#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2010 07:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάδυση των υπολοίπων (Παγκοσμιοποίηση Νο 2)

«Mumbai, Dubai, Shanghai or goodbye»Ετοιμαστείτε για το επόμενο κύμα παγκοσμιοποίησης. Έρχεται. Την ώρα που ο αναπτυγμένος κόσμος παλεύει με τη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, οι αναδυόμενες οικονομίες γράφουν ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τις οικονομικές σχέσεις με όρους Δύσης-Ανατολής ή Βορρά- Νότου. Οι δυτικές επιχειρήσεις στήνουν τηλεφωνικά κέντρα στην Ινδία, ή κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στη Κίνα, και ακόμη πιο πρόσφατα οι πλούσιες σε ρευστό χώρες όπως η Κίνα επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα, ή οι Ρώσοι ολιγάρχες αγοράζουν επαύλεις και μέγαρα στο Λονδίνο.

Αυτό ήταν η παγκοσμιοποίηση Νο1. Στην επόμενη φάση, η ροή κεφαλαίων θα γίνεται απευθείας από αναδυόμενη οικονομία σε αναδυόμενη οικονομία, χωρίς ενδιάμεση  στάση στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. Ξεχάστε την ατέρμονη κόντρα μεταξύ της Wall Street και του λονδρέζικου City για το που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα. Το νέο σύνθημα των κεφαλαιοκρατών είναι: «Mumbai, Dubai, Shanghai or goodbye».

Ένα σημείο όπου η παγκοσμιοποίηση Νο2 κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ο 49ος όροφος του πύργου ‘C’ στο «Moskva City», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τις όχθες του μοσχοβίτικου ποταμού, πολύ κοντά στο μέγαρο όπου κατοικοεδρεύει ο Vladimir Putin. Τα μοντέρνα έπιπλα είναι από τη Χιλή, και η σύγχρονη τέχνη στους τοίχους από τη Νέα Υόρκη. Όμως ο 50χρονος Νεοζηλανδός που δέχεται τους επισκέπτες πελάτες στο γραφείο του, δεν ασχολείται με τη Δύση, ο κόσμος του είναι αλλού. Πρόκειται για τον κο Jennings, ιδρυτή και επικεφαλή της Renaissance Group, μιας χρηματιστηριακής εταιρίας με έδρα τη Μόσχα και με φιλοδοξίες να γίνει η πρώτη και μεγαλύτερη τράπεζα με κύρια δραστηριότητα την  ροή κεφαλαίων αποκλειστικά εντός των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών. Όπως λέει: «Σε αυτές τις νέες οικονομίες, στις βιομηχανίες τους, οι ηγέτες είναι ντόπιοι. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι στα μεταλλεύματα είναι στην Ινδία. Στο αλουμίνιο είναι στη Ρωσία…Οι πιο ταχέως αναπτυσσόμενες τράπεζες βρίσκονται στη Κίνα, τη Ρωσία και στη Νιγηρία. Και είναι όλες ντόπιες…».

Ο Jennings γνωρίζει πολύ καλά πως οι αναδυόμενες αγορές έχουν ιδιομορφίες. Όμως, όπως λέει, οι πρωταγωνιστές τους έχουν πλέον ανακαλύψει ότι έχουν πιο πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους παρά με τους ομολόγους τους στη Δύση.

Ένα καλό παράδειγμα βρίσκεται κάποιους ορόφους πιο πάνω από τα γραφεία του Jennings. Η DST, ή Digital Sky Technologies, είναι μια εταιρία επενδύσεων στο διαδίκτυο, που έκανε πάταγο μέσω της συμφωνίας της με το Facebook. Πριν λίγο καιρό, η DST συνεταιρίστηκε με την Naspers της Νοτίου Αφρικής, και την Tencent της Κίνας. Μαζί, ελπίζουν να κυριαρχήσουν στον κυβερνοχώρο των αναδυόμενων οικονομιών.  Μια άλλη παρόμοια εμπορική κίνηση ήταν αυτή της αγοράς από τον ινδικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Bharti, της Zain της Αφρικής, που όμως ανήκει σε Κουβεϊτιανούς. Όπως πιστεύεται, ο  ινδικός κολοσσός έχει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στους δυτικούς ανταγωνιστές του και μάλλον θα κυριαρχήσει στην αναπτυσσόμενη αφρικανική αγορά. «Γνωρίζουν πώς να προμηθεύουν πιο φτηνά κινητά τηλέφωνα από εμάς. Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Αφρικής, πώς να είναι ανταγωνιστικές οι δυτικές εταιρίες;», λέει ένας ειδικός αναλυτής.

Βέβαια η Δύση δεν βγήκε ακόμη από το παιχνίδι. Οι πολυεθνικοί γίγαντες όπως είναι η G.E, η Coca Cola και η  HSBC, έχουν ήδη πάρει χαμπάρι και προσαρμόζονται στις τοπικές απαιτήσεις. Το κύρος και η αξιοπιστία τους, τις καθιστούν ιδανικούς συνεργάτες των τοπικών επιχειρηματιών. Και ας μη ξεχνάμε πως εταιρίες όπως η Apple και η  Facebook συνεχίζουν να πρωτοπορούν σε διεθνές επίπεδο.

Αυτοί που μάλλον θα εκπλαγούν αρνητικά από το νέο αυτό είδος της παγκοσμιοποίησης, είναι οι πολιτικοί της Δύσης, και όχι οι επιχειρηματίες. Η στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανεργία, πυροδοτούν τάσεις για προστατευτισμό στα αναπτυγμένα κράτη, και ειδικά στις ΗΠΑ. Σε μια εποχή που οι υπόλοιπες αγορές ανακάλυψαν τα οφέλη του να επιχειρούν μεταξύ τους, μια τέτοια τάση όπως αυτή που επικρατεί στη Δύση, μπορεί να αποδειχτεί όχι μόνο αυτοκαταστροφική αλλά και μάταιη.

S.A. (Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/10/2010 16:19:37

  Η Ρωσία είναι εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  Συνεπώς δεν μιλάμε για την γνωστή παγκοσμιοποίηση, που τινάζει τα πέταλα, αλλά για μια άλλου είδους σχέση των κρατών με τους τοπικούς τους ηγέτες και όχι μαριονέτες της δυστοπίας που ζούμε.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/10/2010 17:09:37

  Μιλάμε για κατάργηση του Δυτικού (πάτρονα) μεσάζοντα. Μιλάμε για παραγκώνιση των πολυεθνικών μπόσιδων. Αν πετύχει, ο παγκόσμιος οικονομικός και όχι μόνο χάρτης θα αλλάξει ριζικά. Αλλά δεν θα το επιτρέψουν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Strange Attractor 06/10/2010 17:12:20

   Με ποιόν τρόπο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.