15/09/2009 03:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια για τον ιό της «νέας γρίπης»Έχουν περάσει πέντε και  πλέον μήνες από τότε που ο ιός H1N1 της «νέας γρίπης» ή της «γρίπης των χοίρων» έφτασε στη κορυφή της παγκόσμιας δημοσιότητας. Με αφορμή την επερχόμενη χειμερινή περίοδο (στο βόρειο ημισφαίριο) αξίζει να ασχοληθούμε λίγο  με το όλο ζήτημα.

Το βασικό στοιχείο της παρούσας ανάλυσης είναι: Το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και τη Πρόληψη Ασθενειών (CDC) πιστεύει πως οι δείκτες νοσηλείας καθώς και οι δείκτες θνησιμότητας για τον H1N1 είναι παρόμοιοι ή και χαμηλότεροι αυτών που συνδέονται με άλλες πιο παραδοσιακές μορφές γρίπης. Και κάτι άλλο: Σκεφτείτε πως τα στοιχεία για τη νέα γρίπη είναι ατελή και δύσκολα διασταυρώνονται, οπότε οι όποιες προβλέψεις για μαζικούς θανάτους, δεν είναι παρά αβάσιμη κινδυνολογία στερούμενη οποιωνδήποτε επιστημονικών δεδομένων. Πάμε τώρα στις λεπτομέρειες.

Ελάχιστα είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον φετινό ιό H1N1 από άλλους ιούς της γρίπης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η δημογραφική ομάδα που συνήθως αποτελεί ομάδα αυξημένου κινδύνου, οι ηλικιωμένοι δηλαδή, δεν κινδυνεύουν από τον νέο ιό και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα σε οίκο  ευγηρίας κλπ.  Αντιθέτως, ο ιός μάλλον προτιμά τον νεανικό πληθυσμό, με μεγαλύτερους ρυθμούς μόλυνσης από ότι είναι σύνηθες, στις ηλικίες κάτω των 24  χρόνων, ειδικά στα νήπια κάτω των δυο, αλλά και στις έγκυες γυναίκες. Αυτό το τελευταίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην εργασία και την παραγωγή, καθώς οι γονείς και τα παιδιά που μολύνονται, θα πρέπει να απέχουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σαν αποτέλεσμα της διάδοσης του νέου ιού, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά πολύ, τα προγράμματα εμβολιασμού του πληθυσμού,  και αυτά που αφορούν στον  H1N1 θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Αυτά όμως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που σημειώνονται,  δεν είναι  καθόλου ριζοσπαστικά. Αν και η μετάδοση του ιού θα αποτελέσει πρόκληση για τις κυβερνήσεις προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προκληθεί έστω και μέρος της αναταραχής που υστερικά υποστηρίχθηκε κατά τους τελευταίους μήνες.

Μεγάλο μέρος της υστερίας που δημιουργήθηκε, είχε να κάνει με την ανάμνηση της πανδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918. Αν και τα νούμερα δεν είναι ακριβή, καθώς ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο Α`Π.Π., πολλοί συμφωνούν ότι τα θύματα ήταν μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, (500.000 Αμερικανοί). Η συγκεκριμένη γρίπη ήταν ιδιαίτερα τρομακτική, κυρίως διότι έπληττε ανθρώπους που ήταν στο άνθος της ηλικίας τους, μεταξύ 25-35 ετών, πέραν των πολύ μικρών παιδιών και των υπερήλικων. Βάσει των αριθμών, το 28% του πληθυσμού των ΗΠΑ κόλλησε τον ιό, εκ των οποίων το 1.4% με 2.3% έχασε τη ζωή του (0.39%-065% του συνολικού πληθυσμού της χώρας).  Η εξάπλωση της γρίπης μεταξύ 1918-20, ήταν η μόνη φορά που ο πληθυσμός των ΗΠΑ σημείωσε μείωση.

Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που σχετίζονται με τον σημερινό ιό και κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και  τα στοιχεία είναι λίγα, εν τούτοις υπάρχουν χαρακτηριστικά στοιχεία που δείχνουν την ανομοιότητα του με αυτόν του 1918. Κυριότερα εξ αυτών είναι οι δείκτες θνησιμότητας, ή μάλλον η απουσία τους. Τα παγκόσμια στοιχεία είναι ελλιπή, αλλά την 4/9/09, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε  3.199 θανάτους (παγκοσμίως) που οφείλονται στον H1N1. Στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία είναι πιο αξιόπιστα, ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 593, πολύ μακριά από τους 402.000 έως 675.000 θανάτους της επιδημίας του 1918.

Μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία που το STRATFOR θεωρεί ως τα πλέον πλήρη, είναι αυτά που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη, μια περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα όταν ο ιός έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Απρίλιο. Οι υπηρεσίες υγείας της πόλης υπολογίζουν πως 800.00 άνθρωποι (10% του πληθυσμού) κόλλησαν τον ιό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εξάπλωσής του. Μέχρι σήμερα όμως, μόνο 930 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν και μόνο 54 πέθαναν. Συμπέρασμα: Αν και ο H1N1 μεταδίδεται εξίσου εύκολα με άλλες μορφές γρίπης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν  ότι είναι περισσότερο θανατηφόρος. Αν πάρουμε ως βάση τα στοιχεία της Νέας Υόρκης, τότε ο δείκτης θνησιμότητας αγγίζει τα όρια του ασήμαντου (0.00675% θνησιμότητα μεταξύ των νοσούντων και  0.00064% θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό).Το να χρησιμοποιούμε τα στοιχεία κατ` αυτόν τον τρόπο είναι εν μέρει λάθος. Οι μέχρι στιγμής θάνατοι καλύπτουν  μόνο τη περίοδο από τον Απρίλιο έως σήμερα. Δεν καλύπτουν ολόκληρο το χρόνο και ασφαλώς δεν καλύπτουν τις μελλοντικές μεταδόσεις του ιού και τα αποτελέσματά τους κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Τέλος, δεν καλύπτουν στοιχεία από άλλους ιούς της γρίπης.

 

Είναι περίπου σίγουρο πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω μολύνσεις και θάνατοι. Υπάρχει και η ενδεχόμενη περίπτωση της μετάλλαξης του ιού σε πιο θανατηφόρο. Άλλωστε αυτό ακριβώς συνέβη με τον ιό της «ισπανικής γρίπης» το 1918. Προς το παρόν όμως, τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. αλλά και της αμερικανικής  C.D.C. δεν δείχνουν πως ο τωρινός ιός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ή πιο επικίνδυνος από οποιαδήποτε άλλη εποχική γρίπη. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλες οι μορφές γρίπης προκαλούν χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος των θανάτων από τη γρίπη κάθε χρόνο είναι 36.000 (1.100 μόνο στη Νέα Υόρκη). Οι αντίστοιχοι θάνατοι παγκοσμίως, κυμαίνονται μεταξύ 250.000-500.000. Μέχρι σήμερα οι συνολικοί θάνατοι παγκοσμίως, που οφείλονται στον ιό H1N1, είναι μόλις 3.000. Οι περισσότεροι σημειώθηκαν στο νότιο ημισφαίριο που πέρασε το χειμώνα του. Από πλευράς στατιστικής , τα νούμερα των θανάτων εξαιτίας της γρίπης των χοίρων είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

 Απόδοση: Strange Attractor

STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 15/09/2009 10:27:13

  Πριν από λίγο ανακοινώθηκε και τρίτος θάνατος, ενός 29άχρονου Γάλλου τουρίστα στο Σισμανόγλειο.
  Είναι ο πρώτος θάνατος ασθενή, που ήταν υγιής πριν κολλήσει τον ιό.

 2. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 15/09/2009 11:35:55

  ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ ΘΑ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΚΑΡΤΕΛ.
  ΤΟ 1918 Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΟΝ "ΜΑΥΡΟ ΘΑΝΑΤΟ"(ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ)ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ
  ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.