#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2010 18:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις Τρόικας – ΠαπακωνσταντίνουΜάλλον οι πολύωρες συζητήσεις μεταξύ Τρόϊκας και Παπακωνσταντίνου δεν ήταν αρκετές ώστε να βγουν και οι δύο πλευρές σήμερα και να έχουν κοινή γραμμή στο παραμύθι που θα πουλήσουν στον ελληνικό λαό.

Από τη μια οι φλεγματικοί και χωρίς κανένα δισταγμό τεχνοκράτες των αγορών που μπορεί να μην τα είπαν με το όνομά τους, άφησαν όμως να εννοηθεί ότι Μνημόνιο 2 υπάρχει, φόβοι ότι πολλά πράγματα δεν πάνε καλά υπάρχουν, περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή νέα σφαγή, υφίσταται.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μια χώρα στην οποία όλα πάνε καλά, κανείς δεν μας πιέζει, εμείς μόνοι μας τα καταφέρνουμε, ούτε μνημόνια και άλλα μέτρα υπάρχουν, απολύσεις δε θα γίνουν, μισθοί δε θα περικοπούν, επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν.

Αν κρίνουμε από τον… πρότερο βίο του κ. Παπακωνσταντίνου και της κυβέρνησης, από την απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και έργων, τότε μάλλον πρέπει να ανησυχούμε ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς.

Κύριο στοιχείο των δύο συνεντεύξεων φαίνεται να είναι τι θα γίνει με 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής τους. «Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι», είπε ο υπουργός. Όμως οι Τροϊκάνοι είπαν ότι εφόσον υπάρξει παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους μισθούς, αντίθετα αυτοί θα αυξηθούν. Σημείωσαν πως δεν υπάρχει αξίωση για εσαεί πάγωμα των μισθών, ενώ αναφερόμενοι στο θέμα 13ου και 14ου μισθού τόνισαν πως αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούνται μειώσεις μισθών. Μα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει επί δεκαετίες παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας φτάσαμε ως εδώ, πώς ξαφνικά θα γίνει το θαύμα; Επομένως, στον αέρα τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα όσο κι αν η κυβέρνηση δε θέλει ούτε καν να το σκέφτεται, άλλοι αποφασίζουν.

Η Τρόϊκα είπε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στην συγκράτηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στις δαπάνες των ΟΤΑ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Σημείωσαν πως οι αλλαγές θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις αντοχές της κοινωνίας και να είναι στοχευμένες. Για παράδειγμα ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση φόρων στα υψηλά εισοδήματα. Ως προς το δεύτερο να «αγιάσει το στόμα τους» αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει πνίξει τα μικρομεσαία εισοδήματα. Ως προς το πρώτο, η συγκράτηση των δαπανών δεν μπορεί να γίνει με πρόστιμα τεσσάρων εκατομμυρίων που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι επέβαλε σε κάτι καφετέριες και συνεργεία. Η πραγματική εισφοροδιαφυγή είναι στον… Αλιμο και τη Ραφήνα όπου είναι απλωμένα τα κότερα. Εκεί δεν ξέρουν να πάνε;

Ο υπουργός είπε ότι θα αλλάξει από Σεπτέμβριο η δομή και η οργάνωση του φορολογικού συστήματος. Ακόμη και να το πετύχει όμως θα πάρει δύο – τρία χρόνια να έχει αποτελέσματα. Εδώ δεν μπορεί να μαζέψει έσοδα διότι ακόμη και «πράσινοι» εφοριακοί κάνουν «λευκή» απεργία, θα περιμένουμε πότε θα αλλάξει το σύστημα;

Ανησυχία εξέφρασε η Τρόϊκα ως προς τα έσοδα που αυξάνονται στο 6% αν και είπε ότι περιμένει να επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση στο 13,7% στο τέλος του έτους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει βελτίωση αν και είπε ότι η απόκλιση των εσόδων δεν θα είναι 1 δις αλλά σίγουρα 350 εκατ. ευρώ, άρα τον στόχο δεν τον πιάνουμε και θα έχουμε μαύρη τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί με φόρους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου, και με τον ΦΠΑ μέσα αυξήθηκαν κατά 4% μόλις με ετήσιο στόχο 13,7%.

Οι Τροϊκάνοι αποκάλυψαν πως εξετάσθηκε η αναδόμηση των ΔΕΚΟ και σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως οι αποφάσεις για καταργήσεις, συγχωνεύσεις ή και απολύσεις προσωπικού θα ληφθούν από την Κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων αλλά να επιστρέψουν οι ΔΕΚΟ στην κερδοφορία. Δε μας λέει κι εμάς τη μαγική συνταγή που θα γίνει αυτό χωρίς να ματώσουν οι εργαζόμενοι;

Για τη ΔΕΗ η Τρόϊκα είπε ότι έδωσε διορία μέχρι το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει απελευθέρωση της αγοράς και ότι συζητήθηκαν εναλλακτικές της πώλησης προτάσεις. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει πώληση του 40% μονάδων της ΔΕΗ, ποιος όμως την πιστεύει όταν η ίδια κατακαλόκαιρα άνοιξε το θέμα προκαλώντας σάλο; Επίσης, τι σημαίνει αυτό που είπε κάποιος της Τρόϊκα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία; Μήπως η είσοδος ιδιωτών χωρίς κανέναν έλεγχο και καμιά μέριμνα για τη ΔΕΗ;

Διαβάστε κι αυτά:

Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα, τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Η έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. klausevitz avatar
  klausevitz 05/08/2010 19:06:02

  Ενδεχομένως, σας διέφυγε την προσοχή η πλέον εντυπωσιακή
  δήλωση του κ.Παπακωνσταντίνου, ότι...από το Σεπτέμβριο
  η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέου πακέτου 25 δισ.ευρώ
  για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών,ώστε να ενισχυθεί
  η ...."πραγματική οικονομία"!
  Κι αυτό μετά την....αποτελεσματικότατη αξιοποίηση του προηγούμενου
  πακέτου των 28 δισ ευρώ,πρό διετίας περίπου,που κατευθύνθηκαν
  ολοσόύμπιτα στην..."πραγματική οικονομία".
  Κι αυτό, μετά απ'το...ανελέητο crash test των τραπεζών απο το
  οποίο εξήλθαν άπασες (πλην ΑΤΕ)... υγιέστατες!
  'Ας παραμερίσουμε την πολιτικό-κοινωνική πλευρά των δηλώσεων
  Παπακωνσταντίνου. Μάταιο,για αυτόν τον ανθρωπότυπο, είναι
  προφανές που ανήκει και τί στοχεύει.
  Υπάρχει και μιά τεχνική πλευρά: πού έμαθε αυτά τα ..macro-economics?
  ' Αφερίμ!

  • ganasta avatar
   ganasta @ klausevitz 05/08/2010 19:19:40

   Είναι αυτός ο απίστευτος τύπος που κατηγορούσε τη Ν.Δ για το πρόγραμμα των 28 δις, ότι χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες!

  • Factorx avatar
   Factorx @ klausevitz 05/08/2010 19:43:42

   δες αλλη σχετικη αναρτηση

 2. klausevitz avatar
  klausevitz 05/08/2010 19:51:48

  ΟΚ!

 3. Johnny X avatar
  Johnny X 05/08/2010 19:58:21

  Στην Πάρο βρίσκεται από τις 12:20 σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η σύζυγος του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν στο νησί για περίπου 10 - 11 ημέρες. Θα μείνουν στο ξενοδοχείο ΠΟΣΕΙΔΩΝ στη Χρυσής Ακτής περιοχή που σταθερά επιλέγει ο Γ. Παπανδρέου, όταν επισκέπτεται το νησί, αφού οι παραλίες προσφέρονται για τα θαλάσσια σπορ, ενώ η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ποδήλατο και περιπάτους.

  Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας τον 15 Αύγουστο και μόνο γι' αυτή την περίσταση θα...
  ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού μας, καθώς τις ημέρες που θα προηγηθούν ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να τις περάσει χωρίς πολλές δημόσιες εμφανίσεις.

  Λίγο αργότερα κατέφθασε και ο υπουργός εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης που βρίσκεται στην Πάρο ήδη εδώ και λίγες ημέρες.


  Η τροικα περιμενει τα αποτελεσματα των δημοτικων για να πραξει αναλογως στην συνεχεια...
  Κανονιστε..

  • Ευαγγελία avatar
   Ευαγγελία @ Johnny X 05/08/2010 20:34:22

   Ούτε μισός. Αντίσταση!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Johnny X 05/08/2010 21:43:27

   Στο ενδιάμεσο των διαφόρων ταξιδιών, είτε κυβερνητικών, είτε στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο genius πρωθυπουργός μας πηγαίνει είτε στον Πόρο, είτε στη Σέριφο, είτε στην Πάρο και μάλιστα στην Πάρο για πολυήμερες διακοπές εν μέσω κρίσης...
   Αναισθησία στον απόλυτο βαθμό.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 05/08/2010 21:47:58

    Γιατί νομίζεις ότι ο λαός τού έδωσε το όνομα Μητσανδρέου; Για τη γαιδουρινή του αναισθησία και για τη συνεπή μητσοτακική του πολιτική.

 4. Johnny X avatar
  Johnny X 05/08/2010 20:42:20

  για 5 δευτερολεπτα μονο,
  ανεφεραν στο ΜΕΓΚΑ οτι δωθηκαν ΑΛΛΑ 25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ απο το ΠΑΣΟΚ..

 5. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 05/08/2010 22:24:48

  Δυο σημεία που ειτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου ή πέρασαν στα πολυ ψιλά των ΜΜΕ. 1) Η υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού κατά το 1ο 7μηνο σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο ηταν 2,4 δισεκ., και 2) Η ύφεση τρέχει με ρυθμό -4%.
  Ως προς το πρώτο, σημαίνει οτι η "τρύπα" στα δημόσια έσοδα στα τέλη του ετους σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία των πραγμάτων θα είναι 4,5 δισεκ. Η εκτίμησή μου είναι οτι θα ξεπεράσει αρκετά τα 5 δισεκ. και ίσως να προσεγγίσει ακόμα και τα 6 δισεκ. ευρω! Για να "βουλώσουν" αυτήν την τρύπα και ανεξάρτητα απ' οτι ισχυρίζονται, θα πάρουν και άλλα μέτρα λογιστικής φύσης και τα οποία θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
  Ως προς το δεύτερο να σημειώσω οτι πριν λίγες εβδομάδες μας έλεγαν οτι η αναπτυξη θα κλείσει στο -2,8%. Η εκτίμησή μου είναι οτι θα ξεπεράσει το 5 με 5,5%!
  Η ανεργία λένε οτι στα τέλη του έτους θα κυμανθεί στα επίπεδα του 12%. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, εκτιμώ οτι η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%, πράγμα που σημαίνει οτι στούς επόμενους απο σήμερα θα προσστεθούν άλλοι 500 χιλ. στούς ήδη υπάρχοντες ανέργους! Εφιαλτικό μεν αλλά δυστυχώς αναμενόμενο.
  Οσο αφορά το ανοιγμα των μεταφορών και το ενεργειακό. ΝΑΙ στο ανοιγμα των μεταφορών υγρών καυσίμων. ΟΧΙ στίς οδικές μεταφορές και στο ενεργειακό. Και στίς δύο αυτές περιπτώσεις έχουμε απο τα χαμηλότερα κόμιστρα χερσαίων μεταφορών στην Ευρώπη και ίσως το χαμηλότερο κόστος οικιακού και βιομηχανικού ρεύματος. Θα μπορούσα να ειμαι υπέρμαχος της απελευθέρωσης αφού το μεταφορικό έργο της επιχείρησης στην οποία ειμαι ανωτατο διοικητικό στέλεχος, είναι 2.100-2.200 νταλίκες ετησιώς των 25 τόνων φορτίου εκάστης, ενω η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταβάλλουμε στην ΔΕΗ είναι κατα μέσο όρο 90.000 ευρω μηνιαίως. Αυτη ειναι η πραγματικότητα και όποιος δεν ξέρει να μην μιλάει.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ DeltaLamda 05/08/2010 23:20:42

   Κύριε ΔΛ
   όσον αφορά τις εκτιμήσεις σας, μπορεί να έχετε δίκιο, αν και το απεύχομαι. Τα πλήρη στοιχεία δεν είναι στην διάθεση του καθενός, άλλωστε.
   Ως προς τις χερσαίες μεταφορές, το ότι οι οργανωμένες και μεγάλες μεταφορικό σας απαιτήσεις προσελκύουν καλές προσφορές δεν με ξενίζει. Εκεί, όμως, που ζητιέται επαγγελματική συνέπεια σε περιστασιακές μεταφορές επικρατεί απολύτως αντίθετη οικόνα. Ειδικά στα "άγονα" δρομολόγια (όλα όσα δεν έχουν στο ένα τους άκρο την Αθήνα και δευτερευόντως την Θεσσαλονίκη) ακόμα και στις επαγγελματικές μεταφορές ισχύει το "όπου σε πιάσουν", ενώ δεν προσφέρεται μεταφορικό έργο, επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς άδειες για να "λιμνάσουν" κάποιες στην επαρχία, περιμένοντας πλήρες μεταφορικό έργο. Έτσι, όμως, εμποδίζεται η ανάπτυξη χάριν συντεχνιών. Αν ανοίξει το επάγγελμα, θα υπάρξουν περιστασιακοί μεταφορείς, που θα "ανοίξουν" τις δυνατότητες της επαρχίας.
   Το κόστος, που για την Δ.Ευρώπη είναι κάπως χαμηλό (οι διεθνείς μας συναλλαγές δεν δείχνουν αξιόλογες διαφορές) για την Ευρώπη των 27 ΔΕΝ είναι χαμηλό, αλλά ασύμμετρο και οφείλεται, όπως είπα, στον αστάθμητο τρόπο λειτουργίας, στα χαμηλότερα μεροκάματα και στις πολλαπλές παρανομίες, που επηρεάζουν και τον ανταγωνισμό (υπερβάσεις φορτίου, εργασιακών απαιτήσεων, τεχνικών οδηγιών για τα μέσα, παραβάσεις του ΚΟΚ κλπ). Η ποιότητα και η συνέπεια των υπηρεσιών είναι Ανατολίτικου τύπου (φθορές, απρόβλεπτες ακυρώσεις δρομολογίων, κλοπές ή απώλειες κλπ).
   Η επιχείρησή μου πληρώνει 400 φορτωτικές τον μήνα για γενικής φύσεως, μη εξεζητημένο μεταφορικό έργο. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους πολλούς, λοιπόν, και όποιος δεν ξέρει να μην μιλάει.

  • neotera avatar
   neotera @ DeltaLamda 05/08/2010 23:21:57

   Μάλλον δεν το βάζει ο νους σας/μας, αλλά το μίσος προς την ελλάδα και προς τους έλληνες κινεί το γιωργάκη και τ' άλλα φλωροκαθάρματα που τον περιβάλλουν. Δεν τους νοιάζει αν θα πετύχει κάποια οικονομική πολιτική, αλλά πόσο μεγάλη ζημιά θα προκληθεί στη χώρα περισσότερο. Εχουν τη νοοτροπία του σαμποτέρ που κατέλαβε το διοικητήριο σε εχθρικό στρατόπεδο.

 6. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 05/08/2010 22:58:07

  Κεφαλι χωρις μνημη ειναι θεση αφρουρητη, ειναι δε γνωστο οτι κανενας δεν εχει τοσο ισχυρη μνημη ωστε να ειναι ο τελειος ψευτης.

  αραγε γιατι εγινε τοση φασαρια για τα 28 δις…τι παιχνιδια παιζονται παλι στην πλατη μας…ειναι τελικα ισχυρο το τραπεζικο συστημα η ολα αυτα ειναι ενα φθηνο κολπο για να μας κρατουν φοβισμένους;

 7. neotera avatar
  neotera 05/08/2010 23:27:46

  Κάθομαι και βγάζω τις ειδήσεις και αιστάνομαι ότι δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει κανείς να ειδοποιηθεί για τις εξελίξεις. Εχουν καταστρέψει οι παπάντριου κάθε θεσμό που λειτουργούσε στην ελλάδα με πρώτον εκείνον της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, που κουτσά στραβά πάντοτε υπήρχε από την αρχαιότητα.

 8. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 06/08/2010 00:26:41

  οι δηλώσεις τρόικας- παπακωνσταντίνου φανερώνουν μια μεγάλη αλήθεια,
  τα κοροΐδα σε αυτή τη χώρα συνεχίζουν να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  νομίζω ότι, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν τις δημοτικές

 9. aurora3363 avatar
  aurora3363 06/08/2010 01:01:00

  τα χαπια μου ...και ενα ταξι να φυγω!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.