#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2009 19:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποδόμηση της πολιτικής ορθότητας

Θεωρούμε ότι αξίζει να διαβαστεί η παρέμβαση που έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά: «Πολιτικό σύστημα και Ταυτότητα».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το δόγμα της «πολιτικής ορθότητας» συνοψίζεται σε κάποιους όρους εμβληματικούς, σε κάποιες έννοιες-κλειδιά, σε κάποια σχήματα που έχουν γίνει ταυτόχρονα κυρίαρχα και παγιδευτικά: Οι όροι που συνοψίζουν τη σύγχρονη - και παραπαίουσα στις μέρες μας -«πολιτική ορθότητα» είναι η παγκοσμιοποίηση, η πολύ-πολιτισμικότητα, ο θρίαμβος του Διαφωτισμού, ο «εκδυτικισμός» ολόκληρου του Κόσμου, πολύ πέραν της Δύσης.


Οι έννοιες που σηματοδοτούνται από τους όρους αυτούς, είναι η κατάργηση των εθνικών κρατών είτε από τα πάνω κι απ' έξω, μέσα δηλαδή από την απελευθέρωση των αγορών και των επικοινωνιών που καταλύουν τα σύνορα. Είτε από τα κάτω κι από τα μέσα: Με τη μαζική εισροή μεταναστών που αλλοιώνουν την εθνική σύνθεση των κοινωνιών και δημιουργούν πολύ-πολιτισμικά σύνολα στη θέση τους. Οπότε οι συλλογικές ταυτότητες ισοπεδώνονται και τη θέση τους παίρνουν ατομο-κεντρικές κοινωνίες, όπου μετράνε ατομικά προτάγματα δικαιωμάτων και οικονομικής αποδοτικότητας, όχι συλλογικά προτάγματα ελευθεριών και φαντασιακής συγκρότησης. 


Το θεωρητικό σχήμα που αναδεικνύεται πίσω από τέτοιους παραπλανητικούς όρους και τέτοιες λανθασμένες έννοιες είναι πώς η εξέλιξη είναι «μονόδρομος». Η παγκοσμιοποίηση περιθωριοποιεί και μεταλλάσσει τις εθνικές κοινωνίες, οι εθνικές εξουσίες υποβαθμίζονται, οι εθνικές ταυτότητες βαθμιαία εξαφανίζονται, τα ατομικά δικαιώματα αποσυνθέτουν τα συλλογικά προτάγματα.


Συνεπώς, γι' αυτούς που  ασπάζονται την πολιτική ορθότητα, «πρόοδος» είναι η επίσπευση αυτής της διαδικασίας, η εθελούσια προσχώρηση όλων των κοινωνιών σε ένα κόσμο χωρίς εθνικά κράτη, χωρίς πατρίδες, χωρίς ιδεολογία, χωρίς επί μέρους συλλογικότητες, χωρίς συλλογικούς αυτό-προσδιορισμούς.


- Είναι ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την «παγκόσμια διακυβέρνηση», αλλά  πραγματώνει την παγκόσμια Αυτοκρατορία.


- Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την αδελφοσύνη των ανθρώπων, αλλά πραγματώνει την υποταγή των λαών.


- Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την απελευθέρωση των συνειδήσεων από «προκαταλήψεις» - εθνικές και θρησκευτικές - αλλά πραγματώνει την ισοπέδωση των πολιτισμών.


- Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την παντοτινή Ειρήνη, αλλά φέρνει την αμφίβολη Ειρήνη της Υποταγής και οδηγεί στη βέβαιη έκρηξη των υποταγμένων και τον «Πόλεμο πάντων κατά Πάντων».


Σύμφωνα με τα δόγματα της «Πολιτικής Ορθότητας», όποιος αντιστέκεται σε αυτή τη μονοδιάστατη έννοια της «προόδου», σε αυτό το μονόδρομο προς την «πρόοδο», σε αυτή τη «μοναδική αλήθεια» για τα πεπρωμένα του ανθρώπου, είναι αθεράπευτα «συντηρητικός», επικίνδυνα «αντιδραστικός».


Και σε αυτή τα δόγματα συνέκλιναν, για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο παλαιοί εκπρόσωποι της Αριστερής «μοναδικής αλήθειας», όσο και νεοπαγείς εκπρόσωποι της «νεοφιλελεύθερης αποκάλυψης».


Κι έγινε μια διπλή «μετάλλαξη»: Παλαιοί αριστεροί μετέτρεψαν το Διεθνισμό της Αριστεράς, που ήταν αλληλεγγύη μεταξύ λαών και τάξεων που πάλευαν για την Απελευθέρωσή τους πέρα από εθνικούς διαχωρισμούς, σε ισοπέδωση της πολιτισμικής ιδιο-προσωπείας όλων των λαών.


Ενώ νεοπαγείς υπέρ-φιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία όλων των κοινωνιών να αξιοποιήσουν τα «συγκριτικά του πλεονεκτήματα» και να αυξήσουν τον πλούτο και την ευημερία τους, σε ελευθερία διακίνησης κερδοσκοπικών κεφαλαίων που διέλυε τον παραγωγικό μηχανισμό κάθε τοπικής οικονομίας.


Οι μεταλλαγμένοι Αριστεροί μετέτρεψαν το διεθνισμό της απελευθέρωσης των λαών σε παγκοσμιοποίηση υποταγής των εθνών. Και οι μεταλλαγμένοι νεοφιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία της επιχειρηματικότητας σε ασυδοσία της κερδοσκοπίας. Κι από τον «Πλούτο των Εθνών» που ύμνησε κάποτε ο Άνταμ Σμίθ, κατέληξαν, χωρίς να το πολύ-καταλάβουν, στη διάλυση των εθνών.


Αυτή η σύγκλιση - και η σύμπλευση - μεταλλαγμένων Αριστερών και μεταλλαγμένων νεοφιλελεύθερων, δημιούργησε ένα τείχος «πολιτικής ορθότητας» πάνω στο οποίο προσέκρουε κάθε απόπειρα κριτικής σκέψης, κάθε πολιτική πέρα από «μονόδρομους» που εξελίσσονταν ταχύτατα σε μείζονα κοινωνικά αδιέξοδα.Όλη η ομιλία εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/04/2009 19:48:38

  Σωστά όσα λέει ο Σαμαράς. Η έννοια της πολιτικής ορθότητας είναι το εφαλτήριο της ισοπέδωσης των πάντων. Φοβάται ο κόσμος να πει τη γνώμη του μη τυχόν και κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Είναι μια μορφή λογοκρισίας και περιορισμού των ελευθεριών του λόγου.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 19:49:51

  Διαβάζει το Ρεσάλτο μου φαίνεται.

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/04/2009 19:50:03

  Τελικά η αποχή επί μακρόν απο Υπουργεία και εξουσία κάνει καλό στους πολιτικούς...το έχει πιάσει το Zeigeist ο Αντώνης...

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/04/2009 19:58:21

  Πάντως σε σχέση με τη Ντόρα είναι κλάσεις ανώτερος. Και για όποιον θυμάται, ήταν θέσει ο Νο1 δελφίνος ήδη από το `90 ως το πιο λαμπρό ταλέντο της ΝΔ. Την πάτησε γιατί συγκρούστηκε με τον Βαμπίρ λόγω πολιτικής στο Μακεδονικό. (Δίκιο είχε τελικά).

 5. donaE avatar
  donaE 07/04/2009 19:58:41

  Σαν αντιμανιφεστο μου ακουγεται.Η σαν νεο μανιφεστο.Παντως ο Αντωνης σκεφτεται τουλαχιστο και αυτο μετραει.Εχει δικιο ο Dubai Expatriate.

 6. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 07/04/2009 20:05:19

  Σαμαρας,Παπανδρεου,Κοτζιας. Αμερικανικο κολέγιο οι πρωτοι δύο. Μωραιτη ο συγγραφεας. Πολιτικοι α γραμμης οι δύο πρώτοι για την αρχουσα ταξη και αναπλ μελος του ΠΓ του ΚΚΕ ο τρίτος. Και τωρα θα τους εχουμε πρωυθπουργό και αντιπολιτευση τον εναν και τον αλλο και τον τρίτο συμβουλο και φίλο των δυο προηγουμένων. Πως ερχονται τα πραγματα νικολάκη. Σε θυμαμαι να ανλύεις στα πηγαδάκια το βιβλίο σου ΠΟΛΩΝΙΑ και ΜΕΙΣ και δεν μας καθόταν καθόλου καλά στο στομάχι το δίκιο σου.

 7. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 07/04/2009 20:14:03

  Ωραία η επίθεση γοητείας του Αντώνη Σαμαρά. Ωρίμασε πολιτικά. Δεν ξέρω αν ποτέ ο σκληρός πυρήνας της παράταξη του συχωρέσει την προδοσία του. Κάνει για πρόεδρος της δημοκρατίας αλλά για πρωθυπουργός μου φαίνεται λίγος. Πολύ μαλθακός σαν τον Στεφανόπουλο.

 8. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 07/04/2009 20:23:37

  Ο Αντώνης είναι αναμφισβήτητα πολιτικό όν. Αρκεί έτσι για παράδειγμα να δούμε τις οξύτατα κριτικές τοποθετήσεις του στην Ευρωβουλή σχετικά με τη μαλ... που δέρνει την Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα, για να καταλάβουμε. Τα κείμενα αυτά παραμένουν άγνωστα σε όλους.
  Ομως βλέπετε ότι η αφροσύνη του Καραμανλή που παρέδωσε την Κυβέρνηση στον Ρουσσόπουλο και το κόμμα στον Λευτεράκη, βραχυκ΄θκλωσε την ομαλή εξέλιξη της ηγετικής ομάδας του κόμματος, με επακόλουθο στο παρά ένα ο Σαμαράς να μπεί σε ένα Υπουργείο για τα πανηγύρια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και δειλά δειλά να δηλώνει παρουσία.
  Όμως είναι πολύ αργά και ο ίδιος διαλέγει υποχρεωτικά την οδό της νομιμοφροσύνης έναντι του Καραμανλή, αντί να βγεί απέναντι και να κριτικάρει. Κινείται δειλά και απόλυτα συμπληρωματικά με την Μπακογιάννη, μόνο που εδώ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά.
  Ο Σαμαράς δεν διαθέτει κανένα αξιόλογο μηχανισμό. Θα λέγαμε μάλιστα ότι δεν το επιδιώκει. Ισως αισθάνεται ότι το παιχνίδι σηκώνει πριμοδοτήσεις και νομιμότητα.
  Μάλλον δεν έχει καταλάβει τη μάχη της αρκούδας που θα γίνει όταν ο μεγάλος αναχωρήσει για να ξεκουραστεί.

 9. donaE avatar
  donaE 07/04/2009 20:28:43

  @ 10 Δεν ειναι και τοσο ντροπαλος,απλως γνωριζει οτι'δεν χρειαζεται να ριχνεις κατω εναν πεσμενο'.

 10. F avatar
  F 07/04/2009 20:29:38

  Ἔχει ὁπωσδήποτε βελτιωθεῖ ἀπὸ τὸ λεξιλόγιο τοῦ "δὲν θὰ κωλώσουμε", ἐπὶ ἐποχῆς "πολιτικῆς ἀνοίξεως".

 11. AnonymOs avatar
  AnonymOs 07/04/2009 20:29:45

  Βρέ, βρέ, σάν τά χιόνια !
  Βρέ καλώς τά παιδιά τά δικά μας απ' τά παλιά !
  Λοιπόν, παιδιά, θυμάμαι πρίν από καμμιά 25-αριά χρόνια, (άνεργος ήμουνα τότε), όταν συνέτρωγα, σέ κάποια χασαποταβέρνα κατά Καλιφόρνια μεριά, τέτ-α-τέτ μέ τήν φίλη μου, τήν Ροζάννα Ρίτζγουέϊ, (Ξέρετε, αυτήν μέ τόν έντονο άνω προγναθισμό),
  πού μούλεγε :
  -Βρέ παιδί μου, μάθε αυτούς τούς ΟΡΟΥΣ, ανακάτευτους μ' αυτές τίς ΕΝΝΟΙΕΣ, φτάξε ένα ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ καί τραγούδα το ώς ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.
  Κι' οταν μέ τό καλό θά βρείς δουλειά, αντάξια τών καταβολών καί τών σπουδών σου, θά σού χρειαστούν.
  Κι' όταν θά έχουν γίνει όλα όπως πρέπει, μετά από καμμιά 25-αριά χρόνια, άμα στριμώχνονται τά πράμματα καμμιά φορά, βάλε τήν κασσέτα απ' τήν ΑΝΑΠΟΔΗ, έχει καλό τραγούδι καί οι κόμ-ιλ-φώ ακροατές σου σέ παρουσιάσεις βιβλίων γιά μασσόνους, θά σέ χειροκροτούν ...χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ.....

 12. theo1611 avatar
  theo1611 07/04/2009 20:30:39

  Υπάρχουν οι επιτελικοί (staff), υπάρχουν και οι line managers.

  O ηγέτης είναι ένα κράμα από πλευράς ιδιοτήτων, αλλά και μία μηχανή που μπορεί να δουλεύει και στα δύο επίπεδα αποτελεσματικά.

  Ίδωμεν

 13. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 07/04/2009 20:37:12

  Pax Amerikana!!! Ομως η ειδηση που ειναι ρε λεβεντη συγγραφεα και μαζευτηκε και τοσος κοσμος στη παρουσιαση? Η προταση ποια ειναι η εναλλακτικη? Τα μελη του "ΙΣΤΑΜΕ" συμμεριζονται και παλευουν για ποια αποψη? Τελικα ποιος κοροιδευει ποιον σε αυτη τη χωρα???

 14. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 07/04/2009 20:39:44

  Ας ακούσουμε τι λέει.
  Είναι η πρώτη φωνή, από πολιτικό, που ξεφεύγει από την μπουρδολογία.
  Κατόπιν θα κρίνουμε και εάν τα πιστεύει.
  Η συγκεκριμένη του τοποθέτηση είναι όαση στην αχανή αοριστολογία και ηλιθιότητα που επικρατεί στον πολιτικό χώρο.
  Ευχαριστηθείτε τουλάχιστον για αυτό.
  Και από αύριο ξαναρχίζουμε τις ιδεολογικές κόντρες.

 15. theo1611 avatar
  theo1611 07/04/2009 20:46:54

  @16 Και θα κρίνουμε αν μπορεί να τα κάνει, συμπληρώνω. Αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος

 16. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 07/04/2009 20:48:22

  @theo1611,
  Ξύνεις πληγές τώρα, αλλά καλά κάνεις.

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/04/2009 20:51:49

  Αυτα που λεει δεν εγιναν ΠΑΝΤΟΥ.Εγιναν σε μερικες χωρες μεταξυ των οποιων και η Ελλάδα.Εγω δε βλεπω να εγινε τιποτα παρομοιο στην Τουρκια.
  Αλλα και σε αλλες χωρες της Ευρωπης που εγιναν (πχ. Ιταλια) υπηρξε αντιδραση και φρεναρισμα.Συνεπως οι ευθυνες εξατομικευονται σε οσους ανεχθηκαν απαραδεκτες καταστασεις ειδικα εδω και πουλαγαν παραμυθια.

 18. theo1611 avatar
  theo1611 07/04/2009 21:29:02

  @18 Θα ήθελα όσοι έχουν να πουν κάτι να φύγουν από τα μαντριά. Επανίδρυση μαντριών!!! Νομίζω ότι το timing τώρα είναι κατάλληλο για τους μελλοντικούς΄ηγέτες!!!

 19. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 07/04/2009 21:53:40

  Οι διαπιστώσεις του κ. υπουργού μπορεί να είναι σωστές, δεν παύουν όμως να είναι ταυτόχρονα κοινότυπες και γενικόλογες. Στην ουσία πρόκειται για συμπτοματολογία και όχι για διάγνωση της αιτίας της ασθένειας. Η μάζα αρέσκεται να τις χαϊδεύουν τα αυτιά και οι πολιτικοί αυτό το γνωρίζουν.
  Τα προβλήματα δεν λύνονται με γενικολογίες και ευχολόγια. Απαιτούν πρόγραμμα, ετοιμότητα, τιμιότητα, διακινδύνευση και καμιά ντουζίνα αρετές ακόμη, που είναι αδύνατο να συνυπάρξουν σε ένα και το αυτό πρόσωπο. Στον ξεφτυσμένο μεγαλοαστικό βερμπαλισμό, θα προσπαθήσουμε να αντιτάξουμε τον συλλογικό επαναστατικό διανοούμενο. Οδηγός μας η διαπίστωση: Έστω και εάν δεν έχεις καμία ελπίδα, αξιοποίησέ τη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  Μας τα πήραν όλα. Το δικαίωμα να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων δεν σκοπεύουμε να το παραχωρήσουμε οικειοθελώς. Τα δυο μέτρα γης που μας αναλογούνε, δεν τα διαπραγματευόμαστε.

 20. Vass avatar
  Vass 07/04/2009 22:00:15

  @Theo1611
  Πώς να γίνει επανίδρυση κι από ποιούς; Τα μαντριά είναι συνυφασμένα με το βαθύ κράτος. Είναι σαν να ζητάς από τον Σουφλιά να κόψει τους δεσμούς του υπουργείου με τον Μπόμπολα. Αλληλοσυντηρούνται και αλληλοεξυπηρετούνται.
  Αλήθεια ο (ρα)Τατούλης πώς και σιωπά με τόση αναμπουμπούλα.

 21. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 22:30:05

  voila tres aplique lampriken

 22. Factorx avatar
  Factorx 07/04/2009 22:36:41

  @αλλενάκι για κάντο ελληνικά αυτό επειδή δεν το καταλαβαίνω

 23. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 22:40:23

  απλίκες και λαμπρικέν ... δεν φταίω εγώ

 24. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 07/04/2009 22:41:05

  Νομίζω ότι έχουμε τόσο διαποτιστεί από το δηλητήριο της απαξίωσης της Πολιτικής, που είμαστε έτοιμοι να καταγγείλουμε οποιονδήποτε λέει, ο,τιδήποτε. Όταν διαφωνούμε, γιατί διαφωνούμε. Κι όταν συμβαίνει να συμφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι λέει... "κοινοτοπίες"!
  Ε λοιπόν, αυτά που ειπώθηκαν προχθές από τον Αντώνη Σαμαρά μόνο κοινοτοπίες δεν ήταν!
  Τα έχετε ξανακούσει από άλλο πολιτικό;
  Τα έχετε ξανακούσει, έστω από άλλο προβεβλημένο πρόσωπο της ελληνικής ελίτ;
  Έχετε ακούσει άλλον, έστω και κατά προσέγγιση, να λέει τέτοια πράγματα, τόσο καθαρά;
  Μπορεί αυτά να λέγονται καφενειακά σε ιδιωτικούς χώρους (και τα fora διαλόγου, όπου οι περισσότεροι παρεμβαίνουν ανώνυμα δεν είναι ακριβώς "δημόσιος χώρος") αλλά δημόσια τέτοια πράγματα δεν λέγονται από επώνυμους.
  Ή μήπως ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες;

  Το πιο ενδιαφέρον με την παρέμγαση Σαμαρά, είναι ότι αποδόμησε ολόκληρο τον Σημιτικό (ψευδο) "εκσυγχρονισμό" με τα... λόγια του Νίκου Κοτζιά, συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου!
  Διότι όλα αυτά που περιέγραψε ως "πολιτική ορθότητα" ο Σαμαράς, στην παρέμβαση του, ήταν τα προτάγματα και η πεμπτουσία του εκσυγχρονισμού που επαγγέλθηκε ο Σημίτης (και αγόγγυστα υπηρέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου επί οκτώ συναπτά χρόνια).
  Συνεπώς τους υπέδειξε ότι κάπως αργά κατάβαλαν ότι όλα αυτά ήταν μια τεράστια φαινάκη. Ένας "μονόδρομος" στην "μοναδική αλήθεια", που ήταν αδιέξοδο προς το απόλυτο ψέμμα. Κι ήταν η πιο αποκαλυπτική διαπίστωση.

  Κι ενώ αυτά τους είπε, ο Τύπος πρόβαλε μόνο την άνευ αντικειμένου "συζήτηση" περί προσέγγισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (που τελικώς δεν έγινε)!
  Όχι γιατί ήθελαν να "θάψουν" το Σαμαρά. Απλώς οι δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν ΔΕΝ κατάλαβαν τίποτε (αντίθετα οι ΠΑΣΟΚοι που παραβρέθηκαν κατάλαβαν πολλά και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να βρούν την ομιλία).

  Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δημόσιος διάλογος πια δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Ξαναγυρίζουμε σε "κρυφά σχολειά"...

 25. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/04/2009 22:54:04

  Εάν έλεγε ακριβώς τά ίδια ο Αλαβάνος(πού παλιότερα τάχε πεί ,αλλά στην συνεχεια τόριξε σέ έναν ανερμάτιστο ΄πολυπολιτισμό)ή κάποιο σημαίνον στέλεχος τού ΠΑΣΟΚ ,θά είχαν προβληθεί εντελώς διαφορετικά απο τον Τύπο..
  Η ΄Ελευθεροτυπία΄φυσικά τάφαγε όλα...
  Αναμένεται επίθεση απο τούς Ιούς εντός τών επομένων ημερών φαίνεται.
  Ο Λόγος τού Σαμαρά έχει ενδιαφέρον και στην ουσία αφορά όλα τά Κράτη τής Περιφέρειας....
  Εξεπλάγην απο τον λόγο του(δέν έχω τον Σαμαρά σέ μεγάλη εκτίμηση) ,αλλά νομίζω πώς και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη μερίδα τού κόσμου του πού δέν νοιώθει ότι κατάγεται απο το Λουξεμβούργο σάν κάτι ΄διεθνιστές΄τής πλήρους Υποταγής.
  Το αυτό ισχύει και σέ σημαντικό τμήμα τής Βάσης τής Αριστεράς.
  Το θέμα είναι πώς όλος αυτός ο κόσμος έχει καπελωθεί απο θλιβερές μειοψηφίες πού ελέγχουν τά Μ.Μ.Ε. και τίς εφημερίδες.

 26. Orestios avatar
  Orestios 07/04/2009 22:59:32

  political correct sucks

 27. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 07/04/2009 23:02:35

  Mα αμα αλλαζουν τα πραγματα φιλε μου,αλλαζει και ο πολιτικος.Ετσι δεν ειναι;
  Αν δεν το κανει,δεν ειναι πολιτικος.
  Και βεβαια συμφωνω κι εγω,οτι φερει ακεραια την ευθυνη που αοιξε τα συνορα και μπουκαρισαν οι Αλβανοι,ετσι,χωρις προγραμμα.
  Γιατι αν ερχοντουσαν με προγραμμα και σε ορισμενο αριθμο και ικανοτητες,που χρειαζομαστε,κανεις δεν θα ειχε αντιρρηση.

 28. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 07/04/2009 23:05:09

  Εχει την παλια "αμαρτια",που τον βασανιζει,γι αυτο δισταζει να του τη βγει.
  Το οτι εριξε τον επιτιμο,και αγριεψε λεφουσια απο ΝΔκρατες τοτε,που χασανε αδοξα την κουταλα.

 29. οκτώ avatar
  οκτώ 07/04/2009 23:10:05

  @2 αλλενάκι
  Σίγουρα αντιγράφει το resalto ο κ. υπουργός. Μόνο που ενώ το resalto στοχοποιεί κυρίως τους παλαιούς Διεθνιστές αριστερούς, εκείνος πρόσθεσε και ολίγη από υπερ-φιλελεύθερη σάλτσα.
  Όμως πέρα από τις θεωρητικές αναζητήσεις, τίποτα για το τρελό πανηγύρι που έχει στηθεί στο ΥΠ.ΠΟ. με το ξεκοκάλισμα των φόρων μας έχει να μας πει ;
  Εκτός και εάν πίσω από τους μυστικούς λογαριασμούς του Ζαχόπουλου κρύβεται ο Λένιν, οπότε πάω πάσο.

 30. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 07/04/2009 23:15:42

  Δεν μπορει να γινει διαλογος.Πολυ σωστα το εβαλες αγαπητε,και νομιζω κι εγω ο ελαχιστος,οτι αυτο ειναι το βασικο προβλημα της Ελλαδος σημερα.
  Και η πολιτικα ορθη αποψη,ειναι η αποψη του Συριζα,που δεν τολμαει κανεις να αντιμετωπισει.
  Και των παραφυαδων αυτου.
  (Ναι ξερω τι θα γραψετε τωρα,αλλα επιτηδες το εβαλα,για να σας κουρδισω).
  Και η ελλειψη του κοινου νου.
  Δυστυχως,οφειλω να ζητησω συγγνωμη,για τα λαθη που εχω κανει σαν καθηγητης σε Σχολεια για 10ετιες,και στο βαθμο που μου αναλογει,οτι καταφερα κι εγω,να αποβλακωσω τον κοσμο,οσο και αν βαυκαλιζομαι,οτι εγω δεν ημουν σαν τους αλλους.
  Εκει το χασαμε το παιχνιδι.Στην Παιδεια.Οχι τοσο στην εκπαιδευση,αλλα στην Παιδεια.
  Ας προσεχαμε.

 31. tiramola avatar
  tiramola 07/04/2009 23:17:46

  Ίσα βάρκα , ίσα νερά η ομιλία του κυρ Αντώνη..
  Έχει δίκιο ο Μποτίλιας...
  Λόγος με ηχηρές λέξεις , φράσεις εντυπωσιασμού και μεγαλοστομία χωρίς ουσία...
  Γιατί εντάξει , η ρεφορμιστική αριστερά μπορεί να καταλάβει το λάθος της και να επιστρέψει στον Στάλιν , αλλά ο ίδιος δεν ανήκει σε μία παράταξη που θέλει λιγότερο κράτος?
  Πως θα αντιμετωπίσει άραγε τους κακούς καπιταλιστες που αυτορρυθμίζονται?
  Αλλά μιά παρουσίαση βιβλίου ήταν...

 32. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 23:18:45

  @31: σωστός σε όλα. Διάβασε και το σχόλιο του Μποτίλια αλλα και ενός ακόμα.

 33. Factorx avatar
  Factorx 07/04/2009 23:20:42

  @αλλενάκ: επειδή προφανώς ορισμένοι εδώ έχουν μείνει στο επίπεδο Βασιλειάδου και Αυλωνίτη (καλοί είναι δεν λέω) προφανώς έχεις καταλάβει πλήρως την εξής διατύπωση του Σαμαρας για να καταλήσεις στο απόφθεγμα που γράφεις:

  "Αναδεικνύει, ακόμα, τα πολλαπλά νοήματα του Διαφωτισμού, που υπήρχαν πάντα. Και τις αντιφάσεις μεταξύ τους, που παροξύνονται σήμερα. Τολμά ακόμα να αναγνωρίσει ότι η Επιστήμη έχει πάψει προ πολλού να κινείται στα όρια της αιτιοκρατίας και του συμβατικού ορθολογισμού, αφού η Φυσική κλείνει ήδη 90 χρόνια μετα-νεωτεριστικών θεωριών. Η κβαντική φυσική δεν είναι αιτιοκρατική, και το θεώρημα της Μη πληρότητας του Κούρτ Γκέντελ έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του γραμμικού ορθολογισμού. Αυτά ελάχιστοι διανοούμενοι των θεωρητικών κλάδων τα έχουν αντιληφθεί σήμερα. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας απ’ αυτούς…"

  Επειδή λοιπόν εγώ δεν την κατάλαβα ακόμα μπορεις να μου εξηγήσεις το απόσπασμα;

 34. Factorx avatar
  Factorx 07/04/2009 23:24:34

  @tiramola υποθέτω οτι έχεις αντιληφθεί οτι ο Σα΄μαρας πρόσφερε στον Παπανδρέου το ιδεολογικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τον εκσυγχρονισμό γι αυτό τα λες αυτά.

  Και κάτι ακόμα για να καταλάβεις πόσο εκτός είσαι: Εγω πληροφορήθηκα για την ομιλία απο κουβέντα χθες το βράδυ στην Βουλή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έψαχναν να την βρούν και ρωτούσαν αν την είχα άνεβάσει για να την διαβάσουν

 35. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 23:25:35

  Ο διακοσμητής δεν είχε κέφια ...
  Είσαι off topic FactorX γιατί σχολίασα την αλλαγή της φωτογραφίας και το κατά τη γνώμη μου κακόγουστο σκηνικό με την βαρύγδουπη προσομοίωση της ναπολεόντειας κουρτίνας και τις απλίκες, χωρίς καν να αναφερθώ και στη συντηρητικότητα που αποπνέει.

  Αποδόμηση δεν είναι ο τίτλος του ποστ; αποδόμηση σε όλα λοιπόν.

 36. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2009 23:26:05

  Καλό το αλλενάκ πάντως, δε με χαλάει.

 37. άσχετος avatar
  άσχετος 07/04/2009 23:27:48

  @οκτώ. Για πες μας τα σημεία του Ρεσάλτο που αντιγράφει ο Σαμαρας. περιμένω, Μπορείς να ρωτήσεις την Ντόρα πρωτα.

 38. tiramola avatar
  tiramola 07/04/2009 23:34:18

  Ρε συ Φάκτορα το ιδεολογικό οπλοστάσιο δεν του το δίνει ο Κοτζιάς που είναι μαζί κάθε μέρα?
  Τον Σαμαρά περίμενε?
  Και επειδή μεγάλη συζήτηση προκαλεί η όμιλία Σαμαρά , όσοι θέλουν κάτι περισσότερο ας διαβάσουν τον Φωτόπουλο...
  Στην "Ε" μόνο , με αλλά λόγια έχει γράψει τα ίδια πράγματα πολλές φορές.

 39. Orestios avatar
  Orestios 07/04/2009 23:36:38

  @ tiramola
  Ο λόγος του GAP όμως σφίζει από νόημα, ε? Ξεχειλίζει και είναι ορμητικός.
  Γι'αυτό και μόνο εσύ τον καταλαβαίνεις.

 40. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/04/2009 23:39:48

  ΔΕν εχει σχεση ο Σαμαρας με το Ρεσαλτο.Αυτοι ισχυριζονται οτι το εθνικο κρατος ειναι ξεπερασμενο και πρεπει τα διαφορα εθνικα να χρησιμοποιηθουν για μια νεα επανασταση.
  Ο Σαμαρας δεν ειναι επαναστατης αλλα λεει για επανοδο του εθνικου κρατους.Το λαθος του ειναι οτι το εθνικο κρατος ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ στις περισσοτερες χωρες του κσομου αλλα μονο σε μερικες οπως στην Ελλάδα υποχωρησε και υπηρξε η σχετικη προπαγανδα.
  Ξαναρωτησα προηγουμενως ΠΟΥ,ΠΟΤΕ και ΠΩΣ καταργηθηκε το εθνικο κρατος της Τουρκιας.
  Εθνικο κρατος δε σημαινει παυση συναλλαγων με το εξωτερικο.Η αληθεια ειναι οτι οι μονοι περιορισμοι στην εξουσια του κρατους ειναι αυτοι που επιβάλλονται απο τις συνθηκες της ΕΕ.Ολοι οι υπολοιποι ειναι ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ διαφορων πολιτικων για να δικαιολογησουν πραγματα που κανουν και θα μπορουσαν να μη κανουν και τα καλυπτουν με αοριστες φρασεις όπως παγκοσμιοποιηση κλπ.

 41. Incorrect avatar
  Incorrect 07/04/2009 23:42:20

  Αυτό που κατάλαβα απο την κόντρα του Φάκτορα με τον Tiramola είναι οτι ο Σαμαρ΄ς κατάλαβε καλύτερα το θέμα του Κοτζιά απο τον ίδιο. Γι αυτό αναστατωθήκαν οι ΠΑΣΟκοι. Γιατί ότως γίνεται μεγάλη κουβέντα για το θέμα στα παρασκήνια. Οι φυλάδες όμως μονο για χειραψίες και κολεγιόπαιδα βρήκαν να γράψουν

 42. ianos avatar
  ianos 07/04/2009 23:49:58

  Δεν περίμενα οτι αυτή η βερμπαλιστική κενολογία θα προκαλούσε τέτοιο θαυμασμό και θα σκορπούσε ριγη συγκίνησης για τον επανακάμψαντα "Μέγα" πολιτικό,Αντωνάκη.Στον "κόσμο που ευαγγελίζεται την παγκόσμια διακυβέρνηση,αλλά πραγματώνει την παγκόσμια αυτοκρατορία κλπ κλπ" τί προτείνει ο αστέρας της πολιτικής."Έθνος,πατρίδα,θρησκεία,ιδεταιρότητα."
  Πραγματικά συγχρονες αντιλήψεις.Τις ίδιες απόψεις είχε κι ο Χριστόδουλος.Μα δεν καταλαβαίνουμε οτι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.Και είναι λογικό στην αρχή που είναι χείμαρος να κυλά άναρχα καινα συμπαρασύρει τα πάντα μέχρι να ηρεμήσει και να χαράξει την νέα πορεία.Πώς θα φαινόταν στους Αθηναίους, στους Σπαρτιατες, κλπ Έλληνες αν έλεγες οτι θα έλθει μια εποχή που δεν θα υπάρχει Αθήνα,Σπάρτη,κλπ.Θα σε περνούσαν για τρελλό.
  Πιστεύετε οτι σε 100 ή 200 χρόνια θα υπάρχει ομιλούμενη ελληνική,ιταλική,κλπ γλώσσες ή κράτη;
  Η τεχνολογία θα έχει μετατρέψει το πλανήτη σε μια γειτονιά με πολίτες που έχουν μια κοινή ιδιότητα.
  Την ανθρώπινη.Με τις ίδιες ανάγκες.Και με τον ίδιο προορισμό.Η πορεία της ανθρωπότητας δεν επηρρεάζεται απο τα συναισθήματα των ανθρώπων.

 43. tiramola avatar
  tiramola 07/04/2009 23:52:53

  Incorrect Incorrect..
  Δεν έχω καμμία κόντρα με τον Φάκτορα.
  Το ιδεολογικό οπλοστάσιο επικοινωνιακού τύπου επειδή το είπε ο Σαμαράς δεν με απασχολεί απλώς...
  ....
  Εννοείς κατάλαβε καλύτερα απο τον συγραφέα?

 44. Underdog avatar
  Underdog 08/04/2009 00:03:14

  Μπράβο Φάκτορα . Καιρός ήταν να βάλεις ένα διαφορετκό κείμενο μήπως ξεραθεί ο στόκος και πέσει...
  Εννοείται τέτοια κείμενα από όλες τις πλευρές μήπως και αποχωρήσουν οι ρέκτες καλαμπουρτζήδες.

 45. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/04/2009 00:04:55

  Το τι θα γινει σε 100 ή 200 χρονια δεν εχει σημασια.
  Πιθανον να ειναι ολη η Ευρωπη ενα κρατος.
  Σημασια εχει η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ καταργηση ή υποβαθμιση ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ κρατων υπερ αλλων.Εαν καταργηθουν ολα μαζι ειναι αλλο θεμα και αν καταργηθουν μερικα υπερ των υπολοιπων αλλο.
  Αν ερχοταν ενας Γερμανος το 1942 και σας ελεγε οτι σε 2 αιωνες θα καταργηθουν τα εθνικα κρατη και αρα δεν τρεχει τιποτα με την κατοχη τι θα λεγατε;
  Δεν βλεπω προς το παρον να καταργουνται τα εθνικα κρατη της Τουρκιας,της Αιγυπτου,του Ισραήλ,του Ιραν,της Ρωσιας,της Ινδιας,της Κινας,της Ιαπωνιας,της Αυστραλιας και πολλα αλλα.

 46. Factorx avatar
  Factorx 08/04/2009 00:11:17

  @Underdog: επειδή έδω έχουμε και μια γκαμήλα (έτσι την λέει στο χωριό του) υποθέτω οτι έπεσε και ο στόκος για τους Αλβανούς, ποιος τους έβαλε, ή δεν τους έβαλε μέσα κλπ κλπ

 47. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/04/2009 00:12:21

  Oμορφα.
  Ο ένας Ρεσάλτο,ο άλλος οτι δεν αναφέρεται στίς ΄σύγχρονες αντιλήψεις΄και θυμίζει Χριστόδουλο..
  Ωραία επιχειρηματολογία .
  Οποιος δηλαδή μιλάει για Εθνος ταυτίζεται με τον Χριστόδουλο....Ενώ η ΄σύγχρονη αντίληψη΄είναι ο Ραγιαδισμός..
  Ε τότε καλά κάνουν και σάς λένε τσιράκια τού κάθε Γκρουέφσκυ...
  Τι διαφορετικό λεει ο Σαμαράς απο τον Γιάννη Καψή ή τον μακαρίτη τον Ανδρέα.Μονον πού ο Σαμαράς είναι στά λόγια.
  Και στην ερώτηση πού κάνει ο Ψυχραιμία έπεσε ξερόβηχας.
  Αλλά φυσικά οι Γερμανοί ,οι Αγγλοι οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί ως Μητροπόλεις μπορούν να μιλάνε γιά Εθνος..
  Τα πληρωμένα τσιράκια ομως το απαγορεύουν στούς ΄ιθαγενείς΄τής Περιφέρειας...

 48. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 08/04/2009 00:14:55

  Δεν βρίσκω κάτι τρομερά πρωτότυπο τουλάχιστον στο απόσπασμα που παρατίθεται εδώ. Αυτά λέγονται εδώ και χρόνια από διαφόρους αλλά πιθανότατα οι πασόκοι βουλευτές δεν πολυδιαβάζουν ή άλλοι είναι εξ αρχής προκατειλημμένοι θετικά υπέρ του νέου σωτήρα του έθνους -δεν χορτάσαμε ρε παιδιά μεσσίες; φτάνει! Το δε δυσνόητο κατά τον factorx απόσπασμα είναι μια έωλη επιχειρηματολογία που ακούγεται εδώ και καμμιά σαρανταριά χρόνια. Όπου ακούς επίκληση κβαντικής φυστικής και θεώρημα πληρότητας από άσχετους με το θέμα, κράτα μικρό καλάθι. Όπως και με την εσκεμμένη σύγχιση αιτιοκρατίας και ορθολογισμού. Επιπλέον, ακριβώς αυτή η επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται από τους μεταμοντέρνους νεοταξίτες εχθρούς των εθνών, εναντίον του Διαφωτισμού. Για τη δε φερεγγυότητα των λεγομένων ας μη λησμονούμε ότι τα είπε απόφοιτος του αυτοκρατορικού Χάρβαρντ με τους ενενηντατόσους πρωθυπουργούς και παρατηρητής της ακατονόμαστης λέσχης.

 49. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/04/2009 00:16:25

  Τα έθνη συγκροτήθηκαν σε πορεία χιλιετιών. Οι διεθνείς τραπεζίτες και οι ρομποτιστές, που έχουν την ονείρωξη ότι θα τα καταργήσουν με τον χυλό της παγκοσμιοποίησης, τη στρατηγική της φτώχειας, τους μαζικούς πολέμους και το πείραγμα του γεννετικού κώδικα ματαιοπονούν. Γιατί κόντρα στο ρεύμα του χείμαρρου πηγαίνει αυτός που σχεδιάζει τον ανθρωποπίθικο του μέλλοντος.
  Όσο αφορά αυτούς που πικραίνονται, επειδή δεν κάθομαι να συζητήσω με τον Σαμαρά, ας λάβουν υπ' όψει τους, ότι ούτε αυτός με χρειάζεται, ούτε εγώ τον χρειάζομαι κάπου. Σήμερα, όποιος επιδιώκει να προβάλει απόψεις, τίποτε ευκολότερο. Μόνο που αυτές πάντοτε θα κρίνονται. Και πάντοτε θα υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες. Κατά συνέπεια, ο καθείς κάνει τη δουλειά του, άλλοι από υπουργικές καρέκλες και άλλοι από το πιλοτήριο της σκούνας των τρελών.

 50. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/04/2009 00:16:26

  Και αυτοί πού αντιλαμβάνονται την Ιστορία σέ επίπεδο 100-200 ετών ή ακόμα χειρότερα όσο διαρκεί η δικιά τους ζωή νομίζουν πώς μετά απο έναν αιώνα θα μιλάνε όλοι πολυπολιτισμικά αλαμπουρνέζικα και δεν θα υπάρχουν Γλώσσες.
  Αμα τούς τυφλώνει ο Λιάκος τέτοια ονειρεύονται..
  Θά καταργηθούν προφανώς οι Γλώσσες μέ Οργουελιανά Διατάγματα τών απογόνων τού Δημητρά και τού Τρίμη.

 51. Underdog avatar
  Underdog 08/04/2009 00:18:40

  Φακτορα η καμηλα πρέπει να είναι βακτριανή , με τις δύο καμπούρες, οπότε μπορεί να μας κουβαλήσει ταυτόχρονα.

 52. Factorx avatar
  Factorx 08/04/2009 00:23:08

  @Underdog χα χα χαααααα

 53. Factorx avatar
  Factorx 08/04/2009 00:34:46

  Μποτίλια στο πέλαγος: Οι απόψεις θεμιτές και οι διαφωνίες ακόμα πιο πολύ. Κι αν δεις την γραμμή πλεύσης του antinews υπάρχουν άρκετές και με τον Κοτζιά και με τον Σαμαρά. Όμως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει παλινόρθωση του πολιτικού λόγου, κόντρα στην κενολογία και κενοδοξία των επικοινωνιολόγων. Κι αυτό υπερασπιζόμαστε εδω.

  Κατά τα άλλα έγραψες πάλι: "πιλοτήριο της σκούνας των τρελών". Περιμένω και σκίτσο να το βάλω στο λογότυπο του ανανεωμένου site

 54. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/04/2009 01:02:11

  @factorx
  Με την αναφορά "πιλοτήριο της σκούνας των τρελών" εννοώ εμένα και κανένα άλλο. Διεκδικώ το προνόμιο στην τρέλα. Κατά πόσο το πράττω επάξια, θα το δείξει το μέλλον.

  Την προβληματική αυτής της ανάρτησης κατανοώ πλήρως. Φυσικά πρόκειται για ένα θέμα άξιο προβολής και είναι πρώτης τάξεως για ανάρτηση. Τα όσα διάβασε ο Σαμαράς σπάνε τα καθιερωμένα και δημιουργούν αίσθηση. Άρα αξίζει να προβληθούν. Και οπωσδήποτε χρειάζεται παλινόρθωση του πολιτικού λόγου και ορθά πράττει που επιμένει το ANTINEWS.

  Στην ανάρτηση εγώ δεν έκανα την παραμικρή κριτική. Η αντίρησή μου εστιάζεται στη διαπίστωση, ότι άλλο ο πολιτικός λόγος και άλλο τα "πολιτικά" λόγια. Αυτό είναι βέβαια θέμα εκτίμησης, γιατί στον Σαμαρά, όποιος επιθυμεί, μπορεί να αποδώσει, ότι αυτά που διάβασε ταυτόχρονα τα εννοούσε.
  Όσο αφορά τα σκίτσα είμαι αποφασιστικά στη διάθεση της σελίδας. Γιατί ενώ είμαι συνειδητά υπέρ της τρέλας, δεν διεκδικώ κανένα copyright.

 55. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 08/04/2009 01:14:22

  Συγνώμη γιατί νομίζω ότι μιλάμε σε ένα περιβάλλον αχταρμά?
  Τι δουλειά έχει η παγκοσμιοποίηση (κατάργηση των κρατών / συνόρων) με τα έθνη και τις πατρίδες?
  Η οργανωτική συνένωση ομάδων και συμφερόντων που εμφανίζονται με τη μορφή του κράτους, έχει σχέση με το Έθνος και την πατρίδα όσο εγώ με ...αστροναύτη.
  Ομάδες και ομαδούλες που αναμασούν σαν κατσίκες τις ιδέες της παγκοσμιοποίησης ξεχνούν ότι αυτή έχει επιτελεστεί από την στιγμή που ανακαλύφθηκε ο ...τηλέγραφος και εξανεμίστηκαν τα χρονικά όρια των επικοινωνιών.Απλά οι παλιές Αμφικτιονίες, Συμμαχίες και Αυτοκρατορίες μετεξελίχθηκαν σε Οικονομικούς οργανισμούς
  Ομάδες και ομαδούλες που αναμασούν την καραμέλα της αδελφοποίησης ξεχνούν την έννοια του έθνους και κατηγορούν το κράτος.
  Ο...Τρωικός πόλεμος, οι Σταυροφορίες, ο Αλλάχ εναντίον Ινδουιστών, κλπ συγκρούσεις εθνών ήταν όχι κρατών. (πχ η κομμούνα του Παρισιού δεν ήταν μόνο κοινωνική αλλά και εθνική, είχε να αντιμετωπίσει και τους ...Πρώσσους)
  Πάντα το έθνος έχει απέναντι άλλο έθνος, είτε λόγω επιβίωσης, ζωτικού χώρου, μη ύπαρξης Πατρίδας ή απλά βλακείας.
  Το να συζητάμε πως θα ξεπεράσουμε τις γραμμούλες του χάρτη (είτε μέσο της οικονομία είτε μέσο της αδελφοποίησης) είναι ισοπεδωτική...ανοησία.
  Ερχονται λοιπόν πολιτικοί και διαφοροποιούνται αναμασώντας οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές καραμέλες και εμείς πρέπει να χειροκροτούμε σε ένα Κράτος που δεν είναι Πατρίδα.
  Να μας μιλήσει ο κ Σαμαράς για το έχει να προτείνει για:

  -ασφαλιστικό (να είναι ανταποδοτικό ή να βγαίνουν κάποιοι και κάποιες στα 50)
  -εκπαίδευση (να έχουμε διατήρηση των ...κεκτημένων)
  -οικονομία (να κλείνει όποιος κάνει εισφοροδιαφυγή ή φοροδιαφεύγει)
  -περιβάλλον (να το προστατεύσουμε ή να κοιτάμε τους τίτλους ιδιοκτησίας)
  -εκκλησία (είναι εκφραστής πίστης ή επιχειρηματίας)
  -πολιτισμός (θα επιχορηγούμε επώνυμους ή θα διαχειριστούμε παρακαταθήκη αιώνων)
  κλπ

  αλλά όλα αυτά στοιχίζουν....πολιτικά

  Οπότε ας αναλώσουμε το μυαλό (που αναμφίβολα διαθέτει) όχι στη καθημερινότητα των μη προνομιούχων των "ανώνυμων" αλλά σε συζητήσεις ...νεφελωμάτων

  ΥΓ

  Για να συζητάς για το Κράτος που πάει τι Οραμα έχεις πρέπει να έχεις Κράτος (δομές που λειτουργούν και ελέγχονται) διαφορετικά ας κάτσει και αυτός στο πιλοτήριο της σκούνας των τρελών...χωρίς κουπιά χάρτη και Ιθάκη ένας ακόμα διαχειριστής της μιζέριας θα είναι.
  γιατί αυτή η χώρα πλέον εδώ και πολλά χρόνια δεκαετίες δεν έχει ΗΓΕΤΕΣ απλά ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ που κυνηγούν τις καρέκλες...

 56. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/04/2009 01:16:27

  Η τρέλλα αποτελεί πνευμετικό χάρισμα και "ιερή μανία". Η αγκαλιά του Βάκχου, που προσευχόμαστε, είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να δέχεται και όσους έχουνε στραβώσει, όταν αθτός φτιάχνεται και αναδύεται στα δάση στεφανωμένος με την άμπελο.
  Γιατί στην ουσία όλοι μας κουβαλάμε την τρέλα μας. Μόνο που η Μεσόγειος βγάζει ωραίους τρελούς.

 57. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 08/04/2009 01:28:46

  Το πρόβλημα δεν είναι οι τρελοί αλλά οι πολιτικοί....
  Σε μια χώρα που πχ:

  -Ο κάθε εισαγγελέας κάθεται και ακούει κάθε Μανούσο να ζητά να καταθέσει μετά από τις ...εκλογές
  -Ο κάθε Πάγκαλος διακρίνει τους κλέφτες σε καλούς και κακούς ανάλογα με το χρώμα
  -Ο κάθε ...αριστερός αν ζητάς την εφαρμογή των νόμων σε αποκαλεί ...χουντικό
  -Ο ...κάθε μπουμπούκος είναι μέτρο επιτυχίας

  Εμείς αναζητούμε τρέλα σε μια Θαλασσινή χώρα με πρωταγωνιστές τον Αγούδημο και τον Μανούσο.
  Μήπως απλά τα έχουμε κάνει ...λιμνοθάλασσα?

 58. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/04/2009 01:41:27

  @Ιθαγενής
  Οι τρελοί είναι δυο ειδών: Χωρίζονται σε αυτούς που αποδέχονται και καλωσορίζουν την τρέλα τους και σε αυτούς που παραμένουν μια ζωή νευρωτικοί. Η εξουσία είναι η χειρότερη μορφή νεύρωσης, που υπάρχει. Ξεκινάει από τη στοιχειώδη ψύχωση, να θέλουμε σώνει και καλά να έχουμε δίκιο. Άρα να είμαστε πιο πονηροί από τους άλλους. Γιατί μας είπανε ότι η κόλαση είναι για τους αμαρτωλούς και όχι για τους πωρωμένους.

 59. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/04/2009 01:54:44

  Ό,τι είπε ο Σαμαράς δεν εντελώς πρωτότυπο, αν και η μεστότητα της ανάλυσης είναι αξιοσημείωτη.

  Αυτό που είναι πρωτότυπο είναι
  - η εκφορά αυτού του λόγου στο συγκεκριμένο περιβάλλον, όπου αδειάζει τους δήθεν μελλοντικούς σωτήρες του ελληνικού λαού, από αριστεροπατριωτική θέση-αυτός ένας δεξιός, σε σύγκριση με την φιλο-αμερικανική προσέγγιση του ΓΑΠ
  - η εισαγωγή αντι-παγκοσμιοποιητικού λόγου στην κεντρική πολιτική σκηνή από υπουργό της Κυβέρνησης, δεν τα λέει πια μόνο ο Καραμπελιάς, ο Θύμιος από το Ρεσάλτο και μερικοί άλλοι.

  Το εκπληκτικό του όλου γεγονότος είναι ότι ο Σαμαράς, λόγω και έργω, αποτελεί την πιο ριζοσπαστική φωνή μέσα σε ένα event "προοδευτικών"!

  Ξεφωνίζει την Αυτοκρατορία, στην οποία ομνύει ο ΓΑΠ και από την οποία επέστρεψε μετά από μεταπτυχιακές σπουδές ο συγγραφέας, πάλαι ποτέ προαλειφόμενος για Γραμματέας -ή έστω θεωρητικός- του ΚΚΕ.

  Και πάνω απ’ όλα, η εισαγωγή αυτής της πολιτικής συλλογιστικής στο δημόσιο λόγο δίνει πάλι στήριγμα στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που βάλλονται μια 15ετία, σαν ρατσιστές, κανίβαλοι κ.α.δ. από το σημιτικό κουμάσι.

 60. isnogood avatar
  isnogood 08/04/2009 02:07:03

  @
  Ιθαγενή επέτρεψέ μου να σε διορθώσω σε κάτι που έγραψες: ο Τρωικός πόλεμος δεν ήταν πόλεμος μεταξύ χωριστών εθνών, αλλά ΕΜΦΥΛΙΟΣ πόλεμος μεταξύ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  Τώρα όσον αφορά την ομιλία του Προέδρου, εμένα δεν με ξάφνιασε καθόλου: αυτά τα έλεγε απο πάντα!
  Όπως και πολλά ακόμη.
  Τώρα αν τα ΜΜΕ παρουσίαζαν ...άλλα, δεν φταίει ο Αντώνης.
  Όπως για παράδειγμα για τις προτάσεις του για την διακυβέρνηση τη Ελλάδας.
  Υπάρχουν απο την 30η Ιουνίου του 1993...

  Ε Ρ Χ Ε Τ Α Ι!!

  (Σαν τον Καραμανλή απο το Παρίσι...το 74)

 61. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 08/04/2009 02:14:28

  Οι τρελοί κατά τη γνώμη μου είναι οι τύρβες που δημιουργούνται στα χαοτικά ποτάμια από τους βράχους που ξεπηδούν την άνοιξη που το ποτάμι σιγά σιγά εξατμίζει μέρος του όγκου του .

  Αλλά αυτό που έχει σημασία και που δεν έχει καταλάβει κανένας από τους συνομιλητές είναι ότι μέσα σε ένα χαοτικό σύστημα οι αλληλεπιδράσεις των παραγόντων που το αποτελούν δεν αρκεί να είναι απλά αλληλεπιδράσεις για να δημιουργηθεί το "νέο" αλλά όλοι οι παράγοντες να είναι συντονισμένοι στο ίδιο ποτάμι την ίδια στιγμή και να είναι κουρδισμένοι στον ίδιο τονισμό...

  (όποιος κατάλαβε κατάλαβε)

 62. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 08/04/2009 03:06:13

  "Η κβαντική φυσική δεν είναι αιτιοκρατική, και το θεώρημα της Μη πληρότητας του Κούρτ Γκέντελ έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του γραμμικού ορθολογισμού."

  Αυτά είναι χοντράδες. Τα θεωρήματα του Goedel δεν έχουν καμιά σχέση με "γραμμικό" ή "μη-γραμμικό" "ορθολογισμό"(!), ή με γραμμική, ή μη γραμμική άλγεβρα Είναι θεωρήματα μαθηματικής λογικής και η τελευταία μάλλον είναι απούσα από την ομιλία. Πράγματι ο ομιλητής έχει καταφέρει να αποδεσμευτεί από κάθε είδους λογικής και ειρμού και είναι άξιο απορίας πώς από αυτό το παραλήρημα του κβαντικού κονφουζιονιστικού πατριωτισμού γλίτωσε η γάτα του Schroedinger.

 63. π avatar
  π 08/04/2009 07:18:27

  ΚΑΛΑ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΡΑΞΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ FACTORA...??META ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ.ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ...???

 64. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 08/04/2009 07:36:18

  Προτείνω να χωριστούμε σε δύο ομάδες: Αυτή στην οποία θα συμμετέχουν όσοι θέλουν να συζητούν σοβαρά. Ξέρετε υπάρχουν ακόμα... "ανωμαλοι" που έχουν ανάγκη μια σοβαρή συζήτηση. Με διαφωνίες, αλλά συζήτηση.
  Κι αυτήν στην οποία θα συμματέχουν όσοι γουστάρουν αμοιβαίο μπουγέλωμα. Διότι ο αυνανισμός υπήρξε ανέκαθεν δημοφιλές σπόρ και δεν κόβεται εύκολα...

  Για όσους ανήκουν στην πρώτη ομάδα (αυτούς που έχουν ανάγκη τη συζήτηση) θυμίζω ότι το θεώρημα της ΜΗ πληρότητας του Γκέντελ, αποδεικνύει ότι υπάρχουν (στο μαθηματικό πεδίο) αλήθειες που δεν μπορούν να αποδειχθούν. Δηλαδή αποδεικνύει ότι κάθε αλήθεια ΔΕΝ είναι αποδείξιμη! Δηλαδή καταρρίπτει οριστικά το νεο-θετικισμό, που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο: ότι μόνο ό,τι μπορεί να αποδειχθεί "υπάρχει"...
  Αυτλο ήταν το δεύτερο πλήγμα σε βάρος του νεοθετικισμού. Το πρώτο ήταν η κβαντική φυσική, ακριβώς γιατί δεν ήταν αιτιοκρατική.
  Ο Κοτζιάς μέσα στο βιβλίο του, κάπου επισημαίνει ότι οι "προφήτες" της σύγχρονης πολιτικής ορθότητας μιλούν συνέχεια για επιστροφή στο Διαφωτισμό, δηλαδή για πλήρη παράδοση στήν αιτιοκρατία και τον συμβατικό ορθολογισμό, δηλαδή στο νεοθετικισμό. Ο ίδιος ο Κοτζιάς, επισημαίνει οτι η Επιστήμη κινείται ήδη στις μετα-νεωτεριστικές θεωρίες, δηλαδή η απόρριψη του νεοθετικισμού έχει ήδη επιτευχθεί στο χώρο των Φυσικών επιστημών.
  Και ο Σαμαράς στέκεται σε αυτό το απόσπασμα απο το βιβλίο του Κοτζιά για να παρατηρήσει, ότι όσοι επικαλούνται (εν ονόματι του Διαφωτισμού) την επιστροφή στο νεοθετικισμό δεν κάνουν άλμα στο μέλλον, παραμένουν κολλημένοι στο παρελθόν.

  Υπ' όψιν ότι όλες οι προσπάθειες αποδόημσης του Έθνους, της Θρησκευτικής συνείδησης και κάθε "φαντασιακής συγκρότησης" της κοινωνίας στηρίζονται στον νεοθετικισμό. Υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι "παρωχημένα" επειδή δεν μπορούν να αποδειχθούν.
  Η επίκληση του θεωρήματος της ΜΗ πληρότητας και της κβαντικής φυσικής είναι στάνταρ επιχείρημα όσων αρνούνται το νεοθετικισμό και απορρίπτουν αυτή την προσπάθεια αποδόμησης κάθε συλλογικής ταυτότητας και κάθε ιδεολογικής πίστης. Φαντάζομαι ότι αυτό ήθελε να πεί ο Σαμαράς. Και για όποιον έχει διαβάσει το βιβλίο του Κοτζιά, το επιχείρημα του Σαμαρά είναι μια εύστοχη επισήμανση.

  Τώρα για τη δεύτερη κατηγορία (όσους γουστάρουν μπουγέλωμα κάθε τόσο) έχω να παρατηρήσω ότι ο Σαμαράς ΔΕΝ έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Διότι απλούστατα ο υπουργός Εξωτερικών (που ήταν τότε) δεν έχει καμία δυνατότητα να "ανοίξει" τα σύνορα. Αυτό είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και του υπουργου Αμύνας. Δεύερον διότι ως το 1991 δεν υπήρχε κλείσιμο ττων συνόρων από την Ελληνική πλευρά, υπήρχε σφράγισμα συνόρων απο την πλευρά της Αλβανίας. Τρίτον, διότι όταν κατέρρευσαν τα καθεστώτα του αλήστου μνήμης "υπαρκτού" έπαψε η φύλαξη συνόρων των στρατοπεδικών κοινωνιών, και έφυγαν μιλιούνια πρός όλες τις κατευθύνσεις. Γέμισε η Δυτική Γερμανία Τσέχους και Πολωνούς, γέμισε η Ιταλία Αλβανούς και η Αυστρία Ούγγρους. Δεν τους "έφερε" όλους αυτούς ο Σαμαράς, βέβαια. Έτσι δεν είναι; Και τέλος, διότι τα μεγάλα πλήθη Αλβανών στην Ελλάδα ήλθαν μετά το 1994, όταν ούτε ο Σαμαράς ήταν στο ΥΠΕΞ ούτε η ΝΔ στην Κυβέρνηση. Κι όλοι αυτοί που δεν έκαναν τίποτε ούτε για να σταματήσουν ούτε για αν ελέγξουν το ρεύμα λαθρομετανάστευσης που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, έβριζαν το Σαμαρά επί των ημερών του οποίου ήλθαν μερικές χιλιάδες Βορειοηπειρώτες.
  Άντε να χαθείτε. Αυνανισμένα!

  Μπορείτε να έχετε ότι γνώμη θέλετε για το Σαμαρά. ΑΛλά μη μας... συνουσιάζετε τη συζήτηση με τις ανοησίες σας κάθε φορά...

  Τρίτον υπάρχει και τρίτη κατηγορία: Οι οπαδοί του ολοκληρωτισμού. Που νομίζούν ότι γνωρίζουν πώς θα είναι ο κόσμος μετά από 200 χρόνια, και θέλουν να μας επιβάλλουν τις ιδεοληψίες του από σήμερα. Την τύφλα τους δεν ξέρουν. Μετά από αιώνες παγκοσμιοποίησης και Pax Romana,η Ευρώπη κατρακύλισε σε αιώνες Μεσαίωνα. Μετά από αιώνες θρησκευτικής ανοχής, ανάμιξης θρησκειών και "πανθρησκείας", η Ευρώπη κατρακύλισε στο αντίθετο ακριβώς: σε αιώνες θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Η γραμμική προβολή του χθές στο αύριο είναι ανοησία. Όλοι αυτοί που νομίζουν οτι ξέρουν που πάνε τα πράγματα, είναι οι ίδιοι που μέχρι πρίν 20 χρόνια θεωρούσαν αναπόφευκτο το μελλοντικό "θρίαμβο του Σοσιαλισμού", κι ήταν έτοιμοι να δικαιολογήσουν το δόγμα Μπρέζνιεφ και μερικές εισβολές τύπου Τσεχοσλοβακίες. Αυτοί δεν είναι απλώς αυνάνες. Είναι και επικίνδυνοι ολοκληρωτιστές.
  Πάντοτε αλλωστε, υπήρχε πολύ στενή σύνδεση ανάμεσα στους οπαδούς των φουτουριστικών θεωριών και Ολοκληρωτισμού. Βρε Ουστ...

 65. koinos_nous avatar
  koinos_nous 08/04/2009 08:09:23

  Για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου τι λέει ο Κοτζιάς σύντροφοι;

 66. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/04/2009 08:10:08

  πιστεύω ότι ο Σαμαράς είναι ο μόνος που υπάρχει από το σημερινό πολιτικό κατεστημένο. Δεν με ανησυχεί που δεν έχει μαγκιά και τσαμπουκά. Σκεπτόμενο άνθρωπο θέλω και όχι κουραδόμαγκα. Τους είδα πια και τους βαρέθηκα τους βαρείς και ασήκωτους κουραδόμαγκες με τα παχειά λόγια.

  Το αν μπορεί να διαχειριστεί ο Σαμαράς ή ο οποιοσδήποτε τα δύσκολα της επόμενης 5ετίας είναι άλλο θέμα. Αλλά σε τελευταία ανάλυση χώρα χαχόλων και Σταλινοεραστών είμαστε, που θέλουμε τον πατερούλη που δεν είχαμε να μας προστατεύει.

  τελικά ΑΝΑΡΧΙΑ είναι το ιδανικό πολίτευμα, αλλά το ξέρω ότι δεν παίζει πρακτικά.

  Όσο για τον αυνανισμό που λές, Θ.Κ., είχα έναν συμφοιτητή που έλεγε, "καλές οι γυναίκες, αλλά σαν μια καλοταβηγμένη μ..." Που ξέρεις; Μπορεί να το προτιμάει ο λαός. Και ξέρεις τι λένε για τους δύο ειδών ψεύτες...

 67. tassos avatar
  tassos 08/04/2009 08:15:19

  Τους Άλβανούς, τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς, τους Βούλγαρους τους Ρώσσους τους έφερε η Ντόρα. Επί των ημερών της έχουν μπει στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια. Τι έκανε για να το αποτρέψει; Τίποτα!!! Γι αυτό κατηγορεί αυτή και ο μπαμπάς της τον Σαμαρά!

 68. RUSSIA avatar
  RUSSIA 08/04/2009 08:23:12

  Φακτορα σταματα να παιζεις τον Σαμαρα και την αυλη του... γνωριζουμε τι γινεται.... δεν ειμαστε τοσο ηλιθιοι... κανεις δεν σωζει την Ελλαδα στο χαλι που εχουμε φτασει! Χρειαζομαστε νεες προσωπικοτητες με ηθος και οραματα! Δεν χτιζετε καινουργιο σπιτι με παλια υλικα! Ελληνες φορολογουμενοι ξυπνηστε και μαυριστε τους!

 69. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 08/04/2009 08:34:12

  @67, eyless in gaza:

  "Αυτά είναι χοντράδες. Τα θεωρήματα του Goedel δεν έχουν καμιά σχέση με “γραμμικό” ή “μη-γραμμικό” “ορθολογισμό”(!), ή με γραμμική, ή μη γραμμική άλγεβρα Είναι θεωρήματα μαθηματικής λογικής και η τελευταία μάλλον είναι απούσα από την ομιλία."

  Πές τα Χρυσόστομε!

 70. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 08/04/2009 09:17:28

  @Θ.Κ.
  "το θεώρημα της ΜΗ πληρότητας του Γκέντελ, αποδεικνύει ότι υπάρχουν (στο μαθηματικό πεδίο) αλήθειες που δεν μπορούν να αποδειχθούν. Δηλαδή αποδεικνύει ότι κάθε αλήθεια ΔΕΝ είναι αποδείξιμη!"

  Τρέμουν τα κόκαλα του Γκέντελ. Αυτό είναι συμπέρασμα του Κοτζιά; Αν είναι του Κοτζιά να μας το πεις μην μπούμε στον κόπο να αγοράσουμε το βιβλίο. Το ίδιο και για το:

  "Το πρώτο ήταν η κβαντική φυσική, ακριβώς γιατί δεν ήταν αιτιοκρατική."

  Α, μπα! σκέτα παραμύθια της Χαλιμάς είναι.

  "Ο Κοτζιάς μέσα στο βιβλίο του, κάπου επισημαίνει ότι οι “προφήτες” της σύγχρονης πολιτικής ορθότητας μιλούν συνέχεια για επιστροφή στο Διαφωτισμό, δηλαδή για πλήρη παράδοση στήν αιτιοκρατία και τον συμβατικό ορθολογισμό, δηλαδή στο νεοθετικισμό."

  Το "δηλαδή" είναι συμπέρασμα του Κοτζιά, αυτός τους αποδίδει νεοθετικισμό.

  "Και ο Σαμαράς στέκεται σε αυτό το απόσπασμα απο το βιβλίο του Κοτζιά για να παρατηρήσει, ότι όσοι επικαλούνται (εν ονόματι του Διαφωτισμού) την επιστροφή στο νεοθετικισμό δεν κάνουν άλμα στο μέλλον, παραμένουν κολλημένοι στο παρελθόν."

  Με τη διαφορά ότι κανένας δεν επικαλείται το νεοθετικισμό, όλοι το μεταμοντερνισμό επικαλούνται όπως και ο Κοτζιάς.

  "Υπ’ όψιν ότι όλες οι προσπάθειες αποδόημσης του Έθνους, της Θρησκευτικής συνείδησης και κάθε “φαντασιακής συγκρότησης” της κοινωνίας στηρίζονται στον νεοθετικισμό."

  Το ακριβώς αντίθετο: όλες οι "αποδομήσεις" είναι μεταμοντέρνες, δηλαδή επικαλούνται αυτά ακριβώς που επικαλείται ο Κοτζιάς.

  "Φαντάζομαι ότι αυτό ήθελε να πεί ο Σαμαράς." Ο Σαμαράς παίρνει τσιτάτα απ' το βιβλίο και κάνει φιλοφρονήσεις στο συγγραφέα. Π.χ. "Αυτά ελάχιστοι διανοούμενοι των θεωρητικών κλάδων τα έχουν αντιληφθεί σήμερα." : γι' αυτό έχουμε πήξει σε ανίδεους θεωρητικούς που μιλάνε για "αλλαγή παραδείγματος";

  Και επιτέλους, η επίκληση του αναλόγου της επιστήμης και της επιστημολογίας για ζητήματα ιστορικοπολιτικά, είτε από τη μία πλευρά από την άλλη, έχει την ίδια αξία με την προτροπή της διαφήμισης του Skip για το τι συνιστούν οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων. Όλοι στέκονται δίπλα στην επιστήμη για να φωτογραφηθούν, για να πάρουν λίγη από την αίγλη της. Φυσικά αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπερδεύουν τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες.

 71. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 08/04/2009 09:34:07

  Δυό πραματάκια μόνο. Θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τον πολιτικό λόγο απ' τους πολιτικούς. Και ο Αντρέας έχει μιλήσει ολόσωστα, αλλά στην πράξη έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Την ίδια πορεία "αποδόμησης" του τόπου συνεχίζει ο γιωργάκης, αλλά ο λόγος του μόνο "ζάλη". Προφανώς έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση, στην αποδόμηση της φόρμας του λόγου, αφού ξεφτιλίστηκε το περιεχόμενο.
  Από τα ολόσωστα που λέει ο αντωνάκης απουσιάζει το βασικό στοιχείο της πολιτικής πολεμικής. Δε γίνεται άλλωστε να πετάς μύδρους με υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς σε παρουσίαση βιβλίου. Απουσιάζει η αναφορά στους "μηδίσαντες", στους πράκτορες των αγγλοαμερικάνων κοινώς. Γιατί τα συμφέροντας που μας έχουν σκλαβώσει έχουν ονομασία-προέλευση και οι "άνθρωποί" τους χαρακτηρίζονται από την ίδια την αγγλοαμερικάνικη πολιτική κουλτούρα ως agents.
  Από την ίδια σκοπιά φερειπείν οι κεντρικοί "πράκτορες" του ελληνικού κράτους απουσιάζουν, καθώς βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοκατάργησης. Δηλαδή ο κααααακομοίρης ο Μπαρτόλομιου και ο Τζερώνυμο με την ηγεσία του παπαδαριού έπρεπε να εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα, όπως πήγε να το κάνει ο Χριστόδουλος κι έφαγε το κεφάλι του...
  Τα ίδια ισχύουν για διαπρεπείς καλλιτέχνες κλπ

 72. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 08/04/2009 10:23:10

  Οταν ακουω τη λεξη Εθνος,ανθρωπινο αιμα μου μυριζει.

 73. isnogood avatar
  isnogood 08/04/2009 10:30:23

  Αγαπητοί συμφορουμιστές

  Ένα είναι το συμπέρασμα της κουβέντας:

  Μπορεί να διαφωνείτε ή συμφωνείτε ή οτιδήποτε άλλο με την ομιλία Σαμαρά, αλλά είναι η μοναδική συζήτηση σε φόρουμ μέσα στο διαδίκτυο, που έχει προκαλέσει ομιλία Έλληνα ή Ελληνίδας ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ εδώ και ....ΧΡΟΝΙΑ!

  Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει...ΟΛΟΥΣ.

  (Και δεν αναφέρομαι στο 18ο συνέδριο του ΚΚΕ...στο οποίο ζήτησαν οι σύντροφοι συγνώμη απο τονΣτάλιν)

 74. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 08/04/2009 10:42:18

  Εμεις ομως,δεν ειμαστε στην ιδια θεση με τους Γερμανοτσεχους και αλλους,αφου με τους Αλβανους,δεν υπηρχε ακομα η αρση του εμπολεμου.
  Ετσι δεν ειναι;
  Πως θα μπαινανε λοιπον,ετσι,με γιουρουσι,και απο μονοι τους, σε μια χωρα με το εμπολεμο σε ισχυ;

 75. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/04/2009 10:58:01

  @ Προβοκατωρ
  Η χρησιμοποιηση αοριστων ορων και περιπου περιγραφων (παγκοσμιοποιηση,καταργηση εθνων) ευνοει μονο οσους θελουν να ψαρευουν σε θολα νερα.
  Στην πραγματικοτητα οπου συμβαινει θεσμοθετημενος περιορισμος των εξουσιων του εθνικου κρατους προς οφελος υπερεθνικων οργανισμων περιγραφεται πληρως και απολυτως ποιες εξουσιες εκχωρουνται και πως ασκουνται και τι απομενει π.χ. με τη συνθηκη του Μααστριχτ εκχωρειται η εξουσια κοπης νομισματος και εχει δεκαδες αρθρα που περιγραφουν ποιες αρμοδιοτητες εχει η Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα και τι μενει στην Τραπεζα της Ελλαδος.Η συνθηκη της Λισσαβωνας περιγραφει ποιες εξουσιες εκχωρουνται στο Ευρωπαικο Συμβουλιο και ποσες ΨΗΦΟΥΣ εχει καθε χωρα εκει που παιρνονται οι αποφασεις.Δεν υπαρχει αοριστολογια εκει που με συμβαση εκχωρουνται εξουσιες.Η αοριστολογια εμφανιζεται εκει όπου ΔΕΝ υπαρχει καμμια συνθηκη και καλλιεργειται απο καποιους απλως μια "ατμοσφαιρα" οτι δεν πρεπει να ειμαστε "εθνικιστες" για να γινουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ πραγματα.Η εισοδος Σομαλων και Αφγανων στην Ελλαδα ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ,τα αρμοδια οργανα του κρατους που δεν την αποτρεπουν παρανομουν και οσοι την υποστηριζουν διευκολυνουν παρανομιες.
  Εαν τολμουν ας φερουν νομο που να γραφει : Η εισοδος και η εγκατασταση στην Ελλάδα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ειναι ελευθερη.Δεν το κανουν ομως και απλως παρανομουν.

 76. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/04/2009 11:02:31

  Η υποθεση των Αλβανων ηταν ειδικη.Κατ αρχην οι σχεσεις ειχαν αποκατασταθει επι Παπουλια απο τη δεκαετια του 80.Το ζητημα ηταν και ζητημα ασφαλειας της ελληνικης μεινοτητας η οποια θα υφιστατο αντιποινα εαν δια των οπλων εμποδιζονταν η εισοδος πεινασμενων -γιατι υπηρχε πραγματικη πεινα το 1991 εκει-και υπηρχαν νεκροι.
  Ενα ζητημα βαλκανικων ισορροπιων δεν μπορει να συγκριθει με Σομαλους ή Σουδανους που δεν εχουν καμμια σχεση.

 77. Helmut avatar
  Helmut 08/04/2009 11:14:13

  Θέλω να σας συγχαρώ για την ευρηματικότητα του τίτλου σας που αν τον κατάλαβα καλά μας ενημερώνει ότι ο Γίγαντας Σαμαράς ΑΠΟΔΟΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ.

  Αν μη τι άλλο διαθέτετε χιούμορ.

 78. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/04/2009 11:44:48

  Ψάχνω αναφορές στον mainstream Τύπο για την ομιλία Σαμαρά, περνώντας από όλες τις εφημερίδες.
  Με ψάξιμο στα sites, όχι google.
  Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, ΝΕΑ, Εθνος, Ελ.Τύπος, ΣΚΑΙ.

  ΟΥΔΕΝ

  Στο Google η διερεύνηση "ομιλία Σαμαρά βιβλίο Κοτζιά Πολιτική Ταυτότητα", αρκούντως αναλυτική, φέρνει 1o το site του Υπ. Πολιτισμού και 5ο το antinews!
  Την παρούσα ανάρτηση δηλαδή.

 79. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 08/04/2009 12:15:35

  Για να επεκτείνουμε λίγο την συζήτηση , κι αφού μιλάμε για πολιτική , θεωρώ ότι πρέπει να αναλυθεί η καθημερινότητα των παραγόντων που αλληλοεπηρεάζονται και πως αυτοί θα έρθουν στην αρμονία που χρειάζεται ούτως ώστε να δημιουργήσουν το κάτι "νέο" που ψάχνουμε .

  Η μαθηματική ανάλυση της θεωρίας της αβεβαιότητας (δηλαδή της θεωρίας του χάους) Vs της θεωρίας του αιτιοκρατισμού στην πολιτική λίγο μετράει όσων αφορά την μεθοδολογία των πολιτικών επιλογών .

  Το να εισάγουμε όμως αυτές τις θεωρίες στην καθημερινότητά μας αναλύοντας διεξοδικά τους παράγοντες που αλληλοεπηρεάζονται ίσως και να φτάσουμε στο σημείο να βρούμε την σωστή "συχνότητα" ή "τονικότητα" που χρειάζεται να έχουν οι παράγοντες ούτως ώστε να συνθέσουν "αρμονικά" και δημιουργικά αποτελέσματα .

  Γιατί τελικά η μεθοδολογία της πολιτικής επιλογής , όποια κι αν είναι αυτή , δεν είναι που έχει την μέγιστη σημασία όσο η αλληλεπίδραση που αυτή φέρνει .

 80. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 08/04/2009 12:17:54

  Προφανώς και δεν αποδόμησε την πολιτική ορθότητα ο Σαμαράς, ούτε και εξέφρασε απόψεις που δεν είχε εκφράσει και στο παρελθόν. Τα ίδια έλεγε πάντοτε για όσους τον παρακολουθούν. Τον κατά Σημίτη και ΓΑΠ εκσυγχρονισμό έθαψε με σχετικά ευγενικό τρόπο. Τώρα μπορεί να έκανε εντύπωση στους βουλευτές του Πασοκ λόγω των όποιων πολιτικών παρακαταθηκών του Ανδρέα υπάρχουν ακόμα σε αυτό το κόμμα που ο Σημίτης και ο γιος του Ανδρέα μετετρέψαν σε μία συμμαχία παλαιοκομματικού χαρακτήρα πολιτικών στελεχών με μοναδικό στόχο την κατάληψη και νομή της εξουσίας. Θα έλεγα μα΄λιστα ότι βρίσκεται εντός της καθαράς συντηρητικής πολιτικής πρότασης όλη η τοποθέτηση του. Ίσως ακριβέστερος θα ήταν ο όρος παλαιοσυντηρητικής. Μέσα στην καταιγίδα της κυριαρχίας των οργανικών διανοούμενων της ντόπιας θολοαριστεράς μάλλον είναι χρήσιμες αυτές οι τοποθετήσεις μπας και ξυπνήσουν οι νάρκισσοι της διανόησης από την αποξένωση τους από το κοινωνικό σύνολο που προνομιακά καταδυναστεύουν χωρίς να ενδιαφέρονται γνήσια για την κατάσταση του.
  Όσον αφορά τον ίδιο το τεράστιο λάθος του ήταν η πολιτική τακτική του απένταντι σε ΝΔ και Πασοκ και το μεγάλο πρόβλημα του η έλλειψη σοβαρών στελεχών κοντά του. Η καθυστέρηση στην επανάκαμψη του στην ΝΔ και στην κυβέρνηση του έχει στερήσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Πολιτικό μηχανισμό επίσης δεν έχει ακόμα αλλά δεν είναι τόσο απαραίτητο να έχει κάποιος σήμερα αφού μάλλον είναι βαρίδι. Ίδωμεν

 81. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 08/04/2009 13:39:01

  Δεν συμφωνώ ότι η παρέμβαση Σαμαρά είναι "νεοσυντηρητική". Άλλωστε ό όρος είναι σχήμα οξύμωρο. Υποτίθεται ότι οι συντηρητικοί είναι εχθροί κάθε αλλαγής κάθε "νέου". Οπότε ο νεοσυντηρητικός είτε είναι "νέος", δηλαδή οπαδός του καινούργιου (οπότε δεν είναι "συντηρητικός") είτε είναι "συντηρητικός" (οπότε δεν είναι "νέος", δηλαδή δεν θέλει το "καινούργιο").
  Εν πάση περιπτώσει ο όρος πράγματι χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να υποδηλώσει μια επαναφορά συντηριτικότερων προτύπων και προταγμάτων με σύγχρονους τρόπους και σε σύγχρονες συνθήκες. Με αυτή την διευκρίνιση ο όρος γίνεται πιο δόκιμος και μπορύμε να συεννοηθούμε καλύτερα...

  Πάντως, ούτε με αυτή την έννοια νομίζω οτι είναι "νεοσυντηρητική" η τοποθέτηση Σάμαρά.
  Αλλά ακόμα κι αν ήταν, που είναι το "κακό";
  'Εχουμε καμία βεβαιότητα ότι οι "συντηρητικοί" έχουν πάντα άδικο και οι "προοδευτικοί" πάντα δίκιο; Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα για το αντίθετο...
  Αλλά ούτε το αντίθετο ισχύει.
  Ούτε οι "συντηρητικοί" έχουν πάντα δίκιο και οι "προοδευτικοί" πάντα άδικο.
  Νομίζω, δε ότι το καλύτερο - και πιο εύστοχο κομμάτι - της παρέμβασης Σαμαρά είναι εκει που μιλάει για "μεταλλαγμένους Αριστερούς" και "μεταλλαγμένους νεοφιλελεύθερους".

  Πάντως, όπως και νάχουν τα πράγματα, όταν εμφανίζεται ένας εκπρόσωπος της Δεξιάς-Νεοδεξιάς- Φιλελεύθερης παράταξης και κάνει σοβαρή ιδεολογική παρέμβαση αυτό δεν είναι κακό. Είναι πολύ καλό. Ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του ή με κάποια απ' αυτά που λέει. Γιατί υποχρεώνει και τους Αριστερούς-Προοδευτικούς να απαντήσουν.
  Τόσα χρόνια που οι Δεξιοί δεν έκαναν ιδεολογική αντιπαράθεση δεν έχαναν μόνον οι ίδιοι. Έχαναν όλοι, γιατί άνευ αντιπάλου εκφυλίστηκαν και απαξιώθηκαν ιδεολογικά και οι Αριστεροί.
  Θέλουμε καλύτερες και περισσότερες ιδεολογικές κόντρες. Γιατί χωρίς τέτοιες κόντρες, απαξιώνεται και η ιδεολογική συζήτηση και η πολιτική διαμάχη και η ίδια η δημοκρατία και η εκπροσώπησή μας, και η Ελευθερία μας.
  Κι αναδεικνύουμε δυσλεκτικές μοντέλες και αχόρταγα golden boys.

  Οι Πετρούλες είναι καλές για το κρεβάτι μας (ή για τις φαντασιώσεις μας).
  Για την πολιτική μας υπόσταση χρειαζόμαστε παρεμβάσεις όπως αυτή το Σαμαρά και κόντρες σαν κι αυτή που έγινε εδώ με αφορμή την παρέμβαση Σαμαρά.
  Κι αν δεν θέλετε να γεμίσει η πολιτική μας ζωή Πετρλούλες, τότε πρέπει να ενθαρρύνουμε παρεμβάσεις που προκαλούν σοβαρές συζητήσεις και δίνουν αφορμή να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος - κάτι που πλέον σπανίζει...

 82. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 08/04/2009 14:27:00

  δεν χαρακτήρισα την τοποθέτηση νεοσυντηρητική αλλά συντηρητική και μάλλον παλαιοσυντηρητική. Για μένα ο συντηρητισμός είναι μια θεμιτή ιδεολογία και μάλιστα πιστεύω ότι λείπει από την Ελλάδα η συστηματική έκφραση αυτού του χώρου. Ως γνωστόν στην Ελλάδα όλοι είναι "προοδευτικοί"...
  Ο συντηρητικός δεν είναι ο προσκολλημένος στο χθες ή αρνείται κάθε αλλαγή και πολεμά την πρόοδο. Αντίθετα, επιδιώκει συστηματικά την θεσμοθέτηση μηχανισμών μεταρρύθμισης ώστε να αποφεύγεται η συλλήβδην απόρριψη των παραδόσεων του παρελθόντος που υπηρέτησαν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του και να καθιστά αχρείαστη την προσφυγή στην επαναστατική και συχνά τυφλή, βία. Η δημιουργία του νέου θα πρέπει να προέρχεται από την όσμωση του με το παλαιό. Φυσικά υπερασπίζεται εκείνες τις αρχές και αξίες που απέδειξαν την χρησιμότητα τους σε βάθος χρόνου ενώ απορρίπτει τον σχετικισμό που οδηγεί στην ηθική απαξίωση του ανθρώπου. Αναζητά το διαχρονικά ορθό και όχι το πρόσκαιρα καινούργιο, ενώ βλέπει με σκεπτικισμό τις αποκαλυπτικές ιδεοληψίες που οδηγούν σε εσχατολογικές ουτοπίες που επιβάλλουν την λογική ότι ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι απαραίτητα μια κόλαση.
  Τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα αυτή αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγραψα το συντηρητικός για τον Σαμαρά με αρνητική διάθεση. Δεν θα χρησιμοποιούσα επίσης ποτέ για κάποιον που συμπαθούσα τον όρο νεοσυντηρητικός μετά την τραγική οκταετία Μπους, μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες στην διεθνή σκηνή που φρόντισε με τα συστηματικά του ψεύδη, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, να δυσφημίσει τον συντηρητισμό ακόμα και από όσα έκανε ελάχιστα ανήκαν στην συντηρητική οικογένεια των ιδεών. Θα μπορούσα ίσως να είχα γράψει δεξιός αλλά και αυτός ο όρος έχει ταυτιστεί από την αριστερόστροφη ελληνική διανόηση με κάθε τι αρνητικό. Προφανώς θέλοντας να μονοπωλήσουν την αλήθεια έχουν φροντίσει επιμελημένα να ταυτίσουν τις έννοιες δεξιός=αντιδραστικός και αριστερός= προοδευτικός. Ας κοιτάξουμε την κοινωνία για να δούμε ποιοι είναι οι φορείς της προόδου στην κοινωνία και ποιοι είναι προσκολλημένοι και βολεμένοι στις στρεβλώσεις αυτού που ονομάζουμε νεοελληνική καθημερινότητα.

 83. αδέξιος δεξιός avatar
  αδέξιος δεξιός 08/04/2009 14:39:55

  Είναι πλέον σαφές οτι η Αγία Οικογένεια των μεγάλων συμφερόντων και των αδίστακτων επικοινωνιολόγων μόνο την καραμέλα των "Αλβανών" και του "1993" μπορεί να πιπιλίζει. Για τους ¨"Αλβανούς" απαντήθηκε προηγουμένως. Συμπληρώνω μόνο οτι ο Σαμαρας δεν απευθύνθηκε στο περίφημο ταξίδι του στους 'Αλβανούς" γενικά, αλλά στους Βορειοπηρώτες. Εχει σημασία η διάκριση.

  Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα:

  1. Εχει ξαναγραφεί εδώ οτι πριν ο Συμπιλίδης παραιτηθεί είχε στενή συνεργασία με πολύ γνωστό τότε στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη που δούλευε για τον Κόκκαλη. ο Φάκτορας τα ξέρει. Γιατί δεν μιλάει;

  2. Όποιος τον ξέρει γιατί δεν ρωτάει τον Συμπιλίδη αν έχει και τώρα σχέσεις με τη Ντόρα και πόσο στενές;

  3. Τα ντορόπουλα που ευδοκιμούν κι εδω μέσα γιατί δεν ρωτούν στη ΝΔ να τους πουν σε ποιόν εκδότη απο τι Σερρες- παιδι του Καραμανλισμού - ο Ρόκκο είχε πει οτι "βαρέθηκε" τον Δρακουμέλ και τις απαιτήσεις του;

  4. Τι ξέρει ο φίλος του Επίτιμου ο Τζομπανάκης για το ντηλ που έκαναν με τον ιαπωνικο ΟΤΕ για να τους ππουλήσουν τον ελληνικό ΟΤΕ με αποτέλεσμα να τα παρει στο κρανίο ο Ρόκκο;

  5. Η Τζαβέλλα που ηταν τότε πρωτοπαλίκαρο του Ρόκκο πόσο κολητή είναι με την Αγία Οικογένεια; Μπαινοβγαίνει ακόμα και σημερα στην Αραβαντινού ή οχι;

  6. Με ποιού το κότερο πήγαινε τότε βόλτες η Ντόρα;

  Για να τελειώνω - και στην διάθεση όλων σας για περισσότερα στοιχεια - προσωπικά το μόνο που επικρινω τον Σαμαρα ειναι οτι έπεσε τότε στην παγίδα Ντόρας - Εβερτ- Κανελλόπουλου - Δημα και τους άφησε το κόμμα. Αν δεν έφευγε θα ηταν αυτός σημερα ο ηγετης της ΝΔ.

 84. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 08/04/2009 14:42:13

  Αρχαιο...
  Η σωστη ρηση,γνωστη απο τα μαθητικα μας χρονια,εδω και μισο αιωνα,λεει.
  "Σαν πετυχει η μαλακια,τυφλα ναχει το ...μαμησι."

 85. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 08/04/2009 14:50:40

  Αδέξιε το συμπέρασμα σου με βρίσκει σύμφωνο. Την παγίδα όμως του την είχε στήσει ο Έβερτ με την δήλωση του περί παραίτησης από βουλευτής που ποτέ δεν έκανε φυσικά ο ίδιος αλλά ο Σαμαράς για να τον προλάβει.

 86. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 08/04/2009 14:51:04

  Ψαχνοντας,βρηκα αυτο εδω για το θεμα,και βλεπω οτι ειχα αδικο για το ποτε ηρθη το εμπολεμον.
  Να τι βρηκα.
  "Ο κ. Παπούλιας ως Υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ το 1987, ήταν εκείνος που υπέγραψε την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία, χωρίς προηγουμένως να κατοχυρωθούν και να αναδειχθούν έμπρακτα τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου ο οποίος αριθμεί πάνω από 550 χιλιάδες Έλληνες και ακόμη περισσότερους αν συμπεριληφθούν σε αυτούς χιλιάδες άλλοι που με βία εξαλβανίσθησαν. Μήπως ο κ. Παπούλιας αναγνωρίζει σήμερα το λάθος του και συνεπώς το λάθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, την οποία βεβαίως εκπροσωπούσε;

  Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το ξύλο που «φάγαμε» από τα πράσινα ΜΑΤ της εποχής εκείνης με το πρωτοπαλίκαρό τους Γκούμα όταν τότε, σαν στελέχη και μέλη του Ε.Ν.Ε.Κ. με πλακάτ πήγαμε έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού να διαμαρτυρηθούμε σιωπηρά για την καταπίεση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα από την υπογραφή άρσης του εμπολέμου με την Αλβανία από τον σημερινό πρόεδρο Δημοκρατίας προσκάλεσε και έφερε στην Αθήνα αλβανικά συγκροτήματα να κάνουν παραστάσεις, και επειδή, παρά το άγριο ξύλο που έπεφτε στα κεφάλια μας από τα πράσινα ΜΑΤ, δεν εννοούσαμε να εγκαταλείψουμε το χώρο έξω από το θέατρο Λυκαβηττού πολλοί από μας (περίπου είκοσι) βρέθηκαν μέσα στις κλούβες και εν συνεχεία στα κρατητήρια της Ασφάλειας (τότε στην Μεσογείων)!

  Βεβαίως, σωστά έπραξε τώρα ο κ. Παπούλιας και έφυγε από την «φίλη» γείτονα Αλβανία, θα προτιμούσα όμως φεύγοντας να κάνει και μία δήλωση που να λέει απλά: Τα μόνα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας είναι η Βόρειος Ήπειρος και οι χιλιάδες λαθρομετανάστες Αλβανοί που παραβίασαν τα σύνορα της Ελλάδος και ζουν παράνομα στην χώρα μας. Αντίστοιχη βέβαια δήλωση έπρεπε να κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή, αυτή όμως έχει εκ προοιμίου υπογράψει τα γραμμάτια απεμπόλησης των εθνικών μας δικαίων στα αφεντικά της Νέας Τάξεως πραγμάτων. Μου άρεσε ας πούμε καλύτερα η γενναία στάση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκη όταν ως πρόεδρος τότε επισκέφθηκε την Αυστραλία και του την είχαν στημένη οι γυφτοσκοπιανοί, ο οποίος απάντησε με σθένος στους προπηλακισμούς και τις ύβρεις των πρακτόρων του Γκλιγκόρωφ λέγοντάς τους μεταξύ άλλων, «είμαι Μακεδόνας και είμαι Έλληνας, και είμαι Έλληνας γιατί είμαι Μακεδόνας»".

 87. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 08/04/2009 15:30:56

  Ωχ! υπάρχει και σενάριο ότι ο Μητσοτάκης έριξε μόνος του την κυβέρνηση γιατί ήλεγχε τον Συμπιλίδη;

  Μου φαίνεται ότι έχουμε το νέο ηγέτη με τον μεστό, τεκμηριωμένο λόγο... Τι λέω, μόνο λόγο; ιδεολογική πλατφόρμα επιπέδου Τρότσκι και άνω. Μόνο μην τον καρατομήσει στη διαδρομή η ... Στάλιν πριν προλάβει να μας διαφωτίσει για το μη γραμμικό ορθολογισμό.

 88. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/04/2009 17:11:18

  @91 Αδέξιε δεξιέ
  Μπράβο. Έτσι είναι.

  Τον Ιούλιο του 1993 κυκλοφόρησε η είδηση ότι Ιάπωνες αναλαμβάνουν τον ΟΤΕ.
  Το Σεπτέμβριο έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  Το μητσοτακέϊκο έρριξε τη ρετσινιά στο Σαμαρά.

  Ο Φακτορας έχει πάρει όρκο σιωπής. Όπως οι μοναχοί. χαχα

  [Οι άσχετοι αναλυτές καφενείου μη σπεύσουν να κράξουν, δεν γνωρίζουν την τύφλα τους]

 89. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/04/2009 17:25:26

  Γεια σας μετά από λίγο καιρό απουσίας.

  Πραγματικά μου είναι δύσκολο να καταλάβω όσους απαξιώνουν την ομιλία Σαμαρά. Όπως μου είναι δύσκολο να καταλάβω όσους (και τον Μποτίλια) μιλούν για κοινοτοπίες. Νομίζω ότι το έθεσαν πολύ σωστά ο Προφήτης και ο Θ.Κ. ότι αυτά που είπε ο Σαμαράς μπορεί να είναι ίσως κοινοτοπίες αν τα έλεγα εγώ ή ο Μποτίλια, αλλά αυτό που τα κάνει να ΜΗΝ είναι κοινοτοπίες είναι ότι τα λέει εν ενεργεία υπουργός.

  Αλήθεια, πότε ακούσαμε για αριστοτελική μέθοδο την τελευταία φορά από πολιτικό; Να μίλησε ίσως κανένας Σαρτζετάκης; Σωστά αυτά που λέει ο άνθρωπος, αλλά αγγίζει λίγο τα όρια του γραφικού. Δύσκολα θα τα βρούμε. Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα η διαφωνία Θ.Κ. και αγανάκτηση, αλλά, όπως επεσήμανε και ο isnogood, τουλάχιστον συζητάμε. Όσοι μιλούν εδώ για κβαντομηχανική, ίσως να μην γνωρίζουν καν τι εννοούμε όταν λέμε ότι καταρρίπτει την αιτιοκρατία: βασική παραδοχή της κβαντομηχανικής είναι ότι ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερα από ένα σημεία ταυτόχρονα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με την αιτιοκρατία - άρα υπάρχει κάτι άλλο. Αυτό είναι που λέμε "καταρρίπτει την αιτιοκρατία". Φαίνεται τρελό, αλλά επαληθεύεται συνέχεια. Παρόμοιες επισημάνσεις έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα και σε σχέση με τη λειτουργία των κυττάρων ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Η αναφορά στο νεοθετικισμό δεν γίνεται συνειδητά, αλλά χωρίς να γνωρίζουν όσοι αναφέρονται εκεί τι είναι ο νεοθετικισμός και ότι οι απόψεις τους είναι νεοθετικιστικές. Ο αγανάκτηση τα λέει μεταμοντέρνα. Ε, δεν έχει σημασία πώς το λέει ο καθένας. Μια πρόχειρη έρευνα σε ορισμούς στο Ίντερνετ μας λέει: Livepedia για το νεοθετικισμό: "φιλοσοφική κίνηση που εμφανίστηκε τον 20ο αιώνα και αποτελεί τη σύγχρονη έκφραση του θετικισμού· θεωρεί ότι η γνώση της πραγματικότητας δίνεται μόνο μέσα από την καθημερινή επιστημονική σκέψη και αφαιρεί από τη φιλοσοφία το αντικείμενό της, αφήνοντας σ` αυτήν πεδίο δράσης μόνο στην ανάλυση της γλώσσας." Το U-topia μας λέει ότι: "ο νεοθετικισμός παρουσιάστηκε στην κονίστρα των ιδεών σαν αντίπαλος του «ιδεαλισμού», της «μεταφυσικής»". Wikipedia για το μεταμοντερνισμό, με παραπομπή σε Μπαμπινιώτη: "αυτός που σχετίζεται με το σύγχρονο ρεύμα της τέχνης (αρχικώς της αρχιτεκτονικής) που αντιδρά στις φόρμες του μοντερνισμού και χρησιμοποιεί ποικιλία παραδοσιακών στοιχείων σε πρωτότυπες συνθέσεις», καθώς επίσης αυτός που «ακολουθεί αδιάκοπα τις εκάστοτε τάσεις χωρίς αρχές και σταθερά σημεία αναφοράς» και επίσης «(κατ' επέκταση στις κοινωνικές επιστήμες) ο ακραίος σχετικισμός στις αξίες και στην επιστημονική μέθοδο και η απόρριψη της αντικειμενικότητας»."

  Όλοι αυτοί λοιπόν που εγώ εδώ μέσα τους αποκαλώ "δικατορία των τεχνοκρατών" ο Σαμαράς τους ονομάτισε με τον σωστό φιλοσοφικό όρο, "νεοθετικισμός". Αντίπαλος του ιδεαλισμού και της μεταφυσικής.

  Τέλος πάντων, τα παρέθεσα όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι τρεις κυρίως λόγοι υπάρχουν για να μην μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την αξία του κειμένου: ο πρώτος είναι να έχει φάει τη γνωστή προπαγάνδα Μητσοτάκη και συστήματος για τους Αλβανούς "που άνοιξαν τα σύνορα και μπήκαν". Ο δεύτερος να είναι κολημμένος Νεοδημοκράτης και να μην μπορεί να του συγχωρέσει την πτώση Μητσοτάκη το 1993. Και ο τρίτος να είναι κανείς κολημμένος αριστερός και να μην μπορεί να δεχτεί να πει αυτά τα πράγματα ένας δεξιός. Μπορεί επίσης κανείς να έχει και μια αυθόρμητη διαφωνία, από θέμα γούστου, μπορεί να μην γουτάρει το Σαμαρά από άλλους λόγους, δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να γουστάρουμε όλους. Μπορεί επίσης να είναι και πληρωμένος ντοράκιας. Δεν μιλουμε για αυτές τις δύο τελευταίες κατηγορίες, αλλά με ενδιαφέρουν οι τρεις πρώτες να καθήσουν να ψαχτούν λιγάκι γιατί ο Σαμαράς κατά τη γνώμη μου είναι φαινόμενο και δεν είχα αυτήν την άποψη πριν από ένα χρόνο.

  Δεν νομίζω να υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ανδρέα και λοιπών που έμειναν στα λόγια και Σαμαρά. Ο Ανδρέας: 1) θα μας έβγαζε από την ΕΟΚ, 2) θα μας έβγαζε από το ΝΑΤΟ, 3) θα έδιωχνε τις βάσεις, 4) θα έφερνε το σοσιαλισμό, 5) θα έλυνε το Κυπριακό κλπ., να μην επεκτείνομαι. Το 1989 τελικά, που είχαμε και Ευρωεκλογές, δεν θα ξεχάσω εκείνη την αφίσα του ΠΑΣΟΚ που είχε δυο χέρια σε χειραψία Ελλάδα-Ευρώπη και ο λαός περπατούσε πάνω στα δύο χέρια και πήγαινε από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτά, με ενδιάμεση στάση τη φοβερή ρήση ότι "το κόστος της αποδέσμευσης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της παραμονής μας στην ΕΟΚ", κάπου το 1983; Δεν θυμάμαι ακριβώς.

  Αντιθέτως, ο Σαμαράς ανέδειξε πρώτος ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που υπέβοσκε από το 1950, όταν οι Αμερικανοί ανάγκασαν τον Πλαστήρα να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τον Τίτο παρά τη δημιουργία "σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και τη δημιουργία, τότε στα σπάργανα, "μακεδονικού" έθνους και γλώσσας. Αμφιβάλλει κανείς ότι αν ήταν άλλος ο ΥΠΕΞ το 1991 το πρόβλημα μπορεί να μην είχε αναδειχθεί καν; Αν ήταν, ας πούμε, η Ντόρα ή ο ΓΑΠ. Γίνανε ξαφνικά όλοι μακεδονομάχοι ελέω Σαμαρά. Ο "Εθνάρχης" που ανέχτηκε τη "Μακεδονία" του Τίτο για σαράντα χρόνια ξαφνικά τον πιάσαν τα δάκρυα και ο Ανδρέας που τους λιβάνιζε βγήκε κι αυτός Μακεδονομάχος. Τελικά καθάρισε τη φάση για όλους ο Μητσοτάκης. Ο Σαμαράς έχασε το Υπουργείο του, έχασε τη βουλευτική του θέση - που γλοιωδώς κράτησε ο Έβερτ, που τον παγίδεψε, όπως σωστά αναφέρθηκε παραπάνω - έχασε μετά και μια βέβαιη διαδοχή Μητσοτάκη. Έφτιαξε ένα κόμμα που δεν άντεξε για πολύ έξω από το μαντρί και κινδύνεψε να βρεθεί εκτός πολιτικής. Σήμερα τι γίνεται; Ο Σαμαράς επανέκαμψε, είναι το μοναδικό σταθερό στήριγμα του ΚΚ, χωρίς όμως να αλλάξει στο παραμικρό τις απόψεις του και εξακολουθεί σταθερά να είναι κατά της σύνθετης ονομασίας. Πείτε μου τώρα εσείς: συγκρίνετε τη συμπεριφορά Ανδρέα, που τη μια θα μας έβγαζε από την Ευρώπη και την άλλη μας έβαζε μέσα, με τη συμπεριφορά Σαμαρά; Θα μου πείτε, πώς μένει στη ΝΔ; Ε, μα η μαγκιά είναι ακριβώς αυτή, ότι μένει και δεν αλλάζει τις απόψεις του. Ας το έκανε ΕΝΑΣ, έστω, βουλευτής Μακεδονίας της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ να του πω μπράβο. Κανένας. Ούτε οι εθνικισταράδες της ΝΔ Γκιουλέκηδες και Ιωαννίδηδες και Κιλιτίδηδες κλπ.

  Το λάθος του Σαμαρά ήταν ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο πολύ προδότης ήταν ο Μητσοτάκης, που θα ξεπουλούσε τα πάντα για να φάει με το Μαμιδάκη τα πετρέλαια των Σκοπίων. Ήταν κάτι πραγματικά πέρα από κάθε φαντασία. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία αυτή τη στιγμή - αυτή τη στιγμή, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν στήριξα Σαμαρά, ούτε σκέφτηκα καν να το κάνω - ότι αν ήταν ο Σαμαράς στα πράγματα, π.χ., το 1950, δεν θα υπήρχε σήμερα Σκοπιανό, όπως επίσης ότι θα το είχε λύσει και το 1991-92, αν δεν υπονόμευε τα πάντα ο Μητσοτάκης.

  Το μεγάλο επίτευγμα Σαμαρά είναι ότι ξέρει να πάρει το α και το β και να το κάνει πολιτική. Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι άνθρωποι σήμερα. Ίσως επειδή ήταν στο ψυγείο τόσα χρόνια και δεν φθάρθηκε όπως οι άλλοι, ίσως γιατί ωρίμαστε και έμαθε, ίσως γιατί η ποιότητά του ήταν από την αρχή αυτή και δεν το βλέπαμε κολλημένοι ίσως ο καθένας στην κομματική του ταυτότητα, ίσως επειδή άλλοι σοβαροί πολιτικοί έχουν πια εκλείψει, πάντως η διαφορά του με όλους τους υπόλοιπους, από όλο το πολιτικό φάσμα, είναι τόσο μα ΤΟΣΟ εκκωφαντική, που δεν μπορεί κανείς να μείνει άναυδος, κατ' εμέ, σκεπτόμενος πώς είναι δυνατόν σήμερα στο Ελλαδιστάν να υπάρχει πολιτικός που να σκέπτεται με αυτόν τον τρόπο.

  Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ πιο ώριμες για την "υπέρβαση" που επεδίωκε το 1993. Είχε δει τότε πολύ μπροστά και εμείς δεν είχαμε δει. Αν κληρονομήσει τα κλειδιά του μπροστινού μαγαζιού που λέγεται ΝΔ, πάει καλά. Αν δεν τα κληρονομήσει, ίσως θα πρέπει να ξανακάνει μια μέρα το βήμα, πιο ώριμα και πιο προσεγμένα. Πιθανόν να αναδιαταχθεί σύντομα το πολιτικό σκηνικό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει τότε θα είναι να μην κομπλεξαριστεί από την προηγούμενη αποτυχία του και να μην πει "ε, ας μην την ξαναπατήσω πάλι". Ίσως η δεύτερη φορά να είναι η ευκαιρία του. Ίσως πάλι να πρέπει να μείνει στο κομματικό μαντρί, αν δεν αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό. Ποιος ξέρει, πάντως το θέμα είναι ότι και μόνο που υπάρχει μας ευχαριστεί.

  ΥΓ, προς Ιανό # 46: Αυτά ακριβώς που λες εσύ είναι όσα ανατρέπει ο Σαμαράς με την ομιλία του. Μας λες ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω κλπ., αλλά το θέμα είναι ότι, όπως πολύ καλά και τεκμηριωμένα αποδεικνύει ο Σαμαράς, δεν υπάρχει νομοτελειακή εξέλιξη, δεν είναι "μονόδρομος" αυτά τα πράγματα. Δες λοιπόν τη σελήνη και όχι το δάχτυλο.

 90. isnogood avatar
  isnogood 08/04/2009 18:24:10

  @ Αδέξιε δεξιέ
  Για τον Συμπιλίδη, απλά δεν τα ξέρεις.
  Το μόνο που μπορώ να σου πω,για να ενημερωθούν και οι φίλοι μας, είναι οτι η ιστορία παίζει πραγματικά περίεργα παιχνίδια και φυσικά ισχύει το ρητό :οτι κάνεις στη ζωή το βρίσκεις μπροστά σου'
  Το 1989 λοιπόν, ο Μητσοτάκης ως γνωστόν, ήθελε να 'φάει' όσο γίνεται περισσότερους Καραμανλικούς βουλευτές και για αυτό το λόγο έβαζε όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα.
  Τότε ίσχυε στη Νέα Δημοκρατία ο κομματικός νόμος: εν ενεργεία πρόεδρος ΝΟΔΕ να μην μπορεί να είναι υποψήφιος.
  Ο Συμπιλίδης τότε ήταν πρόεδρος νομαρχιακής του Κιλκίς και είχε φτιάξει δικό του μηχανισμό στο νομό που απαιτούσε αντικαταστατικά να μπει στο ψηφοδέλτιο.
  Ο Καραμανλικός βουλευτής τότε στο Κιλκίς ήταν ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλέξανδρος Αβραμίδης.
  Για να μπει στο ψηφοδέλτιο ο ΣΥμπιλίδης έδωσε γη και ύδωρ στον Μητσοτάκη.
  Ο Μητσοτάκης τον έβαλε και ο Αβραμίδης ΔΕΝ εκλέχτηκε.
  Στις εκλογές του 1990 ο ΣΥμπιλίδης εκλέγεται ως Μητσοτακικός βουλευτής.
  Μετά γνωρίστηκε με τον Σαμαρά και ...έγινε αυτό που έγινε.

  Έστειλε αδιάβαστο τον άνθρωπο που τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο, αλλά φυσικά είχε ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ:)

 91. ianos avatar
  ianos 08/04/2009 18:41:03

  "Το θεωρητικό σχήμα που αναδεικνύεται πίσω από τέτοιους παραπλανητικούς όρους και τέτοιες λανθασμένες έννοιες είναι πώς η εξέλιξη είναι «μονόδρομος». Η παγκοσμιοποίηση περιθωριοποιεί και μεταλλάσσει τις εθνικές κοινωνίες, οι εθνικές εξουσίες υποβαθμίζονται, οι εθνικές ταυτότητες βαθμιαία εξαφανίζονται, τα ατομικά δικαιώματα αποσυνθέτουν τα συλλογικά προτάγματα.

  Συνεπώς, γι’ αυτούς που ασπάζονται την πολιτική ορθότητα, «πρόοδος» είναι η επίσπευση αυτής της διαδικασίας, η εθελούσια προσχώρηση όλων των κοινωνιών σε ένα κόσμο χωρίς εθνικά κράτη, χωρίς πατρίδες, χωρίς ιδεολογία, χωρίς επί μέρους συλλογικότητες, χωρίς συλλογικούς αυτό-προσδιορισμούς.

  - Είναι ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την «παγκόσμια διακυβέρνηση», αλλά πραγματώνει την παγκόσμια Αυτοκρατορία.

  - Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την αδελφοσύνη των ανθρώπων, αλλά πραγματώνει την υποταγή των λαών.

  - Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την απελευθέρωση των συνειδήσεων από «προκαταλήψεις» - εθνικές και θρησκευτικές - αλλά πραγματώνει την ισοπέδωση των πολιτισμών.

  - Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την παντοτινή Ειρήνη, αλλά φέρνει την αμφίβολη Ειρήνη της Υποταγής και οδηγεί στη βέβαιη έκρηξη των υποταγμένων και τον «Πόλεμο πάντων κατά Πάντων»."

 92. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 08/04/2009 19:10:07

  Ένα είναι σίγουρο: είναι πολύ καλύτερος από τον Καραμανλή. Τα άλλα είναι υπερβολές.

 93. ianos avatar
  ianos 08/04/2009 19:29:19

  Αγαπητέ επώνυμε,παρέθεσα ξανά ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του κ. Σαμαρά.Κρίμα που δεν μπορώ να το δώ με τον θαυμασμό που του αξίζει.Ας δουμε την πρώτη παρ."Η παγκοσμιοποίηση..οιεθνικές εξουσιες υποβαθμίζονται...οι εθνικές ταυτότητες εξαφανίζονται..."Τί το κακό βρίσκεις σ άυτό;Τα έθνη είναι μια μορφή συγκρότησης της ανθρωπότητας στη πορεία προς την εξέλιξή της.Αφορούσαν,αρχικά,ανθρώπους που ζούσαν στον ίδιο τόπο,μιλούσαν την ίδια γλώσσα και συχνότατα είχαν την ίδια θρησκεία.Ηταν ενας τρόπος για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.Ήταν όμως πηγή πολέμων,θανάτων και δυστυχίας.
  Πως , όμως,απο τα παραπάνω συνάγεται ότι "τα ατομικά δικαιώματα αποσυνθέτουν τα συλλογικά"στο οποίο καταλήγει η πρόταση;
  Πάμε στη β΄ παρ."...πρόοδος είναι...η εθελουσία προσχώρηση όλων των κοινωνιών σ ένα κόσμο χωρίς εθνικά κράτη..κλπ" Απο την στιγμή που θα πρόκειται για "εθελούσια" απόφαση,γιατί έχεις αντίρρηση;
  Tέλος,στις παρ.3,4,5,6 με ποιά λογική συνάγονται οι "πραγματώσεις απο το "ευαγγελίζεται".
  'Οσο για "το δάκτυλο και την σελήνη"επίτρεψέ μου να πιστεύω οτι εγώ "βλέπω το δάκτυλο που δείχνει τη σελήνη". Εσείς νομίζετε οτι βλέπετε την σελήνη
  αλλά φοβάμαι οτι ούτε το δάκτυλο μπορείτε να δείτε.

 94. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/04/2009 20:22:02

  Το "εθελουσία" δεν τον λέει ο ίδιος αλλά οι κήρυκες της παγκοσμιοποίησης. Υπάρχει ένα οξύμωρο εδώ σε σχέση με τα υπόλοιπα και δείχνει ότι το εθελουσία δεν θα είναι εθελούσιο αλλά θα είναι έμμεσος καταναγκασμός. Κατά τα άλλα, βλέπω ότι έχεις δοθεί στην έλξη της παγκοσμιοποίησης. Δεκτή η διαφωνία και η διαφορετική στάση, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα τότε η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος γιατί ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες. Αυτό που εσένα σου φαίνεται λύση εμένα μου φαίνεται πρόβλημα. Πιστεύεις ότι με την παγκοσμιοποίηση θα σταματήσουν να υπάρχουν πόλεμοι. Εγώ πιστεύω ότι το αντίθετο θα συμβεί και αυτό είναι και η θέση Σαμαρά.

  Διάβασε τη γνωστή προσφώνηση της Μπενάκη προς τον Παπούλια και δες τη διαφορά αφετηρίας των δυο τους (Μπενάκη και Σαμαρά). Εκεί πάει ο "θαυμασμός", ότι ενώ όλοι ή σχεδόν όλοι κινούνται στο μοτίβο της Μπενάκη, ο Σαμαράς κινείται στο μοτίβο που κινούμαστε οι περισσότεροι εδώ μέσα.

  Από και πέρα, καλό είναι που πολλοί άλλοι δεν συμφωνείτε, γιατί έτσι, από τη διαφωνία και το διάλογο, θα προέλθει η σύνθεση.

 95. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/04/2009 22:12:40

  O Xιλιαστικός λόγος τής Σταλινικής Αριστεράς αλλά και τής Χιτλερικής Παγκόσμιας Δικτατορίας πασπαλισμένος μέ Νεοφιλελέυθερη επίφαση επανέρχεται μεταλλαγμένος αλλά και απαράλλακτος σέ ΄απίθανες΄διακηρύξεις περί ΄εθελουσίας΄προσχωρήσεως ολων τών Κοινωνιών λές και μιλάμε για συμμετοχές σέ τηλεπαιχνίδια..
  Και όποιοι δεν γουστάρουν αυτά τά καραγκιοζιλίκια όπου ΄εθελουσίως΄θα μιλάνε όλοι πολυπολιτισμικά αλαμπουρνέζικα ,το πολύ -πολύ να τούς στέλνουν σέ Στρατόπεδα Αναμόρφωσης...
  Τέτοια τρομακτική προοπτική μάς ετοιμάζουν οι ΄εκσυγχρονισμένοι τής διαρκούς εξέλιξης΄..
  Αλήθεια οι Κοινωνίες θα υπογράφουν κατά πολίτη ή κατά ομάδες στην ΄προσχώρηση΄στην Παγκόσμια Φασιστική Δικτατορία??
  Aνθρωποι ξεριζωμένοι απο γλώσσες παραδόσεις και πολιτισμούς θα παραδοθούν στην Ζωώδη προοπτική τής Απόλυτης Λήθης.............
  Και το χειρότερο είναι πώς αυτοί πού γράφουν τέτοια αυτοπροσδιορίζονται ως ΄προοδευτικοί΄...
  Μαύρη είναι η Τύφλα στά Μυαλά.

 96. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 08/04/2009 23:21:52

  Ο Διαφωτισμός υπήρξε ένα ρεύμα αμφισβήτησης της θεοκρατίας. Ξεκίνησε με Κοπέρνικο (ο οποίος ήταν Καθολικός ιερέας και είχε περάσει από το τάγμα των Ιησιουτών κατά μια εκδοχή), τον Κέπλερ (ο οποίος ήταν Διαμαρτυρόμενς), τον Γαλιλαίο (ο οποίος υπήρξε φίλος του Πάπα κι αυτό του εσωσε τελικά τη ζωή όταν τον πέρασαν από Ιερά Εξέταση) για να ολοκληρωθεί με τον Ισαάκ Νεύτωνα και τον Λαίϊπινιτζ.
  Βασικό πρόταγμα του θετικισμού η αιτιοκρατία και ο ορθολογισμός.
  Όπου "αιτιοκρατία" ήταν η αναζήτηση καποιου αιτίου πίσω από κάθε εκ πρώτης οψεως ανεξήγητο φαινόμενο.
  Κι όπου "ορθολογισμός" ήταν η θέσπιση κανόνων που επέτρεπαν πάντα απο δεδομένα αίτια να παράγονται τα ίδια αιτιατά.
  Το συμπέρασμα του θετικισμού (ορθολογισμός και αιτιοκρατία) ήταν πως αν γνωρίζουμε όλους τους νόμους της φύσης κι όλα τα αρχικά δεδομένα της Ιστορίας, τότε θα μπορούσαμε με ακρίβεια να προβλέψουμε το μέλλον.
  Κι αν έχουμε αδυναμία πλήρους πρόβλεψης είναι είτε διότι αγνοούμε όλα τους νόμους της φύσης, είτε διότι αγνοούμε όλα τα (αχικά ή μη) δεδομένα.

  Η λογική αυτή, αν και υπήρξε εξαιρετικά απελευθερωτική για την ανθρώπινη βούληση έναντι του θεοκεντρικού απολυταρχισμού, τελικά οδηγήθηκε σε μια αντίφαση. Αν όλα είναι σαφώς προσδιορισμένα από απρόσωπους αντικειμενικούς νόμους που υπάρχουν ανεξάρτητα από μας και από δεδομένα που υπάρχουν πρίν από μας, τότε η ανθρώπινη βούληση δεν παίζει κανένα ρόλο, ο άνθρωπος είναι κινούνο κι όχι κινούν ή πρωταγωνιστής της τύχης του!

  Ο άνθρωπισμός (που υιοθέτησε αξιωματικά την ελευθερία βούλησης του ανθρώπου)ήλθε σε σύγκρουση με τον θετικισμό.

  Κι ακολούθησε μια σύνθεση η οποια διαχώρησε, κατά κάποιο τρόπο, τις "αντικειμενικές" συνθήκες (που είναι αιτιοκρατικές) και τον" υποκειμενικό" ή ανρώπινο παράγοντα που μπορεί να είναι ή να μην είναι ορθολογικός.
  Η "σύνθεση" αυτή ολοκληρώθηκε εκεί κάπου στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα.
  Ο Μαρξισμός (Λενινισμος) είναι προϊόν αυτής της σύνθεσης. Εξ ού και η διάκριση που συνεχώς γίνεται απο τους Μαρξιστές ανάμεσα σε αντικειμενικούς και υποκειμενικους παράγοντες.
  Η οριακή ανάλυση (marginalism) και η ανάλυση της Γενικής Ισορροπίας (General Equilibrium)του Leon Walras είναι επίσης προϊόν της ίδιας "σύνθεσης". Εξ ου και η ουσιώδης διάκριση που γίνεται ανάμεσα σε τεχνολογικές συνθήκες (αντικειμενικούς παράγοντες) που καθορίζουν την προσφορά αγαθών και υποκειμενικούς παράγοντες (γούστα ή προτιμήσεις των καταναλωτών) που καθορίζουν την ζήτηση αγαθών.

  Στον ΄20 αιώνα, περάσαμε σε νέα φάση: Τώρα πια το πνεύμα του Διαφωτισμού δεν προσπαθούσε απλώς να κερδίσει την Ελευθερία του απέναντι στη Θεοκρατία, αλλά να συμπιέσει τη Θρησκεία στο περιθώριο. Αυτό ακριβώς επιχείρησε ο νεοθετισμός, ο όποίος διακήρυξε πως ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί δεν υπάρχει, ότι είναι φαντασιακό είναι μη πραγματικό.
  Κλασικό παράδειγμα και ιστορική "μήτρα" αυτού το νεοθετικιστικού κινήματος ο "κύκλος της Βιέννης" στο Μεσοπόλεμο. Μόνο που ο πατέρας του "Κυκλου" αυτού ό Βίτγκεστάϊν καθώς και ο Βενιαμίν του "Κύκλου" ο μαθηματικός Κούρτ Γκέντελ, έδωσαν τη χαριστική βολή στο κίνημα του νεοθετικισμού.

  Στο μεταξύ όμως, η εξέλιξη της Φυσικής της τρείς πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα είναι δώσει θανάσιμο χτύπημα τόσο στη Νευτώνια Φυσική όσο και στο θετικισμό γενικότερα.
  Κυρίως η κβαντική φυσική για λόγους που εξήγησε ο Επώνυμος πιο πάνω, αλλά και για μερικούς ακόμα: ότι τα στοιχειωδη σωματίδια της ύλης είναι ταυτόχρονα κύματα και σωματίδια, έχουν κυματοσυνάρτηση που είναι πυκνόητα πιθανότητας για τη θέση και την ορμή τους. Και μπορούμε να προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τη θέση τους αλλά όχι τη ορμή τους, μπορούμε επίσης να προσδιορίσουμε με απόλυτα ακρίβεια την ορμή τους αλλά όχι τη θέση τους, κι όσο πιο μεγάλη ακρίβεια επιτυγχάνουμε στο ένα από τα δύο, τόσο πιο αβέβαιοι είμσστε για το άλλο. Χώρια που ένα κυματοσωματίδιο μπορεί να επιτύχει "υπερφωτινή μεταφορά ερεθισμού" - πράγμα δύσκολο να το εξηγήσουμε αλλά ισοδυναμεί με αυτό που είπε ο Επώνυμος ότι μπορεί να "υπάρχει" ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά σημεία (και μάλισα όχι κοντινά).

  Ότι η κβαντική φυσική - είτε ως κυματοσυνάρτηση κατά Σρέντιγκερ είτε ως κβαντική μηχανική κατά Χάιζεμπεργκ, είτε με την κυρίαρχη ερμηνεία της Κοπεγάγης είτε με νεώτερες αναγνώσεις - είναι άρνηση της αιτιοκρατίας υπάρχει σε ΚΑΘΕ εγχειρίδιο σύγχρονης Φυσικής. Το ότι το αμφισβητούν κάποιοι εδώ μέσα δείχνει ότι ο ασχετοσύνη και το θράσος πάνε συχνά χέρι-χέρι (ιδίως στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ "κολλημένων" και ιδεοληπτικών).

  Το θεώρημα του Κούρτ Γκέντελ απλώς εντυπωσίασε γιατί απέδειξε όχι ότι υπάρχουν πράγματα ΜΗ αποδείξιμα, αλλά ότι υπάρχουν αλήθειες ΜΗ αποδείξιμες! Δηλαδή μπορούμε (τοπολογικά) να ξεκινήσουμε με την υπόθεση ότι κάτι είναι αληθές και να καταλήξουμε (υπό ορισμένες λογικές συνθήκες) ότι είναι ΜΗ αποδείξιμο! Αυτό προκάλεσε το τέλος του νεοθετικισμού, γιατί κατέρριψε το βασικό αίτημα του: ότι μόνον ότι αποδεικνύεται "υπάρχει".
  Γιατί αποδείχθηκε πως ότι υπάρχει δεν είναι αποδείξιμο πάντα. Κι αυτό υπάρχει σε κάθε εγχειρίδιο σύγχρονης τοπολογίας.
  Πως κάποιοι το αμφισβητούν εδώ, δεν κατάλαβα. Μάλλον ζούν σε παράλληλο σύμπαν (αλλά και η υπόθεση των "παραλλήλων συμπάντων" είναι κατ' εξοχήν μη αιτιοκρατική, χώρια που είναι και πέρα για πέρα αναπόδεικτη...)

  Όσον αφορά το "μεταμοντέρνο", αυτό δεν είναι όρος φιλοσοφικός ή επιστημολογικός. Είναι όρος περισσότερο καλλιτεχνικός, αφορά αισθητική κατηγορία και μάλιστα απο εικαστικά ρεύματα.
  Ο μοντερνισμός κατέρριψε τις φόρμες.
  Ο μεταμοντερνισμός κατέρριψε τις νόρμες και κατάργησε τις φόρμες (γι' αυτό και οι μεταμοντέρνοι πολλές φορές αναμιγνύουν φόρμες και αναβιώνουν φόρμες που είχε καταρρίψε ο μοντερνισμός) αλλά το κάνουν με τρόπο που δεν καταρρίπτει μόνο τις αισθητικές μορφές (φόρμες) αλλά και τους αισθητικούς κανόνες (νόρμες).
  Εξ ού και από το μεταμοντέρνο μπορει να σου προκύψει ο,τιδήποτε.

  Το τελικό συμπέρασμα είναι πως όταν θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε ένα φιλοσοφικό ρεύμα ή ένα λογικό σχήμα μόνο καταχρηστικά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε "μεταμοντέρνο" (συνήθως λέμε μεταμοντέρνος "αχταρμάς") Γιατί το "μεταμοντέρνο" είναι όρος της αισθητικής όχι της φιλοσοφίας.

  Αυτα και συγχωρέστε μου που μακρυγόρησα, αλλά θερμά παρακαλώ είτε σας αρεσει ο Σαμαράς είτε αγαπατε τη Ντόρα δικαίωμά σας.
  Πάντως μην παρεμβαίνετε με ύφος καρδιναλίου - και απαξιωτικά για το συνομιλητή σας - για πράγματα που έχετε μαύρα μεσάνυχτα...

 97. Νίκος avatar
  Νίκος 08/04/2009 23:30:30

  #104, Ετσι ακριβως ειναι ανωνυμε. Γι'αυτο εγω προτεινω ολοι οι Ελληνες να ζουν μερικα χρονια ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΑ σε ξενη (κατα προτιμηση σε Αγγλοσξωνικη) χωρα για να καταλαβουν τι εστι ρατσιμος, πολυπολιτισμισμος και και τι ναε καταντουν απλο καταναλωτη και μονο. Δεν ειναι τυχαιο που οι "ασπονδοι φιλοι μας" οταν λενε οτι κατι ειναι εθνικο (ethnic) το εξισωνουν με το αντι-αμερικανικο, δηλαδη κακο, που ειναι το "παγκοσμιο"φυσικα, φυσικα.

 98. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 09/04/2009 01:00:24

  Άνθρωπέ μου έχω φάει τα νιάτα μου μελετώντας τα πράγματα στα οποία τσαλαβουτάς με την άνεση του ερασιτέχνη. Τα αναμασήματα που παραθέτεις προέρχονται από εκλαϊκεύσεις γεμάτες απίθανους συγκρητισμούς τύπου άρτζι μπούρτζι και λουλάς. Κάνε το κέφι σου αλλά μην περιμένεις να περνάει σε όλους η ημιμάθειά σου.

 99. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 09/04/2009 01:00:59

  (αναφερόμενο στο 106)

 100. ianos avatar
  ianos 09/04/2009 01:30:34

  106 Τί ωραία που τα λές "τα περι Φυσικής και λογικών Μαθηματικών". Τοοοόσο απλά.Τί κάνεις Τετάρτες 2 με 4;Αν είσαι ελεύθερος, έλα να με αντικαταστήσεις στην έδρα ,γιατί εγώ δεν τα λέω και
  τόσο καλά!

 101. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 09/04/2009 02:02:06

  @Επώνυμος
  Φοβάμαι ότι δεν κατανοήθηκαν αυτά που έγραψα.
  Στο σχόλιο 21 ισχυρίστηκα ότι οι διαπιστώσεις του Σαμαρά είναι "κοινότυπες και γενικόλογες". Στο σχόλιο 58 ισχυρίζομαι ότι "σπάνε τα καθιερωμένα και δημιουργούν αίσθηση".
  Γιατί μένεις στο "κοινότυπες" και όχι στο "σπάνε τα καθιερωμένα", που δηλώνει ακριβώς το αντίθετο; Ή θέλεις να τονίσεις ότι "σπάνε τα καθιερωμένα", επειδή ελέχθηασν από υπουργό; Αφού το παραδέχθηκα, από μόνος μου.
  Το θέμα βρίσκεται αλλού: Στο ότι βαρέθηκα να σπάνε τα καθιερωμένα με κοινοτυπίες.
  Αυτή η φαινομενική αντίφαση απαιτεί ίσως κάποια επεξήγηση. Δήλωσα όμως, ότι δεν διατίθεμαι να την κάνω, γιατί κρίνω ότι πρέπει να προτάξω άλλα. Είπα ότι και ο Σαμαράς θα ζήσει και εγώ δεν θα πεθάνω σώνει και καλά αύριο. Όσοι ψάχνετε ηγέτη, ή πρότυπα στο υπάρχον πολιτικό στερέωμα κατά την άποψή σας, ή κατεστημένο για μένα, μπορείτε να κάνετε ευχαρίστως χρήση.

 102. Aris M. avatar
  Aris M. 09/04/2009 02:30:29

  @70
  Συμφωνώ απόλυτα με το Θ.Κ και προσθέτω...
  Τι θέλατε δηλαδή να πεί ο Σαμαράς σε μια παρουσίαση βιβλίου.Τι θα κάνει αν κυβερνήσει?
  Βαρέθηκα αυτούς που τα περιμένουν όλα από τους πολιτικούς.Ιδεολογία,πράξη,αντίδραση,καταστολή κτλ (βαλτε οτι θέλετε).
  Άλλοι συμφωνούν με το Σαμαρά άλλοι όχι,άλλοι απλά θα τον συμπαθήσουν άλλοι θα συνεχίσουν να τον αντιπαθούν,άλλοι θα συνταχθούν μαζί του,θα εμπνευστούν και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν ενώ κάποιοι άλλοι θα τον πολεμάνε.
  Εγώ αρκούμαι στο ότι ένας πολιτικός ξεφεύγει απο την κενότητα των συναδέλφων του και ελπίζω όλο και πιο πολλοί να συνταχθούν μαζί.

 103. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 09/04/2009 08:34:19

  Ζητώ ταπεινά χίλια συγγνώμη από την "αγανάκτηση"

  Η "ημιμάθειά" μου υποκλείνεται στην "αυθεντία" σου! Εσύ πέρασες μια ζωή μελετώντας.
  Εμείς, προφανώς, διαβάζαμε Βιπερ-Νορα.

  Εσύ προφανώς είσαι επαγγελματίας.
  Εμείς προφανώς είμαστε "ερατιτέχνες".

  Εσύ προφανώς γνωριζεις μετά βεβαιότητος πώς θα είναι ο κόσμος μετά 200 χρόνια. Εμείς απλώς αμφιβάλλουμε όταν ακούμε τέτοιες μπούρδες.

  Εσύ προφανώς συνομιλείς με το Θεό ή με το Πεπρωμένο.
  Εμείς προφανώς δεν πιστεύουμε ότι η Επιστήμη παίρνει στα σοβαρά τέτοιο "ψώνισμα".

  Αν "έφαγες τα νιάτα σου μελετώντας" και τόσα κατάλαβες, ίσως θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει άλλο δρόμο. Υπάρχουν και κομμωτήρια, υπάρχουν και βουλκανιζατές, υπάρχουν και σουβλατζίδικα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

  Προς Ιανό: Με συγχωρείτε κύριε καθηγητά. Δεν μπορώ να σας αντικαταστήσω στην έδρα 2-4 κάθε Τετάρτη. Αλλά η επίκληση της καθηγητικής σας ιδιότητας νομίζετε ότι σας καθιστά αυθεντία; Ξέρετε πόσους καθηγητές έχω γνωρίσει (ή έχω συνεργαστεί μαζί τους) που λένε απίθανες φαιδρότητες;

  Ένας εξ αυτών έκανε το διδακτορικό του στο Clearing (την εμπράγματο ανταλλαγή που καταργήθηκε από τη δεκαετία του 80)
  Και στη δεκαετία του 90 κυβέρνησε τη χώρα ως "καθηγητής" και παρίστανε τον "τεχνοκράτη".

  Όχι μόνο δεν πρόκειται να τολμήσω να σας αντικαταστήσω στην έδρα (κάθε Τετάρτη απόγευμα), αλλά θα καθήσω ταπεινά στο ακροατήριό σας να παρακολουθήσω τη διάλεξη για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά από 800 χρόνια!

  Το πώς θα είναι ο κόσμος μετά 200 χρόνια το γνωρίζω ήδη.
  Μου το εξήγησε η "αγανάκτηση"...

 104. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/04/2009 09:56:09

  Μόλις τώρα διάβασα και τα υπόλοιπα σχόλια. Για την ομιλία του Α. Σαμαρά δεν έχω να προσθέσω άλλο πλην του σχολίου #2. Διάβασα και σεξιστικά σχόλια διάβασα και σχόλια υποτιμητικά για διάφορα επαγγέλματα ... Ας προσέχουν οι διάφοροι διανοούμενοι και αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι να μην αποδειχθούν για άλλη μία φορά η μάστιγα αυτού του τόπου. Και άλλοι έχουμε περάσει από ανώτατες σχολές αλλά δεν κάνουμε έτσι. ...
  Έχω να πω και κάτι για τον συγγραφέα και καθηγητή Ν. Κοτζιά. Το Ν. Κοτζιά τον γνωρίζω μόνο μέσα από τα άρθρα του στην Αξία, ένα φεγγάρι τα διάβαζα τακτικά και τα εύρισκα ενδιαφέροντα, παρά τους πλατειασμούς. Έτυχε μια Κυριακή πριν από ένα χρόνο ίσως να διαβάσω ένα άρθρο του, το οποίο με προβλημάτισε. Σε αυτό έκανε χρήση του δισέλιδου που έχει από την εφημερίδα για να εκφράσει παράπονα επί ενός θέματος προσωπικών διενέξεών του με άλλους δημοσιογράφους. Ομολογώ ότι έπεσα από τα σύννεφα, αλλά δεν το έψαξα περισσότερο, διότι δεν είχα κανενός είδους προσωπικό ενδιαφέρον ούτε συμφέρον, η σχέση μου μαζί του ήταν καθαρά αναγνωστική. Διάβασα όμως και το λινκ που έτυχε να δώσει εδώ ένας σχολιαστής για το παν/μιο Πειραιώς. Δεν θα επεκταθώ με τα τετριμμένα για τις αρετές που θεωρείται ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν πνευματικό άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν αυτός/ή βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία. Της κριτικής όμως δεν εξαιρείται κανείς.

 105. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/04/2009 11:16:07

  @114 Αλλενάκι
  Μήπως εννοείς την Ημερησία;

  Τελικά τι γνώμη έχεις; Τα λες διακριτικά αλλά διαισθάνομαι ότι σού έκανε αρνητική εντύπωση η συμπεριφορά Κοτζιά στην υπόθεση Καϊλή.

 106. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 09/04/2009 11:26:12

  @ Αγανάκτηση λες σε ένα σου σχόλιο ,

  "Και επιτέλους, η επίκληση του αναλόγου της επιστήμης και της επιστημολογίας για ζητήματα ιστορικοπολιτικά, είτε από τη μία πλευρά από την άλλη, έχει την ίδια αξία με την προτροπή της διαφήμισης του Skip για το τι συνιστούν οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων. Όλοι στέκονται δίπλα στην επιστήμη για να φωτογραφηθούν, για να πάρουν λίγη από την αίγλη της. Φυσικά αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπερδεύουν τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες."

  Δεν θα διαφωνήσω στα της φωτογραφίας αλλά την σχέση κοινονικοπολιτικών εξελίξεων και θεωρίας του χάους δεν την επικαλούνται μόνο οι κατασκευαστές πλυντηρίων αλλά και επιστήμονες οι οποίοι έχοντας γνώση της άγνοιάς τους καταβάλουν προσπάθειες να κατανοήσουν μέρος της άγνοιας γράφοντας πολλά βιβλία κι έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη καινούργιων θεωριών.

  Μπορεί να μην συμφωνείς ή ακόμα και να έχεις αποδείξεις περί του αντιθέτου αλλά μην μας κοπανάς τις διατριβές σου σαν αποδεικτικό της μη απόδειξης των θεωριών αυτών , ας είμαστε λίγο πιο μετριοπαθείς και ανοιχτοί στην αβεβαιότητα..

  Φιλικά

 107. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/04/2009 11:29:45

  Όχι, εννοώ την ΑΞΙΑ, όπου γράφει κάθε Σάββατο και τον διάβαζα, μετά από εκείνο το άρθρο "πάγωσα" κάπως, και την υπόθεση Καϊλή τώρα την διάβασα από το λινκ. Ναι, δεν μου αρέσουν αυτά, από όπου και αν εκπορεύονται, προς οποιαδήποτε και αν στοχεύουν.

 108. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/04/2009 11:32:13

  διορθώνω: προς οποιονδήποτε/οποιαδήποτε

 109. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/04/2009 17:18:55

  Θ.Κ. με έχεις εντυπωσιάσει. Μακράν το καλύτερο επίπεδο από όλους μας έχει ο λόγος σου. Πολύ θα ήθελα να ξέρω το πραγματικό σου όνομα. Θα ήθελα επίσης και κάπου να σε άκουγα καμιά "Τετάρτη 2-4". Αλλά, είπαμε, η δύναμη των μπλογκς είναι σε μεγάλο βαθμό η ανωνυμία.

 110. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 09/04/2009 19:54:20

  Σ΄ευχαριστώ Επώνυμε και πρέπει να σου πώ ότι αντίστοιχα έλεγα κι εγώ για σένα σε κοινό μας γνωστό.
  Με την ευκαιρία θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη αν κάποια στιγμή παραφέρθηκα. Δεν το συνηθίζω. Ειδικά με τον "Ιανό" και την 'αγανάκτηση" έγινα ...turbo, Να με συγχωρούν τα παιδιά αν είπα κάτι παραπάνω,
  Αλλά στην ουσία επιμένω: Δεν μπορείτε να με κατηγορείτε αν σε ένα γενικού ενδιαφέροντος blog προσπαθώ να εκλαϊκεύσω κάποιες έννοιες. Το γεγονός ότι τις εξηγώ εκλαϊκευτικά δεν σημαίνει ότι τις ξέρω επιφανειακά. Δηλαδή δεν κατάλαβα. Για να μιλήσω για κβαντική φυσική πρέπει να αναφέρομαι μόνο με τις ιδιωτιμές των μητρών και τις ιδιοστροφορμές της κυματικής συνάρτησης;
  Τα μεγαλύτερα βραβεία Νόμπελ ασχολήθηκαν με το έργο της εκλαϊκευσης. Για πέταμα είναι ο Feynman; άρτζι μπουτρζι και λουλά ο Steven Hawking;
  Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις διεξάγονται για τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις και τις εννοιολογικές ανατροπές της σύγχρονης Φυσικής.
  Αυτές τις συζητήσεις τις παρακολουθώ χρόνια τώρα, μεταξύ άλλων και ως μαθηματικός. Για ένα ειδικευμένο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, η μικροσωματδιακή φυσική δεν είναι δύσκολη να την παρακολουθήσει κανείς. Το δύσκολο είναι να την εξηγήσεις εκλαϊκευτικά σε μη ειδικευμένα μορφωμένο κοινό.
  Κι όχι για να κάνεις τον έξυπνο. Αλλά για να κλονίσεις κάποια κολλημένες απόψεις: Όπως ότι η αιτιοκρατία είναι "εκσυγχρονισμός". Ε λοιπόν, αναχρονισμός είναι!
  Όχι για να γυρίσουμε στη "μεταφυσική" του μεσαίωνα - προφανώς. Αλλά για να ξεφύγουμε απο ένα απόλυτρα ξύλινο, απόλυτα ανελεύθερο και τελικά ολοκληρωτικό ντετερμινισμό.
  Ο οποίος δεν συζητείται σοβαρά πουθενά στον κόσμο εκτός απο την Ελλάδα.
  Κι αυτό είναι που με διαλίζει περισσότερο και κάποιες στιγμές "ξέφυγα"
  Αν ενόχλησα, ή προσέβσλα κάποιον, ειλικρινά ζητώ συγγνώμη.
  Αλλά στην ουσία των όσων είπα επιμένω...

 111. ianos avatar
  ianos 09/04/2009 21:30:16

  Θ.Κ Μόλις τώρα διάβασα τα υπόλοιπα σχόλια.Τελικά σε "πάω"και το λέω σοβαρά.Θα χαιρόμουνα να σε είχα στο ακροατήριο.Και σαν συνομιλητή,επίσης.Με τίποτα δεν ήθελα να υποτιμήσω τις απόψειςσου.Ειδικά αυτές που αφορούν το "Καθηγητικό" αλάθητο.Και δεν βγάζω έξω καθόλου τον ευατο μου.Το τί θα γίνει σε 200 ή 800 χρόνια θα έχει ενδιαφέρον να το κουβεντιάσουμε,μια και δέν θα έχουμε την δυνατότητα να το επαληθεύσουμε.Αν και σκέφτομαι να ...ζήσω μέχρι τότε,εκτός κι αν βαρεθώ προηγουμένως,πράγμα πολύ πιθανό.Η κουβέντα ήτανε πολύ ενδιαφέρουσα και συνέτεινες πολύ σ΄αυτό.

 112. ianos avatar
  ianos 09/04/2009 21:47:33

  Θ.Κ Και κάτι ακόμα.Τις απόψεις σου περι "ντετερμινισμού"τις συμμερίζομαι απολύτως.Αυτό που με διαολίζει είναι η ιδιοτελης χρησιμοποίηση εννοιών της κβαντικης Φυσικής καθώς καιτων "λογικών"μαθηματικών απο τους πολιτικούς και όχι μόνο!

 113. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 09/04/2009 21:55:01

  Ιανε, εγώ δεν είμαι πολιτικός. Τι φταίω για ότι κάνουν οι άλλοι. Κι αφού συμφωνούμε τι στην ευχή τσακωνόμαστε;
  Πάντως ένας καβγας που τελειώνει φιλικά και με αμοιβαίες εξηγήσεις είναι πολύ ωραίο πράγμα.
  Να το ξανακάνουμε
  (αλλά να τσακωνόμαστε εκεί που πραγματικά διαφωνούμε, όχι εκεί που είμαστε σύμφωνοι)
  Κι εγώ το ευχαριστήθηκα.
  Να το ξανακάνουμε συντομα
  Τ' ακούς factorx

  Ρίξει πράμα...

 114. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/04/2009 22:33:56

  Αυτό που διακυβεύεται 20 χρόνια στην Ελλάδα είναι η διάλυση του "εθνικιστικού κοινοτισμού" (κατά Νίκο Δήμου) με αιτιολογία ότι αποτελεί αναχρονισμό.
  Η αποδόμηση δηλαδή της ψυχής μας και της ιδιοπροσωπείας μας για να συμβαδίζει ο ελλαδικός χώρος με τις παραγωγικές δομές της Δύσης.
  Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αυτοί που αναφέρει και ο Σαμαράς.

  Εγώ, αυτό που προσπαθώ σε όποια συζήτηση είναι να αντιληφθούν οι καλοπροαίρετοι συνομιλήτές ότι άρνηση του Tina (there is no alternative), που επέβαλε ο σκληρός θατσερισμός για να διαλύσει τις εργατικές οργανώσεις και να μετατρέψει τις κοινωνίες σε αλληλοσπαρασσόμενες φατρίες, εύκολα και χωρίς αντιδράσεις χειραγωγούμενες από την οικονομική και πολιτική ελίτ, δεν σημαίνει επιθυμία επιστροφής σε σκοταδιστικές κοινωνικές παραδόσεις.
  Και ότι η απο-ιεροποίηση του Κόσμου από τους αιτιοκράτες αποτελεί πρόσχημα και μέσο για να γίνουν το νέο ιερατείο.

  Θ.Κ. οι τεκμηριωμένες απόψεις που συνεισέφερες υπήρξαν ιδιαίτερα χρηστικές. Σε ευχαριστώ.

 115. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/04/2009 22:58:23

  Προφήτης Says:
  April 9th, 2009 at 10:33 pm
  ... η απο-ιεροποίηση του Κόσμου από τους αιτιοκράτες αποτελεί πρόσχημα και μέσο για να γίνουν το νέο ιερατείο.

  Πέστα!

  Θ.Κ., σε "κοινό μας γνωστό" το έλεγες; Που μας ξέρει και τους δύο με τα πραγματικά μας ονόματα; Γιατί μόνον ένας ξέρει με ποιο ψευδώνυμο γράφω εδώ. Είναι αυτός που νομίζω ο "κοινός μας γνωστός" ή κάποιος που απλώς με/μας ξέρει μόνον με το εδώ ψευδώνυμο;

 116. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 09/04/2009 23:21:52

  Ειλικρινά δεν ξέρω. Νομίζω όμως ότι μας ξέρει πράγματι και τους δύο. Εμένα με ξέρει. Κατά πάσα πιθανότητα ξέρει και σένα. Δεν μου λέει. Αλλά τώρα μάλλον τον κατάλαβες.
  Γεγονός πάντως είναι ότι του έλεγα πόσο εντυπωσιάστηκα απο τις παρεμβάσεις σου. Ιδιαίτερα την υπ' αριθμόν #98.
  Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Προφήτη για τα καλά του λόγια.
  Κι αυτό το απο-ιεροποίηση είαι όλα τα λεφτά
  Αλήθεια τι θα λέγατε να συζητήσουμε για την σημασία της ιερότητας στην κοινωνική συγκρότηση;
  Με απασχόλησε πολύ από την εποχή των "ταυτοτήτων". Και δεν ήταν τόσο η κατάργησή του θρησκεύματος. Ήταν η λογικη που επικράτησε τότε στο δημόσιο λόγο.
  Για όσους έχουμε ζήσει στο εξωτερικό ήταν αβάσταχτο σοκ να εμφανίζεται ως "εκσυγχρονισμός" η παλινδρόμηση σε καθεστωτική λογική τύπου Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα!

  Όπως είπα πριν
  Να το επαναλάβουμε σύντομα.

 117. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/04/2009 00:35:52

  Θες-δε-θες, εδώ στο Antinews αυτές οι έντονες συζητήσεις είναι σχεδόν θεσμός. Οπότε, αν είμαστε γεροί, πρώτα ο Θεός, θα το επαναλάβουμε.

  Εννοείται ότι τώρα θα τον ρωτήσω τον δικό μου να δω αν μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο.

  Ευχαριστώ πάντως και για τα δικά σου καλά λόγια.

  Χρωστάω και μια απάντηση στον Μποτίλια. Ναι, όπως το λες είναι μετά το συμπλήρωσες παρακάτω και κακώς το παρέβλεψα στην αναφορά που έκανα στη θέση σου.

 118. Factorx avatar
  Factorx 10/04/2009 00:52:33

  Αφου ευχαριστηθήκατε όλοι τόσο πολύ με τον διάλογο δεν στέλνετε και κανένα θέμα; Γιατί στο τέλος όλο σ΄εμένα πετάτε το μπαλάκι. ΕΠΗΞΑ. ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΟΥ

 119. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/04/2009 12:56:37

  Σήμερα στη Ναυτερμπορική η εξαιρετική σχολιάστρια Κατερίνα Τζωρτζινάκη ανέφερε στο σημερινό της σχόλιο το θεώρημα της μη πληρότητας. Μπορεί να είναι και σύμπτωση, αλλά μάλλον δεν είναι. Η καλή αυτή δημοσιογράφος, συνεπώς, που την ψάχνουμε και τη διαβάζουμε τακτικά, μας διαβάζει κι αυτή. Ίσως να γράφει κιόλας εδώ μέσα πίσω από κάποιο ψευδώνυμο. Τα θερμά μου συγχαρητήριά για τα μεστά και ουσιαστικά σχόλιά σου Κατερίνα που προάγουν το δημόσιο βίο και είναι πάντοτε μέσα στο πνεύμα της επικαιρότητας, χωρίς να παρασύρονται από την πολιτική ορθότητα. Όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος αυτού εδώ του ποστ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.