούν τόν αγώνα μέχρι τέλους.

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/01/2013 14:28:38

  H συγκρότηση ενός σοβαρού, υπεύθυνου και μεγάλου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι απαραίτητη για την πολιτική ζωή του τόπου. Εχω πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι δυνατή αλλά τυχόν κίνηση του πολιτικού εκκρεμούς και των εκλογικών προτιμήσεων μεταξύ μιας φιλελεύθερης παράταξης και μιας ανεύθυνης, λαικίστιης, αριστεροφασίζουσας σύναξης μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ firiki2010 04/01/2013 14:41:46

   Ἂς μετεξελιχθεῖ ὁ ΣΥΡΙΖΑ χωρὶς τοὺς πασόκους σὲ σοβαρὸ κεντροαριστερὸ κόμμα, γιὰ νὰ ἔχει καὶ προοπτικὴ ἐξουσίας. Αὐτό, ναί. Ὄχι νὰ ἀνακατεύουμε τὸν χυλὸ μὲ τοὺς πασοκογενεῖς γιὰ νὰ μᾶς βγεῖ "σοβαρὸ" κόμμα! Θὰ μᾶς βγεῖ παρενδυτικό, ἤτοι τραβεστί...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Σωτ Μητραλ 04/01/2013 15:33:40

    Και πως ακριβώς από τον ΣΥΡΙΖΑ μείον τους ΠΑΣΟΚογενείς θα προκύψει σοβαρό κεντροαριστερό (πολύ περισσότερο σοσιαλδημοκρατικό ) κόμμα;;;; Σας φαίνονται ο Τσίπρας, ο Σκουρλέτης, ο Στρατούλης, ο Μηλιός, ο Λαφαζάνης, ο Τατσόπουλος για έστω εν δυνάμει σοσιαλδημοκράτες; (Το "σοβαροί" το αφήνω)

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ firiki2010 04/01/2013 16:04:04

     Οὐδόλως. Ἀλλὰ (α) γιὰ τὸ μεταΠΑΣΟΚ δὲν τὸ συζητῶ κἂν καὶ (β) ἔχει ὁ καιρὸς γυρίσματα, διότι ἡ φύση ἀπεχθάνεται τὸ κενό. Ἀλλὰ μὴν «τσιμπᾶμε» ὅταν οἱ πασοκογενεῖς πληθυσμοὶ ἐπανεφευρίσκουν τὸν ἑαυτό τους...

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ firiki2010 04/01/2013 14:47:14

   Εξαιρετικό το άρθρο και πολύ σωστή η παρατηρησή σου. Ο χωρος αυτός όμςω ειναι πολύ σάπιος να επισκευαστεί. Ετσι απλά.
   Δυστυχώς βλέπω πως το πολιτικό εκκρεμές θα πρέπει να γυρει και προς την μεριά της "αριστεροφασίζουσας σύναξης", και εκει φοβαμαι πως θα ειναι που θα πληρώσουμε το μεγάλο κόστος ως Εθνος. Ακομα δεν εχουμε δει τα χειροτερα.

   Αν και δεν ειμαι ενθουσιασμένος με τον Σαμαρα (τουναντίον) μάλλον ειναι η σωστη θέση ισορροπίας που πρέπει να διαφυλάξουμε.

  • chrisss90 avatar
   chrisss90 @ firiki2010 04/01/2013 16:31:13

   "H συγκρότηση ενός σοβαρού, υπεύθυνου και μεγάλου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι απαραίτητη για την πολιτική ζωή του τόπου"
   Αυτή, είναι η θεμελιώδης διαφωνία μου. Αυτήν την στιγμή έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση που αποτελείται από 2 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και ένα κεντροδεξιό. Πες μου ειλικρινά τι έχουν προσφέρει σε επίπεδο προτάσεων και ιδεών 6 μήνες τώρα. Πες μου τι προσφέρει ο Ολάντ σε επίπεδο ιδεών στην κρίση της Ευρώπης, μάλλον το να φορολογεί τους πλούσιους με 75%. Σε ένα παγκόσμιο επιθετικό και άγρια ανταγωνιστικό περιβάλλον οι σοσιαλιστές δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα..κατέστρεψαν την Ευρώπη, συσσώρευσαν χρέη και κατέστρεψαν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα πολλών χωρών. Να μην τους λιβανίζουμε άλλο...
   μετά τον σοσιαλισμό του ανατολικού μπλοκ και των υπολοίπων ανελεύθερων καθεστώτων, απέτυχε και η σοσιαλδημοκρατία, η οποία εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται μόνο στην Ευρώπη..

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ chrisss90 04/01/2013 19:22:12

    1.To ότι είμαι υπερ της συγκρότησης ενός σοβαρού υπεύθυνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν με κάνει... σοσιαλδημοκράτη!
    2. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν προφανώς άλλες πολιτικές προτεραιοτητες από εμένα (που αν θα έπρεπε να με χαρακτηρίσω μάλλον φιλελεύθερο θα με έλεγα), αλλά οι προτεραιότητες τους και κυρίως οι πρακτικές τους είναι σαφώς περισσότερο συμβατές με την λογική και την δημοκρατία απ΄ ότι οι προτεραιότητες και οι πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑίων.
    3. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό και υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα η εναλλακτική σε ένα κεντροδεξιό/συντηρητικό/ φιλελεύθερο κόμμα που προφανώς δεν θα κυβερνά αιώνια ποια θα είναι;

 3. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 04/01/2013 15:31:39

  Ἀναγκαία διευκρίνηση, τὸ ἄρθρο δὲν ταυτίζει τὴν (ἐνίοτε ἀκρο-)ἀριστερὰ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ μὲ τοὺς ψαχνόμενους πασοκικοὺς πληθυσμοὺς ποὺ αὐτοαποκαλοῦνται «κεντροαριστερά». Ἄλλο θέμα τὸ ἕνα, ἄλλο τὸ ἄλλο.

 4. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 04/01/2013 16:16:33

  Η έννοια "σοσιαλφιλελευθερισμός" αποτελεί τη μετάφραση από την αγγλική "social-φιλελεθευρισμός", ήτοι "κοινωνικός-φιλελευθερισμός" η οποία αποτελεί από το 8ο Συνέδριο της ΝΔ την "Ιδεολογία Ελπίδας και Αναγέννησης": http://www.nd.gr/web//secretary-politikou-sxediasmou/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/39762/52208
  (Αυτό προέρχεται από το επίσημο site της ΝΔ)

  Όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς να το έχετε πάρει χαμπάρι, ΧΤΥΠΑΤΕ ΑΜΕΣΑ τον ίδιο τον Σαμαρά...
  Περίεργα πράγματα συμβαίνουν;
  Όχι.
  Πολύ απλά, η έννοια αυτή δεν αποτελεί προνόμιο μόνο της αριστεράς, αλλά και της ΝΔ...έχετε μπλέξει τα μπούτια σας γιατί πολύ απλά η ΝΔ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. (όπως και τα άλλα κόμματα πλέον...)
  Πού να τα βρει άλλωστε;
  Μόνο οι γιοί, οι κόρες και τα ανήψια της έμειναν...μοιάζει με μία παρακμάζουσα επιχείρηση η οποία διοικείται από ανίκανους επίγονους...οι οποίοι τα βρήκαν όλα έτοιμα και σκορπάν το βιός...μέχρι την πτώχευση...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Τί να λέμε; 04/01/2013 18:34:03

   Ὄντως «τί νὰ λέμε», τρεῖς λαλοῦν καὶ δυὸ χορεύουν γιὰ τὸ πρῶτο σκέλος.

   Ὅταν οἱ κεντροαριστεροὶ ἄστεγοι πολιτικοὶ πληθυσμοὶ ἐφευρίσκουν «σοσιαλφιλελευθερισμό», ἐννοοῦν (στὴ θεωρία πάντα) σύζευξη τοῦ σοσιαλισμοῦ (ἄντε καὶ σοσιαλδημοκρατίας), ποὺ εἶναι συγκεκριμένο, ἀρθρωμένο σύστημα μὲ τὸν φιλελευθερισμό, ποὺ εἶναι ἕτερο, ἀρθρωμένο σύστημα ἰδεολογίας καὶ πολιτικῆς, ...ἀντίθετο.

   Ἡ ἔννοια τοῦ «κοινωνικοῦ φιλελευθερισμοῦ» δὲν εἶναι φυσικὰ μιὰ μείξη.... σοσιαλισμοῦ καὶ φιλελευθερισμοῦ, ὅπως διατείνονται πὼς θέλουν οἱ πολιτικῶς ἄστεγοι, ἀλλὰ μία φιλελεύθερη πολιτικὴ (τὴν ὁποία, ἄσχετον, δὲν ἀσπάζομαι) μὲ εἰδικὸ βάρος στὴν κοινωνικὴ δικαιοσύνη.

   Τὸ δὲ social liberalism εἶναι ἄλλο, ΤΡΙΤΟ πράμα, διαφορετικὸ καὶ ἀπὸ τὰ δύο προηγούμενα, ὅπου ἀσκεῖται 'φιλελευθερισμὸς' καὶ στὰ κοινωνικὰ θέματα (γάμοι ὁμοφυλοφίλων κλπ). Ἄλλος ἔμπλεξε τὰ μπούτια του παίζοντας μὲ τὶς λέξεις, ἀτύχησε ὅμως, διότι ἀπὸ πίσω κρύβεται ὁ... Μητραλέξης...

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Σωτ Μητραλ 04/01/2013 19:09:35

    Με λογοπαίγνια δεν εφευρίσκονται ιδεολογίες...τα πράγματα είναι απλά: υπάρχει η λέξη σοσιαλισμός (που σχετίζεται με το "κοινωνικός") και η λέξη "φιλελευθερισμός". Δηλαδή αν λεγόταν φιλελευθεροσοσιαλιστικό κόμμα τί θα άλλαζε;
    Ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ (ναι, και ο ΣΥΡΙΖΑ), η ΔΗΜΑΡ και κάποια υπόλοιπα κομματίδια στέκονται εκεί ακριβώς...αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα δύο άκρα...
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 5. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 04/01/2013 17:32:40

  Κάθε ‘’σχήμα’’ απαξιωμένο στη συνείδηση του κόσμου, είτε αυτοαποκαλείται κεντροαριστερό με λίγο σοσιάλ για να σπάει η οσμή της λαμογιάς και της απατεωνίας είτε κεντροδεξιό με λίγη σως ριζοσπαστισμού για να θολώνει η αποδεδειγμένη αδεξιότης και η διαχρονική ατολμία, αποτελούν ξεπερασμένης τεχνολογίας οχήματα που μόνο στόχο έχουν την κατάληψη της εξουσίας, ενώ είναι βεβαρυμένα ηθικά και χρεοκοπημένα Ιστορικά. Το Πασόκ έχει τόση σχέση με την αριστερά αλλά και με το …κέντρο, όση η Χ.Α με τη δημοκρατία. Μία ατελείωτη υποκριτική, νεοφιλελεύθερη, αισχρή διαχείριση, χωρίς όρια, ήθος και φραγμούς, υπήρξε η καταστροφική του πορεία. Τα φαιδρά πράσινα καρτούνς που περιφέρονται πανικόβλητα, άλλα προτρέποντας τους εναπομείναντες πιστούς να μη ντρέπονται να ''είναι'' οπαδοί κι άλλα διαχωρίζοντας τη θέση τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν εκείνες τις χρήσιμες..... ''Riksis'', που θα τους χρησιμεύσουν ως προσωπικές σχεδίες διάσωσης και ως μελλούμενες πολιτικές ''τσόντες'' κάποιου ανάπηρου κυβερνητικού συνασπισμού, πιστεύω κι εύχομαι να χάνουν τον καιρό τους και τα Ευρώ των γενναιόδωρων σπονσόρων τους. Ο Ελληνικός λαός οφείλει ν΄απαγκιστρωθεί απ΄τα πλαστά ψευτοδιλήμματα και να ξεφύγει από τα στερεότυπα των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Να αποβάλλει την ιδιότητα του κοπαδικού αμνού και να εξελιχθεί σε αγριοκάτσικο ….ελεύθερης βοσκής. Ανήκουμε στο σύνολο των από παντού βαλλόμενων Ελλήνων. Ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί, ούτε και κεντροαριστεροδέξιοι. Οι ζυμώσεις, οι ισoρροπίες, οι συμφωνίες και τα ...νιτερέσα τους, καθόλου δεν μας αφορούν. Μας αφορά μονάχα μιά ενωτική, ειλικρινής, επαναστατική, σύγχρονη και εφαρμόσιμη πρόταση, που θα καταφέρει να μας εμπνεύσει και να μας κινητοποιήσει ξανά. Τα πρόσωπα που είτε πρωτοστάτησαν, είτε συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της καταστροφικής πραγματικότητας, αλλά και εκείνα που την επέτρεψαν διά της ανοχής και της αδιαφορίας-ανικανότητάς τους, μη προτείνοντας πειστικές εναλλακτικές οδούς, είναι καιρός να αποχωρήσουν είτε επιλεκτικά, είτε υποχρεούμενα μέσω της αρνητικής ψήφου των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.
  Τα ψέματα τελείωσαν, τα συνθήματα και τα χρωματιστά σημαιάκια ευκαιρίας ξεφτίσανε. Καιρός για νέες προτάσεις, νέους ανθρώπους, νέες πρωτοποριακές ιδεολογικές συμφωνίες και τολμηρές οριστικές ρήξεις με το παρελθόν. Καιρός να μάθουνε λοιπόν, ότι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ BLACKQUEEN 04/01/2013 21:05:05

   Μεγαλειοτάτη μου αυτά που προτείνετε μάλλον γενικόλογα και θολά μου φαίνονται. Ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί , ούτε κεντρώοι, ούτε φιλελεύθεροι, ούτε σοσιαλιστές. Απλώς νέοι, επαναστατικοί, πρωτοποριακοί, ενωμένοι κλπ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ;;;; Αν δεν το ξεκαθαρίσουμε αυτό - και προφανώς αυτό θα πρέπει να έχει κάποιο πολιτικό πρόσημο- προφανώς δεν πάμε πουθενά!
   Θέλουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Θέλουμε να επανακρατικοποιήσουμε τον ΟΤΕ; Θέλουμε επενδύσεις ή οι επιχειρηματίες γενικώς μας κάθονται στο στομάχι; Μας ενδιαφέρει η "αριστεία" ή μας παραπέφτει "ελιτίστικη"; Είναι η "Βίλλα Αμαλία" κοινωνικός χώρος; Και τα "ναι" και τα όχι" έχουν πολιτικό πρόσημο και προφανώς δεν βάζουμε όλοι το ίδιο.

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ firiki2010 04/01/2013 23:00:13

    Ενωμένοι καλό μου φιρίκι, δεν σημαίνει ομοιόμορφοι και πανομοιότυποι. Σημαίνει ισορροπημένοι, συντονισμένοι, σεβόμενοι απόλυτα τη διαφορετικότητα και την πολυγνωμία. Σημαίνει να καταφέρνουμε να προσπερνάμε τις ασήμαντες διαφορές μας και να αθροίζουμε τις δυνάμεις μας, με στόχο τη βελτίωση και την ευημερία του συνόλου που αποτελούμε.
    '' Θέλουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Θέλουμε επενδύσεις; Είναι η “Βίλλα Αμαλία” κοινωνικός χώρος; Και τα “ναι” και τα όχι” έχουν πολιτικό πρόσημο και προφανώς δεν βάζουμε όλοι το ίδιο.'' Τα περισσότρα από τα παραπάνω ερωτήματα - διλήμματα αγαπητέ μου, απαντώνται πανεύκολα διά της απλής λογικής όπου υπάρχει καλόπιστος διάλογος και όχι στείρα, τεχνητή αντιπαλότητα. Για εκείνα τα σοβαρά και ουσιώδη στα οποία αδυνατούμε να συμφωνήσουμε, προχωράμε σε δημοκρατικότατα δημοψηφίσματα και τα επιλύουμε με τον ιδανικότερο τρόπο. Τα ''ναι'' και τα ''όχι'', έχουνε σίγουρα πολιτικό πρόσημο, όμως δεν τα χωρίζει πάντοτε η άβυσσος, όπως προσπαθούν οι έχοντες μικροκομματικό συμφέρον, να μας πείσουν..... Μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ΄όσα τους συμφέρει να φωταγωγούν, ώστε να μας χωρίζουν.

 6. ΝΠ avatar
  ΝΠ 04/01/2013 19:22:11

  BLACKQUEEN :πολλές φορές -όχι πάντα-εκφράζετε τα συναισθήματα μεγάλου μέρους των ελλήνων για ενότητα και μια νέα πορεία.
  η ένσταση που υπάρχει είναι ότι
  αυτά τα εξέφραζε ο σαμαράς μέχρι τον οκτώβρη του 11.
  Ισως τα ξαναεπιτύχει αν τολμήσει να βαλει φρένο στην ασυδοσία της αγοράς.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ΝΠ 04/01/2013 23:09:13

   .....Μακάρι λοιπόν να ΤΟΛΜΗΣΕΙ, για όλα και όχι μονάχα γι αυτά που αναφέρετε. Εμείς είμαστε εδώ, πάντοτε σταθεροί κι αμετακίνητοι. :-)

 7. βαγόνι avatar
  βαγόνι 04/01/2013 22:01:19

  Προτείνετε τη διαγραφή της λέξης "σοσιαλισμός" απο τα πολιτικώς
  ενεργά αιτούμενα κε Μητραλέξη....νοιώθω βαθειά απελπισία,ως μέλος
  της old fabbian society!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ βαγόνι 04/01/2013 22:29:25

   Ρεφορμιστής;Καλωσήρθατε!

 8. O Bixiou avatar
  O Bixiou 05/01/2013 00:03:11

  Συμφωνω με τα συμπερασματα σας κυριε Μητραλεξη. Διαφωνω ομως με τον ορο "σοσιαλφασισμος" οταν αυτος αναφερεται στην σημερινη ελληνικη πραγματικοτητα. Κατα την γνωμη μου ο καταλληλος ορος ειναι "εθνικοσοσιαλισμος" με την εννοια που του εδιναν οι αδελφοι Στρασσερ.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ O Bixiou 05/01/2013 21:08:21

   Gregor & Otto Strasser,καλών προθέσεων...βοήθησαν το μικροαστικό
   κτήνος να κάνει όσα έκανε...ο Gregor,ειδικά,το πλήρωσε τη "Νύχτα των
   Μεγάλων Μαχαιριών"....δεν υπάρχει,στην πράξη,"εθνικοσοσιαλισμός"..
   ήταν η αναγκαία γέφυρα του γερμανικού κεφαλαίου και της Wermacht
   για να ποδηγετήσουν τον γερμανικό επεκτατισμό....κάναν λάθος.....η
   εξαλλοσύνη των ανερχόμενων στρωμάτων και του ηγέτη τους τους
   έρριξε κατάχαμα.....σήμερα,μοιάζουν να αναλαμβάνουν,ως καθώς πρέπει
   οπαδοί της δημοσιονομικής σταθερότητας...."πάντα Γερμανοί",με πιθανή
   σύμμαχο τη Ρωσσία του Πούτιν....λέτε?
   Υ.Γ Ο "σοσιαλισμός", ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό, επέπρωτο να
   κακοπάθει στα χέρια των σταλινικών και των χιτλερικών...άγνωστο
   άν η ιστορία του δώσει άλλη ευκαιρία για μια πιό ανθρώπινη εκδοχή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.