#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ απειλεί την παγκόσμια οικονομία

 

[caption id="attachment_163341" align="alignnone" width="622" caption="(από το ΒΗΜΑ)"][/caption]

H ώρα της αλήθειας πλησιάζει για το ευρώ, το νόμισμα που σφράγισε την κυριαρχία της Γερμανίας την τελευταία δεκαετία, αλλά και την πρώτη απόπειρα οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Oι ψύχραιμες φωνές στη Γερμανία ομολογούν ότι το πείραμα απέτυχε. «Ήταν μια επιχείρηση αυτοεξαπάτησης», έγραψε το έγκυρο «Spiegel», αποκαλύπτοντας άγνωστες συνομιλίες του μέντορα της Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, με συνεργάτες του στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της περιόδου 1994-1998 δείχνουν ότι μέλη του οικονομικού επιτελείου των Χριστιανοδημοκρατών διαφωνούσαν τόσο με τη βιαστική δημιουργία της ευρωζώνης όσο και με την ένταξη της «προβληματικής», λόγω ελλειμμάτων και διαρθρωτικών κενών, Ιταλίας. Πόσω μάλλον της Ελλάδας. Τελικά επικράτησε η πολιτική απόφαση του Κολ για ένα ενιαίο νόμισμα ως «εγγύηση ειρήνης στην Ευρώπη». Πού να ήξερε ότι θα έφερνε… «πόλεμο»!

Μια και το ρολόι της Ιστορίας δεν γυρίζει πίσω, οι σύγχρονοι ηγέτες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας δεν μπορούν παρά να συγχωρήσουν τα «ημαρτημένα» του βετεράνου Γερμανού πολιτικού και να δουν πώς θα κουμαντάρουν την πρωτοφανή κρίση, που μπορεί να κάνει το 1929 να μοιάζει παιχνιδάκι.

Τα δυόμισι χρόνια της Ελλάδας στο «εργαστήριο» έδειξαν πως η λιτότητα οδηγεί σε ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις. Από την άλλη μεριά, κατέστη σαφές πως ούτε η ποσοτική ανάπτυξη της παγκόσμιας φούσκας -που εξασφάλιζε την ευημερία των δυτικών λαών και την αλματώδη ανάπτυξη μεγάλου μέρους των ασιατικών- μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Από τα αλυσιδωτά γεγονότα των τελευταίων ημερών φάνηκε επιπλέον πως η Ελλάδα -και κατά δεύτερο λόγο τα υπόλοιπα PIGS- κρατούν στα χέρια τους μια πυρηνική βόμβα, που θα μπορούσε (αν έσκαγε) να συνταράξει εκ θεμελίων το παγκόσμιο σύστημα.

Κατά πρώτον, η αυστηρή και αμετακίνητη προτροπή των «καλών» και «κακών» Ευρωπαίων προς την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου (από την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ως τον Φ. Ολάντ, το σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, τον ηγέτη του SPD Z. Γκάμπριελ και τον Πράσινο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ) αποτελεί ένδειξη ότι φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι τις συστημικές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεν είναι πλέον κρυφό τι θα συμβεί. Εδώ και λίγες εβδομάδες το φωνάζουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, τραπεζίτες και αναλυτές σε όλο τον κόσμο.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) επισήμανε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν απαιτήσεις 1,2 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα της Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, τις οποίες θα έπρεπε να ξεχάσουν, σε περίπτωση ντόμινο ενός Grexit.

Η Société Générale εκτίμησε πως οι δανειακές και νομισματικές απώλειες σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης θα ανέλθουν σε 1,1 τρισ. δολάρια για τα τραπεζικά συστήματα Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Σουηδίας, Ελβετίας, Δανίας, Αυστρίας και Βελγίου. Οι Βρετανοί αναγνώστες έχουν ακόμη μπροστά στα μάτια τους το πρωτοσέλιδο με τα… δώδεκα μηδενικά της «Guardian» με φόντο τις Καρυάτιδες. Αποτιμούσε σε 1 τρισ. δολάρια το κόστος μιας ελληνικής επιστροφής στη δραχμή, βάσει εκτιμήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο παιχνίδι των αστρονομικών αριθμών καταστροφής συμμετείχε και το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου IfO, αποτιμώντας σε 1 τρισ. ευρώ τη βραχυπρόθεσμη ζημία μόνο για τη Γερμανία από τη διάλυση της ευρωζώνης.

Το ωστικό κύμα και το πυρηνικό νέφος από τη… σύντηξη των ευρωκερμάτων θα έφταναν ως τις όχθες του Ατλαντικού, τις στέπες της Σιβηρίας και τη θάλασσα της Κίνας.

Με τις εκλογές του Νοεμβρίου στην ατζέντα του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν λύση στο πρόβλημα –ουσιαστικά τη Γερμανία να κάνει υποχωρήσεις, αφού η Ελλάδα και οι άλλοι Νότιοι δεν μπορούν να ξεζουμιστούν άλλο.

Ακόμη, και οι πλέον άπιστοι Θωμάδες βεβαιώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασης μετά τις αγωνιώδεις παρεμβάσεις Μόσχας και Πεκίνου. Το φιλικά διακείμενο στο Κρεμλίνο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών συνέδεσε χωρίς περιστροφές την εξομάλυνση στην ευρωζώνη με την πολιτική επιβίωση του… πρόσφατα εκλεγέντος και θεωρητικά πανίσχυρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων θα εξαφανίσει τον καλύτερο πελάτη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στερώντας τη Μόσχα από ζωτικούς πόρους, που της επιτρέπουν να παίζει δυνατά στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Πέραν αυτού, ο «τσάρος» του Κρεμλίνου είχε τάξει προεκλογικά γενναίες αυξήσεις στον κορμό της κρατικής γραφειοκρατίας και του στρατεύματος, οι οποίοι ίσως έπαυαν να τον υποστηρίζουν με θέρμη απέναντι σε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων – υποκινούμενο ενδεχομένως από ΜΚΟ και «πολύχρωμα» κέντρα δημοκρατίας της Ουάσιγκτον.

Σήμα κινδύνου και από το Πεκίνο

Η εντυπωσιακότερη εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι οι εφιάλτες της ύφεσης και της φυγής κεφαλαίων δεν διατυπώθηκαν φωναχτά μόνο από στελέχη της ευρύτερης πολιτικής εξουσίας και του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας (συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα ΟΑΟ Sberbank) αλλά και από την πλευρά του Πεκίνου.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ Μουρταζά Σιγέντ μίλησε χωρίς περιστροφές για τον κίνδυνο μείωσης των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη σε περίπτωση κραχ της ΟΝΕ. Κάτι που θεωρητικά το Πεκίνο «είναι σε θέση να αντιμετωπίσει», αλλά στην πράξη ίσως αποδειχτεί τροχοπέδη στην αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρήσει την υψηλή ανάπτυξη. Στην Ευρώπη κατευθύνεται το 18% των κινεζικών εξαγωγών, αλλά, σύμφωνα με το Βloomberg, τα οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας προκαλούν έτσι κι αλλιώς προβληματισμό. Η κινεζική μεταποίηση συρρικνώνεται για έβδομο συνεχή μήνα στο χειρότερο σερί από το ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης, το 2008. Δεδομένου ότι η Κίνα κρατάει στα χέρια της ένα σημαντικό τμήμα του αμερικανικού χρέους, ύψους 3 τρισ. δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι δεμένες σε ένα γαϊτανάκι τρόμου.

Παγιδευμένη στην αδιαλλαξία της η αλαζονική Γερμανία της Μέρκελ

Τους κινδύνους παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωζώνη, με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Τις απέδωσε μάλιστα στις κραυγαλέες ανισορροπίες της περιφέρειας του κοινού νομίσματος, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνη τη Γερμανία και τους δορυφόρους της.

Για κακή της τύχη, επομένως, η καγκελάριος Μέρκελ κινδυνεύει -όχι άδικα- να φορτωθεί συλλήβδην το «μουντζούρη» της κρίσης. Από τα θύματά της στον ευρωπαϊκό Νότο ως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Όλο και περισσότεροι μιλούν για growthterity (συνδυασμός ανάπτυξης-λιτότητας, από το growth και austerity) και οι μόνοι που αντιδρούν είναι οι «ταλιμπάν» της γερμανικής κυβέρνησης Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρέσλερ, μαζί με τους τραπεζίτες της ΕΚΤ και της Bundesbank, που επιμένουν στα Μνημόνια και στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο με θρησκευτική ευλάβεια.

Η αλήθεια είναι πως το γερμανικό σύστημα εξουσίας έχει παγιδευτεί στον ιστό του. Όπως ορθά επισήμανε η Μέρκελ στον Ολάντ, για να αλλάξει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο πρέπει να μεταρρυθμιστεί το γερμανικό Σύνταγμα και να αλλάξουν μια ντουζίνα νόμοι, τους οποίους η Μέρκελ φτύνει ακόμη αίμα για να περάσει από την Μπούντεσταγκ.

Θα έλεγε κανείς πως η Νέμεση της γερμανικής αλαζονείας δεν είναι ούτε… ο Αλέξης Τσίπρας ούτε οι ψηφοφόροι που μαύρισαν τη Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Είναι η βουτιά του ευρώ στο 1,25 δολάρια και η αξιοσημείωτη μείωση κερδών των γερμανικών επιχειρήσεων, λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, στην οποία οδήγησαν τα … γερμανικά προγράμματα λιτότητας. Για «δύσκολο 2012 και ακόμη δυσκολότερο 2013» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής αλυσίδας λιανεμπορίου, Metro AG.

«Η Γερμανία δεν είναι πια το νησί της ευτυχίας στην ευρωζώνη. Οι ξένοιαστες μέρες πλησιάζουν στο τέρμα τους», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος του ασφαλιστικού κολοσσού ING, Kάρστεν Μπρέσκι. Μόλις είχε πληροφορηθεί πως η καταναλωτική ζήτηση στη χώρα του Ρήνου μειώθηκε 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 και ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε 1,3%.

Το μεγαλύτερο ράπισμα όμως ήρθε από ένα κύριο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, που καταγγέλλει τη Γερμανία ότι τα δήθεν πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αφορούσαν την ίδια και τις τράπεζές της. Την προειδοποιεί μάλιστα να μη βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ γιατί τα σκάγια θα γυρίσουν επάνω της!

«Για να αποφύγει το Βερολίνο μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να κάνει όσα αρνείται ως τώρα. Δηλαδή, να επιτρέψει στην ΕΚΤ να ελαφρύνει το χρέος των κρατών της ευρωζώνης και να μεταβιβάσει πόρους στους αδύναμους κρίκους με τον ίδιο αυτοματισμό που τους «έσωσε» - δηλαδή που έσωσε τον εαυτό της».

Ουσιαστικά, το Bloomberg προτρέπει την Γερμανία να γυρίσει πίσω στα κράτη του Μνημονίου ένα μέρος από τα κέρδη που αποκόμισε σε βάρος τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης! Βέβαια, το να εξηγήσει η Μέρκελ κάτι τέτοιο στους ψηφοφόρους της ισοδυναμεί με αυτοχειρία, καθώς θα παραδεχόταν ότι τα λεφτά τους δεν πήγαν στους «τεμπέληδες» του Νότου, αλλά στους χρυσοκάνθαρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Φρανκφούρτης.

Επιπροσθέτως, η Μέρκελ πληρώνει την αστόχαστη απόφασή της να εμπλέξει το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Ως μέλος της Τρόικας -και κατά βάση εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων- η κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ πίεσε τους Ευρωπαίους - ουσιαστικά τη Γερμανία- να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αντί να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ και να τινάξουν στον αέρα την παγκόσμια οικονομία.

Το συμπέρασμα είναι πως το κλειδί κι αυτής της παγκόσμιας κρίσης το κρατάει η Γερμανία. Το γεγονός ότι ηττήθηκε στις προηγούμενες συρράξεις λόγω της επιθετικότητάς της μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα…

Γιάννης Παπαδάτος, στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάκης avatar
  Μάκης 27/05/2012 11:18:06

  Κριταί ΙΣΤ': 22-30

  Καὶ ἤρξατο θρὶξ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ βλαστάνειν, καθὼς ἐξυρήσατο. καὶ οἱ ἄρχοντες τῶν ἀλλοφύλων συνήχθησαν θυσιάσαι θυσίασμα μέγα τῷ Δαγὼν θεῷ αὐτῶν καὶ εὐφρανθῆναι καὶ εἶπαν· ἔδωκεν ὁ Θεὸς ἐν χειρὶ ἡμῶν τὸν Σαμψὼν τὸν ἐχθρὸν ἡμῶν. καὶ εἶδον αὐτὸν ὁ λαὸς καὶ ὕμνησαν τὸν θεὸν αὐτῶν, ὅτι παρέδωκεν ὁ θεὸς ἡμῶν τὸν ἐχθρὸν ἡμῶν ἐν χειρὶ ἡμῶν, τὸν ἐρημοῦντα τὴν γῆν ἡμῶν, καὶ ὃς ἐπλήθυνε τοὺς τραυματίας ἡμῶν. καὶ ὅτε ἠγαθύνθη ἡ καρδία αὐτῶν, καὶ εἶπαν· καλέσατε τὸν Σαμψὼν ἐξ οἴκου φυλακῆς, καὶ παιξάτω ἐνώπιον ἡμῶν. καὶ ἐκάλεσαν τὸν Σαμψὼν ἐξ οἴκου δεσμωτηρίου, και ἔπαιζεν ἐνώπιον αὐτῶν, καὶ ἐρράπιζον αὐτὸν καὶ ἔστησαν αὐτὸν ἀνὰ μέσον τῶν κιόνων. καὶ εἶπε Σαμψὼν πρὸς τὸν νεανίαν τὸν κρατοῦντα τὴν χεῖρα αὐτοῦ· ἄφες με καὶ ψηλαφήσω τοὺς κίονας, ἐφ᾿ οἷς ὁ οἶκος ἐπ᾿ αὐτούς, καὶ ἐπιστηριχθήσομαι ἐπ᾿ αὐτούς. καὶ ὁ οἶκος πλήρης τῶν ἀνδρῶν καὶ τῶν γυναικῶν, καὶ ἐκεῖ πάντες οἱ ἄρχοντες τῶν ἀλλοφύλων, καὶ ἐπὶ τὸ δῶμα ὡσεὶ τρισχίλιοι ἄνδρες καὶ γυναῖκες οἱ θεωροῦντες ἐν παγνίαις Σαμψών. καὶ ἔκλαυσε Σαμψὼν πρὸς Κύριον, καὶ εἶπεν· Ἀδωναϊὲ Κύριε, μνήσθητι δή μου νῦν καὶ ἐνίσχυσόν με ἔτι τὸ ἅπαξ τοῦτο, Θεέ, καὶ ἀνταποδώσω ἀνταπόδοσιν μίαν περὶ τῶν δύο ὀφθαλμῶν μου τοῖς ἀλλοφύλοις. καὶ περιέλαβε Σαμψὼν τοὺς δύο κίονας τοῦ οἴκου, ἐφ᾿ οὓς ὁ οἶκος εἱστήκει, καὶ ἐπεστηρίχθη ἐπ᾿ αὐτοὺς καὶ ἐκράτησεν ἕνα τῇ δεξιᾷ αὐτοῦ καὶ ἕνα τῇ ἀριστερᾷ αὐτοῦ. καὶ εἶπε Σαμψών· ἀποθανέτω ψυχή μου μετὰ τῶν ἀλλοφύλων· καὶ ἐβάσταξεν ἐν ἰσχύϊ, καὶ ἔπεσεν ὁ οἶκος ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας καὶ ἐπὶ πάντα τὸν λαὸν τὸν ἐν αὐτῷ· καὶ ἦσαν οἱ τεθνηκότες, οὓς ἐθανάτωσε Σαμψὼν ἐν τῷ θανάτῳ αὐτοῦ, πλείους ἢ οὓς ἐθανάτωσεν ἐν τῇ ζωῇ αὐτοῦ.

  ΑΡΝΟΥΜΑΙ τον αργό θάνατο τής Ελλάδας, τον αργό θάνατό μου, τον αργό θάνατο των παιδιών μου, προκειμένου να μείνει σταθερό το ευρώ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν είναι να πεθάνω, προτιμώ να πεθάνω γρήγορα, όχι αργά. Αν είναι να πεθάνω, προτιμώ να πάρω μαζί μου αυτούς που με αδίκησαν, παρά να πεθάνω μόνος μου.

 2. dim avatar
  dim 27/05/2012 16:43:03

  Ήμαρτον! Πως απειλείται η παγκόσμια οικονομία? Έλεος! Μη παίζεται το παιχνίδι των τζογαδόρων! Οι υπολογισμοί του άρθρου αυτού δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Τα φωνάζω τόσο καιρό ότι τα περί μπλόφας δε στέκουν. Άλλοι υπολογισμοί μιλάνε για 400δις άμεσα, και 700 σε βάθος χρόνου, το άρθρο αυτό λεει για 600δις άμεσα, και 900δις σε βάθος χρόνου. Είναι προφανές ότι η περιγραφή του φωστήρα των οικονομικών Τσίπρα, και των συν αυτώ, είναι αν μη τι άλλο αστεία. Αυτός νομίζει ότι διαθέτουμε πυρηνικά, ενώ κρατάμε απλά μια χειροβομβίδα. Εμείς θα καταστραφούμε, ενώ η Ευρώπη θα πάθει απλώς αμυχές.

  Με ετήσιο ΑΕΠ της Ε.Ε στα 15 τρις, δεν νομίζω ότι είναι και καταστροφή να χάσει για φέτος 600δις. Δηλαδή αν σε ένα μέσο πολίτη με εισόδημα 15.000 ευρώ ετησίως, του έλεγαν ότι θα χάσει φέτος 600 ευρώ, θα ήταν καταστροφικό για αυτον? Ασε που ο πολίτης δε μπορεί να τυπώσει χρήμα, η Ε.Ε. μπορεί....Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Η Ευρώπη μας θέλει μέσα, μόνο όμως αν κάνουμε αυτά που πρέπει για να μειώσουμε τα ελλείμματα μας και γίνουμε ανταγωνιστικοί. Θα μας δώσει παράταση και πακέτα για ανάπτυξη αλλά ως εκεί. Αν είναι να τους δημιουργούμε διαρκώς προβλήματα, και να θέλουμε να ακυρώσουμε τη σύμβαση, και να προτείνουμε αντί αυτής ένα σχέδιο άκρατου κρατισμού!, θα προτιμήσουν να χάσουν ένα μικρό για αυτούς ποσό, και να θωρακιστούν με τα μέτρα ανάπτυξης στις άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίας, χρησιμοποιώντας τις εικόνες εξαθλιώσης της Ελλάδας ως απτελεσματικότατο μέτρο συμμόρφωσης και των άλλων λαών που σκέφτονται και αυτοί να δείξουν ροπή προς την απειθαρχία....

  Ασε που τα νούμερα αυτά είναι για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης, πράγμα που δε θα το αφήσουν να γίνει, αφού ρίχνοντας χρήμα στις τράπεζες θα τις θωρακίσουν. Οι Ευρωπαίοι τα έχουν σκεφτεί πια καλά, είναι μεθοδικοί και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Πριν 2 χρόνια ήταν απροετοίμαστοι και αυτό είναι το τραγικό λάθος του ΓΑΠ και του ΠΑΠ (έλαχε στην Ελλάδα να έχει ένα μαθητούδι στο τιμόνι της Οικονομίας της, στη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της)

  Η Ευρώπη θα κάνει τη στροφή σε growthterity, κι εμεις πρέπει να είμαστε εκεί, με μια κυβέρνηση με σχέδιο αναπτυξιακό, με μεταρρυθμίσεις, μείωση του δημοσίου τομέα και κίνητρα για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομεα, για να αξιοιποιήσουμε στο μέγιστο τα πακέτα για ανάπτυξη της Ευρώπης.

  Η λύση είναι μια. Δίνουμε στο Σύριζα και το ΚΚΕ ένα 25% αθροιστικά για να φωνάζουν και να πιέζουν, αλλά προς θεού, μακριά από την εξουσία, τα άτομα είναι επικίνδυνα. Και επειδή ήδη πολλοί που δεν έχουν την αντίληψη να δούν τη συνολική εικόνα, θα ψηφίσουν όντως Σύριζα, τουλάχιστον όλοι οι άλλοι που μπορούν να καταλάβουν 5 απλά πράγματα, και επιζητούν την ασφάλεια και τη σταθερή πορεία για τους ίδιους και τα παιδιά τους, μακριά από πειράματα και τζόγους, πρέπει παση θυσία να ψηφίσουν ΝΔ. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καλή η πίεση, αλλά μέχρι ένα σημείο. Μετά το σκοινί σπάει (Σύριζα στην εξουσια) και η εξαθλίωση και η απομόνωση θα είναι πια γεγονός.

  Αριστεροί ιδεολόγοι και βολεμένοι που ελπίζετε ότι δε θα αλλάξει τίποτα ψηφίστε Σύριζα ή ΚΚΕ. Όλοι οι υπόλοιποι μόνο ΝΔ, πέρα και πάνω από πρόσωπα, ας διαφωνείται με το brand name ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ή ας μην σας αρέσει η φάτσα του Σαμαρά, τώρα προέχει η σωτηρία της πατρίδας μας. Μη φοβάστε να δώσετε και 35% και 40%, ξέρει ο Σαμαράς ότι το ποσοστό αυτό δεν θα είναι όλο δικό του, και ξέρει τις ισορροπίες πια μέσα στη κοινωνία και τη παράταξη όμως, ώστε να φτιάξει μια κυβέρνηση εθνική και όχι κομματική.....

  Και κάτι τελευταίο για το σαθρό επιχείρημα περι μπλοφας και πυρηνικών. Το ξέρετε κύριε Τσίπρα ότι αν ακυρώσετε αυτή τη συμφωνία και προτείνετε μια καινούργια και μάλιστα με πρόσημο άκρατου κρατισμού, αυτή θα πρέπει να κυρωθεί και πάλι από τα 16 υπόλοιπα κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών? Η μπλόφα παίζεται συνήθως όταν έχεις απέναντι σου 2 ή 3 παίκτες το πολύ. Αν έχεις 16, πως είσαι σίγουρος ότι και οι 16 μπλοφάρουν? Ένας να μη δεχθεί να κυρώσει τη νέα συμφωνία, τέλος, τα χρονικά περιθώρια είναι τοσο στενά που η επιστροφή στη δραχμή είναι μονόδρομος για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις....

  Και ένα φρέσκο τελευταίο. Το νέο δυνατό επιχείρημα Τσίπρα που λέει στις συνεντεύξεις του είναι ότι αν δεν μας δεχθούν αυτά που τους λέμε τότε και εμείς θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών! Μα βρε άσχετε Τσίπρα, αφού για τα επόμενα 2 χρόνια ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να πληρώνουμε από δικά μας λεφτά το χρέος μας, πρωτογενές έλλειμμα έχουμε ακόμα, you Know?

  Έλεος πια με τους πανάσχετους στα οικονομικά Συριζαίους, που μέχρι πριν ένα μήνα η μόνη τους ασχολία ήταν να διοργανώνουν Υπατίες και να υπερασπίζονται κουκουλοφόρους και μέλη της 17 Νοέμβρη!

 3. Απορών avatar
  Απορών 27/05/2012 17:35:15

  Έτσι ακριβώς, με ποιο σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να περνούν από 16 κοινοβούλια, ενώ εμείς νομίζουμε ότι αν αλλάξει μυαλά η Μέρκελ νικήσαμε! Είμαστε γενικά στον κόσμο μας...
  Ωστόσο, όντως το κόστος δεν θα είναι μόνο 1 τρις., πιστεύω πως αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη όντως αυτή θα αρχίζει να διαλύεται... και σε αυτό έχει δίκιο ο Βαρουφάκης και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ... Ωστόσο, δεν σκέφτονται ότι μπορεί απλά να περιμένουν να βγει η Ελλάδα για να επαναδομήσουν την ευρωζώνη, δημιουργώντας μετά τους μηχανισμούς ανακύκλωσης πλεονασμάτων και κοινή δημοσιονομική πολιτική. Γιατί μετά; Φυσικά όχι επειδή η Ελλάδα με το 2% παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο... και βγάζοντάς την θα γλιτώσουν και τίποτα... αλλά αν φανεί ότι αυτό που γίνεται έγινε λόγω εκβιασμού της Ελλάδας... τότε φανταστείτε πόσο θα αρχίσουν να εκβιάζουν και οι άλλες χώρες του νότου... και τότε σίγουρα θα διαλυθούν όλα...
  Όλα πρέπει να γίνουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, οι Γερμανοί πολίτες πολύ δύσκολα θα δεχθούν τους Έλληνες να τους εκβιάζουν... Η Γαλλία θα πρέπει να θέσει αυτά τα θέματα και όχι ο Τσίπρας. Πρόκειται για θέματα που τα γνωρίζουν και στη Γερμανία και στη Γαλλία, το θέμα είναι ο τρόπος που θα τεθούν ώστε να γίνουν αποδεκτά από τους πολίτες, και σίγουρα ο δρόμος για την καταστροφή είναι να βγαίνει ένας Τσίπρας και να λέει ότι έχουμε ψυχρό πόλεμο και θα σας εκβιάζουμε μια ζωή για να προσλάβουμε 100.000 στο δικό μας δημόσιο και ένα ηλίθιο χαμογελάκι... ακόμα και αλήθεια να λέει την καίει!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.