#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2009 14:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανισορροπία δυνάμεων στην ΚύπροΠάνω από τρεις Τούρκοι στρατιώτες αντιστοιχούν σε κάθε Εθνοφρουρό στην Κύπρο. Το στοιχείο αυτό που δείχνει την εμφανή ανισορροπία που υφίσταται ανάμεσα στις ελληνοκυπριακές και ελληνικές δυνάμεις από τη μια, και τα κατοχικά στρατεύματα από την άλλη, προκύπτει από έρευνα του βουλευτή του ΑΚΕΛ, αναλυτή και μελετητή επί στρατιωτικών θεμάτων, κ. Άριστου Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση των στοιχείων από τον κ. Αριστοτέλους, για το 2009 προκύπτει ότι το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει στις 36.000 και μαζί με τους 5.000 Τουρκοκύπριους ενόπλους, κυμαίνεται γύρω στις 41.000.

Από την άλλη, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ανέρχονται στις 12.000 και μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ φθάνουν γύρω στις 13.000 περίπου. Δηλαδή, για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες.

Άρματα μάχης.

Τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449 ( 441Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48 Α2 εκπαιδευτικά), όπως και κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε σύγκριση με 300 που ήταν το 2000. Για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν σήμερα τρία τουρκικά. Σύμφωνα με την έρευνα, αν υπολογιστούν και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 2,09 τουρκικά.

Ο κ. Αριστοτέλους διαπιστώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Κύπρου για ενδυνάμωση της θέσης της στην ΕΕ και τη συμμόρφωση της με τους οικονομικούς δείκτες της Ένωσης, καθώς και των βελτιωμένων συνθηκών ασφάλειας στο νησί, σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό εισαγωγής οπλισμού. Σε αυτό, συνεχίζει ο κ. Αριστοτέλους, συνέβαλε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου οι αμυντικές δαπάνες στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν σταθερά στο 2.1% - 2.3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ( ΑΠΕ). Παρά ταύτα αυτές είναι κάπως πιο ψηλές ως ποσοστό από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο χώρο της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στο 1.9%.Σχετικά με τον αριθμό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των κατοχικών δυνάμεων, αυτός παραμένει στα 627. Από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής τύπου ΑΑΡC και τα 266 αμερικανικής τύπου Μ-133. Στην Εθνική Φρουρά ο αριθμός των ΤΟΜΠ είναι 402.

Διατήρηση της κατοχής.

Ο κ. Αριστοτέλους αναφέρεται και στις τουρκικές προθέσεις και διαπιστώνει ότι με τη διατήρηση αυξημένων στρατιωτικών ικανοτήτων στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει την προς όφελός της διατήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ’ επέκταση της συνεχούς διασφάλισης της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών νομιμοποίησης του καθεστώτος. Επίσης, επιδιώκει την υπογράμμιση της εμμονής της στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας και του στρατηγικού ελέγχου της στην Κύπρο και τη διατήρηση του ελέγχου της επί του κατοχικού καθεστώτος και της πολιτικής δραστηριότητας των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις στρατηγικές της επιδιώξεις στο νησί.Άλλη μια τουρκική επιδίωξη, είναι σύμφωνα με την έρευνα, η διατήρηση της ικανότητας να επηρεάζει εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές, να εκβιάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να δημιουργεί αμφισβητήσεις για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ξηρά και στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου.

Έμψυχο υλικό.

Ο κ. Αριστοτέλους παραθέτει επίσης στρατιωτικά στοιχεία για το 2009. Σε σχέση με την ΕΦ, αναφέρει ότι η ισχύς της Δύναμης σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται συνολικά γύρω στις 13.000, περιλαμβανομένων των στελεχών, των εθελοντών, των εθελοντριών και των κληρωτών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία. Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν εθελοντικά περί τις 430 γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 3.5% του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού του σώματος.
Το σύνολο των εφέδρων και εθνοφυλάκων ανέρχεται στις 70 και πλέον χιλιάδες.
Οι ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο αριθμούν γύρω στις 1.250. Τις δυνάμεις αυτές αποτελούν κυρίως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που αριθμεί 950 άτομα και βρίσκεται στο νησί με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως. Αριθμός Ελλήνων αξιωματικών στελεχώνουν την Εθνική Φρουρά.
Τα τουρκικά στρατεύματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανέρχονται σε 36.000. Η δύναμη αυτή προέρχεται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία, και είναι ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡΔΥΚ.
Η βάση της οργάνωσης των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζει ακόμη να είναι η μεραρχία, αν και στην ίδια την Τουρκία οι δυνάμεις αυτές έχουν εξ' ολοκλήρου μετατραπεί σε ταξιαρχίες.
Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.500 – 5.000.
Οι τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000 όπως παρακάτω:
11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή, 10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή.

Γ. Πυργιώτης

* Τα στοιχεία προέρχονται από ανοικτές και έγκυρες πηγές, προσβάσιμες στο κοινό και περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Λονδίνου, το SIPRI, το NATO, τον ΟΑΣΕ, το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συντεκνος avatar
  Συντεκνος 11/10/2009 15:37:39

  Ε, τώρα που ήρθε ο ΓΑΠ στην κυβέρνηση, θα δώσει εντολή στον Πάγκαλο να στείλει επιπλέον δυνάμεις στην Κύπρο για να προωθήσουν το νέο ... σχέδιο Ανάν. Χαχαχα

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 11/10/2009 20:41:30

  Όπλα στην Κύπρο, κύρια ατομικά και αντιαρματικά, μέσα στους στρατώνες, σε αποθήκες με χαλαρές κλειδαριές όταν έλθει η ώρα. Δημιουργία οργανωμένης πολιτοφυλακής με εθελοντική συμμετοχή όλων. Οι νέοι στα γυμναστήρια και στις σχολές πολεμικών τεχνών.

 3. parsifal avatar
  parsifal 11/10/2009 21:03:06

  Το βασικό πρόβλημα με την αμυνα στην Κύπρο ειναι η ολοκληρωτική αεροπορική υπεροχή - κυριαρχία των Τούρκων. Και 3 : 1 να ησαν τα αρματα της ΕΦ με τα τουρκικά δεν θα αλλαζε τίποτε... Χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη η εστω αποτροπή (οι S - 300PMU1 ειναι παρκαρισμένοι στο Ηράκλειο και το Τυμπάκι στην Κρήτη !), χωρίς φίλια (Ελληνική) αεροπορική παρουσία (καταργήθηκε εστω και υπό μορφή ασκήσεων...) η ΕΦ δεν μπορεί να αντιτάξει σοβαρή και αξιόλογη αντίσταση.
  Τώρα η στροφή σε "λαικό πόλεμο" (la guerre du peuple est invincible, Mao Tse Toung) ειναι αλλο πράγμα, θα πρόκειται για μαχροχρόνια σύγκρουση και πόλεμο φθοράς που απαιτεί ομως εκτός απο ...οπλα ατομικά και αντιαρματικά κάτι που δεν υπάρχει ΟΥΤΕ στην Κύπρο ΟΥΤΕ στην Ελλάδα: Διάθεση για σύγκρουση και ενοπλη αντιπαράθεση...Χαρακτηριστικά, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Κύπρου σκέπτεται να επιτρέψει την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων των απαλλασομένων της θητείας με διάφορα προσχήματα, μήπως και...πεισθούν να παρουσιασθούν. Αντιλαμβάνεσαι Μποτίλια οτι τα οπλα και τα αντιαρματικά πρεπει κάποιος να τα κρατά...

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/10/2009 21:06:56

  Παλλαϊκή άμυνα (*). Η μόνη λύση μέχρι να στείλει ο ΓΑΠ μεραρχία στην Κύπρο.
  χαχαχαχα

  (*)Ό,τι εφάρμοζε παλιά ο Τίτο, που φοβόταν επίθεση και από τα δύο "μπλοκ", με οπλισμό και ενεργοποίηση όλων των πολιτών.
  Βέβαια αυτά τα όπλα μόλις προέκυψαν διαφωνίες, στην μετά Τίτο Γιουγκοσλαβία, βγήκαν από τα μπαούλα και Γιουγκοσλαβία έπαψε να υπάρχει.

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Προφήτης 11/10/2009 23:32:46

   Οι δυνατότητες της περιφερειακής άμυνας ήταν στην Γιουγκοσλαβία μηδαμινές μπροστά στην δύναμη πυρός του τακτικού στρατού που πέρασε στους Σέρβους. Για να πραγματοποιηθεί ο εμφύλιος διοχετεύθηκε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας.
   Όπως ειπώθηκε καθοριστικό είναι το φρόνημα.
   Αλλά και τις συνέπειες του σιδερικού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε χέρια μη Ελλήνων μπορεί να βιώσουμε κάποια μέρα, που θα "αδρανήσει" για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.