03/08/2008 00:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανακούφιση του Μαξίμου για τον Ζορμπά

Τι βγάζει κανείς από τα παραπολιτικά καμιά φορά. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες είχαν χθες το ίδιο περίπου παραπολιτικό ρεπορτάζ από το Μαξίμου (Ρουσόπουλος;) για το δείπνο του Καραμανλή στους βουλευτές. Λέει ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο εφετινός Αύγουστος θα είναι πολύ πιο χαλαρός γι αυτόν και την κυβέρνηση σε σχέση με τον προηγούμενο: «Πέρυσι μετά τις 16 Αυγούστου έτρεχα να λύσω νομικά ζητήματα για τις εκλογές». «Εφέτος θα έχουμε τα ίδια;» τον ρωτά βουλευτής. «Όχι. Έχω κάνει τον προγραμματισμό μέχρι τον Δεκέμβριο» απαντά ο Πρωθυπουργός.

Θέμα πρώτο: Τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Ότι δεν θα υπάρξουν νομικά προβλήματα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών πριν από τον Δεκέμβριο, ή ότι από τον Δεκέμβριο είναι ανοικτές όλες οι ημερομηνίες για εκλογές;

Θέμα δεύτερο και σημαντικότερο: Ποια ήταν αυτά τα (πολύ σοβαρά για να ασχοληθεί μαζί τους ο ίδιος ο πρωθυπουργός) «νομικά ζητήματα»; Δεν πρέπει να πουν ποια ήταν για να τα πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός, που νόμιζε ότι οι εκλογές έγιναν για τον προϋπολογισμό και την αναθεώρηση του Συντάγματος (βλέπε εδώ).

Εμείς πάντως δεν θυμόμαστε κανένα σοβαρό νομικό ζήτημα. Το μόνο μεγάλο ζήτημα που υπήρχε πέρυσι τέτοιο καιρό και το οποίο ανάγκασε τον κ. Καραμανλή να κάνει εκλογές ήταν το πρώτο πόρισμα Ζορμπά για τα ομόλογα και ο σχετικός σάλος στα ΜΜΕ. Και προφανώς γι αυτό ο κ. Καραμανλής δήλωσε ανακουφισμένος στην ίδια ομήγυρη επειδή εφέτος «έγιναν κινήσεις ουσίας, χωρίς ουσιώδεις απώλειες και φασαρίες». Και «επικαλέστηκε δύο πρόσφατα παραδείγματα, για τις ρυθμίσεις περί του ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος» και για τα κολέγια». Τα είπε δηλαδή όλα ο Πρωθυπουργός. Ο Ζορμπάς ήταν και είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι όμως σίγουρος ότι δεν υπάρξουν «απώλειες και φασαρίες»; Ή μήπως τον πληροφορούν λάθος, όπως και πέρυσι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 03/08/2008 10:48:44

  Μια πρόταση για συζήτηση και εφαρμογή από όλα τα blogs
  την ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ
  «Μια ημέρα δίχως τσιγάρο, ποτό και βενζίνη από τον ελληνικό λαό «
  για να δούμε μετά τη θα μας πρωτινή ο Μπούλης με τον αλογομούρη ?

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 03/08/2008 15:19:31

  Κοιτάζοντας μια ακόμη φορά την φωτογραφία του Πρωθυπουργού με τη σύζυγο του στο αντίστοιχο ποστ, για το δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές, μου δημιουργείται η αίσθηση ενός ανθρώπου που "έχει τα ρούχα του". Σε συνδυασμό με τη δήλωση του, στην παρούσα ανάρτηση, που εξωτερικά τουλάχιστον αποσκοπεί στην επίδειξη μιας κάποιας χαλαρής άνεσης, νομίζω ότι το συγκεκριμένο σκηνικό προσφέρεται κάλλιστα για διαφήμιση ταμπόν εμμηνόρροιας. (Η παρατήρηση βέβαια αφορά μόνο τον κ. Πρωθυπουργό και όχι τη χαριτωμένη σύζυγο του, που - πέρα από τα όσα μπορεί να της καταμαρτυρούνται, αναφορικά με την εναπόκτηση κάποιου πτυχίου - δεν παύει να αποτελεί μια συμπαθή φυσιογνωμία, μέσα σε μια άχαρη πολιτική πραγματικότητα).
  "Ελεύθερη και ωραία" ήταν κάποτε το διαφημιστικό σλόγκαν, για την εξασφάλιση μιας άνεσης, που αν έλειπε το βαμβακάκι, μπορεί να προέκυπτε ρεζίλεμα. Όλοι έχουμε περιέλθει, ανεξαρτήτως φύλου, στη χρήση του, όποτε οι καταστάσεις το επέβαλαν. Που αποσκοπούσε η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Καραμανλή;
  Δεν νομίζω κύρια στα δεδομένα, που είχαν προκύψει από τη διερεύνηση των ομολόγων από τον. κ. Ζορμπά. Η δυσφορία, που εξασκεί η αποπομπή του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ., είναι νομίζω μεγαλύτερη απ΄ότι ο εντοπισμός των παρανομιών, που έγιναν κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Τότε έβγαιναν και δήλωναν μεγαλόστομα οι - στο αναμεταξύ πολλαπλά αποκαλυφθέντες - θιασώτες της φρούδας διαφάνειας: "Για μας δουλεύει ο Ζορμπάς. Η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια να βγουν όλα στο φως". Με την αποπομπή του κ. Ζορμπά όμως εξέπεσε οριστικά το φύλο συκής. Ποιος βουλευτής, που εξελέγη με το γόητρο του "Μεγάλου Μάγου της Διαφάνειας", μπορεί να αισθάνεται στοιχειωδώς άνετα, όταν εμφανώς αποτελεί ποδάρι της εκατονπενηνταεναποδαρούσας που τρίβεται στα χαμόκλαδα της συγκάλυψης της διαπλοκής; Δεν νομίζω ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού αναφερόταν σκόπιμα σε νομικά προβλήματα, που μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και ποινικές συνέπειες για ομοτράπεζους του στο υπουργικό συμβούλιο. Το "δεν μιλάνε για σκοινί στο στο σπίτι του κρεμασμένου", κυριαρχεί ακόμη και στις εξομολογήσεις αντίστοιχων με αυτή περιπτώσεων σε ιερέα, όπου το περιεχόμενο της εκούσιας παράθεσης των αμαρτιών αφορά μόνο τα όσα έπραξε ο γείτονας.
  Το μεγάλο πρόβλημα του περασμένου Αυγούστου ήταν οι πυρκαγιές που δεν είχαν σαν μόνο αποτέλεσμα την καταστροφή των δασών και τον αφανισμό της βάσης επιβίωσης πολλών ανθρώπων, αλλά δυστυχώς, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, ανθρώπινες ζωές. Οι πυρκαγιές αποκάλυψαν την παντελή αδυναμία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, έστω κακήν κακώς, να τα προστατέψη. Καταγρράφηκε μια παντελής γύμνια, όσο αφορά την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, κατά τη διάρκεια μιας σκόπιμα επιλεγμένης συντομότατης προεκλογικής περιόδου. Αυτό που ήθελε να βλέπη το οργανωτικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος ως επιχειρησιακό πλεονέκτημα μετατράπηκε στο αντίθετο του. Αν δεν υπήρχε απέναντι στη κυβέρνηση μια τόσο αναποτελεσματική αντιπολίτευση, αποτελούμενη από τον χλιαρό Γιωργάκη, τον μεταμφιεσμένο σε πανκιό Αλαβάνο, την Αλέκα στη χώρα των Θαυμάτων, τον ταρζάν των σκελετωμάτων Καρατζαφέρη, και τον σαλπιγκτή των γηροκομείων Στελάκη, σίγουρα η επίτευξη της εύθραυστης πλειοψηφίας της μιας ψήφου, θα παρέμενε όνειρο όχι μόνο θερινής αλλά κύρια εφιαλτικής νύχτας.
  Το νομικά πρόβλημα του Καραμανλή σε κείνη τη φάση ήταν ο εκλογικός νόμος, στα πλαίσια του οποίου έπρεπε να επιτευχθή το οριακό αποτέλεσμα.
  "Ελέύθερος και ωραίος" κατά τη διάρκεια του δεόπνου. Αλλά γιατί;
  Απλά γιατί δεν έχει νόημα πλέον να τρέχη για τα πεντοχίλιαρα της παρηγόριας των όποιων πυρόπληκτων. Πέραν του ότι τελείωσαν πια οι καραμέλες, κατανοήσε ότι τρέχοντας εξυπηρετούσε μόνο τους σεναριογράφους του πολιτικού δράματος. Εξ άλλου κάθε κομπάρσος μπορεί να ζήση και με την ανάμνηση της εποχής που πρωταγωνιστούσε. Τι μπορεί να αντικαταστήση την αδρεναλίνη στην καρδιά ενός αρχηγού, που βάζει σε κίνηση το χειροκρότημα τόσων ανθρώπων, που πίστεψαν ότι για μια στιγμή υπήρξε ελπίδα για διαφάνεια;
  Οπότε ας φάμε ήσυχα την σουπίτσα, μια και ούτε ο Κάρολος θα παραβρεθή, για να μας ζαλίζη με ηθηκολογικούς δεκάρικους της καλυμμένης πολιτικής σκοπιμότητας, ούτε η σύζυγος θα παραπονεθή ότι η Αφρικάνα της έκλεψε την παράσταση, μια και ο Τσίπρας θα πάη απόψε σε άλλο πάρτι. Εξ΄άλλου κάποια από τα συντρόφια στο τραπέζι παραμένουν πιστοί. Ίσως να πέρασαν από το μυαλό μας και κάποιες κοινές υποψίες κοινωνικών οραμάτων, πριν τα κάνει λιώμα η πολιτική σκοπιμότητα.
  - Αξιότιμες Κυρίες,
  - Αξιότιμοι Κύριοι:
  - Εις υγείαν όλων μας. Απολαύστε αυτή την ωραία βραδιά, χωρίς αναίτιες σκοτούρες ότι υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να επέλθουν πρόωρες εκλογές. Εξ άλλου το επόμενο φθινόπωρο, ή αν θέλετε έστω ο επόμενος χειμώνας, βρίσκονται χρονικά πολύ μακρυά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.