#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποικιοκρατική πολιτική των Γάλλων, καταστρέφει την ΑφρικήΜε το που εξελέγησαν πρόεδροι, οι Nicolas Sarkozy και  Barack Obama έσπευσαν να επισκεφτούν την Αφρική. Αν και υπήρχαν άλλες σημαντικότερες προτεραιότητες, οι δυο ηγέτες ήθελαν να παρουσιαστούν σαν φίλοι της μαύρης ηπείρου, ποζάροντας όμως ως φιλεύσπλαχνοι αριστοκράτες που πρώτα κάνουν μάθημα, και ύστερα προσφέρουν ένα νόμισμα ευτελούς αξίας στον ζητιάνο του δρόμου.

Ο Obama ήταν πιο ευγενικός στη διάρκεια της περσινής του επίσκεψης στη Γκάνα. Όμως ακόμη και αυτός είχε ξεχάσει τον ψυχροπολεμικό  ρόλο των ΗΠΑ στο να μετατραπούν τόσο πολλά αφρικανικά κράτη σε «αποτυχημένα». Μεταξύ όμως των δυο προέδρων, ο Sarkozy είναι αυτός που αξίζει τη μεγαλύτερη μομφή. Από τη στιγμή που η από-αποικιοποίηση έγινε ιστορικά αναπόφευκτη, το Παρίσι επέδειξε πολιτική μεγαλοφυία: Αποσύρθηκε από την Αφρική χωρίς να χάσει σπιθαμή εδάφους ή επιρροής.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε οφείλεται στον σύμβουλο του στρατηγού de Gaulle,  Jacques Foccart. Πρόκειται για ένα απλό σχέδιο που αφορά στην εγκατάσταση έμπιστων Αφρικανών πολιτικών, μερικοί με γαλλική υπηκοότητα, ως ηγέτες στα 14 νέα κράτη, διατηρώντας έτσι τη γαλλική πρόσβαση αν όχι κυριαρχία στους φυσικούς πόρους των χωρών αυτών. Πρόκειται για ένα σύστημα που καλλιεργεί τη διαφθορά και την αστάθεια, και που δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Αφρικανοί όμως δικτάτορες δεν ανησυχούν. Χάρη στη παρουσία 60.000 στρατιωτών σε αφρικανικό έδαφος, οι Γάλλοι μπορούν να σπεύσουν προς βοήθεια οποιουδήποτε δικτάτορα, όποτε χρειαστεί. Ακόμη και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ήταν και είναι έτοιμες να αναλάβουν την εξόντωση οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου προσπαθήσει να υπονομεύσει τη κυριαρχία των φίλα προσκείμενων δικτατόρων. Ο κατάλογος με τους Αφρικανούς αντιπολιτεύομενους πολιτικούς που χάθηκαν άδοξα, είναι ιδιαίτερα μακρύς.

Στη πραγματικότητα το μεγαλύτερο λάθος του γαλλικού μοντέλου δεν ήταν ότι υπήρξε, αλλά το ότι επιβίωσε του ψυχρού πολέμου. Την εποχή που η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ανακατεύονταν στα αφρικανικά ζητήματα, η όποια εμπλοκή των Γάλλων έμοιαζε σχετικά καλοήθης. Σήμερα όμως θεωρείται αδιανόητο να αναμιγνύεται ο Βρετανός πρωθυπουργός στα εκλογικά της Γκάνας ή της Κένυας. Παρόλα αυτά, ο Sarkozy το κάνει συστηματικά, όπως παρενέβη πέρσι υπέρ της εκλογής του Ali Bongo στη Γκαμπόν, ακολουθώντας τη πολιτική των προκατόχων του de Gaulle  και Chirac.

Αυτή είναι η αλήθεια. Η Γαλλία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί και να καταστρέφει τα αφρικανικά κράτη σαν να μην άλλαξε τίποτα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που υπήρξαν αποικιοκρατικές, η Γαλλία είναι η μόνη που αρνείται να αποσυρθεί. Και όσες πρώην αποικίες των Γάλλων αρνήθηκαν τη νέα ιδιόμορφη μορφή συνεργασίας που τους επιβλήθηκε, όπως είναι το Βιετνάμ, η Μαδαγασκάρη, το Καμερούν και η Αλγερία, πλήρωσαν την ανεξαρτησία τους με εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Δημοκρατία του Νίγηρα από την οποία η Γαλλία αντλεί ουράνιο πληρώνοντας ψίχουλα. Οι συνθήκες εκμετάλλευσης της χώρας είναι άνευ προηγουμένου. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει εξαντληθεί πλήρως, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να έχει γεωργία αν και θεωρείται αγροτική. Παράγοντας το 40% του γαλλικού ουρανίου, ο Νίγηρας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου χώρα στο κόσμο, και συγχρόνως μια από τις πιο φτωχές… Και έτσι τη θέλει το Παρίσι. Οι μυστικές υπηρεσίες των Γάλλων ανέτρεψαν το 1974 τον πρώτο πρόεδρο της χώρας Hamani Diori, μόλις αυτός μίλησε για τις επαχθείς συνθήκες που οι Γάλλοι επιβάλλουν στη χώρα του. Η σημερινή πολιτική αστάθεια, με τρία πραξικοπήματα από το 1996, έχει άμεση σχέση με τη γαλλική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του αφρικανικού αυτού κρατιδίου.

Πολλοί πίστεψαν πως η πολιτική αυτή (Françafrique) αποτελεί πλέον αναχρονισμό, και πως σταδιακά θα μαράζωνε και θα εξαφανίζονταν. Το καθεστώς όμως παραμένει ισχυρό σε χώρες όπως η Γκαμπόν, το Τσαντ, το Κονγκό, και ο Νίγηρας, χωρίς τίποτα να προμηνύει την εξαφάνιση του. Η Γαλλία είναι μαέστρος στο να κινεί τα νήματα έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει τη κυριαρχία της στις χώρες αυτές.

Όλοι οι Γάλλοι ηγέτες καλλιεργούσαν παραδοσιακά ένα προφίλ οικειότητας με τους Αφρικανούς ομολόγους τους. Ο αρχιτέκτονας της πολιτικής αυτής Foccart, επέμενε πως θα πρέπει να διατηρούνται στενές προσωπικές σχέσεις με τους δικτάτορες. Η φιλοσοφία αυτή βασίζεται στην άποψη πως οι Αφρικανοί είναι από τη φύση τους «έξω καρδιά», ή όπως είπε κάποτε ο Chirac: «Μεγάλα παιδιά». Αυτή η άποψη περί ανωριμότητας των Αφρικανών, έδινε την εξουσία στη Γαλλία να δρα και να λειτουργεί αντιδημοκρατικά στην Αφρική, με τέτοιοι τρόπο που στην ίδια τη Γαλλία θα θεωρούνταν απαράδεκτος. Και ενώ η πείνα και η φτώχια συνοδεύουν τον μέσο Αφρικανό, η Γαλλία συνεχίζει να απολαμβάνει την ευμάρεια της.

S.A. (Foreign Policy)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lalakis avatar
  Lalakis 30/06/2010 08:43:27

  πως το λεγαν οι γαλλοι; ισοτητα - αδελφοτητα και άλλα ασημαντα;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Lalakis 30/06/2010 17:22:16

   πρώτο και βασικώτερο: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 2. klausevitz avatar
  klausevitz 30/06/2010 08:50:50

  "L'etat francais doit preserver une part de son mystere"!

  Charles Pasqua - 1987
  Ministre de l'Interieur, a l'epoque.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ klausevitz 30/06/2010 10:37:23

   Πασκουά:

   Απο τους ιδρυτες του SAC και ο άνθρωπος που κατάφερε να κατεβάσει 1.000.000 στον δρόμο να δοαδηλώσουν κατά των καταλήψεων και υπέρ του ΝτεΓκωλ που είχε αποσυρθεί και ετοίμαζε πραξικόπημα τον Μάη του 68. Έχει πει πολλά και έχει αφήσει εποχή ο μεγάλος...

 3. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 30/06/2010 10:37:23

  Βρε βρεεε το Foreign Policy ξαναχτυπά με άλλη μία "αντικειμενική" ανάλυση σε πλουτοπαραγωγικές - τριτοκοσμικές χώρες και πάλι εναντίον των Γάλλων...

  Τυχαίο; Πόσα συμβόλαια έχασαν οι Γάλλοι με τον Σαντάμ την επόμενη ημέρα της εισβολής στο Ιράκ; Κατασκευές και πετρέλαιο, πόνταραν στην εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης-Σαντάμ... Ήρθε όμως ο κος Τσένει και του πήρε και τους σήκωσε. Και τώρα κατασκευάζει μέχρι και τουαλέτες η Χαλιμπαρτον...Στο Ιράν αναμένεται το ίδιο. Γάλλοι και Ρώσοι (εσχάτως και Τούρκοι) έχουν συνάψει τεράστιες συμφωνίες εκμετάλλευσης περιμένοντας την άρση του εμπάργκο...

  Μια "δικαιολογημένη" όμως έπέμβαση Ισραηλινών και Αμερικανών θα τους χαλάσει τα σχέδια.

  Η Αφρική είναι λίγο "ξεχασμένη" και παραγκωνισμένη. Οι Γάλλοι, παραδοσιακά, και πρόσφατα οι Κινέζοι που έχουν κατσικωθέι εκεί δεν αφήνουν εύκολα τις αμερικανικές εταιρίες να αναλάβουν τη δράση που έχουν εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή.


  Είναι και αυτοί οι αιμοδιψείς δικτάτορες εκεί πέρα ρε παιδί μου που, όπως και να το κάνεις, δεν ειναι εύκολο να συνεργαστεί με δαύτους η Αμερική. Γιαυτό και οι Κινέζοι που δεν έχουν τέτοιες αναστολές με ανθρώπινα δικαιώματα αλωνίζουν ήδη. Μήπως ήρθε η ώρα για λίγη "δημοκρατιούλα" στην Αφρική και προετοιμάζουμε το έδαφος μέσα από εκριτα περιοδικά - φερέφωνα των κυρίαρχων think tanks των ΗΠΑ; Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη.

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 10:50:14

  Η δύστυχη Αφρική αποτελεί ίσως το "αποκούμπι" των ιδιοκτητών αυτού του πλανήτη. Ο ανθρώπινος πόνος, η απόγνωση και η δυστυχία είναι απερίγραπτη. Οι θάνατοι αμέτρητοι. Μόνο 5 εκατομμύρια θανάτους είχαμε στον Μεγάλο Αφρικανικό Πόλεμο (1988-2003), τον γνωστό και ως 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Οι ιδιοκτήτες αυτού του πλανήτη διατηρούν τον πληθυσμό της ηπείρου της Αφρικής, εδώ και 30 χρόνια, περίπου στα 700-800 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια ήπειρο με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, υπέδαφος και πλούτο. Τον οποίο νέμονται ασύστολα, απροκάλυπτα και κυνικά (Η Shell για παράδειγμα στη Νιγηρία με τον ιδιωτικό στρατό της, η Nestle με τις πωλήσεις χαλασμένων παιδικών τροφών υπεύθυνη για αναπηρίες και θανάτους, ένας κατάλογος δίχως τέλος). Στηρίζοντας παράφρονες δικτάτορες και παρανοϊκά καθεστώτα. Οι πολιτισμένοι και οι μη-διεφθαρμένοι δυτικοί. Α, ναι, τους εκχριστιανίζουν κιόλας, μη χάσουν.

  Παρακολουθώ εκ του μακρόθεν χρόνια το θέμα.

  Η Αφρική είναι η ντροπή και το όνειδος του δυτικού πολιτισμού.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 30/06/2010 10:51:14

   Περισσότερα για τον Μεγάλο Αφρικανικό Πόλεμο στη βικιπήντια

   http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Congo_War

   Θραξ Αναρμόδιος

 5. parsifal avatar
  parsifal 30/06/2010 10:55:17

  Πολύ καλό κομμάτι. Οι λεγόμενες "services de Foccart", ενας εκπληκτικός μηχανισμός αναλυτών της (πρώην) SDECE, αλεξιπτωτιστών του εκτελεστικού βραχίονα "11eme choc" και ειδικών τμημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν υπόδειγμα για το πώς ενα Κράτος υπερασπίζει, επιβάλει και διατηρεί τα γεωπολιτικά του συμφέροντα ευφυώς, διακριτικά και αποτελεσματικά. Τώρα εάν υπάρχουν "ηθικού" τύπου αντιρρήσεις, αυτό εχει απαντηθεί πρό πολλού : Τα Κράτη δεν εχουν φίλους, εχουν συμφέροντα. Ας εμπνευσθούμε au lieu του να καταγγέλωμε, εμείς με τους φαιδρούς ..."Μεγάλους τραγουδιστές", "Δεσποινίδες Κατεχάκη" και αλλα καραγκιοζιλίκια που τα παραθέσαμε σε γεωπολιτικό παίγνιο με την ΜΙΤ και τους αμερικανούς !

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ parsifal 30/06/2010 12:08:30

   συμφωνω απολυτα πολυ ενδιαφερον αρθρο

 6. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 30/06/2010 15:56:17

  Το άρθρο ξεχνάει να μας πει πως προσπαθούσαν (από τις αρχές τις δεκαετίας 1990) οι ΗΠΑ να ανατρέψουν την Γαλλική κυριαρχία σπέρνοντας ακραία "ισλαμικά" "απελευθερωτικά" κινήματα.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/06/2010 16:29:51

  Εδώ ταιριάζει γάντι κάτι που έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ:
  "Έξω και μέσα στον άνθρωπο υπάρχει το "άλλο" του Κόσμου. Δώστε του όποιο όνομα σας αρέσει: αόρατο ή κακόβουλο Θεό, τυφλή μοίρα, προσταγές της Κόλασης, ή ωμή λύσσα του κτηνώδους αίματός μας. Αυτό το άλλο μας στήνει καρτέρι στα σταυροδρόμια. Μας περιγελά και μας αφανίζει…"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.