#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2012 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη πλησιάζειΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

"Ρίκσα", αν θυμάμαι καλά, το λένε οι Ινδοί. Είναι ένα είδος ανθρωποκίνητου ταξί. Κάθεσαι και ο οδηγός – υποζύγιο, συνήθως χλεμπονιάρης κα ξυπόλητος έχει ζευτεί το καρότσι και τρέχει να πάει τον πελάτη. Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά και πιθανώς οι σκέψεις μου να αγνοούν κάποιες πτυχές των σχετικών ζητημάτων. Κοινό νου όμως νομίζω πως έχω.

Μετά από δύο χρόνια περικοπών μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων, γίνεται συζήτηση ότι πρέπει να κατεβεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λέει έξωθεν απαίτηση.

Ήδη οι άνθρωποι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Δουλεύουν, αν δουλεύουν, τρεις άνθρωποι σ’ ένα σπίτι και ζήτημα είναι να μαζεύουν όλοι μαζί δυο χιλιάρικα. Συνήθως ούτε αυτά. Τετράωρα, ελαστική εργασία, «απασχολήσιμοι» και πάει λέγοντας. Τώρα και με νέες μειώσεις, οδεύουμε ολοταχώς σε συνθήκες Ινδίας. Αυτό που μένει είναι αρχίσουμε να τραβάμε και καρότσι. Κι άντε ο άλλος να μένει στον Άνω Κορυδαλλό, για πήγαινε τον; Έχει κάτι γειτονιές, όπου αν αγοράσεις αυτοκίνητο, σου δίνουν και μια πέτρα να τη βάζεις μπροστά από τη ρόδα, γιατί λόγω ανωφέρειας δεν αρκεί το χειρόφρενο.

Υποτίθεται ότι η μείωση των μισθών μειώνει το κόστος παραγωγής και συνιστά ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αν το λέω σωστά. Έτσι, λένε, θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια». Η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει κάτι απλό: να έχεις παραγωγική βάση, να παράγεις κάτι.

Η Ινδία των ξυπόλητων κούληδων παράγει αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τεθωρακισμένα και άλλα πολλά, έχει τσακάλια της πληροφορικής και σχετική βιομηχανά και φυσικά παίζει ρόλο το πάμφθηνο κόστος εργασίας. Και φυσικά εκατομμύρια εκεί ψωμολυσσάνε και κοιμούνται στα πεζοδρόμια με μοναδική περιουσία ένα χαρτόνι. Εκεί ζουν, ζευγαρώνουν, γεννάνε, πεθαίνουν. Στην άκρη του δρόμου.

Στη χώρα του εισαγόμενου φραπόγαλου πόσο πιο «ανταγωνιστικοί» θα γίνουμε αν οι άνθρωποι φτάσουν με τη μερική απασχόληση και την περαιτέρω μείωση μισθών να παίρνουν τετρακόσια ή πεντακόσια ευρώ το μήνα; Σε ποιον κλάδο; Στις υπηρεσίες και το εμπόριο, ίσως, θεωρητικά, με εργαζόμενους που θα έχει μαυρίσει το μάτι τους από την ανέχεια και θα γυαλίζει αλλά σε ποια «παραγωγή»; Ποιος γενναίος θα παίρνει την απόφαση να παντρευτεί και να κάνει παιδιάς

Και βέβαια, το μυαλό μου, που έχει μεσάνυχτα από τις θεωρίες της οικονομίας, καταλαβαίνει πάντως, ότι θα συρρικνωθεί κι άλλο η κατανάλωση, θα στεγνώσει περισσότερο η πιάτσα από ρευστό, θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους από φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ. Κυρίως όμως θα πλησιάσουμε κι άλλο, ως κοινωνία, τον πάτο της κοινωνικής και προσωπικής απελπισίας. Με μια κουβέντα, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στον κοινωνικό λέβητα. Φέρνουμε ακόμη πιο κοντά το ραντεβού με μια ανεξέλεγκτη έκρηξη. Διότι έχουμε πίσω μας ήδη δύο χρόνια συνεχών περικοπών, αλματώδους αύξηση της ανεργίας και χωρίς φως στον ορίζοντα. Αυτά σε συνδυασμό με τους συνεχείς πολιτικούς εκβιασμούς Παπανδρέου προς τον Λαό, έχουν πάει το ηθικό του κόσμου στα Τάρταρα και ρίχνουν βενζίνη στην φωτιά της κοινωνικής οργής. Οι δε πιο οργισμένοι απ’ όλους θα είναι οι νοικοκυραίοι που βρεθήκανε στο δρόμο. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους, που σταματούν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους, που ταπεινώνονται μπροστά στα μάτια όσων αγαπούν κι εξαρτώνται από αυτούς.

Πόσο πιο κάτω θα ζητήσουμε να πάνε οι άνθρωποι; Πιο πρόβλημα απ’ όσα έχουμε, κι είναι πάμπολλα, θα λυθεί αν σπρώξουμε κι άλλους πολλούς στο περιθώριο, στην ανέχεια και στον τρόμο της επιβίωσης;

Η περίφημη ανάπτυξη θα έρθει με μεγάλες επενδύσεις – φάρους για μικρότερες, με νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και του δαιμόνιου ανθρώπινου δυναμικού της, με την δημιουργία ενός μικρότερου, ισχυρότερου κι ευνομούμενου κράτους. Τελειώνοντας με την «Δημοκρατία των κολλητών». Δεν θα γίνει με την εξαθλίωση των πολιτών.

Η μάχη για την ανάπτυξη κι ενάντια στην ανέχεια είναι πρώτιστο πατριωτικό καθήκον. Αποτελεί κεντρικό στόχο της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Οι αγορές δεν «αυτορρυθμίζονται». Το μάθαμε επώδυνα. Οι άνθρωποι δεν ζουν με αριθμούς σε φωτεινούς πίνακες. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί σε στατιστικές. Ο κοινωνικός δαρβινισμός δεν είναι κεντροδεξιά πολιτική. Είναι απλώς κακή πολιτική. Δεν είναι ούτε κοινωνικά φιλελεύθερη, ούτε λαϊκή, ούτε πατριωτική. Ούτε αστική πολιτική είναι. Γιατί οι αληθινοί αστοί δεν είναι αδίστακτοι και άρπαγες. Μην τους μπερδεύετε με τους λούμπεν κομπιναδόρους και μιζαδόρους, που περιφέρονται στην γνωστή πλατεία και στις δεξιώσεις με το ποτήρι στο χέρι. Ότι γυαλίζει δεν αξίζει πάντα.

Οι έξωθεν εκβιασμοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Υπάρχει όμως ένας βασικός κανόνας. Αν υποκύψεις ξανά και ξανά, τότε θα σου ζητάνε συνεχώς και κάτι άλλο. Ανοίγει η όρεξη. Να πας πιο πίσω, πιο κάτω.

Αν φτάσουμε λοιπόν να τραβάει καρότσι ο κόσμός για ένα κομμάτι ψωμί δεν θα πιάσουμε κανένα στόχο. Πάτο θα πιάσουμε. Και μετά θα μας ζητήσουν να απελευθερώσουμε κι αυτό τον κλάδο μεταφορών, χωρίς γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι, φίλε Μάκη;

Η φτώχεια, αδέρφια, είναι βία. Η ανεργία είναι βία. Σκοτώνουν πιο αργά από τις σφαίρες αλλά σκοτώνουν. Αν όχι κατ’ ανάγκη κορμιά, σίγουρα σκοτώνουν ψυχές.

(Δημοσιεύθηκε στην "Δημοκρατία")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SERTIS avatar
  SERTIS 11/01/2012 14:19:58

  φαηλο ραγματικά πολύ ωραίο το άρθρο σου, όπως πάντα.
  Αλλά μια παράκληση.Πες και στον πρόεδρο να τα πει αυτά΄δημοσίως.Ο κόσμος θέλει να τα ακούσει.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ SERTIS 12/01/2012 01:22:36

   Προσυπογράφω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Και όχι μόνο να τα πει αλλά και να τα ΕΝΝΟΕΙ !!!!!!!!!!!!!!

  • madprof avatar
   madprof @ SERTIS 12/01/2012 19:12:44

   Φαήλο, δυστυχώς έρχονται τα χείριστα για τους άμοιρους κομματοπολτοποιημένους τε χρεωκοπημένους, από την Ανήθικη, Διεφθαρμένη, Δημαγωγική ΝεποτισμοΝομενκλατούρα του ΨεύδοΧριστιανοΤσιτσιολινοΠροτεκτοράτου!
   Άλλωστε το κόμμα στο οποίο είσαι "στρατιώτης" δεν είναι "άμοιρο" ευθυνών για την κατάσταση!
   Με ορφανούς, σαλαγκουδάκια, αδαμάκια, ραπτουλάκια, φτερωτούς, καουμπόϊδες με 45 άρια (sic!) και λοιπά νεποτιστικά μειράκια τιποτ-ούλων, -ούληδων θα γίνει η κατάληψη της εξουσίας για νέα περίοδο λειτουργίας του κοινής διαχείρισης σφαγείου, με πλειοψηφία του Δ.Σ. “στελέχη” της ΝΔούλας!
   Οι πωλητές ελπίδων της, λανσάρουν οράματα, θάματα και ζώνες παρθενίας στους πληβείους πουλώντας εθνικοφροσύνη, θρησκευτικοκαπηλεία και τα συναφή ενώ οι εκδορείς της, ακονίζουν τα χασαπομάχαιρα και ανυπομονούν πότε τα ζωντανά θα εισέλθουν στον χώρο των σφάγιων για να βγάλουν την παραγωγή και να εισπράξουν τα “δεδουλευμένα”.
   Οι του πασοκολαμογιστάν χορτάτοι και εξουθενωμένοι από τα μεγάλα φαγοπότια και τις κραιπάλες με θύματα τα ζωντανά της στρούγκας, εκλιπαρούν να αναλάβει την διαχείριση ο έταιρος των συνδιαχειριστών, για να απολαύσουν με τα οικογενειακά τους δενδρύλλια τα “κεκτημένα” δηλαδή τα Ληστευμένα!
   Στο “Πως αντιδράς στο θέατρο του παραλόγου;” του Δαναού, σχολίασα:
   Μελετώντας το δοκίμιο του Γιάννη Γεράση “Μεταπολίτευση, ενοχή και υποτέλεια” εκδόσεις “Ροές” 1998, για να κατανοήσεις γιατί δεν υπάρχει ελπίδα στο TVΤατιανοΤσιτσιολινοΠροτεκτοράτο της OMO!
   Έως και την οικονομική καταστροφή, κατάρρευση και εξαθλίωση των πολιτών και της χώρας είχε προβλέψει (Σοφοί δε προσιόντων) για όσους κωφεύουν στα μαθήματα της ιστορίας ή εθελοτυφλούν μπροστά στην καταστρατήγηση της λογικής και την πνευματική ερήμωση της χώρας, από τα μειράκια της μεταπολιτευτικής φενάκης (σελ. 63)!
   Αν δεν αντιληφθούν όλοι οι κομματΆρχεις ότι μοναδικός τρόπος να επανακτήσουν οι πολίτες το ηθικό τους και την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς φορείς είναι να ελεγχθούν, από αδιάβλητο σώμα ορκωτών λογιστών – δίωξης οικονομικού εγκλήματος και εισαγγελέων, όλα τα οικογενειακά δενδρύλλια και οι παραφυάδες της ΝεποτισμοΝομενκλατούρας, αρχής γενομένης από τους υποψήφιους βο(υ)λευόμενους, για το “πόθεν το αίσχος τους”, από την επομένη των εκλογών δεν θα κυκλοφορούν στο προτεκτοράτο.
   Υπήρξε Εσχάτη Προδοσία, ουχί στιγμιαία (sic!) και απαιτείται Κάθαρση και Τιμωρία των Υπευθύνων με παράλληλη δήμευση των Ληστευθέντων, υλικών και άυλων, από τα οικογενειακά δενδρύλλια και τις παραφυάδες τους !
   Επιτέλους πρέπει να ορισθούν και να τηρηθούν κανόνες πολιτικής ΗΘΙΚΗΣ και όχι ο μαφιόζικος νόμος της OMERTA που εφαρμόζεται από τον 11/ '73 (ο νοών νοείτω)!

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/01/2012 14:30:32

  ...Ο κοινωνικός δαρβινισμός δεν είναι κεντροδεξιά πολιτική. Είναι απλώς κακή πολιτική. Δεν είναι ούτε κοινωνικά φιλελεύθερη, ούτε λαϊκή, ούτε πατριωτική. Ούτε αστική πολιτική είναι. Γιατί οι αληθινοί αστοί δεν είναι αδίστακτοι και άρπαγες. Μην τους μπερδεύετε με τους λούμπεν κομπιναδόρους και μιζαδόρους, που περιφέρονται στην γνωστή πλατεία και στις δεξιώσεις με το ποτήρι στο χέρι. Ότι γυαλίζει δεν αξίζει πάντα....

  άψογο!

  • τσωφλι πασατεμπου avatar
   τσωφλι πασατεμπου @ Strange Attractor 11/01/2012 15:50:58

   Ο οικονομικος δαρβινισμος ;

   Η μηπως πρεπει σωνει και καλα να τελειωσουμε Παντειο και να μσς ζυμωσουν τα μυαλα οι καθηγηταδες της ΑΣΣΟΕ

 3. ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖΜεσ 11/01/2012 14:32:35

  Πολύ σωστά τα λέτε κ. Κρανιδιώτη. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική σε πολλές οικογένειες και όλοι αυτοί οι τύποι δεν νοιάζονται παρά μόνο για την ευημερία των αριθμών και όχι των ανθρώπων. Η τραγική ειρωνεία όμως είναι ότι ούτε οι αριθμοί ευημερούν πια..
  Ελπίζω σύντομα να γίνουν εκλογές και ο ΑΣ να καταφέρει να δώσει μια προοπτική ζωής και νέας ελπίδας στο κόσμο. Το έχει πράγματι μεγάλη ανάγκη ο τόπος. Και τέρμα επιτέλους στους εκβιασμούς! Αν δει ο ΑΣ ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ότι ο Παπαδήμος έχει άλλους αλλότριους σκοπούς (κάτι που διαφαίνεται πλέον) ας αποσύρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή την κυβέρνηση άμεσα και ας ενημερώσει το λαό άμεσα και από όσο πιο κοντά γίνεται! Καις ας απαιτήσει άμεσα ΕΚΛΟΓΕΣ!

 4. panos avatar
  panos 11/01/2012 14:43:46

  Oσο οι Ελληνες πολιτικοι δεν συνειδητοποιουν οτι το παρτι με τα δανεικα τελειωσε κι οτι πρεπει η χωρα να παραγει πλουτο αξιοποιωντας τα πλεονεκτηματα της και την αξια των πιο ταλαντουχων κατοικων της,θα βουλιαζουμε μεσα στο βουρκο..Αν δεν σταματησουν να κοροιδευουν τον κοσμο και δεν προτεινουν ενα πραγματικα βιωσιμο μοντελο οικονομικης αναπτυξης θα παρασυρουν τη χωρα στον ολεθρο..Η χρεωκοπια της χωρας ειναι,δυστυχως,η τελευταια ευκαιρια για να μπορεσουμε να χτισουμε απ' την αρχη το κρατος σε υγιεις βασεις..Ειναι η ωρα που ολοι πρεπει ν' αποφασισουν με ποιον θα πανε και ποιον θ' αφησουν..

 5. odysseus avatar
  odysseus 11/01/2012 14:53:46

  Aγαπητέ Φαήλε Μ. Κρανιδιώτη,
  Σταχυολογώ απ το κείμενό σου αυτό που θεωρώ την ουσία του:
  1."Υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια». Η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει κάτι απλό: να έχεις παραγωγική βάση, να παράγεις κάτι."
  Επίτρεψέ μου να έχω την ταπεινή γνώμη οτι η ύπαρξη παραγωγικής βάσης σε ένα κρατίδιο 9000000 σαν το δικό μας δεν είναι απαραίτητη. Πχ. Το πλουσιώτερο κράτος του κόσμου το Λουξεμβούργο, δεν έχει παραγωγική βάση. Tό ίδιο κατα σειράν τα υπόλοιπα: Μονακό, Μοντεκάρλο, Ανδόρρα, Νησιά Κέυμαν κλπ. Θα μου πείς αυτά τα "επέλεξαν" οι ΜΕΓΑΛΟΙ ως θησαυροφυλάκια.
  Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε τα δέοντα ώστε να επιλέξουν και εμάς (Πρόταση Κώστα Ροδινού) τη στιγμή μάλιστα που είμαστε DE FACTO το θησαυροφυλάκιο της ιστορικής τους μνήμης και ο εξωτικώτερος τόπος προορισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο με πρώτη την Σαντορίνη?

  2."Η περίφημη ανάπτυξη θα έρθει με μεγάλες επενδύσεις – φάρους για μικρότερες, με νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και του δαιμόνιου ανθρώπινου δυναμικού της, με την δημιουργία ενός μικρότερου, ισχυρότερου κι ευνομούμενου κράτους."
  Για να γίνει αυτό θα πρέπει όπως πολύ σωστά διαπίστωσε ο λιγώτερο κακός Πρωθυπουργός που είχαμε από το 1978 και εντεύθεν, ο Κώστας Καραμανλής,
  να εκτοπισθούν οι ντόπιοι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ. Αυτό πάλι είναι θέμα απόφασης των
  ΜΕΓΑΛΩΝ, γιατί ούτε ο Σαμαράς ούτε κάποιος άλλος απο τους υπάρχοντες πολιτικούς μας έχει τη δύναμη να το κάνει. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να κάνει ο Σαμαράς, θα ήταν να τους καλέσει και να τους ανοίξει την πόρτα . Θα τον αφήσουν όμως Ο Ψυχάρης, Ο Αβραμόπουλος, Ο Βαρβιτσιώτης , Ο Μητσοτάκης ο Σπηλιωτόπουλος, Ο Χατζηδάκης κ.ο.κ?

  3. Σε καθεστώς ελεγχόμενης "Παγκοσμιοποίησης" ούτε οι μεγάλες επνδύσεις και το ευνομούμενο κράτος αρκούν. Το σημαντικώτερο είναι να έχεις προιόντα "επιλέξιμα" απο τις αγορές που να μην τα βρίσκουν στα "φτηνά" κράτη .

 6. makis avatar
  makis 11/01/2012 14:58:13

  Πως να μην τσιτώσει ο κόσμος ....... αφού θα πάρουμε την δόση για αγοράσουμε 60 Eurofighter. http://shar.es/Wzye1

 7. manos avatar
  manos 11/01/2012 15:00:37

  Φαήλο,

  Θυμάμαι από το πανεπιστήμιο ένα θέμα στην ψυχολογία που είχα πάρει σαν προαιρετικό.
  Δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα πιά τους όρους και την αιτιολόγηση αλλά το θέμα είναι κάπως έτσι:

  Ο καταπιεζόμενος όσο πιό πολύ σκύβει το κεφάλι στον καταπιεστή, τόσο σιγά σιγά περνάει μέσα του την πεποίθηση ότι για τα δεινά του φταίει ο ίδιος και κανείς άλλος.
  Οσες δράσεις αποδέχεται ή μηνύματα που εσωτερικεύει, του γίνονται βίωμα και τελικά πλάθει μια πραγματικότητα που ουσιαστικά είναι ψεύτικη.
  Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση τότε, και έλεγα μέσα μου ότι δεν μπορεί και κάποια στιγμή αυτός που πνίγεται στον πόνο και το δίκιο θα ξεσηκωθεί.

  Βλέποντας τώρα τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν από την άνοιξη του 2010, σε σχέση με την αντίδραση του κόσμου, μάλλον χλωμή την βλέπω την κοινωνική εξέγερση.

  1. Εμπέδωσαν το "μαζί τα φάγαμε".
  2. Εμπέδωσαν το "άχρηστοι, ανίκανοι, διεφθαρμένοι".
  3. Εμπέδωσαν το τέλος επιτηδεύματος.
  4. Εμπέδωσαν την εισφορά αλληλεγγύης.
  5. Αποδέχθηκαν το ΜΟΝΙΜΟ χαράτσι στα ακίνητα.
  6. Εμπέδωσαν την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα ασφάλιστρα, στο ΦΠΑ, στην ΔΕΗ, κλπ.
  7. Εμπέδωσαν τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων.

  Πότε θα ξεσηκωθούμε επιτέλους?

  Οταν ο κύριος Ραιχενμπαχ ζητήσει Primae Noctis?

  (Δεν μιλάω για μένα ή για τους φίλους εδώ στο Antinews. Ολοι μας βλέπουμε που πάει το πράγμα εδώ και καιρό).

  Με εκτίμηση Μανώλης.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ manos 11/01/2012 15:50:39

   Μανώλη, η ιστορία του συνδρόμου της Στοκχόλμης ξεκινάει με τη διάσημη πια φράση των κακοποιών: «Το πάρτι έχει μόλις ξεκινήσει». Το 1981 ο Ανδρέας υιοθέτησε ουσιαστικά ανάλογη ρητορική παγιδεύοντας τον ελληνικό λαό, ο οποίος με τη σειρά του, καίτοι όμηρος και αντιμέτωπος με το φάσμα της ιστορικής του καταστροφής, για λόγους που ξεπερνάνε ορθολογιστικές οικονομικοκοινωνικές προσεγγίσεις, ταυτίστηκε με τον κακοποιό και για χρόνια υποστήριξε και υπερασπίστηκε με σθένος τις παπανδρεϊκές πρακτικές, το δικαίωμα σε αυτό το εξόφθαλμα αυτοκτονικό modus vivendi. Αυτό που σήμερα, τώρα, διαφοροποιεί τα πράγματα και τη διάθεση του λαού απέναντι στους απαγωγείς του ιστορικού του μέλλοντος, είναι το αίμα. Οι αδίστακτοι κακοποιοί έχουν πάρει τα όπλα και πυροβολούν αδιακρίτως τους ομήρους, εξαφανίζουν μισθούς, εξευτελίζουν γέροντες αφήνοντάς τους να ζήσουν με 300 ευρώ, ακρωτηριάζουν νέους καταδικάζοντάς τους σε χρόνια ανεργία… Εδώ το πράγμα έχει αγριέψει, το πείραμα φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτη τροπή με τα θύματα να συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και τους εξασθενημένους κακοποιούς να τους σημαδεύουν με τα όπλα. Η απάντηση στο δίλλημα μπρος ένοπλος και πίσω γκρεμός είναι προφανής. Το ένστικτο της επιβίωσης θα μας οδηγήσει όλους μπροστά, είμαστε περισσότεροι από τους κακοποιούς και τα όπλα τους δείχνουν να ξεμένουν από σφαίρες. Ίσως μάλιστα έχουν ήδη ξεμείνει…

   • manos avatar
    manos @ Τιγράνης 11/01/2012 15:57:01

    Τώρα ψάχνοντας τα βιβλία μου, βρήκα ότι είχαμε κάνει ολόκληρη εργασία σχετικά με το πείραμα του πανεπιστημίου Stanford το 1971.
    Προσπάθησαν να μελετήσουν τις συμπεριφορές φοιτητών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες: τους δεσμοφύλακες και τους κρατούμενους.
    Η κατάληξη εξέπληξε την ομάδα των παρατηρητών, όσον αφορά στην σκληρότητα που ανέπτυξε η ομάδα των "δεσμοφυλάκων", καθώς και την στοικότητα την οποία έδειξε η ομάδα των "κρατουμένων".

    για περισσότερες πληροφορίες google:
    The Stanford Prison Experiment.

    • Τιγράνης avatar
     Τιγράνης @ manos 11/01/2012 16:10:51

     Έχει γίνει και καταπληκτική ταινία:

     h__/www.youtube.com/watch?v=67llDv40TGg&feature=related

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Τιγράνης 11/01/2012 16:21:41

      Δείτε κι αυτό:
      www.redicecreations.com/article.php?id=15837

    • siakkas avatar
     siakkas @ manos 11/01/2012 16:46:05

     Στην παιδαγωγική ονομάζετε το "σύμπλεγμα της οιδιπόδειας προφητείας". Όταν δεν επιβραβεύεις τον μαθητή αλλά του τονίζεις το πόσο κακός είναι στο γνωστικό αντικείμενο (και είναι λογικό εφόσον δεν έχει αλλαγή συμπεριφοράς μέσο βιωματικής μάθησης)
     τείνει να επαληθεύσει την αξιολογική κρίση του δασκάλου ως προς το πόσο κακός είναι.

     • g.p. avatar
      g.p. @ siakkas 11/01/2012 19:17:33

      είναι το σύνδρομο του δαρμένου σκυλιού που κάθε φορά που το βλέπεις το κοπανάς και στο τέλος πιστεύει ότι κάνει κάτι λάθος

     • καθηγητής avatar
      καθηγητής @ siakkas 12/01/2012 00:14:54

      Διορθώνω : αυτοεκπληρούμενης προφητείας

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ manos 11/01/2012 16:30:24

   Μάνο, άψογο σχόλιο...
   Την ίδια απορία έχω και εγώ...τελικά είμαστε Έλληνες?

   Ο Λεωνίδας προτίμησε το βέβαιο θάνατο και άφησε αιώνιο μνημείο:
   "πέσαμε εδώ πιστοί στους νόμους των προγόνων μας"..Απέδειξε ότι το να είσαι ελεύθερος σε κάνει "αθάνατο"..

   Εμείς οι νεοέλληνες τι κόκκινη γραμμή βάζουμε? που τελικά θα σταθούμε και δεν θα υποχωρήσουμε με οποιοδήποτε κόστος?
   Γιατί προσποιούμαστε ότι αντιστεκόμαστε? αφού τα δίνουμε όλα..
   Ο Παπαδήμος, χωρίς καν να είναι εκλεγμένος, δήλωσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή είναι η"διασωση της χώρας"..Ποιος τον εξουσιοδότησε να "διαπραγματεύεται" τις ζωές και τις περιουσίες όλων μας?

   Τελευταία, πείθομαι ότι η άθλια αυτη κατάσταση δεν πρόκειται να ανατραπεί "από μέσα"...Ο Κουλούρης, μετά την βία που άσκησε στον αστυνομικό, μας "βίασε" όλους με τις δηλώσεις του...Πως του απαντήσαμε?...τον αφήσαμε ελέυθερο να μας "τη λέει"...αν ανεξέλεκτα την ώρα του επεισοδίου παρόντες πολίτες τον έσπαζαν στο ξύλο, παρά το εξτρεμιστικό του πράγματος, δεν θα γλυτώναμε το να μας λέει "μα_άκες" κατάμουτρα?

   • manos avatar
    manos @ Φακ Κωστας 11/01/2012 17:19:38

    Κώστα,

    ευτυχώς έχουμε τον Παναγόπουλο και βάζει κόκκινες γραμμές.
    Στο μνημείο της ΓΣΕΕ θα γράψουν: τοις κοινών χρήμασι πειθώμενοις. :-)

  • fwteinh avatar
   fwteinh @ manos 12/01/2012 21:24:14

   Μάνο εγώ έχω αποσυρθεί και "εμπεδώσει" και τα 7 σημεία και έχω σκύψει το κεφάλι επίσης. Πολύ εύστοχο το θέμα από την ψυχολογία που θυμήθηκες, ή μαλλον τέλειο για την περίπτωσή μας. Η κατάσταση είναι σαν εφιάλτης που προοδευτικά γίνεται χειρότερος και χωρίς την ελπίδα να ξυπνήσουμε.
   Το ερώτημα για μένα είναι το αν υπάρχει κάποιος που να μας δώσει ελπίδα και εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια (εδώ συγνώμη αλλά να πω μία σκέψη που μου ήρθε..όταν μας έλεγε ο Καραμανλής ότι έρχονται δύσκολα, τον θυμάμαι, και ήταν σαν να το έλεγε προσωπικά στον καθέναν, αλλά δεν τον πιστέψαμε και βαυκαλιστήκαμε) που να μην τον φάνε ζωντανό τα ντόπια και τα ξένα συμφέροντα. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει πολεμηθεί τόσο πολύ η ίδια της η γλώσσα, η ιστορία και τώρα πια η ίδια της η ύπαρξη. Αν δεν γίνει κάτι τώρα,πότε?

 8. karenin avatar
  karenin 11/01/2012 15:05:36

  Πολύ σημαντικό αυτό που περιγράφεις. Φοβίζει αυτή η ανάπτυξη με 400ευρω αποδοχές. Αλλα πιο τραγικό θα είναι να το αποδεκτούμε και να παρακαλάμε για αυτό.

 9. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 11/01/2012 15:09:08

  Το οικονομικό μοντέλο από τον εμφύλιο και μετά ήταν το μεταπρατικό, συμπληρούμενο από μερικές πολύ ισχυρές βιομηχανίες. Ο στόχος όμως, ποιός ξέρει ποιών, ήταν οι βιομηχανίες είτε να κλείσουν είτε να μετακομίσουν. Αυτό έγινε. Παράλληλα με την ένταξη στην ΕΟΚ άρχισε να εισρέει χρήμα το οποίο όπως τελικά αποδείχτηκε κατέληξε σε μερικά χέρια, όχι λίγων, και το χειρότερο διέφθειρε, "χάλασε" την ελληνική φιλοτιμία.

  Ακόμη και τώρα, 2 χρόνια μέσα στα ...... δε βλέπουμε κάποια σοβαρή προσπάθεια δημιουργείας πρωτογενούς παραγωγής, ακούμε βέβαια διαρκώς για πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό είναι κάτι που πέφτει από τον ουρανό, μπορούμε να χορέψουμε το χορό της βροχής και να πέσει μάννα;!

  Διαβάζουμε για εσωτερική μετακίνηση απο αστικά κέντρα στην επαρχία, φροντίζουν όμως να βελτιώσουν τις υπάρχουσες και να δημιουργήσουν νέες υποδομές; Οχι, αντίθετα κλείνουν νοσοκομεία, σχολία, δημόσιες υπηρεσίες.

  Ολα γίνονται άναρχα και με κατ'εξοχήν ιδιωτική-προσωπική πρωτοβουλία.

  Πολύ σωστά το γράψατε κ. Κρανιδιώτη. Θέλουμε ένα όραμα κι ένα σχέδιο. Γνωρίζουμε όσοι δεν ονειροβατούμε ότι θα έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, ας είναι όμως συντεταγμένα και με ένα σχέδιο, να δουλέψουμε ξέροντας ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει καλύτερα.

  Αυτό περιμένω από το Σαμαρά, ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εφαρμοστεί άμεσα χωρίς ναι μεν αλλά λογάριασα χωρίς τον ξενοδόχο....

  • anonymous avatar
   anonymous @ σιδεράκιας 12/01/2012 02:11:19

   Το οικονομικό μοντέλο από τον εμφύλιο και μετά ήταν το μεταπρατικό, συμπληρούμενο από μερικές πολύ ισχυρές βιομηχανίες.
   Μεταπρατικό μοντέλο και ισχυρές βιομηχανίες είναι ασύμβατα πράγματα. Να τινάξετε τις αριστερές αρλούμπες από το μυαλό σας. Η Ελλάδα τότε είχε ισχυρότατη παραγωγική βάση. Το ότι αυτό δεν το χώνεψε η αριστερά και την κατασυκοφάντησε χαρακτηρίζοντάς τη μεταπρατική ή κομπραδόρικη καθιστά την αριστερά μικρόψυχη και κοινούς συκοφάντες.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ anonymous 12/01/2012 14:09:09

    Καλό είναι ανώνυμε όταν θέλεις να σχολιάσεις να διαβάζεις ολόκληρο το κείμενο. Μην απομονώνεις φράσεις! Είναι όπως τα ακριβώς τα γράφω. μεταπρατική οικονομία είχαμε κατά βάση. Οσες βιομηχανίες είχαμε τις έδιωξε το δίκιο του εργάτη απο τη μία κι η επιθυμία των βιομηχάνων για υπερκέρδη.
    Και να μη μιλήσουμε για την αστυφιλία. Εξυπνάκηδες είστε ορισμένοι!

    • anonymous avatar
     anonymous @ σιδεράκιας 12/01/2012 14:32:46

     Το 60 και το 70 δεν υπήρχε δίκιο του εργάτη. Αυτό μας προέκυψε μετά το 1981. Η αστυφιλία ήταν ανάγκη. Η χώρα ήταν καθημαγμένη. Δρόμους και υποδομές δεν είχε. Ότι στήθηκε στήθηκε γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και τα πάντα διακινούνταν μέσω θάλασσας. Όπως ξανάγραψα. Βγάλετε από το μυαλό σας την προπαγάνδα του ΚΚΕ.

 10. noldor avatar
  noldor 11/01/2012 15:19:17

  Tooooooooo Late, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, είμαστε ήδη στον καταράκτη.

 11. Dal avatar
  Dal 11/01/2012 15:19:49

  "Η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη πλησιάζει"

  Αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα αντίδραση, που είναι και φθίνουσα, χλωμό το βλέπω.
  Θα κλέβει ο ένας τον άλλον. Αντίδραση δεν βλέπω.

 12. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 11/01/2012 15:39:09

  Ένα φιλμ έγινε η αφορμή για να δει η πολωνική κοινωνία πως μια ολόκληρη γενιά οδηγείται αθόρυβα αλλά σταθερά προν την πορνεία, όχι από ανάγκη επιβίωσης αλλά για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της. Μια τριαντάχρονη σκηνοθέτις, η Katarzyna Roslaniec, περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο ένα κοινωνικό φαινόμενο στην Πολωνία (και όχι μόνο), που πήρε τα χαρακτηριστικά μαζικής νεανικής μόδας. Νεαρές μαθήτριες και φοιτήτριες συνωστίζονται έξω από τα Mall ή στις καφετέριές τους, περιμένοντας τον «Sponsor-χορηγό», που θα του δοθούν με αντάλλαγμα την αγορά ενός κινητού, ενός κοσμήματος ή ακόμα κι ενός φτηνού t-shirts. H ανταλλαγή του σώματος έναντι ενός αξεσουάρ της ματαιοδοξίας, λέγεται τώρα Sponsoring-χορηγία. Οι επαφές άρχισαν ήδη να ...
  γίνονται μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες όπου νεαρές πολωνίδες αλλά και αγόρια αναζητούν ματσωμένους ή ματσωμένες «χορηγούς».
  Σίγουρα, το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά πολωνικό. Δημιουργήσαμε μια γενιά νάρκισσων-καταναλωτών αξεσουάρ ματαιοδοξίας και όχι καταναλωτών γνώσης. Ευθύνη φέρουν όλοι εκείνοι οι δήθεν μοντερνιστές-πρώην αριστεροί «διανοούμενοι»- που σήμερα «βγάζουν το ψωμί τους»(χοντρά) μέσα από τη διαφήμιση(εκδότες περιοδικών, δημιουργοί εκπομπών Lifestyle και μηδενιστές πολιτικής και διάδοσης αξιών συλλογικής συνείδησης και ταυτότητας) που γνωρίζουν άριστα πως δεν υπάρχει χειρότερη ομάδα καταναλωτών απ’ αυτήν που σκέφτεται κριτικά και βάζει την ένδυση του μυαλού πάνω από την ένδυση του σώματος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκχυδαϊσει με τον πιο κυνικό τρόπο όλες τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν οι ίδιοι, ακόμα και ότι τους θύμιζε το επαναστατικό παρελθόν τους, αγνοώντας προφανώς τους κινδύνους που έβλεπε ο Επίκτητος πριν 20 αιώνες περίπου, όταν έγραφε, «συμπεράσματα όπως τα ακόλουθα είναι ασυνάρτητα:
  Εγώ είμαι πλουσιότερος από σένα ή έχω καλύτερο άλογο από σένα, επομένως αξίζω περισσότερο, είναι ανόητα. Εσύ ο ίδιος δεν είσαι ούτε περιουσία ούτε άλογο.
  Τι είσαι; Η εφαρμογή των ιδεών σου».
  Πώς να πείσεις όμως ένα σημερινό παιδί που απ’ το νηπιαγωγείο ήδη του έμαθες να λέει στους συνομίληκούς του «ο μπαμπάς μου έχει μερσεντέζ ο δικός σου τι αμάξι έχει», πως δεν είναι τα υλικά αξεσουάρ πολυτελείας εκείνα που σου προσδίδουν κύρος, αλλά η γνώση, όταν ακόμα και το σχολείο έχει γίνει πασαρέλα επώνυμων ρούχων; Για κάθε γενιά φταίει η προηγούμενη και για τη σημερινή φταίει αποκλειστικά η δική μας γενιά, που δημιούργησε ατομιστές και φτηνούς νάρκισσους.
  Ότι δεν κατόρθωσε ο βιομηχανικός καπιταλισμός δυο αιώνες με τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς και την ωμή προπαγάνδα, φαίνεται να το πετυχαίνει ανώδυνα και πιο αποτελεσματικά ο καταναλωτικός καπιταλισμός του χρήματος μέσα από την καταναλωτική αλλοτρίωση των προλετάριων, από την παδική ηλικία, που μπαίνοντας σε ένα Mall ή φορώντας Lacoste ή Timberland, νιώθουν «καπιτάλες».
  Οι νέοι που είναι σκυμένοι πάνω από βιβλία σε προθήκες βιβλιοπωλείων λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο και μαζί τους λιγοστεύουμε και φτωχαίνουμε όλοι, ακόμα κι εκείνοι που προσωρινά κερδίζουν. Καμιά κοινωνία δεν επιβίωσε απεμπολώντας τις αρχέγονες αξίες της, ανταλλάσσοντάς τες με καθρεφτάκια. Πάνω σ’ αυτήν την κατασκευασμένη ανάγκη στηρίζεται το σημερινό σύστημα, καλλιεργώντας δούλους-κομφορμιστές, που όλη η φιλοσοφία ζωής τους περιορίζεται στο «έχω άρα υπάρχω».

  h@@p://press-gr.blogspot.com/2012/01/blog-post_3754.html

  Αυτες οι κοινωνιες παραγουν ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ και ΠΕΙΘΗΝΙΟΥΣ στο σαπιο συστημα
  Περιφερομενα ΖΟΜΠΙ χωρις κριτικη σκεψη και αποψη

  Η ελληνικη κοινωνια αναγκαστικα θα ξυπνησει απο τον ληθαργο της διοτι εφτασε ενα βημα απο τον πατο και παιζεται πλεον η επιβιωση της , ιστορικα οι λαοι παιρνουν τις καταστασεις στα χερια τους οταν φτασουν σε οριακες καταστασεις

  • Nικήτας avatar
   Nικήτας @ Nikos Draxma 11/01/2012 16:05:06

   Εξαιρετικό σχόλιο. Ὀλα για το lifestyle.

   Απεμπολήσαμε την έννοια και την πραγματικότητα της παιδείας που όλα σε αυτήν βασίζονται (ακόμα και η οικονομία).

   Μικροαστοί κομφορμιστές η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
   Εγωιστές, ισχυρογνώμονες, ζηλόφθονες και δούλοι του χρήματος.

   Είτε θα επενδύσουμε (ξανά) στην ΑΡΕΤΗ ή ξοφλήσαμε!

  • Lampros avatar
   Lampros @ Nikos Draxma 11/01/2012 16:44:46

   Μπραβο ρε νικο, πολύ ωραιος

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Nikos Draxma 11/01/2012 17:59:31

   Νίκο, υψηλού επιπέδου το σχόλιό σου. Μπράβο!! Η μόνη λύση για να σταματήσει αυτή η παρακμή , είναι να φτάσουν τα πράγματα σε τόσο οριακό σημείο , ώστε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας....Προς τα εκεί οδηγούμαστε, μόνο που οι κατέχοντες αδιαφορούν, νομίζοντας ότι τα προνόμια και η ασφάλεια που θεωρούν ότι έχουν , θα τους προστατέψουν από τη βία που έρχεται......

  • JOHN avatar
   JOHN @ Nikos Draxma 11/01/2012 18:23:14

   Μπραβο Νικο τα ειπες ολα!Αυτο ομως που με προβληματιζει ειναι ποτε η κοινωνια θα ξυπνησει και πως θ αντιδρασει και κυριως οι νεοι που επεσαν με τα μουτρα στη παγιδα του ακρατου καταναλωτισμου.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Nikos Draxma 11/01/2012 19:18:11

   "Εθελοντές Δούλοι" (όρος του Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου)

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ Nikos Draxma 12/01/2012 00:22:29

   Συμπληρώνοντας το Νίκο, θα επιστήσω την προσοχή σε όσους γονείς δουλεύουν πολλές ώρες, όχι εξ ανάγκης (για να καλύπτουν τα βασικά) αλλά λόγω καριέρας. Λείπετε στα παιδιά σας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί το βλέπουμε κάθε ημέρα. Καλύτερα ενα deal ή ένας πελάτης λιγότερος με κέρδος 1 ώρα περισσότερο στο σπίτι. Το παιδί που βιώνει την αγωνία της εξασφάλισης του επιούσιου δεν παρεξηγεί το γονιό που λείπει. Όχι όμως και ένα παιδί που δεν του λείπουν τα βασικά.

   • Aφροδίτη avatar
    Aφροδίτη @ καθηγητής 13/01/2012 01:16:13

    Όλη η ουσία, αγαπητέ συνάδελφε, συνοψίζεται στις δύο τελευταίες προτάσεις σου. Το πρώτο παιδί μαθαίνει να αγωνίζεται επειδή εκτιμά τον αγώνα του γονιού του, ενώ το δεύτερο, αργά ή γρήγορα θα ψάξει αλλού να βρει αυτό που του στέρησε η αδικαιολόγητη απουσία του γονιού από το μεγάλωμά του. Οι καριέρες και ο άκρατος καταναλωτισμός ευθύνονται για τα περισσότερα, αλλά η αφύπνιση έρχεται συνήθως όταν κτυπήσει και η δική μας πόρτα. Προσυπογράφω λοιπόν την έκκλησή σου, καθώς και όσα αναφέρει ο Νίκος στο εξαιρετικό του σχόλιο!

 13. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 11/01/2012 15:46:02

  Εύστοχο για άλλη μια φορά το κείμενο του Φ.Κρανιδιώτη. Έχω μονάχα μία επισήμανση: "Υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια». Η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει κάτι απλό: να έχεις παραγωγική βάση, να παράγεις κάτι."

  Στην Ημαθία όπου ζω, κάτι τέτοιο δεν ευασταθεί (πιθανότατα και σε άλλες αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας). Η αγροτική παραγωγή ήταν είναι και θα είναι ο στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας. Παραγωγή υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα και εξαιρετική ποιότητα.

  Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις μας, τόσα χρόνια, κάνουν τα αδύνατα - δυνατά, ώστε να την υποτιμήσουν. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Τις εκριζώσεις; Τις επιδοτήσεις που ξεγέλασαν πολλούς και τους οδήγησαν στο εύκολο αλλά πρόσκαιρο κέδρος;

  Αν μιλήσετε με τους αγρότες του κάμπου, ένα πράγμα θέλουν: Να πουλούν την παραγωγή τους στην τιμή που τις αξίζει, βασιζόμενη (η τιμή) στην ελεύθερη αγορά. Την πραγματικά ελεύθερη αγορά και όχι την αγορά των μεσαζόντων (δουλεύουν ακόμα και χωρίς να έχουν α.φ.μ.) που αγοράζουν στ0 0,30 και πουλούν στο 0,70. Ας πάρουν 0,70 οι παραγωγοί και δεν θα έχουμε καμία εξάρτηση από την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις.

  Τότε θα δείτε για πότε παίρνει μπρος η παραγωγική μηχανή της πατρίδας!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ζήσης Χ. Πατσίκας 11/01/2012 20:57:20

   Σήμερα ήμουν στα μέρη σας αγαπητέ. Δυστυχώς η άκρατη συνεταιρισμολαγνία της δεκαετίας του '80 και η κατασπατάληση των ευρωπαικών πόρων σε αντιαναπτυξιακές πρακτικές οδήγησε το πιο στιβαρό μας παραγωγικό τομέα μετά την ναυτιλία, να παρακαλάει να του δώσουν τα 15 λεπτά το κιλό τα ροδάκινα οι καραμπινάτοι μεσάζοντες των οποίων οι επιταγές έχουνε λήξει εδώ και μήνες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ζήσης Χ. Πατσίκας 12/01/2012 02:17:07

   Λάδι Λακωνίας. Το αγοράζει προς 2,30 Ευρώ το κιλό ένας Γερμανός και το εξάγει στη Γερμανία. Στο ράφι στη Γερμανία πωλείται από 20 έως 24 Ευρώ το λίτρο (960 gr αυτομάτως κέρδος 5%) Οι αγρότες πεινάνε. Με 2,30 δε βγαίνουν και θα τα παρατήσουν. Έπρεπε να έχει 5 Ευρώ.

   • Agrofylakas avatar
    Agrofylakas @ anonymous 12/01/2012 05:25:14

    Kαι εγώ παραγωγός λαδιού στην Λακωνία είμαι και θα έπρεπε να συμφωνήσω. Αλλά όχι φίλε! Βαρέθηκα να ακούω ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος, κακός. Αν φίλε το εμπόριο λαδιού είναι τόσο επικερδές γίνε και εσύ διακρατικός έμπορος λαδιού να πλουτίσεις. Δεν εννοώ βέβαια εσύ προσωπικά, αλλά το ‘εσύ’ μπορεί να είναι ο καθένας μας. Αν αυτό είναι δύσκολο, γίνε τουλάχιστον εντόπιος ‘μεσάζοντας’ και εκεί ακούω υπάρχει τρομερό κέρδος! Μια μικρή λεπτομέρεια, για να γίνεις έμπορος πρέπει πρώτα να έχεις κάποια κεφάλαια και κάποιες γνώσεις marketing. Δαυλιά λοιπόν στα κάτεργα για να μαζέψουμε λίγο χρήμα και σκληρό διάβασμα μέχρι να λιώσει το παντελόνι και μετά τα ξανάλεμε.

    • anonymous avatar
     anonymous @ Agrofylakas 12/01/2012 14:27:45

     Φίλε είσαι εκτός πραγματικότητας σε αυτά που λες. Οι Γερμανοί δεν αγοράζουν από Έλληνες, παρά μόνο από Γερμανούς. Αν πάω εγώ δε θα αγοράσουν λάδι από μένα ή θα με πατήσουν κάτω με αποτέλεσμα να μην πιάσω τιμή.

     Τώρα όλα τα υπόλοιπα είναι ξεκάθαρο ότι δε μπορεί να τα κάνει ένας άνθρωπος. Όταν έθεσα το θέμα σε κάποιους με χλεύασαν διότι θεώρησαν ότι θα τους έκλεβε όποιος ασχολούνταν. Το ίδιο κάνεις κι εσύ αλλά με διαφορετικό τρόπο. Έτσι όμως δουλειά δε γίνεται. Το κράτος σε κυνηγάει και δε βοηθάει, όχι τόσο με επιδοτήσεις αλλά με υποδομές οπότε δεν έχει μέλλον το πράγμα.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ anonymous 12/01/2012 15:41:59

      Μήν επιμένετε σέ πράγματα πού δέν ισχύουν. Ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται απόψεις ότι έτσι είναι, τόσο πουλιέται κ.λ.π. Γνωρίζω ερκετά καλά τό εμπόριο ελαιολάδου τής Γερμανίας. Τό λάδι Καλαμάτας (έξτρα παρθένο) πωλείται στό χονδροεμπόριο 18-20 ευρώ τό πεντάλιτρο. Πρέπει στήν τιμή νά υπολογισθεί τό κόστος μεταφορικά, συσκευσία, κέρδος, κ.λ.π. Εκτός τού γεγονότος ότι οι ετικέττες είναι συνήθως λάθος γραμμένες.
      Τό πρόβλημα είναι η παντελώς απούσα αναγνωρισιμότητα τής ποιότητας καί μοναδικότητάς του. Ο ΟΠΕ βολεύεται νά μοιράζει τά κονδύλια γιά στήριξη τών εξαγωγών στούς υπαλλήλους του καί κολητούς. Παραγωγή έργου υπό τό μηδέν.

  • tsechos avatar
   tsechos @ Ζήσης Χ. Πατσίκας 06/02/2012 10:02:36

   Ποιά ελεύθερη αγορά ρε φίλε;Δεν έχεις καταλάβει ακόμη οτι ισχύει ο νόμος της μονοπώλησης της αγοράς απο τα τράστ και τις πολυεθνικές; Που ζείς στον 19ο αιώνα;

 14. KENZO avatar
  KENZO 11/01/2012 16:16:50

  Μας πηρε 400 χρονια να παρουμε αποφασει να διωξουμε τους Τουρκους...Μας πηρε 7 χρονια να διωξουμε μια γελοια χουντα....δεν περιμενω να μπορεσει αυτος ο Ελληνας του 2012 να αλλαξει κατι...

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ KENZO 11/01/2012 19:13:02

   Δεν την διωξαμε τη χουντα επεσε μονη της.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ koinos_nous 11/01/2012 20:58:22

    Για την ακρίβεια άλλαξαν τον Διευθύνοντα σύμβουλο μετά από υποκινούμενη απεργία και τελικά αφού πήραν τα κέρδη την απέλυσαν.

    • madprof avatar
     madprof @ TopGunZ 12/01/2012 23:09:53

     Αν έμενε ο Γ. Π. με τον Μαρκεζίνη και οι "πολιτικοί" δεν "λάκιζαν" από το προσκλητήριο των εκλογών που είχαν προκυρηχτεί δεν θα είχε στηθεί και το φιάσκο του Πολυτεχνείου από τον δ.ι. (ενώ διεθνώς η 17η Νοέμβρη είναι ημέρα υπέρ του δικαιώματος των νέων στην μόρφωση, και εδώ θα έπρεπε να είναι και ημέρα θλίψης, πένθους και περισυλλογής γιατί μας οδήγησε στο καθεστώς δ.ι., την τραγωδία της Κύπρου και την βίαιη αλλαγή του καθεστώτος με τα οδυνηρά επακόλουθα) και η χώρα θα είχε οδηγηθεί με πολιτειακή και πολιτική ομαλότητα και σύναιση σε ομαλή πορεία ανάπτυξης και εκσυγχονισμού.

 15. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 11/01/2012 16:30:07

  Γαμ......α κ´ αφησετα δηλαδή να αρχίσουμε να τροχιζουμε τα δρεπανια,στο τέλος θα βάζουμε κ´ στοιχήματα Πιος θα φάει πιο πολλά Λαμόγια,χολιγουντιανη ταινία θα γινη η χώρα

 16. makis avatar
  makis 11/01/2012 16:30:39

  [Video] Ντοκιμαντέρ για την ζωή στην Ελλάδα του ΔΝΤ από την Αλ. Πασχαλίδου http://shar.es/Wz9hP

 17. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 11/01/2012 16:36:46

  "Η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη πλησιάζει"
  Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα για το άμεσο μέλλον αυτής της χώρας.
  Μέχρι τον Μάρτη φαίνεται να λήγει η κοινωνική νηνεμία που εξασφαλίστηκε με την "κυβέρνηση" Παπαδήμου.
  Ο θυμός και η αγανάκτηση έχει μετατραπεί σε μίσος , ίσως ταξικό.
  Το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας θέριεψε και ψάχνει για λύτρωση.
  Το κράτος και η πατρεχάμενη αλήτ έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού ως "χούντα" και μόνο οι εκλογές ή μια κοινωνική επανάσταση μπορεί να φέρει την λύτρωση.
  Κάθε μέρα που περνά απομακρύνει τους πολίτες από το πολιτικό σύστημα που "φαίνεται" ότι απαξιώνει το δικαίωμα στην ζωή του Έλληνα πολίτη.
  Όταν το ποτάμι έχει ορμή και κόψεις την ροή του έτσι ανεξέλεγκτα θα πλημμυρίσει την κοιλάδα και μαζί του θα πάρει σβάρνα τα πάντα και το σπίτι του πολιτικού "μηχανικού" που πίστεψε ότι μπορεί να αγνοήσει την φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

 18. Theo avatar
  Theo 11/01/2012 16:45:46

  Αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη , μπορείτε να σχολιάσεται τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Σταύρου Δήμα , επίσης μπορείτε να μας πείτε , αν περάσι από τη Βουλή , μείωση του κατώτερου μισθού και κατάργηση ή μείωση του 13ου και 14ου μισθού , ή ΝΔ θα το ψηφίσει ?

 19. ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 11/01/2012 16:52:39

  Διαβάζοντας το άρθρο του Κου Κρανιδιώτη μου ήλθε στο μυαλό το θαυμάσιο βιβλίο του αειμνήστου Ε.Λεμπέση Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΑΖΑ. Είμαι βάβαιος ότι οι αναγνώστες του antinews το έχουν διαβάσει.
  Εκεί εξηγείται θαυμάσια η ματαιότητα κάθε εξέγερσης, γιατί τα κίνητρα του όχλου είναι κυρίως ψυχολογικά και κατ ελάχιστο μόνο λογικά (ressentiment).
  Οι ηγέτες που ανακηρύσσονται από τον όχλο είναι λαοπλάνοι, αριβιστές και ανίκανοι. Τρέμω πραγματικά στην ιδέα μιας υποκινούμενης εξέγερσης που θα καθοδηγείται από πληρωμένους δολοφόνους σαν το Κουφοντίνα και από χριστιανόπληκτους αριστερούς κουμπουροφόρους σαν τους Ξηρούς, με πνευματικούς ταγούς τους αυνανιζόμενους αριστεριστές του Κολωνακίου.
  Μια τέτοια έκρηξη θα οδηγούσε τη Πατρίδα σε δεινά μη αναστρέξιμα. (εσωτερική στρατιωτική κατοχή και εδαφικός διαμελισμός).
  Καθήκον του σώφρονος πολιτικού κόσμου, είναι να αποτρέψει τέτοιες παρεκτροπές.

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 11/01/2012 21:59:36

   Ο Λεμπέσης είναι παντελώς άσχετος με την ψυχολογία. Διότι η ψυχολογία στηρίζεται στην λογική.
   Εσύ δε που μεταφέρεις το βιβλίο ανάγοντας τους ανθρώπους σε 'μάζα', δεν ξέρω τι είσαι.
   Μάλλον από αυτούς που μεταλλάσσει τους ανθρώπους/πολίτες σε μάζα/ζόμπι.

   • madprof avatar
    madprof @ Ηρώ 13/01/2012 00:37:46

    Ηρώ, ότι η ψυχολογία (ανθρωπιστική επιστήμη και όχι θετική) προσπαθεί να εξηγήσει με την λογική την συμπεριφορά (που συνήθως είναι αποτέλεσμα ορμέμφυτης συναισθηματικής φόρτισης και που σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλεται και στη λογική και στις ιδέες μας) και τις νοητικές διεργασίες των ανθρώπων είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο.
    Ότι είναι ματαιότητα κάθε εξέγερση (χωρίς πρόγραμμα και διακηρυγμένες πολιτικές -κοινωνικές-οικονομικές θέσεις) που οδηγεί σε βίαιες ανατροπές και άναρχες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες, γιατί τα κίνητρα του όχλου είναι κυρίως ψυχολογικά και κατ' ελάχιστο μόνο λογικά (ressentiment) δεν αμφισβητείται και από την νεώτερη ιστορία μας (δες και το σχόλιο απάντηση στον TopGanz).
    Οι ηγέτες που ανακηρύσσονται από τον όχλο είναι λαοπλάνοι, αριβιστές και ανίκανοι στην πλειονότητά τους.
    Το πολίτευμα της Δημοκρατίας απαιτεί πρωτίστως οι φορείς εξουσίας να διέπονται από πολιτικό ήθος και γι' αυτό τον λόγο προϋποθέτει νομοθεσία υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου των φορέων εξουσίας ανεξαρτήτως θέσης στην ιεραρχία (βλέπε Ιταλία όπου όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου για ποινικά αδικήματα και η δικαιοσύνη έχει εφοδιαστεί με νόμους που επιτρέπουν στους φορείς της να ερευνούν, να ανακαλύπτουν, να αποκαλύπτουν και να οδηγούν στα ποινικά δικαστήρια και τον πρωθυπουργό, περίπτωση Berlu).
    Δυστυχώς μας κατάντησαν πολτοποιημένη κομματοβιομάζα (πλην εξαιρέσεων όπως ισχύει πάντα για τα ανθρώπινα), όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος!
    Κακώς τα βάζεις με τον Αντισθένη, κατά την ταπεινή μου γνώμη!

 20. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 11/01/2012 16:57:14

  ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΧΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ........ΕΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΩΛΟΣ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΝΤΕ ΤΕ......ΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΜΕΤΑΝΙΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΙΠΛΑ - ΔΙΠΛΑ.ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΘΕΛΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΑΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ ΜΑΣ........ΤΟ 80%ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ.........ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 20 ΣΤΗ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΑΝ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ........ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΡΩΓΑΜΕ.......ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΜΜΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ..ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ......ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..........ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΣ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΔΕΞΙΟΣ!

 21. Παγιάντζα Θωμαή avatar
  Παγιάντζα Θωμαή 11/01/2012 16:59:33

  ...Ισως κάποια στιγμή..."ξυπνώντας"...βρεθούμε αντιμέτωποι με το δολλάριο...Ισως καποια στιγμή ξυπνώντας , βρεθούμε αντιμέτωποι με την Ελλάδα....
  ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!!!!!Εχει αναρωτηθεί κανείς τί μπορεί να συνεπάγεται αυτό κ τί επιπτώσεις ενδέχεται να επιφέρει;;;;;;Εως κ ενδεχόμενη σύρραξη...Ουδείς γνωρίζει από πού θα έρθει..και όσο καλλιεργείται δια της ανέχειας τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος...Και ΜΕΙΣ εκεί!!!!Ακάθεκτοι ...δίχως "πολιτικό αισθητήριο"!!!!Αορατη κ ιστορικά πρωτοφανής η απώλεια επικοινωνίας με το λαό!!!!ΦΤΟΥ Κ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!!ΠΙΣΩ, σε καταστασεις Παγκοσμιου πολέμου!!!!!!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Παγιάντζα Θωμαή 11/01/2012 18:16:55

   Γιά νά γίνω πιό συγκεκριμένος.
   Άκουγα τελευταία μιά συζήτηση γιά τό παραεμπόριο ή λαθρεμπόριο καί τήν πρόταση τού συνδικαλιστικού φορέα τών εμπόρων νά επισημαίνει:
   Τό 2004 (υποθέτω λόγω τής τρολαγνείας πού αναπτύχθηκε εξ αιτίας τών ολυμπιακών αγώνων) είχε αναπτυθεί από ιδιωτική εταιρεία σύστημα σκαναρίσματος τών εισερχομένων προϊόντων στήν χώρα. Αυτό είχε σάν συνέπεια νά γνωρίζουμε τό πραγματικό είδος καί τήν ποσότητα εισαγωγής τών σκαναρισμένων προϊόντων. Τό σύστημα αυτό αποσύρθηκε πάραυτα μέ τήν λήξη τών αγώνων, παρά τήν πρόταση τής εταιρείας νά συνεχίσει τό σκανάρισμα, μέ κόστος σκαναρίσματος ανά κοντέϊνερ τά δέκα ευρώ. Παρά τίς παραστάσεις τού επαγγελματικού φορέα στά αρμόδια υπουργεία νά συνεχίσει η εταιρεία καί τό κόστος νά τό πληρώνει ο εισαγωγέας, η πολιτεία (διά μέσου τών υπουργών καί λοιπών εξουσιαστικών καί παραεξουσιαστικών παραγόντων) τό απέρριψε διά τής μεθόδου τής κωφεύσεως καί μή λήψης σχετικής απόφασης.
   Όπως είναι γνωστό, οι τελωνειακοί είναι σκληρά εργαζόμενοι μέ εξαντλητικό φόρτο εργασίας καί δέν μπορούν νά ελέγχουν όλα τά εισαγώμενα προϊόντα καί νά επαληθεύουν τήν ακρίβεια καί πιστότητα κάθε φορτίου εισαγωγής. Είναι δέ τόσος ο φόρτος εργασίας, ώστε ενδεικτικά μόνον κάνουν κάποιους ελέγχους (χωρίς νά θέλω νά ισχυρισθώ - όπως κάνουν οι συνομωσιολογούντες- ότι ο έλεγχος γίνεται μόνον σέ αυτούς πού δέν «ακούμπησαν» τήν ταρίφα καί ότι γιά πολλές εισαγωγές εξαφανίζονται τά τελωνειακά έγγραφα, ώς μήποτε γινόμενες).
   Τό γεγονός ότι δέν υπάρχουν έγγραφα ή είναι παραποιημένα σημαίνει ότι τό κράτος χάνει τόν αντίστοιχο ΦΠΑ, τό παραεμπόριο μέ λαθρομετανάστες καί μή δουλεύει τελείως ανεξέλεγκτο, οι νόμοι πάταξης λαθροεμπορίου φτιάχνονται έτσι ώστε νά μήν λειτουργούν ή μόνον επιλεκτικά (όπως σχεδόν όλοι οι νόμοι), οι υπεύθυνοι είναι όλοι τους ανεύθυνοι (φροντίζει σχετικός «δημοκρατικός» νόμος), η μίζα σέ όλη τήν κλίμακα πάει σύννεφο καί όλοι οι «υπεύθυνοι» στά τηλεοπτικά παράθυρα νά αναλύουν τό πρόβλημα ανερυθρίαστα σέ όλες του τίς διαστάσεις καί όποιος τολμήσει νά υπαινιχθεί χρηματισμό οδηγείται στόν άλλο «ανεξάρτητο» πυλώνα εξουσίας τήν δικαιοσύνη πρός συμμόρφωση καί παραδειγματισμό γιά τούς υπόλοιπους.
   Δυστυχώς έτσι λειτουργεί όλη η κρατική δομή. Οι πολίτες «μάθανε» στήν διαιώνιση τής άποψης, ότι τό σύστημα δέν αλλάζει, τούς παρέχεται ενίοτε η δυνατότητα νά συμμετάσχουν καί οι ίδιοι (ανάγκη επιβίωσης τού συστήματος) στήν αρπαχτή καί στό δημοσιοϋπαλληλικό καλοπληρωμένο αραλίκι καί τό έτερο μέλος τής αρπαχτής ο ιδιωτικός τομέας, φροντίζει νά μονοπωλεί τήν θέση του στήν αγορά (γι' αυτό αποδέχεται τό κερατιάτικο καί γι' αυτό τό πληρώνει, αφού τού εξασφαλίζει τήν παραγωγική ή εμπορική καί φορολογική ασυλία) καί τά κόμματα είναι ο άγρυπνος φύλακας διατήρησης αυτού τού φαυλοκρατικού συστήματος, απειλώντας νά τινάξουν τήν μπάνκα στόν αέρα, άν κάποιος ή κάποιοι (ΕΕ ή απελπισμένοι) από ανάγκη γιά τήν δική τους επιβίωση, αμφισβητήσουν τό κληρονομικό αυτό «δικαίωμα». Είναι τό προνόμιο πού «επέβαλλε» ο Μακρυγιάννης, «αντικαθιστώντας» επάξια τόν Βαυαρό επήλυδα.
   Η δέ αριστερά είναι σήμερα ο τσιλιαδόρος καί γλύφτης αυτής τής καθεστωτικής τάξης, έχοντας αναλάβει εργολαβικά τόν ρόλο τού τελάλη καί προβοκάτορα ανατρεπτή κάθε προσπάθειας «εξορθολογισμού» (προβάλλοντας οτιδήποτε ανορθολογικό καί νοητικώς βλαμμένο στήν σύλληψή του) τής «δημοκρατίας» τών κουτσαβάκηδων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Τήν Ελλάδα δέν τήν ελέγχουν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές. Τήν έχουν παραχωρήσει στούς εντόπιους συμμορίτες. Τούς βγαίνει έτσι πολύ φθηνά τό λειτουργικό κόστος τής ληστείας.

 22. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 11/01/2012 17:00:29

  «Η περίφημη ανάπτυξη θα έρθει με μεγάλες επενδύσεις – φάρους για μικρότερες, με νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και του δαιμόνιου ανθρώπινου δυναμικού της, με την δημιουργία ενός μικρότερου, ισχυρότερου κι ευνομούμενου κράτους.» Τελειώνοντας με την «Δημοκρατία των κολλητών». Όπως γράφει καί ο κ. Κρανιδιώτης.

  Γύρω-γύρω όλοι, στήν μέση ο Μανώλης.
  Τί είχες Γιάννη μ';. Τί είχα πάντα.
  Δούλεψε νά φάς καί κλέψε νάχεις.

  Πόσες παροιμίες καί λαϊκές ρύσεις οριοθετούν θυμοσοφικά τό πρόβλημα;
  Καί εμείς τό λύνουμε επαναθέτοντας το.

  Σωστά αναφέρεται ότι τό οικονομικοπολιτικό μας σύστημα είναι μεταπρατικό.
  Η διαπίστωση από μόνη της δέν φθάνει, συγχρόνως όμως δείχνει καί τήν λύση. Νά παύσει νά είναι μονολιθικά προσανατολισμένο στήν μεταπρατικά αδιέξοδη πολιτική πρόταση, κύριος εκφραστής τής οποίας είναι ο Παπανδρεϊσμός. Ο Παπανδρεϊσμός νοείται ώς η τελευταία σύγχρονη πολιτική πράξη άλωσης, διαχείρισης καί συντήρησης τής δομής, τού τρόπου λειτουργίας καί διάχυσης σέ συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων τής (όποιας) παραγώμενης, εισαγώμενης ή ληστρικά αλλοτριωμένης υπεραξίας.
  Ορθώς εκφέρεται διαπιστωτικά ο κ. Κρανιδιώτης ότι τό πρόβλημα πρέπει νά λυθεί τελειώνοντας με την «Δημοκρατία των κολλητών».
  Θά περίμενα μιά πιό βαθιά ανάλυση, ποιοί είναι αυτοί οι κολλητοί καί πώς φροντίζουν, ο καθένας χωριστά καί όλοι μαζί ώς σύστημα νά σταματούν, νά παραμυθιάζουν αποπλανώντας τόν πολύ κόσμο, εγκλωβίζοντάς τον στήν ευγενή άμιλλα τού πολιτικού συστήματος νά θέλει νά τά αλλάξει όλα, μήν αλλάζοντας στήν ουσία τίποτα. Αυτό ισχύει πρωτίστως γιά τά κόμματα εξουσίας καί κυριολεκτικά γιά τά τά κόμματα τής αριστεράς, μέ τά ένστικτα υαίνης πού έχουν αναπτύξει.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Ιαπετός 11/01/2012 18:00:16

   Το πρώτο βήμα κατάργησης της«Δημοκρατίας των κολλητών»
   το έκανε ο κύριος Παπουτσής!
   Ποιος το περίμενε!
   Με συγκίνησε ο μπαγάσας...πάει και το μακιγιάζ!

 23. Lampros avatar
  Lampros 11/01/2012 17:08:04

  Μπραβο ρε Φαήλο να εισαι καλα.
  Ωστόσο, διαφωνώ στο σημειο που λες πως οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται. Αυτορυθμίζονται αν τις αφήσουν να λειτουργήσουν χωρίς παρεμβάσεις. 2 παραδειγματα:
  proton bank: Γιατί την στηριξε ο Benny?? ok, θα χανονταν κάποια ποσ ίσως και καποιες καταθεσεις, όμως, όπςω η αγορά καλυψε την τρυπα (μεγαλύτερη) της Aspis ετσι θα καλυπτόταν και αυτή.
  Ελλαδα: Αν δεχθουμε τελικά πως οι επενδυτες εκαναν λάθος επιλογή ακι αγόρασαν εληνικά ομόλογα, και πρεπει να πληρώσουν το κόστος, αντ αυτού, απο το 2010 μέχρι και σήμερα, τεχνητά μας κρατανε στην ζωή, μέχρι να εξασφαλίσουν πληρως τις χορηγήσεις του (αγγλικό δικαιο κοκ) και ας εξαθλιωθεί ένας ολοκληρο έθνος.

  Αυτες ειναι σοβιετικού τυπου λύσεις, με βασικό χαρακτηριστικό να κρύβεις το πρόβλημα κάτω απο το χαλί ή και αν το μεταθέτεις, εις βαρος παντα του απλού λαου. Το πρόβλημα δεν κρύβεται όμως, και θα κάνει την εμφάνισή του, ειτε ώς οικονομικό γεγονός είτε ως μια κοινωνική έκρηξη.

 24. sirmar avatar
  sirmar 11/01/2012 17:15:37

  Καλά μας τα λες κύριε Φ.κρανηδιωτη Αλλά για το μπακλαβά γωνία εσύ και οι φίλοι σου δεν λέτε τίποτα η φοβάστε ότι θα χάσετε ψηφακια εάν τα πείτε.
  Για μειώσεις μισθών Βουλής, προεδρίας ευρωβουλευτών δια τι Μαρία που μας λέει δια τη δραχμή συνδικαλιστών δικαστικών γιατρών και συντάξεις πρώην βουλευτών και πρωθυπουργών πρόεδρων δημοκρατίας όλων των υψηλόβαθμων που τα παίρνουν χοντρά και όλο το κακό συναπάντημα που έχουν διορίσει οι πρώην βουλευταί εννοώ για του συγγενής που πρέπει πρώτοι αυτοί να φύγουν με εφεδρεία.
  Για αυτά κανένα κώμα δεν μιλά ΜΟΥΓΚΑ
  Αυτά να πη ο Αντώνης και να δεις πως θα πάει 40%
  Και όχι να καλύπτει τα λαμογια που έχουν το χρήμα έξω.
  Και θα πάμε στο 18%

 25. DrNo avatar
  DrNo 11/01/2012 17:24:12

  "...Γιατί οι αληθινοί αστοί δεν είναι αδίστακτοι και άρπαγες. Μην τους μπερδεύετε με τους λούμπεν κομπιναδόρους και μιζαδόρους, που περιφέρονται στην γνωστή πλατεία και στις δεξιώσεις με το ποτήρι στο χέρι."

  Βρε Φαήλο, καλό το αναμάσημα ιδεών, αλλά επί της ουσίας προσγειώσου γιατί δεν υπάρχουν αληθινοί "αστοί" στην Ελλάδα.
  Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες/λούμπεν κομπιναδόροι (όπως σωστά γράφεις), λαλίστατοι Υπουργοί που αμοίβονται για φωτογραφικές ρυθμίσεις και μικρομεσαίοι ταλιμπάν που υπηρετούν αμφότερους, είναι αυτοί που ζουνε στη σύγχρονη Ελλάδα.
  Η αστική τάξη έσβησε όταν έσβησαν τύποι σαν τον Ωνάση, που χάριζαν ολόκληρες αεροπορικές εταιρείες στο κράτος και που έλεγαν καλημέρα σε αγνώστους στο δρόμο.

  ΥΓ: Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κοινωνική έκρηξη, όπως ποτέ δεν υπήρξε στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας.

 26. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 11/01/2012 17:26:33

  Αγαπητε Φαήλο.
  Σε μια πολύ χειμωνιατικη μέρα , με παγωμένη πάνω απόλα την καρδιά μας το άρθρο είναι σαν συνδαυλίζει την φωτιά , που ανάψαμε στο μαγκάλι της ψυχής , κι απλώσαμε τα χέρια μας , για να ζεσταθούμε λίγο. Επίτρεψε , όμως , να κάνω μερικές επισημάνσεις.Η ταπεινή μου γνώση για την ιστορία με διδάσκει πως η μοίρα ενός λαού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αρετη ή φαυλότητα των ηγετών .Δεν πιστεύω εν ολίγοις ότι η συγχρονη Ελλάδα , βουλιαξε μόνον και μόνο γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν σπάταλος, ο Μητσοτάκης τέρας της διαπλοκής, οΣημίτης άνθρωπος της πλουτοκρατίας. Ο Καραμανλής ο νεωτερος χαλαρός και ο Γιώργος Παπανδρέου ανίκανος να διοικήσει. Το Σύνταγμα καθιερώνει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.Άρα ο εκλογικός πληθυσμός ενεργοποιεί την δύναμη της αντιπροσώπευσης με την χρήση του Κοινοβουλευτικού εργαλείου, που κλειδί της είναι ο θεσμός των κομματων.Σήμερα τα πολιτικά κόμματα της μεταπολιτευσης όχι μόνο έχουν χάσει κάθε ίχνος πολιτικής υπόληψης στο λαό, αλλά αποτελούν πρυτανεία παρασίτων. Πολιτικών, γραφειοκρατών,Συνδικαλιστών. Τρωκτικών που θέλουν με κάθε τρόπο να περισώσουν εκείνα που λυμαίνονται φεουδαρχικά.Σε κάθε ιστορική χαραυγή γκρεμίζεται μια στοιχειωμένη Βαστίλλη.Εκείνος που την κατεδαφίζει είναι ο ηγέτης και κρατάει καρτερικά το όραμα που από διάβολο του συστήματος τον μεταμορφώνει σε άγγελο πατριωτικού οράματος.Ενός οράματος που μπολιάζει την φυλή μας απ τον καιρό του Σωκράτη ως τον Απόστολο Παύλο και του Μεγάλου Κων/νου ως τον Καποδίστρια. Εντελώς συμβολικά το μυαλό μου πάει στον Καραισκάκη…και την θυσία του.Ο Ιδρυτής αυτός της Νέας Ελλάδας, είχε σαν προσωπικό του στόχο αρματολικι των Αγράφων.Όμως , έγινε ο Αρχιστράτηγος της λευτεριάς , όταν συνειδητοποιησε την διαφορά του μείζονος από το έλασσον. Πολέμησε και πέθανε σαν ήρωας στο όνομα της Πατρίδας που την θεωρούσε Βασίλισσά του. Ρίσκαρε και νίκησε .Το ίδιο πρέπει να κάνει κι ο Σαμαράς –αν θέλει νάχει σύμμαχο το λαό και όχι διαπλεκόμενα βαμπίρ της πλουτοκρατίας.

 27. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 11/01/2012 17:46:31

  HΘΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΦΑΗΛΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ (ΣΠΑΣΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙ ΤΟΥ)ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ,Η ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΙΔΙΑ..

 28. ΑΖ avatar
  ΑΖ 11/01/2012 17:47:31

  Φαηλο, αντε να τελειωνουμε με τις ακροβασιες του ΣΑΜΑΡΑ.

  Βαρεθηκαμε τον αντιμνημονιακό που στηριζει συμπολιτευομενος και αντιπολιτευεται εντος των πλαισιων του μνημονιου. Απο παπατζηλικι χορτασαμε με το ΓΑΠ και το ΠΑΠΑΝΤΡΕΙΚΟ. Αντε να σε χαρω. Αν τολματε ριξτε την κυβερνηση ΠΡΙΝ να υπογραφει η δανειακή συνθηκη, αλλιως αποχαιρετα την ΕΛΛΛΑΔΑ που χανεται..

  ΑΖ

 29. ΜΠ avatar
  ΜΠ 11/01/2012 17:56:17

  Αγαπητέ Φαήλε,
  εδώ και περίπου 6 μήνες (ίσως και παραπάνω), καθημερινά διαβάζω και συμμετέχω στο διάλλογο των Αντινέων. Όλον αυτόν το καιρό έχω διαβάσει από τους συχνούς και μη σχολιαστές τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους, γιατί έχουν υπάρξει σοβαρές προτάσεις εδώ μέσα.
  Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι καμία νομιμοποίηση δεν θα υπήρχε από την παρούσα κυβέρνηση, αν ο Α.Σ είχε ήδη αρνηθεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση παρωδία και επιπλεόν να κινδυνεύει να χρεωθεί τις λάθος πολιτικές που εφαρμόζονται.
  Εμπιστευόμαστε τον Α.Σ επειδή απλά μας το ζήτησε και επειδή στη διψασμένη μας ψυχή, από την τραγωδία τόσο την προσωπική όσο και την Εθνική, που ζούμε, ελπίζουμε ακόμη σε ένα θαύμα που θα το φέρει ο Α.Σ με τις εκλογές.
  Πλην όμως, οι εκλογές δεν θα έρθουν από μόνες τους ως ώριμο φρούτο, αλλά ως το επιστέγασμα των διαδικασιών μίας δημοκρατικής Χώρας και όχι μίας κοινωνικής έκρηξης, η οποία όπως πολύ σωστά λες, δυστυχώς, είναι κοντά.
  Το έχω ξαναπεί, ότι ο Α.Σ είναι τυχερός που δεν έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει μία τέτοια επικύνδυνη εξέλιξη (της κοινωνικής έκρηξης) και μπορεί ακόμη και τώρα με νηφαλιότητα να οδηγήσει τους Έλληνες σε Δημοκρατικές Διαδικασίες όπως οι εκλογές, υπό την αίρεση ότι θα παραιτηθεί από αυτή την κυβέρνηση αρλεκίνο που μόνο σκοπό έχει να ξεπλύνει τις ευθύνες από την εξεταστική και το ειδικό δικαστήριο, όλων εκείνων που ψήφισαν το μνημόνιο και όλα τα επαχθή μέτρα και εξακολουθούν με τις πράξεις τους να χαντακώνουν την Ελλάδα ως Χώρα.
  Υπάρχει η άποψη που λέει ότι "αν έχω εγώ πρόβλημα μεγάλο μαζί σου, τότε θα κάνω εσένα (που έχω το πρόβλημα) να έχεις χειρότερο πρόβλημα, ώστε να επικεντρωθείς στο δικό σου πλέον πρόβλημα και να αφήσεις εμένα στην ησυχία μου"!!!! Δηλαδή, με άλλα λόγια, σου φορτώνωτο πρόβλημά μου και σε κάνω να τρέχεις εσύ με μεγαλύτερο πρόβλημα για να μην προλαβαίνεις να αντιδράσεις και να γίνεις το υποχείριο του προβλήματος που σου δημιούργησα !!! Αυτή, λοιπόν, είναι και η τακτική τόσο της προηγούμενης όσο και της νυν κυβέρνησης.
  Είναι μεγάλη πλέον η ευθύνη του Α.Σ στην επιμονή του για συμπολίτευση με τη δικαιολογία του PSI και της δανειακής. Εφόσον βλέπει ότι αυτά τα δύο δεν εξασφαλίζουν τη Χώρα και τη βιοσημότητα του χρέους, αλλά είναι παραπλανητικά ως προς αυτό, τότε δεν έχει παρά να σηκώσει τα μανίκια και να ζητήσει ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του.
  Η κοινωνική έκρηξη, δεν θα αφορά "περιθωριακούς", "αγανακτισμένους", ή "ΚΚΕ" και "Συνασπισμό Αριστεράς και Προόδου", όπως αρέσκονται να λένε οι κυβερνητικοί "μεγαλοπαράγοντες" που διατείνονται ότι "μαζί τους τα φάγαμε", αλλά θα αφορά ΟΛΟΥΣ μας. Όλους τους Έλληνες από όλες τις παρατάξεις και κυρίως της μεσαίας και κατώτερης τάξης, που πλέον δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν παρά τη ζωή τους στα επεισόδια, αφού θα έχουν ήδη χάσει την αξιοπρέπειά τους. Και ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν είναι ζωή.
  Αν λοιπόν μας διαβάζει ο Πρόεδρος, καλό θα είναι να καταλάβει ότι ο χρόνος πλέον μετράει ανάποδα για τη Δημοκρατία, για τη Χώρα, για τους Έλληνες, για την αυτοδυναμία των Εκλογών και την εμπιστοσύνη μας για εκείνον. Να αναλάβει την ευθύνη της βαριάς κουβέντας περί εμπιστοσύνης σε εκείνον και να μας αποδείξει ότι την αξίζει, εμείς εδώ είμαστε. Όχι όμως για πάντα.

 30. Παύλος avatar
  Παύλος 11/01/2012 18:16:57

  15 Γενάρη στις 18:00 όλοι στο Σύνταγμα. Δεν πάει άλλο. Ήρθε η ώρα των ελικοπτέρων.

 31. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 11/01/2012 18:25:27

  καλησπερα σας. γιαυτο μου αρεσει το antinews. εχει αρθρογραφους σαν τον κρανιδιωτη τον ροδινο και σχολιαστες που καθε τι που βγαινει στην οθονη ξετιναζεται και δεν μενει πτυχη χωρις να δεις πισω της.ναστε παντα καλα ολοι σας

 32. odysseus avatar
  odysseus 11/01/2012 18:31:38

  Nikos Draxma,
  Συγχαρητήρια για το σχόλιό σου. Μου θυμίζει ένα άλλο που διάβασα πρόσφατα.
  Σε λίγο στην Εθνική οδό στη Βουλγαρία , οι βούλγαροι οδηγοί θα διαβάζουν αυτοσχέδιες πινακίδες που θα γράφουν: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ.
  Ιαπετέ,
  Στην ίδια παράγραφο στάθηκα και εγώ, προσπαθώντας να δώσω επιγραμματικά την ανάλυση που ζητάς. Θα μπορούσες ισως να την προχωρήσεις βαθύτερα. Είμαι βέβαιος οτι έχεις τη γνώση...
  ΚΩΣΤΑΣ,
  Σημειώνεις ορθά: ".Άρα ο εκλογικός πληθυσμός ενεργοποιεί την δύναμη της αντιπροσώπευσης με την χρήση του Κοινοβουλευτικού εργαλείου, που κλειδί της είναι ο θεσμός των κομματων". Αυτό ίσχυε πριν την επικυριαρχία των ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ που ήταν καθολική στον κόσμο μετά το 1980 μέσω των ΜΜΕ.
  Οταν τα ΜΜΕ πήραν το πάνω χέρι στη "διαμόρφωση" της κοινής γνώμης η δύναμη της αντιπροσώπευσης πήγε περίπατο όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

  • ΚΩΣΤΑΣ avatar
   ΚΩΣΤΑΣ @ odysseus 12/01/2012 16:44:14

   Αγαπητε φίλε ,

   Ενηλικιώθηκα πολιτικά την δεκαετία του ογδόντα, όταν το ερώτημα, αν και από ποιόν κινδύνευε η Δημοκρατία μας , ήταν ακόμα ζεστό, λίγα χρόνια μετά την πτώση της επτάχρονης Δικτατορίας και την Κυπριακή τραγωδία. Τότε είχαμε συνειδητοποιήσει ,πως η Δημοκρατία δεν κινδύνευε από τα τανκς, ίσως να την δηλητηρίαζε ή τρομοκρατία της «17 ΝΟΕΜΒΡΗ», και των λοιπών παρακλαδιών της, αλλά πάντως οι συνταγματικές εκτροπές και τα Πραξικοπήματα, ήταν μακρινοί εφιάλτες.Ήλθε , όμως το βρώμικο 1989, για να δείξει από ποιόν πράγματι κινδύνευε η δημοκρατία μας. Κινδύνευε από την οικονομική διαπλοκή και την ασύδοτη διαφθορά. . Το σκάνδαλα Κοσκωτά, το καλαμπόκι, τα f-16, ήταν τα πρωτοβρόχια της διαφθοράς που επέρχονταν. Η δεκαετία του 1990 , επιβεβαίωνε τα φαινόμενα που έπαιρναν πια διαστάσεις κατακλυσμού. Ύστερα και μετά από εθνικές ταπεινώσεις Ίμια, απόσυρση των πυραύλων S-300,από την Κύπρο, Οτσαλάν , ήλθε το όργιο της εθνικής παράλυσης. Οι κρουνοί των ευρωπαικών κονδυλίων έρρεαν ασυγκράτητοι ενώ με την άνοδο της κυβέρνησης Σημίτη, τα ηνία της χώρας έπαιρναν «τα μπετά , τα πετρέλαια, τα τηλέφωνα και τα κομπιούτερ», όπως τόχε περιγράψει με τον μοναδικό του τρόπο ο αθυρόστομος Πάγκαλος. Και τότε ήλθε η πραγματική καταστροφή, οι ρίζες αυτού που βιώνουμε σήμερα. Απανωτά εγκλήματα, «χρηματιστηριο=κλοπή της λαικής αποταμίευσης», «η νοθεία των εκλογών του 2000, όπου το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από ορδές αλλοδαπών, που εξελληνίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες», οι διαβόητοι «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ», με την λεηλασία του ταπεινού εισοδήματος ,ενός λαού που μόλις τέντωνε το κεφάλι του στον ορίζοντα των αναπτυγμένων Χωρών και με την οσμή των βαρβιτουρικών που ακύρωνε την ηθική διαδρομή αιώνων . που ναυάγησαν στην Φραγκοκρατία και στην Τουρκοκρατία και αναστήθηκαν το 1821.Αυτά είναι «τα σημεία και τα τέρατα των καιρών»,που μας έφεραν , ως την σημερινή κρίση και την υποδούλωση της Πατρίδας σε μεγάλα συμφέροντα, ώστε , ο καυμός της εθνικής ανάτασης να παίρνει όρους εθνικού θυμού, που βέβαια δεν θα εκφυλίζεται, σε πράξεις βίας και ανομίας, αλλά κλέβει δρόμο ,για να αποδείξει , πως η φάρα μας είναι η πιο ματωμένη , η πιο αυθόρμητη και πιο δίκαια στις συμπεριφορές της , από όλες τις Ευρωπαικές.Αυτά που έχει υποστει ο λαός μας για να γίνει Πρωθυπουργός , ο κ.Τίποτα , Γιωργακης Παπανδρέου και να διαλύσει τα πάντα είναι τρομακτικά

 33. seven avatar
  seven 11/01/2012 18:39:22

  Όπως και άλλοι εδώ σε τούτο εδώ το forum έχουμε γράψει ξανά και ξανά ότι δεν είναι δύσκολο κάποιος να πάρει 40% - 50% στις επόμενες εκλογές , με ποιόν τρόπο ???
  Μα πολύ απλά κάνοντας τα αυτονόητα. Να εναντιωθεί στα λαμόγια και να δημεύσει τις περιουσίες τους, όπου και αν είναι αυτές (Ελλάδα η εξωτερικό).Να δώσει ελπίδα στο λαό για να στηρίξουν μαζί τη χώρα, με αίμα αλλά και όραμα.
  Τι φοβάται ο ΑΣ και δεν το κάνει ??? Γιατί δεν βγαίνει μπροστά να δώσει ελπίδα στην χώρα??? Γιατί δεν βγαίνει να μας πει την αλήθεια για το που ακριβώς μας πάνε ??? Το τελευταίο καιρό βγαίνουν και διάφορα για τις σχέσεις του με γνωστό νταβαντζή . Τι ακριβώς περιμένει να περάσουν όλα τα μέτρα από το Παπαδήμο και μετά να έρθει για πρωθυπουργός ??? Να μας φέρει και κανένα δωράκι και όλα μια χαρά ? αυτό είναι το σχέδιο ???
  Ωραία ντρίπλα έκανε προχθές με τον 13ο και 14ο "ότι πούνε οι κοινωνικοί εταίροι" , πέταξε την μπάλα στην εξέδρα δηλαδή . Ο μη εκλεγμένος και πρώην τραπεζίτης Παπαδήμος είπε εχθές αν δεν τα βρείτε θα περάσω νόμο. Που είναι η απάντηση της ΝΔ???
  Όσο περνάει ο καιρός όλοι οι πολιτικοί μοιάζουν όλο και περισσότερο ίδιοι. Και όπως μου έλεγε και κάποιος πρώην βουλευτής πριν από ένα χρόνο είναι και οι 300 εκβιάσιμοι . Για αυτό "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν".
  Πριν από ένα χρόνο όλοι έλεγαν όχι δεν κόβουμε το 13ο και 14ο σήμερα είναι πρόθυμοι να το κάνουν .Πριν από μερικούς μήνες δεν θέλαμε το μνημόνιο τώρα το στηρίζουν 3 κόμματα της βουλής.
  Ο Παπαδήμος από πρώην τραπεζίτης και τεχνοκράτης έγινε Πρωθυπουργός όλων. Ο Σαρκοζί σε συνέντευξη, όπως όλοι θυμόμαστε είπε ότι δεν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ευρώ εξαπατήθηκε η Ευρώπη από τους Έλληνες, ναι αλλά ποιός ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας τότε ??? ο σημερινός πρωθυπουργός. Τώρα μας τον υπέδειξε μαζί την Μερκελ σαν σωτήρα.
  Με όλα τα παραπάνω προσπαθώ να σας πω ότι δεν υπάρχει έλεος σε αυτό που ζούμε ή θα πάμε εκεί που θέλουν λέγε με κινεζικοποιηση του εργατικού δυναμικού της χώρας ή θα δώσουμε μια κλωτσιά σε όλους «μόνοι μας» και ότι βρέξει ας κατεβάσει.
  Κανείς από τους πολιτικούς δεν μπορεί από ότι φαίνεται να κάνει κάτι .Άλλοι γιατί δεν θέλουν , εκ πεποιθήσεως και άλλοι γιατί δεν μπορούν, είναι λίγοι , στο τέλος της ημέρας όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
  Εμείς « εξάρτημα της μηχανής τους και ο γιος μας το ανταλλακτικό».
  Ωραίο το κείμενο κ.Κρανιδιώτη προτάσεις ,κινήσεις δεν βλέπουμε όμως , μόνο διαπιστώσεις και από τέτοιες ξέρω και εγώ.
  Καλή συνέχεια .

 34. Διογένης avatar
  Διογένης 11/01/2012 18:49:45

  Αυτές τις βλακείες του τύπου "δεν παράγουμε τίποτα" έχω βαρεθεί να τις ακούω και δεν περίμενα να τις αναπαράγει και ο Φαήλος.

  Παράγουμε, απλώς πρέπει να παράγουμε περισσότερα και καλύτρερα. Η ανάπτυξη δεν θα έλθει με "μεγάλες επενδύσεις" (ποιος θα τις κάνει; Οι ξένοι ή όσοι έχουν συσσωρεύσει κεφάλαιο με λαμογιές;), αλλά με οργανική ανάπτυξη υγιών επιχειρήσεων, σε κράτος δικαίου το οποίο θα πνίγει τα λαμόγια εν τη γενέσει τους. Αρχικά μικρών και μετά μεγαλύτερων.

  Όσο δεν το καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι το πρόβλημά μας και συνεχίζουμε να αναπαράγουμε τις παρλαπίπες όσων μας έβαλαν στο Μνημόνιο, τόσο δεν θα βγαίνουμε από την κρίση.

 35. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 11/01/2012 18:50:20

  είσθε χοντρός?

 36. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 11/01/2012 19:02:21

  Μιας και μιλάμε για Ινδία δείτε τα ακόλουθα 2 βίντεο (έχουν μάθει να προμοτάρουν γερά τη χώρα τους)..
  Η Ινδία ήταν σε ένα απίστευτο αδιέξοδο 20 χρόνια πρίν και τότε αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική στην οικονομία και να ανοιχτούν στον υπόλοιπο κόσμο...
  Το αποτέλεσμα είναι να βγούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ινδών από τη μιζέρια και να υπάρξει επιτέλους δυναμική αλλαγής - όχι όμως για την πλειοψηφία του πληθυσμού - 1,3 δις είναι αυτοί...
  Α, το σημαντικότερο: η έρευνα και η παιδεία παίξαν σημαντικό ρόλο...
  Άντε και στα δικά μας..

  http://www.youtube.com/watch?v=AAsd3NsA94U
  http://www.youtube.com/watch?v=NiqPW9smS4Q

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 11/01/2012 19:04:23

   και αυτό
   http://www.youtube.com/watch?v=BqyGaT0RCt0

 37. aN-AN avatar
  aN-AN 11/01/2012 19:55:56

  Ωραία ακούγονται όλα αυτά..
  Αλλά γιατί δεν λέτε τους φίλους σας, τους πολιτικούς, να σταματήσουν την λεηλασία του δημόσιου κορβανά, και να περικόψουν δραματικά τις αμοιβές τους.........

  Δεν μπορεί οι ετήσιες συνολικές αμοιβές των Εγγλέζων βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και της συμμετοχής των σε επιτροπές να ανέρχονται σε ~75000 £ των δικών μας να είναι ανεξέλεγκτες.

 38. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 11/01/2012 20:27:10

  ....Αυτά σε συνδυασμό με τους συνεχείς πολιτικούς εκβιασμούς Παπανδρέου προς τον Λαό...
  Φαήλο, κάτι δεν μου κολλάει...
  Δηλαδή επί παπαδήμου σταμάτησαν οι εκβιασμοί πρός τον λαό?...
  Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, και μάλιστα να πω τα πράγματα με το όνομά τους, με την ανοχή. αν όχι με την συμμετοχή, που δεν θέλω να το πιστεύω της Ν.Δ.
  Αυτό το... θα το ψηφίσω αν το δεχθούν οι κοινωνικοί εταίροι... πολύ με προβλημάτισε...
  Ποιοί είναι οι κοινωνικοί εταίροι? Οι βιομήχανοι από την μία πλευρά και οι πουλημένοι κομματικοί συνδικαλιστές από την άλλη...
  Που θα κάνουν λέει και απεργία... για να δείξουν ότι εξακολουθούν και υπάρχουν...
  Το έχουμε πει πολλές φορές, με το υπάρχον πολιτικό-οικονομικο-συνδικαλιστικό σχηματισμό, που είναι σχεδόν ολόκληρος ενσωματωμένος μέσα στο "σύστημα πασόκ" και μετά τους αλεπάλληλους συμβιβασμούς σε όλα τα επίπεδα, ο απλός λαός δεν έχει να περιμένει και πολλά πράμματα.
  Και δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω, μετά απο τόση φασαρία και δηλώσεις ας μου πεί κάποιος πόσα ευρώ έχουν μπεί στα ταμεία του κράτους από αυτούς που τα έφαγαν, και τι κεφάλαια γύρισαν στην Ελλάδα από τα 650 plus δις που "πέταξαν" στην ελβετία και αλλαχού...
  Επίσης ας μου πεί κάποιος, αν σταμάτησε έχτω και κατά 1% η διαφθορά και η μίζα, που εξακολουθούν και πάνε σύννεφο, χάρις στο "σύστημα πασόκ"...

 39. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/01/2012 21:33:34

  Ο κος Κρανιδιώτης, πολύ σωστά, επισημαίνει τον κίνδυνο Κοινωνικής Εκρήξεως (δεν απευθύνω το σχόλιο στον ίδιο, αφού δεν φαίνεται να απαντά σε κανέναν). Η αγανάκτηση, που είναι το αμέσως υποκείμενο συναίσθημα, προκύπτει από την σύγκριση του τρόπου ζωής, που μας επιβάλλεται από τους επιβήτορές μας να ζήσουμε, σε σχέση με αυτόν, που βλέπουμε αυτούς τους ίδιους, αλλά και πολλούς άλλους "τυχερούς" γύρω μας, να ζουν. Διαρρήγνυται έτσι η αίσθηση της κοινής "εθνικής" προσπάθειας και γινόμαστε εμείς τα "κορόϊδα", που εξαναγκαζόμαστε να "πληρώσουμε την νύφη".
  Στο σημείο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε το βασικότερο μειονέκτημα της επιχειρούμενης (λόγω Ευρώ) "εσωτερικής υποτιμήσεως": Δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για όλους τους πολίτες. Υπάρχουν επαγγέλματα που πλήττονται ιδιαίτερα βίαια, όπως αυτά των "ελαστικών" παροχών υπηρεσιών πολυτελείας, της οικοδομής, της εμπορίας αγαθών ελαστικής ζητήσεως, όπως των αυτοκινήτων κλπ, άλλα που πλήττονται μέτρια (πχ. εμπόριο τροφίμων, επισκευές αυτοκινήτων) και άλλα που δεν πλήττονται γιατί είναι ανελαστική η ζήτησή τους (π.χ γιατροί) ή και ευνοούνται (π.χ. δικηγόροι) από τις αναπόφευκτες τριβές και ανακατατάξεις. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση της στοχοποιήσεως τους σε μεγάλους κύκλους πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται δίκαιο να αντιδράσουν, ακόμα και βίαια. Αρχικά, βέβαια, αρνούνται να δεχτούν τα μέτρα, καταφεύγοντας σε εκτεταμένες απεργίες και διαδηλώσεις. Ο Κέυνς, για να περιγράψει το φαινόμενο στην πραγματεία του περί μισθών, εισήγαγε την έννοια του μισθολογικού "Επίπεδο Οριακής Δυσαρέσκειας" και κατέδειξε την κεφαλαιώδη σημασία του να μην βιώνονται σημαντικές διαφορές μισθοδοσίας μεταξύ "ισοτίμων" εργασιακών κλάδων.
  Αντίθετα, σε περίπτωση υποτιμήσεως Εθνικού νομίσματος, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιό ομοιογενείς, γιατί η μείωση αγοραστικής δυνάμεως γίνεται πιό ισορροπημένα: Ούτε ο γιατρός, ούτε ο δικηγόρος θα αύξαναν την αμοιβή τους, τουλάχιστον βραχυ- έως μεσοπρόθεσμα, τόσο, ώστε να καλύψουν την μείωση της αγοραστικής τους δυνάμεως. Ενώ, ο νέος ελάχιστος μισθός, που ζητείται από την τρόϊκα και τον ΣΕΒ, πλέον, περί τα 500 ευρώ, θα ισοδυναμεί με αμοιβή ημίωρης παραστάσεως δικηγόρου σε "μικρό" ποινικό δικαστήριο. Πως περιμένετε να τον δεχτεί ο εργαζόμενος;

  Τα παραπάνω γράφτηκαν, μήπως και ενδιαφερθεί κανένας να τα εξετάσει, από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ. Γιατί, ακόμα και με πρόθεση να παραμείνουμε στο ευρώ, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ (κατά παρέκκλιση, αλλά,λόγω καταστάσεως, αποδεκτή από την ΕΕ) που θα επιβάλλει πλαφόν-μπούσουλα σε ομάδες τιμών αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό να συγκρατήσει την αναπτυσσόμενη οργή της κοινωνίας.

 40. teoskou avatar
  teoskou 11/01/2012 22:34:26

  μειωση μισθων για ανταγωνιστικοτητα.σε σχεση με ποιους δεν μας εχουν πει ακομα.στην εταιρεια που εργαζομαι,προμηθευτρια s/m μας κανανε μειωση 10%, οριζοντια, και αφου γιναμε ΄΄ανταγωνιστικοι΄΄ πλεον καναμε και μια ανατιμηση των προιοντων του 4%!!ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑς ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΞΥΝΟΜΑΣΤΕ!!
  Οσο για επερχομενη εξεγερση ειμαι πολυ απαισιοδοξος.Ο απλος λαος θελει να βγει στο δρομο και να κρεμασει κυριολεκτικα τους δοσιλογους ολων των κομματων.Ποιος θα τον οργανωσει ομως??Ο τσιριζα,το πλεον ανθελληνικο κομμα και προστατης των λαθροεγκληματιων?Το κκε με τις κολλημενες αποψεις του?Αφηστε που σε περιπτωση που βγουμε στους δρομους εξαγριωμενοι θα δωσουμε λαβη και κινητρο στους αλλοδαπους για νεο πλιατσικο....

 41. ευτυχια avatar
  ευτυχια 12/01/2012 00:40:18

  Προσωπικά το λέω για να τ ακούσουν όλοι: τα τελευταία μου λεφτά θα τα επενδύσω σε όπλο. Ας μην κοιμούνται και πολύ ήσυχοι οι μάγκες που κάνανε άστεγο τον πιό στεγασμένο Λαό του Κόσμου!!
  (Και δεν έμειναν πολλά ακόμη...)

 42. maria avatar
  maria 12/01/2012 13:24:19

  ΟΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ,
  ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ(ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ
  ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ )ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ
  ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΜΟΙΒΩΜΕΝΟΙ.
  ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!!!ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ.
  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ,ΕΙΤΕ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΙΤΕ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ
  ΕΔΩ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ,ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ...
  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ....
  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ,ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ??????

  • juliet avatar
   juliet @ maria 12/01/2012 17:40:36

   ευτυχία ,Μaria
   μήπως θα πρέπει για μιά φορά να αγωνιστούμε μόνο για τα παιδιά κόντρα στα μεγάλα λόγια .Ναι ,ίσως αυτή η εξέγερση θα είναι για τη σωτηρία των παιδιών μας.Η άλλη η αλλαγή ήτανε για τη σωτηρία της τσέπης τους.Μαρία ,σωστά το είπες ντροπή για τη ανέχεια μας και τον ξεπεσμό μας εμάς που δεν τα φάγαμε με κανέναν και που πληρώνουν και τα παιδιά μας με ένα αύριο σκοτεινό και χωρίς ελπίδα .Οργή !η οργή οπλίζει το χέρι και όπως είπε και η Ευτυχία μπορεί να είναι και τα τελευταία μας λεφτά ,αλλά τουλάχιστο θα πιάσουν τόπο.
   Πρόεδρε ,κοντά σου γυναίκες και όχι κότες ωραιοπαθείς Η ομορφιά της ψυχής είναι ανεκτίμητος σύμβουλος και αυτές τις ώρες αυτό σου χρειάζεται.Κορίτσια ,αν με χρειαστείτε .....

 43. T avatar
  T 13/01/2012 06:29:46

  Όλα καλά κ.Κρανιδιώτη με τους υπαλλήλους αλλά γράψε και κάτι για τις επιχειρήσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι υπάλληλοι.

  • juliet avatar
   juliet @ T 13/01/2012 07:17:02

   Τ.
   καλημέρα,είδες κανέναν να θίγει αυτό το θέμα;Υπερπατριώτες όλοι.Τα ψιχουλα που θα πετάνε σε λίγο αγγίζουν μόνο τον λαό και κανέναν άλλο.Ο αγώνας αυτός δεν έχει κομματικούς χρωματισμούς γιατί όταν το πιάτο είναι αδειανό δεν έχει ταμπέλα αλλά είναι κρύο και απελπιστικό.
   Καλό κουράγιο σε όλους μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.