#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2010 07:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αθανασία είναι κοντά, χάρη στην τεχνολογίαΠριν από πολλά χρόνια, νομίζω το 1995,  είχα διαβάσει ένα ιδιαίτερα περίεργο επιστημονικό βιβλίο με τίτλο The Physics of Immortality, του φυσικού Frank Tipler. Ο συγγραφέας ισχυρίζονταν πως είχε ανακαλύψει έναν μηχανισμό βασισμένο στους νόμους της φυσικής, δια του οποίου η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κατακτήσει την αθανασία και να πετύχει ακόμη και την δευτέρα παρουσία! Και όλα αυτά, τα αποδείκνυε με εξισώσεις και αριθμούς!

Όπως λέει, ο  τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό, είναι με τη χρήση υπολογιστών απέραντης μνήμης και δυνατότητας. Η εξέλιξη  δηλαδή του ανθρώπου, θα επιτρέψει την συνεχή ανάπτυξη της επιστημονικής προόδου, με τελικό αποτέλεσμα τον έλεγχο του σύμπαντος. Σύμφωνα με τον Tipler, η όλη διαδικασία της εξέλιξης  θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας παντοδύναμης νόησης, η υπολογιστική ισχύς και η μνήμη της οποίας θα αναπτυχθεί με γεωμετρική πρόοδο, ξεπερνώντας τη κατάρρευση του σύμπαντος, και παρέχοντας άπειρο εμπειρικό χρόνο που θα χρησιμοποιηθεί για να «τρέξουν» ηλεκτρονικές προσομοιώσεις όλων των μορφών ευφυούς ζωής που πέρασε ποτέ από το σύμπαν.

Κουφαθήκατε; Έ λοιπόν, όσο παράξενα ακούγονται όλα αυτά σε εσάς σήμερα, άλλο τόσο παράξενα μου ακούστηκαν εμένα τότε. Μάλιστα,  αμφιβάλλω  και αν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου. Έλα όμως που περιδιαβαίνοντας σήμερα στο διαδίκτυο, έπεσα επάνω σε ένα τωρινό άρθρο, που διαπραγματεύεται κάτι παρόμοιο. Και όπως όλα δείχνουν, ο Frank Tipler όχι μόνο δεν ήταν «πειραγμένος», αλλά σίγουρα ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Βρετανό μελλοντολόγο Ian Pearson, ο θάνατος θα πάψει να μας απασχολεί, το αργότερο ως  το 2050. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ερευνητές, ειδικούς σε θέματα κυβερνητικής και τεχνητής νοημοσύνης, που συγκλίνουν στην ίδια βασική ιδέα: Γιατί να μην «ανεβάσουμε» όλα όσα υπάρχουν μέσα στο μυαλό, όλα δηλαδή όσα κάνουν έναν άνθρωπο να είναι άνθρωπος, σε έναν υπολογιστή, και στη συνέχεια να τα «κατεβάσουμε» σε ένα νέο σώμα; Αν το πετύχουμε, θα πετύχουμε και την αθανασία.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζονται περισσότερες πρόοδοι τόσο στο λογισμικό όσο και στο hardware των υπολογιστών, καθώς και πιο εξελιγμένα interfaces που να συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τον ψηφιακό. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον αδύνατο. Μπορούμε να το πετύχουμε μέσα στα επόμενα 40 χρόνια; Η απάντηση των ειδικών είναι: Ίσως και πολύ νωρίτερα. Αυτό που χρειάζεται είναι νέοι υπερταχείς υπολογιστές με πελώρια χωρητικότητα μνήμης. Και όπως πιστεύουν, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2020, σε δέκα μόλις χρόνια από σήμερα. Και αν υπάρξει και κάποια σημαντική εξέλιξη στους κβαντικούς υπολογιστές, αυτό το χρονικό διάστημα θα μειωθεί σημαντικά.

Μερικοί πάλι, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Αρκούνται στην ιδέα της εικονικής αθανασίας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, όλα όσα συνιστούν τον άνθρωπο, «φορτώνονται» σε ένα ψηφιακό avatar το οποίο επιβιώνει και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, μέσα σε ένα διαρκές και θεωρητικά αιώνιο διαδίκτυο.

Μήπως μιλάμε για επιστημονική φαντασία; Όχι βέβαια. Μια οργάνωση που ονομάζεται The Digital Immortality Institute, ήδη ερευνά τα παραπάνω. Και έχει καθορίσει πως τα τρία απαραίτητα πράγματα που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθεί η ψηφιακή αθανασία είναι: Εγγυημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, διασφάλιση της ακεραιότητας του avatar που αντιστοιχεί στον κάθε χρήστη, και τέλος η προϋπόθεση ότι η προσωπικότητα, η μνήμη, και όλα όσα συνιστούν τη μοναδικότητα ενός ατόμου, θα «φορτωθούν» στο ψηφιακό του αντίγραφο πριν το άτομο αυτό πεθάνει.

Για τον Pearson όμως, η εικονική πραγματικότητα δεν έχει ενδιαφέρον. Θέλει να πετύχει την πραγματική αθανασία, όπως το θέλει και ο Anders Sandberg ο οποίος είναι μέλος του κινήματος transhuman (πέραν του ανθρώπου). Ο Sandberg είναι πεπεισμένος ότι η απαραίτητη τεχνολογία  είναι προ των πυλών. Και πιστεύει ότι το όραμα της αθανασίας θα γίνει πραγματικότητα εξαιτίας της επιθυμίας του ανθρώπου να σταματήσει τη γήρανση και να νικήσει τον θάνατο. Παράλληλα, ίσως λυθεί και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Ένας άλλος ομοϊδεάτης του, ο θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης Eliezer Yudkowsky πιστεύει πως η τεχνολογία αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί σύντομα, και πριν την εξελίξει κάποια κακοπροαίρετη κυβέρνηση ή άλλη ομάδα. Θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ως το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αθανασίας. Όμως αν γίνει, θα πρέπει να γίνει σωστά διότι αλλιώς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Κάποιοι άλλοι πάλι, όπως ο 80χρονος πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης Marvin Minsky, ο άνθρωπος που εφηύρε τα   τεχνητά δίκτυα νευρώνων, και συνιδρυτής του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης του ΜΙΤ, πιστεύουν πως οι μάζες δεν μπορούν να χειριστούν την αθανασία και δεν την αξίζουν. Απομονωμένος στον ελιτίστικο ακαδημαϊκό του κόσμο, θεωρεί πως οι μόνοι που δικαιούνται να γίνουν αθάνατοι είναι οι επιστήμονες, που χρειάζονται  περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα πρέπει να αρκεστεί στο φυσιολογικό όριο ζωής. Παριστάνοντας τον Θεό, ο Minsky απορρίπτει τους ηθικούς προβληματισμούς και επιμένει πως κάτι τέτοια ζητήματα δεν αφορούν στους επιστήμονες. Η επιστημονική κοινότητα, λέει, δεν θα πρέπει να περιορίζεται από ρυθμίσεις, κανόνες, και νομοθεσίες. «Οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να έχουν ηθική ευθύνη για τις εφευρέσεις τους, θα πρέπει να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα ότι θέλουν. Δεν πρέπει να υπόκεινται στο ίδιο αξιακό σύστημα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα».

Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι τρομακτικό. Θυμίζει την ιστορία του Δρος Φράνκεσταϊν.

S.A. (www.helium.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 07/12/2010 07:52:42

  Ο πύργος της Βαβέλ!!!

 2. Johnys avatar
  Johnys 07/12/2010 07:55:02

  "Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς αφήνει στην άκρη τις αντιμνημονιακές κορόνες των τελευταίων μηνών και ετοιμάζεται να εμφανιστεί με ευρωπαϊκό προφίλ".
  Τι σχέση έχει αυτό με την αθανασία; οση σχέση έχουν τα ανιμνημονιακά του Σαμαρά με αυτά που θα λέει στην κουβέντα του με τον Στρος.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Johnys 07/12/2010 08:58:50

   Έλα μου?

 3. Λενιώ avatar
  Λενιώ 07/12/2010 08:12:38

  Αρκετές απο αυτες τις ιδεες εμφανίζονται στην πολύ καλή κατά τη γνώμη μου σειρα Sci-Fi Battlestar Galactica. Καλο ειναι να ξεχωρίζουμε την επιστημη απο την επιστημονική φαντασία...

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Λενιώ 07/12/2010 12:25:10

   Τι μας λες καλέ Λενιώ; Ο Τίπλερ γράφει επιστημονική φαντασία; Σε πείραξαν μάλλον τα πολλά κόμικς.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/12/2010 08:57:42

  Μονο μην το διαβασει ο επιτιμος του ΔΗΣΥ.

  ΠΠ

 5. ΚΡΙΤΩΝ avatar
  ΚΡΙΤΩΝ 07/12/2010 09:00:29

  Ο ι προτάσεις των πιό πάνω αφήνουν μια μεγάλη παρένθεση ελπίδας για την πρόσβαση στην αιωνιότητα, ανοικτή για όλη την ανθρωπότητα.
  Σε κάθε περίπτωση όμως έρχεται και ο HOMOUS EPOMENOUS του οποίου οι τεράστιες δυνατότητες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες σήμερα, σαν συνέπεια όμως έχει να μεγαλώνει την πιο πάνω παρένθεση .....
  Μελανό όμως στίγμα με τα σκεπτικά του αφήνει ο Marvin Minsky. Σίγουρα ο HOMOUS EPOMENOUS θα είναι πολύ πιό ΑΝΘΡΩΠΟΣ και με πνεύμα πραγματικά ανοιχτό ....... . Φαίνεται πως ο Marvin Minsky είναι ένας άξιος τεχνοκράτης αλλά πολύ στενός στο πνεύμα ......... και στο ξεκίνημά του ήδη χάνει "αιωνιότητα" ........

 6. ΚΡΙΤΩΝ avatar
  ΚΡΙΤΩΝ 07/12/2010 09:27:23

  Ο ι προτάσεις των πιό πάνω αφήνουν μια μεγάλη παρένθεση ελπίδας για την πρόσβαση στην αιωνιότητα, ανοικτή για όλη την ανθρωπότητα.
  Σε κάθε περίπτωση όμως έρχεται και ο HOMOUS EPOMENOUS του οποίου οι τεράστιες δυνατότητες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες σήμερα, σαν συνέπεια όμως έχει να μεγαλώνει την πιο πάνω παρένθεση .....
  Μελανό όμως στίγμα με τα σκεπτικά του αφήνει ο Marvin Minsky. Σίγουρα ο HOMOUS EPOMENOUS θα είναι πολύ πιό ΑΝΘΡΩΠΟΣ και με πνεύμα πραγματικά ανοιχτό ....... . Φαίνεται πως ο Marvin Minsky είναι ένας άξιος τεχνοκράτης αλλά πολύ στενός στο πνεύμα ......... και στο ξεκίνημά του ήδη χάνει "αιωνιότητα" ..........

 7. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 07/12/2010 11:12:37

  Ωραίο άρθρο με περίεργες θεωρίες αλλά όμως πολύ ενδιαφέρουσες. Λέτε να;

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/12/2010 11:31:55

  και η Θοδωρα ειναι κοντα χαρη στην τεχνολογια ( κινητων )

  Θοδωρααα οταν μπεις στα Ακινητα ενημερωσε με να γραφτω !

  ΠΠ

 9. Misha avatar
  Misha 07/12/2010 11:53:38

  «Δεν υπάρχει θεός κι αν υπάρχει δε μπορεί να είναι άλλος εκτός από εμένα»

  Mωραίνει Κύριος...

 10. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 07/12/2010 12:24:13

  Ο επίτιμος την πέτυχε την αθανασία ήδη. Ψηφιακά κακέκτυπα δεν χρειάζεται.

 11. Maximilien avatar
  Maximilien 07/12/2010 12:48:18

  Δεν νομίζω πως η συνείδηση είναι κάτι τόσο απλό όσο μια βάση δεδομένων που μπορείς να την κάνεις download σε έναν σκληρό δίσκο. Ούτε νομίζω είναι ανεξάρτητη από την υλική βάση του εγκεφάλου και τις εμπειρίες του περιβάλλοντος. Δεν είναι ειδικός στο αντικείμενο και ίσως κάποτε κατασκευάσουν υπολογιστές με τέτοια ισχύ που θα "χωράει" την ανθρώπινη "συνείδηση" αλλά αυτό που θα φτιάξουν δεν ξέρω αν θα είναι συνείδηση ή αν θα είναι ανθρώπινη. Εκτός και αν αλλάξουν τον ορισμό του τι σημαίνει "άνθρωπος".

 12. Λενιώ avatar
  Λενιώ 07/12/2010 12:53:23

  Αυτοί οι τύποι βλέπουν πολύ Battlestar Galactica (πολύ καλή σειρά!). Αλλά ας μη μπερδεύουμε την επιστήμη με την επιστημονική φαντασία...

 13. sawas avatar
  sawas 07/12/2010 13:00:03

  προς το παρον, ο μονος τροπος να αγγιξεις την αθανασια ειναι αυτος που περιγραφει ο "android"

  h**p://www.youtube.com/watch?v=7gdnZsZQJqA

 14. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 07/12/2010 13:14:10

  Θα λυθεί το πρόβλημα της αθανασίας και ταυτόχρονα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού! Πώς; Με ευθανασία, ή μήπως οι αθάνατοι δεν θα μπορούν να αναπαραχθούν;

  Παραμύθια της πλάκας για αφελείς. Το πιό γελοίο ότι θα φορτώσουν το περιεχόμενο του εγκεφάλου σε σκληρό δίσκο. Σκληρά παίρνουν;

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 07/12/2010 13:47:37

  Έτσι όπως τα γράφεις ΠΕ, κοντεύω να τα πιστέψω. Ορισμένες λεπτομέρειες, όμως, δεν συνηγορούν.
  1)Η πρώτη και καλύτερη είναι αυτό που ο Stuart Kaufman αποκαλεί agency (Reinventing the Sacred: A New View of Science, Reason, and Religion (2009), Origins of Order (1993) κ.α.) και που λείπει -και θα λείπει παντα- απο τα τεχνήματα (ρομποτ κ.α.). και αυτό διότι ΟΛΑ τα τεχνήματα κατασκευάζονται ΈΞΩΘΕΝ. Τα έμβια όντα αυτοκατασκευάζονται. Τεράστια η διαφορά, την οποία σχεδόν ΟΛΟΙ οι μη βιολόγοι την αγνοούν. ΚΑΝΕΝΑ τέχνημα δεν εμπεριέχει την αυτενεργή δραστηριότητα (agency). ΟΛΑ χρειάζονται προγραμματισμό απ' έξω. (Αν ο Ανθρωπος χρειάζεται κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζουμε διότι έτσι κάνουμε μεταφυσική και όχι φυσική, και ούτε και μπορούμε να το αποδείξουμε. Ας μην επιστρέψουμε στην εποχή του Πέτρου Αβελάρδου και των άλλων σχολαστικών).
  2) Ο αναγωγισμός ως "θρησκεία" και "πίστη" είναι ανεπαρκής να ερμηνεύσει τα πολύπλοκα συστήματα. Ως επιστημονική μέθοδος αποτελεί ό,τι καλύτερο διαθέτουμε.
  3) Ο Τίπλερ υπαινίσεται ότι ο εγκεφαλος είναι ψηφιακή μηχανή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Ούτε καν οι πιο στοιχειώδεις λειτουργίες του σώματος δεν είναι ψηφιακές. Και δεν θα μπορούσαν να είναι, ειδάλλως η μοριακή εξέλιξη και η μακροεξέλιξη θα ήταν ανεφικτες. Κάποτε παραβρέθηκα (πριν πολλά χρόνια) σε ομιλία του Wally Gilbert που είπε, με στόμφο, ότι σε 5-10 χρόνια θα έχουμε τον άνθρωπο -έτσι αφαιρετικά, και οποίος φασισμός, ε;- σε σύμπακτο δίσκο. Στοιχημάτισα μαζί του ότι ούτε σε 12 ούτε σε 15 και κέρδισα.

  Έτσι, επανερχόμαστε, πλήρη κύκλω, στον συμπατριώτη μου τον Σταγειρίτη, του οποίου την έννοια της τελεολογίας σε αντιδιαστολή με την τελεονομια, την παρεξήγησαν ΟΛΟΙ, εκτός του Νεύτωνος και του εξελικτιστή βιολόγου Ernst Mayr ο οποίος, προς τιμήν του, διέκρινε τις δύο έννοιες. Τα έμβια όντα, εν αντιθέσει με τα τεχνληματα, εμπεριέχουν μη ψηφιακή τελεονομία και ενδελέχεια (όχι εννοούμενη μεταφυσικά, αλλά φυσικά). Αυτά όλα αποδεικνύονται απο τα δεδομένα, νέα και παλιότερα. Η πλειοτροπία, το γεγονός δλδ ότι οι ιδιοι γενότυποι μπορούν να παράξουν διαφορετικούς φαινότυπους και, αντιστρόφως, διαφορετικοί γενότυποι να δώσουν παρόμοιους φαινοτύπους είναι κάτι που ακόμα δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε.

 16. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 07/12/2010 14:37:50

  Όλες αυτές οι αφέλειες που διάβασα στο άρθρο αυτό έχουν αναιρεθεί από τον Penrose στο The Emperor's New Mind.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Professor Moriarty 07/12/2010 17:56:17

   όπα ρε συ μεγάλε, κόψε κάτι!

 17. tsilivithras avatar
  tsilivithras 07/12/2010 15:05:08

  Strange

  Δλδ μπορούν να κάνουν download τον Θράκα στο avatar του και μετά να τον έχουμε on line 24/7;;;;

  (αναστεναγμός)

  Τον ήπιαμε...!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ tsilivithras 07/12/2010 16:16:26

   Να παίζει τρίγωνο, και παράλληλα να διοργανώνει τάπεργουερ πάρτυ. Δισυπόστατος, που λένε!

 18. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 07/12/2010 21:31:03

  Μᾶλλον ἔχουν δίκιο ὅσοι λένε ὅτι ὁ τρέχων πολιτισμὸς πάει ταχύτατα γιὰ παράδοση σκυτάλης. Διότι ἔχει ἀρχίσει νὰ λέει πλέον *βλακεῖες*. Δὲν ἀναφέρομαι στὰ περὶ ἀθανασίας καθ' ἑαυτά, ποὺ μὲ τὴν μορφὴ ποὺ περιγράφονται μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ἐπιτεύξιμα, ἀλλὰ στὴν ἀντίληψη ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἀποκλειστικὰ καὶ μόνον τὰ περιεχόμενα τοῦ μυαλοῦ του καὶ ὅτι συνακόλουθα τὸ σῶμα του εἶναι σκεῦος φυλακῆς... Ἡ ὕστερη νεωτερικότητα ἔχει ἕνα θέμα μὲ (νεο-)πλατωνικὲς ἀντιλήψεις ποὺ παρεισφρύουν στὰ ἐπιστημονικά της. Τέτοια ἀθανασία νὰ τὴν βράσω, εἴτε ψηφιακὴ εἴτε ὡς download σὲ ἄλλο σῶμα. Ὑμνογραφεῖ ὁ Κραουνάκης: "ποτέεεεε δὲν θὰ μπῶ σ' ἄλλο σῶωωωωμα...". Τί τραβᾶμε κι ἐμεῖς οἱ θεοῦσες ποὺ τρέφουμε ἀπεριόριστο σεβασμὸ γιὰ τὸ Σῶμα, γιὰ τὴν Σάρκα σου
  Ὅλη...

  Βιβλιογραφία:
  Ἡ Μεταφυσικὴ τοῦ Σώματος, Χρ. Γιανναρᾶς, Ἀθήνα, Δωδώνη 1971.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.