#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2011 10:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποτυχία χρεώνεται πρώτα στον Γ. ΠαπανδρέουΠοιος είναι ο αντίλογος της κυβέρνησης στις κατηγορίες ότι δεν μπόρεσε να κλείσει το έλλειμμα στο 9,4% όπως είχε δεσμευτεί; Ό,τι κατάφερε να το φτάσει από το 15,4% στο 10,5%, δηλαδή πέντε μονάδες. Ποσοστό εντυπωσιακό αν μη τι άλλο κι αν δεν ξέραμε σε ποια χώρα ζούμε θα λέγαμε ότι πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα.

Όμως, το γεγονός ότι με τόσο σκληρά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2010 δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους δείχνει ότι το Μνημόνιο έχει φτάσει στο τέλος του. Δεν μπορεί δηλαδή να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα παρά μόνο αν οι Ελληνες γίνουν ακόμη πιο φτωχοί απ' ότι είναι σήμερα. Αυτή είναι η πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, εκτός κι αν την προλάβουν οι βουλευτές της οι οποίοι ήδη έχουν εξεγερθεί και ετοιμάζονται για πολύ σκληρή κριτική στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η ουσία είναι ότι τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο καλείται να ανακοινώσει σκληρά μέτρα που θα τα σερβίρει σαν “ορεκτικά” στην τρόικα που θα έλθει μέσα στον Μάιο, αλλά και στους Ολι Ρεν και Τρισέ (δεν θα έλθει μάλλον ο Στρος Καν) που θα επισκεφτούν την Αθήνα.

Αυτό που προκρίνεται είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην πάνε για το φθινόπωρο. Αν και αυτό είναι δύσκολο για δύο κρίσιμους τομείς. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ενιαίο μισθολόγιο. Δε φαίνεται να προλαβαίνουν δηλαδή να το εφαρμόσουν από 1ης Ιουνίου. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τα αυθαίρετα καθώς η Μπιρμπίλη ανθίσταται και μόνο με απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση θα περάσει κάποια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τα λοιπά, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “οριζόντιες” μειώσεις αλλά θα πλήξουν οριζόντια όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Και δεν θα είναι της τάξης των 3 δισ. όπως λένε, αλλά σίγουρα 4 δισ. καθώς η μαύρη τρύπα διευρύνεται.. Αλλωστε, το έλλειμμα πρέπει φέτος να μειωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 ποσοστιαίες μονάδες. Πώς θα γίνει αυτό με την ύφεση πάνω από -3%, τα έσοδα να έχουν βουλιάξει και τους πολίτες να στενάζουν;

Ετσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και την σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% κάποιων αγαθών και υπηρεσιών, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Ακόμη, νέο ψαλίδι στις δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή για παιδεία, υγεία και για άλλα υπουργεία καθώς και την απομάκρυνση κι άλλων χιλιάδων συμβασιούχων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι μέσα στα μέτρα που θα επιβληθούν αν και είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για μια κτηματαγορά που έχει βουλιάξει στην ύφεση.

Ό,τι κι αν κάνουν, ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα η οικονομία. Κι αυτό το χρεώνεται προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου και κατά δεύτερον ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 27/04/2011 10:40:38

  Στο πηγαδι της φουκουσιμα να τους ριξουμε για να εξαερωθουν και οι δυο και να μην υπαρχουν ιχνη τους πλεον σε αυτον τον τοπο.
  Αν και μπορει να εκραγει ο λαμπρος εγκεφαλος και τον δυο και να εχουμε τα χειροτερα, αλλα χαλαλι να χαθει αυτη η δοσιλογικη γεννα.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/04/2011 10:44:18

  Μετά τη σταδιακή μετάλλαξή του σε καθαρά νεοφιλελεύθερο κόμμα, τύπου Δράση και ΔΥΣΗ, το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μία επιλογή, κι αυτή φαίνεται να προκρίνει ο ΓΑΠ. Εκλογές προκειμένου να εκκαθαρίσει σταλινοπρεπώς τα όποια απομεινάρια αντιδρούν στον ολετήρα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που εφαρμόζει. Αυτό εννοούσε άλλωστε ο ΓΑΠ όταν είπε "θα προχωρήσω μόνον με τους προθύμους".

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/04/2011 10:45:16

  Βασικά, πάλι κορόιδο πάνε να μας πιάσουν με το "το πήγαμε απο το 15,4 στο 10,5". Πώς;

  Τα ελλείμματα των μεταφορικών ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν με το γνωστό λογιστικό τρικ στο έλλειμμα της "Γενικής Κυβέρνησης" (μόνοι εμείς από όλη την Ευρώπη βάλαμε τις μεταφορικές ΔΕΚΟ, για να μην ξεφτιλιστεί ο ΓΑΠ με τα δήθεν Greek Statistics που ποτέ δεν υπήρξαν), περνούσαν κάποια στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της κρατικής επιχορήγησης που έπαιρναν για να καλυφθούν. Δεν περνούσαν όμως στην ίδια χρήση, στο ίδιο έτος, επειδή πρώτα καλύπτονταν από τραπεζικό και άλλο δανεισμό και μετά ερχόταν το κράτος και κάλυπτε με επιχορήγηση, σε μεταγενέστερο χρόνο. Είχαν δηλαδή μια χρονική απόκλιση. Αυτό δεν άλλαζε τελικά και πολύ τα νούμερα (τα άλλαζε λίγο, διότι η επιχορήγηση ήταν συνήθως μικρότερη από το έλλειμμα των ΔΕΚΟ αυτών), όμως μετατόπιζε χρονικά την επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό.

  Τι έκαναν λοιπόν οι απατεώνες του ΠΑΣΟΚ; Τα ενέταξαν απευθείας στον προϋπολογισμό και μετατόπισαν έτσι χρονικά ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ την επίδραση της ένταξης αυτής, με αποτέλεσμα να φαίνεται υπερβολικό το έλλειμμα το 2009 και μικρότερο αυτό του 2010. Τίποτε άλλο δεν έγινε, όμως, παρά και πάλι μια χρονική αντιμετάθεση κονδυλίων.

  Ας καθήσουν να το ψάξουν οι της ΝΔ, με συγκεκριμένα στοιχεία που εγώ δεν έχω, προκειμένου να δουν την ακριβή επίδραση αυτού του λογιστικού τρικ.

  Μιλάμε για πολύ μεγάλη απάτη παιδιά. Πολύ μεγάλη απάτη.

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ Επώνυμος 27/04/2011 12:23:42

   .... έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι προσέθεσε στο Χρέος η "επανακατηγοριοποίηση" των δαπανών λόγω ΔΕΚΟ ( +20% του ΑΕΠ το 2010). Πάνω από 40 δις προστέθηκε στο Χρέος ελαφρά τη καρδία!
   Λογιστικά τρικ της eurostat με την ανοχή του ΥΠΟΙΚ, αυτή την συγκυρία, με σκοπό να δώσουν την χώρα στους τοκογλύφους!

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Επώνυμος 27/04/2011 15:19:14

   οι ΠΑΣΟΚΟΙ ειχαν εφευρει και την ΑΣΠΡΗ ΤΡΥΠΑ !!! στα ασφαλιστικα Ταμεια..

   ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Επώνυμος 27/04/2011 15:31:03

   Οσο για την «άσπρη τρύπα»,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! τα πλεονάσματα!!!!!!!!!! δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων!!!!!!!!!!!!!!, αξίζει να θυμίσουμε το ακόλουθο περιστατικό:
   Οταν το 1995 ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και μετέπειτα πρόεδρος της Εμπορικής Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη «άσπρης τρύπας»!!!!!!!!!!!!!!, ο υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Ν. Κυριαζίδης Κυριαζίδης ( ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ??? ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ??? ), είχε αμφισβητήσει την ανακάλυψη της …Αμερικής, λέγοντας μπροστά σε δημοσιογράφους «ας αφήσει τις πονηριές ο Γιαννάκης και ας στρωθούν στη δουλιά αυτός και ο Παπαντωνίου για να μειώσουν τα ελλείμματα». Ηταν όμως η εποχή της «δημιουργικής λογιστικής», την οποία εφάρμοζαν ανεξαιρέτως όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ για να πιάσουν τους στόχους της ΟΝΕ και έτσι έμελλε η «άσπρη τρύπα» να συνοδεύει από τότε τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

   ΠΠ

 4. Παναγος avatar
  Παναγος 27/04/2011 10:47:56

  Κι αυτό το χρεώνεται προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου και κατά δεύτερον ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
  ==
  Ναι! τωρα τους εκανες τα μουτρα κρεας..

  Αν ξερανε ομως οτι θα τιμωρηθουνε θα τα κανανε αυτα??

  Αν ξερανε οτι υπαρχουν και κρεμαλες θα ..αναλαμβαναν να μας σωσουν με το ΔΝΤ??

  Εγω νομιζω οχι..
  Ισως το γαπα λογω του ιδιαιτερα υψηλου IQ να μην ηταν σε θεση να καταλαβει τετοια "συνθετα πραγματα".

 5. ΑΓΡΟ avatar
  ΑΓΡΟ 27/04/2011 11:49:20

  ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/04/2011 11:56:39

  *Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ μεταξύ Μαρτίου '10 και Μαρτίου '11 αυξήθηκαν κατά 16,33% οι άνεργοι (854.462 από 734.509) και μειώθηκαν κατά 19,73% οι προσλήψεις...............

  Ποιος φταιει??? οεο

  ΠΠ

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/04/2011 12:17:04

  ο Θανος Μικρουτσικος δηλωσε για ΓΑΠ, οτι ειναι το καλο παιδι των ΗΠΑ και της ΕΕ..!! οτι ειναι ανοητη η φραση του ΓΑΠ.. περι σωτηριας της Ελλαδος...

  ξερετε ποια ειναι η διαφορα ΑΓΠ και ΓΑΠ?
  ο ΑΓΠ ελεγε εξω οι φονιαδες των λαων και το ΓΑΠ λεει ΜΕΣΑ οι φονιαδες των λαων !!

  ΠΠ

 8. eydoxos avatar
  eydoxos 27/04/2011 12:26:39

  Μην ξεχνιώμαστε:

  Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
  Από το Μάρτιο του 2004 η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα νέο πρότυπο για την ανάπτυξη, την
  ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Η δημοσιονομική προσαρμογή
  βασίστηκε στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη μείωση της σπατάλης και στην
  αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συνοδεύτηκε από ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που
  απελευθέρωσε τον αναπτυξιακό δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα. Δόθηκε έμφαση στη βελτίωση
  του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας, στην
  εξωστρέφεια, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους.
  Εφαρμόστηκε μια υπεύθυνη και αποφασιστική πολιτική μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στη
  μείωση της άμεσης φορολογίας (φυσικών και νομικών προσώπων), στην ενίσχυση των
  κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση, στην εξυγίανση του Κοινοτικού
  Πλαισίου Στήριξης, στην προώθηση των εξαγωγών, στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού
  τομέα για την υλοποίηση έργων υποδομής, στη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και στην
  ψηφιακή στρατηγική.
  Η πολιτική αυτή αποδίδει. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημειώνοντας ρυθμούς υψηλότερους
  αυτών των χωρών της ευρωζώνης, η ανεργία μειώθηκε, η ανταγωνιστικότητα της χώρας
  βελτιώθηκε. Ταυτόχρονα βελτιώθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, η οποία
  βασίζεται πλέον στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές. Η δημοσιονομική προσαρμογή
  που επιτεύχθηκε ήταν σημαντική. Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της
  σπατάλης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στο να μειωθεί το δημοσιονομικό
  έλλειμμα με ταχείς ρυθμούς και από 8% το 2004, να διαμορφωθεί το 2006 και το 2007 κάτω
  από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
  Μετά τις εκλογές του 2007, ξεκινά η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του
  μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Παράλληλα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική
  συνοχή, με στοχευμένα μέτρα για τις ευαίσθητες ομάδες του κοινωνικού συνόλου, με συνέχιση
  της φορολογικής μεταρρύθμισης και με σημαντική ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης.
  Ενισχύουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής
  προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας, που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
  Επιδιώκουμε την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010 και τη σημαντική
  μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας.
  Η προτεραιότητά μας για δημοσιονομική σταθερότητα υλοποιείται με τον προϋπολογισμό του
  2008, ο οποίος στοχεύει:
  • σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος,
  • στη συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση
  της φορολογικής βάσης,
  • στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του κράτους με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου
  Κοινωνικής Συνοχής που θα συμβάλλει στη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που διαβιούν
  κάτω από το όριο της φτώχειας,
  • στη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και
  • στην περιφερειακή σύγκλιση.
  Κυρίες και κύριοι βουλευτές
  Καταθέτω προς συζήτηση προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2008 και προσβλέπω στην
  ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη διαμόρφωση του οριστικού σχεδίου
  προϋπολογισμού.
  Αθήνα, Οκτώβριος 2007
  Γεώργιος Αλογοσκούφης
  Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

 9. Παναγος avatar
  Παναγος 27/04/2011 12:32:07

  ο Θανος Μικρουτσικος
  ==
  ΠΠ
  Καλα το τι λεει αυτο δεν εχει και καμμια σημασια.

  Το τι ειναι το γαπα το ξερουμε ρε φιλε, δεν χρειαζομαστε αυτο το θλιβερο να μας το πει.. Ισως ψαχνει καμμια επιχορηγηση και κανει ..φασαρια.


  ο ΑΓΠ ελεγε εξω οι φονιαδες των λαων και το ΓΑΠ λεει ΜΕΣΑ οι φονιαδες των λαων !!
  ==
  Χα! ο ελληνοπολωνος αντρει μινεικο παπανδρεου μπορει να ηταν ενας βρωμιαρης δημαγωγος αλλα Ελληνικα μιλουσε .
  Ετουτο το γαπα δεν ξερει ΟΥΤΕ Ελληνικα ..
  Του βαζεις δυσκολα τωρα..
  Αλλα εχει τα ΜΜΕξαπατησης που παρουσιαζουν σαν .."επιτυχια" οταν αυτο το θλιβερο γαπ συνανταται με την (γνωστη μας) Χιλαρυ!!
  Επιτυχια αλυκτανε !!

  Κατι χρονια πριν αν πηγαινε προεκλογικα ο Καραμανλης στην Αμερικη θα ισοδυναμουσε με "εσχατη προδοσια"!!
  Φτουυυ!! με τα καθαρματα που εχουμε μπλεξει...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Παναγος 27/04/2011 12:35:53

   χαχαααα σωστα!! εγω του τα εχωνε ο "ευφυης Παγκαλος" !!! και δεν ιδρωσε καθολου!!...
   το αβαφτιστο ειναι πανπονηρο!!.. τι να πω αλλο πια??!!!!!

   ΠΠ

 10. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 27/04/2011 18:03:04

  Για ποιο ελλειμα 10,5%μιλουν πλακα κανουν?Απληρωτοι
  1)ολες οι κρατικες σκηνες
  2)τα νοσοκομεια
  3)οι φαρμακοποιοι
  4)οι γιατροι
  5)οι μικροεργολαβοι Δ.Ε
  6)οι συμβασιουχοι Τ.Ε.Ι
  7)οι συμβασιουχοι-ωρομισθιοι του ΥΠΠΑΙΠ
  8)οι παντος ειδους προμηθευτες του δημοσιου
  9)τα γραφεια μεταφορας μαθητων
  Και προσθεστε εσεις οτι αλλο βαζει ονους σας και θα φτασετε σιγουρα σ ενα νουμερο που ξεπερναι κατα πολυ το παλαιο 15,9%
  Απο παπατζηλικι χορτασαμε αληθειες μονο θελουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.