#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2012 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια για τις βραχονησίδεςΤο θέμα της αξιοποίησης ακατοίκητων βραχονησίδων αλλά και πολλών αναξιοποίητων κρατικών ακινήτων, δεν έχει καμιά πρωτοτυπία. Ο Σαμαράς δεν είπε κάτι καινούργιο, ούτε ήθελε να το παίξει… έξυπνος, είπε τα αυτονόητα αλλά που να καταλάβουν οι Συριζαίοι οι οποίοι αν ήταν δυνατόν θα γύριζαν την Ελλάδα στο παλιό καλό μοντέλο της Σοβιετίας.

Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία η οποία δεν αποδίδει τίποτε. Κτίρια, εκτάσεις, νησιά τα βλέπουμε σε καρτ ποστάλ αλλά όταν μιλά κάποιος για αξιοποίηση είναι ανθέλληνας και ξεπουλά τα πάντα.

Τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε πολυήμερες διακοπές στην Κρήτη και αλλού, δεν τον πειράζει που χιλιάδες κτίρια και οικόπεδα έχουν περάσει στα χέρια Γερμανών, Ολλανδών, Βρετανών και Αμερικανών; Μήπως να ζητήσει επανεθνικοποίηση όταν θα γίνει κυβέρνηση; Όλη η Μάνη και η Κρήτη είναι γεμάτη από «Γερμανικά» χωριά, οι βραχονησίδες μας πείραξαν.

Η Ελλάδα διαθέτει περί τα 6000 νησιά και βραχονησίδες σε όλη την επικράτεια. Κατοικούνται μόλις 226, καμιά 60αριά είναι ιδιωτικά και τα υπόλοιπα τα έχουμε για να βοσκάνε τα γίδια και τα πρόβατα. 562 είναι βραχονησίδες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός για τη δυνατότητα που υπάρχει να γίνουν επενδύσεις, κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά κ.λπ.

Η διαδικασία δεν αφορά την πώληση των ακινήτων αλλά την εκμίσθωσή τους για 99 χρόνια με το κράτος να εισπράττει κάθε χρόνο ενοίκια από βράχους και βοσκότοπους που σήμερα δεν αποδίδουν.

Παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς ξέρει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ένα τέτοιο project, τουλάχιστον ανοίγει την κουβέντα μπας και ξεκουνηθούν διάφορες υπηρεσίες οι οποίες μπλοκάρουν εδώ και χρόνια τις επενδύσεις. Και μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να μην υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τη Ελλάδα, είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσουν χρήματα για επενδύσεις και η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να τα δεχθεί.

Δεκάδες είναι οι βραχονησίδες που δεν θεωρούνται «επικίνδυνες» δεν εμπλέκονται δηλαδή εθνικά θέματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Αλλά και αυτές που βρίσκονται στο Αιγαίο και η Τουρκία τα θεωρεί γκρίζες ζώνες, γιατί να μην μπουν στη διαδικασία αξιοποίησης; Αν έρθουν οι Γερμανοί π.χ. και ζητήσουν βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι ελληνικές αλλά διεκδικούνται και από τους γείτονες, τι θα κάνει η Άγκυρα, θα τους πάει κόντρα;

Άλλωστε, είναι γεγονός πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται εμμέσως Οικονομική Ζώνη και μάλιστα με την παρουσία ξένου παράγοντα, εχέγγυο ότι δε θα γίνουν επεισόδια.

Επομένως, η πρόταση Σαμαρά δεν πέφτει σαν κεραυνός, ούτε πρέπει να προκαλεί αρνητικά σχόλια. Και μακάρι να μη μείνει στα λόγια αυτή η πρωτοβουλία αφού εδώ και χρόνια έχουμε ακούσει πολλά από πολλούς. Άλλωστε, κτίρια και οικόπεδα φιλέτα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, στις βραχονησίδες που είναι πιο δύσκολη υπόθεση, θα κάνει η ελληνική πολιτεία την υπέρβαση;

Κάποιος, όμως, πρέπει να βάλει στο τραπέζι την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χωρίς υπεκφυγές Διότι ξέρουμε ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα πίσω από το πώς η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ακίνητο πλούτο της.

Δείτε κι αυτό: Τι είπε ο Σαμαράς για τις βραχονησίδες

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 26/08/2012 13:46:41

  Ποιο τραπέζι;
  Δεν γίνονται έτσι αυτά. Σχεδιασμός λογικά υπάρχει ήδη από το Ζάπειο Ι. Τι καθόμαστε και λέμε; Ετοιμάστε το και κάντε το. Α, για να μην το ξεχάσω. Η ενοικίαση λογικά δεν θα χρειάζεται νέο νόμο. Όλο και σε κάποιον από τους χιλιάδες νόμους που υπάρχουν θα μπορεί να ενταχθεί.

  Όσον αφορά τις ιχυοκαλλιέργειες, οι Τούρκοι μας πλησιάζουν πολύ. Εκεί που ήμασταν το Νο1, πάμε ολοταχώς για το Νο3. Εμπρός να δημιουργήσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα δίνει κίνητρα σε επιχειρηματίες να φτιάξουν μία πλήρη αλυσίδα (εκτροφή, επεξεργασία, συσκευασία, εξαγωγή).

 2. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 26/08/2012 15:32:47

  Βλέπω να γράφει πάνω-πάνω στην ανάρτηση "πού να το καταλάβουν αυτό οι Συριζαίοι"...

  Όπως έγραψα και χθες σε άλλη ανάρτηση, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταματήσει σε αυτή τη χώρα να ενδιαφέρει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το τί θα πει, τί και πόσο θα καταλάβει:

  - ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα λοιπά κακά φαντάσματα του παρελθόντος
  - η "αφρόκρεμα" του ακαδημαϊκού κόσμου (Καθηγητές και Φοιτητοπατέρες που λυμαίνοντε τα ΑΕΙ/ΤΕΙ)
  - η "αφρόκρεμα" του καλλιτεχνικού κόσμου (Λαζόπουλος, Νταλάρας, Τζούλια Αλεξανδράτου, Τρέμη, Στάη κ.λ. του ΕΑΜ-ΕΚΑΛΗΣ)
  - η "αφρόκρεμα" των μοντέρνων-προοδευτικών φιλοσόφων και τεχνοκρατών (Βαλλιανάτος, Χατζηστεφάνου κ.λ.)
  - οι υπάλληλοι, οι "οπλαρχηγοί" και τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα (Φωτόπουλος, Παπασπύρος, Τσικρικάς, Παπαχρήστος κ.λ.)
  - τα "παιδιά" και η "αγανακτησμένη νεολαία" (Θεοφίλου, Δημητράκης, Ξηρός, Σεϊσίδης, Τοξοβόλος και λοιποί δολοφόνοι και πλιατσικολόγοι που παρασιτοζωούνε)

  Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να είναι η παραπάνω μειοψηφία, το κριτήριο για κάθε απόφαση, νομοσχέδιο κτλ. των κυβερνήσεων!

  Είναι μειοψηφία πλαισιωμένη από 2 μύρια λαθρομετανάστες και τους νταβατζήδες του ιδιωτικού τομέα (αυτοί δεν έχουνε καμία Ιδεολογία)...

  Είμαστε 8-9 οι υπόλοιποι!

  Το ακούτε εκεί στη Συγγρού;;;

 3. cummulus avatar
  cummulus 26/08/2012 16:21:18

  Τελικά, ὄντως οϊ Γερμανοί ἔλεγαν ἀλήθεια ὅταν μᾶς ζητούσαν νησιά. Τί γλυκά πού ἔρχονται τά πράγματα....

 4. gio avatar
  gio 26/08/2012 16:49:19

  Αγοραστες υπαρχουν? φοβαμαι πως δεν υπαρχει αγοραστικο ενδιαφερον

 5. unfair avatar
  unfair 26/08/2012 16:57:18

  ...ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά
  έχετε παράλληλα άρθρο για το πως μας ΚΛΕΒΟΥΝ όλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι παραγωγή των ΑΠΕ! κ αναφέρεσθε σ' αυτές τις επενδύσεις?
  Καλύτερα ιδιωτικές φυλακές τύπου Αλκατράαζ, να χωρέσουν οι λαθρομετανάστες ή οι φοροφυγάδες [μιας κ οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χαράτσια!].

 6. anonymous avatar
  anonymous 26/08/2012 18:56:26

  ναι είναι εξαίρετη και φιλελληνική ιδέα, ειδικά αφού δε θα ξεπουληθούν αλλά μόνο θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια. Δηλαδή τα τρισέγγονα μας θα έχουν πάλι τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν, εκτός βέβαια και αν επεκταθεί η σύμβαση πριν τη λήξη για άλλα 99. Μάλιστα επειδή θα γίνουν υδατοκαλλιέργειες (και όχι βίλες, κότερα κτλ) προτείνω να δίνονται για 999 χρόνια. Είναι πάντως να απορεί κανείς για την απίστευτη διάθεση των νεο-γραικών να δουν τα πράγματα λιγάκι "διαφορετικά" όταν τα λέει ο κομματάνθρωπος τους

 7. Nik avatar
  Nik 26/08/2012 20:56:44

  "τα τρισέγγονα μας θα έχουν πάλι τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν"

  Με το νόμο Σηφουνάκη απαγορεύεται η επιβίβαση σε πολλές βραχονησίδες και σχεδόν σε όλες απαγορεύεται η διανυκτέρευση. Μην σκιζόμαστε λοιπόν για δήθεν απώλειες και τρίχες. Κάποιοι φρόντισαν πριν από εσάς για εσάς και της βραχονησίδες με τις ευλογίες της Ορνιθολογικής και άλλων ΜΚΟ. Φτάνει πια η υποκρισία.

 8. tabachaniotika avatar
  tabachaniotika 28/08/2012 10:43:21

  έτσι αφού μπήκε η ..κουβέντα , ποιός και γιατί ξεσηκώνει του κατοίκους της Γαυδου ...και ζητούν διαδυκτιακές υπογραφές για την μή αξιοποίηση !! καλά διαβάζετε ,την μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ Γαυδου και Κρήτης και γενικά σε όλη την Ελληνικη ΑΟΖ επειδή λέει κινδυνευει το ...περβάλλον !!! γνωρίζει κανείς να μας πεί και εμάς;;;

 9. δουρικός avatar
  δουρικός 28/08/2012 18:05:04

  σιγά μην πρωτοτυπούσε, το γαιδουρονήσι του Μητσοτάκη θυμήθηκε.

 10. δουρικός avatar
  δουρικός 28/08/2012 18:06:45

  κάποιος να μιλήσει στον Σαμαρά για το δίκαιο των βραχονησίδων πριν ξαναμιλήσει για 99ετή αξιοποίηση τους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.