22/12/2008 02:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αναπροσαρμογή του «νεο-οθωμανισμού»

Ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Μαρκ Πάρις τον απεκάλεσε πρόσφατα «Χένρι Κίσινγκερ της Τουρκίας». Αν και η παρομοίωση με τον «μάγο» της αμερικανικής διπλωματίας θα εθεωρείτο από πολλούς ιεροσυλία, η επιρροή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι τέτοια που μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη που ασκούσε ο... δαιμόνιος Χένρι στην Ουάσιγκτον.

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της «ρυθμικής διπλωματίας» της Τουρκίας και κρύβεται πίσω από όλες τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, η οποία είναι εσχάτως πανταχού παρούσα σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με καταιγισμό πρωτοβουλιών. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, την προσέγγιση με την Αρμενία και το ιρακινό Κουρδιστάν, την ανάληψη ενεργού ρόλου στον Καύκασο μετά τον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας ή την προθυμοποίηση μεσολάβησης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Απώτερος στόχος του κ. Νταβούτογλου είναι η εμπέδωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και- γιατί όχι;- η αναβάθμισή της σε παγκόσμια δύναμη.  Ενδεικτικό της δύναμής του είναι ότι συνομιλεί απευθείας με ηγέτες όπως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει γράψει πέντε βιβλία. Αυτό όμως που τον καθιέρωσε και το οποίο κατέληξε σήμερα να θεωρείται η «βίβλος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» που ακολουθεί πιστά το κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν το έγραψε το 2001, με τίτλο «Στρατηγικό βάθος- Η διεθνής θέση της Τουρκίας». Πρόκειται ουσιαστικά για πραγματεία περίπου 500 σελίδων (χωρίς βιβλιογραφία), χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι προς το παρόν δεν έχει μεταφραστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές όμως «πρόκειται για το πιο συστηματικό, ουσιαστικό και αναλυτικό όραμα σχετικά με τη στρατηγική θέση της Τουρκίας το οποίο έχει γραφτεί ποτέ».

 Ο κ. Νταβούτογλου προσπαθεί να θέσει επί νέας βάσεως το δόγμα του «νεο-οθωμανισμού» που πρώτος είχε διατυπώσει, μάλλον πρόχειρα, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έδινε επί πολλά χρόνια υπερβολική έμφαση στις σχέσεις με τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνοώντας τα τουρκικά συμφέροντα σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Μέση Ανατολή, καθώς και όσον αφορά τη Ρωσία.

Η Τουρκία λοιπόν πρέπει να συνδυάσει τον φιλοδυτικό της ρόλο με τη μουσουλμανική κληρονομιά της, ώστε «να επαναρρυθμίσει» τη διπλωματία της και να αποκτήσει το αναγκαίο «στρατηγικό βάθος» που περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Νταβούτογλου δεν αφιερώνει στο βιβλίο περισσότερες από δύο σελίδες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και τούτο διότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει ευκαιρίες συνεργασίας, όχι να ασχοληθεί με συγκρούσεις. Αυτές τις χειρίζεται η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών, όχι οι κκ. Ερντογάν, Γκιουλ και Μπαμπατζάν.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας Ζaman Ομερ Τασπινάρ το όραμα του Νταβούτογλου στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Σύμφωνα με τον πρώτο, η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με το μουσουλμανικό και οθωμανικό παρελθόν της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στον δεύτερο πυλώνα: η Τουρκία πρέπει να ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση και αίσθηση μεγαλείου. Κατά τον Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη και πρέπει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην περιφέρειά της, άποψη στην οποία αντιδρά έντονα το κεμαλικό κατεστημένο. Ο τρίτος πυλώνας είναι ο συνδυασμός των καλών σχέσεων με τη Δύση αλλά και τον μουσουλμανικό κόσμο. Κατά τον Νταβούτογλου, η Αγκυρα πρέπει να επιμείνει στην προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), διότι μόνο έτσι θα μετατραπεί σε ισχυρό, σύγχρονο κράτος που θα εμπνέει σεβασμό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=247612

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 22/12/2008 02:36:22

  Πάρα πολύ αργά έσπευσαν οι ελληνικές φυλλάδες να ασχοληθούν με τις πολύπλευρες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας σε Μ.Ανατολή, Καύκασο, Κ.Ασία και με το ποιόν δρόμο αποφασίζει η χώρα να πάρει (προς Ανατολή ή Δύση;) και ποιές δυνάμεις στο εσωτερικό αντιπορσωπεύουν τη μια ή την άλλη τάση. Αλλά ποιός ασχολείται με την Τουρκία; Σιγά το σοβαρό θέμα!

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 22/12/2008 02:38:00

  Ρωτήστε καλύτερα τήν παρασιτική Ελληνική Αστική Τάξη και τούς εκπροσώπους της τί προτίθενται να κάνουν και πόσα βρακιά να κατεβάσουν γιά να βρεθούν στην ομπρέλλα τού Νεο-Οθωμανισμού..
  Πήξαμε στην Ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική.
  Μολις προχτές η Κοπά μιλούσε πάλι γιά την ΄Μετριοπαθή Τουρκία΄.
  Η Ντόρα με τον Μπαμπά της ο άλλος Σταθερός Πυλώνας.
  O Bερέμης και ο Λιάκος αγκαλιά.
  Και απο δίπλα κάτι ΄αριστερίστικες΄συνιστώσες τού ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ψιλοκομένα ΄Οικολόγια΄..
  Συντροφάκια τού Κιτσίκη..............
  Μιά χαρά τά σκέφτονται οι Γείτονες γιά τά δικά τους συμφέροντα.
  Οι δικοί μας?

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 22/12/2008 07:07:36

  παντως θα ειναι ενδιαφερον να δουμε τι θα λενε και κυριως τι θα πραττουν οι ελλαδικοι νεοραγιαδες.

  προβλεψη:

  η οντολογικη προσεγγιση "εξημερωσης του θηριου", δηλαδη χεσε μεσα.
  με απλωμενο το χερι προς τα εξω, και οχι μονο για χρημα, αλλα και ψυχολογικα (απο το "ιδου ο στρατος σας" στο "ευχαριστουμε τους Αμερικανους")τι ειδους πολιτικη μπορει να κανει μια αλιτ που κλεβει το ιδιο το σπιτι της;

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/12/2008 08:39:32

  Φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν πληροφορήθηκαν τις περισπούδαστες αναλύσεις των Ελλήνων προοδευτικών και επαναστατών ότι καταργούνται τα έθνη - κράτη και με την παγκοσμιοποίηση θα είμαστε όλοι μαζί.
  Ωστόσο τα όσα συμβαίνουν δείχνουν και τον πραγματικό λόγο για τον οποίο κυκλοφορούν στην Ελλάδα οι γελοίες αυτές θεωρίες.Πρέπει να βρουν κάποιο ιδεολογικό σχήμα για να δικαιολογήσουν την ακύρωση της επανάστασης του 1821 με την υπαγωγή της Ελλάδος σε κάποιου είδους σφαίρα τουρκικής επιρροής.

 5. popolaros avatar
  popolaros 22/12/2008 08:52:31

  Η Τουρκία έχει ενιαία εθνική πολιτική εδώ και πολλές 10ετίες, όποιος και να κυβερνάει.

  Σε αντίθεση με τους δικούς μας επαγγελματίες υποτακτικούς κολοτουμπιστές.

  Η Τουρκία έχει καταφέρει να χτίσει ένα διεθνές κύρος βήμα-βήμα και να την υπολογίζουν ως σημαντικό παίκτη.
  Σε αντίθεση με την Ελλάδα που συνεχίζει να σπαταλάει από την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας.
  Γκρινιάζοντας και απαιτώντας διεθνή σεβασμό, όχι για τα επιτεύγματα των σύγχρονων αλλά των αρχαίων ελλήνων.
  Αυτή η καραμέλα δεν πουλάει πια.

  Ας παραδειγματιστούν οι δικοί μας παπαρολόγοι πολιτικοί από την τουρκική πολιτική και ας σταματήσουν να τρώνε από τα έτοιμα.

 6. tony avatar
  tony 22/12/2008 09:12:03

  Οι Τούρκοι ήταν κατακτητές εμείς κατακτημένοι.Οι Τούρκοι ήταν νικητές εμείς νικημένοι,άλλη ψυχολογία αυτοί άλλη εμείς.Τώρα αφού τά χρυσόβουλα του Σουλτάνου έχουν ακόμη ισχύ η αυτοκρατορία δεν έπεσε ποτέ.Οσο για τους προγόνους μας ψέματα λέμε αν ήμασταν οι απόγονοι τους θα είχαμε και την θρησκεία τους.Γραικός ανατολίτης για τους Οθωμανούς οτι χειρότερο αυτοί στήσαμε το ψευδοκράτος κατά παραγγελία των ΑΓΓΛΩΝ.Για αυτό τον λόγο μας δανείζουν τόσα χρόνια.Για να ελέγχουν την Τουρκία.
  Τώρα που τά αφεντικά μπατίρισαν οι Τούρκοι σήκωσαν κεφάλι.Καλά κάνουν στο φινάλε αυτοι ειναι αληθινοί Τούρκοι ενώ εμείς είμαστε ψευτοέλληνες γραικοί.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/12/2008 09:16:54

  Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών.
  Στην πρόσφατη πολιτική κρίση και στη διαμάχη Ερντογάν - στρατού οι κεμαλικοί που είναι η υποτιθέμενη αριστερά της Τουρκίας έκανε μεγάλες διαδηλώσεις όπου εκατοντάδες χιλιαδες νέοι κατάβηκαν με τουρκικές σημαίες στους δρόμους.
  Στην Ελλάδα αν κατέβει κανείς με ελληνική σημαία θα φάει ξύλο.Δεκαετίες "επαναστατικής" προπαγάνδας δημιουργησαν την πρώτη αντεθνική εξέγερση στην Ελλάδα φέτος.Το ζήτημα δεν είναι αν θα χάσουμε αλλά ποσα θα χάσουμε.

 8. tony avatar
  tony 22/12/2008 09:55:20

  Που να δείτε κάτι δεκαεξάχρονα που βγάλαν αυτοί.Μην γελιέστε 72 οργισμένες φυλές είναι.Στρατό έχουν απίστευτο αλλά 72 κομάτια.Το κεμαλικό κράτος δεν είναι συμπαγές σέ τίποτα εκτός από το στρατό.
  Τό κεμαλικό κράτος ακολουθεί την ίδια πορεία μέ το Μεταξικο τά οποία ακολουθούν την πορεία του ιδρυτή τους το ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ.Η κατάρρευση άρχισε από το cyti του Λονδίνου.Η προδοσία του 1821 που κόστισε στον Ελληνισμό την Αμερικάνικη ήπειρο και την έδωσε πακέτο στους ΑΓΓΛΟΥΣ τώρα γύρισε να πάρει το αίμα της πίσω.Α στερητικό στή λέξη μερική ονομάσαμε την νέα ήπειρο εκει θέλαμε να στηθούμε άλλα μας πρόλαβε ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να μας φέρει τον Γερμανό Οθωνα.Σέ μερικά θέματα βλέπετε οι Αγγλοι τά βρίσκαν με τους Γερμανούς.

 9. KaryID avatar
  KaryID 22/12/2008 10:09:35

  O ανώνυμος @10 σαν να έχει ένα δίκηο νομίζω.
  72 είναι οι φυλές ή 20; Πάντως όσες και να είναι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημά τους.
  Έχουν μεγάλη επιρροή σε Αζερμπαϊτζαν, Τουρκμενιστάν, Κιργκιστάν κλπ.
  Αλλά έχουν μεγάλο αντίπαλο δέος το Ιράν κατά τη γνώμη μου, που είναι άλλο ένα έθνος, που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

 10. μουράτ avatar
  μουράτ 22/12/2008 10:13:35

  τι αστείοι που είστε εσείς οι Γιουνάν, συναγωνίζεστε ποιός θα πεί την μεγαλύτερη παπαρδέλα

 11. KaryID avatar
  KaryID 22/12/2008 10:36:23

  @9 Ψυχραιμία: νομίζω οι κεμαλικοί είναι οι εκσυγχρονιστές προς το δυτικό πρότυπο, όχι η "υποτιθέμενη αριστερά".

 12. oktapus avatar
  oktapus 22/12/2008 10:40:34

  ...ετσι θα μετατραπει η Τουρκια σε ισχυρο και συγχρονο κρατος... λενε οι κακιες γλωσσες, οταν παραμιλουν.


  Φανταστειτε την Τουρκια συγχρονη με τον Μεχμετ να ηγειται και την Αισια να επεται σε αποσταση 3 μετρων μεσα στην γκροζοπλοκαμη κελεμπια της.
  Ουφ, τσατιστηκα παλι Δευτεριατικα!!!!

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/12/2008 10:46:05

  @ Κary ID
  Ο κεμαλισμός είναι η αριστερά της Τουρκίας και τα κομματα του συμμετέχουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
  Φυσικά είναι μία καθεστωτική εθνικιστική αριστερά (ο εθνικισμός θεωρείται θεμέλιος λίθος του κεμαλισμού) αλλά ονομάζεται αριστερά γιατί είναι αντιθρησκευτικό κόμμα.Δεξιά είναι τα φιλοισλαμικά ή λιγότερο αντιισλαμικά κόμματα (Ντεμιρελ,Οζάλ,Τσιλέρ και τώρα Ερντογάν) που πιάνουν το 60% του λαού.

 14. KaryID avatar
  KaryID 22/12/2008 11:06:20

  Μήπως είναι αντιφατικές και ασυμβίβαστες αυτές οι επιδιώξεις που εκφράζει αυτός;
  Από τη μία επιδιώκει ρόλο μουσουλμανικής περιφερειακής υπερδύναμης με αίσθηση του μεγαλείου της (!!) και από την άλλη πιστεύει ότι μόνο με ένταξη στην ΕΕ θα μετατραπεί σε ισχυρό σύγχρονο κράτος που θα εμπνέει σεβασμό(!!) - από τη μία προσέρχεται με αίσθηση του μεγαλείου της από την άλλη επιζητεί την ένταξη στην ΕΕ για να τη σέβονται.
  Δεν συμβιβάζονται αυτά νομίζω.
  Και βέβαια η Αμερική έχει κάθε λόγο να υποδαυλίζει αυτή τη μεγαλομανία.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/12/2008 11:30:45

  @ Κary ID
  Μα δεν θέλει να μπει στην ΕΕ για να παρακαλάει.Θέλει να μπει ως μεγάλη χώρα στο Διευθυντήριο των ισχυρών.Θα προσφέρει το μεγαλύτερο στρατό της ΕΕ αν αυτή αποφασίσει νά φτιάξει αμυντική δύναμη,εργατικό δυναμικό και γέφυρα με την ισλαμική Μέση Ανατολή.

 16. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 22/12/2008 11:40:50

  Λεπτό το ζήτημα. Η Τουρκία είναι κατ' επίφαση δημοκρατική και ουσιαστικά στρατοκρατική.

  (Βέβαια, το μικρο/μεσαίο "μουσουλμανικό"/παραδοσιακό κέφάλαιο, το οποίο εκφράζει ο Ερντογάν, προσπαθεί να ανοίξει χώρο στο στρατοκρατούμενο κεφάλαιο του μεταπολέμου -όμως η πράγματι υπαρκτή "κρυφή ισλαμική ατζέντα" του δημιουργεί και θα δημιουργεί αντιφάσεις στο εσωτερικό του).

  Ο στρατός, εγγυητής μιας κάποιας κεμαλιστικής δομικής συνέχειας, μπορεί να διαμορφώνει γεωστρατηγικούς/γεωπολιτικούς στόχους σχετικά ανεπηρέαστος από ...λεπτομέρειες, όπως πχ οι εκλογές, οι κυβερνήσεις κλπ. Ο ρόλος του στρατού όμως δεν μπορεί να είναι αντίστοιχος σε μια "κανονική" δημοκρατική χώρα.

  Η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει διαχρονικά κατώτερη των περιστάσεων, και έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική στρατηγική συνέπεια. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι, σε κάποιον βαθμό, "δημοκρατικά δικαιολογήσιμο" -εξ ου και η άμεση ανάγκη να προσπαθήσουν τουλάχιστον τα μεγάλα κόμματα να μην κάνουν μικροπολιτική πάνω σε ζητήματα ασφάλειας, και να συμφωνήσουν πάνω σε θέματα αρχών και κατευθύνσεων.

 17. KaryID avatar
  KaryID 22/12/2008 11:57:36

  Πολύ μεγαλεπήβολη είναι η στόχευση αυτή που επιχειρεί προς όλες τις κατευθύνσεις του γεωπολιτικού ορίζοντα.
  Έχει αιώνια προβλήματα τύπου εργκενεκόν - μικροπραξικοπήματα - συνεχείς συνομωσίες που ανακαλύπτονται και καταπνίγονται στη γέννησή τους κλπ. κλπ. και που όταν τα λύσει δια παντός τότε θα μπορεί να θεωρηθει σύγχρονη οθωμανο-ισλαμική χώρα βάσει του δυτικού!! προτύπου εκσυγχρονισμού που επιθυμεί διακαώς.
  Οποία αντίφαση. Έλεος. Α, και να μην ξεχάσω, η μαντήλα επελαύνει πάλι ακάθεκτη.
  Το μόνο που βρίσκω ρεαλιστικό από αυτά είναι η αποδοχή του οθωμανο-ισλαμικού παρελθόντος αλλά και παρόντος και μέλλοντος και όχι το δυτικο-αμερικανικο-οθωμανικό υβρίδιο που είναι τώρα.
  Θα είχε πολλά να διδαχθεί από το γειτονικό της Ιράν επ' αυτού, που είναι περισσότερο συνεπές με την ιστορία του και τη θρησκεία του. Και με τη Δύση επίσης.

 18. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 22/12/2008 12:01:01

  Κι όμως, Κάρυ, αυτό το "υβριδικό" στοιχείο είναι που κάνει την Τουρκία πολλαπλώς ενδιαφέρουσα για τη Δύση.

  Πάντως το πρόβλημα που πάνω από όλα φρενάρει τις νεοοθωμανικές ή όποιες άλλες γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας είναι (και θα είναι στο προβλεπτό μέλλον) το κουρδικό.

 19. oktapus avatar
  oktapus 22/12/2008 12:27:35

  Χριστοφορε,

  Οταν λες δυση σιγουρα σαν Ελληνας θα εννοεις την Αμερικη, αγνοωντας την Πατρια Ευρωπαικη Ημεδαπη, που την Τουρκια εχει προ πολλου χ.....η.
  Οι Αμερικανοι την χρησιμοποιουν για να στηριζουν και να προωθουν συμφεροντα, απλωνοντας τα βρωμοφτερα τους όλογυρα απ' ολο το Globus,
  ενω οι Ευρωπαιοι τους επιθυμουν αποκλειστικα και μονο σαν λιγουρηδες καταναλωτες, που αγοραζουν ολη τους την πραματεια.

 20. Προφήτης avatar
  Προφήτης 22/12/2008 12:35:32

  Χρόνια Πολλά και Καλά στις φίλες και στους φίλους συν-σχολιαστές και διαχειριστές !

  Καλές Γιορτές, με Υγεία και Χαρά !

 21. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 22/12/2008 12:42:24

  Όκταπους:
  Η αναφορά μου στη Δύση περιλαμβάνει επίσης ένα μη αμελητέο κομμάτι της ΕΕ (με χαρακτηριστικότερο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα τη Βρετανία), το οποίο θεωρεί ότι συγκεκριμένα συμφέροντά του συμπορεύονται με αντίστοιχα των ΗΠΑ.

 22. τιμωρός avatar
  τιμωρός 22/12/2008 13:03:03

  Μόνον και μόνον επειδή ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας κινητοποιείται για ιδεολογικοθρησκευτικούς λόγους πρέπει να θεωρείται ισχυρότατη δύναμη η Τουρκία.
  Ο συσχετισμός της ισχύος θα κριθεί για μια ακόμη φορά στο ηθικό μέρος, όπου οι ισλαμιστές έχουν τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Καλά η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα έχει πολιτικό πρόβλημα αξιοποίησης της αμυντικής της ισχύος καθώς δεν νομίζω να πολεμήσει κανείς νεοελληνας στα σοβαρά.

 23. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 22/12/2008 13:22:58

  "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΠΛΟ, Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. ΠΕΝΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ"
  *
  "MERRY CRISIS & A HAPPY NEW FEAR"


  "Αμβούργο: Επεισοδιακή διαδήλωση συμπαράστασης στους Έλληνες μαθητές"

  Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Αμβούργο, σε ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στο ελληνικό μαθητικό κίνημα. Η κινητοποίηση διαλύθηκε από τη γερμανική αστυνομία, η οποία αφού δέχθηκε μπουκάλια και πυροτεχνήματα, συνέλαβε δέκα διαδηλωτές. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

  «Η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο, η εξέγερση ένα επιχείρημα. Πενθούμε τον Αλέξανδρο», αναγράφονταν στο κεντρικό πανό της κινητοποίησης. Διαδηλωτές προέβησαν σε νυχτερινή διαμαρτυρία έξω από το ελληνικό προξενείο.

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί φοιτητές, στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Πρόταξαν το σύνθημα: «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».

  (TVXR)

  *****

  "Merry crisis and hapy new fear"

  "Merry crisis and hapy new fear" è lo slogan che attraversa la Grecia in un Natale che profuma di rivoluzione. Posto qua sotto la nota di Anubi che in queste ore è ad Atene dentro al Politecnico assediato insieme agli studenti.

  *** Politecnico sotto minaccia di sgombero manu militari, prima volta dal 1973, fate circolare la notizia ***

  (www(.)rabbiaeamore(.)net/?p=67

 24. oktapus avatar
  oktapus 22/12/2008 15:14:16

  Χριστοφορε

  Απο το ταξιμο ως το αποκτημα της επικαρπις υπαρχει μεγαλη αποσταση.
  Κι αυτην ισως αγνοησαν οι Αγγλοι, οι οποιοι πανευτυχης για το ξεφουσκωμα του μηλαδελφου απεναντι στρεφουν το βλεμμα προς τα κατω και ανακαλυπτουν την Ευρωπη.
  Ποτε δεν ακουγες Αγγλικα απο γνησιους Αγγλους στην κεντρ. Ευρωπη οσα εδω και μια βδομαδα.
  Η καθοδος των βασιλοφρονων για πελατειακη αναζητηση και Ντιαλς σε πληρη εξελιξη

 25. Νἰκος avatar
  Νἰκος 22/12/2008 18:14:41

  Ψυχραιμια, το ξερουν εδω και καιρο. και γελουν. αλλα και χεζονται απο το φοβο -αυτοι μας φοβουνται περισσοτερο απ'οσο εμεις αυτους-και ξερεις γιατι; διοτι αν διαλυσουμε την αεροπορια τους θα παει στο διαολο ολο το ψυχολογικο εποικοδομημα στο οποιο στηριζεται ο κεμαλοναζισμος τους. οι τουρκοι εχουν μεν σοβαρο κρατος αλλα ειναι γιγανατς με πηλινα ποδια. και το ξερουν. ας οψονται ομως οι ασπονδοι φιλοι μας.
  πως να το πουμε δηλαδη, γα...αν με ξενα αρχ...δια.

 26. Periklis avatar
  Periklis 25/03/2009 20:19:34

  οι Τασεις του Νεοθωμανισμού στην στρατηγική του Erdogan είχαν εμφανισθεί απο το 2004 με την αρνηση του να δόσει δίαυλο χερσαίας επικοινωνίας στην Ν.Α Τουρκία για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο οι ρηχά σκεπτόμενοι στην χώρα μας ερμήνευσαν ως η αρχή του τέλους των τουρκικών στρατηγικών οραμάτων.το τέλος τηςοπότε φορείς

 27. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 04/05/2009 11:37:55

  @28

  Σιγά τα αίματα, θα τους διαλύσουμε τα ...άρια τους. Άλλο δεν έχετε να κάνετε από τα ονειρεύεστε σενάρια πολέμου εσείς; Τι διάολο, δεν βγαίνουν τώρα μολυβένια στρατιωτάκια να ξεκαβλώνουν μερικοί και το κάνουν πάνω στο πληκτρολόγιο...

 28. βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» avatar
  βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» 15/11/2009 13:07:39

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα», σας προσκαλεί στην συζήτηση με θέμα «Νέο-oθωμανισμός και σύγχρονη Ελλάδα», με ομιλητές τους Γιώργο Καραμπελιά, Νεοκλή Σαρρή και Σταύρο Λυγερό.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο «Σήμαντρο» στον Χολαργό (Ελευθ. Βενιζέλου 59 Α ).

  Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-6546742.

  βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» - Φανερωμένης 8, Χολαργός
  Ε΄στάση Χολαργού στη λ. Μεσογείων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.