Η ανικανότητα επικοινωνίας Μαξίμου και ΝΔ
30/09/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανικανότητα επικοινωνίας Μαξίμου και ΝΔ

Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο στον κρίσιμο τομέα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας η κυβέρνηση θα... σέρνεται.

Η αδυναμία της ΝΔ στο πεδίο της επικοινωνίας είναι εμφανής, όπως δια γυμνού οφθαλμού είναι πλέον εμφανής και η έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδίου. Κάποια βήματα που σημειώθηκαν πριν λίγο καιρό για να αλλάξει η εικόνα της ΝΔ, ώστε να καταστεί σαφέστερο το μήνυμα που εκπέμπει, έμειναν χωρίς συνέχεια και κάθε φορά που ανακύπτει θέμα η Συγγρού και το Μέγαρο Μαξίμου τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.

Το μείζον θέμα στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση είναι ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα την κάνουν «πρωταγωνίστρια» στο πολιτικό παιχνίδι και δείχνει να…σέρνεται.

Εκτός από τη δυσκολία της ΝΔ να κυριαρχήσει σε πολλές αντιπαραθέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, στελέχη του κόμματος καταγράφουν και μια σειρά λανθασμένων κινήσεων που κόστισαν πολιτικά στη ΝΔ, τις οποίες στη συνέχεια αναγκάστηκε είτε να αποσύρει είτε να αναπροσαρμόσει.

Πολλά θετικά που γίνονται, εκτός από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, χάνονται από έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακών αστοχιών. Το επιτελείο σχεδιασμού και επικοινωνίας στηρίζεται συνήθως στον πατριωτισμό ενός ή δύο ανθρώπων, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν την τελευταία στιγμή.

Οι γνωρίζοντες σημειώνουν μια μεγάλη αλήθεια: λόγω του ελλείμματος επικοινωνίας η ΝΔ δεν μπορεί να μεταδώσει στην κοινωνία το όποιο διαφορετικό σχέδιο για τον τόπο - αν το έχει και όπου το έχει.

Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο στον κρίσιμο τομέα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, η ΝΔ - τονίζουν παλαιά και νέα στελέχη - θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και αντιπολίτευση θα κάνουν τα μέσα ενημέρωσης.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, επιμένουν πολλοί στη ΝΔ, πρέπει να τερματιστεί το χάος που επικρατεί στον πυρήνα των συνεργατών και συμβούλων του Αντ. Σαμαρά, να αναθεωρηθούν οι επιλογές των προσώπων που κάνει η ηγεσία του κόμματος και να μην αποκλείονται ικανά στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν.

Μ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Seagull avatar
  Seagull 30/09/2014 08:31:03

  Δυστυχώςι σύμβουλοι & στενοί συνεργάτες του Μαξίμου το μόνο που κάνουν είναι να θάβουν την κυβέρνηση και τον Σαμαρά με τις επιλογές τους και τις προτάσεις που υποτίθεται κάνουν. Βεβαίως δεν πάνε πίσω και αρκετοί υπουργοί που είτε λένε αρλούμπες είτε απολύτως τίποτα και υπουργεύουν κρυπτόμενοι. Οταν φτάνει στο σημείο ο υπουργός οικονομικών - που είναι και χθεσινός - να λέει " εμένα" να ακούτε μόνο και το ΥΠΟΙΚ, καταλαβαίνει κανείς το χάος...

 2. Xμμμμ avatar
  Xμμμμ 30/09/2014 09:50:21

  Mεγάλη κουβέντα ανοίξατε. Επικοινωνία της Ν.Δ. Πότε είχε για να έχει και τώρα? Να πάμε στην περίοδο Καραμανλή? Ρουσόπουλος και Λούλης!! Και τώρα? τι γίνεται τώρα? Το απόλυτο μηδέν. Άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν αγνοούνται συστηματικά. Γιατί? Συστηματικά ΜΜΕ καλούνται να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα? και γιατί να το βγάλουν? για να αποκαλυφθεί πως το φίδι είναι τα ίδια? Ξοφλιούνται γραμμάτια του παρελθόντος θα μου πείτε. Αλλά γιατί να έχουν αναλάβει την επικοινωνία άνθρωποι με γραμμάτια? Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου

 3. ΚΒΣ avatar
  ΚΒΣ 30/09/2014 13:15:00

  Νομίζω πάει ακριβώς αντίστροφα: όσο η ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει ουσιαστικό, συνεπές και καλοζυγισμένο σχέδιο για τον τόπο, το έλλειμμα επικοινωνίας είναι αναπόφευκτο. Η επικοινωνία αφορά τον τρόπο μετάδοσης και παρουσίασης θέσεων και δράσεων. Όταν αυτές είναι ελάχιστες και εκ των πραγμάτων προβληματικές σε κάθε σχεδόν εφαρμογή τους, τι είδους επικοινωνιακή ποιότητα να γυρέψει κανείς. Το μονότονο επιχείρημα πως η κυβέρνηση έσωσε την πατρίδα είναι πραγματικά αίολο αφού όσα έκανε για να την «σώσει» είναι πράγματα που θα μπορούσε ο καθένας να αποφασίσει, δεν απαιτούσαν αυτές οι αποφάσεις κάποιου είδους στρατηγική ικανότητα και ηγετική μαεστρία. Απλώς εφάρμοζε την συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων της Τρόικας. Πέραν αυτού, ουδέν ιδιαιτέρως αξιόλογο. Το μόνο που κρατάει αυτή την κυβέρνηση όρθια είναι η αδυναμία της αξιωματικής και της ευρύτερης αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν κι εκείνοι από την πλευρά τους πειστικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Στην περίπτωση δε του σύριζα, οι ψηφοφόροι είναι πολύ δύσπιστοι από αυτό το μείγμα παλιμπαιδισμού, ασχετοσύνης και τσογλαναρίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαφορές στα γκάλοπ σήμερα θα ήταν πραγματικά αστρονομικές. Με μια στοιχειωδώς σοβαρή αντιπολίτευση η κυβέρνηση αυτή θα είχε πέσει ήδη κάμποσους μήνες τώρα. Δεν είναι θέμα επικοινωνίας και περιμένω ειλικρινά να δω πότε θα γίνει κατανοητό και θα πάψουμε να επικαλούμαστε την «ελλιπή ή προβληματική επικοινωνιακή τακτική» ως κύριο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ ΚΒΣ 30/09/2014 18:44:41

   Δηλαδή αγαπητέ, τί ήθελες να παρουσιάσει; Λεφτά υπάρχουν και να τα μοιράζει; Να προσλάβει χιλιάδες δημ.υπαλλήλους, να χαρίσει όλα τα κόκκινα δάνεια, να μειώσει το 8ωρο σε 6ωρο με διπλάσιες αποδοχές; Τί να κάνει οταν ένας μοιραίος και τραγικός πολιτικός με παιδικό όνομα, Γιωργάκης, της έδωσε μια Ελλάδα που χωρίς κρίση και δεν ξέρω αν με δόλο, την είχε πετάξει ήδη, στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της ΕΚΤ . Τί θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ; Επειδή όμως εδώ στην Ελλάδα μόνον αυτό το κόμμα νοικοκυρεύει τον τόπο (κλήθηκε πάμπολλες φορές γι΄αυτό) προσπαθεί με μικρά βήματα να δώσει ανάσα στην οικονομία και τον λαό. Γιατί αμφισβητείς ότι η τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης μειώθηκε, ότι οι ευάλωτοι συμπολιτες μας θα το πληρώνουν ακόμη παρακάτω, ότι στον πόλεμο, με τη διαφθορά κυρίως, το κράτος σημειώνει νίκες, ή ότι όσα ποσά χρημάτων υπεξαιρέθηκαν από αυτό, επιστρέφουν; Για όλα αυτά, καμμία επικοινωνιακή πολιτική από μέρους της ΝΔ. Ακόμη και το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές οι περισσότεροι δήμοι πήγαν στα χέρια της ΝΔ κι αυτό αποσιωπήθηκε και όλοι -και της αποδώ και της αποκεί πλευράς- μιλούσαν για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, λες και δεν είχε πετύχει κάτι τέτοιο και η ΝΔ και μετά απέτυχε στις εθνικές εκλογές. Γιαυτό λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να ασχοληθεί και μ΄αυτό το θέμα. Το να λες την αλήθεια δεν συνιστά"επικοινωνιακή τακτική" αλλά πληροφόρηση του λαού. Κι εκεί υστερεί η ΝΔ.

   • ΚΒΣ avatar
    ΚΒΣ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 30/09/2014 20:45:42

    Πρώτα-πρώτα αυτή η καραμέλα "τι να κάνει, να μοιράσει λεφτά και να διορίσει;" κάποια στιγμή να σταματήσει, έχει που παίζει δυο χρόνια ασταμάτητα. Κανείς δεν ζήτησε τέτοιο πράγμα, αντιθέτως όσοι ψηφίσαμε ΝΔ το κάναμε βάσει συγκεκριμένων προεκλογικών εξαγγελιών και προγραμμάτων. Αν τις κοιτάξει κανείς πάλι, καταλαβαίνει πως ούτε το ΠαΣοΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ θα είχαν καμία ιδιαίτερη αντίρρηση να εφαρμοστούν οι περισσότερες από αυτές. Αν τώρα από την άλλη, τη στιγμή που το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ σχεδιαζόταν και διατυπώνονταν οράματα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού η δικαιολογία πως όταν έρθουμε στα πράγματα δεν θα εφαρμοστούν όλα αυτά αφού "τι να σου κάνει η ΝΔ όταν ένας μοιραίος πολιτικός σαν τον ΓΑΠ μπλά-μπλά-μπλά", αυτό είναι και η μόνη λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν εδώ και δυο χρόνια. Δεν ήταν καθόλου απαραίτητη προϋπόθεση η αυτοδυναμία για να κινηθεί η ΝΔ στο πνεύμα των προεκλογικών εξαγγελιών της. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, διαπραγμάτευση του χρέους, κόκκινες γραμμές, ανάπτυξη. Που είναι; Όμως αν θέλουν αρκετοί να δικαιολογούν πράγματα αδικαιολόγητα με οπαδική διάθεση σαν να υπερασπίζονται προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας, φυσικά και ο διάλογος χωλαίνει. Όταν διαβάζεις για παράδειγμα μέχρι και σχόλια οτι "ο Σαμαράς μέχρι τον Νοέμβριο του '11 καλά έκανε και δήλωνε αντιμνημονιακός γιατί έτσι ξεθύμωσε και εκτονώθηκε στις τάξεις της ΝΔ μεγάλη μερίδα κόσμου με άγριες αντιμνημονιακές διαθέσεις, οπότε την κατάλληλη στιγμή το γύρισε και επίσημα για το καλό της Πατρίδας" δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Μιλάμε εντελώς άλλη γλώσσα και αυτό ούτε ντορικό με κάνει, ούτε συριζαίο, ούτε κομουνιστή, ούτε χρυσαυγίτη.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 30/09/2014 22:20:48

    Αμφισβητείς ότι η έκτακτη εισφορά βαφτίζεται μόνιμη και ΕΝΦΙΑ; ...δεν πλήρωσα τη ΔΕΗ για να πληρώσω το φόρο σήμερα. Αμφισβητείς ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ...μειώνεται και επεκτείνεται; (...οι δυο παραπάνω φόροι ήταν έκτακτοι έως 31/12....) Αμφισβητείς ότι δεν μπορώ να βάλω για άλλη μια χρονιά πετρέλαιο που μειώνεται .... γιατί πληρώνω 415 € επιπλέον φόρο για τα πουρνάρια; Αμφισβητείς ότι η σύζυγος είναι πέμπτο χρόνο άνεργη; Αμφισβητείς ότι δεν υπάρχει ένα προϊόν (γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια) που όχι να έχει μειωθεί η τιμή αλλά να έχει μείνει έστω σταθερή βρε αδερφέ 3 χρόνια τώρα; Αμφισβητείς ότι οι ...κολλητοί είναι οι άριστοι εκ των αρεστών ; (ΝΕΡΙΤ, σύμβουλοι, Γ Γραμματείς που παραιτούνται για τον ...εκλογικό στίβο, ή με βάση και τις αναρτήσεις εδώ....αλήθεια στο Βερολίνο έφταιγε ο πρέσβης, στο Σύνταγμα ο Χαρδούβελης...αύριο ο χατζηπετρής φαντάζομαι) Εγώ δεν αμφισβητώ ότι η κυβέρνηση και το κόμμα που υποστήριζα είναι πλέον όχι σε πτώση αλλά σε αποσύνθεση. Ισως έχεις δίκαιο. Ισως έχω όμως εγώ δίκαιο. Η πραγματικότητα, η τσέπη και η κατσαρόλα πως το παρόν με δικαιώνουν.Θα το δείξει η κάλπη και δυστυχώς για τις καρέκλες κάποιων συντομότερα από το δοκούν....αλλά δεν μπορούν να παίζουν μουσικές καρέκλες με τις ζωές μας και τα όνειρα των παιδιών μας.

    • GregA avatar
     GregA @ Ο Ιθαγενής 30/09/2014 23:33:44

     Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Γίναμε ΠΑΣΟΚ.

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Ο Ιθαγενής 01/10/2014 18:01:23

     Αγαπητέ, εγώ πλήρωσα για ένα πολύ παλιό σπίτι -πατρικό- στο νησί που κατοικώ, 120 τμ φόρο 50,93 ευρώ και για τους κάτω βοηθητικούς χώρους (ένα άλλο δηλ. διαμέρισμα) 40 τμ. φόρο 12 ευρώ. Λοιπόν;

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 01/10/2014 22:08:30

      Αν τα ποσά που μας λέτε, αφορούν τον συνολικό φόρο και όχι την πρώτη δόση του, κάτι δεν πάει καλά.

     • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
      ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Crevettes à la provençale 02/10/2014 18:23:00

      Τον συνολικό ΕΝΦΙΑ.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 02/10/2014 21:36:03

      Κάτι δεν πάει καλά αλλά ας μην το κάνετε θέμα.

   • GregA avatar
    GregA @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 30/09/2014 23:31:35

    Τι να έκανε; Να ανέτρεφε τη πορεία που της έδωσε ο Γιωργάκης, όπως μας είχαν υποσχεθεί. Τίποτε άλλο. Αυτό θα ήταν το δύσκολο και εθνικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.