#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2012 17:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάδυση του ναζιστικού φαινομένουτου Γιώργου Καραμπελιά

Μέσα από τη σύγχυση της 6ης Μαΐου, αναδείχτηκε στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής ζωής το φαινόμενο μιας συμμορίας που μεταβλήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα σε ναζιστική απειλή. Αρχικώς, πολλοί πίστεψαν πως επρόκειτο απλά για μια αντισυστημική ψήφο αγανάκτησης και ότι σύντομα το κύμα θα καταλάγιαζε. Ωστόσο, οι έξι βδομάδες που πέρασαν κατέδειξαν πως έχουμε να κάνουμε –δυστυχώς– με κάτι βαθύτερο και μονιμότερο. Την εμφάνιση ίσως, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ενός μαζικού φασιστικού φαινομένου, το οποίο, στην περίπτωση που η κρίση στην Ελλάδα βαθύνει, μπορεί να λάβει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις.

Α) Το πρωταρχικό στοιχείο είναι ότι καταρρέει το κοινωνικό κράτος –έστω και αυτό που υπήρχε–, η εργασία και το εισόδημα ευρύτατων κοινωνικών κατηγοριών. Και αυτή έγινε με βίαιο και καταιγιστικό τρόπο, όχι μέσα από μια έστω σταδιακή μετάβαση σε συνθήκες κρίσης, αλλά και με καθοριστική την ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός δηλαδή ότι η κρίση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου δεν επήλθε μέσα από τους μηχανισμούς της «οικονομίας», ως κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά ως άμεση συνέπεια των πολιτικών ενεργειών ενός απαξιωμένου και κλεπτοκρατικού πολιτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, η απόρριψη των ελίτ πήρε τα χαρακτηριστικά μιας μαζικής αντιπολιτικής συμπεριφοράς. Έτσι, ακόμα και οι πολιτικοί της αριστεράς –ιδιαίτερα όσοι αποτελούν κομμάτι του επικοινωνιακού συστήματος, όπως η Κανέλλη– θεωρήθηκαν μέρος των «πολιτικών». Είναι εντυπωσιακά τα σχόλια λαϊκών ανθρώπων που επικροτούσαν τον Κασσιδιάρη και ταυτόχρονα δήλωναν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για «να φύγουν οι μνημονιακοί».

Β) Παράλληλα, η εθνική ταπείνωση, στην οποία μας υπέβαλαν οι «εταίροι» μας, και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει, εδώ και τριάντα οκτώ χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, τον τουρκικό επεκτατισμό, έχουν δημιουργήσει μια βαθιά υποδόρια πληγή στην εθνική αξιοπρέπεια και περηφάνια των Ελλήνων. Το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα αποδείχθηκαν ανίσχυρα και ανίκανα να αντιμετωπίσουν τη διολίσθηση, αρχικώς, και τη δραματική καταρράκωση σήμερα της διεθνούς θέσης της χώρας, αποτελεί μία δεύτερη και βασική πηγή των αντισυστημικών αισθημάτων που τροφοδοτούν το φασιστικό φαινόμενο.

Γ) Αν τα δύο προηγούμενα συνδυαστούν με τη διόγκωση του μεταναστευτικού, με τις τραγικές συνέπειες που έχει, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου των μεγάλων πόλεων, τότε συμπληρώνεται η τριάδα των αιτιών που εκτόξευσαν μια συμμορία νεαντερντάλιων στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Ιδιαίτερα το μεταναστευτικό αποτελεί ιδανική πηγή ενίσχυσης των ναζί, διότι στοχοποιεί, ως υπεύθυνο, όχι το κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα, που χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως όχημα για τη μείωση του κόστους εργασίας και την αύξηση της μαύρης εργασίας, αλλά τους ίδιους τους μετανάστες, και μάλιστα τους πιο ανυπεράσπιστους απ’ αυτούς. Πράγματι, οι χρυσαυγίτες δεν τα βάζουν με τις οργανωμένες συμμορίες των Αλβανών κακοποιών ή των Νιγηριανών διακινητών, αλλά με τους «εύκολους» αντιπάλους, όπως συνέβη με τη ρατσιστική επίθεση στο Πέραμα.

Δ) Η Χ.Α., μετά την ουσιαστική κατάρρευση του ΛΑΟΣ, συγκεντρώνει και όλα τα υπολείμματα των παλιών ακροδεξιών ομάδων και των χουντικών, βασιλικών κ.ά., που είχαν βρεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, και τρέφουν ένα βαθύτατο μίσος για τη δημοκρατία. Γι ’αυτό και ο Μιχαλολιάκος απευθύνεται πλέον και στους νοσταλγούς της χούντας, αναλαμβάνοντας την κληρονομιά του Παπαδόπουλου.

Το ερώτημα που τίθεται συχνά και προκαλεί πληθώρα αντιπαραθέσεων είναι το «ποιος ευθύνεται» για την άνοδο της Χ.Α.

Η αριστερά επικρίνει τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ ότι, με την πολιτική της, της «επικέντρωσης» στα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, «ανοίγει τον δρόμο» για την ανάδυση της Χ.Α. Είναι όμως έτσι; Ή, αντίθετα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους, υποβάθμιζε και υποτιμούσε το ζήτημα της μετανάστευσης και τις αλλαγές που επέφερε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία; Πιστεύω πως το δεύτερο είναι εκείνο που συνέβαινε και γι’ αυτό η ανάδυση της Χρυσής Αυγής υπήρξε τόσο σαρωτική και βίαιη.

Η πολιτική των νεοφιλελεύθερων και του κεφαλαίου, η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, να χρησιμοποιήσουν μαζικά τους μετανάστες, και κατ’ εξοχήν τους λαθρομετανάστες, χωρίς χαρτιά και κοινωνικές ασφαλίσεις, ως φθηνό κρέας για τη μείωση του πληθωρισμού και τη μείωση του κόστους εργασίας, δημιούργησε μία κυριολεκτική εργασιακή ζούγκλα στην οικοδομή και τα εργοστάσια, ενώ μετέβαλε συχνά σε κόλαση τους χώρους κατοικίας στις λαϊκές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, και προφανώς εκτίναξε την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αριστερά αδιαφορούσε ή και υπερθεμάτιζε, μαζί με τους νεοφιλελεύθερους, στη λογική των ανοικτών συνόρων, δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για να στραφούν οι συνοικίες του κέντρου ιδιαίτερα και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων απ’ όλες τις λαϊκές γειτονιές προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ταυτίζοντας την αριστερά με την άκριτη πολιτική υπεράσπισης της λαθρομετανάστευσης.

Η απουσία της Αριστεράς από τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και, κυρίως, η ενοχοποίηση όποιων τολμούσαν να το θέσουν ως σημαντικό ζήτημα, ευθύνονται εν μέρει για την ανάπτυξη των ναζιστικών ομάδων, παράλληλα με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της εκμετάλλευσης της μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και οι συνέπειές της είναι μια πραγματικότητα και δεν αποτελούν εφεύρημα κάποιας πολιτικής δύναμης.

Από την ιδεολογική προετοιμασία στον ναζιστικό ακτιβισμό

Αν παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1980, θα διαπιστώσουμε πως είναι μάλλον σταθερή και πέρασε από αρκετές φάσεις. Στη δεκαετία του 1970, ο ακροδεξιός χώρος κυριαρχείται από τα χουντικά υπολείμματα, εκφράζεται συχνά από βασιλικά κόμματα ή παραδοσιακά ακροδεξιά βασιλικά σχήματα (ΕΠΕΝ, Εθνική παράταξη). Οι λίγες ακραίες ναζιστικές ομάδες (όπως ο Καλέντζης κ.ά.) δεν μπορούν να αντισταθούν στο ανερχόμενο κύμα της μεταπολιτευτικής αριστεράς και κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ) και, εξάλλου, το γεγονός ότι η χούντα υπήρξε υπεύθυνη για την εθνική καταστροφή της Κύπρου είχε απομονώσει ολοκληρωτικά τους ακροδεξιούς και τους χουντικούς. Επιβιώνουν για ένα διάστημα αλλά, σύντομα, στη δεκαετία του ’80, θα εξαφανιστούν.

Έτσι, οι φασίστες αρχίζουν μια μακριά πορεία ιδεολογικής ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον Πλεύρη και την επικέντρωση στην ιστορία και κατ’ εξοχήν την αρχαία Ελλάδα. Οι φασίστες επιχειρούν να ανασυστήσουν μια ελληνοκεντρική ιδεολογική βάση, που θα τους επιτρέψει να βγουν και πάλι στο προσκήνιο. Σε περιοδικά, όπως ο Δαυλός και δεκάδες άλλα, καλλιεργείται ένας φυλετικός αρχαιολατρικός ελληνοκεντρισμός, που θα επιτρέψει την «ανανέωση» του χώρου – σε αντίθεση μάλιστα με μια άλλη «αριστερή» αρχαιολατρία, επικεντρωμένη στην Αθήνα και την άμεση δημοκρατία. Το σπαρτιατικό πρότυπο προβάλλεται ως το ιδεώδες που θα αποκαταστήσει έναν ελληνισμό σε κρίση. Και ήδη το ζήτημα της μετανάστευσης, από τη δεκαετία του 1990, αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία της ιδεολογίας αυτού του χώρου, την οποία, εξάλλου, η αναφορά στο φυλετικό στάδιο του ελληνισμού, δηλαδή την αρχαία Ελλάδα και κατ’ εξοχήν την Σπάρτη, μπορούσε να τροφοδοτεί αφειδώς. Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις των «αρχαιολατρών» με την Ορθοδοξία κατέληγαν πάντα σε καταγγελία του «εβραϊκού χριστιανισμού», και έρχονταν να συναντηθούν τόσο με τη γενικευμένη δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των Εβραίων, όσο και με το ναζιστικό μίσος κατά των Εβραίων.

Και ενώ το φαινόμενο αυτό έκανε θραύση, επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η κατεστημένη αριστερή διανόηση, κατ’ εξοχήν μηδενιστική, αγνοούσε παντελώς το τι συνέβαινε στις λαϊκές τάξεις και στρώματα, κλεισμένη στον γυάλινο πύργο των πανεπιστημίων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των ενθέτων των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Και όμως, την ίδια στιγμή, η αρχαιολατρία μετεξελισσόταν σε ουφολογία και φυσιογνωμίες όπως ο Λιακόπουλος, ο Βελόπουλος, ο Γεωργιάδης, αναδείχθηκαν μέσα από τις «περιθωριακές» τηλεοράσεις και έντυπα, που περιφρονούσαν οι κύριοι και οι κυρίες που κινούνταν ανάμεσα στο Κολωνάκι, το Γκάζι και το Μεγάλο Κανάλι. Καθόλου τυχαία, το μόνο περιοδικό, που υπέβαλε σε συστηματική κριτική το φαινόμενο της αρχαιολατρίας, υποδεικνύοντας τις στενές του σχέσεις με τον ναζιστικό φυλετισμό και την ανάδυση του γερμανικού ναζισμού στη δεκαετία του 1920, ήταν το Άρδην (Βλέπε τα δύο σχετικά αφιερώματα του Άρδην).

Αυτή η φάση, της ιδεολογικής «προετοιμασίας», ολοκληρώνεται γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το ΛΑΟΣ συγκροτείται ως ο χώρος που έχει ενσωματώσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του νέου δυναμικού. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θανάσης Πλεύρης, ο Κυριάκος Βελόπουλος αποτελούν τη «συνεισφορά» του αρχαιολατρικού χώρου στον υπό διαμόρφωση ακροδεξιό πόλο του ΛΑΟΣ, που, στη συγκυρία της σύγκρουσης κράτους και εκκλησίας, επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια σύνθεση ανάμεσα σε μία μερίδα αρχαιολατρών και τη Δεξιά της Ορθοδοξίας. Προς στιγμήν, μάλιστα, φάνηκε πως το ΛΑΟΣ είχε κερδίσει στην εσωτερική αντιπαράθεση, έχοντας ενσωματώσει ένα μεγάλο κομμάτι του δυναμικού των φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων. Η Χ.Α. φαινόταν μάλλον περιθωριοποιημένη και έμοιαζε περισσότερο σαν μια ναζιστική ακτιβιστική ομάδα που εξυμνούσε ανοικτά τον Χίτλερ και τους Γερμανούς.

Ωστόσο, το ΛΑΟΣ απεδείχθη ανεπαρκές ως φορέας του φασιστικού φαινομένου. Έμεινε περισσότερο εγκλωβισμένο σε μια παραδοσιακή δεξιά λογική, ενώ η συμμετοχή του στα «μεγάλα σαλόνια» της πολιτικής το απέκοψε απ’ τον ακτιβισμό των φασιστικών γκρουπούσκουλων. Είχε αρχίσει μια διαδικασία αποδυνάμωσής του, που ολοκληρώθηκε με την προσχώρησή του στο μνημονιακό στρατόπεδο και την υπουργοποίηση δύο πρώην ακροδεξιών στελεχών του, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. Μέσα στο κλίμα της μνημονιακής θύελλας και της κοινωνικής αποσύνθεσης των λαϊκών στρωμάτων, είχε έρθει η ώρα της Χ.Α., που παρέμενε αγκιστρωμένη στις φασιστικές αντιλήψεις, την καλλιέργεια του φυλετισμού και διατηρούσε την επαφή με τις λαϊκές γειτονιές και τα λαϊκά στρώματα. Στις δημοτικές εκλογές του 2010, θα μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και, το 2012, πανηγυρικά, στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Από μια φασίζουσα ακροδεξιά είχαμε περάσει, μέσα στις συνθήκες της κρίσης όλων των ενδιάμεσων πολιτικών μορφών, σε ένα ναζιστικό κόμμα.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει το ναζιστικό φαινόμενο;

Η ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση της Χ. Α. μπορεί να γίνει μόνο από δυνάμεις που είναι αντισυστημικές, πατριωτικές και λαϊκές, δυνάμεις που αναγνωρίζουν την προτεραιότητα των εθνικών ζητημάτων και επομένως μπορούν να αφαιρέσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια των ναζί, υπενθυμίζοντας πως η διαδρομή του φασισμού στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν είμαστε μια ισχυρή ιμπεριαλιστική χώρα αλλά μια εξαρτημένη αποικιοκρατούμενη χώρα, δεν μπορεί παρά να είναι υποτελής και δεμένη με την εθνική προδοσία. Στην Κατοχή, ακριβώς επειδή η Αριστερά ανέλαβε το πατριωτικό καθήκον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η άκρα δεξιά έμεινε στο περιθώριο ή μεταβλήθηκε σε λεγεωνάριους του κατακτητών.

Γι’ αυτό και ο μεγάλος φόβος της φασιστικής ακροδεξιάς είναι η ανάδειξη μιας πατριωτικής εναλλακτικής δημοκρατικής πρότασης, που θα αφαιρούσε το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Η Χ.Α. προτιμά να αντιμετωπίζει μια εθνομηδενιστική Αριστερά και έτσι να παρασύρει μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων.

http://ardin-rixi.gr/archives/6193

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 13/06/2012 17:56:58

  Η ΧΑ θα διαλυθει ταχυτατα εαν η κυβερνηση που θα εκλεγει αντιμετωπισει αποτελεσματικα τη λαθρομεταναστευση, την εγκληματικοτητα την ανεργια ακι την οικονομικη κριση.

  Αλλοιως ο εμφυλιος πλησιαζει

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ man8os 13/06/2012 18:38:14

   Η λέξη εμφύλιος θα πρέπει να απουσιάζει απο το λεξιλόγιο μας.

   • man8os avatar
    man8os @ Ανδρέας 13/06/2012 18:42:22

    Εαν η ακρα αριστερα και η ακρα δεξια θεριεψει θα χαθει καθε εννοια αλληλοκατανοησης και κοινωνικης συνοχης.
    Δεν πρεπει να το αφησουμε να συμβει! Τουλαχιστον εμεις πρεπει να καθαρισουμε τη μερια μας, και οι σοσσιαλδημοκρατια να καθαρισει τη δικη της απο φανατικα στοιχεια.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ man8os 13/06/2012 23:30:53

   Μόνο μια κυβέρνηση ΝΔ και Σαμαρά μπορεί με την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου κατά της λαθρομετανάστευσης μπορεί να στείλει στην "λήθη της" τη Χ.Α.

  • george avatar
   george @ man8os 14/06/2012 00:46:11

   Επειδή αυτό που λές δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ μάλλον μας βλέπω για εμφύλιο

 2. cummulus avatar
  cummulus 13/06/2012 18:25:05

  Πάντα πληθωρικός ὁ Κ, ἀλλά. θάθελα ὅμως, νά μᾶς πεῖ, ὅλα αὐτά πού καταμαρτυρεῖ στόν ¨νεο¨φιλελευθερισμό, πῶς συνάγεται ὅτι προέρχονται ἀπό τόν "νέο""-φιλελευθερισμό.

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 13/06/2012 18:42:36

  Η ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου δεν σχετίζεται αποκλειστικά με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Αυτοί αποτελούν το φυτίλι. Πίσω από τις φασιστικές αυτές ομάδες ή τις καρικατούρες τους κρύβονται τις περισσότερες φορές καταπιεσμένες προσωπικότητες. Αν κρίνει κανείς από τη "φόρμα" και τα "μοτίβα" της έκφρασής τους δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι από πίσω κρύβονται διαταραγμένες προσωπικότητες οι οποίες έχουν υποστεί κάποιου είδους ψυχολογική βία. Ο ένας και μοναδικός εχθρός τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν (πότε οι Εβραίοι, πότε οι Κομμουνιστές, πότε οι Μετανάστες κλπ) είναι η εικόνα εκείνου που τους καταπίεσε. Η στρατιωτική πειθαρχία δεν οφείλεται στο θαυμασμό ηρωικών προτύπων πολεμιστών του παρελθόντος αλλά στο γεγονός ότι εκεί μπορεί εύκολα να κρύψει κανείς το προσωπικό του προσωπικό ψυχολογικό τραύμα. Η έκφραση στυγνής επιθετικότητας και βίας, δεν είναι απέναντι στον εχθρό την πατρίδας και της φυλής αλλά σε αυτόν που τους έχει κακοποιήσει σε κάποια φάση της ζωής τους.
  Όποιος φωνάζει πολύ, γκρινιάζει για τα πάντα και έχει εμμονές, κάποιο ψυχολογικό τραύμα κρύβει.

  • eleos avatar
   eleos @ Γιάννης Φαίλτωρ 14/06/2012 04:50:08

   Ναι είχαν ψυχολογικά τραύματα οι 80.000.000 ΓΕΡΜΑΝΟΙ που στήριζαν τον Χίτλερ, η μισή Ιταλία που στήριζε τον Μουσολονι κ.τ.λ. Μην κάνετε ετσι απλα αναλύσεις γιατι ξεφτιλίζεστε. Το κάθε άτομο ειναι διαφορετικό. Απο εκει και πέρα η στροφή στην ακροδεξιά των Ελλήνων οφείλεται στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να λυσει εθνικά προβλήματα. Δεν θα περιμένει ο λαος τους αχρηστους να τον σωσουν μετα απο 38 χρονια. Θα στραφει στο εθνικιστικό κόμμα και πολυ καλά θα πράξει

   • Eλεος ρε έλεος avatar
    Eλεος ρε έλεος @ eleos 14/06/2012 09:36:07

    Ναι όπως έσωσε ο ναζισμός τη Γερμανία, ξέρεις πόσα εκατομμύρια Γερμανοί θυσιαστηκαν στην τρέλα του Χιτλερ, η γερμανική οικονομία διαλύθηκε, η Γερμανία διαμελίστηκε και έγινε δορυφόρος των ΗΠΑ για μισό αιώνα, αλλά κυρίως προκάλεσε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη και από τότε η Ευρώπη εγινε δεύτερη δύναμη στον κόσμο και μπήκε στη φάση της παρακμής.
    Αυτό ειναι το μεγάλο θέμα με το ναζισμό όπου εφαρμόστηκε προκάλεσε πολλά δεινά, και στους λαούς που τον εφάρμοσαν και όχι μόνο σε αυτούς που υπάστηκαν την επιθετικότητά του.

 4. giorgos avatar
  giorgos 13/06/2012 18:46:42

  Για να αναδειχθεί κάποια εναλλακτική "πατριωτική πρόταση" υπάρχει μια βασική προϋπόθεση η εξής: Να είναι πατριωτική!!! Καμία πρόταση δεν είναι πατριωτική και κανένας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πατριώτης όταν αυτός για παράδειγμα καίει την σημαία, θέλει να αλλάξει την σημαία, δεν στέκεται προσοχή στον εθνικό ύμνο, δεν έχει υπηρετήσει κανονική θητεία κλπ κλπ κλπ. Με μια κουβέντα για να είσαι πατριώτης και για να προτείνεις εναλλακτική πρόταση πρέπει προηγουμένως να έχεις δώσει κάτι στην πατρίδα.
  Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των σημερινών αριστερών και των "προοδευτικών" (κάθε απόχρωσης) και των αριστερών (κυρίως κομμουνιστών) την περίοδο της κατοχής! Εκείνοι έδωσαν και την ζωή τους για την πατρίδα, οι σημερινοί πολεμούν οτι έχει σχέση με την πατρίδα, γι' αυτή η Χ.Α. διαρκώς ανεβαίνει γιατί απλά καθημερινά επιβεβαιώνεται σαν η μοναδική και πραγματικά πατριωτική πρόταση .......
  όποιος κατάλαβε κατάλαβε

  • j avatar
   j @ giorgos 13/06/2012 21:23:13

   Ναι ε; και εγω ειχα κατι χρυσαυγητες στο στρατό που δεν κάναν τιποτα από αυτά που λες τα πιο τρελά βυσματα ήταν, όλοι μερα κωλοβαρούσαν, ειχαν 2-3 αναβολές για ληστειες και άλλα τετοια, δεν κάναν καμια αγγαρεια όπως όλοι οι άλλοι και όλο καμπάνες τρωγαν για απειθαρχίες. πεστα σε κανεναν αλλο αυτά

 5. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 13/06/2012 19:37:20

  "Στην Κατοχή, ακριβώς επειδή η Αριστερά ανέλαβε το πατριωτικό καθήκον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η άκρα δεξιά έμεινε στο περιθώριο ή μεταβλήθηκε σε λεγεωνάριους του κατακτητών..."

  Οχι δεν είναι έτσι κύριε Καραμπελιά.
  Δεν ήταν ο αγώνας για την ελευθερία κανενός χώρου προνόμιο.Οταν μαχόταν ο Ελληνας εναντίον του κατακτητή δεν κοιτούσαν πιστοποιητικό αριστερών φρονημάτων.Ετσι σας μάθαν να λέτε.Ετσι μας μάθατε να λέμε στο σχολείο.
  Δεν τους χαρίζω κανέναν αγώνα!!
  Οπως χαρίσατε τόσους καλλιτέχνες και διανοούμενους στην Αριστερά,λες και οι Δεξιοί ήταν αγράμματοι.Οχι κύριε!
  Οσο για το ποιοι συνεργάστηκαν με ποιους ,ας διαβάσουμε τα βιβλία και των δύο πλευρών και πάλι σίγουροι δεν θα είμαστε.

  • α.α avatar
   α.α @ Ιωάννης33 13/06/2012 21:52:17

   Συνηγορώ και προσθέτω ότι το ΕΑΜ λεγόταν ΕΘΝΙΚΟ Απελευθερωτικό Μέτωπο, όταν η λέξη ΕΘΝΙΚΟ είναι απαγορευτική για τους ορθόδοξους κομμουνιστές- διεθνιστές, ενώ ο πλήρης τίτλος του ήταν ΕΑΜ- ΕΛΑΣ (προφανής ο λόγος για το ΕΛΑΣ). Ετσι , πολλοι μη κομμουνιστές εντάχθηκαν στο ΕΑΜ, για να πολεμήσουν τον κατακτητή. Το ΚΚΕ το 1936 είχε 5% και μεταπολεμικά , ο ΔΣΕ είχε πρόβλημα στελέχωσης. Επίσης, υπήρχαν και άλλες μη κομμουνιστικές οργανώσεις αντίστασης (ΕΔΕΣ, Ψαρρός, κ.α) με αξιόλογη δράση, που τις αντιπαλευόταν το ΕΑΜ (ΚΚΕ), γιατί ήθελε να ελέγχει την ένοπλη αντίσταση για προφανείς λόγους , μεταπολεμικά...

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ α.α 13/06/2012 22:42:27

    Το ΕΑΜ ἠταν μετωπικἠ οργἀνωσις του ΚΚΕ. Μετἀ την επἰθεση της Γερμανἰας κατἀ της σοβιετικἠς αυτοκρατορἰας, οι μπολσεβἰκοι της Μὀσχας παρεκἰνησαν τα υπὀ αυτὠν ελεγχομἐνα ΚΚ να σχηματἰσουν εθνικἀ απελευθερωτικἀ μἐτωπα. Οι εγχὠριοι πρἀκτορες της Μὀσχας ακολοὐθησαν την εντολἠ, ιδρὐοντας το ΕΑΜ για να προσελκὐσουν πατριὠτες και να τους χρησιμοποιἠσουν για το δικὀ τους σκοπό δλδ την βἰαια κατάληψη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικοὐ καθεστώτος.

  • Παναγ. Κ avatar
   Παναγ. Κ @ Ιωάννης33 13/06/2012 22:22:26

   Μηπως ειστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας; Μην εξισώνουμε τη δράση του ΕΑΜ με αυτή της "Εθνικής Δράσης", του "Εθνικού Κομιτάτου" ή της ΡΑΝ και άλλων αξιόλογων αλλά μικρών δεξιών αντιστασιακών οργανώσεων, γιατί κατι τετοιες ευκαιρίες ψαχνει η Ρεπούση και οι άλλοι αναθεωρητές για να αλλάξουν τα φωτα στην ιστορία μας.
   Κάποια πράγματα πρέπει να τα παραδεχόμαστε από οποιον ιδεολογικό χώρο και αν προερχόμαστε για να μην πέφτουμε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Για παράδειγμα στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44 πρωτοστάτησε η Αριστερά και καλό ειναι να δούμε γιατί η Δεξιά δεν κατάφερε να πάιξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο. Από την άλλη στην Κύπρο τον απελευθερωτικό αγώνα τον εφερε εις πέρας η Δεξιά και η Αριστερά δεν ανταποκρίθηκε στη θεληση του λαού.
   Μακρια από μας λοιπόν καθε προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας.

 6. anonymous avatar
  anonymous 13/06/2012 19:40:38

  Διαφωνώ με το άρθρο, δεν υπάρχει φασισμός στην Ελλάδα. Δεξιοί υπάρχουν τους οποίους το σύστημα τους κατασυκοφάντησε ως φασίστες, βασιλοχουντικούς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αυτοί αναζήτησαν στέγη στον Καρατζαφέρη. Ο Καρατζαφέρης με τις κωλοτούμπες τους πούλησε και τον έστειλαν στον αγύριστο.

  Η ψήφος στη ΧΑ είναι ψήφος διαμαρτυρίας και οι ψηφοφόροι της προέρχονται εξ ημισείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

 7. Lichnee avatar
  Lichnee 13/06/2012 20:31:26

  Διαφωνώ κάθετα με το άρθρο.
  1ον."Στην Κατοχή, ακριβώς επειδή η Αριστερά ανέλαβε το πατριωτικό καθήκον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η άκρα δεξιά έμεινε στο περιθώριο ή μεταβλήθηκε σε λεγεωνάριους του κατακτητών…" Δηλαδή θεωρείτε ότι ο ΕΔΕΣ και το τάγμα του δολοφονηθέντα από τους ΕΑΜίτες Ψαρρού συνεργάσθηκαν με τον κατακτητή;Ή μήπως ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έχει την αποκλειστικότητα στην αντίσταση;Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Iωάννης33 πιο επάνω!
  2ον.Φασισμός στην Ελλάδα;Για ποιον φασισμό μιλάμε κύριε Καραμπελιά;
  Έχουμε 1939 και δεν το καταλάβαμε;Επειδή η θολοκουλτούρα της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια να κατασυκοφαντήσει όλους τους δεξιούς και να αλλάξει την ιστορία της χώρας μιλάμε για φασισμό;Πείτε φασίστα κάποιον στο κέντρο που αναγκάζεται να πάρει τηλέφωνο τα "λεβεντόπαιδα" με τις μαύρες μπλούζες γιατί η αστυνομία ΤΟΝ ΓΡΑΦΕΙ προκλητικότατα και το μόνο στο οποίο εξαντλεί το ζήλο της είναι οι διαδηλωτές κατά των μέτρων που μας έχουν μαυρίσει τη ζωή! (γεγονός είναι ότι φοβούνται και τα παιδιά που υπηρετούν στην αστυνομία για τη ζωή τους από τα ορκ που έχουν κατακλύσει τη χώρα)
  Ο μόνος φασισμός που υπάρχει είναι ο αναρχοφασισμός με προπηλακισμούς,ξυλοδαρμούς ενοχοποίηση ακόμα και επικύρηξη ανθρώπων μέσα από το indymedia (με κρατική προστασία μάλιστα στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου "ασύλου")
  Η ΧΑ είναι σημείο των καιρών,και πιστέψτε με,ιδιαίτερα χρήσιμο.Όταν ο κάθε Έλληνας αναγκάζεται να στραφεί σε μια οργάνωση με σκαιώδες παρελθόν και ακόμα πιο σκαιό μέλλον,λέει κάτι.Αν η συντεταγμένη πολιτεία δεν αντιμετωπίσει δραστικά τα φαινόμενα που θεριέυουν τη ΧΑ,τότε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.
  Η ψήφος στη ΧΑ είναι ψήφος διαμαρτυρίας.Διαμαρτυρίας από κάθε κατασυκοφαντημένο δεξιό που,απογοητευμένος από το κόμμα της λαϊκής δεξιάς θα προτιμήσει να κόψει το χέρι του από το να στηρίξει την αριστερά και τη θολοκουλτούρα.Διαμαρτυρίας από τον κάθε κάτοικο του κέντρου της Αθήνας (που πλέον θυμίζει Detroit της δεκαετίας του '80) που το κράτος τον παραμελεί για να μην πάρουν κάποιοι τη ρετσινιά του "ρατσιστή".
  Αντί λοιπόν να κουνάτε το δάκτυλο προς το λαό και να του λέτε ελιτιστικά για φασισμούς και άλλα εμπριμέ και πράσινα άλογα,καλό θα ήταν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας πρώτα και να αφήσετε τις νουθεσίες!

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 13/06/2012 20:32:53

  Ασε μας ρε Καραμπελιά!

  Δηλαδή με απλά λόγια πρέπει μιά ζωή να καθόμαστε να μας δολοφονουν στη μέση του δρόμου ,να μας ληστεύουν , να μας βιάζουν ,να βασανίζουν μέχρι θανάτου γέρους και γριές για να πούν που κρύβουν τη σύνταξη ,να μας καίνε τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα ,να βγαίνουν τα παιδιά μας απο το σπίτι και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουν!

  Και εμείς ,σαν καλοί δημοκράτες, για να μη μας πει το κάθε τσογλάνι "φασίστες" , να περιμένουμε σα μακάκες προστασία απο το κράτος του... Πάκη Παυλόπουλου και των ομοίων του!

  • Αριστείδης avatar
   Αριστείδης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 13/06/2012 22:26:49

   Αυτό κατάλαβε το σαίνι!! ¨οχι δηλ να πηγαίνουμε να χτυπάμε αιγύπτιους ψαραδες, ή πακιστανους στα φαναρια. ΑΝ οι δικοι σου οι ΧΑ εχουν τα @@ ας πανε να τα βαλουν με τη νιγηριανη μαφια ή τους Σομαλους διακινητες και όχι με φουκαράδες. Αλλά θρασυδειλοι ειναι οι δικοί σου...

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Αριστείδης 14/06/2012 09:56:41

    ε ,τι να κάνουμε , οι...δικοί μου δεν είναι τόσο οργανωμένοι όπως οι δικοί σου του Indymedia!

    • man8os avatar
     man8os @ ΣΤΕΛΙΟΣ 14/06/2012 10:08:26

     Η ΝΔ θα τους καθαρισει ολους αυτους.
     Εχουμε θεληση, εχουμε σχεδιο, εχουμε τη δυναμη και με τη δικη σου ψηφο!

 9. helios avatar
  helios 13/06/2012 20:55:32

  Χθες βρέθηκα σε μια κεντρική οδός του Αλίμου, ήταν γεμάτο λαθρομετανάστες από την Ασία όπου και να έβλεπες, ειδικά έξω από τον ΟΑΕΔ να μη σας πω τι γινόταν, τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν στις πόλεις μας.

 10. ο συμπαθών avatar
  ο συμπαθών 13/06/2012 20:56:22

  χαιρετίζω τον ΠΑΤΡΙΩΤΗ Γιώργο Καραμπελιά, για το άρθρο του και ειδικά για την τελευταία παράγραφο, αλλά ενίοτε έχει εμμονές.
  Συμφωνώ στο 98% στο τι έγραψε, αλλά όχι στο ότι η αριστερά ανέλαβε το πατριωτικό καθήκον κτλ.
  Ο αντιγερμανικός αγώνας για την αριστερά, ήταν απλά ο πρώτος γύρος (για την εξουσία) που κορυφώθηκε με την έναρξη του συμμοριτοπόλεμου.

 11. kas avatar
  kas 13/06/2012 21:39:44

  ακριβώς για αυτές τις εμμονές σε σχέση με το αν ήταν εθνική ή αντίσταση το ότι έγινε....μιλάμε

  ο Γιώργος ανήκει στον πατριωτικό χώρο και τον τιμώ για την μεταστροφή του από τον αναρχισμό, δεν ανήκει σε άλλο γήπεδο, στο ίδιο είμαστε

  αλλά επιμένει να διαβάζει την ιστορία της περιόδου 41-49 με λάθος τρόπο

  τέσπα...δεν θα τα χαλάσουμε ,αλλά πρέπει επιτέλους κάποτε να τελειώνουν τα κενά και οι γκρίζες ζώνες με το τι έγινε ή δεν έγινε τότε

  με τον ίδιο τρόπο που όλοι συλλήβδην σήμερα καλούνται δοσίλογοι (sic) έτσι ακριβώς και τότε

  για το ΚΚΕ όλοι οι υπόλοιποι ήταν δοσίλογοι

  έλεος όχι άλλο κάρβουνο

 12. vengos avatar
  vengos 13/06/2012 21:42:10

  There is no fasicsm, nor Nazism ( fascist Italy and Nazi German was over in 1945) There is Greek nationalism. The leftist organizations use the word fascist-nazi as a swear word for his opponents. It is meaningless in today's politics. The civil war will break out. Intolerably high number of hordes of afro-asian muslim invaders busy colonizing Greek soil. Everyday a Greek is murdered by a criminal invader. No one lifts a finger to protect the Greek. The problem in Greece is not economic ( we always had economic challenges) but demographic and the invading colonizers from Afro-Asia which are simply taking over the land and replacing our native population. Neither Pasok, nor ND, Zyzriza is a big joke, can solve this problem which they themselves created. Only Nationalism can rescue Hellas. If a civil war is required for this it will happen. Nationalism is defending the homeland. The internationalist parties of the left are selling out the homeland.

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/06/2012 22:09:19

  Μ` αρέσει ο Καραμπελιάς, αλλά δυστυχώς, μερικές φορές οι περισπούδαστες αναλύσεις δεν λένε.
  Το συγκεκριμένο θέμα είναι απλό. Φούντωσε η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα και θέριεψε η Χ. Αυγή.
  Αν δεν υπήρχε αυτή η εγκληματικότητα, η Χ. Αυγή θα ήταν σε ποσοστά λοιπών.
  Απλά πράγματα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 13/06/2012 22:12:08

   h--p://www.antinews.gr/2012/05/11/160667/

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Strange Attractor 13/06/2012 23:24:58

   Α,γεια σου strange!

  • Βολονταριστής αμακαδόρος συγκατανευσιφάγος avatar
   Βολονταριστής αμακαδόρος συγκατανευσιφάγος @ Strange Attractor 14/06/2012 00:33:47

   Και δε νομίζεις ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και λίγο το γιατί η κοινωνία σε συνθήκες λαθρομετανάστευσης και εγκληματικότητας καταφεύγει στη Χ.Α.;

   Κοινωνικά προβλήματα υπάρχουν πάντα, κάποτε οξυμένα, αλλά μια υγειής κοινωνία θα πρέπει να έχει την ποιότητα και τις αντιστάσεις να αντιδρά αλλοιώς. Τουλάχιστον εγώ έτσι υγειή τη θέλω την κοινωνία και γι' αυτό βρίσκω ότι οι επισημάνσεις του κυρίου Καραμπελιά είναι καίριες.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Βολονταριστής αμακαδόρος συγκατανευσιφάγος 14/06/2012 07:40:22

    Το αν ζούμε σε υγιή κοινωνία είναι εντελώς άλλο θέμα.
    Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι υγιής η κοινωνία μας.
    Το άρθρο αυτό όμως του Καραμπελιά διαπραγματεύεται την άνοδο του ναζισμού, και όχι το αν είναι υγιής η κοινωνία μας.

    • Βολονταριστής αμακαδόρος συγκατανευσιφάγος avatar
     Βολονταριστής αμακαδόρος συγκατανευσιφάγος @ Strange Attractor 14/06/2012 13:12:39

     Ναι. Κι αυτό που είπα εγώ είναι ότι σε μια υγειή κοινωνία δεν αναδύονται τέτοια φαινόμενα. Ο κόσμος στα προβλήματα θα έπρεπε να αντιδρά με τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη και όχι έτσι. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να αναλυθεί το πώς και το γιατί αναδύονται τέτοιες δυνάμεις στον τόπο μας ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τις παθογένειες της κοινωνίας που το θρέφουν, και όχι να τα ρίχνουμε κάτω απ' το χαλί λέγοντας απλώς ότι φταίνε τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό κάνει το άρθρο, γι' αυτό και το βρίσκω ενδιαφέρον και χρήσιμο. Ελπίζω να ήμουν τώρα πιο καθαρός.

 14. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 13/06/2012 23:22:09

  ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΙΤΙΑ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΙΜΠΙΡΟΥ

  Τι τραγικό! Αίσχος! Που φτάσαμε...! Μα που θα πάει επιτέλους αυτό το πράγμα; Ούτε τους εξωγήινους δεν αφήνουν ήσυχους;

  Η κυρία Ράικου μα τι κάνει επιτέλους; Ακόμα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης;

  -Έλα Ελένη μου, σου μιλάω από τη χέστρα, τα κάνω τώρα και διαβάζω το Ποντίκι. Σε παρακαλώ βγάλε ένα ένταλμα, έχουμε περιστατικό στο διάστημα.

  - Έφτασέιιιιι

  - Ευχαριστώ Ελένη μου αλλά να μην αργήσεις ξανά όπως με τον Κασιδιάρη έτσι;

  - Θα είμαι συντομότερη, εντάξει. Σε 3' λεπτά στο στέλνω στη χέστρα με fax.

  - Με σώζεις διπλά, είχα ξεμείνει και από χαρτί υγείας. Είσαι Άγγελος Ελένη μου. Γεια.

  -Καλό βόλι και ότι άλλο θέλεις, εδώ είμαστε. Γεια.

 15. Nik avatar
  Nik 13/06/2012 23:58:21

  Ουσιαστικό το άρθρο, αλλά αφήνει απ'έξω την κυριαρχία της αριστεροφροσύνης στην μεταπολίτευση. Ακόμη και οι δεξιοί διανοούμενοι υπέκυψαν στην αριστερού τύπου έκφραση για να μην διακινδυνεύσουν την διαπόμπευση από την νομενκλατουρα των ΜΜΕ και της διανόησης. Οταν έπεσε το τείχος το 1989 η εγχώρια διανόηση ήταν η μοναδική στην Ευρώπή που διατήρησε την σκέψη, ακόμη και το ιδιάζον μαρξιστικό λεξιλόγιο , και αρνήτο πεισματικά να δει την πραγματικότητα, όχι γιατί διέμενε στο Κολωνάκι, αλλά επειδή ήταν ανίκανη να ερμηνεύσει την πραγματικότητα με όρους μη αριστερούς.

  Είναι γελοιότητα να λέμε ότι τα προβλήματα του κατοίκου της Πλατείας Βικτωρίας με τους λαθρομομετανάστες πηγάζουν από την όποια ταξική αντίθεση.
  Ανθρωποι χωρίς καμία γνώση της τοπικής κουλτούρας αφέθηκαν κυριολεκτικά να αλωνίσουν στη χώρα μετά το 1989 και δημιούργησαν προβλήματα που δεν είχαμε πριν με μετανάστες. Συγκρίνετε πχ την εγκληματικότητα των Φιλιππινέζων και Ινδών με αυτή των Νιγηριανών και Γεωργιανών. Σε άλλες χώρες τους γίνεται σαφής η υποχρέωση κάποιου, τυπικού έστω, σεβασμού των νόμων και εθίμων της φιλοξενούσα χώρας. Εδώ απλά τους αφήσαμε να μπούν και μετά το ρίξαμε στην αριστερολογική ερμηνεία και αερολογία.

  Αυτά οδηγούν στην άνοδο της ΧΑ. Και όπως είπαν και άλλοι επισκέπτες, αν αυτά εκλείψουν θα χαθεί η ΧΑ, διότι κανείς δεν θέλει να ζει σε μια χώρα με αυτόκλητους σερίφηδες να κυκλοφορούν στις πλατείες και να τρομοκρατούν άσχετους με το πρόβλημα ανθρώπους όποιου χρώματος και αν είναι.

 16. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 14/06/2012 00:54:19

  O Καραμπελιάς καλά τα λέει και ας ενοχλούνται μερικοί της από δω πλευράς.
  Ναι βασικός μαγνήτης των λαθρομεταναστών ήταν ο μπετατζίδικος εκσυγγχρονισμός του σημιτιστάν. Τότε δεν μπορούσαν να ρίξουν το κόστος εργασίας των ελλήνων εργατών με μνημόνιο, το έκαναν προσλαμβάνοντας μαζικά στα εργοτάξια του Μπόμπολα λαθρομετανάστες. Και ο ίδιος κίνδυνος ελοχεύει και τώρα. Μόλις ξεμπλοκαριστούν ΕΣΠΑ κλπ στα μεγάλα έργα να βρουν δουλειά η λάθρο και οι Έλληνες να παραμείνουν άνεργοι.

  Όχι δεν αρκεί ως εξήγηση το "Φούντωσε η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα και θέριεψε η Χ. Αυγή" γιατί λείπει μια καθοριστική πρόταση- αλήθεια. Πως στο φούντωμα η ΝΔ όχι απλά δεν έκανε τίποτα, όχι απλά δεν ανέδειξε το θέμα, αλλά προέβη και σε δύο κύματα νομιμοποίησης με άθλιους επικοινωνιακούς χειρισμούς( "ευχαριστούμε που επέλεξαν τη χώρα μας"). Aκόμη και σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ πρόσφερε κρίσιμες εβδομάδες ανάσας στον ΣΥΡΙΖΑ με το "ευρώ ή δραχμή" , αντί να τον βάλει στα σχοινιά με την λαθρομετανάστευση, θέμα στο οποίο είναι ένοχος και εντελώς γυμνός.

  Ναι φταίει και ο νεοφιλελευθερισμός με τους εγχώριους πρεσβευτές του στο βαθμό που ιδεολογικά συμπορεύεται με περιφρόνηση στο έθνος-κράτους και στο βαθμό που η προσήλωσή του στο δόγμα "ό,τι λέει η Ευρώπη είναι σωστό" οδήγησε στην μη καταγγελία του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο μετατρέπει τις χώρες πρώτης εισόδου σε αποθήκες. Και εδώ πάσχει η πρόταση Σαμαρά. Χωρίς κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ οι ευρωπαίοι θα μας αφήσουν να ταλανιζόμαστε δίνοντας μας το πολύ-πολύ λίγα χρήματα για επαναπροώθηση( κανένα νόημα αν δεν φύγουν για την ενδοχώρα της ΕΕ) και κάνοντας-στην καλύτερη περίπτωση- καμιά γραπτή σύσταση στην Τουρκίας που θα την σεβαστεί με τον γνωστό της τρόπο.

 17. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 14/06/2012 00:54:46

  Η ανάλυση του Γιώργου Καραμπελιά είναι σωστή, αλλά σε ορισμένα σημεία πάσχει από κεκτημένη αριστερή μυωπία (το λέω, αν και τον εκτιμώ αφάνταστα).
  1. Οι βασιλόφρονες: Δεν είναι ακροδεξιά, είναι η παλιά, παραδοσιακή δεξιά, σήμερα η πλειονότητα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Είναι το παλιό Λαϊκό κόμμα, η ΕΡΕ, οι άνθρωποι που ο γερο-Καραμανλής λοιδώρησε στη "ρεπουμπλικάνική" στροφή του το 1974. Δεν είναι ορθό να ταυτίζονται με τους χουντικούς, γνωρίζω χουντικούς που ήταν αντιβασιλικοί μέχρι το κόκκαλο και γνωρίζω αντιχουντικούς βασιλικούς.
  2. Η Εθνική Αντίσταση και η Αριστερά. Η εξοικείωση της Αριστεράς με την παρανομία (επί Μεταξά) και ο ακτιβιστικός της χαρακτήρας, σύμφυτος με αυτήν, της επέτρεψε να δικτυωθεί στην Εθνική Αντίσταση πιο καλά και πιο μαζικά από τη Δεξιά, με απώτερο φυσικά στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Ηθελημένα ξεχάστηκαν μορφές όπως η Λέλα Καραγιάννη, που ανήκαν στον αστικό χώρο. Το βιβλίο του Ζαλοκώστα, "Το Χρονικό της Σκλαβιάς" είναι διαφωτιστικό.
  3. Ψηφοφόροι της ΧΑ: Προέρχονται και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και της Αριστεράς ακόμα, δεν σχετίζονται τόσο με την παλαιά ΕΠΕΝ και καθόλου με την Εθνική Παράταξη (να σας πω εδώ ότι η μητέρα μου είχε ψηφίσει το 1977 Εθνική Παράταξη, είναι βασιλόφρων, αλλά νιώθει αβίαστη απέχθεια για τη ΧΑ). Βέβαια, η μεγάλη μάζα είναι από τον καθεαυτό δεξιό χώρο, όχι όμως από συμπάθεια στον ναζισμό (οι νεοναζί ειναι ελάχιστοι, δεν ταιριάζει και στην ιδιοπροσωπεία μας ως έθνος ο ναζισμός, ας τον αφήσουμε στους Τεύτονες...), αλλά από αγανάκτηση για την απαξίωση της συντηρητικής-δεξιάς ιδεολογίας από τη ΝΔ στα χρόνια του αποτυχημένου Καραμαννλή του Β΄ του Μπαρόβιου.
  Στα υπόλοιπα σημεία της ανάλυσής του ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι ορθότατος.
  Και φυσικά, ένας μεγάλος δημοκρατικός πατριωτικός πολιτικός σχηματισμός, που θα κρατήσει σκληρή πολιτική στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και του αριστερού εξτρεμισμού, θα κάνει τη ΧΑ να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα, δηλαδή ένα κλειστό κλαμπ "περίεργων" κρυπτο-φιλοναζί.

 18. man8os avatar
  man8os 14/06/2012 01:49:26

  Ελπιζω οτι ο λαος θα αποδειχτει σοφος και ο Σαμαρας επαρκης

 19. Γιώργος avatar
  Γιώργος 14/06/2012 10:43:34

  1ον Ψήφος στην Χ.Α. δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος εμφυλίου. Γιατί παίρνουν την στήριξη του κόσμου, και την παροχετεύουν προς το δικό τους μίσος. Οι νεοέλληνες δεν το καταλαβαίνουν αυτό, γιατί μέχρι στιγμής η δράση της Χ.Α. πατάει στη ψευτομαγκιά και στον κωλοπαιδαρισμό τους. Όταν όμως, μετά από λίγο, η Χρυσή Αυγή επιβάλει την βία ως μόνον τρόπο διευθέτησης της συλλογικής μας μοίρας, τότε έκπληκτοι όλοι θα ανακαλύψουμε πώς έξω από την πόρτα μας συντελείται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος φτωχών εναντίον φτωχών. Νομίζετε ότι θα κερδίσει κανείς απ' τον λαό στα πλαίσια αυτού του πολέμου; 2όν. Η Χ.Α. διαστρέφει την οργή του κόσμου. Είναι άλλο να θέτεις ως πρόβλημα τη μετανάστευση, και να στοχοποιείς ως υπαίτιους τους δουλέμπορους, τους δουλοκτήτες, και τις άρχουσες τάξεις, που διέλυσαν την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή επειδή νόμιζα ότι στο πρόσωπό τους βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά, και άλλο να δέρνεις στο δρόμο όποιον βρείς. 3όν. Η Χ.Α. δεν μπορεί να εκφράσει τον ελληνικό πατριωτισμό, γιατί προέρχεται από έναν χώρο που έχει πολλά ράμματα η γούνα του. Να δούμε, δηλαδής, τι αποτελέσματα είχε ο ιδίας κοπής τσαμπουκάς στο 1974. 4ον Ο ρατσισμός είναι ιδεολογία των ισχυρών. Οι Έλληνες, όμως, βρίσκονται για άλλη μια φορά στην πλευρά των αδυνάτων. Είναι φαιδρό, την ίδια στιγμή που είμαστε αποδέκτες του κεντροευρωπαϊκού ρατσισμού, να τον αναπαράγουμε εμείς εκεί που μας παίρνει. Λειτουργεί λίγο ως μετάθεση ευθυνών. θέλω να πω... αν έχουμε @@ ως λαός, ας πάμε στην Πράσινη Γραμμή ή στον Έβρο να αντιμετωπίσουμε την πραγματική απειλή...

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/06/2012 13:11:35

  Η βαθειά δομή που δημιουργεί την μαζική ψυχολογία του ναζισμού (και γενικά τις ολοκληρωτικές μαζικές εκφράσεις), είναι το "αίμα και το έδαφος" (Blut und Boden). Ανάλογα πράγματα είχε και ο σταλινισμός ή έχουν τα βίαια κινήματα που εμφανίζονται στον μοντέρνο ακραίο Ισλαμισμό.
  Δεν έχει σχέση με πατρίδα και ιστορία, αλλά με απελευθέρωση της "ορμής του θανάτου", που είναι εγγενής στην ανθρώπινη φύση, αλλά μπορεί να την εκλογικεύει και την δεσμεύει ο πολιτισμός, η λογική και το συναίσθημα (προπάντων το συναίσθημα της κοινής μοίρας και της συμπόνιας για τα άλλα ανθρώπινα όντα)
  Ειδικά ο μαζικός ναζισμός και ολοκληρωτισμός, σε αντίθεση με την υποταγή στον μονάρχη κτλ, είναι νεωτερικό και όχι παραδοσιακό φαινόμενο. Το σύστημα (χρήμα και εξουσία) μετατρέπει σε "αποικία" τον βιοτικό κόσμο του ανθρώπου, και τότε η μαζική ταύτιση με την ιδεολογία και τον Führer κάνει την μάζα ένα απλό γρανάζι στην μηχανή.
  Οι κρίσιμες λέξεις είναι η μάζα, το μίσος,η εξουσία και η ορμή τους. Το αντιπαράδειγμα είναι η αγάπη, που είναι δι-υποκειμενικό αίσθημα, απολύτως ξένο προς την μάζα και την εξουσία. Ο συγγραφέας Ελίας Κανέττι έλεγε ότι φοβάται την μάζα γιατί "μας κόβει τη γλώσσα". Δηλαδή μας καταργεί από άτομα και υποκείμενα.
  Η πιό ριζική καταδίκη έρχεται από παλιά και είναι του Αποστόλου Παύλου: "Πίστις, ελπίς, αγάπη. Μείζον δε τούτων η αγάπη".

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/06/2012 13:13:14

  Δεν είναι τυχαίος ο κρυφός ή και φανερός νεοπαγανισμός-ρετρό, ο τόσο διαδεδομένος μέσα στη μάζα του νεοναζισμού.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Ο Θείος 14/06/2012 14:12:31

   Ποιά "μαζα του νεοναζισμού" ρε θειούλη? Απελπισμένος κοσμάκης είναι , σε απόγνωση απο την ανικανότητα ή απροθυμία των "συμβατικών" κομμάτων να αντιμετωπίσουν την καυτή πατάτα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

   Οσο όμως αντι να ασχολούμαστε με το φόνο ,ασχολούμαστε με το χέρι που δείχνει το φόνο, η Χ.Α θα χτίσει γερές βάσεις στο λαό ,και ιδίως στη νεολαία. Και τότε...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 14/06/2012 14:42:17

    Ως μάζα δεν εννοώ τους ταλαίπωρους ψηφοφόρους, αλλά τον στρατευμένο πυρήνα. που ρίχνει ξύλο, "συντονίζει" ιδεολογικά μούντζες, σφαλιάρες και γροθιές κτλ.
    Αυτοί δεν φέρονται ως άτομα αλλά ως μάζα στεγανώς αδιαπέραστη από λογική σκέψη και ανθρώπινα συναισθήματα.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/06/2012 13:23:46

  Να το πώ πολύ απλά - θα φανεί απλοικό, αλλά άς το σκεφτούμε:
  Ο άνθρωπος είναι το μόνο όν το προικισμένο με ελεύθερη βούληση. Και με συνείδηση.
  Όπως λέγαμε παλιά, μπροστά του ανοίγονται 2 δρόμοι, της αρετής και της κακίας.
  Οι ναζιστές, όπως κάθε λάτρης του μίσους, μισούν πολλά πράγματα, αλλά πιό πολύ τον δρόμο της αρετής.
  Μπροστά σ' αυτό το θεμελιακό, αναλύσεις όπως του κ. Καραμπελιά μου φαίνονται χάσιμο χρόνου.

 23. γιαννης avatar
  γιαννης 14/06/2012 20:53:32

  εγω ξερω οτι αυτη την στιγμη εαν φορεσω μια μπλουζα με την ελληνικη σημαια ( πλην ενδεχομενως της εθνικης ποδοσφαιρου ) και κυκλοφορησω κινδυνευω να λυντζαριστω απο καποια παρεα αλουστων μακρυμαλληδων εδω στην Θεσσαλονικη .
  σιχαινομαι τοσο τα φασιστοειδη κρανια οσο και τους αθεους απλυτους νοσταλγους του Σταλιν .
  αγαπω την Ελλαδα και δηλωνω πατριωτης , δυστυχως ομως δεν υπαρχει πατριωτικο κομμα για να υποστηριξω , πως να υπαρχει αλλωστε αφου ζουμε στην εποχη του εκφυλισμου των αξιων .
  Λυπαμαι που το λεω αλλα δεν πιστευω πλεον στην Δημοκρατια ...μακαρι να εμφανιζοταν ενας πραγματικος πατριωτης ηγέτης .......αλλα που.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.