#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2013 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αμυντική βιομηχανία δεν είναι ο γάϊδαρος του Χότζα…Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Η κυβέρνηση προχθές ανακοίνωσε την απόφαση της για την εν λειτουργία εξυγίανση και αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας την βοήθεια «ειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων», σε συνεργασία με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους.

‘Όπως θα διαβάσατε και εδώ, στο Antinews, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Για την ΛΑΡΚΟ μαθαίνω διάφορα ενδιαφέροντα και θα επανέλθω.

Για πολλοστή φορά θα μιλήσω για τα ΕΑΣ, που συμβαίνει να γνωρίζω αρκετές πτυχές του ζητήματος, επαναλαμβάνοντας τον βασικό πολιτικό πυρήνα της προσέγγισης, που ισχύει και για τις άλλες δημόσιες εταιρείες του κλάδου.

΄Ο,τι δηλαδή τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ, ορθολογικά εξυγιανθείσες, πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα της τεχνολογικά προηγμένης βιομηχανίας που πρέπει να φτιάξουμε κι ότι είναι απαγορευτικό η Ιστορία να γράψει, πως επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά τίναξε τα πέταλα η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και διαμοιράστηκαν τα ιμάτια της.

Επειδή δε το ζήτημα αφορά την εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ασφάλειας αλλά και σημαντικό κομμάτι του εξειδικευμένου επιστημονικού, τεχνικού κι εργατικού δυναμικού της χώρας, με ενδιαφέρει διπλά, γιατί πιστεύω πως ο μεγαλύτερος εθνικός μας πλούτος ήταν και θα είναι εσαεί οι άνθρωποι.

Ασχέτως πολιτικού «χρωματισμού», η πλειοψηφία των εργαζομένων αντιλαμβάνεται πως κοινή η μοίρα τους και πως οι δυσλειτουργίες, τα χρέη και τα ελλείμματα είναι αδύνατον να συνεχιστούν. Ούτε και ποτέ θα υποστήριζα έναν «αγώνα» για να μην αλλάξει τίποτα και μια ημέρα, σύντομα, να βλέπαμε τον αιφνίδιο επιχειρηματικό θάνατο της αμυντικής βιομηχανίας μας.

Κάποιος φίλος μου είπε, αν θυμάμαι καλά για την Πρόεδρο του Σωματείου στο Αίγιο, «μα αυτή είναι αριστερή». Απάντησα με χαρακτηριστική πειραϊκή έκφραση, που «γράφεις» ότι σου είναι αδιάφορο. Κι όντως δεν με ενδιαφέρει αν οποιοσδήποτε εργαζόμενος είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, χάρε Κρίσνα ή οπαδός του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδος. Αρκεί να αντιλαμβάνεται πως η καλύτερη εγγύηση για την εργασία του είναι η υγιής επιχείρηση.

Όποιος/α ενδιαφέρεται να γίνει η επιχείρηση ακμαία, πλεονασματική και να μπει δυνατά στο διεθνές παιχνίδι κι αφήνει στην άκρη αγκυλώσεις του παρελθόντος, σηκώνομαι να κάτσει, κάνω στην άκρη να διαβεί. Είμαι μαζί του.

Στο θέμα μας.

Η εξυγίανση εν λειτουργία έχει μια βασική προϋπόθεση: να είναι τα ΕΑΣ …εν λειτουργία!

Αυτή τη στιγμή όμως δεν λειτουργούν, ελλείψει παντελώς κεφαλαίου κίνησης, πρώτων υλών κι επίσχεσης εργασίας.

Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος η εταιρία να πεθάνει στο χειρουργικό τραπέζι ελλείψει αίματος/χρήματος.

Άλλο εξυγίανση κι αναδιάρθρωση κι άλλο «πωλούνται υλικά κατεδαφίσεως».

Η αμερικανική εταιρεία που θέλει να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο για προμήθεια πυρομαχικών ύψους 200.000.000 Δολαρίων, δεν θα περιμένει εσαεί κι ούτε θα συμβληθεί με κάτι που μπορεί να γίνει συντρίμμια σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δε περί τα 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ απαιτήσεις προμηθευτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν κοινοποιήσει και διαταγές πληρωμής. Ως τώρα τα στελέχη των ΕΑΣ τους λέγανε να κάνουν υπομονή, πως θα βρεθούν χρήματα και θα λάβουν έναντι. Με την καθυστέρηση στην χορήγηση στοιχειώδους ρευστότητας στην εταιρεία και φοβούμενοι για τις απαιτήσεις τους, αν αρχίσουν να εκτελούν αναγκαστικά τις διαταγές πληρωμής, ξηλώνοντας πχ εξοπλισμό, τότε «αντίο Γλαρέντζα».

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ξανατέθηκε το ζήτημα της ανεύρεσης χρηματοδότησης με τραπεζικό δάνειο κι ο υπουργός, μαθαίνω, δεσμεύτηκε να ενεργήσει.

Το ζήτημα, εκτός από τις επικίνδυνες καθυστερήσεις, είναι πως, η όποια τράπεζα, θα ζητήσει εξασφάλιση. Αυτό που υπάρχει είναι η οφειλή του Ιρακινού κράτους προς την Ελλάδα, πολλαπλάσια του δανείου των 30.000.000 Ευρώ που χρειάζεται η επιχείρηση για να ξαναμπεί σε λειτουργία, να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής της επιχείρησης στους διεθνείς πελάτες, υπαρκτούς κι ενδεχόμενους, να αρχίσει πάλι η παραγωγή και να λήξει η ανασφάλεια. Την σύμβαση με το Ιράκ την εκτέλεσαν τα ΕΑΣ, όμως οι συμβαλλόμενοι είναι το ελληνικό και το ιρακινό Δημόσιο. Επομένως το Δημόσιο πρέπει να εκχωρήσει, ως ασφάλεια, μέρος του ανταλλάγματος της σύμβασης που οφείλει το Ιράκ, στην όποια τράπεζα, για να δοθεί η δανειοδότηση.

Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η κυβέρνηση θέλει την επαναλειτουργία, πρέπει να την θέλει, γιατί πλήρης απαξίωση πριν την ιδιωτικοποίηση θα είναι «δώρο» στον πιθανό επενδυτή, αφού θα πάρει κάτι «σκοτωμένο».

Δεν ξέρω ποιοι «ειδικευμένοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι» θα αναλάβουν το έργο αυτό.

Αυτό όμως που θα πρέπει να καταστεί σαφές κι αντιληπτό είναι, πως η αποστολή τους δεν είναι απλά να «κλείσουμε νούμερα» και να πιάσουμε στόχους, κάνοντας εγχείρηση με αλυσοπρίονο. Το ξαναέγραψα: «εξυγίανση» κι αναδιάρθρωση» με ευθανασία και διάλυση, σας τα κάνω κι εγώ, χωρίς αμοιβή «ειδικού συμβούλου».

Η αληθινή επιτυχία θα είναι όλοι αυτοί οι επαΐοντες, τα βαριά διδακτορικά, οι μύστες των οικονομικών και των ευρωπαϊκών κανονισμών, να πετύχουν το δύσκολο: να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση …χτες και να επαναλειτουργήσει άμεσα, προχωρώντας παράλληλα στην αναδιάρθρωση.

Και να θυμόμαστε, την μέθοδο να μάθουμε τον γάϊδαρο να μην τρώει στερώντας του την τροφή, την δοκίμασε πρώτος ο Χότζας, που δεν είχε και διδακτορικό στο LSE. Κι ως γνωστόν, ο κυρ Μέντιος, μόλις έμαθε να μην τρώει, ψόφησε…

*Μέλους της ΠΕ της ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. {Α}θανάσης avatar
  {Α}θανάσης 24/07/2013 12:59:21

  Φαήλο, έχεις απευθυνθεί στον Σαμαρά για τις απόψεις σου σχετικά με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία? Τι νόημα έχει η αρθρογραφία, όταν πρόκειται για συγκεκριμένες αποφάσεις που θα τις πάρει (και θα τις χρεωθεί) συγκεκριμένος άνθρωπος?

 2. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/07/2013 13:08:37

  Εννοείται. Αλλά επίσης να μην ξεχνάς ότι και ο Πρωθυπουργός διαβάζει Antinews.
  Δεν σε καταλαβαίνω όμως για την απορία σου. Μην με με παρεξηγείς αλλά θεωρώ χαζό το ερώτημα "προς τι η αρθρογραφία;".
  Είναι υποχρέωση μας, είναι χρήσιμο να τοποθετούμαστε δημόσια για τα πολιτικά ζητήματα. Ώστε ο κόσμος να ξέρει τι πιστεύει ο καθένας και να γίνεται και μια χρήσιμη συζήτηση.
  Η πολιτική δεν γίνεται ψιθυριστά στο αυτί και σε παρακάμαρες. Μάλλον γίνεται κι έτσι αλλά εγώ προτιμώ το φως και τον καθαρό αέρα.

  • {Α}θανάσης avatar
   {Α}θανάσης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/07/2013 13:51:22

   Λάθος τοποθέτηση: προς τι ΜΟΝΟΝ η αρθρογραφία, εννοούσα.

   Το ζητούμενο είναι να περισωθεί ό,τι μπορεί. Αν βοηθήσουν οι ψίθυροι, ας είναι και έτσι. Μιας και επιβεβαιώνεις όμως ότι επικοινωνείς στον Σαμαρά τις ανησυχίες σου, πες του ότι κινδυνεύει πραγματικά να χρεωθεί πάρα πολλά που (ίσως) δεν του αξίζει να του καταλογιστούν, αλλά δεν (δείχνει να) κάνει κάτι για να το αποφύγει. Τον επικρίνουμε για πολλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποτύχει. Αρκεί οι στόχοι του να είναι το καλό της πατρίδας.

 3. exciter avatar
  exciter 24/07/2013 13:33:11

  Το «ειδικευμένοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι» εγώ το διαβάζω ως «εταιρεία συμβούλων που θα πάρουν πολλά για να κάνουν ελάχιστα». Και αυτό είναι η καλή εκδοχή.

  Γιατί υπάρχει και η εκδοχή «εταιρεία που θα αμοιφθεί, συνήθως πλουσιοπάροχα, από τον πωλητή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του αγοραστή». Αυτή η εκδοχή, όμως, είναι για καχύποπτους ανθρώπους ;)

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 24/07/2013 13:36:36

  Αγαπητέ Φαήλε, για να επανέρχεσαι για 2η φορά για τα ΕΑΣ μπορεί να σημαίνει πως ανησυχείς πραγματικά. Ο κόσμος δεν αμφισβητεί τις πορθέσεις του Α. Σαμαρά αλλ΄αν κάποιος στην ιεραρχία αποφάσεων (με συμφέροντα πιο κοντά σε ανταγωνιστές απ΄έξω) αποφανθεί πως πρέπει να κλέισουν, ετσιθελικά και ξαφνικά. Πως θα διορθωθεί η ζημιά;
  Συνέχισες να πιέζεις και να γράφεις. Έχεις την στήριξη όλων μας.

 5. Τηλέμαχος Αναγνώστου avatar
  Τηλέμαχος Αναγνώστου 24/07/2013 13:51:55

  1. Η χώρα για να επιβιώσει είτε με ΝΔ είτε με ΚΚΕ στην κυβέρνηση χρειάζεται ανάπτυξη της παραγωγικής της βάσης και βέβαια σε καμμία περίπτωση παραπέρα συρρίκνωση της. Κανένα έθνος δεν επιβίωσε μακροχρόνια με τους μισούς να σερβίρουν καφέδες και τσίπουρα τους άλλους μισούς.
  2. Ο Στουρνάρας που χειρίζεται το θέμα (ο Αβραμόπουλος μάλλον χολωμένος από τον ανασχηματισμό το έχει αφήσει στη Φώφη, συμφορά μας) καταλαβαίνει μόνο από τράπεζες και ο ορίζοντας του δεν ξεπερνάει την εβδομάδα. Εξ άλλου είναι και ο άνθρωπος που επί Παπαντωνίου και Σημίτη καθόρισε την ισοτιμία ευρώ/δραχμής στα 340,75 χαντακώνοντας ακόμη περισσότερο τις καθαρές εξαγωγές.
  3. Η πρόεδρος του σωματείου στο Αίγιο δεν είναι απλώς αριστερή, είναι ακροαριστερή και τυγχάνει να είναι κόσμημα στο συνδικαλιστικό κόσμο σε αντίθεση (δυστυχώς) με αρκετούς στην ΕΑΣ που παλαντζάρουν μεταξύ ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ και εσχάτως γλύφουν το ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Η ανάθεση της τύχης των εταιρειών σε νεαρούς γιάπηδες με μεταπτυχιακό στο χειρισμό του εξέλ δείχνει με σαφή τρόπο τι τύχη τους επιφυλάσσουν. Στο φοβερό διάστημα του ενός μηνός μέχρι το τέλος του Αυγούστου, θα τους βρουν, θα τους αναθέσουν τη δουλειά, θα τους πληρώσουν και αυτοί θα πουν στην καλύτερη περίπτωση 900+300=1200 πέτα τα μισά στη θάλασσα, 600 πρέπει να μείνουν για να πουληθούν εύκολα. Υπάρχει περίπτωση οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι να πουν "δυναμώστε την εταιρεία, στραφείτε στις τάδε αγορές, βοηθείστε την με παραγγελίες των ενόπλων δυνάμεων, προσλάβετε στελέχη, μη βάλετε για πέμπτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια αποτυχημένους πολιτευτές και άσχετους στη διοίκηση;"
  5. Να μην κλείσει καμία παραγωγική επιχείρηση, ιδίως αυτές που μπορούν (ακόμη και με μείωση μισθών των εργαζομένων αν αυτό δικαιολογείται) να προμηθεύουν το κράτος με ευνοϊκούς όρους.

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/07/2013 14:00:24

  Μαζί με το άρθρο μου στη "Δημοκρατία" πριν λίγες μέρες είναι η 4η φορά...

 7. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/07/2013 14:09:08

  Μα είναι υποχρέωση μου να λέω στον Αρχηγό που ελεύθερα επέλεξα την γνώμη μου για οποιοδήποτε ζήτημα, με γνώμονα τι είναι καλό για την Πατρίδα, πάντα με σεβασμό και κατανόηση του τεράστιου φόρτου και των ευθυνών του.
  Και ό,τι λέω δημοσίως, το λέω και κατ' ιδίαν. Δεν έχω άλλα μέσα κι άλλα έξω.

 8. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 24/07/2013 14:46:36

  Φαήλο,
  Όλο το σκεπτικό σου στηρίζεται στο "αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας". Τέτοια δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα και δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξει. Ούτε μαρούλια δεν είμαστε ικανοί να παράγουμε (γεμάτα επικίνδυνα φυτοφάρμακα).
  Αναλύθηκε στο προηγούμενο άρθρο σου και στα σχόλια που το ακολούθησαν. Γιατί τέτοια επιμονή; Πάρε και την άποψη κάποιων που δεν σχετίζονται με τα μαγαζιά αυτά.
  Εκείνο που χρειάζονται αυτές οι "επιχειρήσεις" είναι λουκέτο , πούλημα όλων των παγίων τους και μεταφορά ενός μόνο μικρού μέρους αυτών που παρίσταναν ότι δουλεύουν σ' αυτές και είχαν μπει από τα παράθυρα (του υπογείου) σε πιθανές άλλες ανάγκες του δημοσίου μετά από αυστηρότατη αξιολόγηση. Από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν αγορά αμυντικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας μόνο για κάλυψη επειγουσών αναγκών της αστυνομίας (ο εχθρός είναι εντός των συνόρων) και δευτερευόντως μάχιμων μονάδων του στρατού και ναυτικού.
  Αυτό με την Αμερικανική εταιρεία που θα αγοράσει υλικό 200 εκ. που ακούω δεξια και αριστερά για ανέκδοτο ακούγεται.
  Αν είναι αλήθεια (δεν ξέρω τι είναι αυτό το μοναδικό υλικό που θέλουν από εμάς και τι υψηλής τεχνολογίας είναι που δεν το παράγουν σε καλύτερη ποιότητα οι ίδιοι ή άλλες παραγωγοί χώρες -Γερμανία , Τσεχία κλπ) θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα , αν πουλήσουμε υλικό 200εκ. τι κέρδος θα έχουμε; Μήπως θα έχουμε τελικά ζημιά;

  Άσχετο αλλά επίκαιρο,
  Όταν κάποιος θέλει να δώσει μια βοήθεια σε Έλληνα , πρέπει να του επιβάλουμε να δώσει και στον λαθραίο;
  O Σαμαράς και ο Δένδιας δεν καταλαβαίνουν ότι με την απαγόρευση διανομής τροφίμων απο τη ΧΑ σε Έλληνες (ο Καμίνης είναι θολωμένος) μας εξαγριώνει και θα το ρίξουμε με τα δυο χέρια στη ΧΑ; Πρέπει να είναι κανείς διάνοια για να καταλάβει ότι οι ξένοι λαθραίοι (και οι "νόμιμοι") είναι μισητοί από τον μέσο Ελληνα που είναι (ήταν) ο κορμός της ΝΔ; ο Σύριζα το έπιασε και κάνει κράτει , ο Δένδιας γιατί ανέβηκε στα μπαλκόνια;

  Θυμήσου , ο Κασιδιάρης στις Δημοτικές εκλογές με μοναδικό σύνθημα "θα διώξω τους λαθραίους" βγαίνει απο τον πρώτο γύρο. Εσείς ασχοληθείτε με τον Νικήτα και τα Τσαλιμάκια του (ψηφίζω-δεν ψηφίζω).

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Π. Ευθυμιάδης 24/07/2013 16:00:24

   Πρώτον: Παράγει τρομερά και φοβερά και προηγμένα εξαρτήματα και έχει και πατέντες η αμυντική βιομηχανία. Απλά κάποιοι την κατέστρεψαν σκόπιμα και μεθοδικά α λα ΟΣΕ, Ολυμπιακή, κλπ.

   Δεύτερον: Αν ο Κασιδιάρης με τέτοιο σύνθημα που είναι ανεφάρμοστο και ακριβώς το αντίστοιχο του "λεφτά υπάρχουν" του Τζέφρυ (για ευκολόπιστους πατριώτες τούτη τη φορά). Απλά ο ένας το έπαιζε σοσιαλιστής και ο άλλος πατριώτης. Όταν θα μάθουμε να μην πιστεύουμε σε γελοιότητες και χοντροείδη ψεύδη, τότε θα είμαστε λαός σοφός και θα διορθωθεί η κατάσταση στον τόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα παιδείας και αξιών, όχι πλύσης εγκεφάλου 20 ετών από τα ΜΜΕ και ωχαδερφισμού (=εγωϊσμού και τεμπελιάς μαζί). Και πολύ θα ήθελα να μάθω με ποια μέσα θα διώξει ένας δήμαρχος του λάθρο και που θα τους πάει και αν οργανωθούν για πλιάτσικο επειδή θα πεινούν και θα είναι μακριά από την εστία τροφοδοσίας τους πως θα αντιδράσει. Και μη μου πείτε πως θα καλεί το Δένδια να βοηθήσει γιατί τότε απλά θα είναι άχρηστος και ψεύτης στην υπόσχεσή του.

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Γεώργιος Τ. 24/07/2013 20:53:13

    Πλάκα που θα έχει να καταφέρει να τους "προγκήξει" ο Κασιδιάρης πρός τα βόρεια προάστια.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Π. Ευθυμιάδης 25/07/2013 00:21:20

   Έχει απολύτως άδικο για την αμυντική βιομηχανία και είσαι ισοπεδωτικός, χωρίς να είσαι ενημερωμένος.
   Η αμερικανική ΑΤΚ θέλει να αγοράσει από μας συγκεκριμένο πυρομαχικό, για το οποίο μόνο εμείς έχουμε γραμμή παραγωγής και μπορούμε να το παράγουμε αξιόπιστα.
   Η πολεμική βιομηχανία μας, όπως σωστά γράφει κι ο Γιώργος Τ. απαντώντας σου παράγει πολλά κι αξιόπιστα όπλα, πυρομαχικά και παρελκόμενα. Υπάρχει αγορά, υπάρχουν πελάτες.
   Συγχώρεσε με, αλλά αφελής κι επιβλαβής η άποψη σου να τα διαλύσουμε και ξεπουλήσουμε όλα για να αγοράσου οπλικά συστήματα "τελευταίας τεχνολογίας" πρωτίστως για την Αστυνομία και δευτερευόντως για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
   Μετακόμισε η Ελλάδα δίπλα στο Λουξεμβούργο και δεν το πήρα είδηση; Πάντα δίπλα στους ισλαμ,οφασίστες της Άγκυρας είμαστε. Αποτροπή το λένε φίλτατε.
   Η πολεμική βιομηχανία έχει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και μπορεί να γίνει δυναμική και κερδοφόρα.
   Βοήθεια θέλει και χρηστή, επιτέλους, διοίκηση.

   Για την Χρυσή Αυγή γνωστή η άποψη μου και δημόσια διατυπωμένη πως η κατασταλτική κι απαγορευτική αντιμετώπιση την ευνοεί.
   Ο Καμίνης είναι το παρτάλι που είναι. Εμείς όμως δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια λάθη.

 9. ATSAκ avatar
  ATSAκ 24/07/2013 14:55:36

  Αγαπητέ Φαϊλο ,
  εχώ διαβάσει όλα τα άρθρα σου σχετικά με τις αμυντικές και θα ήθελα να σα σου επιστησώ λίγο την προσοχή και στην ΕΛΒΟ που είναι απο τις ελάχιστες βιομηχανίες που έμειναν στην Β.Ελλάδα και η μόνη που θα μπορούσε αν διοικούνταν τόσα χρόνια σωστά(και όχι από ρουσφετοπροέδρους και την καταστροφική ιδιοτικοποίηση του Μυτηληναίου) να τροφοδοτεί με τροχοφόρα οχήματα όλη την Ελλάδα(Ενοπλές Δύνάμεις, Πυροσβεστική, Αστικές Συγκοινωνίες). Δυστηχώς για την εταιρεία, την τύχη της θα κρίνει ένας διορισμένος υπουργός, που δεν εκλέξαμε ποτέ, ο οποίος μάλιστα λειτουργεί εμφανέστατα πλεόν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη κυβέρνηση, δινόντας μας την εντύπωση ότι δεν αποτελεί καν επιλογή του Πρωθυπουργού, αλλά άλλων΄.

 10. Γιωργος Μ. avatar
  Γιωργος Μ. 24/07/2013 19:33:14

  κ.Φαηλο ειμαι κι εγω ενας απο τους εργαζομενους των ΕΑΣ. Νιωθω την αναγκη να σας ευχαριστησω για την υποστηριξη που παρεχεται στην εταιρια σ αυτες τις δυσκολες ωρες που γραφονται και λεγονται τοσα αρνητικα πραγματα για μας.Οι αποψεις σας για το παρον και το μελλον της εταιρειας με βρισκουν συμφωνω και δειχνει οτι εχετε πολυ καλη γνωση των πραγματων.Ελπιζω οι θεσεις σας να εισακουστουν!Θα θελαμε καποια στιγμη αν ξεκινηση η επαναλειτουργια της εταιρειας να μας κανετε μια επισκεψη και να δειτε τι παραγουμε,πιστευω οτι θα νιωσετε πολυ περηφανος ως ελληνας για της δυνατοτητες που εχει η ελληνικη αμυντικη βιομηχανια.

 11. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 24/07/2013 22:42:19

  Έχει κάτι βίλες εκεί με κήπους ....μούρλια. Να δούμε μετά τι γνώμη θα έχουν για τους λάθρο η Δημοκράτες της Εκάλης....

 12. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 24/07/2013 22:50:50

  Για το πρώτο ...κόψε κάτι. Προυπήρξαν κάτι άλλες τεχνολογίες , υπερόπλο Bevatron!!!! (Γκιόλβας) , Αρτεμις κλπ που ήταν παραμύθια της χαλιμάς.

  Για το Δεύτερο , ο Καμίνης ποιά Αστυνομία χρησιμοποιεί; Την Δημοτική; Όταν αρχίσει το κυνηγητό των λαθραίων μάλλον διαφορετικό θα είναι το κλίμα στην Αθήνα. Το που θα πάνε και αν πρέπει να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται δεν είναι δουλειά του Δημάρχου αλλά της Αστυνομίας. Δήμαρχος όμως που να απαγορεύει διανομή τροφίμων σε Ελληνες με το σκεπτικό ότι δεν δίνει στους λαθραίους είναι κατάπτυστος και σοβαρός λόγος να ψηφίσει κανείς ΧΑ. Είναι θέμα ...γούστου ούτε θα ρωτήσουμε τους Δραγασάκηδες ούτε τον Δένδια....

 13. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/07/2013 00:31:39

  Αγαπητέ φίλε,

  Περιττεύουν οι ευχαριστίες. Είναι καθήκον μου να το κάνω, σύμφωνο με τις ιδέες μου, τις αξίες που συγκροτούν αυτό που είμαι.
  Είμαι φιλελεύθερος πατριώτης κι όχι νεοφιλελεύθερος ανθρωποφάγος.
  Ο πατέρας μου, συνταξιούχος πια και 84 ετών, ήταν σκληρά εργαζόμενος τεχνίτης στον ΟΛΠ, με πίστη κι αφοσίωση στην υπηρεσία του. Γι' αυτό απεχθάνομαι τις ισοπεδωτικές κριτικές προς εργαζόμ,ενους του δημοσίου τομέα.
  Ανήκετε στον πυρήνα της βιομηχανικής, τεχνολογικά προηγμένης Ελλάδας που πρέπει να φτιάξουμε, αφού αλλάξουν δομές και νοοτροπίες.
  Για μένα, οι εργάτες, τεχνίτες κι επιστήμονες της πολεμικής βιομηχανίας είσαστε πολυτιμότεροι από όλους τους δημοσιογράφους, του συμβούλους και παρασυμβούλους μαζί. Γιατί παράγετε κάτι απτό, αληθινό.
  Έγιναν εγκληματικά λάθη, στα οποία μερίδιο έχουν όλοι, πρωτίστως όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες.
  Τώρα πρέπει να τα διορθώσουμε και να γίνουν βιώσιμες και κερδοφόρες οι επιχειρήσεις του κλάδου. Έτσι θα κερδίσει η χώρα, η οικονομία και οι εργαζόμενοι.
  Θα είναι χαρά μου να σας επισκεφτώ κι ελπίζω να γίνει με λυμένο το πρόβλημα και να έχει μπει τέλος στην ανασφάλεια.

 14. konstantinos avatar
  konstantinos 25/07/2013 00:43:53

  Ας πάρουν από τον Ρεστη , τον Λαυρεντιαδη και τα αλλά παλικάρια που δίναν δανεια στον εαυτό τους και να χρηματοδοτήσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία που έχει ανάγκη η χώρα.
  Φαήλο είσαι η καθαρή πατριωτική φωνή της παράταξης που πρέπει να δυναμώσει και να ακούγεται.

 15. roadrunner avatar
  roadrunner 25/07/2013 00:58:01

  "Επομένως το Δημόσιο πρέπει να εκχωρήσει, ως ασφάλεια, μέρος του ανταλλάγματος της σύμβασης που οφείλει το Ιράκ, στην όποια τράπεζα, για να δοθεί η δανειοδότηση."
  Αυτό που γράφετε για την εκχώρηση από το Δημόσιο τμήματος των οφειλομένων από το Ιράκ, δεν θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί ήδη ;
  Και μάλιστα μετ΄ επιτάσεως, εφόσον, η κατάργηση των ΕΑΣ είχε ψηφιστεί ήδη στο Μνημόνιο του 2011, άρα
  τα καμπανάκια του κινδύνου έπρεπε να είχαν ξεσηκώσει τους πάντες (εργαζόμενους, σωματεία, πολιτική ηγεσία ) δυο χρόνια πριν ....
  Γιατί υπήρξε αυτή η κωλυσιεργία ; Και ευθύνη δεν υπάρχει πουθενά, ως συνήθως ;

 16. akis51 avatar
  akis51 25/07/2013 17:38:39

  @Π.Ευθυμιάδη : Συμπληρώνω και επιβεβαιώνω την απάντηση που σάς έδωσε ο Φαήλος ! Είναι προφανές ότι ΔΕΝ έχετε ιδέα για τον υπάρχοντα εξοπλισμό σε εργαλειομηχανές, ειδικά στην ΕΑΒ. Αλλά ως συνήθως, πετάτε έτσι, επιπόλαια, μιάν άποψη. Ακριβώς όπως κάποιοι Δ.Υ. εισηγούνται ανεδαφικές και καταστροφικές προτάσεις σε άσχετους, ενίοτε και ανίκανους Υπουργούς. Δυστυχώς εισακούονται, πέφτουν οι υπογραφές σε Υπ. Αποφάσεις και ανθυποπαραγράφους Νόμων και μάς έχει πάρει ο διάολος εδώ και 50 χρόνια...

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ akis51 25/07/2013 18:40:59

   Τον γνωρίζω πολύ καλά τον εξοπλισμό της ΕΑΒ και έχω πάει πολλές φορές εκεί (τζάμπα εστιατόριο και πακέτο σύνεφο ...τότε). Αν το μαγαζί δεν είναι κερδοφόρο κλείνει απλά πράγματα. Η ΠΑ στον τομέα της συντήρησης εξαρτάται πλήρως απο τις κατασκευάστριες εταιρείες των Α/Φ οπότε δεν συντρέχει κανένας "εθνικός" λόγος να κρατάμε ζημιογόνα μαγαζιά για να πληρώνονται αργόσχολοι (όπως ακριβώς το λέω) ρουσφέτια της εποχής Α. Παπανδρέου και Μητσοτάκη με θέσεις που μοίραζαν στους βουλευτές (το '90 έδωσαν σε κάθε βουλευτή της ΝΔ 3 θέσεις για την ΕΑΒ).

 17. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 27/07/2013 00:19:07

  Για την ΕΛΒΟ (βάσει στοιχείων 2012)

  - Πώς είναι δυνατόν με κύκλο εργασιών κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ και άμεσο κόστος πωληθέντων περί τα 4,5 εκ. να έχει επιπλέον διοικητικό κόστος 3,5 εκ. ευρώ, κόστος διάθεσης των προϊόντων της άνω των 2 εκ. και λειτουργικά έξοδα παραγωγής μη κοστολογημένα άλλα 8,5 εκ. (με σημαντικό μέρος τους το μισθοδοτικό);

  - Πώς είναι δυνατόν τα χρηματοοικονομικά έξοδα (κυρίως τόκοι) να ξεπερνάνε το άμεσο κόστος των πωληθέντων αγγίζοντας τα 4,7 εκ ευρώ;

  - Πώς είναι δυνατόν να εισέπραξε το 2012 ~10 εκ. ευρώ από πελάτες και να πλήρωσε 9,5 εκ. σε προμηθευτές, 12 εκ. στο προσωπικό 3 εκ. για τόκους δανείων και 13 εκ. για μερική αποπληρωμή κεφαλαίου δανείων;

  Εννοείται φυσικά ότι εισέπραξε 20 εκ. ευρώ για να καλύψει το κενό από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ας είναι καλά ο γενναιόδωρος μέτοχος, ο έλληνας φορολογούμενος πολίτη.

  Για την ΕΑΒ (βάσει στοιχείων 2011):

  -Πώς είναι δυνατόν να ξοδεύει το μισό από το μεικτό της κέρδος των 32 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτεί διοικητικά έξοδα άνω των 16 εκ. ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα να ξεπερνάνε το μεικτό κέρδος της αγγίζοντας τα 35 εκ.;

  -Πώς είναι δυνατόν η ΕΑΒ όταν το 2011 εισέπραξε 91 εκ. από πελάτες και έλαβε 25 εκ. από νέο τραπεζικό δανεισμό να έχει καταβάλει 64 εκ. σε μισθούς, 34 εκ. για τόκους δανείων και 134 εκ. για αποπληρωμή κεφαλαίου παλαιότερων δανείων;

  -Πώς είναι δυνατόν η ΕΑΒ με πωλήσεις 163 εκ. ευρώ (εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 εκτός Ελλάδας) να είχε στο τέλος του 2011 οφειλόμενα δάνεια άνω των 500 εκ., λοιπά χρέη άνω των 600 εκ. και αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 276 εκ. παρά το ότι ο «μέτοχος» έχει επενδύσει σε ίδια κεφάλαια πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ;

  Για την ΕΑΣ (βάσει στοιχείων 2009):

  -Πώς είναι δυνατόν με πωλήσεις 58 εκ. ευρώ να είχε έξοδα μισθοδοσίας 83 εκ., έξοδα τόκων 45 εκ. και διάφορα άλλα άνω των 90 εκ. επιτυγχάνοντας ζημιές μόνο το 2009 άνω των 160 εκ. δηλαδή υπερδιπλάσιες των πωλήσεών της;

  -Πώς είναι δυνατόν η εταιρεία να οφείλει από δάνεια 874 εκ. ευρώ δηλαδή πάνω το 15/πλάσιο του τζίρου της;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.