#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις απαιτούν ταχύτηταΤα επώδυνα μέτρα που η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ώστε να συνεχίσει στην Ευρωπαϊκή προοπτική, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη. Εκτός όμως από αυτά είναι αναγκαίες και άλλες παρεμβάσεις ώστε οι πολυπόθητες επενδύσεις να γίνουν πραγματικότητα.

Ζητήματα καθυστερήσεων όπως και ολιγωρίας όσων εμπλέκονται είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν, ενώ ταυτόχρονα όλοι πρέπει να αντιληφθούν την ευθύνη που επωμίζονται, έχοντας ως κύριο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

1.  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ο εκσυγχρονισμός, η αναδιοργάνωση και η στελέχωση του ΣτΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σε μία χώρα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει τις επενδύσεις, να καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων σχετικών με προσφυγές και να βαλτώνουν οι επενδύσεις. Οι επενδυτές δεν επενδύουν στην χρονική καθυστέρηση αλλά στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απόδοση των επενδύσεων.

2. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Μεγάλος αριθμός οικοδομικών συνεταιρισμών είναι «μπλεγμένοι» στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή τους με νομοθετήματα και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να είναι εφικτό στους μετέχοντες στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να οικοδομήσουν. Η οικοδομική δραστηριότητα που έχει πληγεί στη χώρα μας μπορεί να αρχίσει να κινείται με μοχλό τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

3. ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ

Περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές βαλτώνουν στα «χέρια» εκκαθαριστών για πολλά χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο κακοδιαχείρησης ή και απάτης. Είναι απαραίτητη η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε η εκκαθάρισή τους να γίνεται γρήγορα, μόνο από κρατικούς λειτουργούς και όχι ιδιώτες. Τα ποσά που προκύπτουν στο κράτος να διοχετεύονται αποκλειστικά για έργα ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης.

4. VENTURE CAPITAL

Η ενίσχυση του θεσμού του venture capital είναι αναγκαία περισσότερο από άλλες εποχές σήμερα, που η ρευστότητα από τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πολλαπλάσιες φοροαπαλλαγές για τα ποσά που διαθέτουν σε venture capital, αλλά και τα Επιμελητήρια μέρος των διαθεσίμων τους να το διαθέτουν για αυτό το σκοπό. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ιδέες και πρέπει να τους βοηθήσουμε να τις υλοποιήσουν στη χώρα μας.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜμΕ

Η απορρόφηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜμΕ είναι πολύ μικρή, λόγω της κρίσης και της ανασφάλειας που υπήρχε. Πρέπει να δοθεί γενναία παράταση στο χρόνο υλοποίησης όλων των προγραμμάτων ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι να ανασυγκροτηθούν. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στα κριτήρια που σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζόμενων ώστε να είναι κριτήρια επίκαιρα της κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις.

6. ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στα «χέρια» τους χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η απορρόφηση είναι σε επίπεδα τραγικά, αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της κρίσης. Η σύνδεση της χρηματοδότησης από το κράτος σε σχέση με την απορρόφηση κονδυλίων για την ανάπτυξη, είναι το εργαλείο που θα αφυπνίσει όσους ακόμη αντιλαμβάνονται την άσκηση έργου στους ΟΤΑ με όρους του παρελθόντος.

7. ROAD SHOW ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η θέσπιση ετήσιου road show σε κάθε μία από τις περιφέρειες, για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών, είναι πλέον απαραίτητη. Οι επενδύσεις δεν έρχονται μόνες τους αλλά τις προσκαλούμε, παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Επιμελητήρια συμμετέχουν με τη συμβολή εξειδικευμένων στελεχών από την κεντρική κυβέρνηση και τον τραπεζικό κλάδο δίνοντας ώθηση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην περιοχή τους.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τον καθορισμό του πλαισίου δράσης σε κάθε τομέα, αλλά την ευθύνη της εφαρμογής την μοιράζεται με όλους τους εμπλεκόμενους. Η εποχή της ανέξοδης κριτικής τελείωσε και καλούμαστε σήμερα όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας στον τομέα του, στο γιγαντιαίο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα, αλλά πρέπει να τρέξουμε.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 09/11/2012 12:06:07

  Σὲ ὅλα αὐτὰ ποὺ λέτε, ὑπάρχει πουθενὰ παραγωγή; Ἐγὼ μόνον real estate καὶ τσιμέντο βλέπω...

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Κοινὸς νοῦς 09/11/2012 13:54:41

   Η επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων του ΣτΕ δεν σχετίζεται με παραγωγικές επενδύσεις?
   Η ανάπτυξη του venture capital δεν σχετίζεται με παραγωγικές επενδύσεις?
   Οι ΜμΕ δεν σχετίζονται με παραγωγικές επενδύσεις?

  • αλχημιστης avatar
   αλχημιστης @ Κοινὸς νοῦς 09/11/2012 21:44:11

   Ο κύριος Τσαλιαμάνης ως ανάπτυξη θεωρεί την ανάπτυξη της δεκαετίας 2002-2012 που έφερε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα στη χωρα(οικοδομή, τράπεζες, χρηματιστήριο, μαιμού ξενοδοχειακές μονάδες, υπηρεσίες της πλάκας, ναυτιλία χωρίς καράβια, μεσιτείες στην λήστευση του εθνικού πλούτου)
   Απλά ζητάει να γίνουν με διαδικασία fast track παρακάμπτοντασς τα γραφειοκρατικά εμπόδια των διακστηρίων, περιβαλλοντολογικών μελετών κλπ.Αυτό που μας νοιάζει είναι να αρπάξουμε γρήγορα ότι προλαβαίνουμε απο τα ασημικά πριν μας πάρουν χαμπάρι.

 2. Περαστικος avatar
  Περαστικος 09/11/2012 12:15:19

  Τι ωρα περιπου θα ερθει η αναπτυξη;να την τραταρουμε ενα φοντανακι μην μας πει και αφιλοξενους.Κατα τα αλλα συνεχιστε να δουλευετε τον κοσμο.Με τα μετρα που εχουν ψηφιστει οχι αναπτυξη δεν θα ερθει αλλα ουτε γευση απο αναπτυξη.

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/11/2012 12:22:18

  Αυτό για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είναι φαιδρό.
  Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί βασίστηκαν στην τεχνητή ευμάρεια και τη μανία του εξοχικού εκτός σχεδίου.
  Τη στιγμή αυτή, τα υπάρχοντα εξοχικά είναι δύσκολο να συντηρηθούν, χώρια που η πλειονότητά τους έχει υποβαθμίσει δραματικά το περιαστικό και νησιωτικό περιβάλλον.
  Και εσείς μιλάτε για ανάπτυξη μέσω "οικοδομικών συνεταιρισμών". Να τα αγοράσει ποιος και να χτίσει ποιος, τη στιγμή που ούτε διαμερίσματα δεν πωλούνται;
  Εκτός και αν μιλάμε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Ο γιατρός ή ο εφοριακός να χτίσουν με τα μαύρα τους λεφτά ένα σπιτάκι σε ένα συνεταιρισμό....
  Μυαλό δεν βάζουμε σε αυτή τη χώρα, είναι αδύνατο...

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ ΒΙΣ 09/11/2012 13:52:19

   Οι έχοντες μερίδια στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θέλουν και έχουν στην πλειοψηφία τους την οικονομική δυνατότητα να οικοδομήσουν. Υπολογίζονται σε περίπου 150.000 και μπορούν να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ περίπου 5 δις. Αν δεν θέλουμε την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναφών με αυτή επαγγελμάτων είναι δικό μας το λάθος.

 4. blue nile avatar
  blue nile 09/11/2012 12:39:30

  To να μιλάμε για ανάπτυξη σε μια οικονομία που η ύφεση θα πάει στο 10% είναι σαν να συζητάμε το πότε θα κάνει καταιγίδα στην έρημο.
  Γιατί μπορεί να μοχθήσουμε να αντιστρέψουμε όλα εκείνα που μας καθιστούν μη παραγωγικούς.
  Θα μας λείπει όμως το σημαντικότερο.
  Οι πελάτες.

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ blue nile 09/11/2012 13:58:09

   Είναι χρέος όλων να αντιστρέψουμε το δείκτη της ύφεσης. Το να συζητάμε απλά για το μέγεθός της δεν οδηγεί πουθενά. Μην βλέπετε πελάτες μόνο στο εσωτερικό.

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ blue nile 09/11/2012 15:04:15

   Και οχι μονο οι πελατες. Η αναπτυξη και οι επενδυσεις χρειαζονται χρηματα, καποιο αρχικο κεφαλαιο που δεν υπαρχει, γιατι ολα πηγαινουν στην εξοφληση των τοκογλυφικων δανειων. Elementary my dear Watson.

 5. Karenin avatar
  Karenin 09/11/2012 17:31:57

  Επενδύσεις σε μια χώρα γίνονται όταν. α.υπάρχει ισχυρή εσωτερική αγορά, β.πρώτες υλες η περιβάλλον χωρος που δεν αξίζει η δεν γίνεται να μεταφερθεί, γ.ανταγωνιστικές συνθηκες εργασίας και φορολογίας.
  Στην περίπτωση β, αξίζει να επικεντρωθούμε και έχει να κάνει με υπέδαφος, παραθεριστική οικία τουρισμό, αγροτική κτηνοτροφική ανάπτυξη.
  Στην βόρεια ευρώπη βγαινει στην σύνταξη κόσμος με μεγάλη σύνταξη, εξοχικό σε μεσογειακό περιβάλλον με καλή διατροφή είναι ζητούμενο για αυτούς.
  Επίσης ευτυχώς έχουμε καλές γαλοκτομικές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα στην ύπαιθρο. Μπορουν να εξασφαλίσουν και σε πολούς ακόμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.