#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2008 16:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια για το πετρέλαιο και την ακρίβεια

Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε. Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναιαυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που:  πρώτον, είναι φθηνότερο κατά 5-6$ και δεύτερον, έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειας μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότιαυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα. Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.(Από την «Ε», Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης, tetradis@enet.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. wert01gf avatar
  wert01gf 13/05/2008 17:22:21

  Επιτέλους! Κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Είχα αναφερθεί σε αυτήν την δήθεν ανατίμηση των τιμών με πρόσχημα το πετρέλαιο παλαιότερα και πέσανε τότε όλοι να με φάνε ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται και λασπολογώ.
  Εύγε! Σπουδαία δημοσίευση!

 2. IHaveOpinion avatar
  IHaveOpinion 13/05/2008 19:31:41

  Για να ισχυουν αυτά που λέει το άρθρο, θα έπρεπε η ανατίμηση του ευρώ να είναι ανάλογη αυτής του πετρελαίου, κάτι το οποίο ολοφάνερα δεν ισχύει. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεία 100% σε ένα χρόνο, ενω το ευρώ λιγότερο από 20%. Είναι κρίμα που υποτίθεται σοβαρές εφημερίδες γράφουν τέτοια παραπλανητικά και ψεύτικα άρθρα.

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/05/2008 22:56:29

  ΕΥΡΩ Vs ΔΟΛΑΡΙΟ: Το δολάριο, ένα «άχρηστο κομμάτι χαρτί»;


  Καθόλου …αισίως, διανύουμε τον έβδομο χρόνο από την έναρξη του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας», που λέει ο "Θάμνος", ή του «Πολέμου των Θρησκειών- Πολιτισμών», που λένε ψευδεπίγραφα οι δυτικοί λόγιοι, ή του «Πολέμου κατά των Σταυροφόρων», όπως λανθασμένα λένε οι Τζιχαντίστες, ή, τέλος, του «Εμφύλιου του Μονοθεϊσμού», όπως λέμε ΕΜΕΙΣ, (άλλο οι Θρησκείες, άλλο ο Μονοθεϊσμός, άλλο οι οι «Σταυροφορίες» κι άλλο οι …«Σταυρο-αστροδαβιδοφορίες»!). Όπως και να το λες, όμως, ένα είναι το θέμα: το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ! Που πωλείται σε ΔΟΛΑΡΙΑ…

  Μέχρι την έναρξη του πολέμου, οι Αμερικανοί είχαν αμαμφισβήτητα το πάνω χέρι στον Δυτικό κόσμο και, συνεπώς, σ’ όλον τον κόσμο. Φάνταζαν ανίκητοι, μετά την κατάρρευση του Κομμουνιστικού μπλοκ. «Ο πόλεμος», όμως, «είναι πατέρας πάντων» και «ο πιτσιρικάς που παίζει ζάρια», δεν ξέρεις τι θα φέρει...

  Άντεξαν την πολεμική λαίλαπα οι Ταλιμπάν- Παστούν- Βακτριανοί και οι Μεσοποτάμιοι- Βαβυλώνιοι- Ιρακινοί, συνεπικουρούμενοι τα μάλα ψυχο-λογικά από την ΑΠΙΘΑΝΗ κατατρώπωση της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στην Φοινίκη- Χαναάν- Παλαιστίνη- Λίβανο. Και τώρα, οι Αμερικανοί είναι εγκλωβισμένοι, αφού μετά από είκοσι χρόνια «καταστάλαξαν τα νερά» και στην τσαροδεσποτομανή, αλλά με πλεόνασμα ενεργειακό, Ρωσία. Η οποία, σε αντιπερισπασμό της παρουσίας της Αμερικής στην Μ. Ανατολή, «εισβάλει» με αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη. «Ρωσία, Περσία, Συμμαχία», λοιπόν, και όσοι πιστοί Ευρωπαίοι προσέλθετε!

  Ως γνωστόν, οι Ρώσοι είναι κορυφαίοι στο σκάκι. Αλλά και οι Πέρσες είναι πολύ καλοί στο να σε στριμώγνουν σε …«σαχ». Που γίνεται «ματ» σε 3-4 κινήσεις…

  «Το Ιράν είναι μεγάλη χώρα, παράγει 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα .. Από ΠΕΡΥΣΙ οργανώνει Χρηματιστήριο Πετρελαίου, όπου βαθμιαία το ευρώ θα εκτοπίζει το δολάριο, πράγμα ΟΛΕΘΡΙΟ για την υπερδύναμη. Θα υπηρερήσει τις συναλλαγές του Ιράν με την Ευρώπη, που απορροφά το 1/3 του αργού που εξάγει, ενώ αντιπροσωπεύει το 45% των εμπορικών συναλλαγών του. Στις ΗΠΑ, απευθείας τουλάχιστον, δεν πουλάει σταγόνα πετρέλαιο και η μετατροπή δολαρίων σε ευρώ έχει ΚΟΣΤΟΣ και ΡΙΣΚΟ. Απο τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι την ανατροπή του με ευρώ πουλούσε πετρέλαιο και ο Σαντάμ!…», Στέλλα Παγαρτάνη- Χοϊδά, «Πόλεμος για το πετροδολάριο», «Ελευθεροτυπία», 6/5/06.

  «Ιρανική «τρικλοποδιά» στο δολάριο – Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσέιν Νοζάρι, έχει πάρει οδηγίες από την κεντρική τράπεζα της χώρας να περιλάβει νέα ρήτρα στα συμβόλαια πετρελαίου, με την οποία θα επιτρέπει να ζητεί πληρωμές σε ευρώ και άλλα νομίσματα…», Μωυσής Λίτσης, Οικονομική «Ελευθεροτυπία», 22/12/2006.

  Και: "Τεχεράνη, Ιράν (ΑΠ) – Το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, σταμάτησε τις πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια Η.Π.Α., ανακοίνωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πετρελαίου, σε μια συντονισμένη ενέργεια να μειωθεί η εμπιστοσύνη προς την Ουάσιγκτον, την εποχή της έντασης κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και της πιθανολογούμενης εμπλοκής της στο Ιράκ.

  Το Ιράν έχει δραματικά μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο, κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, με σκοπό να αυξήσει την πίεση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πτώση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος. Το πετρέλαιο εκτιμάται σε δολάρια στην διεθνή αγορά και η υποτίμηση του νομίσματος προβληματίζει τους παραγωγούς, διότι συμβάλλει στην άνοδο της τιμής του αργού και «διαβρώνει» την αξία των αποθεμάτων τους σε δολάρια. «Το δολάριο έχει απολύτως αποσυρθεί από τις πετρελαϊκές συναλλαγές του Ιράν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου την Τετάρτη, στην υπό κρατική διεύθυνση Περσική τηλεόραση.

  «Έχουμε συμφωνήσει με όλους τους πελάτες μας αργού πετρελαίου, να μην κάνουμε τις συναλλαγές μας σε δολάρια». Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, αποκάλεσε το υποτιμημένο δολάριο ένα «άχρηστο κομμάτι χαρτί», σε μια σπάνια συνάντηση κορυφής στην Σαουδική Αραβία, στην οποία έλαβαν μέρος οι ηγέτες των χωρών του ΟΠΕΚ. Το Ιράν πίεσε στην συνάντηση τις χώρες του ΟΠΕΚ να κοστολογούν το πετρέλαιο μέσω ενός «καλαθιού» νομισμάτων, αλλά δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει την υποστήριξη των εταίρων του, -πολλοί από τους οποίους, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

  Κατά το παρελθόν, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι «γυρίζουν» τις πωλήσεις πετρελαίου από το δολάριο σε άλλα νομίσματα, αλλά ο Χανιμιφάρντ αποκάλυψε την Τετάρτη ότι όλες οι πετρελαϊκές συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ευρώ ή γιεν. «Στην Ευρώπη, το ιρανικό πετρέλαιο πωλείται σε ευρώ, αλλά αμφότερα, ευρώ και γιέν, χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές του αργού στην Ασία», (σ.σ. Κίνα και Ινδία!), είπε ο Χανιμιφάρντ. Η κεντρική Τράπεζα του Ιράν έχει επίσης μειώσει τα σε δολάρια ξένα συναλλαγματικά της αποθέματα, παρακινούμενη από την πτώση του δολαρίου και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κάνουν δύσκολες τις ιρανικές συναλλαγές σε δολάρια.

  Απαγορεύτηκε στις αμερικανικές Τράπεζες να επιχειρούν κατευθείαν με το Ιράν, και πολλές ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν συγκρατήσει τις δοσοληψίες τους με την χώρα τον τελευταίο χρόνο, κάτω από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την άμεση στοχοποίηση της ιρανικής βιομηχανίας πετρελαίου, προφανώς ανησυχώντας ότι, τέτοια κίνηση θα ΕΚΤΙΝΑΞΕΙ τις τιμές του αργού, που βρίσκονται, ήδη, σε επίπεδα ρεκόρ.

  Ιρανοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Ιράν μπορεί να αντέξει την αμερικανική πίεση, ΟΣΟ θα μπορεί να συνεχίζει τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου, οι οποίες συνεισφέρουν τα περισσότερα από τα 80 δις δολάρια των εξαγωγών», (CNN), updated 6:19 a.m. EDT, Wed April 30, 2008.


  Λένε, «το πληγωμένο θηρίο είναι το πιο επικίνδυνο». Και η Αμερική είναι θηρίο σίγουρα. Τώρα, άρχισε να είναι και πληγωμένο. ΕΜΕΙΣ, «από μακριά κι αγαπημένοι» με όλους. Οι αγωγοί από δω θα περάσουν… Αν και όποτε περάσουν, βέβαια, και δεν επιστρέψουμε στην προ Ηλεκτρισμού Εποχή. Και Πολιτισμό…

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/05/2008 01:41:26

  ΓΙΑΤΙ οι φθηνές τιμές βενζίνης στην Αμερική κάνουν την ζωή της δύσκολη, ΠΛΕΟΝ...

  "U.S. gas: So cheap it hurts"

  http://money.cnn.com/2008/05/01/news/international/usgas_price/?postversion=2008050109

 5. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 14/05/2008 03:54:27

  Και τα παιδία μας το χαβά τους
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4545635&publDate=14/5/2008

 6. Sergios avatar
  Sergios 14/05/2008 12:21:20

  ΡΕ ΦΑΚΤΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΘΕΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ. DOES IT HURT SO MUCH TO BE POLITICALLY INCORRECT? ΤΕΤΟΙΑ ΣΙΓΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΑΓΟΡΑΙΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ;...ΤΣ ΤΣ ΤΣ ΚΑΙ ΠΑ ΠΑ ΠΑ.

 7. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/05/2008 15:16:40

  Sergios,

  μου φαίνεται, έχεις χάσει ...επεισόδια:

  "Στην Αθήνα η Bilderberg;" (http://www.antinews.gr/?p=1947#comments)

 8. Sergios avatar
  Sergios 14/05/2008 20:20:39

  OK. Με συγχωρείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.