#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάδυση της Τουρκίας ως σημαντικής περιφερειακής δύναμης και το ΙσραήλΑν κοιτάξουμε προς τα πίσω και δούμε την ευρύτερη στρατηγική εικόνα, τότε αυτό που βλέπουμε είναι  μια Τουρκία που αργά αλλά συστηματικά αναδύεται ως νέα περιφερειακή δύναμη, έτοιμη να εκμεταλλευτεί την επιρροή της. Η Ουάσιγκτον το βλέπει επίσης, και για αυτό το λόγο θεωρεί τη Τουρκία ως παίκτη κλειδί στη δική της στρατηγική επιθυμία να απομακρυνθεί από το Ιράκ. Ούτε η Τουρκία ούτε και η Αμερική επιθυμούν τη συνέχιση της γενικευμένης αποσταθεροποίησης στο Ιράκ. Και όσον αφορά στην αμερικανική αντιπαράθεση με το Ιράν, η  Τουρκία αποτελεί μια  δίοδο επικοινωνιών, αλλά και  μια πιθανή σύμμαχο. Πέραν αυτών, η Τουρκία συμμετέχει ενεργά στη πολεμική προσπάθεια της Δύσης στο Αφγανιστάν, και ασκεί μια σημαντική επιρροή στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, και στη Κεντρική Ασία. Η Αμερική δεν έχει καμία διάθεση να κοντραριστεί με τους Τούρκους. Τουναντίον, βλέπει την Τουρκία όχι σαν μια υποτελή  στις ΗΠΑ χώρα, που σίγουρα δεν είναι, αλλά ως την πλέον σημαντική περιφερειακή δύναμη που έχει παράλληλα και κοινά συμφέροντα με αυτήν.

Το Ισραήλ αποτελεί επίσης έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πετύχει στη Συρία και στο Ιράκ (και αλλού) αυτά που μπορεί να πετύχει η Τουρκία. Τα σημερινά αμερικανικά συμφέροντα θέτουν ως προτεραιότητα τη σταθεροποίηση των κρατών αυτών, και τη απομάκρυνσή τους από το Ιράν. Οι Τούρκοι, σε αντίθεση  με τους Ισραηλινούς, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.  Αυτό και μόνο σημαίνει, πως σε οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονταν πολύ στο να στηρίξουν τους Ισραηλινούς. Οι Αμερικανοί μοιράζονται θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα με τους Τούρκους, οπότε αν το Ισραήλ διαχωρίσει τη θέση τους από αυτούς, τότε είναι σαν να διαχωρίζει τη θέση του και από τις ΗΠΑ.

Ξέχωρα από τις σχέσεις του με την Αμερική, το Ισραήλ έχει ανάγκη  για καλές σχέσεις με τη Τουρκία. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει δυο ισχυρές δυνάμεις και μια ανερχόμενη δύναμη. Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι οι ισχυρές δυνάμεις, και η Αίγυπτος είναι η ανερχόμενη δύναμη. Η  συνεχιζόμενη οικονομική άνθηση την οποία βιώνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή, και ειδικά στην Αίγυπτο, όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά και η μεσαία τάξη μπορεί και αγοράζει τα τουρκικά προϊόντα. Επακόλουθο λοιπόν της τουρκικής οικονομικής άνθησης, είναι και οι στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η διατήρηση της αιγυπτιακής ουδετερότητας είναι ένας βασικός πυλώνας για την ασφάλεια του Ισραήλ, όμως η εξασθένηση των σχέσεων του με την Άγκυρα,  και μάλιστα εν μέσω  μιας οικονομικής αναγέννησης της Αιγύπτου που οφείλεται στους Τούρκους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή ενδεχόμενη απειλή. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να βρεθεί απέναντι σε δυο εχθρικά κράτη,  Αίγυπτο και Τουρκία.

Η Τουρκία αυξάνει και την επιρροή της στη Συρία. Προς το παρόν έχει τους ίδιους λόγους με το Ισραήλ, στο να μειώσει τη δύναμη της Hezbollah στον Λίβανο και να ανακατευθύνει τη Συρία μακριά από το Ιράν και πιο κοντά στην ίδια. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο αποτελεί και επιθυμία του Ισραήλ, όμως οι Τούρκοι μπορούν να το πετύχουν χωρίς να χρειάζεται να μπλέξουν με τη Hezbollah.

Η Τουρκία είναι μια αναπτυσσόμενη δύναμη με πολλές επιλογές, ενώ το Ισραήλ είναι μια αναπτυγμένη δύναμη που έχει ήδη εξαντλήσει τα όρια της. Η ανάδυση της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει ανακατατάξεις στη περιοχή, και σαν χώρα  έχει διάφορους τρόπους στη διάθεσή της προκειμένου να κινηθεί αποτελεσματικά. Αντιθέτως, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά, το Ισραήλ είναι δεσμευμένο προς μια και μόνο  συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είμαστε δηλαδή σε μια χρονική συγκυρία, όπου  η Τουρκία έχει επιλογές, πολύ περισσότερες από αυτές των Ισραηλινών.

Το Ισραήλ έχει σχετικά πολύ λίγα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις τουρκικές επιλογές, αν και διαθέτει αρκετά όπλα που θα μπορούσαν να αποκλείσουν κάποιες από αυτές τις επιλογές. Μια από τις τουρκικές επιλογές είναι και η διατήρηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αν οι Τούρκοι επιλέξουν να μη διατηρήσουν αυτές τις σχέσεις, η στρατηγική θέση του Ισραήλ θα υποστεί ζημιά. Συνεπώς, η λογική μας λέει, πως το Ισραήλ θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία η οποία και θα διευκόλυνε τους Τούρκους στο να επιλέξουν τη διακοπή των σχέσεών τους μαζί του. Με την ταπείνωση των Τούρκων, οι Lieberman και  Ayalon κάθε άλλο παρά βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Τόσο ο Lieberman όσο και ο  Ayalon, μοιάζουν να υποτιμούν την ανάγκη της χώρας τους να τα έχει καλά με τους Τούρκους. Η Τουρκία μπορεί να κριτικάρει το Ισραήλ, διότι μια τυχόν ρήξη μαζί του θα λύσει πολλά διπλωματικά προβλήματα για τους Τούρκους, χωρίς να ζημιωθεί η στρατηγική τους θέση. Αν όμως  η Τουρκία τα «σπάσει» με τους Ισραηλινούς, τότε οι δεύτεροι θα έχουν έναν ισχυρό αντίπαλο στη περιοχή τους, που είναι αρκετά ικανός να εξοπλίσει τα αραβικά κράτη. Η Τουρκία αποτελεί επίσης ένα κράτος, που μπορεί εύκολα να προκαλέσει τη «πρωτιά» που έχει το Ισραήλ στο αμερικανικό στρατηγικό σκεπτικό για την ευρύτερη περιοχή.

Συνεπώς, θεωρούμε πως η αποφυγή ρήξης στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, αποτελεί μια  πιο σημαντική μακροπρόθεσμη ανάγκη για το Ισραήλ, παρά για τη Τουρκία.

 Απόδοση: S.A.

Πηγή: Stratfor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/01/2010 09:00:58

  Αν αυτά είναι έτσι, χος γκελντίν ίν αλλαχ θα λέμε στον πολυχρονεμένο μας Πατισάχ. Απορώ πως η Διαμαντοπούλου δεν όρισε τα Τούρκικα σαν δεύτερη γλώσσα... Τι να τα κάνουμε τα αγγλικά...

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/01/2010 09:08:12

  κ η Ελλαδα ειναι δυνατη. Δυναμη σταθεροτητας στα Βαλκανια. Αγωγοι περνανε, παραγωγα περνανε, αναγωγοι περνανε.. Ειμαστε ανεξαρτητο κρατος με ισχυρη κυβερνηση και λαοφιλη κ εξυπνο πρωθυπουργο.

  Αγoρασαμε 340.75 το καθε ευρω.. ειμαστε αρχοντες. Ποια Τουρκια και ποιο Ισραηλ τωρα.. φτωχοι συγγενεις μας ειναι. Εχουμε πολιτισμο-γκερεκο εχουμε ιστορια, εχουμε παιδεια, εχουμε αμυνα, εχουμε συνορα, εχουμε βιβιοθηκες και νοσοκομεια, εοχουμε δρομους και διοδια εχουμε ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛ, εχουμε μετρό, εχουμε MALL plain & GOLDEN.

  Εχουμε νησια, ομφαλοσκοπηδα, εχουμε πετρελαια, εχουνε Ελσινκι, εχουμε Ευρωπαικες αξιες. Οι πρωταγωνιστες του ποστ τι εχουν????

  ΠΠ

 3. trochalos avatar
  trochalos 19/01/2010 09:40:54

  Εμείς με πρωθυπουργό τον Γιωργάκη δεν έχουμε κανένα φόβο.Το πρόβλημα το έχει το Ισραήλ με την Τουρκία.Για τον λόγο αυτόν θελει να έρθει ο κ Ερντογαν στην Αθήνα,για να παρακαλέσει τον ΓΑΠ να του βρει λύση στο πρόβλημα αυτό.
  Οι Τούρκοι είναι και αυτοί σοσιαλίστες και έρχονται στο πρόεδρο της Διέθνους να βρουν το δίκιο τους.
  Το Ισραήλ ελπίζει σε αυτή την κίνηση γιά αυτό τον λόγο περιμένει τον ΓΑΠ στο ΤΕΛΑΒΙΒ να συζητήσουν την λύση.
  Είδατε ρε τι πρωθυπουργό έχουμε ,Ξεφτέρι θα λύση τα προβλήματα του κόσμου.
  Και τα τελευταία gallop του MEGA και του Πρετεντέρη χθες βράδυ αυτό έλεγαν οτι ο ΓΑΠ είναι ο καταλληλότερος από όλους τους Ελληνες να λύνει προβλήματα.
  Πάντως ξέρω ένα καλό ψυχίατρο.....................

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ trochalos 19/01/2010 09:43:30

   Πάντως ξέρω ένα καλό ψυχίατρο………………… το Γιαννη Γαλατη !

   ΠΠ

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/01/2010 09:56:32

  Πολύ κατατοπιστικό S.A. αυτό.
  Δεν πρόκειται να τα σπάσουν αυτοί οι δύο, υπάρχει μια ισορροπία, κοντράρονται μεν, αλληλοϋποβλέπονται όπως σε όλες τις λυκοφιλίες, αλλά ως εκεί. Τρίτη δύναμη, πλην της Αμερικής, δεν είναι ικανή ούτε πρόκειται να κλονίσει αυτή την ισορροπία, εκτός απροόπτου φυσικα. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι κινείται πολύ προσεκτικά, ούτε περιορίζεται σε ρόλο απλού τηλεβόα της δύσης για όσα η δεύτερη "βαριέται" ή δεν "πολυγουστάρει" να λέει στο Ισραήλ γιατί της τα σκοτίζει.
  Επίσης αυτοί δεν έχουν το δικό μας χρέος ούτε τις δικές μας υποτέλειες, επομένως μπορούν να συμμετέχουν χωρίς έγνοιες στην διελκυστίνδα επίδειξης ισχύος στην περιοχή τους.

  Εμείς έχουμε πολύ διαφορετικά προβλήματα.Οι λύσεις τους είναι μπροστά στα μάτια μας αλλά αρνούμαστε πεισματικά να τις εφαρμόσουμε.
  Οι λύσεις είναι παραδειγματική φυσική και υλική τιμωρία για την πολιτική άρχουσα τάξη η οποία λεηλάτησε συστηματικά συνεργαζόμενη με την επιχειρηματική κάστα, ώστε να πειστούν οι απο κάτω, εμείς οι υπόλοιποι δλδ να κατεβάσουμε τις άμυνες που βαστάμε και να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια, δεχόμενοι την άγρια φορολογία.
  Να υπάρξει κοινό εσωτερικό μέτωπο συνοχής δλδ. Αυτό ειναι το τρωτό μας σημείο.
  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε κατανοήσει ότι η γραμμή που χωρίζει την ψευτο-ευημερία μας από τη δυστυχία, τη ζωή από το θάνατο, τον πόλεμο από την ειρήνη είναι ανύπαρκτη. Ένας διακόπτης μεταγωγής είναι, on-off, αλλά αρνούμαστε πεισματικά να μεταχθούμε στην άλλη αναγκαία κατάσταση για τη συνέχιση της ύπαρξής μας.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/01/2010 11:01:48

  Η Τουρκία έχει την ίδια βασική επιδίωξη με την προκάτοχό της οθωμανική αυτοκρατορία: επέκταση εις βάρος των γειτονικών της χωρών.

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 19/01/2010 11:27:56

  "Αν αυτά είναι έτσι, χος γκελντίν ίν αλλαχ θα λέμε στον πολυχρονεμένο μας Πατισάχ. Απορώ πως η Διαμαντοπούλου δεν όρισε τα Τούρκικα σαν δεύτερη γλώσσα…"

  Ειδες Αρχαιε; απο περυσι το ελεγα, ε; αλλα πολλοι με κοροϊδευαν εδω μεσα. ουτως ή αλλως το τουρκιζειν ειναι τροπος σκεψης για την κλεπτοκρατια μας. προηγηθηκε το εκτουρκευεσθαι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 19/01/2010 11:33:10

   φίλε Νίκο, φτιάχνεται νέο σύστημα αξιών, ή νέα θρησκεία... λυπάμαι αν σε κορόϊδεψα εγώ, αλλά κάτι βρωμάει άσχημα και δεν ξέρω αν είναι η ύφεση, ή η Αντίδραση, ή τα νέα κόλπα...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Νίκος 19/01/2010 11:46:48

   και από που εκπορεύεται το φτιάξιμο του νέος συστήματος αξιών ή της "νέας θρησκείας"; μήπως από εκεί που φτιάχνεται ο νέος τύπος ανθρώπου που λέγαμε μισοαστεία-μισοσοβαρά; δόγματα υβρίδια δλδ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 19/01/2010 11:59:47

   Προσκυνάμε την πράσινη αειφορία, αποτάσσουμε το CO2.

   Οι νέοι Σύνοδοι της Νίκαιας είναι στην Κοπεγχάγη και το Αμπου Ντάμπι. Και βγαίνουν τα επισκοπάκια και κάνου κύρηγμα. Δεν είδατε τον Παπούλια? Έβγαλε λόγο υπέρ του Ορθού Θεου, και κατά του Σατανά

   Είναι θέμα χρόνου και ο Ερτνογάν να βάλει την Νέα Ορθότητα στο κόμμα του.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Νίκος 19/01/2010 12:01:24

   μιλάμε ζούμε ιστορικές στιγμές... χα χα χαααα! μόνο και μόνο γι' αυτό πρέπει να γουστάρουμε!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 19/01/2010 12:19:38

   επειδή ορισμένα ιστορικά επαναλαβάνονται, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα "γουστάρουμε"

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Νίκος 19/01/2010 12:24:21

   μην το λες, Νέα Παλιγγενεσία ή Νέα Αντίσταση

 7. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 19/01/2010 11:53:45

  Καιρός να θυμηθούμε ξανά τον Φουκό που είχε προβλέψει τον θάνατο του νέου τύπου ανθρώπου, όπως τον έφτιαξε η νεωτερικότητα. Στην μετα-νεωτερική εποχή, επωάζεται το νέον είδος.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ καθρέφτης 19/01/2010 12:18:25

   Homo Teleopticus

 8. man8os avatar
  man8os 19/01/2010 13:47:00

  Ενδιαφερουσα στρατηγικη αναλυση, αλλα σε λαθος βαση. Και 2 λαθη δεν κανουν ενα σωστο.
  Πρωτον η Αμερικη δεν τα καταφερνει να τα βρει με την Τουρκια. Εχουν διαμετρικα αντιθετα συμφεροντα. Ο αυτοκρατορας δεν μπορει ετσι ευκολα να απωλεσει τους υποτελεις του...
  Πως θα τα βρει με την Αμερικη η Τουρκια, η οποια εχει συνεργασια με το Ιραν, οικοδομει την συμμαχια της με την Ρωσια, και ιοθετει το προφιλ του προστατη του Ισλαμ ?
  Δεν γινετε η Αμερικη να εμπιστευτει σημαντικο ρολο στην Τουρκια. Δεν ειναι αρκετα αξιοπιστη. Το Ισραηλ ειναι και θα ειναι το τελευταιο προγεφυρομα της δυσης στην Μεση Ανατολη.
  Αντιθετα ο καβγας της Τουρκιας με το Ισραηλ φανερωνει την μεγαλη Τουρκικη αυτοπεποιθηση, και την αυξανομενη ισχυς της, που την κατατασει στην πρωτη θεση απο αποψη ισχιος στην Ανατολικη Μεσογειο.
  Αλλα απο αυτο το γεγονος μονο κακο μπορει να παθει γιατι αφυπνιζει την αμφιβολια των ΗΠΑ για το loyality των υποτελων τους.

 9. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 19/01/2010 14:43:25

  Θα τη φαει τη μπάτσα της η Τουρκία από την Αμερική, γιατί ενδυναμώθηκε πολύ τελευταία και άρχισε να ανεξαρτοποιείται επικίνδυνα και να φλερτάρει ανοιχτά με τον ισλαμικό κόσμο. Μόλις ησυχάσουν λίγο τα πράγματα στο Ιράκ θα την περιμένει στη γωνία. Οι ΗΠΑ ξέρουν τις αυτοκρατορικές διαθέσεις της Τουρκιας και το όραμά της για μια καινούργια Οθωμανική αυτοκρατορία και θα την περιορίσουν δραστικά και κατάλληλα όταν έρθει η ώρα.

 10. Eastrader avatar
  Eastrader 19/01/2010 15:46:26

  Τουλαχιστον βαζουμε και κανα γκολ που και που

  http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=british-couple-loses-cyprus-holiday-home-court-case-2010-01-19

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.