#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/10/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αγωνία της κυβέρνησης πριν από το πέναλτι (της Τροϊκας)Την τελευταία της ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα σε ότι αφορά την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις, έχει η κυβέρνηση στο νέο γύρο συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι. Τρόικα και Γ. Στουρνάρας ξεκινούν σχεδόν από την ίδια φάση που άφησαν τις διαπραγματεύσεις καθώς αν και έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα μέτρα από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν αυτά θα εγκριθούν από τον Τόμσεν και την παρέα του.

 

Ο Π. Τόμσεν φαίνεται να είναι αντίθετος με ορισμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας κυρίως ως προς τις προβλέψεις για έσοδα από τη φοροδιαφυγή αλλά και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλο υπόσχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις κι όλο πίσω μένουν.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου είναι ποια μέτρα θα «κόψει» ο Τόμσεν και ποια θα είναι η αντίδραση της τρόικας στο πακέτο, ειδικά μετά τη χλιαρή αντίδραση που είχε η ανάλυσή του στο Euro working Group.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή να μπει μπροστά ο Αντώνης Σαμαράς και να ζητήσει ό,τι η Ελλάδα δικαιούται αλλά και για να δεσμευτεί ότι θα πράξει ότι πρέπει. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε απανωτές συσκέψεις με στελέχη του υπουργείο Εσωτερικών (όχι τον κ. Μανιτάκη ο οποίος θέτει εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αλλά τον Μ. Βολουδάκη), του υπουργείου Υγείας κ.λπ. Οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα νοσοκομεία είναι από τα μέτωπα που η τρόικα δεν πιστεύει ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα γι' αυτό και ο Σαμαράς δίνει ρητή εντολή να προχωρήσουν τα πάντα μέχρι το τέλος του έτους. Αγκάθι φυσικά παραμένει η εμμονή της τρόικας σε 15.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο με το πακέτο κλεισμένο αλλά και με απτή πολιτική δέσμευση από όλη την κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Έτσι θα μπορέσει να θέσει ξεκάθαρα το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά και της μείωσης του χρέους, είτε με νέο κούρεμα είτε με έμμεσο κούρεμα, δηλαδή με το να μην υπολογίζεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες στο χρέος της χώρας.

Είναι λοιπόν η ώρα των πολιτικών, αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Ο Σαμαράς θα δεσμευτεί για το πρόγραμμα και οι ξένοι ηγέτες θα δώσουν την πολιτική απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και το λέμε αυτό διότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση για τα 31,5 δισ. ευρώ να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο ακόμη κι αν διαφωνεί το κλιμάκιο της τρόικας, δηλαδή ο Τόμσεν.

Δεν είναι τυχαία τα θετικά δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που λένε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για τη δόση, αν και εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε κάτι τέτοιο. Η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας.  Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt. Το ερώτημα τι θα γίνει μετά, θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους. Επισήμως βέβαια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.

Υπέρ της διάθεσης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων τάσσεται την ίδια ώρα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Περ Στάινμπρουκ. Σε συνέντευξή του προς την Welt υπογραμμίζει ότι τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια η Αθήνα δεν θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές. «Όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να βοηθήσουμε», λέει ο πρώην υπ. Οικονομικών καλώντας μάλιστα την Α. Μέρκελ να «πει επιτέλους την αλήθεια» στους Γερμανούς όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα της βοήθειας αυτής.

Την ίδια ώρα ο Π. Στάινμπρουκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες να συναινέσουν υπό όρους και σε τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ενώ προειδοποιεί, τέλος, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις θα ήταν καταστροφικές».

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Γιοαχίμ Γκάουκ ο οποίος είπε για την Ελλάδα: «Το σημαντικό δεν είναι να πουν οι Γερμανοί στους Έλληνες τί πρέπει να γίνει, αλλά να δρομολογηθεί στην Ελλάδα μια συζήτηση που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα καθώς χωρίς γνώση των δεδομένων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η αλήθεια ως προς την επικρατούσα κατάσταση». Ο κ. Γκάουκ ανέφερε ότι «πολύ προσεκτικά» θα σκεφτεί το πότε θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, η επίσκεψή του να μην εκληφθεί ως προσπάθεια άσκησης επικυριαρχίας.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι «κανένα έθνος δεν επιτρέπει να του γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος, πόσο μάλλον όταν αυτό το έθνος ήδη νωρίτερα έχει καταφερθεί εναντίον του, όταν αυτό που πρέπει να μάθει πονάει» και πρόσθεσε: «Στις χώρες όπου είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε, δείτε τις δικές μας εμπειρίες, αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aristos avatar
  aristos 01/10/2012 08:58:37

  "Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο με το πακέτο κλεισμένο αλλά και με απτή πολιτική δέσμευση από όλη την κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα."
  Απ' την κυβέρνηση έχει ήδη απτή πολιτική δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
  Απ' το λαό δεν έχει καμμία δέσμευση έστω και χαλαρή οτι θα μπορέσει να πληρώσει...Και ο Τόμσεν τουλάχιστο αυτό το ξέρει πολύ καλά γι' αυτο το ΔΝΤ ψάχνει αφορμή για να την κάνει τώρα που άρπαξαν ό, τι είχε ψαχνό...

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 01/10/2012 12:17:41

  Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, μας κρατούν διασωληνώνουμενους κερδίζοντας χρόνο μέχρι ότου εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συμφέροντα τους.
  Όταν θα μας έχουν δέσει επαρκώς και μας έχουν εξουθενώσει οικονομικώς, τότε θα μας στείλουν στο Διάολο !
  Μην ξεχνάμε αυτό που είχε πει πέρυσι η Μέρκελ, " Η έξοδος της Ελλάδος, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΑΚΟΜΑ" !!

 3. blue nile avatar
  blue nile 01/10/2012 12:21:00

  Η πολιτική διαπραγμάτευση έπρεπε να γίνει πριν από την υπογραφή των μέτρων.
  Αν υπογραφούν και μετά δεν έχει νόημα η επαναδιαπραγμάτευση.
  Απλά θα υπάρξει αίτημα από μεριά μας,,,

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ blue nile 01/10/2012 12:43:49

   Έτσι είναι. Αν μπει το πέναλτι, μετά ό,τι ζογκλερικό και να κάνει το τέρμα δεν έχει νόημα...

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 01/10/2012 13:06:32

  Ὡραῖος ὁ Γκάουκ.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/10/2012 13:14:15

  Με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης συγκρίνει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ - σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ - την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική για την αντιμετώπιση της Ελληνικής και Ευρωπαικής κρίσης. «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην 'οικονομική θεραπεία σοκ' που ακολουθείται» αναφέρει.
  Την ίδια ώρα οι Γερμανοί Πράσινοι προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
  Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Weser-Kurier, ο Πέτερ Μπόφινγκερ ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης.
  «Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του (μεσοπολεμικού) καγκελαρίου Μπρούνινγκ» τονίζει, παραπέμποντας στην στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
  Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας:
  «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην οικονομική θεραπεία σοκ που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».

  Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στην Bundestag Γιούργκεν Τριτιν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Γιούργκεν Τριτιν λέει χαρακτηριστικά:
  «Καταρχάς θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα».
  Προσθέτει δε ο Γερμανός κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης, ότι είναι "απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας".
  (από το in.gr)
  Η Ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Στουρνάρας έχουν ισχυρότατα επιχειρήματα. Και μάλιστα "αυθεντικά Γερμανικά επιχειρήματα", ανθρώπων πολύ σχετικών με την οικονομία και την Ευρωπαική πολιτική: Του προεξάρχοντος οικονομικού συμβούλου της κ. Μέρκελ και του πρώην Υπουργού Ευρωπαικών Υποθέσεων (στην Γερμανική κυβέρνηση Σρέντερ).
  Καιρός να τα ενεργοποιήσουν σε μέγιστη ένταση.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/10/2012 13:18:41

  Σύν τον Στάινμπρουκ, σύν τον ίδιο τον πρόεδρο Γκάουκ - ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής στη Γερμανία, αγωνιστή της δημοκρατίας στα χρόνια της DDR και της Στάζι...
  Η επισήμανσή του είναι σπουδαία, και θα πρέπει να την προσέξουν εξίσου Έλληνες και Γερμανοί:
  «Στις χώρες όπου είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε, δείτε τις δικές μας εμπειρίες, αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης».
  Ακους κα Μέρκελ; Ακούτε κύριοι Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, Κουβέλη;
  Θα έπρεπε να το ξέρετε όλοι σας αυτό...
  Αλλά δεν....

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Ο Θείος 01/10/2012 19:13:45

   Αν μάλιστα Θείε, δεις τις παρεμβάσεις της ΕΕ στα αντίστοιχα θέματα την προηγούμενη 10 ετία, που μας επισώρρευσαν ένα σωρό καμπάνες, μόνο και μόνο για να υιοθετούσουν από δω και στο εξής, αυτά για τα οποία μας κατηγορούσαν, θα φρίξεις.

   Έχουμε τις μ@λ@κ@ες μας, αλλά δεν είναι αυτές για τις οποίες μας ξετίναξαν, χωρίς πραγματική αντίσταση είναι αλήθεια!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.