#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2011 09:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απάτη των παραγώγων
Αυτή τη στιγμή στον κόσμο, υπάρχουν περίπου $600 τρισεκατομμύρια τοποθετημένα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (παράγωγα-derivatives), σε μια παγκόσμια οικονομία μόλις $60 τρισεκατομμυρίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες λεηλατούν, και που επίτηδες βοήθησαν την Ελλάδα να κρύψει τα πραγματικά της χρέη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Αμερική επέτρεψε στις τράπεζές της να εξαπατήσουν τον Δυτικό κόσμο.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joe Stiglitz έχει αναφέρει το πως η μείωση της διαφάνειας, και η απόκρυψη πληροφοριών, ήταν μια βασική αιτία για την απαρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Stiglitz, «η Wall Street και οι τράπεζες επίτηδες θόλωσαν τη κατάσταση, και περιέπλεξαν τα πράγματα, ώστε να μπερδευτούν και να ξεγελαστούν οι πελάτες και οι καταναλωτές…».

Από τη πλευρά του, ο ειδικός αναλυτής Frank Partnoy μίλησε για την απάτη των παραγώγων. Όπως λέει, αυτά αποτελούν μια λογιστική καινοτομία, με βάση την οποία οι κερδοσκόποι τζογάρουν, παίρνοντας θέση σε ζητήματα στα οποία όμως δεν έχουν να χάσουν κάτι. Έτσι, όταν χρειάστηκε να πληρωθούν τα παράγωγα, προκλήθηκε μια ζημιά $185 δις σε χρήματα φορολογουμένων που πέρασαν μέσα από την AIG.

 

Investment Watch

http://investmentwatchblog.com/frank-partnoy-there-is-currently-600-trillion-in-derivative-positions-on-a-global-economy-of-60-trillion/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΓΦ avatar
  ΔΓΦ 25/10/2011 10:56:23

  Ουσιαστικά λοιπόν παίρνουν χρήματα από το μέλλον. Το δικό μας μέλλον.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/10/2011 11:02:36

  Δεν υπάρχουν 600 τρις τοποθετημένα (τρίχες λέει). Δεν υπάρχουν 600 τρις. Μπορεί οι συνολικές "θεσεις" να είναι μεγάλα (δεν έχω δει πουθενά το 600 τρις) αλλά μάλλον επικαλύπτυον η μία την άλλη ή είναι σε αντιθετα "στρατόπεδα".

  Τα παράγωγα δεν είναι το πρόβλημα, και οι συνέπειές τους στην εύθυρμη λειτουργία της αγοράς κατά μερικούς αυξάνει την μεταβλητότητα (το ρίσκο) αλλά κατά πολύ περισσότερους αυξάνει την αποτελεσματικότητα γιατί διαχέει την πληροφόρηση.

  Η ανεπαρκής διάχυση πληροφόρησης για επενδυτικές θέσεις, σε αντίθεση με τα παράγωγα καθ εαυτά, είναι μείζον πρόβλημα. Η Αμερική κακώς-κάκιστα δέχθηκε την παραβίαση του lower of cost or market (συντηρητική αποτίμηση χαρτοφυλακίων) αλλά τα πρωτεία σε κουκούλες και καπνό στα στοιχεία ΔΕΝ τα έχει η Αμερική η οποία εξ άλλου διέγραψε τα κέρατά της απόο το 2008, ενώ μερικοί πιο κοντά μας διαγράφουν χώρες, για να μην διαγραψουν χαρτοφυλάκια, και παρακαλώ σκεφτείτε τις τελευταίες 10-15 λέξεις.

  • RYaN avatar
   RYaN @ archaeopteryx 25/10/2011 12:44:57

   Το πρόβλημα των παραγώγων μοιάζει με το γνωστό πρόβλημα των ασφαλιστικών εταιρειών (άλλωστε κι αυτά σε μεγάλο βαθμό κρύβουν επισφάλειες κινδύνου): Αν, για παράδειγμα, γίνει κάπου μία μεγάλη καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς και τρέξουν ξαφνικά όλοι μαζί οι δικαιούχοι να εισπράξουν τις ασφάλειες ζωής που είχαν κάνει οι αποθανόντες σε κάποια ασφαλιστική, τότε τα ποσά ξεπερνάνε κάθε λογική, ξεπερνάνε ακόμα και τα ασφάλιστρα που είχαν ήδη πληρωθεί και η ασφαλιστική καταρρέει. Περίπου αυτό έγινε το 2008 στην Αμερική. Το αμερικανικό κράτος προσφέρθηκε, στην ουσία, να πληρώσει αυτό τις επισφάλειες για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα συνολικά, αφού ταυτόχρονα είχε προκύψει και το θέμα των απλήρωτων στεγαστικών δανείων, με τις τράπεζες να αδυνατούν να πληρώσουν επισφάλειες και ταυτόχρονα οι κατασχέσεις ακινήτων να αποδίδουν πολύ λιγότερα από την αξία δανείων και επισφαλειών, λόγω δραματικής βύθισης των τιμών. Από τότε δεν έχουν σταματήσει να σκάνε ανά τον πλανήτη χρηματοοικονομικές επισφάλειες και μάλιστα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν στο σύνολό τους, αφού πολλές από αυτές κρύβονται σε πακέτα επισφαλειών (CDOs) που η μία επισφάλεια μπορεί να είναι σύνθεση περισσοτέρων μικρών.

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ RYaN 25/10/2011 23:55:02

    Το παράδειγμα δεν είναι πολύ πετυχημένο. Στην ασφαλιστική αγορά το κόστος καταβολής των συμφωνηθέντων επιμερίζεται σε πολλούς μέσω του συστήματος των αντασφαλίσεων.

  • xzetta avatar
   xzetta @ archaeopteryx 25/10/2011 15:34:22

   τα παράγωγα "εφευρέθηκαν" για να μειώσουν τον συστημικό κίνδυνο αλλά λόγω της παντελούς αδυναμίας ελέγχου έχουν εξελιχθεί σε όπλα μαζικής καταστροφής.
   μετά τα subprimes η επόμενη βόμβα θα είναι τα ETFs. Τα ETFs από μόνα τους μπορεί να ξεπερνούν τα 600 τρις.

 3. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 25/10/2011 11:04:49

  κοψτε χρημα τωρα... αντικαταστειστε το ευρω... καλυψτε το νεο χρημα με σταθερη αξια!

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Christos Apostolidis 25/10/2011 23:57:13

   Η λέξη νόμισμα προέρχεται εκ του νομίζω. Στην περίπτωσή μας σημασία έχει τι νομίζει (περί της αξίας) αυτός που πληρώνεται κι όχι αυτός που εκδίδει το νόμισμα.

 4. tpe avatar
  tpe 25/10/2011 14:21:31

  Άλλη μία απόδειξη αυτού που φωνάζω καιρό: Δεν υπάρχει χρήμα. Λογιστικό είναι. Κι αφού δεν "υπάρχει" το χρήμα, το να κόψεις καινούργιο είναι απλά μία απόφαση.

 5. zame avatar
  zame 25/10/2011 23:40:57

  για καθε ΜΙΑ πραγματικη οικονομικη μοναδα ΠΑΙΖΟΥΝ τουλαχιστον 15. ψεματα ειναι ?
  και σε ενα επιτραπεζιο παιχνιδι monopoli
  τα παραγωγα δεν θα ητανε προβλημα ..
  αν η επιμονη στις προσδοκιες των κατοχων τους δεν προκαλουσε την ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  & μαλιστα σε εποχες που η ΑΝΕΡΓΙΑ ολοενα και θα παιρνει ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ & ισως μη αναστρεψιμες διαστασεις..συνεπικουρουμενη απο την ανισορροπη μειωση του εργατικου κοστους & εισοδηματων με παραλληλη αυξηση του κοστους ζωης.. ερχονται και οι
  μη ελεγχόμενες μετακινησεις πληθυσμων λογο καιρικων η φυσικων φαινομενων..
  και αυτο αν δεν ειναι τυχαιο...τοτε ειναι προβλεψιμα & στοχευμενα τα επιδιωκομενα αποτελεσματα.
  & η απατη αυτη ΙΣΩΣ & να δωσει την ευκαιρια στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ να κανει το μεγαλο ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.