#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2012 12:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάγκη επανίδρυσης και ιδεολογικής ανασυγκρότησης της Νέας ΔημοκρατίαςΔεν θα το πιστέψετε, αλλά η Νέα Μεταπολίτευση άρχισε. Παρά την επιφανειακή σταθερότητα (=υπάρχει κυβέρνηση), το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε έναν αέναο κύκλο ανασύνταξης και ρευστοποίησης, μέχρι «να κάτσει κάπου η μπίλια».

Ολόκληρος ο χώρος της Κεντροαριστεράς βράζει, με τον Βενιζέλο να μην μπορεί να ελέγξει την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τις κινήσεις για την συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνονται μετά τα μπάνια του λαού και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ξανα- εφεύρει τον εαυτό του για να γίνει σοβαρό κόμμα αντιπολίτευσης, επειδή πρώτος ο Τσίπρας γνωρίζει ότι αν συνεχίσει να ελέγχεται από τις Συνιστώσες θα είναι ακίνδυνος.

Στην Κεντροδεξιά, από την άλλη μεριά,συμβαίνουν συνταρακτικά πράγματα. Η ΝΔ έχασε προ πολλού την ιδεολογική πρωτοκαθεδρία (σιγά το νέο, θα πείτε) και βλέπει έντρομη να λεηλατείται ο χώρος της από την Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ. Είναι πρόωρο να πούμε τι θα συμβεί, σηκώνουμε ψηλά τα χέρια. Όμως η τυχοδιωκτική πολιτική της Χρυσής Αυγής και των  ΑΝΕΛ και η ευκαιριακή συγκρότηση - ιδίως των δεύτερων - σε θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην εμφάνιση ενός νέου φορέα που με όπλο τον σκληρό πατριωτισμό θα στριμώξει κι άλλο και στα σοβαρά πλέον τη ΝΔ, αν η τελευταία δεν αντιδράσει. Ο κίνδυνος αυτός θα μεγαλώνει όσο η ΝΔ θα περιορίζεται στην διαχείριση της οικονομίας (και του συστήματος) όπως βλέπουμε να συμβαίνει τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Όπως έχει αναλυθεί πολλάκις στο Antinews, η ΝΔ οφείλει το ποσοστό της στους χειρισμούς τού Αντώνη Σαμαρά και στην παλαβομάρα τού ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα φλέρταρε με μονοψήφιο ποσοστό, όπως φλέρταρε άλλωστε το ΠΑΣΟΚ . Οι νεοδημοκράτες όμως συνεχίζουν να κινούνται με τον αέρα κραταιού κόμματος εξουσίας και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα κοιτάζουν γύρω τους έκπληκτοι από τις σφαλιάρες που θα τρώνε σερ λίγο από τις παλιοκαραβάνες του συστήματος ΠΑΣΟΚ, όπως επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Όπως έχει επίσης αναλυθεί πολλάκις στο Antinews, ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει να επανιδρύσει πλήρως το κόμμα του, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής... δύο φορές: διαλύοντας τον Εθνικό Συναγερμό για να δομήσει την ΕΡΕ, και δημιουργώντας την ΝΔ από τις στάχτες τής ΕΡΕ. Αντί όμως να επανιδρύεται η ΝΔ, επανιδρύονται όλοι οι άλλοι και η ΝΔ ...αναπαλαιώνεται (βλέπε ορισμένες τραγικές υποψηφιότητες για την θέση του νέου Γραμματέα)

Πέρα από την ριζική επανίδρυση τού κόμματος οργανωτικά και στελεχιακά, χρειάζεται και μια πραγματική ιδεολογική ανασυγκρότηση για να μην είναι «κούφιο» το εγχείρημα. Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν ακριβώς γεννήτωρ ιδεολογίας, και αυτό σίγουρα συνεισέφερε στο επίτευγμα τού ΠΑΣΟΚ να τον προσπεράσει και να καταστήσει την ΝΔ «δεύτερο βιολί» τής Μεταπολίτευσης. Η κεντροδεξιά οφείλει να θυμηθεί τι σημαίνει «ιδεολογία» αν θέλει να έχει μέλλον, και αυτό δεν είναι ό,τι πιο εύκολο μετά από κάποιες δεκαετίες λήθης. Έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά το εγχείρημα έχει πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πραγματικά τραγικό και για τη ΝΔ και για τον τόπο να ευδοκιμούν οι φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής και αν αυτό δεν είναι ιδεολογική ήττα της ΝΔ, τότε τι είναι;

Νύξεις ιδεολογικής ανασυγκρότησης και διαχείριση τού παρελθόντος

Στη συνέχεια καταθέτουμε κάποιες αφετηριακές νύξεις για το τι σημαίνει «ιδεολογική ανασυγκρότηση», με παραδειγματικό σημείο εστίασης την διαχείριση τού παρελθόντος..

Είναι αλήθεια ότι επί προεδρίας τού Αντώνη Σαμαρά έλαβαν χώρα κάποιες σοβαρές αλλαγές:

--Εγκαταλείφθηκε η ιδεολογία τής μη-ιδεολογίας, ήτοι το νεφέλωμα τού «μεσαίου χώρου».

--Επαναδιατυπώθηκε η ιδεολογική ταυτότητα τού κόμματος ως «κοινωνικός φιλελευθερισμός», λαμβάνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο σε άπειρες ομιλίες τού Αντώνη Σαμαρά.

- Εισήχθη το πολιτικό πρόταγμα τής «Νέας Μεταπολίτευσης», άρα και τής ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης (καίριας σημασίας ιδέα, πού ανάθεμα αν καταλάβαιναν το περιεχόμενό της οι κομματάνθρωποι πού τήν αναμασούσαν. Παιδιά, δεν ήταν σύνθημα!)

- Μπολιάστηκε ο λόγος τού τότε αρχηγού τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με πρωτόγνωρες μέχρι τότε για αρχηγό κόμματος εξουσίας πατριωτικές αναφορές.

Μολαταύτα, αυτά, δεν επαρκούν για τη δόμηση ενός νέου πολιτικού χώρου ιδεολογικά ενεργού και δημιουργικού, μιας πραγματικά «νέας κεντροδεξιάς». Όχι μόνον διότι δεν δημιουργήθηκε η ανάγκη ιδεολογικής ζύμωσης τού όλου κόμματος (δεν δόθηκαν κίνητρα για κάτι τέτοιο, άρα οι πολλοί απλώς αδιαφόρησαν ή ενέταξαν κάποιες λέξεις ως κενά συνθήματα στους λόγους τους), μα δεν δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Για παράδειγμα, πώς ακριβώς συνδέεται η επανανακάλυψη τής παράδοσης και τής ελληνικότητας με το εισαγόμενο πρόταγμα τού φιλελευθερισμού;

Ζήτημα πρώτον, λοιπόν: Αποσαφήνιση του «κοινωνικού φιλελευθερισμού». Εδώ πρέπει να εμπεδωθεί η διάκριση ανάμεσα στην δημιουργική αφομοίωση των έξωθεν επιρροών και στην άκριτη μίμηση. Άλλο η σύνεση τού Κόνραντ Αντενάουερ, και άλλο η προτεσταντοκαθολική εκδοχή τής Χριστιανοδημοκρατίας του. Άλλο η πυγμή, το conviction politics και η εμμονή σε αξίες τής Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλο ο  ριζικά ατομοκεντρικός χαρακτήρας αυτών των αξιών. Άλλο η  απέχθεια των φιλελευθέρων απέναντι στο  νοσηρό κρατισμό και άλλο η επιτακτική ανάγκη κράτους δικαίου στη σημερινή εποχή.

Ζήτημα δεύτερον: Γονιμοποίηση των σημερινών πολιτικών αναζητήσεων με τα κείμενα - κειμήλια των πατριαρχών του ελληνισμού, τού στρατηγού Μακρυγιάννη, τού Ίωνος Δραγούμη, τού Οδυσσέα Ελύτη, τού Γιώργου Σεφέρη, κλπ κλπ. Ώστε να συγκροτηθεί ένα συνεπές ιδεολογικό πρόταγμα: Νέος Πατριωτισμός για την Ελλάδα του 2021. Και όχι να επιστρέφει ο πολιτικός λόγος σε επίπεδο εθνικόφρωνος γυμνασιάρχη τού ’50, με τους πολιτικούς δεκάρικους που διαβάζουμε καθημερινά

Νέος Πατριωτισμός σημαίνει μια ιδεολογία πού θα αναγνωρίζει την συνέχεια με το παρελθόν στην γλώσσα, στην ιστορία και στον πολιτισμό, στα «χούγια» μας, στα πλεονεκτήματά μας και στα μειονεκτήματά μας.

Μια ιδεολογία πού θα βλέπει το παρελθόν ως «αργόσυρτη διάρκεια» και γόνιμη σκυταλοδρομία από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια στην κλασική εποχή, στους ελληνιστικούς χρόνους, στην αυτοκρατορία τής Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως, στον εκπληκτικό πολιτισμό των υπόδουλων Ελλήνων τής τουρκοκρατίας και στην σημερινή ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και όχι ως μια αερογέφυρα 2500 χρόνων κατ’ ευθείαν στους χιτώνες τού Περικλή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, όπως προστάζει ο γερμανικός νεοκλασικισμός τού εισαγόμενου κοραϊσμού (πού μας προέκυψε κρατική ιδεολογία, επικουρώντας αναπόφευκτα με το ψεύδος της στην γέννηση τού καθ’ ημάς εθνομηδενισμού).

Μια ιδεολογία πού θα διαβλέπει στην σύγκριση με τους παλαιότερους ιστορική ευθύνη αξιοπρέπειας και όχι πρόξενο συμπλεγματικής μειονεξίας ή ανώριμης άρνησης. Τι να κάνουμε, αφού «ερχόμαστε από μακριά» (Ελύτης) και «είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» (Σεφέρης).

Αν σε αυτά διακρίνετε «θεωρητικολογίες άσχετες με την πολιτική», ώρα να θυμηθείτε ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων»...

Πέρα από τους τροικανούς, μάλλον ήρθε, λοιπόν, και η ώρα και για την "επαναδιαπραγμάτευση" τής δικής μας πολιτικής ταυτότητας και κυρίως τού δικού μας πολιτικού «χώρου». Μακάρι να προκύψει περαιτέρω γόνιμος διάλογος και ζυμώσεις, μπας και γεννηθεί τό καινούργιο. Ελπίζουμε το κάλεσμα τού Antinews για δημόσιο διάλογο περί «νέας κεντροδεξιάς» να πιάσει τόπο και να βρει... συνενόχους

Οι έχοντες ώτα ακούειν, ακουέτωσαν

FactorX-Σ.Μ.

Υ.Γ.  Το σημερινό μας πόνημα αφιερώνεται εξαιρετικά στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα για την εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος. Έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στον πυρήνα του κόμματος ή εξαντλούνται καθημερινώς με τα νέα κυβερνητικά τους καθήκοντα και την ψηφοθηρία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικήτας avatar
  Νικήτας 25/08/2012 12:17:50

  Ωραίο και αληθινό.

  Αν δεν επανα-εκπολιτιστούμε και μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον μέσα στην καθημερινότητα είμαστε ξοφλημένοι. Και αυτό μόνο μέσα από την
  π α ι δ ε ί α.
  Δυο είναι οι άξονες για την νέα μεταπολίτευση : έργo και ήθος.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/08/2012 12:39:01

  Δεν υπαρχει "σκληρος πατριωτισμός" που να εχει πιο πατριωτικες θεσεις απο τη σημερινη ΝΔ του Σαμαρα και ταυτοχρονα να επιδιωκει την παραμονη στην ευρωζωνη και την ΕΕ.Οσοι το λενε απλως κοροιδευουν αλλά οταν εισαι κυβερνηση δεν μπορεις να κοροιδευεις.
  Οσο για την εισαγωγη του φιλελευθερισμου δεν χρειαζονται πολλες αναφορες : η ελληνικη επανασταση του 1821 ηταν φιλελευθερη επανασταση με προτυπο την αμερικανικη και τη γαλλικη.Γιατι χρειαζεται εισαγωγη φιλελευθερισμου σε ενα κρατος που ιδρυθηκε απο μια φιλελευθερη επανασταση;
  Μηπως γιατι στο μεταξυ καποιοι εισηγαγαν τις αντιφιλελευθερες ιδεολογιες του 20ου αιωνα,το σοσιαλισμο και το φασισμο;

 3. eneral avatar
  eneral 25/08/2012 13:01:52

  Η προσπαθεια που κανετε να ξυπνησετε το χωρο της Δεξιας ειναι εξαιρετικη , αλλα δυστυχως μεχρι τωρα δεν υπαρχει ανταποκριση. Ας ελπισουμε οτι ο προεδρος θα δωσει μεγαλυτερη προσοχη στον ιδεολογικο επαναπροσδιορισμο του κομματος. Στα μελη της Πολιτικης Επιτροπης τους προτεινω να μαθουν για την Ουμανιστικη Δεξια , και να διαβασουν το βιβλιο του Αλαιν Ντε Μπενουα '' Οι Ιδεες στα ορθα''.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ eneral 25/08/2012 13:48:42

   Μόνον ο Σαμαράς μπορεί να κάνει αυτά που περιγράφει το κείμενο.
   ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

   Μόλις ολοκληρώσει την προσπάθεια διάσωσης της χώρας πρέπει να δρομολογήσει την ανασύσταση της πατριωτικής δεξιάς πάνω-κάτω στα πλαίσια του παραπάνω κειμένου.

   Η χώρα δεν αντέχει να πέσει στα χέρια του αριστερού καταληψία της φακής, ούτε στα χέρια των ψυχάκηδων της ΧΑ.

 4. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 25/08/2012 13:15:36

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

 5. Μανος avatar
  Μανος 25/08/2012 13:52:54

  Η νέα κεντροδεξιά δεν θα γίνει από τον Σαμαρά. Βασικό είναι να πετάξεις τους βλαχοδεξιούς παρεοκράτες έξω από την ΝΔ και ο Αντώνης δεν το έκανε. Δυστυχώς.

 6. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 25/08/2012 13:56:09

  Αλήθεια πόσοι πρωτευουσιάνοι γνωρίζουν την πραγματική ιδεολογική σύνθεση του αγροτικού-μεσοαστικού- πληθυσμού της επαρχίας-ιδίως αυτων που είναι μεγάλης ηλικίας-?
  Προφανώς καταλαβαίνετε τι εννοω.
  Οι άνθρωποι δεν θέλουν πολλά

  1. Εθνική υπερηφάνεια

  2. Ασφαλεια

  3. Κρατος που τους νοιάζεται-και δεν τους αφηνει στα νύχια των εμπορων . (Αλήθεια γνωρίζει κανείς οτι οι αγροτικοί συνεταιρισμοι με την σημερινη τους μορφη οχι μονο δεν βοηθουν τους αγρότες αλλα αποτελούν πρώτυπα κακοδιαχείρισης )?
  {Ενας νέος που θέλει να απασχοληθεί με την γεωργία που πρώτα θα απευθυνθεί?
  Ποιος υπευθυνος φορέας πρεπει να του πει τι θα πρέπει να καλλιεργήσει? Ποιός θα του εξασφαλίσει την πωληση της σοδειας σε πραγματική τιμη και οχι σε τιμη που συμφερει τον έμπορο?
  Μέχρι πριν 30-4ο χρόνια η χώρα παρήγαγε ενα σωρό εξοχα αγροτικά προιόντα με μόνο υποβοηθητικό την κοπρια. Τώρα αν δεν ρίξεις πανάκριβο λίπασμα (μας λένε οτι) δεν βγαίνει τίποτα. Αλήθεια το χωράφι φταίει ή οι νέοι σπόροι που εδωσαν στους γεωργούς?

  4. Σεβασμός
  Δεν ειναι δυνατό σε ανθρωπους που παιρνουν συνταξη 360 ευρω να τους λες θα σου κοψουμε τα 30 για να συμπληρωθουν τα 11.5 δις. Τα φάρμακα πως θα αγορασθουν? Το πετρέλαιο για να βγει ο χειμώνας?(ή παμε στην λογική να αγοράσουν και πάλι ξυλόσομπες -για να εξαφανισθούν και όσα δενδρα απέμειναν απο τις φωτιες?)

  Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδέιγματα.

  Τώρα θα μου πείτε οτι οι πιο πολλοί απ αυτούς αρκετές φορές ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.
  Ε συγγνώμη αλλά αν έρθει καποιος και σου πει πάρε τοσα λεφτά πήγαινε κάθε μέρα στο καφενείο, πάρε ΙΧ ,πάρε και ενα τεράστιο τρακτέρ υπό τον όρο όμως οτι δεν θα καλλιεργήσεις τίποτα , δεν θα τον ψηφίσεις? Φυσικά και ναι και με τα δυο χέρια μάλιστα-αφού κανείς δεν μπορεί να ε'ιχε την απαίτηση ένας αγρότης να ήξερε για ποιο λόγο γινόταν όλα αυτα.

  Η ΝΔ τι έκανε τόσα χρόνια για αυτα; Απολύτως τίποτα
  Θαρρείς και ήθελε να αποτινάξει απο πάνω της τον μισο πληθυσμό του κράτους που ήταν ιδεολογικά κοντά της.

  Ο Σαμαράς ειμαι βεβαιος πως τα γνωρίζει ολα αυτα. Συγκεντρώνει επισης πάνω του όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που επιζητεί ο μέσος επαρχιώτης αγρότης ή αστος.
  Το πρόβλημα ειναι πως αρκετοί απο το κόμμα δεν εχουν την παραμικρή ιδέα.Οικογένειες επι οικογενειών που δεν εκαναν ρουπι(πλην για να πανε στην Μυκονο) περα απο το κολωνακι την κηφησια την γλυφαδα.

  Ολες αυτες οι <> οταν ερχονται στην επαρχια(σπανιως και που για καποια κομματικη εκδήλωση) το μονο που κάνουν ειναι να να δινουν μια συνέντευξη στα ΜΜΕ με αοριστολογιες και αυτο ειναι μόνο. Επαφη με το κοσμο καμμια- πιστεψτε με, ενας καφες σε καφενειο χωριου παρεα με τους χωρικους αξίζει οσο 1000 συνεδρια του κομματος.

  Ολα αυτα τα εκμεταλλευονται καποια άλλα κόμματα που εχουν πιάσει τον παλμο της επαρχίας. Τους αναλυουν την ιδεολογία του κοινωνικου φιλελευθερισμου(με παρα πολυ σαλτσα επανω της ομως) και να οι ψηφοφοροι στο πιατο.
  Εμεις ή ντρεπομαστε να την πουμε μην μας κακοχαρακτηρισουν ή κατα πολυ χειρότερα δεν την γνωρίζουμε για να την πουμε(ειμαι βεβαιος πως κατα 90% ισχυει το δευτερο).

  Κλεινωντας να προσθεσω κατι τελευταιο
  Κλειδι πλεον του εκλογικού σωματος ειναι οι γυναικες. Εκ φυσεως 3 πραγματα επιζητουν
  1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ για αυτες και τις οικογενειες τους
  2 Επαρκη χρηματα για να τρεφονται τα παιδια τους
  3 Περηφανεια

  Να γιατι οι πιο πολλες βλεπουν πλεον με μεγαλη συμπαθεια το μαυρο χρωμα και δεν εννοω το πενθημο

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Χμμμμ 26/08/2012 11:59:29

   ....ενας καφες σε καφενειο χωριου παρεα με τους χωρικους αξίζει οσο 1000 συνεδρια του κομματος.....
   Συγχαρητήρια.
   Εδώ και οι ημερίδες και τα συνέδρια για αγροτικά θέματα, γίνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία με μία "παλάμη μοκέτα" και χωρίς την παρουσία ούτε ενός πραγματικού αγρότη.

 7. Nik avatar
  Nik 25/08/2012 14:35:43

  Η δεξιά έπαψε να παράγει ιδεολογία πριν την χούντα. Στη μεταπολίτευση παραδόθηκε στην αριστερά, σε βαθμό που ακόμη και όταν προέβαλλε αντίλογο το έκανε με αριστερή φρασεολογία.

  Η δεξιά υιοθέτησε αριστερές θέσεις σε κρίσιμα θέματα όπως το περιβάλλον, και υιοθέτησε επίσης την μεθοδολογία της ανάθεσης σε περίεργες ΜΚΟ την σύνταξη και διαμόρφωση πολιτικής σε αυτά τα μεγάλα θέματα.

  Εθνικά θέματα είναι δουλειά εθνικών εκπροσώπων και όχι αυτόκλητων ΜΚΟτζήδων και "διανοουμένων σχολιαστών". Η εποχή που οι Γιακουμάτοι "παράγουν" ιδεολογία στα τηλεπαράθυρα έχει περάσει. Ξυπνήστε.

  Η φιγούρα δεν υποκαθιστά την ικανότητα. Εξοστρακίστε τους τενεκέδες.

 8. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 25/08/2012 15:27:05

  Η αστική Δεξιά (ότι κι αν σημαίνει αυτό τέλος πάντων εν Ελλάδι) θα πρέπει να μη διαπράξει το ιστορικό λάθος των μεταπολεμικών ηγεσιών της να ενστερνιστεί, να ανεχθεί και να συμμαχήσει με τη σκληρή μορφή της άκρας Δεξιάς κουβαλώντας ένα στίγμα που θα την ακολουθούσε για μισό αιώνα. Η έλλειψη μιας προσωπικότητας τύπου Ντε Γκώλ ο οποίος ενσάρκωσε την ιδέα της αντίστασης της πατριωτικής Γαλλίας και κατόρθωσε να μην αφήσει πολλά περιθώρια κυριαρχίας σακόμα και στο πανίσχυρο ΓΚΚ, ήταν τόσο πασίδηλη στην ελληνική Δεξιά, γεγονός που το πλήρωσε σκληρά και την οδήγησε σε ιστορικά λάθη τόσο την ίδια, όσο και την πατρίδα. Η έλλειψη αυτή ηγεσίας και ιδεών παρά μόνο η αντικομμουνιστική υστερία που οδήγησε τελικά στην Κυπριακή τραγωδία (που δε νομίζω κανείς νουνεχής να τη χρεώνει στην Αριστερά ή μόνο στο μεγαλοϊδεατισμό του Μακάριου).
  Ανάλογα και τώρα, ένα ευρωπαϊκό συντηριτικό κόμμα δεν πρέπει να κάνει το ίδιο σφάλμα και δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο κυριαρχίας στην ανερχόμενη ακροδεξιά (αρχαιοελληνική ναζιστική καρικατούρα με μεταξικές αναφορές) της οποίας ο λόγος συγκινεί του αφελείς και τους απελπισμένους.

  Επίσης, οι φίλοι που πανηγυρίζουν για το φιλελευθερισμό, καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους ότι αυτό που κυριαρχεί στην παγκόσμια κοινωνική συγκρότηση απέχει αρκετά από τον κλασικό φιλελευθερισμό ή αυτό που λέμε κοινωνική έκφανσή του. Σε με περίοδο μαζικής υπερπαραγωγής και μαζικής υπερκατανάλωσης (που μάλιστα τρίζει εκ θεμελίων), σε μια περίοδο νέων μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων, μετακινήσεων λαών και επερχόμενων μεταβολών που οφείλονται στη στενότητα των αγαθών, στη δημογραφική έκρηξη εκτός Δύσης, κλπ το να μιλά κανείς με σχήματα του περασμένου αιώνα τα οποία, τάχα, κυριαρχούν, δείχνει εκτός πραγατικότητας.
  Εν ολίγοις, το ζήτημα είναι τεράστιο και οι καιροί πολύ ρευστοί. Το κοινωνικό πρότυπο στο οποίο στηρίχθηκε επί 60 χρόνια η Ελλάς ανατράπηκε εκ θεμελίων
  Και σε περιόδους κρίσης είναι φυσικό οι άνθρωποι που χάνουν μέσα από τα χέρια τους τις κοινωνικές τους αναφορές και το βιωτικό τους επίπεδο, να αναπολούν τους παλιότερους καιρούς που τους φαίνονται, τώρα πια, καλύτεροι, αναζητώντας στο παρελθόν, λύσεις για το μέλλον που είναι σιτορικά πια νεκρές.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/08/2012 16:06:28

   Το παραπάνω κείμενο του antinews είναι εξαιρετικά καλά γραμμένο. Ξαναδιάβασέ το.

   Μάλιστα είναι τόσο καλά γραμμένο που απορεί κανείς που είναι έστω και τυπικά ανώνυμο.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Παρατηρητής 25/08/2012 16:08:16

    Τι εννοείς αγαπητέ;

  • Μανος avatar
   Μανος @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/08/2012 16:07:26

   Για ποιο κοινωνικο πρότυπο μιλάς; Αυτό του παίρνω δανεικά, δεν παράγω τίποτε( ή τίποτε που να θέλει να αγοράσει ο υπόλοιπος πλανήτης) και δανείζομαι; αυτό πέθανε παει. Ή θα γίνουμε σοβαρό δεξιό κράτος με φιλελευθερη οικονομία ή θα κατρακυλήσουμε στον Τρίτο Κόσμο.

 9. chris avatar
  chris 25/08/2012 15:52:40

  Μου ειναι αδιαφορη η ΝΔ, αλλα θα ελεγα οτι ιδεολογια παραγουν τα στελεχη μεσα απο μια ορισμενη διαδικασια και προϋποθεσεις.
  Εχετε τετοια στελεχη;
  Ενας συστημικος κυβερνητικος μηχανισμος ειστε και τιποτ΄αλλο.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ chris 25/08/2012 18:10:13

   ΕΣΥ ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΣΑΙ ? ΤΟΥ ΛΑΟΣ ?

 10. Orfeas avatar
  Orfeas 25/08/2012 16:01:56

  Πολύ σωστή και επίκαιρη ανάρτηση!Τα συγχαρητήρια μου!
  Στην έκκληση για δημόσιο διάλογο δηλώνω παρών και τοποθετώντας ως κομβικής σημασίας γεγονός την εκλογή του νέου Γ.Γ. της Πολιτικής Επιτροπής.Και βάζω το ερωτήματα για προβληματισμό:
  Είναι δόκιμο και ορθό να δοθεί ¨γραμμή¨ και να πιέζουν οι αυλικοί προς αυτή την επιλογή;Δεν είναι ορθότερο να υπάρξει το αναγκαίο επίπεδο ελεύθερης βούλησης ώστε να προκύψει μια αληθινή νομιμοποίηση του νέου προσώπου;Εκφράζουν τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται κάποια εγγύηση βιωσιμότητας της ΝΔ στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα;Έχουν ζήσει έστω πέντε λεπτά με δανεικά μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

 11. Αξύριστος Μαρξιστής avatar
  Αξύριστος Μαρξιστής 25/08/2012 16:22:06

  Τον κοινωνικό φιλελευθερισμό δεν μπορεί να τον φέρει ο Τραγάκης. Άντε να τον συγκρίνεις με τον Αβέρωφ. Παραταύτα υπάρχουν μερικοί βουλευτές και αρκετά ικανά στελέχη που "τόχουν".

  @Γιάννης Φαίλτωρ
  Σε ό,τι και να αναφέρεσαι, όταν υπάρχει ιδεολογία δεν υπάρχει άμεση δημοκρατία. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός απελευθερώνει ωστόσο ορισμένες μορφές άμεσης δημοκρατίας. Μπορεί να είναι το βήμα προς τα εκεί, γιατί αναφέρεται στο έθνος.

  Πως φτιάχνεις ένα έθνος-κράτος. Αναποδογυρίζεις τη συνταγή ΠΑΣΟΚ:
  Περιορίζεις το φεμινισμό,καταργείς τις εκτρώσεις, επιστρέφεις τα ειρηνοδικεία και την αστυνομία στα χωριά, καταργείς τις ΜΚΟ, τις παρελάσεις διαφορετικότητας, βγάζεις ρατσιστικό και αντιεθνικό το ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανταρσύα.

  ΥΣ.πριν με προλάβετε όταν λέω περιορίζεις το φεμινισμό, λέω ότι δίνεις αξιοπρέπεια στη γυναίκα,ώστε να ξαναεπιστρέψει ο άντρας.

 12. dim avatar
  dim 25/08/2012 17:04:01

  To έγραψα και στο post με τις δηλώσεις Κεφαλογίαννη περί μεγάλης Φιλελεύθερης Πατριωτικής Παράταξης, ταιριάζει και στη συζήτηση εδώ:

  Επιτέλους, μια δήλωση που περιέχει και τους δύο όρους που αποτελούν (ή τέλοσπάντων θα έπρεπε να αποτελέσουν ξεκάθαρα στο μέλλον) τον πυρήνα της ιδεολογίας της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης: Πατριωτικός Φιλελευθερισμός.

  Η μεγάλη Φιλελεύθερη Πατριωτική Παράταξη αποτελεί την εγγύηση ότι και η οικονομία μας θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ιδιωτικής οικονομίας, της προστασίας των αδύναμων στρωμάτων και την αντιμετώπισης της σπατάλης τους δημόσιου χρήματος (κοινωνικός φιλελευθερισμός), και τα εθνικά μας θέματα θα αντιμετωπιστούν με την πρέπουσα προσοχή και υπευθυνότητα (γνήσιος πατριωτισμός), μακριά από υπερεθνικιστικές κορώνες, τσαμπουκάδες και βία…

 13. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 25/08/2012 17:37:00

  Ενα πολύ ενδιαφέρον και πολύ αξιόλογο άρθρο , σε μιά κρίσιμη στιγμή για την πορεία της Δεξιάς, σε μιά κοινωνία που παλεύει απολύτως μουδιασμένη, ανάμεσα στην ιδεολογική σύγχυση , στην οικονομική δυσπραγία , στην αβεβαιότητα και γι'αυτό εχθρική και αντιστεκόμενη, στην αλλαγή που έρχεται....Ο σκληρός πατριωτισμός των ΑΝΕΛ και της ΧΑ , επί της ουσίας είναι η άρνηση του νέου , με φωνές , ακραίο λόγο και έργα , αλλά με ρητορική διαφορετική από την '' πολιτικώς ορθή ''. Γι'αυτό έχει μιά απήχηση στην ταλαιπωρημένη κοινωνία που έχει χάσει το σεβασμό της, την περηφάνεια της και την ασφάλειά της. Γράφουν οι κύριοι, ότι η ΝΔ αναπαλαιώνεται. Μα τα .... υλικά της , στην πλειοψηφία τους , αυτή η κοινωνία τα εξέλεξε. Η ΝΔ έγινε όντως το '' δεύτερο βιολί '' της μεταπολίτευσης, αρχής γενομένης από την ικανότητα του ΑΓΠ να βλέπει κατευθείαν στη'' σκοτεινή πλευρά '' του κόσμου και να την εκμεταλλεύεται προς όφελός του . Στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, άρχισε να μοιάζει με το '' πρώτο βιολί'' , συμβάλλοντας σε αυτό οι μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις , που μόνο σύγχυση και αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας έκαναν. Πραγματικά ο μόνος ο οποίος μπορεί να κάνει αυτά που θέτετε στο άρθρο, είναι ο Α. Σ., γιατί είναι αυτός ο οποίος έχει τις αρχές , την ικανότητα , την ψυχική δύναμη και το όραμα. Αλλά όταν η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι στο κενό του γκρεμού, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές από την ιδεολογική ζύμωση και τις απαντήσεις . Εγώ πιστεύω ότι ανάμεσα στον κόσμο , υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πατριωτισμό, γνώση και άποψη , γι' αυτό που λεγεται Ελλάδα και πολιτισμός της , άνθρωποι με σαφή ιδεολογική ταυτότητα και προσανατολισμό , που γνωρίζουν ότι ούτε οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δίνουν λύση , αλλά ούτε και ο συντηρητικός και ασφυκτικός κρατισμός. Ατομα με ανοιχτούς ορίζοντες που πιστεύουν στην ελευθερία των κινήσεων και στην ανάπτυξη του κράτους μέσα από κανόνες , που σκοπό έχουν να προστατεύουν τους πιό αδύναμους και να εξασφαλίζουν μια εύρρυθμη λειτουργία για όλους και θα εμποδίζουν την κατάχρηση του δημοσίου χρήματος. Ατομα με διάθεση για έργο και προσφορά . Αν κυτάξει λίγο πιο προσεχτικά ο Α.Σ., θα βρει την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται.

 14. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 25/08/2012 17:47:48

  Δυστυχώς σε αυτήν τη ζωή θερίζεις ό,τι σπέρνεις. Ο Σαμαράς επέλεξε να πορευθεί προεκλογικά με τα γνωστά υποστυλώματα-ρετάλια της μεταπολίτευσης, στηρίχτηκε ατυχώς σε μουχλιασμένους πυλώνες παλαιοκομματισμού και (δια)φθοράς. Αποτέλεσμα αυτής της έμπνευσης είναι ένας ιδιότυπος πολιτικός εγκλωβισμός που, με το πέρασμα των μηνών, θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Όσο ο ίδιος θα ανοίγει το βήμα και θα ανεβάζει στροφές, τόσο περισσότερο θα αποξενώνεται από τους κομματικούς κηφήνες πιστωτές, η προεκλογική στήριξη των οποίων, εν τω μεταξύ, ανταμείφθηκε δαψιλώς με θέσεις σε υπουργεία. Δεν αργεί η ώρα που ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να συνειδητοποιήσει ότι εάν πράγματι σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και παραμείνει συνεπής στη ζωτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, σύντομα θα κηρυχτεί απόκληρος και ανεπιθύμητος από το ίδιο του το κόμμα. Συνεπώς, θα κληθεί είτε να έρθει σε ευθεία και χωρίς επιστροφή ρήξη με το βολεμένο κηφηναριό είτε να συμβαδίσει και να αφομοιωθεί από αυτό, καταλήγοντας έτσι στο ολέθριο πάνθεον της μεταπολίτευσης.

  Η πολιτική επιβίωση του Αντώνη Σαμαρά (πάντα στο επίπεδο που αυτή κρίνεται ωφέλιμη για το μέλλον της χώρας) περνά μέσα από τη διάλυση (όχι επανίδρυση, δεν επανιδρύονται οι παράγκες) της ΝΔ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, άφθαρτα στελέχη και αδιαπραγμάτευτα πατριωτικό όραμα. Απ΄ ότι φαίνεται στην περίπτωση του Σαμαρά ισχύει απερίφραστα το όλα ή τίποτα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει συντριβή του μορφώματος μέσα στον οποίο ανδρώθηκαν πολιτικά πολλοί εξ ημών. Οι καιροί όμως άλλαξαν, το διακύβευμα είναι τέτοιο που δεν αφήνει, δεν επιτρέπει χώρο για συναισθηματισμούς και σαλιαρίσματα με το νοσηρό παρελθόν. Από τη στιγμή που Νέα Μεταπολίτευση και Νέα Δημοκρατία προκύπτουν ως έννοιες εγγενώς αντιθετικές, τότε μοιραία κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης θα τίθεται σε ένα αποδυναμωμένο (έως αυτοακυρωτικό) πλαίσιο εσωκομματικών αντιδράσεων, απειλών, κωλυσιεργιών, παραιτήσεων, μετεγγραφών και διαπλοκής. Για να εξηγούμαστε πάντως, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τη νοημοσύνη μας και να παρουσιάζετε ες αεί και με τον Θεό και με τον Μαμμωνά…

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Τιγράνης 25/08/2012 19:46:22

   "παρουσιάζεται"

 15. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 25/08/2012 18:13:22

  ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΦΑΚΤΟΡΑ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΟΥΝ ΛΙΓΟ ?
  ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΑ .

 16. Βασίλης Κωνσταντίνου-Καστοριά avatar
  Βασίλης Κωνσταντίνου-Καστοριά 25/08/2012 18:15:22

  Ο λαϊκισμός της μεταπολίτευσης κατέρρευσε. Το μοντέλο του εύκολου πλουτισμού μέσω της πολιτικής και της εκμετάλλευσης του κράτους επίσης. Τα κόμματα είναι ζαλισμένα. Οι εξελίξεις στην κοινωνία δεν κατανοούνται από ειδικούς επιστήμονες που αδυνατούν να συντονιστούν με την ταχύτητα των εξελίξεων από τα κόμματα ούτε λόγος να γίνεται. Στο κενό αυτό όποιο κόμμα προσφέρει όραμα θα γίνει ο leader στα επόμενα χρόνια. Ή ΝΔ είναι μέρος του πολιτικού συστήματος και έχει τραυματιστεί από το οικονομικό κατάντημα .Δεν είναι το κύριο πρόβλημα αλλά δεν είναι και αμέτοχη του αδιεξόδου .Για αυτό και δεν μπορεί φυσιολογικά να καλύψει το κενό και να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία .Χρειάζεται τόλμη ,φαντασία θέληση να κάνει το άλμα. Πάνω απ΄ όλα ρίσκο. Να ρισκάρει με το νέο .Να ξεπεράσει κατεστημένες νοοτροπίες ,αδύναμα και άνευρα στελέχη και να αγκαλιάσει την νέα φουρνιά που θα αναδειχθεί από την κρίση. Υπάρχουν άτομα που αξίζουν. Που θα αντέξουν. Αυτά τα άτομα δεν είναι όλα μέσα στα κόμματα. Και η προσέγγισή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από εκεί που τα έδιωχναν από το κόμμα τώρα πρέπει να τους παρακαλέσουν να ασχοληθούν .Χωρίς πρόσωπα η ιδεολογία είναι μόνο για διδασκαλία στα αμφιθέατρα και συνέδρια .Φυσικό είναι η ΝΔ να έχει την ανάγκη αυτή περισσότερο από τα άλλα κόμματα γιατί της έλαχε ο κλήρος να οδηγεί το καράβι στην φουρτούνα. Ο Σαμαράς καπετάνιος τα πάει καλά. Το πλήρωμα όμως;
  Υγ. Όσο συζητά για Νικολόπουλους όλα τα παραπάνω είναι άχρηστα.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/08/2012 18:50:08

  Εδω και ένα χρόνο (από την αποτυχημένη και υπονομευμένη πρώιμη απόπειρα "συνεννόησης" Παπανδρέου - Σαμαρά το καλοκαίρι του 2011), το πολιτικό - κομματικό σκηνικό είναι κινούμενη άμμος.
  Το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό είναι κινούμενη άμμος από το 2009.
  Η ιδεολογική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία για όλα τα κόμματα, άν θέλουν να έχουν σοβαρό ρόλο στις νέες ρευστές ακόμη συνθήκες (όντως, σαν "νέα Μεταπολίτευση" μοιάζουν).
  Η ΝΔ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα (μικρό) χρόνο σχετικής σταθερότητας, απαραίτητο για να κάνει εκκίνηση ιδεολογικής ανασυγκρότησης. Αλλά πρίν συζητήσει για πρόσωπα, πρέπει να συζητήσει προγραμματικά: ΤΙ θέλει να κάνει, πώς βλέπει την Ελλάδα να πορεύεται στον σκληρό αυτό κόσμο.
  Το ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον σε βαθειά κατατονική κρίση.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε για μια βδομάδα "θερινός", μόλις ο κ. Τσίπρας αποχαιρέτισε τον κ. Πέρες και πήγε για διακοπές. Υπάρχει πολύ "αταξινόμητο υλικό" "στοιβαγμένο" σε ανισορροπία στην "αποθήκη".
  Για τα λοιπά κόμματα, είναι πολύ νέα για να βγεί συμπέρασμα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 25/08/2012 19:02:40

   Προσοχή σε πρακτικά, χειροπιαστά πράγματα, θα συνιστούσα ταπεινά. Τα περί «μεσαίου χώρου», «κοινωνικού φιλελευθερισμού», Δραγούμη, Ελύτη κτλ είναι πολύ ωραία και ενδιαφέροντα ως συζητήσεις και αναζητήσεις, αλλά η πολιτική είναι πολύ σκληρή τέχνη και οι πολίτες πολύ σκληρά δοκισμασμένοι. Έτσι εκτός από αυτά, χρειάζονται θέσεις για την καθημερινότητα, "χειρωνακτικά" πράγματα. Θα έλεγα ότι η πλημμύρα είναι τόσο καθημερινή ώστε χρειάζεται μία "κιβωτός για την καθημερινότητα", όχι για κάποιον επερχόμενο Κατακλυσμό. Ο Κατακλυσμός ήδη έγινε, κρατά χρόνια και κολυμπάμε μέσα 4 χρονια με σάπιες φελούκες και μονόξυλα.
   Π.χ. η προγραμματική κατεύθυνση θα φανεί προπάντων στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα προτείνει κάθε κόμμα για την περίοδο "μετά τον Κατακλυσμό": Ποιές οικονομικές προτεραιότητες, ποιά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τι είναι βιώσιμο και διατηρήσιμο, σε ποιούς τομείς να επιδιώξουμε επενδύσεις όταν "βγεί το ουράνιο τόξο".
   Μια ιδέα έρριξα, θα υπάρξουν πολλές άλλες για την προγραμματική συζήτηση.

 18. Στρυμών avatar
  Στρυμών 25/08/2012 19:16:37

  Τις ιδεολογίες τις δημιουργεί η ίδια η ζωή.Δεν υπάρχουν "ιερά κείμενα" που πρέπει να τα εφεύρουν σπουδαίοι φιλόσοφοι και στοχαστές και μετά θα πρέπει να κληθούν κόμματα , πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις να τα εφαρμόσουν πάνω στα πλήθη.Τρομάζω όταν με καλούν να σκεφτώ και να δράσω με όρους δεκαετίας 60 ή να παίξω σε γήπεδα κομμάτων τύπου ΧΑ ή ΑΝΕΛ που δεν έχουν να πουν τίποτε σε μια σύγχρονη κοινωνία με προβλήματα του σήμερα.Αυτά τα κόμματα πρέπει να φοβόμαστε σαν ΝΔ;Μα οι άνθρωποι είναι τόσο "λίγοι" και ο πολιτικός τους λόγος τόσο "φτωχός"; Η ΝΔ έχει υποχρέωση να εκσυγχρονιστεί και να βοηθήσει και στον εκσυγχρονισμό της σκέψης και λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας. Μην ξεχνάμε πως η χώρα είναι τόσο μικρή και ασήμαντη για τα παγκόσμια δεδομένα.Εδώ χώρες όπως η Κίνα που αποτελούν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού , χώρια την οικονομική και πολιτική δύναμη που διαθέτουν , δεν μπορούν να επιβάλουν τις ιδεολογίες τους , αντίθετα προσαρμόζονται στα παγκόσμια δεδομένα. Ο Αντώνης Σαμαράς κινείται πάρα πολύ καλά και "παίζει" πολύ καλά και ουσιαστικά το πολιτικό παιχνίδι στο "χώρο" ΧΑ και ΑΝΕΛ.Αν κερδίσει το στοίχημα με την οικονομία θα είναι ο κυρίαρχος στην Ελλάδα σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο και η χώρα θα αρχίσει να αλλάζει. Εδώ χρειαζόμαστε όλοι , δεν περισσεύει κανένας.Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αρκεί να έχουμε "μάτια" για να τα δούμε.

 19. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 25/08/2012 21:42:26

  Η ΝΔ έχει κλείσει τον κύκλο της. Η ΝΔ πρέπει να διαλυθεί όπως είχε διαλυθεί και η ΕΡΕ. Καθώς έχει καταντήσει Φεουδαρχική. Πολίτες ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ όπως εγώ δεν χωρούμε σε καμία Καραμανλο-Μητσοτακική ΝΔ. Να ανακατευτούν τα χαρτιά ώστε να μείνουν ακάλυπτοι όλα όσα κομματικά στελέχη στηρίζονταν σε διορισμούς αριστεροδεξιών κομματόσκυλων. Και μία παρατήρηση για τον όρο "Κοινωνικός (Social Liberarism) Φιλελευθερισμός": πρόκειται για τον σοσιαλφιλελευθερισμό. Δεν συμφωνώ με ο,τιδήποτε σοσιαλιστικό. Ο σοσιαλισμός θάφτηκε στους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς των σοσιαλιστών...
  ΥΓ. αναρωτιέμαι αν στη λέξη ανασυγκρότηση χωρούν άτομα όπως οι Καλογιάννης, Μπέζας, Φούσας και λοιποί ...Οι Μπέζας και Φούσας ήταν οι μοναδικοί Ηπειρώτες βουλευτές που έκαναν αγωγή στο Ελληνικό Δημόσιο (δηλ. σε εμάς τους φορολογούμενους πολίτες-ψηφοφόρους) εν μέσω κρίσης ζητώντας αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ...ο κύριος Σαμαράς τίμησε τον κύριο Μπέζα για αυτή την ηρωϊκή του πράξη με...υφυπουργείο. Με τέτοια ανασυγκρότηση η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν πάρτυ...

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ Τί να λέμε; 26/08/2012 10:59:11

   Αφού τεκμηρίωσες τη διαφωνία σου για τους δύο ηπειρώτες βουλευτές, δεν ολοκληρώνεις και με το τι σε ενόχλησε με τον Καλογιάννη (ή τον αναφέρεις -και μάλιστα πρώτο- εντελώς προβοκατόρικα, αφού μάλλον μόνο αυτός σε ενοχλεί;)
   ΥΓ1 Θυμάσει μήπως και πόσοι άλλοι βουλευτές ήταν στο κόλπο με τα αναδρομικά (ήταν 117 και όχι μόνο Ηπειρώτες); Αυτούς γιατί δεν τους αναφέρεις;
   ΥΓ2. Είναι τυχαίο ότι από τους παλιούς (της Ηπείρου) δεν ακούμπησες μόνο τον Κ. Τασούλα (που εν πολλοίς ευθύνεται για την παρούσα δυναμική των ΑΝΕΛ και την πολυμελή παρουσία τους στη Βουλή);

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Κώστας Χ. 26/08/2012 21:40:49

    Ένα-ένα:
    1. Με ενοχλεί το γεγονός πως γίνεται μία Αγία Οικογένεια να διαφεντεύει στην Ήπειρο εδώ και 40 χρόνια που την κατήντησαν σαν τη Βόρειο Κορέα. Εσένα δεν σε ενοχλεί;
    2. Με τους άλλους βουλευτές, τους μη Ηεπιρώτες, που ήταν στο κόλπο (καλά το περιέγραψες: κόλπο) ας ασχοληθούν οι κατά τόπους ψηφοφόροι τους...εγώ ασχολούμαι με την πιο φτωχή Περιφέρεια της ΕΕ...ελέω Αγίων Ηπειρωτικών Οικογενειών...
    3. Ο Τασούλας ΔΕΝ έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του...μια ζωή στο πολιτικό γραφείο του Αβέρωφ και τίποτε άλλο..τον ΠΡΟΚΑΛΩ τον Τασούλα να μας πει τί δουλειά έκανε στη ζωή του...(καιρός να απομυθοποιηθεί και ο μύθος του Αβέρωφ που ΔΕΝ έκανε τίποτε για τα Γιάννενα παρά μόνο να αυξήσει την περιουσία της οικογένειάς του)

    Είπαμε, με την κρίση ΟΛΟΙ θα γνωριστούμε καλύτερα και θα ειπωθούν σκληρές-πικρές αλήθειες...κανέναν έλεος για κανέναν

    Μάλλον διορισμένος από τους Καλογιάννηδες είσαι ε;
    Αλήθεια το πειροδικό Spiegel, σε ποιούς "Γιαννιώτες πολιτικούς" αναφερόταν σε δημοσίευμά του σχετικά με διορισμούς και εξυπηρετήσεις βυσμάτων;;;;

    Σε κάλυψα; Αν όχι θα επανέλθω...

 20. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 26/08/2012 00:48:32

  Εντυπωσιακά καλό και χρήσιμο άρθρο. Δυστυχώς όμως φίλοι μου δεν θα υπάρξει συνέχεια διότι ο Πρωθυπουργός μας έχει πιο επείγοντα καθήκοντα: Administration of Greece by crisis management.
  Μόλις δε πάρει μια ανάσα η κυβέρνηση του, θα ανατραπεί, και φτου από την αρχή.

 21. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/08/2012 03:00:49

  Ψεύδεσαι. Ο Καραϊσκάκης και ο Μακρυγιάννης δεν προέκυψαν ένεκα καμίας Γαλλικής ή Αμερικανικής επανάστασης και εισαγόμενης ιδεολογίας (συμπεριλαμβανομένης αυτηνής που διακινείς). Ούτε ο Ρήγας Φερραίος ήταν ετερόφωτος - και τα όποια ξένα ερεθίσματα, τα ενσωμάτωσε κριτικά στο δικό μας προϋπάρχον αξιακό υπόβαθρο, το οποίο υπήρχε ερήμην της Δύσης. Κοραήδες κλπ ήταν δε στεγνοί καπελωματίες και τίποτα παραπάνω.

  Αποτυγχάνεις και με την προσπάθειά σου να ταυτίσεις τον μη-φιλελευθερισμό με τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Ειλικρινά, ούτε ο Τζήμερος δεν θα πέταγε μεγαλύτερη κοτσάνα. Τέλος, να σταματήσετε να καπελώνετε την δεξιά. Άλλο δεξιά, άλλο φιλελευθερισμός (μπλε συριζαίοι σε ζητήματα αξιών και πατρίδας).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΚΜ 26/08/2012 08:34:11

   O Ρηγας Φεραιος ηταν απευθειας τεκνο της γαλλικης επαναστασης.Ο Μακρυγιαννης περισσοτερο με εμφυλιους πολεμους ασχοληθηκε παρα με τον πολεμο κατα των Τουρκων.
   Δεν καπελωνω κανενα.Εγω ειμαι ετοιμος να ζησω με το συνταγμα της Επιδαυρου του 1822.Δεν ξερω ποσοι και ποιοι αλλοι ειναι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 26/08/2012 12:46:23

    Ξαναψεύδεσαι.

 22. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/08/2012 03:51:22

  Το άρθρο διατυπώνει τον «καημό» πολλών απλών δεξιών (κι εγώ μέσα σε αυτούς), που δεν θα μπορούσαμε να τον εκφράσουμε τόσο δομημένα και επιγραμματικά. Χαίρομαι που βλέπω αυτά τα ζητήματα να τίθενται και είμαι σίγουρος ότι τα μηνύματα θα φτάσουν στον προορισμό τους. Από ΄κει και πέρα, το ζήτημα είναι να ληφθούν υπόψιν στα σοβαρά από μια κρίσιμη μάζα.

  Τα δε ερωτήματα-προκλήσεις που τίθενται («Ζήτημα 1ον», «Ζήτημα 1ον» και «Νέος Πατριωτισμός») χρειάζονται απαντήσεις χωρίς ίξεις-αφίξεις και ερμαφρόδιτες κατασκευές. Αλλιώς το χάσαμε το τρένο...

  ΥΓ: Η αποκαθήλωση του Κοραϊκού ιδεολογικού Φραγκεστάιν είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.

 23. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 26/08/2012 04:22:46

  Φίλτατε Φάκτορα,

  ο πρόεδρος εάν θέλει να κυβερνήσει πολλά χρόνια αλλά και να "επανιδρύσει" το Κόμμα, θα πρέπει να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα και να μην έχει τον κόσμο μπερδεμένο...
  Με εκφράσεις τύπου "νέος Πατριωτισμός" ο κόσμος μπερδεύεται περισσότερο...

  Δεν μπορεί ο πρόεδρος και η ΝΔ να έχουνε καί την (κεντρο)κεντροδεξιά πίτα ολάκερη καί τον (κεντρο)αριστερό σκύλο χορτάτο...
  Δεν γίνεται αυτό..
  Πρέπει να το καταλάβουνε αυτό εκεί στη Συγγρού αλλιώς θα είναι σύντομη παρένθεση...

  Επί 38 συναπτά έτη, οι προκάτοχοί τους είχανε τα εξής κριτήρια κατά την κατάρτηση νομοσχεδίων:

  α) τι θα πει το ΠΑΜΕ και πόσο θα απεργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς να παραλύσει η πόλη
  β) τι θα πει το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πόσο θα κλείσει το κέντρο της πόλης και τα μαγαζιά
  γ) τι θα πούνε τα "συνδικάτα" και πόσο θα παραλύσουνε οι ΔΕΚΟ
  δ) τι θα πούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσο θα παραλύσουνε οι υπηρεσίες
  ε) τι θα πει η "καθηγητίλα" και οι φοιτητοπατέρες και πόσο θα παραλύσουνε τα ΑΕΙ/ΤΕΙ
  στ) τί θα πούνε "τα παιδιά" (αναρχοαυτόνομοι, αντάρτες πόλεις, επαναστάτες και λοιποί χασομέρηδες και πρεζόνια) και πόσο θα κάψουνε τα μαγαζιά του κοσμάκη
  ζ) τι θα πουνε οι ΜΚΟ και οι εγχωριες "υπερευαισθητες" ανθρωπιστικες οργανωσεις (εαν π.χ. απελαυνοντε λαθρομεταναστες) και πόσες μηνύσεις θα μας κάνουνε στην Amnesty International
  η) τι θα πει η αφροκρεμα του καλλιτεχνικου και ακαδημαϊκου στερεωματος και πόσο θα σταματήσει να μας δίνει τα "φώτα" της εάν π.χ. απελάσουμε λαθρομετανάστες
  ι) τι θα πει "η μαφία" των κλειστών επαγγελμάτων και πόσο θα κλείσουνε τα Φαρμακεία και τα δικηγορικά γραφεία
  ια) τι θα πει η μαφια των πάσα φύσεως "μεσαζόντων" (του κατεστημένου δηλαδή) και πόσο θα μας αφήσουνε χωρίς προϊόντα στα ράφια
  ιβ) τι θα πουνε οι νταβατζήδες (του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα) και πόσο θα μας κάνουνε τη ζωή δύσκολη σταματώντας τις κατασκευές
  ιγ) τι θα πουνε οι επί σειρά ετών φοροκλέφτες αν τους κλείσουμε τις επιχειρήσεις (από παντοπωλεία εως και ομίλους εταιρειών) και πόσο θα βάλουνε μέσα το ΙΚΑ

  Ευελπιστούμε ΤΩΡΑ, να αλλάξουνε πλέον τα κριτήρια για την κατάρτηση νομοσχεδίων!

  Ο πρόεδρος και λόγω της συγκυρίας, πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι με τους συνεπείς και νομοταγής νοικοκυραίους ώστε να γίνουμε μια χώρα που θα μας σέβεται η Ευρώπη ή θέλει να είναι με τους εξ' επαγγέλματος "αγανακτησμένους", με τους λαθρομετανάστες, με "τα παιδιά" (όπως τα προσφωνεί ο Λαζόπουλος), με τους Φωτόπουλους, με τους παραπανίσιους δημοσίους υπαλλήλους, με τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, με τους νταβατζήδες εργολάβους κ.λ που παρασιτοζωούνε...

  Περιμένουμε ΠΡΑΞΕΙΣ!

  Ο Δένδιας π.χ. μας έδειξε οτι δεν είναι με εμάς τους νοικοκυραίους με συνέπεια σε μυστικά γκαλοπ στην Κόρινθο να φτάνει και το 20% η Χρυσή Αυγή...

  Περιμένουμε από τον Πρόεδρο να επανιδρύσει το Κόμμα και να μας δείξει με ποιούς είναι...

 24. monomaxos avatar
  monomaxos 26/08/2012 11:16:46

  Αυτό που δεν έχει καταλάβει η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. είναι ότι οι ψηφοφόροι πλεόν έχουν χειραφετηθεί. Η έννοια του "μαντριού και του λύκου" που είχε εισαγάγει ο Αβέρωφ απλά δεν ισχύει στο πολιτικό σήμερα.

  Οι πρόσφατες εκλογές αποτελούν την τρανή απόδειξη. Η Ν.Δ. μετά από τόση προσπάθεια να πείσει τον λαό για την ανάγκη αυτοδυναμία της για να μην μπει η χωρα σε περιπέτειες ίσα που πλησίασε το 30% του εκλογικού σώματος.

  Δεν φτάνει να αυτοθαυμάζεται ο Σαμαράς για την ιδεολογική αλλάγή που όπως λέτε έφερε στο κόμμα, πρέπει να δει και ο λαός τι ζητάει σήμερα.

  Ο Κ.Καραμανλής εισήγαγε όπως λέτε τον λεγόμενο "μεσαίο χώρο" και πέτυχε να κερδίσει αυτοδυναμία 2 φορές με εκλογές ενάντια στο παντοδύναμο τότε σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να φέρει αυτοδυναμία απέναντι όχι απλά στο διαλυμένο ΠΑΣΟΚ αλλα παρά και τη βοήθεια του συνόλου των ΜΜΕ που είναι υπέρ στη παραμονή της χώρας στο ευρώ.

  Αυό που δεν έχει καταλάβει ο Σαμαράς (είτε από έλειψη οπτικής, είτε ηθελημένα ώστε να ξεχάσει ο λαός την περίοδο του Κ.Καραμανλή) είναι ότι τα ποσοστά που πήραν τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και οι ΑΝΕΛ είναι ποσοστά ευκαιριακά.

  Αν η Ν.Δ. παραμείνει σταθερή στο δόγμα Καραμανλή του "μεσαίου χώρου" τότε θα γίνει το εξής:

  Οι ευκαιριακοί ψηφοφόροι τόσο του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ όσο και αυτοί της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, όταν δουν απετελέσματα από τη κυβέρνηση Σαμαρά, θα ήταν εύκολο να επιστρέψουν σε αυτό από όπου προέρχονταν δηλ. στο μεσαίο χώρο. Όσο όμως ο Σαμαράς επιλέγει να στρίβει δεξιότερα τη Ν.Δ. μοιραία θα χάνει ιδεολογικά από τους αυθεντικότερους Χρυσαυγίτες και θα τρομάζει του παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των κεντρώων Δεξιών όπως εγώ

  Άρα συμπερασματικά: Αν ο Σαμαράς πετάξει την επιτυχία του Καραμανλή περί "μεσαίου χώρου" η Ν.Δ. αυτοδυναμία δεν θα δει ποτέ.

  Εκτός και αν αυτό θέλει η Νέα Μεταπολίτευση (που προφανώς μας υποαγορεύεται από έξω).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ monomaxos 26/08/2012 14:50:55

   Γνώμη μου είναι ότι οι αυτοδυναμίες (γενικώς) εξεμέτρησαν το ζήν, ούτως ή άλλως. Αλλά η μεταλλαγή στο φαύλο πολιτικό σύστημα συνέβη "διά της εξωτερικής βίας" και όχι εξελικτικά: Την επέβαλε η οικονομική καταστροφή της χώρας.
   Παρήγορο γεγονός, σες κάθε περίπτωση. Ένδειξη (και όχι απόδειξη), αποτελεί το αντίστοιχο της Γερμανίας. Η πιό επιτυχημένη οικονομικά και θεσμικά χώρα της Ευρωζώνης, ποτέ δεν είχε μονοκομματική κυβέρνηση μεταπολεμικά. Αυτό - ώ της ειρωνείας - το χρωστά στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα που της επέβαλαν "δια της βίας" ως επικυρίαρχες οι νικήτριες δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

   • Στρυμών avatar
    Στρυμών @ Ο Θείος 26/08/2012 15:18:35

    Η κρίση που απειλεί να εξαφανίσει την Ελλάδα είναι εσωτερική , καθαρά δικό μας δημιούργημα. Οι ξένοι , βλέποντας τον αυτισμό που κυριαρχεί στην χώρα και επειδή θίγονταν και τα δικά του συμφέροντα , ανάγκασαν (ευτυχώς) τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να δουν αυτή τη κρίση και να αρχίσουν να κινούνται λιγάκι προς την αντιμετώπισή της.
    Η πολιτική σκέψη και δράση πολιτών και πολιτικών στην Ελλάδα είναι σε νηπιακό επίπεδο. Θα μας πάρει πολλές δεκαετίες - αν φυσικά το θέλουμε και το προσπαθούμε - να φτιάξουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χωρά. Βασικό στοιχείο της ανάταξης του τόπου είναι να αρχίσουμε να συναινούμε στα αυτονόητα.Η ρήξη , η σύγκρουση και η περιχαράκωση είναι ο εύκολος δρόμους που όμως εξυπηρετεί μόνο ιδιοτελείς σκοπούς.

 25. NICK avatar
  NICK 26/08/2012 11:41:35

  ποια ιδεολογικη ανασυγκρότηση; ;; τα πράγματα είναι πολύ απλά: ιδεολογία όλων των μη κομμουνιστών είναι αυτό που θα ορίσει ως ιδεολογία τους η ΕΕ, οι τοκογλύφοι τραπεζίτες και ο Αλέξης Παπαχελάς.
  γιατί τόση ματαιοπονία; η ιστορία μίλησε.ξεκαθαρα.

 26. airman avatar
  airman 26/08/2012 12:29:53

  Ετούτος ο τόπος οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση κατά κύριο λόγο διότι επικράτησε η ''λογική της παράγκας''. Από την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση, τα Υπουργεία, τα κόμματα, τους διάφορους φορείς μέχρι και τοπικούς συλλόγους περιορισμένης εμβέλειας (αλλά με ''κουκιά'').
  Κάθε ένας που μπορούσε έφτιαχνε την ''παράγκα'' του, με πρώτο διδάξαντα την κεντρική εξουσία που αποτελούσε και το ακλόνητο άλλοθι. Και οι ''παράγκες'' έγιναν τόσες πολλές που δημιουργήθηκε μια ''παραγκούπολη''. ''Παραγκούπολη'' στη Δημόσια Διοίκηση, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου αλλού.
  Το πόσο δύσκολο είναι να γκρεμίσεις μια τέτοια ''παράγκα'' είναι σχετικό. Πάνω απ' όλα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις ''παραγκουπόλεις'' ευδοκιμούν ''συμμορίες'' που έχουν συγκεκριμένα και διόλου ευκαταφρόνητα συμφέροντα. Γι' αυτό είναι σκόπιμο πρώτα απ' όλα να αντιμετωπισθούν οι ''συμμορίες'' που αποτελούν τις βαθιές και απλωμένες ρίζες κάθε ''παραγκούπολης''. Μετά από αυτό κάθε ''παράγκα'' θα ''πέσει'' πολύ εύκολα (αν όχι από μόνη της), αφού η ''παραγκούπολη'' θα είναι πλέον ''άχρηστη''. Και για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα πρέπει στη θέση της κάθε ''παραγκούπολης'' να δομηθεί ένας υγιής οργανισμός, με ότι αυτό πρoϋποθέτει και συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα.
  Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η όποια επανίδρυση και ιδεολογική ανασυγκρότηση απαιτείται (ή μάλλον θα έπρεπε να είχε ήδη δρομολογηθεί).

  Υ.Γ. Είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι νέες γενιές έχουν μεγαλώσει/ζυμωθεί με το πρότυπο της επιτυχίας (που πολλές φορές είναι εφήμερη) και όχι με αυτό των αξιών (που είναι στεθερές και διαχρονικές). Η επιτυχία έχει ταυτιστεί με την εξουσία, το χρήμα και την προβολή. Ελλείψει δε αξιών επιδιώκεται με κάθε τρόπο. Τώρα που αυτό το πρότυπο ''δοκιμάζεται'' πρέπει να ανακαλύψουμε τις αξίες που για πολύ καιρό έχουμε παραμελήσει. Και γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια διότι οι επιτυχίες γίνονται εύκολα αντιληπτές/αποδεκτές ενώ για τις αξίες χρειάζεται να πείσεις.

 27. αστυαναξ καυσ avatar
  αστυαναξ καυσ 26/08/2012 14:38:00

  Το χω απορια: οι περισσότεροι βλέπουν τίτλο και σχολιάζουν, χωρίς να έχουν πρώτα διαβάσει το αρθρο;

 28. Vee avatar
  Vee 26/08/2012 15:00:15

  Θείε, θα διαφωνήσω, και αυτό για καθαρά πραγματιστικούς λόγους. Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών στην Ελλάδα για λόγους που μας είναι λίγο-πολύ γνωστοί σε όλους, ξεκινώντας από την Παιδεία του Έλληνα, μέχρι τη συμπεριφορά του ως Πολίτη. Το μή χείρον βέλτιστον λοιπόν, και θα προτιμούσα ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις που να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα σωστής διαχείρησης.

 29. Γεωργία avatar
  Γεωργία 26/08/2012 21:06:56

  Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει πρώτα απ'όλα τι οικονομική ιδεολογία πρέπει να ακολουθήσει: του Σάμιουλσεν ή του Φρήντμαν , του Κρούγκμαν ή του Σόιμπλε, του Κέινς ή του Χαγιέκ, του Μπρετον Γουντς η της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον, της Κοινωνίας ή των Αγορών.
  Όταν το ξεκαθαρίσει αυτό τότε θα βρει και την πολιτική της ταυτότητα στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γεωργία 30/08/2012 03:45:16

   Ανάποδα.

 30. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 26/08/2012 23:26:31

  Κατ' αρχάς είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν έχω καμία σχέση με κανέναν διορισμό σε κανένα μέρος της Ελλάδας. Επίσης παρότι Ηπειρώτης, μένω στη Θεσσαλονίκη (ψηφίζω όμως στο νομό Ιωαννίνων όπου και κρατάω σχέσεις και δεσμούς με το χωριό μου), συνεπώς δε με αγγίζουν τα τοπικά τόσο πολύ. Όσον αφορά το ποιούς γνωρίζω, ως μέλος της ΝΔ πολλά χρόνια, γνωρίζω προσωπικά όλους όσους ανέφερες και στις δύο δημοσιεύσεις σου και (προσωπική μου εκτίμηση), θεωρώ ότι είσαι κάπως έως αρκετά υπερβολικός. Τέλος όσον αφορά το σκέλος του ερωτήματός μου, με κάλυψες απολύτως διευκρινίζοντας αυτά που ρώτησα (άσχετα αν διαφωνώ μαζί σου).
  Καλό βράδυ
  ΥΓ Ούτε το κείμενο του Spiegel είχα υπόψη μου, οπότε διαφώτισέ με όταν έχεις την ευκαιρία.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Κώστας Χ. 27/08/2012 00:10:16

   http://www.protothema.gr/world/article/?aid=212806
   «Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Πιθανότατα επειδή οι ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ήθελαν να έχουν μια βάση στα Γιάννενα, ώστε να τοποθετούνται εκεί στρατιωτικοί με βύσμα», φέρεται να λέει στο Spiegel ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού."
   Ποιοί πολιτικοί εκλέγονταν τόσα χρόνια εκεί;;;; Μιά ζωή το φεουδαρχικό σύστημα στα Γιάννενα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στηρίζονταν σε διορισμούς στο δημόσιο...
   Δεν είμαι υπερβολικός: τα Γιάννενα έχουν παραμείνει μία από τις πιο φτωχές περιοχές της ΕΕ...αυτό είναι γεγονός. Δεν είναι υπερβολή. Υπάρχει λόγος και βασικοί υπαίτιοι γι'αυτό...καιρός να φύγουν όλοι τους...να βγουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο...ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΕΣΥ Ή ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ; Καλύτεροι είναι οι Καλογιάννηδες (Πατήρ-Γιός και κόρη, έλεος πια, μιά ολόκληρη οικογένεια σιτίζεται από ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ), Τασούλας, Φούσας κλπ.; Αποστειρωμένα, απηρχαιωμένα μυαλά νισάφι πια...
   Δεν είμαι μέλος της ΝΔ...δεν στηρίζω ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή κλπ.κλπ. τίποτε...στηρίζω μόνο νέους ανθρώπους. Νέα μυαλά. Είμαι κι εγώ στο σκληρό ιδιωτικό τομέα.

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Τί να λέμε; 30/08/2012 01:21:56

    Πρώτον ευχαριστώ για την απάντηση, δεύτερον συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω αλλά είχα μπλέξει με προσωπικά θέματα.
    Όσον αφορά το άρθρο, δε μου κάνει εντύπωση γιατί μονάδες τέτοιες υπάρχουν ανά τηνΕλλάδα. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα μέχρι πολύ πρόσφατα (εικονικά ή μη δεν έχει τόση σημασία), ενώ πχ η Τουρκία δεν ήταν. Φυσικό ήταν λοιπόν να υπάρχει δυναμικό σε στρατό στην Ήπειρο (στην οποία Αλβανία, σημειωτέον, υπήρχε και καταπιεζόμενη εθνική μειονότητα).
    Τώρα τα των πατρόνων, υιών, θυγατέρων κλπ, όπως ξέρεις πολύ καλά δεν ισχύουν μόνο στην Ήπειρο (να θυμίσω μόνο Αλευράς, Κεφαλογιάννης, Παπανδρέου, Καραμανλής,Μπακογιάννη, Κωνσταντοπούλου, Δήμας, Μητσοτάκης, Σταϊκούρας, Γενηματά κλπ).
    Δυστυχώς το σύστημα της Ελλάδας δε στηρίζει νέους ανθρώπους, γιατί η εκλογή απαιτεί χρήμα και γνωριμίες, οπότε οι "παλιοί" έχουν πλεονέκτημα. Αν τώρα θέλεις αλλαγή σε αυτό πρέπει να προτείνεις μέτρα που να αποδίδουν (π.χ κατά την άποψή μου, σε πρώτη φάση, αυστηρή μονοσταυρία παντού ώστε, οι αποτυχημένοι να μην παίρνουν την ψήφο της κυρά Κατίνας "βρε αυτουνού ήξερα τον μπαμπά, τι καλός άνθρωπος, διόρισε τη Φρόσω της κυρα Σούλας"), αποφεύγοντας να κατηγορείς κάποιον απλά γιατί είναι ο γυιός ή η κόρη κάποιου άλλου.
    Συγνώμη για την πολυλογία και καλό βράδυ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.