#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ακτινογραφία και τα ... μυστικά της κυβέρνησης ΣαμαράΚαι τώρα, που καταλάγιασε η σκόνη από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ., ας επιχειρήσουμε μια ακτινογραφία της, τόσο ως προς τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και τις θέσεις που κατέλαβαν, όσο, κυρίως, τη σύνδεση και τη σημειολογία προσώπων και υπουργικών θώκων.

Όχι μόνο διότι τίποτε δεν είναι τυχαίο (στην ζωή, την πολιτική και κυρίως στη νομή της εξουσίας), αλλά και διότι κάποιοι, καλό είναι να ξέρουν ότι ξέρουμε…

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, παρότι είναι το πλέον δύσκολο εξηγήσιμο. Το υπουργείο Οικονομίας και η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης από το διοικητή της Εθνικής Βασίλη Ράπανο. Σημειολογικά και ουσιαστικά η τοποθέτησή του στο πλέον κρίσιμο υπουργείο σημαίνει πολλά.

Καταρχήν, αντιστρέφει το δίδυμο που είχαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπου ένας τραπεζίτης (Παπαδήμος) ήταν Πρωθυπουργός και ένας πολιτικός (Βενιζέλος) υπουργός Οικονομικών. Τώρα Πρωθυπουργός είναι ένας εκλεγμένος από τον λαό πολιτικός αλλά στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντί του στυγνού τεχνοκράτη (όπως είναι το προφίλ των τραπεζιτών), έχουμε έναν άνθρωπο- των τραπεζών μεν- αλλά που όμως έχει αντιστασιακές περγαμηνές, κοινωνικό προφίλ, λιτή ζωή και αποδοχή από όλους.

Όμως, παράλληλα πρόκειται  για έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος των Παπανδρέου, υπήρξε διοικητής της Κτηματικής που συγχωνεύτηκε με την Εθνική τράπεζα, και κυρίως πρόεδρος του ΟΤΕ σε μια περίοδο που οι μίζες της Ζήμενς πέρναγαν με ταχύτητα δίπλα του και δεν έβλεπε τίποτα. Βεβαίως και δεν αφήνουμε οποιοδήποτε υπονοούμενο (άλλωστε ο λιτός τρόπος ζωής του δεν το επιτρέπει), ωστόσο είναι γεγονός ότι την εποχή εκείνη έγιναν τα μεγαλύτερα πάρτυ…

 

Βεβαίως, ακόμα δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί έγινε υπουργός Οικονομικών…Η εύκολη απάντηση για όσους βιάζονται να κάνουν αντιπολίτευση είναι ότι τοποθετήθηκε εκεί από το τραπεζικό κατεστημένο για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (το μόνο όπως φαίνεται που ενδιαφέρει τους ξένους δανειστές μας αλλά και τους εγχώριους κυβερνώντες).

Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει όμως με την πρόθεση – προεκλογική εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά (και παράλληλα άμεσο αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας) να κουρευτούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Ποιος άλλος εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα ότι δεν θα προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση που θα κόστιζε στους τραπεζίτες περί τα 60 δις ευρώ;

Τα υπουργεία με τα πολλά λεφτά

Η.. ακτινογραφία μας όμως έδειξε και άλλα…Και τα βρήκε εκεί που βρίσκονται τα λεφτά. Στα μόνα υπουργεία δηλαδή που φέρνουν καλά νέα, αφού όλα τα άλλα επιφυλάσσουν για τους πολίτες αίμα, δάκρυα και πόνο…

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων που θα διαχειρισθεί 21 δισεκατομμύρια ευρώ (21.000.000.000) βρίσκουμε  ως υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και ως υφυπουργούς τον Θανάση Σκορδά. τον Σταύρο Καλογιάννη και το Νότη Μηταράκη. Μιλάμε για το υπουργείο που θα έχει το ΕΣΠΑ, τα μεγάλα έργα, τον ΟΣΕ, τις Επικοινωνίες και άλλα πολλά που θα μοιράσουν λεφτά όχι μόνο στον έρμο πολίτη αλλά και στους γνωστούς και μην εξαιρετέους ...θεσμικούς εργολάβους και εργολάβους. Θα αποτελέσει επίσης την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Αυτά εξηγούν και την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε χθες από το Mega ο κ. Πρετεντέρης. Δεν μπήκε ο αρεστός και επιθυμητός στο σύστημα που λυμαίνεται δεκαετίες τώρα όλα τα μεγάλα έργα και κάποιοι τα έχουν πάρει στο κρανίο

Η χθεσινή Mega - υστερία εξηγείται και από το οτι δεν πέρασε τελικά το σημιτικό κατεστημένο που ήθελαν οι ανεξάρτητοι διαπλεκόμενοι: Γιαννίτσης. Αράπογλου, Σουρνάρας κλπ.

 

Το άλλο μεγάλο υπουργείο που φέρνει λεφτά είναι εκείνο της Ενέργειας, όπου θα γίνει χαμός με την ΔΕΗ, την απελευθέρωση και τις μεγάλες εταιρείες που έχουν στο χώρο όλοι ανεξαιρέτως οι διαπλεκόμενοι εκδότες και μη. Εκεί υπουργός τοποθετήθηκε ένας διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Ουψάλα, και σήμερα καθηγητής στο ΑΠΘ και βεβαίως – βεβαίως φίλος του κ. Βενιζέλου. Άρα, όλη τη δουλειά πρέπει να την κάνει ο κ. Καλαφάτης, που έχει διατελέσει ξανά υφυπουργός στον Ανάπτυξης επί Καραμανλή.

 

Αυτά νομίζουμε είναι τα υπουργεία όπου θα παιχθεί η μεγάλη μπάλα και επάνω τους θα συγκεντρωθούν τα φώτα της δημοσιότητας. Οι καραμπόλες στα άλλα υπουργεία στις οποίες επικεντρώνεται ο Τύπος και το Διαδίκτυο είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας και τις αναφέρουμε στη συνέχεια για το ιστορικό

 

Συναινετικές καραμπόλες

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. πρότεινε τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία τελικά κατέλαβαν θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα: το νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, και τον υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Την ΔΗΜΑΡ ... πλήρωσε πρώτος ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος, αν και προοριζόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης (του είχε γίνει και σχετικό τηλεφώνημα, μάλιστα), τελικά βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, λόγω της διαφωνίας του κ. Κουβέλη στο πρόσωπό του.  Ο Σαμαράς αρχικά ήθελε τον Χαρ. Αθανασίου υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά διαφώνησε ο Κουβέλης ο οποίος ήθελε τον Α. Ρουπακιώτη, τον οποίο πρότεινε και ο Βενιζέλος. Έτσι ο κ. Αθανασίου πήγε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και ο Τζαβάρας που είδε τον εαυτό του για λίγο υπουργό Δικαιοσύνης, στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού.

 

Ο Βενιζέλος διαφώνησε για τον Στεφανάδη στην θέση του υπουργού Υγείας, για τον πολύ σοβαρό λόγο ότι δεν τον ήθελε ο Κρεμαστινός.

 

Τον Στουρνάρα τον πρότεινε ο Βενιζέλος, αλλά διαφώνησε ο Σαμαράς όχι για το πρόσωπο αλλά επειδή ήθελε να ενοποιήσει το Ανάπτυξης με το Υποδομών και Δικτύων..

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το φαβορί για το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά η επιθυμία του Βενιζέλου για τον καθηγητή Λιβιεράτο ανάγκασε τον Σαμαρά να του προτείνει την θέση του αναπληρωτή υπουργού πράγμα το οποίο δεν δέχθηκε ο Κυριάκος.

 

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευ. Λιβιεράτος αλλά και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαφτάρης είναι προσωπικοί φίλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Λίγοι θυμούνται ότι ο κ. Τσαφτάρης ήταν στο πάνελ των βασικών ομιλητών στην προεκλογική εκδήλωση του κ. Βενιζέλου στη Βέροια με ακροατήριο αγρότες και νέους αγρότες, κατεβάζοντας θέση υπέρ της αλλαγής της ΚΑΠ, κάτι που δεν αποτελούσε πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον νέο υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια τακτικός συνομιλητής και φίλος του κ. Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος λόγω χαρτοφυλακίου (όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου) θα είναι «το μάτι και το αυτί» του κ. Βενιζέλου καθώς δεν θα λείπει από καμία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Λόγω θέσης και εμπειρίας αλλά και διασυνδέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά δε τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, τον νέο υφυπουργό Παιδείας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο έναν από τους τακτικούς συνομιλητές και φίλους του κ. Βενιζέλου, αλλά και από τους πιο σκληρούς πολέμιους του νόμου της Α. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων ήταν αυτός που σήκωσε το… λάβαρο κατά του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ με «πύρινες» ανακοινώσεις αλλά και προσωπική αρθρογραφία.

 

Σε κάποια φάση πρότειναν τον κ. Ρουπακιώτη ή τον κ. Μανιτάκη για υπουργό Εργασίας, αλλά ο Σαμαράς ήθελε στην θέση αυτή έναν δικό του λόγω του ...συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι πήρε στην θέση αυτή ο κ. Βρούτσης.

 

Η απουσία του κ. Δήμα από την κυβέρνηση εξηγείται με την ...απουσία του κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και την ενόχληση της Συγγρού απο το υπερκομματικό προφίλ που έκτιζε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και μετά.

 

Για να κλείνουμε αποτελεί αδικία κατά την γνώμη μας η μη τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη στην θέση του κυβερνητικού εκπρόσωπο. Επειδή η αλήθεια είναι ότι και δουλειά έβγαλε και δεν έχει προσωπική ατζέντα. Με την τοποθέτησή του διαφώνησε ο Βενιζέλος, λόγω  των σκληρών τοποθετήσεών του εναντίον του κατά καιρούς. Έτσι ο Σίμος Κεδίκογλου βρέθηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος εκεί που δεν το περίμενε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Gagaros avatar
  Gagaros 22/06/2012 10:28:02

  Ο Χατζιδάκης δεν ειναι ντοράκι;

 2. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 22/06/2012 10:29:45

  Aπό ότι γράφεται και λέγεται, ο Ράπανος ήταν επιλογή Σαμαρά. Αποκλείεται δηλαδή ο Σαμαράς να ήθελε έναν τεχνοκράτη που, φαντάζομαι , γνωρίζει και εκτιμά, ο οποίος παράλληλα να γίνει αμέσως δεκτός από Βενιζέλο και Κουβέλη; Τόσο εύκολα ο Σαμαράς θα υπέκυπτε στα «τραπεζικά συμφέροντα», ιδίως όσον αφορά το σημαντικότερο υπουργείο της κυβέρνησής του? Αμφιβάλλω πολύ.

 3. Lampros avatar
  Lampros 22/06/2012 10:48:45

  Το σχημα ειναι πολλά υποσχόμενο. Η μονη μου ένσταση ειναι ο Πανος ο Παναγιωτόπουλος, νομιζω σε εποχες που διαγράφονται εντάσεις με τους Τουρκους ισως ηθελε κάποιον πιο "σκληρο", ίσως όμςω και να τον αδικώ, θα φανεί.
  Μην ξεχνάμε πως δεν ειναι αυτοδυναμος ο Σαμαρας, πρέπει να κανει υποχωρησεις, και τις έκανε για να αποκτήσουμε επιτέλους μια κυβέρνηση. Ας εζουμε υπομονη. Ειναι πολύ θετικό πςω εχουν αρχισει ήδη και γκρινιάζουν στο Σκαι & το Μεγκα. Αν δεν γκρίνιαζαν και τον λιβάνιζαντ ον Σαμαρά, θα ανησυχουσα πολύ....!!
  Σε ενα σημειο με χαλασε πολυ ο Σαμαρας.... :

  Ρε Πρόεδρε, γιατί δεν φιλαγες το χέρι του Αρχιεπίσκοπου εκει να πάθει αλλεργία η Ρεπουση??!!!

  • Απόδημος avatar
   Απόδημος @ Lampros 22/06/2012 13:28:16

   Αν δεν κάνω λάθος το φίλισε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 22/06/2012 10:51:00

  Η γνώμη μου για τον Ράπανο είναι η εξής: Εξαρχής η Εθνική θέλησε να αντισταθεί στα συμφέροντα που επέβαλαν τον μελλοντικό αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της απάτης του PSI. Δεν είχε και πολλά περιθώρια η Ελλάδα να αντιδράσει εφόσον έλεγε "ναι" στη χρηματοδότηση με τη δεύτερη δανειακή, αλλά η ουσία δεν αλλάζει ότι ο Ράπανος φάνηκε άνθρωπος διατεθειμένος να πάει με τα ελληνικά και όχι με τα ξένα συμφέροντα. Νομίζω λοιπόν ότι κατά βάθος είναι καλή επιλογή, στη δεδομένη συγκυρία. Βέβαια, μένουν να αποδειχθούν πάρα πολλά και, φυσικά, υπάρχει το παρελθόν στον αμαρτωλό ΟΤΕ να τον σκιάζει.

  Κανένας δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με την επιλογή Μαυραγάνη στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για έναν ευφυή και αυτοδημιούργητο νέο άνθρωπο με σημαντικές επαγγελματικές περγαμηνές που, σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους του, γνωρίζει άριστα το αντικείμενο που του ανατέθηκε. Έχει όλα τα φόντα να σταθεί απέναντι στους καταστροφικούς γραφειοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και να φτιάξει ένα φορολογικό σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας και της πραγματικής οικονομίας.

  Το μόνο του μειονέκτημα είναι η στενή του επαγγελματική σχέση με τις πολυεθνικές των λογιστών, οι οποίες, μετά την καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού, εξελίσσονται στη νέα μαφία της φορολογίας, που αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τη μαφία των εφοριακών (σε μεγάλο βαθμό με τα ίδια πρόσωπα, αφού τάζουν μεγάλες αμοιβές στους παλιούς ελεγκτές των κρατικών Ελεγκτικών Κέντρων και μεγάλων Δ.Ο.Υ. για να αφήσουν το κράτος και να έρθουν σε αυτούς). Αν ο νέος υφυπουργός Οικονομικών δείξει το αναγκαίο ήθος απέναντι στους πρώην εργοδότες του, τότε μπορούμε μέχρι και να περιμένουμε θαύματα στον τομέα της φορολογίας. Ο χρόνος θα δείξει.

  Είναι πάντως πολύ θετικό και πολύ ενδεικτικό ότι ο διαπλεκόμενος τύπος ελάχιστα έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με το προφίλ του νέου αυτού ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον γνωρίζουν. Πάρα πολύ θετικό αυτό!

 5. Νίκος Α. avatar
  Νίκος Α. 22/06/2012 11:19:12

  .....Ο Βενιζέλος διαφώνησε για τον Στεφανάδη στην θέση του υπουργού Υγείας, για τον πολύ σοβαρό λόγο ότι δεν τον ήθελε ο Κρεμαστινός.....
  Αν είναι δυνατόν;

 6. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 22/06/2012 11:47:06

  Η ΔΗΜΑΡ κρυφίως και στα μουλωχτά πετυχαίνει πολύ περισσότερα απο εκείνα που της αναλογούν βάσει του εκλογικού της αποτελέσματος. Πήρε το Δικαιοσύνης κι απέκτησε τεράστια επιρροή στο Παιδείας. Δύο κρίσιμα υπουργεία, όπου η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, επιβάλλοντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αντιεγκληματικής πολιτικής ( στο πρώτο) και στροφή σε εθνικού χαρακτήρα εκπάιδευση ( στο δεύτερο). Ο Ρουπακιώτης πολύ φοβάμαι οτι θα εξελιχθεί σε άξιο συνεχιστή του τιτάνα Καστανίδη..
  Τέλος, ο Κυριάκος , ο οποίος είναι άξιο και ικανό στέλεχος και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η νομιμοφροσύνη του στον Πρόεδρο έπρεπε να λάβει θέση Υπουργού ( έστω στο Τουρισμού ή στο Ναυτιλίας) η πρόταση για υφυπουργοποίηση του ήταν εμφανώς προσβλητική...Αν δεν χωρούσε σε κάποιο Υπουργείο, ας μην του πρότεινε ο Πρόεδρος τίποτα.

  • Εύα avatar
   Εύα @ μεταρρυθμιστής 22/06/2012 17:07:57

   Συμφωνώ απόλυτα σε όσα αναφέρεις εκτός από το σημείο που αφορά στον Κ. Μητσοτάκη...

 7. NIKOS avatar
  NIKOS 22/06/2012 13:32:43

  ο διαχωρισμός εκτελεστικής με νομοθετική εξουσία πότε με το καλό;
  κάτι παραιτήσεις απο βουλευτική έδρα και ασυλία περιμέναμε απο τους άρτι υπουργοποιηθέντες...
  επίσης περιμέναμε και μικρότερο σχήμα...
  και έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ NIKOS 22/06/2012 13:42:26

   Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα δεν έχει ορκιστεί καν η βουλή ε? Το δε σχήμα, τηρουμένων των αναλογιών της τρικομματικής διακυβέρνησης και των ισορροπιών αλληλοελέγχου που έπρεπε να έχουν μεταξύ τους τα κόμματα και ειδικά η ΝΔ (βλέπε αριθμό υφυπουργών), είναι αρκούντως λιτό. Τα υπουργεία είναι λίγα, που είναι και το σημαντικό (μη επιμερισμός αρμοδιοτήτων).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.