#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2008 22:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απαξίωση της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος

Γράφαμε στις 20/3/2008 με τίτλο «Ποιο θα είναι το μέλλον της ΓΣΕΕ;»:
Τώρα λοιπόν που η ΓΣEE χάνει τη μάχη του Ασφαλιστικού, είναι πιθανόν να ανοίξει και γι αυτή ο ασκός Αιόλου. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, θα ισχύσει κατά γράμμα και κατ’ ουσία το «ουδέν κακό αμιγές καλού». Στην Eλλάδα έχουμε το θλιβερό  προνόμιο να διαθέτουμε τον πιο κομματικό –και σε συχνές περιπτώσεις κρατικό– συνδικαλισμό της Eυρώπης. Είμαστε επίσης η μόνη χώρα που έχει καθιερώσει το συνδικαλιστικό μονοπώλιο. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, στην Eλλάδα υπάρχει μόνο μία συνδικαλιστική συνομοσπονδία στον ιδιωτικό τομέα (ΓΣEE) και άλλη μία στον δημόσιο (ΑΔΕΔΥ).
Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια, η ΓΣEE έχει μετατραπεί σε κάτι σαν «ΠAΣKE και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». H «δύναμη» του συνδικαλιστικού κινήματος (όποια του έχει απομείνει τέλος πάντων) δεν προέρχεται από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες του, αλλά από την επιρροή που ασκούν οι συνδικαλιστές στους κομματικούς τους μηχανισμούς. Τα παραδείγματα των επικεφαλής της ΓΣEE που στη συνέχεια έγιναν βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠAΣOK είναι γνωστά και παραπέμπουν στη συνδικαλιστική οργάνωση που συναντούσαμε στα φασιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του ’30….
Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να ωριμάζει σε διάφορες πτέρυγες του συνδικαλιστικού κινήματος η ιδέα της οργανωτικής διάσπασης της ΓΣEE ως σανίδας σωτηρίας των συνδικάτων. Παρότι αυτό το ενδεχόμενο ακούγεται παράξενο στην Eλλάδα, αποτελεί τη συνδικαλιστική πραγματικότητα της Eυρώπης. εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία λειτουργούν από πέντε διαφορετικές συνδικαλιστικές. Kαι φυσικά είναι κωμικό να υποστηρίξει κανείς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αυτών των χωρών είναι πιο αδύναμο από το ελληνικό επειδή τάχα είναι διασπασμένο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theodore avatar
  Theodore 01/05/2008 22:42:11

  Γιατι εκπλησσεσαι αγαπητε; Αφου η ΓΣΕΕ, εχει προ πολλου γινει ΓΣΔΥΕ, δηλαδη δημοσιων υπαλληλων Ελλαδος.
  Το μονο που εκπροσωπει, ειναι οι υπαλληλοι των ΔΕΚΟ, αφου οι αλλοι ταλαιπωροι του ιδιωτικου, δεν τολμανε να κουνηθουν υπο τον φοβον της απολυσεως.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2008 22:58:32

  εγώ εκτιμώ ότι η ΓΣΕΕ είναι λίγο πεταμένα λεφτά και χαμένος χρόνος. Εχω γνωρίσει και καλά παιδιά, αλλά οι περισσότεροι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία συμφερόντων άλλων από αυτά που δήθεν εκπροσωπούν. Καλός τρόπος για να γίνεις βουλευτής ίσως. Μερικοί βέβαια χάθηκαν στην αφάνεια, ίσως αυτοί πρόσπάθησαν...

 3. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 02/05/2008 00:41:07

  Γίνεται ΓΓ της ΓΣΕΕ με χρυσά μανικετόκουμπα σε πρες- κόνφερανς; Γίνεται.-

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/05/2008 08:20:20

  Μια γνωστή μου προσέφυγε σε συνδικαλιστικό όργανο δήμου και ο συνδικαλιστής βρέθηκε μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο.

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/05/2008 08:21:01

  Μάρτυρας κατηγορίας κατά της γνωστής μου εννοώ. τα είχε κάνει πλακάκια με το δήμαρχο.

 6. Nick avatar
  Nick 02/05/2008 11:19:17

  Από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους του Ιδιωτικού Τομέα, λογικό να απαξιώνεται στα μάτια του απλού πολίτη.

  Καλά να πάθουν. Τέτοια υποκρισία για τον "εργαζόμενο" δεν έχω ξαναδεί.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/05/2008 13:22:58

  Το αίσχος της Αθήνας γιγαντώνεται στην επαρχία. Η τοπική αυτοδιοίκηση εκδηλώνεται πλέον ασύστολα. BMW X5, Porsche Cayenne κλπ ανάμεσα στα Datsun και τα γαϊδαρομούλαρα.

 8. fantomas avatar
  fantomas 03/05/2008 16:10:14

  Η ΓΣΕΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΟΠΩΣ Η ΕΦΕΕ !!!
  ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΜΕ-ΚΚΕ)
  ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΣΟΥΝ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.